Яничка Публикувано: 20 февруари, 2022 Автор Сподели Публикувано: 20 февруари, 2022 ДЕН 13: Днес с Иво ще ходим на Nakupenda beach, а @Desi75 и Надето ще се излежават на плажа пред вилата ни във Pwani Mchangani. Изкушавах се и аз да се отдам на безвремие, но Nakupenda beach беше в нашия to-do list. Този плаж по принцип се съчетава с тур до Prison island, където са огромните костенурки, подарък от Сейшелите. Вече ги бяхме виждали да се разхождат свободно из Сейшелите, затова избрахме да направим тура само до Nakupenda. Запалихме колата и отидохме до Stone town. Забравих да обърна внимание, че движението в Занзибар е обратно. Иво остави колата на паркинга до Forodhani Market. Веднага цъфна една църна с апаратче и поиска по 3000 TSh на час за паркинга. В Занзибар дори и за паркинг трябва да се пазариш... Разбрахме се на 2000 TSh на час. Тук ни се лепна един местен агент, който почна да ни облъчва за турове. Казахме му, че ще ходим на Nakupenda и се почна пазарлъка. Искаше 90 000 TSh за нас двамата, но докато сменяхме местни пари в change-а до пазара питахме служителя там колко вървят туровете и той ни каза 60 000 TSh за двама човека. Айде, пак уговорки с агента - не иска да свали повече и това е! Накрая ни се обиди и каза, ако искаме да обиколим плажа и да питаме всеки лодкар, но за 60 000 TSh никой нямало да се навие, защото лодките за Nakupenda били тръгнали рано сутринта. Обърнахме се и си тръгнахме с намерение да търсим друга оферта и веднага ни спря лодкар, който ни слушаше отстрани как се надлъгваме. Съгласи се на 60 000, но искаше веднага да му платим. Аааа, не, плащаме след тура, в краен случай половината сега, останалото след тура! Deal 🙂 И хоп, вече сме на лодката и виждаме плажа пред нас. Малко преди да акустираме лодкарът за пореден път се пробва да ни метне. Ей, неуморни са тия хора! Имало входна такса за Nakupenda beach - по 10 000 TSh на човек. Викам му: "Не съм чула за такова нещо". Той пак: "Ама трябва да платите". Накрая се предаде и за да не изглежда неловко, че ни лъже, измърмори: "Добре, няма да плащате. Аз ще говоря с еди-кой-си тук да минете безплатно." Преди да слезем от лодката последва пореден отчаян опит да изкара нещо допълнително от нас: "Ако искате да хапнете, не си взимайте от другите щандове. Ей, там е моят човек. При него е евтино, а на другите места е много скъпо. Аз ще ви заведа, ако огладнеете" 🙂 Nakupenda beach всъщност е красив sandbank. Името на плажа означава „Обичам те“. Мястото е красиво и си струва да се посети, макар няколко дни по-рано да бяхме видели по-хубав sandbank - след шнорхелинга на Mnemba island ни оставиха на плаж, до който имаше чудесен sandbank и на него бяхме само ние четиримата. В единия край на Nakupenda има щандове с морска храна (на някои от тях може да си купиш храна, а други са специално за групи, които са с вкл. обяд): В другия край е спокойно, тук-таме има плажуващи. Там, където брегът се облива от водите на океана от двете страни, е най-красиво 🙂 Тук се отдадохме се на релакс и шнорхелинг няколко часа. Нямаше интересни рибки във водата, но мястото като цяло е доста приятно. Като изгладняхме, минахме по щандовете, но храната беше доста изстинала и се отказахме да хапваме на плажа. След тура отидохме направо в нашето любимо място в Stone Town - Archipelago Waterfront. Собственикът много ни се зарадва, даже ни пита ни къде са нашите приятели 🙂 Следобяд пак беше beach time - върнахме се на плажа пред вилата ни. Беше отлив и местните събираха водорастли. Бях чела, че ги изнасят за Япония. Посетихме и местния художник, Деси и Надето спазариха разни сувенири: Аз обаче бях много нещастна, че след толкова висене във водата, така и не видях морски звезди. Разходихме се по брега и видяхме двама рибари. След тежки пазарлъци се разбрахме да ни направят един шнорхелинг до място, където има starfish. Оказа се, че лодката им няма двигател, та ги чакахме да донесат, но накрая ни направиха чудесен последен морски спомен. Извадих ги само за секунда от водата, иначе може да умрат: Следва сватбеният ден... 26 Връзка към коментар
Lirea Публикувано: 15 март, 2022 Сподели Публикувано: 15 март, 2022 На 14.02.2022 г. в 23:32, Яничка каза: За рент-а-кара забравих да кажа, че към цената на наема слагат едни задължителни 10$ за шофьорска книжка. Яни, за какво точно са тези 10 долара и има ли нещо общо с международна шофьорска книжка, за която четох, че била задължителна? Вие имахте ли такава? 1 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 15 март, 2022 Автор Сподели Публикувано: 15 март, 2022 преди 5 часа, Lirea каза: Яни, за какво точно са тези 10 долара и има ли нещо общо с международна шофьорска книжка, за която четох, че била задължителна? Вие имахте ли такава? Не мисля, че има нещо общо. Срещу 10 долара ти дават едно хвърчащо листче, без което не можеш да шофираш в Занзибар. Иначе за издаването му се погрижиха от рент-а-кар-а. Международна шофьорска книжка нямахме. 1 1 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 3 април, 2022 Автор Сподели Публикувано: 3 април, 2022 Сватбеният ден: Пътешествията са наша обща страст и идеята да се оженим на плажа на някое райско място допадна и на двама ни - искахме да избягаме от традиционното събиране на много гости, което никак не е лошо, но не искахме накрая да забравим, че това всъщност е нашият ден. Обичаите, свързани с ритане на менче и чупене на пита, също не ни влечаха. А благодарение на това, че избрахме да бъдем само с няколко близки приятели на сватбения ден и преди него нямаше стрес, нерви и бързане. Малко за организацията на церемонията: Два месеца преди датата взехме оферти от доста ризорти в Занзибар - имат т.нар. wedding packages, където са условията и цените да ползваш техните услуги и територия. Тези пакети не включват нощувки. Харесахме Fruit & Spice Wellness Resort Zanzibar, заради красотата на самото място, но контактът с тях от разстояние беше пълна трагедия 🙂 На многократните искания да ни дадат оферта за пакет получавахме уклончиви отговори, че мениджърът сега бил на обяд или вечеря, обаждах се на ризорта многократно по MS Teams и накрая, като ми казаха, че изпращат моето запитване до офиса им в Италия, затворих телефона и повече не ги попитах за оферта. Така и не получих такава. При тази безумна комуникация с тях след първоначалното отчаяние минахме на план Б - wedding planner. В интернет намерих EF Weddings и така се свързах с Melania - след 2 разговора по WhatsApp уговорихме какво искаме и остана да уточним детайлите и да направим авансово плащане. Така прехвърлихме на нея ангажимента да уговаря условията за събитието с ризорта, тя ни предложи варианти за арка и цялостна декорация, торта, фризьор и грим, цигулар по време на церемонията, фото и видео заснемане. Сравних нейната оферта с други оферти от фризьори, гримьори и фотографи и открих, че цените и са конкурентни и стандартни за Занзибар. Направихме един финален пазарлък по магелански и бяхме готови. Накрая бях забравила да я помоля да включи още нещо и тя реагира навреме да ни го осигури: Какво е първото нещо, което една булка търси за сватбата си? Рокля. Представих си дълго обикаляне по бутици, а аз не обичам да ходя по магазини. Спасението дойде от нашите приятели и гости на сватбата @kamievgeni, които освен магеланци, са и професионални сватбени и не само фотографи от Андреев Студио. Препоръчаха ми бутик в Плевен. Още преди да отида на проба бях харесала един модел онлайн, а като отидох на място, се оказа, че това е моята рокля. Пробвах и останалите, но изборът вече беше направен. За 450 лв. се сдобих със стилна дизайнерска рокля. Огромни благодарности на Евгени и Камелия за помощта, ценните съвети за събитието и усилията, които положиха да ни зарадват с фотосесия на място! 🙂 Да търсиш бели обувки през зимата е трудна задача. Накрая си поръчах по Amazon и дойдоха точно ден преди да заминем. Избрахме и тематична кутия за халките: Тъй като с младоженецът не трябваше взаимно да си виждаме дрехите преди сватбата, той отиде на шопинг в София с негово близко приятелско семейство. Неговият избор: Имаше и стилни обувки, които обаче не сложи на церемонията - далеч по-приятно и освобождаващо за него, а накрая и за всички нас беше да сме боси по пясъка: Сватбената торта, както и всичко останало носеше усещането за море и почивка: Сватбеният букет също беше различен - започна от снимка, която видях някъде в интернет и се превърна в предизвикателство, с което майката на младоженеца се справи брилянтно - букет от миди, рапани и морски звезди - нещо, което тя никога преди не беше правила, но съм и много благодарна, че положи усилия. Не колекционирам миди от плажни дестинации и осигуряването им, особено зимата, се оказа нелека задача. Намерих и поръчахме от Olx и Amazon. Младоженецът участващо в цялостната организация на събитието и много ми помогна: Сватбените подаръчета за гостите - картонени куфарчета, които напълнихме с бонбони M&Ms: В Aliexpress намерих много оригинални неща, каквито по магазините тук въобще нямаше. Така се сдобих с две сватбени чантички - харесах си още, но успях да се огранича до тези двете - първата за подписването в София, а втората за церемонията в Занзибар: Украшението за коса също беше от китайците: Допълнително взех и цветчета, с които помолих персонала на ризорта да украсят леглата в стаите на нашите гости: Поканите към гостите също бяха тематични - под формата на самолетен билет - подканвахме ги да си вземат само джапанки и добро настроение: За вечерните танци си взех сватбени кецове от Pambella: С тях стана недораземение, което благодарение на моята приятелка Надя, успях да разреша - пратиха ми ги по куриер, а аз обърках, че са Еконт, вместо в Спиди и така отидох в офиса на куриерската фирма, когато вече бяха затворили. Това се случи ден преди да заминем, добре че полетът на Надето беше на следващия ден и тя ги взе в нейния багаж и те долетяха при мен с нейна помощ 🙂 От сватбените форуми, които нямах много време да чета подробно, разбрах, че е добре да се сдобия и със сватбен халат 🙂 Сватбеният ден премина много спокойно и се превърна в един чудесен спомен за нашето ново семейство. Очаквах сутринта да има някаква паника и изнервящи ситуации, но след закуска нямаше кой да ни пришпорва, затова се насладихме на слънчевите лъчи в нашата Honeymoon villa: Kefas, нашият т. нар. иконом, украси спалнята ни: Сдобих се с гримьорка/фризьорка от Южна Африка: а в съседната стая се приготвяше младоженецът. Спазихме традицията да не се виждаме преди церемонията, между стаите имаше параван, измислен от Kefas. Сватбената агентка се погрижи за нашата малка скромна сватбена маса, където по-късно имахме вечеря под звездите: В уреченият час тръгнах по пътечката към плажа, където чакаше младоженецът и гостите. От там се носеше музиката на цигулка, а малкото туристи по плажа скочиха веднага да снимат 🙂 Имахме местно длъжностно лице, което направи церемонията много забавна и ни остави много приятен спомен. Накрая и ние, и нашите гости подписахме сватбения сертификат: Нашите приятели направиха празника ни изпълнен с усмивки и хубави моменти. С тях направихме чудесно пътуване, в което си говорихме за....още пътувания, споделихме специалния си ден с тях, а те го направиха още по-шарен: @Desi75 беше страхотна шаферка: Бързо се стъмни, а тук залезите са прекрасни. Melania се погрижи да направим незабравима фотосесия на кея: Имах още един букет, традиционен, от цветя. Него хвърлих и падна в ръцете на моя близка приятелка: Вечерта от хотела ни приготвиха морска вечеря с крабове, скариди и лобстери и не само 🙂 Бяхме в нашата Honeymoon villa, далеч от други туристи, вдигахме си шум така де, по български 🙂 Бях подготвила тематична плейлиста с песни на пътешественическа тематика - "Sailing" на Род Стюард, "On top of the world" на Imagine Dragons, "The Passenger" на Iggy Pop и т.н. А за сватбения танц - "Around the world" на East 17 🙂 За щастие имахме хубаво време цял ден, бурята от предния ден ни се размина. Вечерта беше тиха и спокойна, изпълнихме я със смях, музика и малко танци. Благодаря на @Desi75, че беше такава страхотна шаферка от началото до края, на моята приятелка Надя от Ntripping за всички навременни съвети и на Евгени и Камелия от Андреев Студио , без които щях да съм абсолютно неподготвена за сватбения ден! Признателна съм на моята настояща по-добра половинка, че ме подкрепя във всички щури идеи и заедно сбъдваме мечтите си за пътувания и не само 🙂 За стигналите до края на пътеписа - благодаря ви, че отделихте време :) 11 1 20 Връзка към коментар
Niceday Публикувано: 3 април, 2022 Сподели Публикувано: 3 април, 2022 Страхотевично! Чак ми се прииска да си подновим сватбените обети, след 45 години 🤣 По същата минималистична схема - 6-8 човека ще е чудесно приключение, без значение къде по света точно. Здрави бъдете, Яничка! С любим човек/хора, винаги се получават прекрасни неща! 5 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 3 април, 2022 Сподели Публикувано: 3 април, 2022 Яничка,чудесна сватба! Благодаря за споделеното. Здраве,любов и много пътешествия да имате винаги! 3 1 Връзка към коментар
desislavna Публикувано: 4 април, 2022 Сподели Публикувано: 4 април, 2022 Ей, Яни, усмихна ми начумереният хладен понеделник! Откога чаках да довършиш разказа с най-вълнуващата част 🥰 Все такива незабравими празници да имате с Иво, да обикаляте света ръка за ръка и все така влюбени да сте ❤️ 5 1 Връзка към коментар
mitrov Публикувано: 20 февруари Сподели Публикувано: 20 февруари На 13.02.2022 г. в 21:46, Яничка каза: Всичко започна от идеята да се оженим на плажа, прерастна в конкретна дестинация и добавихме сафари, което до голяма степен беше ново преживяване за нас и много ни хареса! Годеж в Севиля, моминско парти на Amalfi coast... какво по-логично продължение от сватбена церемония в Занзибар 🙂 Благодаря на чисто новия ми съпруг, че сподели с мен тази лудост и на чудните ни гости, че пролетяха толкова мили, за да бъдат с нас на този специален ден! Но за това после 🙂 Първо по организацията на пътуването: взехме билети до Занзибар от промото на KLM с прекачване в Амстердам и Найроби за 468 евро. Тъй като до датата на пътуването имаше около 2 месеца и нещо, не посмях да ги взема през посредник. Оказа се верен ход, защото буквално на следващия ден KLM анулираха един от полетите и го замениха с друг. Спестих си излишна разправия с посредник и въпросът се реши само с едно толефонно обаждане до АК. Избрахме да направим 3-дневно сафари в Серенгети и Нгоронгоро. Взехме го от BOBBY CAMPING SAFARIS по препоръка на @FlyTraveler и останахме доста доволни. Уговорихме 775$ на човек (бяхме четирима) при спане в палатки в basic къмпинги. Fly, благодаря ти за полезните съвети 🙂 Контактувах със собственика по мейл и по WhatsApp и отговаряше бързо, дори вечер и в почивни дни. Първоначално искаше да предплатим цялата сума, но в последствие и с доста неохота се съгласи да му пуснем по банка само половината сума. Взех оферти и от други фирми за сафарита, но цените бяха много по-високи, с изключение на 1-2 фирми, които дадоха малко по-ниска цена, но почти нямаха отзиви в интернет. Виза за Танзания извадихме предварително от тук, въпреки че това може да стане и на място, но не искахме да губим излишно време. Изисква се прикачване на самолетен билет, паспорт и снимка. Цената и в двата случая е 50$. Резултатът дойде още на следващия ден. Неудобство е, че сайтът често не работи през уикендите, но поне може да се запамети въведената информация и при следващо влизане в сайта да се продължи от същото място. 24 часа преди влизане в Танзания е необходимо да се попълни този формуляр - нещо като PLF е. Видях, че системата дава възможност да се попълни 2 дни по-рано и се възползвах. Жълта треска към момента (февруари 2022) не е необходима. За всеки случай и за евентуална профилактика срещу малария си взехме маларон. За сватбата направихме 3 нощувки във Fruit & Spice Wellness Resort Zanzibar в Кизимкази. Доста търсех преди да се спрем на него, в главата си имах една представа на къщурка със сламен покрив, на тихо и уединено място. И го намерих 🙂 В допълнение вилата имаше собствени джакузи и басейн, стълбички, които водят до океана, място за плажуване и 2 стаи. Последното беше много удобно, когато булката и младоженецът трябваше да се преобличат по отделно 🙂 Резервирахме Honeymoon villa-та, която е единствена в ризорта. Това малко затрудни нещата, защото след уговаряне на датата на сватбата, нямаше възможност за друга промяна на датата. Имаше риск някой друг да резервира вилата. Затова нея букнахме от най-рано, а нощувките на гостите ни ги наблюдавах всеки ден, тъй като цената им се променяше с времето. За местните порядки ме съпортна @Happy_Traveler 🙂 Останалите нощувки в Занзибар взехме в една много приятна вила с басейн на плажа в Pwani Mchangani. Държи я една италианка, която от 5-6 години живее в Занзибар. Има си персонал, имотът е поддържан, басейнът е много удобен предвид наличието на отливи през по-голямата част от деня. За дните след ризорта взехме рент-а-кар от https://kibezanzibarcarrental.co.tz/ Понеже бяхме 6 човека, взехме микробусче, което мойто мъж караше. Цената им беше добра и имахме 2 ситуации, в които имахме нужда от съдействие и те много бързо реагираха. Единият път изкривихме джанта, защото пътищата в Занзибар са дупка до дупка, а на следващия ден беше паднал акумулатора и те дойдоха в рамките на 40 мин. и го смениха с нов. Акумулаторите явно са им слаба страна, защото намерихме още един подобен отзив от други клиенти. Следва... Здравейте! Да разбирам ли, че този ПЛФ-формуляр, вече не се изисква? Връзка към коментар
mitrov Публикувано: 28 февруари Сподели Публикувано: 28 февруари На 13.02.2022 г. в 21:46, Яничка каза: този формуляр - нещо като PLF Извинявайте, дали знаете, този формуляр, дали е все още задължителен. Пътуваме на 13.03. Ако да може ли да бъде попълнен на място при пристигане или в самолета? Ще летим с Търкиш. Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 28 февруари Сподели Публикувано: 28 февруари преди 12 минути , mitrov каза: Извинявайте, дали знаете, този формуляр, дали е все още задължителен. Пътуваме на 13.03. Ако да може ли да бъде попълнен на място при пристигане или в самолета? Ще летим с Търкиш. Няма нужда от формуляр. За Танзания в момента ви трябва само виза. Може и on arrival. С предварително направена по-бързо се минава граничен контрол, но за вас е късно вече. Нашите бяха готови за 10 работни дни точно. Връзка към коментар
mitrov Публикувано: 28 февруари Сподели Публикувано: 28 февруари преди 3 минути , Argentique каза: Няма нужда от формуляр. За Танзания в момента ви трябва само виза. Може и on arrival. С предварително направена по-бързо се минава граничен контрол, но за вас е късно вече. Нашите бяха готови за 10 работни дни точно. Безкрайно благодаря! Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега