Прескочи до съдържание

Пътешествие в Мустанг, Непал

Anna Kalinovska

Препоръчани мнения

Публикувано:
За автентични места в Тибет мечтая отдавна. 

Конкретно да преживея и бившето тибетско Кралство Ло. Заинтересуваха се и приятели.

Някои още мислят, поради собствени решения относно ваксина. Организацията напредва, предстои закупуване на самолетни билети. 

Остават 5 места.

От 7 до 22 май 2022 г. - Група до 10 човека, в т.ч. и аз.

Малко инфо за мястото, което все пак попада в Централна Азия:

Мустанг – така в Европа и света е известно бившето независимо Кралство Ло, което просъществувало от 1380 до 2008 г. Мустанг е останал затворен за пришълци до 1992 г. Той е един от най-оригиналните, запазени и необходени от масови туристи региони в света, чието население говори тибетски език и при относителната си изолираност от останалия свят е съхранило будистката тибетска култура в най-чист вид. Мустанг е територия с ограничен достъп - изисква се специално разрешение и се заплаща такса. Намира се в северната част на непалския административен район Мустанг (Горен Мустанг), в историческите граници на Тибет. В географско отношение граничи с Тибетския автономен регион. Традиционната столица на кралството е градът-крепост Ло Мантанг, съхранен непроменен от средновековието насам.
“Изгубеното Тибетско кралство” сe намира северно от масива на Анапурна. Попада в дъждовната сянка на Хималаите и това обуславя сухия климат и неповторимите природни образувания в долината - същински пустинни пейзажи. Изворите на реката Кали Гандаки, приток на Ганг, са в Северен Мустанг, а проходът, който тя е издълбала, е най-дълбокият каньон в света (около 7000 м спрямо нивото на реката). Обграден от 8-хилядници, той разделя гигантите Дхаулагири и Анапурна. Във високата долина са пръснати селца с по десетина къщи, чортени (така в Тибет наричат ступите, съхраняващи свещени реликви), живописни манастири са запазени и високо по хълмовете, също в скалите, някога обитавани пещери, висящи мостове над пенеща се, пресъхнала или заледена през зимата река или бързей, естествени пирамиди с вдълбани стъпала, водещи към древни обитания на тибетските номади, параклиси с изрисувани олтари съставляват неземната красота и несравнима атмосфера на Кралство Ло, Мустанг – земя, застинала във времето и останала встрани от нашето съвремие.

Ето обзорния план на пътуването

Ден 1: Пристигане в Катманду, 1400 м н.в.
Ден 2: Разглеждане на забележителности в Катманду и Патан, между които - 7 от Списъка на Юнеско като Кралския площад Durbar Square, Храма на живата богиня Кумари, най-голямата ступа Боднат; Сваямбхунат; Храма на Шива Пашупатинатх, където кремират починалите; Храма на Кришна; Златния храм.
Ден 3: Катманду - Бандипур, 1030 м н.в.
Ден 4: Бандипур - Покхара, 822 м н.в.
Ден 5: Покхара – Тхасанг, 2600 м н.в.
Ден 6: Тасанг – Кагбени, 2804 м. Муктинат, 2750 м н.в.
Ден 7: Кагбени - Чаранг, 3570 м н.в.
Ден 8: Чаранг. Аклиматизация. Посещение в будистки манастир. Медитация
Ден 9: Чаранг - Ло Мантанг, 3840 м н.в.
Ден 10: Ло Мантанг. Пещери в района на Чосер, 3840 м. Сух пакет.
Ден 11: Ло Мантанг – Чусанг, 2962 м н.в.
Излет до Тетанг, 3060 м н.в.
Ден 12: Чусанг - Джомсом, 2743 м н.в.
Ден 13: Последователни полети Джомсом - Покхара, 822 м; Покхара – Катманду
Ден 14: Свободно време в Катманду.
Ден 15: Отпътуване от Катманду.
Ден 16: Пристигане в София
Цена: 2450 щ.д.

Цената включва:

Летищни трансфери вътрешността на Непал; Настаняване в двойни стаи в хотели в Катманду и Бактипур със закуска; Настаняване в къщи за гости на останалите места; Изхранване сутрин, обед и вечер по време на пътуването в Мустанг (вегетарианска, месна; храна, поръчвана извън стандартно предлаганото меню се заплаща допълнително); Местен водач/екскурзовод по време на целия престой в Непал; Разрешителни за посещение на национален парк Анапурна; Разрешителни за Горен Мустанг; транспорт по програмата - сухоземно: с високопроходими автомобили от Катманду до Мустанг и обратно.

В цената не са включени: самолетни билети до Катманду и обратно; лични застраховки

Ковид изискванията са максимално облекчени - прилагам формуляра на непалските власти.
Виза се полага на летището в Катманду, бях там преди точно 3 години.

271941686_2290960781046605_2146482507904435342_n.jpg

Публикувано:

Не разбирам точно идеята на темата -това е организирана екскурзия и се търсят още хора, за да се осъществи на тези дати? 

• Харесвам 1
Публикувано:

Пътуването ще се състои, както е посочено. Има няколко свободни места. Изчаквам, за да купим заедно билети - излиза по-евтино. 

• Харесвам 1
Публикувано:

На 2.03.2022 г. в 12:34, Annna13 каза:

Пътуването ще се състои, както е посочено.

Само идея - Катманду-Покхара директно и "спестения" ден в Покхара. Но май промени не могат да се правят.

• Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря за идеята! Може, гъвкаво е. Партньорът в Непал би се съобразил. А Покхара определено си заслужава повече време 🙂

Публикувано:

Тази по ми харесва, в превод "Рибята опашка",  че нали съм морско чадо и водна зодия 🙂 

Peak of Mount Machhapuchhre of Nepal.jpg

Добре е да се спомене, че в цената не е включено каквото си требе накрая за гида и шофера, ако е бил с вас през цялото време. Освен ако не сте се уговорили това да е предварително включено в пакетната цена. 

Ама казвай ги по навреме тия неща за далечни дестинации, моля! 🙂 

Публикувано:
На 2.03.2022 г. в 15:55, Светославов каза:

Тази по ми харесва, в превод "Рибята опашка",  че нали съм морско чадо и водна зодия 🙂 

Peak of Mount Machhapuchhre of Nepal.jpg

Добре е да се спомене, че в цената не е включено каквото си требе накрая за гида и шофера, ако е бил с вас през цялото време. Освен ако не сте се уговорили това да е предварително включено в пакетната цена. 

Ама казвай ги по навреме тия неща за далечни дестинации, моля! 🙂 

Ама той е собственик на агенцията.. аз на собственика на фризьорския салон бакшиш не оставям. За останалите - пътували хора сме, знаем си. Ако съм доволна, показвам го 😎

Fishtail ми е най-любимият.. Ще съм около него, през април, преди групата. На снимката на Покхара се вижда, само че не в характерния му Профил 🙂

Публикувано:

И на мен това ми прилича на обява на гуристическа агенция, а форумът е за самоорганизирани пътувания

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 32 минути , Childish каза:

И на мен това ми прилича на обява на гуристическа агенция, а форумът е за самоорганизирани пътувания

Разбира се , че е обява на агенция  - госпожата е написала цената , настаняванията , групата от 10 човека и , че не и достигат няколко човека , заради антиваксърите в първоначално формираната група .

• Харесвам 2
Публикувано:

Но пък определено ми се струва, че Аннна има задълбочен интерес към района и се старае да научи реалните впечатления на посетители-сънародници.

После дали това прекроява плана за посещение не знам, но съм сигурна, че не съм засичала преди подобен опит.

Публикувано:
преди 3 часа, Childish каза:

Нямам нищо общо с туристическа агенция.

Това е първото ми самоорганизирано пътуване извън гостувания и командировки в Европа.

Явно съм се престарала при формулирането - все пак мястото не е масово пъзнато.

И да, още нямам собствени снимки - те стигат само до Катманду.

Тези са от приятели и от нета. Ако има противоречие, моля дайте знак.

Публикувано:

Ами има.

Тези пари на вас ли ще ви ги дадат или ще си ги носят със себе си и на място ще си рокриват разходите си?

Публикувано:
На 3.03.2022 г. в 4:06, Lindt каза:

Но пък определено ми се струва, че Аннна има задълбочен интерес към района и се старае да научи реалните впечатления на посетители-сънародници.

После дали това прекроява плана за посещение не знам, но съм сигурна, че не съм засичала преди подобен опит.

Привет, правилно сте почувствали, благодаря!

(Немски възпитаник съм, присъщо ми е да обмислям и структурирам текстовете си. Явно това заблуждава. И малко по-емоционална. Съжалявам за създаденото впечатление.. Може по-късно да напиша още малко по темата.)

Анна Калиновска просто е полудяла по безвремието на Тибет и Хималаите - откакто ги видях и почувствах за първи път в Бутан.

Когато реших да тръгна сама, прекосявайки надлъжно страната до границата с Индия, поисках съдействие от местния ни водач от 2019 г. и го попитах какво ще ми струва да ме преведе по пътя на Мишел Песел. Направи ми оферта, като каза, че по-изгодно за всички би било, ако сме няколко човека. Приятели също се интересуваха - бяхме на косъм от самолетни билети, когато вирусът ни мина път. 

Мустанг е логично продъжение на интереса ми към Тибет, понеже там всичко е запазено в най-чист вид, непокитайчено, непокътнато. За него мечтая от 7 години, откакто чух и видях снимки на може би първата българка, посетила това място през 2008 г. в рамките на група от различни страни. Била е и на аудиенция при последния крал на Ло, в Мустанг, който е починал през 2016 г. Тя живее в Южна Африка. Пенка Матева вчера ми написа това: "Този планински поход е много силно и незабравимо преживяване, история, религия, манастири и митове , съчетани с много красива природа ,трудолюбиви и интересни хора. Осъзнаване и проникване във себе си, наслада и храна за душата. Очаквам да видя снимки и разкази с преживявания."

Ето само една от нейните тогавашни снимки, които много ми се иска да видя във фотоизложба - за да станат достояние на повече хора - заедно с неповторимите текстове на наша обща приятелка и голяма пътешественичка към всяка една от тях.

1000461_10201592876927757_258770065_n.jpg

Международната група, посетила Ло Мантанг, Горен Мустанг през 2007 г., преди тръгването й от отправната точка Катманду. В средата е сънародничката ни Пенка Матева, която отдавна живее в Претория, втори българин след Герасим Величков-Джери, посетил Мустанг, и първият ни сънародник, приет на аудиенция при последният крал на автономната държавица.

1004610_10201592848127037_955909711_n.jpg

От посещението си в кралския дворец е оставила тази снимка на мустангския владетел, имал обичая да кани редките туристи на чаша тибетски чай в двореца. Починал е през 2016 г. и няма преки наследници.

И да, оттогава почти денонощно чета, слушам и гледам всичко за Тибет, просто съм си у дома там... Вече знам и причините за интереса ми, който всъщност е от ранно детство - над хартиената карта на света..  От 2 месеца и тибетски уча, предимно слушам, не ми остава време...

На 3.03.2022 г. в 4:58, Childish каза:

Ами има.

Тези пари на вас ли ще ви ги дадат или ще си ги носят със себе си и на място ще си рокриват разходите си?

Анна Калиновска не събира никакви пари от никого.

От стойността на пътешествието сме превели по 300 щ.д. на непалския ми приятел и партньор като депозит.

Останалата сума всеки ще си заплати, щом пристигнем в Катманду, по избоор - в брой или с кредитна карта.

• Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, stanislavpp каза:

Разбира се , че е обява на агенция  - госпожата е написала цената , настаняванията , групата от 10 човека и , че не и достигат няколко човека , заради антиваксърите в първоначално формираната група .

Така звучи предложението на непалската страна.

На толкова далечно и малко познато място е нормално човек да има яснота какво го очаква. Няма как да не е обмислено, в т.ч. и местата в джиповете.. - нагоре след Кагбени - входът от Непал в Мустанг, около Анапурните, са виещи се "черни пътища". Не всички сме "луди", нали 😉

Няма първоначално формирана група, формира се в крачка. На финала сме, пътуващите. Тези дни купувам самолетни билети за себе си. И да, две дами може да не тръгнат. При незавършен вакс. цикъл непалците изискват 5 дни карантина и придобиването на виза не е автоматично на летището, а в най-близко посолство/консулство и не се знае колко време отнема процедурата..

Публикувано:
преди 23 часа, Annna13 каза:
За автентични места в Тибет мечтая отдавна. 

Конкретно да преживея и бившето тибетско Кралство Ло. Заинтересуваха се и приятели.

Някои още мислят, поради собствени решения относно ваксина. Организацията напредва, предстои закупуване на самолетни билети. 

Остават 5 места.

От 7 до 22 май 2022 г. - Група до 10 човека, в т.ч. и аз.

Малко инфо за мястото, което все пак попада в Централна Азия:

Мустанг – така в Европа и света е известно бившето независимо Кралство Ло, което просъществувало от 1380 до 2008 г. Мустанг е останал затворен за пришълци до 1992 г. Той е един от най-оригиналните, запазени и необходени от масови туристи региони в света, чието население говори тибетски език и при относителната си изолираност от останалия свят е съхранило будистката тибетска култура в най-чист вид. Мустанг е територия с ограничен достъп - изисква се специално разрешение и се заплаща такса. Намира се в северната част на непалския административен район Мустанг (Горен Мустанг), в историческите граници на Тибет. В географско отношение граничи с Тибетския автономен регион. Традиционната столица на кралството е градът-крепост Ло Мантанг, съхранен непроменен от средновековието насам.
“Изгубеното Тибетско кралство” сe намира северно от масива на Анапурна. Попада в дъждовната сянка на Хималаите и това обуславя сухия климат и неповторимите природни образувания в долината - същински пустинни пейзажи. Изворите на реката Кали Гандаки, приток на Ганг, са в Северен Мустанг, а проходът, който тя е издълбала, е най-дълбокият каньон в света (около 7000 м спрямо нивото на реката). Обграден от 8-хилядници, той разделя гигантите Дхаулагири и Анапурна. Във високата долина са пръснати селца с по десетина къщи, чортени (така в Тибет наричат ступите, съхраняващи свещени реликви), живописни манастири са запазени и високо по хълмовете, също в скалите, някога обитавани пещери, висящи мостове над пенеща се, пресъхнала или заледена през зимата река или бързей, естествени пирамиди с вдълбани стъпала, водещи към древни обитания на тибетските номади, параклиси с изрисувани олтари съставляват неземната красота и несравнима атмосфера на Кралство Ло, Мустанг – земя, застинала във времето и останала встрани от нашето съвремие.

Ето обзорния план на пътуването

Ден 1: Пристигане в Катманду, 1400 м н.в.
Ден 2: Разглеждане на забележителности в Катманду и Патан, между които - 7 от Списъка на Юнеско като Кралския площад Durbar Square, Храма на живата богиня Кумари, най-голямата ступа Боднат; Сваямбхунат; Храма на Шива Пашупатинатх, където кремират починалите; Храма на Кришна; Златния храм.
Ден 3: Катманду - Бандипур, 1030 м н.в.
Ден 4: Бандипур - Покхара, 822 м н.в.
Ден 5: Покхара – Тхасанг, 2600 м н.в.
Ден 6: Тасанг – Кагбени, 2804 м. Муктинат, 2750 м н.в.
Ден 7: Кагбени - Чаранг, 3570 м н.в.
Ден 8: Чаранг. Аклиматизация. Посещение в будистки манастир. Медитация
Ден 9: Чаранг - Ло Мантанг, 3840 м н.в.
Ден 10: Ло Мантанг. Пещери в района на Чосер, 3840 м. Сух пакет.
Ден 11: Ло Мантанг – Чусанг, 2962 м н.в.
Излет до Тетанг, 3060 м н.в.
Ден 12: Чусанг - Джомсом, 2743 м н.в.
Ден 13: Последователни полети Джомсом - Покхара, 822 м; Покхара – Катманду
Ден 14: Свободно време в Катманду.
Ден 15: Отпътуване от Катманду.
Ден 16: Пристигане в София
Цена: 2450 щ.д.

Цената включва:

Летищни трансфери вътрешността на Непал; Настаняване в двойни стаи в хотели в Катманду и Бактипур със закуска; Настаняване в къщи за гости на останалите места; Изхранване сутрин, обед и вечер по време на пътуването в Мустанг (вегетарианска, месна; храна, поръчвана извън стандартно предлаганото меню се заплаща допълнително); Местен водач/екскурзовод по време на целия престой в Непал; Разрешителни за посещение на национален парк Анапурна; Разрешителни за Горен Мустанг; транспорт по програмата - сухоземно: с високопроходими автомобили от Катманду до Мустанг и обратно.

В цената не са включени: самолетни билети до Катманду и обратно; лични застраховки

Ковид изискванията са максимално облекчени - прилагам формуляра на непалските власти.
Виза се полага на летището в Катманду, бях там преди точно 3 години.

Само 7 снимки за възбуждане на апетита.

Може да бъде изображение с на открито

Може да бъде изображение с планина, природа, небе и текст, който гласи 'Faj2323'

Може да бъде изображение с природа

Може да бъде изображение с на открито и паметник

Може да бъде изображение с 2 души, кон и на открито

271941686_2290960781046605_2146482507904435342_n.jpg

П.П. Снимки Владо Руменов от столицата на Кралство Ло - Ло Мантанг, вкл. и на кралския дворец. Той неколкократно е посещавал редица места в Тибет заедно с Герасим Величков-Джери, Николай Генов и сина си - от последното му през 2010 г. Автор е книгата "Защо Тибет". Има снимки на приятели от Непал и Мустанг, както и 2 от нета. Собствени ще мога да ви покажа най-рано в края на май т.г., когато се завърна от мечнатоно пътешествие - първо самостоятелно и без придружител през април И заедно с групата отняколко човека през май.

Публикувано:

Обещах някъде в коментарите по-горе да напиша още малко по темата Пътуване с туристическа агенция до Мустанг, и не само там в Тибетския регион.

Където и да съм пътувала досега извън Европа, е било с български туроператор. За първи път си представих, че е възможно и Без, когато се върнах от Бутан преди точно 3 години и видях природа и хора отблизо, че и Еверест 2 пъти от самолета.

Тогава и изготвих първия си фотопътепис за всички времена, само за Бутан, независимо, че пътуването обхващаше още Непал и Индия. Не ми е останало време да го покажа и на Магеланците тук, но ще го наваксам почти веднага.

Когато през април 2020 г. затръгвахме за Бутан, с няколко заинтересувани приятели, в т.ч. българи, живеещи на различни места по света директно с водача ми от 2019 г., споделих намеренията ми в някоя пътешественическа група в една социална мрежа. Немалко хора проявиха интерес. И скоро скоро публикацията ми бе свалена, в момент, когато пишех коментар към нея.. Разбрах - нечии бизнес интереси бяха засегнати..

Бутан е много интересно място и явно важна дестинация за няколко български туристически агенции - запозната съм коя какво предлага и точно с една от тях щях да тръгна към Тибет, заедно с кОрата на Кайлаш, но и тяхното пътуване не се осъществи и до момента.

Сега и Кайлаш, и Гуге, и Гаруда, и други сред номадите на Тибетското плато ще си направя сама и с който иска, но се скланям да е Съвсем Сама - тогава и подобни губивреме писания няма да ми се налагат, не ми е нужно да рекламирам себе си и мечтите си от детинство..

Разбира се, и в Бутан ще съм отново, поне още веднъж - по стъпките на Мишел Песел от неговите "Пътешествия по Бутан и Мустанг". Само да премахнат валидната все още задължителна карантина от 21 дни...

Намеренията си за Мустанг през май т.г. също споделих в 2-3 групи. Преди седмица потърсих публикациите ми в най-голямата и забелязах, че не ги откривам. Не само това - цялата група се оказа невидима за мен! Нямам особен опит, трябваше да мине време, докато ми светне, че отново нечии туроператори са почувствали накърнени финансовите си интереси.. Независимо, че подобни предложения като моето регулярно се публикуват там, а един от тях е мениджър и управител на туристическа агенция, предлагаща и Бутан... , и човек не може да не си помисли за прилагането на двойни стандарти и/или симпатии... Но точно аз се оказах опасна;-)

Ясно ми е, че Мустанг е много примамлива дестинация за туристическите фирми. Моята индивдуална разходка с няколко души би попречила да реализират свои печалби. Не съм очаквала, че мога да съм заплаха за утвърдени в бранша родни туроператори...

Разбира се, и след вчерашната ми публикация тук се породиха подобни съмнения у някои четящи я.

Отдавам го главно на изказа си, вероятно повлиян и от четенето на немалко оферти на агенции. Но главното в него е  стремежът ми към максимална яснота с присъщата ми немска прецизност във всичко, съчетан с немалка емоционалност. 

В резюме: Моят Мустанг ще го бъде. Най-напред 4-5 седмици Самичка около Светилището на Анапурна и където ми видят очите между Хималайските гиганти и в долината на Кали Гандаки.

След това на 8 май заедно с непалеца ще посрещна групата в Катманду и ще мина с нея по програмата така, както е описана по-горе, с проява на съответна гъвкавост на място. И да, непалецът, който "случайно" ме намери и поема организацията по Моя Мустанг с приятели, е именно собственикът на непалската туристическа агенция, която от няколко години ползват поне 2 български големи и утвърдени туроператорски фирми, които зная поименно и дори съм ползвала за други дестинации; те вече са осъществявали пътувания с него в Непал, но не и в примамливия Мустанг във вида, в който ще го преживея, все едно дали и кой ще откликне на предложението ми. А трета много скоро ще излезе с първата си оферта за Мустанг..

Попътен вятър на всички Магеланци в мечтаните пътешествия по света!

На себе си пожелавам да ми стигне времето поне за половината от намеренията ми.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ани, от все сърце ти желая успех, прилично време, удобни обувки 🙂  и всичко в този дух! Дано и другите от групата имат много разтеглива зона на комфорт, че за там си е предимство 🙂 

Бях очарован от скитането си около Анапурните преди няколко години. Планирах скоро след това и Тибет през Катманду. С непалецът, който ми помогна с организацията обсъдихме кое как, бях стигнал до някъде и кепенците хлопнаха с ковид истерията. 😞 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , Светославов каза:

Ани, от все сърце ти желая успех, прилично време, удобни обувки 🙂  и всичко в този дух! Дано и другите от групата имат много разтеглива зона на комфорт, че за там си е предимство 🙂 

Бях очарован от скитането си около Анапурните преди няколко години. Планирах скоро след това и Тибет през Катманду. С непалецът, който ми помогна с организацията обсъдихме кое как, бях стигнал до някъде и кепенците хлопнаха с ковид истерията. 😞 

Благодаря ти от сърце, Светославе!

Мотая се тук, вместо спешно да си осигуря билетите и да знам кога точно тръгвам, че и по-богоугодна цена да хвана..

С екипировката съм наясно, мисля имам всичко необходимо, преди всичко нужната нагласа и нетърпение. А утре тръгвам към Черни връх, пак, и докъдето стигнем, времето тъкмо за утре типично неприветливо.

Подобно очарователно скитане си представям. Благодаря на себе си, че превключих.. Два дни интензивен чат с "единака" Стефан Хаджианастасов, който знае Хималаите и не само тях на пръсти, ми беше достатъчен, за да не си представям невъзможна подобна самостоятелна разходка до Светилището на Анапурна и където ми видят очите наоколо... 

На темата Тибет съм като побъркана. Там съм си у дома и денонощно, вече знам, че е кармично.. Инак само чакам китайците да отворят - може би догодина, ако не в края на тази, и тръгвам. Кайлаш, Гуге, Гаруда, Манасоравар, Ракшистал си ме чакат, по някое време и Лхаса, Ладакх, Занскар...

Три години не съм мърдала, освен по родните баири.. За 3 невероятни пътешествия в 2 години имах билети.. Други не се състояха. Последно на 5 фев тръгвах за Сокотра.., 24 часа преди полета позвъниха, че вторият полет е анулиран.. Във вторник тръгвам за Ливан и Сирия, с бг туроператор пак. Ама не пипвам нищо, багажът за Сокотра така стои недоорганизиран, пък трябва да се подменят някои дрешки - нали все само тръгвам...

Ще се радвам на контакт, и за кафе бих отделила временце 🙂 

annnaivan@yahoo.co.uk

Публикувано:
преди 3 минути , Annna13 каза:

Благодаря ти от сърце, Светославе!

Само за протокола, казвам се Георги 🙂  

преди 6 минути , Annna13 каза:

Ще се радвам на контакт, и за кафе бих отделила временце

На драго сърце, ако и когато имаш път към Варна. 

За Кайлас/ш е малко по-особен режима на достъп, ако правиш поклонническия маршрут,  на място ще проучиш. 

И като се върнеш споделяй тук, моля!

Публикувано:
В момента, Светославов каза:

Само за протокола, казвам се Георги 🙂  

На драго сърце, ако и когато имаш път към Варна. 

За Кайлас/ш е малко по-особен режима на достъп, ако правиш поклонническия маршрут,  на място ще проучиш. 

И като се върнеш споделяй тук, моля!

Привет, Георги 🙂

Със синът ми имате общ празник, той е Димитър, така че риза няма да ти купувам 🙃

Мхм, Варна хич не ми е напът 🤔 Че и откъм време. 

Ще правя Всичко, само да отворят китайците и да ми дадат виза, нищо че вече съм ходила в Поднебесната империя, ама при тях нищо се не знае... Ако трябва и през Пекин ще мина и после 40 часа с влака им.. 

Ще споделя, обещавам!

Публикувано:
преди 9 минути , Anna Kalinovska каза:

Ще правя Всичко, само да отворят китайците и да ми дадат виза, нищо че вече съм ходила в Поднебесната империя, ама при тях нищо се не знае...

В Катманду имат канали за осигуряване на китайски визи там на място, няколко дена отнема, инфо от преди 2-3 години.  Проучи с "твоя" непалец. 

Публикувано:
преди 41 минути , Светославов каза:

В Катманду имат канали за осигуряване на китайски визи там на място, няколко дена отнема, инфо от преди 2-3 години.  Проучи с "твоя" непалец. 

В ежедневна връзка сме с Дев. Той би ме/ни водил и до Кайлаш и наоколо, ама китайците още не са се наумували. Именно негова е идеята за заобикаляне на Непал в сегашната ситуация и влизане на китайска територия не през Непал. Неговата агенция с 7 служители, чийто собственик е, има дългогодишен опит, той знае нещата и следи промените. Неслучайно родните туроператори ползват тъкмо него, за да ни оферират Непал.

Публикувано:

Това си е истинско магеланско пътуване. С истински интерес и разбиране! Дано се получи, както го мечтаеш! И чакаме разкази. Аз бях решила един Бутан в главата си, но някак не се реших на  пътуване с тур оператор. От Индия има страхотни турове до там, но те пък нямат визи. А и те още никого не пускат...А Мустанг вече си е висока цел! 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 минути , Роми каза:

Това си е истинско магеланско пътуване. С истински интерес и разбиране! Дано се получи, както го мечтаеш! И чакаме разкази. Аз бях решила един Бутан в главата си, но някак не се реших на  пътуване с тур оператор. От Индия има страхотни турове до там, но те пък нямат визи. А и те още никого не пускат...А Мустанг вече си е висока цел! 

Благодаря ти, Роми! 🥰

Да, мечтите са за това - да си ги сбъдваме, една по една.., та да отстъпват място за нови 😇

🇧🇹 Бутан е невероятно място, от там ми тръгна всичко.. Или пък се събуди нещо, отдавна заложено в мен. Във връзка съм с бутанеца от първото ми надникване там и ще осъществя следващи, по-задълбочени пътешествия при първа възможност заедно с него.

Не мисля, че от Индия или Непал, или пък у нас, ще предложат нещо по-добро, да, пристрастна съм. Инак всички предлагани турове са страхотни. И да, за индийците няма визи и ограничения за Бутан - там Индия е по-големият брат, по който се равняват във всичко.

На практика програмата ми за следващия път в Бутан съм изгатвила сама съобразно интересите ми, а я съгласувах с Ченчо, за да я осъществим съвместно. Публикувала съм я и тук като  файл.

А каквото има да става, ще стане - когато е речено да стане.. През 2020 г. не се получи, мина вирус път.

Чакам първа следваща възможност, щом преминат ограниченията тръгвам 🙏  🍀

P1120182.JPG.d55117852edb451ddccb6211a9c92eab.JPG

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 2.03.2022 г. в 7:29, Lindt каза:

Не разбирам точно идеята на темата -това е организирана екскурзия и се търсят още хора, за да се осъществи на тези дати? 

Дааа, тогава имаше още някое и друго място в групата с възможна численност до максимално 10 души.

Самоорганизирано за мен и приятели пътешествие директно с непалеца, чиято агенция позват наши големи туроператури за тамошни дестинации от десетина години.

Пътуването се осъществи през м.май, но не и за мен, т.к. след като заминах на 8 март за Сирия и Ливан, ми се случи така, че да не мога да осъществя плановете си.. Пътувалите споделиха, че са изключително доволни, ОК, същото ми каза и непалецът, собственик на агенцията в Катманду, който ги е придружавал лично по целия път. А мястото в Тибет ми е повече от приоритетно...

Ясно е, че имам за наваксване на това невероятно, неналазено още от (БГ, а и други) туристи място. Засега знам само трима българи, които са били там преди някое и друго десетилетие,, като двете дами са имали късмета да се озоват на аудиенция с тибетски маслен чай   при "бутиковия" крал на Ло Мантанг.

Естествено и новите планове са почти скроени - по програма, изготвена специално за мен и приятели, и с мое участие - за октомври -, които скоро ще споделя и тук 🌎  🇳🇵✈️ 

271946529_5189949757695264_8122048557618255249_n.jpg

Кралят и кралицата на Мустанг, някъде 2011 г. Снимка на художника-реставратор Владо Руменов при второто му и последно засега посещение там.

274147038_3110680255917359_482178758289904573_n.jpg

Кралският дворец си е там, в столицата Ло Мантанг, но вече празен, последният крал, без наследници, е починал през 2016 г.

За още снимки и инфо за Мустанг, Непал и хималайския регион: https://www.facebook.com/groups/783317598796102/media

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.