Прескочи до съдържание

Къде на плаж в централна Америка?


Alexander

Препоръчани мнения

преди 5 часа, nomad каза:

Не съм по плажните дестинации и ако трябва да прекарам повече от 2 дни на плаж, ще ми дотегне. Но едни от най-красивите плажове, на които съм бил са на островите Сан Блас(Куна Яла). За мен, голямо предимство е, че няма тълпи туристи, на единия остров имаше няколко бунгала, единия плаж си беше целия за нас. Нямаше никакво течение по времето когато бяхме, а водата е страхотна. Обаче, условията на островите са спартански, поне преди 5-6 години бяха такива и не вярвам да са се променили. Мравки, комари, едва мъждукащи крушки, даже не можехме да си заредим телефоните. Но като плажове, природа, екзотиката на диви острови, мястото е супер. Храната също ми допадна, макар и еднообразна, основно прясно уловена риба с гарнитура ориз приготвен с кокосово мляко и patacones. На място има възможност, човек да си организира дори посещение на безлюден остров, където да прекара няколко дни, стига да си носи палатка и къмпинг оборудване. Нощен живот и забавлвления няма. Все пак, ако мога сега да избирам, бих предпочел седмица в Сан Блас, пред седмица в пет звезден хотел в някой от популярните курорти на карибите.

 

Друг уникален плаж на който бяхме е на остров Игуана, срещу град Педаси. Островът е ненаселен, защото е бил използван за учения от американската армия, но в един момент са спрели да го използват и сега е отворен за посещения. Mоже да се отиде от Педаси с лодка и да се прекара целия ден на острова, както подсказва името е пълен с игуани. Плажовете са много добри, хотели няма, трябва да се спи в Педаси. Плажуващите са предимно местни. Като цяло, тихоокеанското крайбрежие на Мексико и Централна Америка е с със силни течения и вълни. Там плажовете са по-скоро за сърфисти или поне голяма част от тях. За разлика от карибското крайбрежие.  Изкючение са островите, които са основно в Панама, освен споменатия остров Игуана има още няколко, вкл. островите на Перлите, там не съм бил, но от снимки и клипове онлайн, виждам, че също има добри плажове, но в континенталната част, тихоокеанското крайбрежие е със силни течения и вълни, по-силни отколкото в карибското крайбрежие на Колумбия.

 

 

Според мен, в Панама има уникални плажове,но условията за настаняване там са далеч от луксозни и е скъпо.

 

И моето предложение беше Сан Блас :))). Аз съм била на Перлите, само на 2 острова и то за 2 вечери само. Беше приятно, но Сан Блас ме очарова!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 4 минути , Роми каза:

И моето предложение беше Сан Блас :))). Аз съм била на Перлите, само на 2 острова и то за 2 вечери само. Беше приятно, но Сан Блас ме очарова!

Наистина са специално място! Сега ако отида, бих си носил екипировка за къмпингуване, за да прекарам известно време на безлюден тропически остров. Тогава ми го предложиха индианците, но не бяхме екипирани подходящо.

Връзка към мнение
преди 2 часа, stanislavpp каза:

Не си ме разбрал, ти пишеш за опционална застраховка (каско, CDW, LDW ), аз говоря за задължителната ГО ( liability , TPL), която в Коста Рика по закон се плаща само в Коста Рика на място или сайтове с локален домейн ( има две изключения - корпоративните сайтове на Аламо и Sixt). Та въпросната ГО в Коста Рика се състои от две части : registration insurance и liability insurance . През агрегаторите излизат оферти без тях или в най-добрият случай само с едната от тях . 

п.с. опционално CDW не плащам, имам си външна такава.

Според теб какво е включено тук и какво не е?

 

Това е за всички тарифи


All of the packages above include the following within the rates:
Supplemental Liability Insurance (SLI)
Collision damage waiver (CDW) with excess
Theft waiver (TW) with excess
Tax 13%
Facility Fee 10%
24/7 Road assistance  
Facility Fee
License Plate Fee

 

А за най-скъпата пише това

 

Green Motion Premium Plus
Damage Excess: ZERO
Theft Excess : ZERO 
Deposit: 200 USD – 300 USD
Unlimited Kilometres
Glass and Tyres are covered
Up to 2 optional extras – Subject to availability
Free Cancellation up to 48 hours before hire (Standard cancellation policy will apply if cancelled under 48 hours)

 

Дали ще искат още нещо?

Връзка към мнение

Първата включва задължителната SLI, но дали тя включва и TPI(TI) third party liability мога само да гадая .

 

Втората е с допълнение пълно каско към първата.

 

 

@ivooo помниш ли тези детайли при твоят наем или си бил all-in ?

Връзка към мнение
преди 14 минути , stanislavpp каза:

Първата включва задължителната SLI, но дали тя включва и TPI(TI) third party liability мога само да гадая .

 

Втората е с допълнение пълно каско към първата.

 

 

@ivooo помниш ли тези детайли при твоят наем или си бил all-in ?

Ще е интересно да включва пълно каско, това е 4-та тарифа и да не влиза всичко, но поне ще съм подготвен.. Цените за 1-2-3 месеца напред за брутални.

Връзка към мнение

 

преди 4 минути , stanislavpp каза:

Първата включва задължителната SLI, но дали тя включва и TPI(TI) third party liability мога само да гадая .

Втората е с допълнение пълно каско към първата.

@ivooo помниш ли тези детайли при твоят наем или си бил all-in ?

 

За Коста Рика бяхме с Thrifty  . Нямам спомен , но мисля че с американска кредитна карта излизаше по евтино , защото имала някакво включено покритие . Провери си го моля . В Панама  с Dollar през Expedia . Платих това . И както споменава Станислав на място още толкова за някаква задължителна застраховка.

 

 

car.png.643c5af4afe6b6ef4bf2b242a7e0aca8.png

 

Сан Блас като автономия на индианците Гуна Яла  бяха затворени за чужденци голяма част от миналата 2021 година . Това никъде не го пишеше . Установявяш го на място . Като подводно многообразие , усамотеност , романтика и т.н. според мен  в  Югоизточна Азия има места ( не говоря за туристическите ) , които  в пъти  превъзхождат Карибското крайбрежие . А почнаха полека и да се отварят. Гмуркането е друга работа. Островите Coiba ,  Cocos , Galápagos са от  " задължителните " 🙂 . 

  @nomad е прав че по-голямата част от Тихоокенското крайбрежие на Панама и Коста Рика е по подходящо за сърф , но има тук там и места с чудни плажове . Бокас дел торо имат няколко местенца  подходящи за плаж . Аруба и Кюрасао също . Бонайре си е откровенно само за гмуркане . 

 

И тук стигаме до основния въпрос . 

 

 Абсолютно , тотално , напълно не разбирам смисъла от всичко това 🙂  . Хубави плажове , да се попече човек няколко часа на пясъка с или без бира ( коктейл ) в ръка и да се понатопи няколко пъти с или без маска във водата има почти навсякъде . Има ги и в Европа 🙂  . И със сигурност в Колумбия също .

 

 Ето и една забавна справка : Списък на страните по дължина на бреговата ивица

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
На 28.01.2022 г. в 3:37, DaBo каза:

Ако изборът е м/у Канкун и ПДК - Плая дел Кармен е по-добре

И на мен Плая дел Кармен ми харесва повече от двете опции. Само да отбележа, че август месец поради високите температури почти сигурно 

ще има струпване на морска трева и водорасли (вонят изключително неприятно и убива всякакво желание за плуване. Ако все пак решите да отидете, можете да ползвате следната страница (актуализира се ежедневно) за информация къде става за плуване:

 

https://www.facebook.com/RedSargazo/

 

Както беше отбелязано, с ферибота обаче можете да стигнете до остров Козумел където от страната която гледа към ПДК е чисто и можете да си намерите плаж. 

 

Не знам дали е толкова добре свързано с полетите от Колумбия както е Канкун но моят съвет е ако трябва да избирам място за плаж в Мексико, съм много по-голям фен на Пуерто Ваярта.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@ivoo още 400 долара ли ти взеха  на място? Това от кои планове беше, стандартен ли? Сега четох всичките им условия на green motion, пише само за каското и за американските карти, но нищо за тази задължителната. Писах им, ама дали ще отговорят не знам.

Връзка към мнение

Миналата година имах билети за Мексико и доста проучвах. Това от което най много се притеснявах бяха водораслите. Следях доста постове, които показваха снимки на моментното състояние по плажовете. Имаше моменти когато плажа и водата бяха почернели, а казват, че и миришат ужасно. Това би развалило напълно удоволствието, а периода за който споменаваш е точно такъв.
Така и не отидох поради Ковид забрани.

Аз имам едно смело предложение, което може да бъде приятна изненада - Ямайка.

Много е пренебрегвана, но за мен е уникална.

Имам и още едно любимо място което ми е в листа, а именно Los Roques Венецуела.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Да добавя и две по-лесно дотъпни местенца в Панама с добро съотношение цена-качество.

- Исла Табога - остров в Тихия океан с не лош плаж; както за Перлите се тръгва директно от Панама сити, където хотелите са с добро качество и на прилични цени. Предимство е, че Табога е доста по-близо от Перлите и съответно транспортът е значително по-евтин. Е, плажът не е на същото ниво, но е приятен. При желание може и да се отседне на самия остров.

- Моят личен фаворит пък е малко островче в Карибско море: Исла Мамей. Пътува се с кола до Пуерто Линдо, където има няколко сносни хостела на ниски цени за Панама и един по-скъпичък хотел. Лодката от там до острова е десетина минути и струва около 5 долара. През седмицата сме били абсолютно сами на него.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 28 минути , VASILEV каза:

Аз имам едно смело предложение, което може да бъде приятна изненада - Ямайка.

Много е пренебрегвана, но за мен е уникална.

Имам и още едно любимо място което ми е в листа, а именно Los Roques Венецуела.

 

Започва да ми прилича тази тема на търсене на най-труднодостъпните места, а не на приятен плаж, ледно достъпен от Колумбия. 

Говоря за Los Roques. И на мен ми е любимо мястото, Но последно бях там 2012 година, още преди Мадуро. Не знам кога си бил ти там, но се летеше по два начина- от остров Маргарита и от Каракас- и по двата начина с малки самолетчета. Островите са по-красиви за мен от Малдивите и доста напомнят за тихоокеанските атоли, но изобщо не съм убедена как ще е ходенето, безопасността  и електричеството по тях. Ако имаш скорошни наблюдения- моля те сподели ги.

За Ямайка - аз се дразня лично, че май сме единствените от EU , които плащат виза за там. Иначе - прекрасни плажове, добри курорти, купон. Но май че цените са близки до тези в Аруба, а явно се търси и добро качество на по-ниски цени.Доброто качество в Ямайка си е на по-високи. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Можем да стесним обхвата вече. За добро или зло, имам билети до Коста Рика. Та предлагайте плажове там.

Предпочитам тихия океан, но не е задължително. Виждам, че основно се говори за Manuel Antonio, Corcovado или северната част залива Brasilito или съседните.

  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 16 минути , Роми каза:

Започва да ми прилича тази тема на търсене на най-труднодостъпните места, а не на приятен плаж, ледно достъпен от Колумбия. 

Говоря за Los Roques. И на мен ми е любимо мястото, Но последно бях там 2012 година, още преди Мадуро. Не знам кога си бил ти там, но се летеше по два начина- от остров Маргарита и от Каракас- и по двата начина с малки самолетчета. 

@Ромиза съжаление не съм ходил до Los Roques за това писах, че са ми в листа.

Звучи наистина банално, но понякога си заслужава мъките да видиш нещо, което както казваше една съфорумка..”да ти донесе душевен оргазъм”

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 26 минути , Alexander каза:

Можем да стесним обхвата вече. За добро или зло, имам билети до Коста Рика. Та предлагайте плажове там.

Предпочитам тихия океан, но не е задължително. Виждам, че основно се говори за Manuel Antonio, Corcovado или северната част залива Brasilito или съседните.

Ами за мен тогава е по-лесно да препоръчам. Аз обичам плажове без вълни и за мен фаворит в Коста Рика е  Playa Conchal. Маниел Антонио е супер за съчетаване на плаж с еко турове, но за море не север е по-добре. За супер комбинация на красив плаж с национален парк - на карибското крайбрежие Playa Punta Uva.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 11 минути , VASILEV каза:

@Ромиза съжаление не съм ходил до Los Roques за това писах, че са ми в листа.

Звучи наистина банално, но понякога си заслужава мъките да видиш нещо, което както казваше една съфорумка..”да ти донесе душевен оргазъм”

 

Е, надявах се да си ходил скоро и да споделиш как е. Но мисля, че сега ще е доста трудно за там. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Alexander каза:

Можем да стесним обхвата вече. За добро или зло, имам билети до Коста Рика. 

Ха, това е изненадата на кръга! 👏

С Авианка ли летите? 
Иначе нищо не мога да кажа за КР. Имах много хубава двуседмична програма, ама вместо за там, летяхме за Малайзия. За съжаление, нещата ми от Колумбия са в БГ, а и едва ли вече са актуални.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за повдигнатата тема.

Планирам следващата зима на прекарам на някой бряг/плаж на Централна Америка. Изчетох всичките мнения с голям интерес. Коста Рика е описана  в Уикипедията като най-сигурната държава в региона. А може би в Домениканската република ще е най-евтино. Бил съм в Пунта кана и определено нашия плаж не бе добър, въпреки че комплекса ни бе 4-5 звезди.

Сега проучвам Boca Chica в ДР, но тук не намерих мнения. Моля ако някой е бил там да сподели.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Не знам дали тук е мястото, но някой знае ли дали в момента има водорасли в Доминикана, по специално в Пунта Кана?

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Избрахме Коста Рика и района около Хако. Плажовете са такива каквито ни харесват, но вълните са много сериозни и на прилив няма влизане. Чак такива вълни и течения не бях виждал-много са силни . На повечето места бяхме сами на плажа или  на 500м от други като Плая Ермоса до Хако.

 

 

Обиколихме зоната, надолу до парка  Мануел Антонио-много хубаво място е и  нагоре до Плая Бланка, която е малко надценена и трудна за стигане. Трябва да се паркира много назад, после те карат.

Има и друг паркинг, който работи от понеделник до четвъртък за клиенти, а в другото време седи буквално празен.

 

Столицата Сан Хосе е мега гадна, дори половин ден няма какво да се прави. Спахме в  Алахуела до летището, а там толкова просяци, бездомни и дрогирани  не бях срещал никъде.

Вечерта, както и сутринта рано същите тези  си чакат на опашки дълги по  2 пресечки да им дадат да ядат.. и това е точно в паркчето на центъра.

С две думи неприятно място, няма нищо за гледане и правене.

Друго странно в тази страна е, че кръчмите масово затварят в 20 и 30, някои са до 21 и 30. Много слаб избор на локална храна, като цяло скъпа, масово е пълно с всички американски боклуци, които съществуват, вероятно са 50% от всички кръчми. Макдоналдс, КФЦ, Тако бел, пица хът и т.н. и т.н.

Намерихме къде да ядем, но не става да се седне на първото място.

Природата е страхотна, това е ясно, но почти няма къде да се иде безплатно. Където и да се тръгне след малко излиза табела частна собственост или направо телени огради, това извън населените места в горите. 

 

Понеже се води дъждовен сезон, нас за 6 дни през деня не ни е валяло. Винаги валеше следобед или нощем. Сутринта и до обяд поне е слънчево. Стъмва се в 6 вечерта, но преди 6 сутринта е светло, като в 7 сутринта има хора по плажове и навсякъде.

 

 

 

Минахме и през Панама, столицата е интересна за посещение, но климата е ужасен и според местните, страшна горещина и огромна влага през цялата година. Като в парна баня е без значение в колко часа си излязъл. 

 

 

 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Забравих да спомена нещо за парка Мануел Антонио.

Както казах е супер място, но дори да спреш има разни, които ти  искат пари.

това се счучва почти навсякъде на по-известните места, естествено бележки няма, но това не беше голяма болка.

 

нещото което ме подразни най-много беше, че навлизане в парка ти проверяват какво вкарваш, понеж е забранено вкарването на всякаква храна.

Обаче се оказа, че в целия парк има само един капан където може да се купи някаква храна.

хем се чака  1 час,  хем е скъпо, хем е супер зле.

 

В 14 часа имаше точно два вида сандвичи по около 11лв броя.
Аз взех с тон, вътре имаше вероятно около 20гр риба тон от консерва намазана тънко все едно е масло  и едно листо от маруля.

имаше видимо недоволни хора, но няма друго. Опцията е това нещо или стойш гладен.

18DFC498-361F-4F4A-A484-686EA6F58030.jpeg.264e630c727f3de0f1ac6ab7d9ff03cf.jpeg

Та хем не може да си внесеш нищо, хем няма нищо каквото да си купиш, хем малкото което  имат е цифра. 
 

Входа е 16 долара онлайн, на място входа е 2 долара повече.

разни гидове взимат по 100-120долара на група от 4-5-6 човека за около 1,5-2 часа и ти показват с бинокли животни, които няма как да се видят.

 

Като цяло хем е хубаво, но си е туристически капан със своите минуси и високи цени

 

ето и малко снимки 

 

0590F040-AA66-4A83-A42F-FAD6A6BE79E9.jpeg.7bfa801342cc4e8206493ca20548606a.jpeg67F163CF-9893-443C-9628-C39AC9227CD3.jpeg.08797b2c51eef4fb03e6ba8de462195e.jpeg6F6482CB-07FD-4D31-93F6-2D83A53F9DB7.jpeg.16789b0b9b6845c278eb07dfdb7878e2.jpegCD1A609A-9148-4AC0-B0BD-0A544AFB22DC.jpeg.80fe5ed5285df1a813dee0e13778650d.jpeg535E7995-1E91-446E-9151-E009774ABB66.jpeg.e5026a74f97eb9a103eafd13f710e1ac.jpegB9C1F68B-F500-4315-AE31-89573DD9CC7D.jpeg.c4b311b20262d7ad60b5181477cb89a9.jpegC3E6C45F-04F2-4AC3-95CC-4182E898DC2D.jpeg.4309ab3aa4d9f847b5ca990b0c968e5e.jpegDB2A70E5-D294-4D3B-B458-FA6942881C5F.jpeg.d35c11de475404f28b1ea31ae7640f14.jpeg3C9FBDA4-EB57-4852-94F6-9FF052B7DEDE.jpeg.d8c1886627e45131f71df31b84f5b527.jpeg5E0BB2E5-4501-4176-B8E3-3A7573B9CABF.jpeg.ddbc306eb2265fad92600d77e3413493.jpeg0C6F076C-695E-421A-A61A-0D67763B16CD.jpeg.48e8b7536278c07c540a945b2d94fee1.jpegD81D0A35-7CA3-4BAF-AA92-B7E9C5AD6C04.jpeg.0e9308d714a9a08fc5462b3d3b24ce80.jpeg

764811B2-86BB-4F12-B4A6-81A1128E0903.jpeg

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.