Прескочи до съдържание

Идеи за Мадрид и наоколо, и по-ненаоколо, и разни хубави неща

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Имам билети, даже няколко, с които на 1 април да стигнем до Мадрид и след една седмица, на 8 април, да се върнем през Букурещ. Едните са директен късно следобеден полет Букурещ-Мадрид, другите са първо сутрешен полет до Сарагоса и след това следобеден скоростен влак до Мадрид, а връщането към Букурещ е вечерта без отбивки.

Надявам се след един месец Земята да продължава да се върти, в небето да летят само птици и мирни самолети и да се насладим на 8-дневно пътуване, изпълнено с хубави неща. Първоначално главата ми беше пълна с идеи /някои, стигащи чак до Порто :laugh:/, но напоследък за добро или лошо взеха да се изпаряват. Затова ще ми е приятно и полезно да обменим мисли, мнения и впечатления.

Засега пътуването го виждам така:

- половин ден /към 5 часа/ в Сарагоса

- 3 дни за Мадрид + половин ден преди обратния полет за малко пазаруване

- 1 ден за Толедо

- 1 ден за Сеговия

- 1 ден за Саламанка

Всички нощувки са в Мадрид на гости на приятелка:happy:

Надявам се да не ме пращате към други градове със "С" или поне гледайте да са от категорията "наоколо":wink:

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Предполагам ще сте с кола под наем. Преди около година бях по онези места, та се отказах от мечтаната Авиля, за да отида в едно страхотно малко градче. Във всяко пътуване обичам да изкарам от ръкава по една изненада. И понеже си ми мило другарче (без изобщо да те познавам) 🙂, ще ти издам моето място - Oropesa. Това е малко градче в близост до Талавера дела Рейна (в български превод - Далаверата на Кралицата 🤣). Та защо в Оропеса?!? Защото видях, че там има страхотен Парадор и средновековен замък, а градчето не е така познато на туристите и можеш да се потопиш в една истинска средновековна  атмосфера. Останете една вечер там, спете в Парадора, почувствайте се феодални владетели на градчето, усмихвайте се, яжте на централния площад, потопете се в средновековна Испания. 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Какво е това ограничение за "градове със С"? Вие с кола ли ще обикаляте?

Тази Сарагоса я гледах от Барселона и ми се видя точно толкова далеч и толкова хубава, че да не става за еднодневно посещение. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще го разгледам това градче Оропеса. Не го бях чувала.

Мило другарче, @Pantelej Putnik🙂, да ти кажа, след лозята най-обичам да гледам покриви, дори по ме кефи от фасадите 😀

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А иначе отидете в Толедо. Толедо си е Толедо. Само че, когато аз бях, всичко беше затворено, нямаше тълпи от туристи. Не ми и липсваха. Но нямаше къде да се яде, а и щях да се напикая за малко. 🤣 И накрая в един мексикански бар. Да отидеш в центъра на страховитата Испания (от гледна точка на колониите в Латинска Америка) и да ядеш типична.....мексиканска храна. Странно усещане, като в главата ми бяха сравнително пресните спомени от Юкатан.

преди 28 минути , ДиянаВ каза:

след лозята най-обичам да гледам покриви, дори по ме кефи от фасадите 😀

От прозорците на колониалното ти владение (Парадора) ще виждаш множество покриви. 😉 Всичко ще бъде в краката Ви, преподобна Принцесо на Кастилия и Леон. 😄

• Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Надявам се да не ме пращате към други градове със "С" или поне гледайте да са от категорията "наоколо":wink:

В такъв случай - Сеговия, Сингапур, Сатовча.... 🤣

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 38 минути , Lindt каза:

Какво е това ограничение за "градове със С"? Вие с кола ли ще обикаляте?

Тази Сарагоса я гледах от Барселона и ми се видя точно толкова далеч и толкова хубава, че да не става за еднодневно посещение. 

Не сме с кола, но приятелката ми, която живее в Мадрид има и шофира, но отскоро 🙂. Засега предвижването ни с автомобил е от Мадрид за Сеговия и друг ден за Саламанка, а може би и за Толедо, но не е сигурно. Нямах нищо против и до тези места да стигнем с влак/автобус и щях и да купя билети за всички, но домакините поискаха с кола да бъде, за да имаме повече време, а парите за билети да ги вложим в консумация 😀

За Сарагоса как се случи. Имах разни билети на Уиз с флекс. Полетът Букурещ - Мадрид каца почти в 20.00 часа, а този до Сарагоса - в 9.00 сутринта. Та по-добре да пътуваме през нощта до Букурещ, но после да имаме цял ден за Испания. Купих билети за влак OUIGO за следобеда в 15.00 часа, защото следващият е чак в 22.00 часа. След цяла нощ пътуване, ще ни дойде вповече цял ден обикаляне на Сарагоса. Можеше и да пренощуваме там, права си, но и други варианти за нощуване, извън Мадрид сама по разни съображения отхвърлих, за да не е проява на неуважение към домакините🙂 Иначе щеше да е красиво по залез и нощем по моста и Базиликата.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние направихме Толедо и Сеговия в един ден и ми стигна. За съжаление, са в противоположни посоки спрямо Мадрид и доста от времето мина в път  всъщност и пак в 18,30 ч си бяхме в Мадрид и даже половин час влязохме пак в Прадо( предполагам, си видяла безплатния вход как е ).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , bobole4e каза:

Ние направихме Толедо и Сеговия в един ден и ми стигна. За съжаление, са в противоположни посоки спрямо Мадрид и доста от времето мина в път  всъщност и пак в 18,30 ч си бяхме в Мадрид и даже половин час влязохме пак в Прадо( предполагам, си видяла безплатния вход как е ).

Това с кола ли или някакъв тур сте резервирали?

За Прадо видях. Даже за безплатния вход има новост - да резервираш онлайн от сайта. Засега календарът им обаче с безплатните часове е до 31 март. Не знам дали ще продължи тази практика от април насетне. Ще следя 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Едни от най-хубавите моменти от посещението ни в Мадрид са в парка Ретиро. Привечер. Музика, танци, весели и засмени хора. Направо ти се пълни сърцето и окото. Не ни се тръгваше от това място. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

Това с кола ли или някакъв тур сте резервирали?

Не, организиран тур взехме през сайтовете на Експедия(различните версии са с различни цени и отстъпки), с автобус. Тръгнахме в 8ч и за съжаление много време излизахме от Мадрид( към час и половина изгубихме). Първо направихме Сеговия-по ми хареса от Толедо. 

преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Даже за безплатния вход има новост - да резервираш онлайн от сайта.

Доста удобно, иначе се редиш отвън и чакаш да отворят.

преди 4 минути , дядо Пепи каза:

Едни от най-хубавите моменти от посещението ни в Мадрид са в парка Ретиро.

В неделя по обяд има(ше) музика на живо в една беседка. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , дядо Пепи каза:

Едни от най-хубавите моменти от посещението ни в Мадрид са в парка Ретиро. Привечер. Музика, танци, весели и засмени хора. Направо ти се пълни сърцето и окото. Не ни се тръгваше от това място. 

Благодаря! Открадвам идеята за накоя привечер след дневните обиколки извън Мадрид. Разбрах, че испанците вече са си възвърнали желанието за живот, сиеста и фиеста 😄. Иначе паркът го мисля и за обиколка през деня. Обичам и паркове🙂

Връзка към коментар

Чак нощувка в Сеговия за мен е малко безсмислено, но вие си решавате.

По-интересен  и практичен вариант ще е 2 нощи  в Саламанка, като отделите време на Авила, която е по пътя ви или по една нощ в Саламанка и една в Авила.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 9 минути , Alexander каза:

Чак нощувка в Сеговия за мен е малко безсмислено, но вие си решавате.

По-интересен  и практичен вариант ще е 2 нощи  в Саламанка, като отделите време на Авила, която е по пътя ви или по една нощ в Саламанка и една в Авила.

Споделям мнение ти. Аз също мисля, че няма нужда от нощувка в Сеговия, освен, ако не държите да видите осветен замъка Алказар. Казват, че вечер е много красив, но буквално за 5-6 часа ще видите всичко там. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аааа, не сме говорили за нощувка в Сеговия, а за такава в Сарагоса 😀. Ето, че "С"-тата взеха да се оплитат, хаха - S е като Сеговия и Z е като Сарагоса :laugh:

@Lindt, това със С-градовете случайно се получи. Не търся някакъв замисъл, специална таргет група🙂 И до Сантандер ми се ходи, Уизовците имат и полети, но няма да е сега:happy:. Просто Сарагоса я включвам като по-удобна за кацане в по-ранен час, възможност да се повозим за час и половина на високоскоростен влак и след това да се озовем направо на гара Аточа, без да се занимаваме с летищния транпорт поне в едната посока.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Аааа, не сме говорили за нощувка в Сеговия, а за такава в Сарагоса 😀. Ето, че "С"-тата взеха да се оплитат, хаха - S е като Сеговия и Z е като Сарагоса :laugh:

Хайде  като си почнала да ти дам и следващото "С" от Ceuta. Вече имаш всички варианти на "С" , или C,S,Z

Видях, че всичко ще е дневни разходки 

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , ДиянаВ каза:

@Lindt, това със С-градовете случайно се получи. Не търся някакъв замисъл, специална таргет група🙂 И до Сантандер ми се ходи, Уизовците имат и полети, но няма да е сега:happy:. Просто Сарагоса я включвам като по-удобна за кацане в по-ранен час, възможност да се повозим за час и половина на високоскоростен влак и след това да се озовем направо на гара Аточа, без да се занимаваме с летищния транпорт поне в едната посока.

О, и аз днес се сетих, че ти може да летиш от Букурещ и вместо да се занимаваш с глупости (нямам дори и една конкретна предвид :grin: ), да отидеш до Осло или Сардиния примерно 🙂

• Смея се 1
Връзка към коментар

Аз на вас завиждам, че литището ви е на едно метро разстояние. Последно бях чула, че такси до Букурещ вече взема 130-135 лв. в едната посока, но ще проверя и едни други “агенти” колко искат. Автобусът е 30 лв., а Фликсбас пътуват един път седмично в четвъртък срещу петък. Въобще … красота, но  няма да им се дам😄

Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Хайде  като си почнала да ти дам и следващото "С" от Ceuta. Вече имаш всички варианти на "С" , или C,S,Z

Видях, че всичко ще е дневни разходки 

Засега това С ще го оставя за cerveza в категорията хубави неща🙂 Ако от Ceuta има удобни и евтини връзки за континента към Кадис, по-натам нямам нищо против да го включа в програма за едно испанско море на океан😉

Връзка към коментар
преди 22 минути , stormbringer каза:

Да попитам - El Escorial не ви влиза в плановете, така ли? 

Ами бях го включила и все още се чудя. Дъщерята иска да отидем в зоопарка, а там отиват две трети от деня. Не знам ще мога ли да го намърдам някъде, иска ли ми се да претоварвам или да се оставя всички спътници да са доволни и щастливи😄

Връзка към коментар

Полетът навръщане е чак в 20.30 часа и това позволява в последния ден също да се включат разни места. А ако вече сме се наситили от “забележителности”, да разнообразим с пазаруване. На шопинга също не държа особено в последните години. Ако ме вдъхновите за Ескориал или нещо друго с удобен транспорт, или седене на пейка с наблюдаване наоколо какво става, ще го зарежа🙂

Връзка към коментар

Понеже времето ни за Сарагоса е към пет часа, нямаме много възможности за опити кое как е. Маршрутът е от летището оставяме багажа на гара Zaragoza-Delicias и поемаме пеша покрай Двореца Aljafería към стария град с основни опорни точки: римските руини, кулата Zuda, базиликата и площада del Pilar, мостът de Piedra, катедралата, търговската улица Alfonso I и обратно към гарата.

Нещо друго?

За бързо хапване как е Mercado Central или районът наоколо?  

За кафе или второ хапване преди да се отправим към жп гарата съм харесала Plaza San Felipe. Ще съм благодарна и за някоя подсказка за храната в Сарагоса - какво да опитаме, както и за площади, които те презареждат 🙂 и каквото се сетите също 🙂

B6E62AF1-62F6-49BF-A2C1-1E16EE2C05EA.png.4b8d51ded7b54c7f460260f8079d8162.png

@bad kid, искаш ли да си припомниш хубавите неща в Сарагоса, за която четох, че много харесваш? Разбира се, когато ти е удобно:thank_you:

Връзка към коментар

С удоволствие, ама не помня много 😃

Страшно ми хареса базиликата Pilar и моста до нея. Влезнах и в Aljafería, струва си, но бледнее пред подобните в Андалусия.

Останалото е мотаене в центъра, но имена на сгради и площади не помня.

Иначе ми хареса , че атмосферата е на нетуристически град, поне така ми се стори в края на февруари.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.