logist13 Публикувано: 4 март Публикувано: 4 март На 3.01.2025 г. в 15:47, Argentique каза: Обикновено не пращам хора на студено зимата, ама този път да разнообразим. 😉 За събирачи на страни и територии и прочие фенове на летенето – уикенд на о. Джърси. Който има нов профил в trip.uk, цените са смешни: Събота заран с уиз до Лутън От Лутън до Джърси В неделя връщане по същата пътечка Тотал 31€. Изисква да се отпочне втори (н-ти?) акаунт. За потребители на WDC/кредит може и да не се гърмят патрони, цените не са високи, че и в промо днес: Ако на някой един ден му е малко на Джърси, може да тръгне в петък с ранния полет за Лутън - пак има хубава връзка и цените са почти същите. Хубаво време не гарантирам!!!! Всичко това може да се направи и в друг уикенд, само си следете цени. Много благодаря за идеята, получи се страхотен 3-дневен трип до Джърси и Гърнси, а времето 28 фев - 2 март там беше чудесно. И на двата острова градския транспорт е добре организиран и редовен, удобно може да се плаща с дебитна/кредитна карта при шофьора на качване. В Гърнси линия 91 или 92 обикаля по цялото крайбрежието на острова (с еднакъв маршрут са двете, само с различна посока на движение) и може да си направиш за около час и половина панорамна обиколка, препоръчаха ми го от настаняването. Сезона е нисък, нямаше много туристи и част от нещата са затворени, примерно ми се искаше да посетя къщата на Виктор Юго, но не работеше. На летището в Лутън има 2 бизнес салона, определено No1 Lounge е по-добър от My Lounge. Но пък No1 е с шашаво и кратко работно време. На летището в Джърси също има салон. 13 2
Argentique Публикувано: 4 март Публикувано: 4 март преди 12 минути , logist13 каза: Много благодаря за идеята, получи се страхотен 3-дневен трип до Джърси и Гърнси, а времето 28 фев - 2 март там беше чудесно. И на двата острова градския транспорт е добре организиран и редовен, удобно може да се плаща с дебитна/кредитна карта при шофьора на качване. В Гърнси линия 91 или 92 обикаля по цялото крайбрежието на острова (с еднакъв маршрут са двете, само с различна посока на движение) и може да си направиш за около час и половина панорамна обиколка, препоръчаха ми го от настаняването. Сезона е нисък, нямаше много туристи и част от нещата са затворени, примерно ми се искаше да посетя къщата на Виктор Юго, но не работеше. На летището в Лутън има 2 бизнес салона, определено No1 Lounge е по-добър от My Lounge. Но пък No1 е с шашаво и кратко работно време. На летището в Джърси също има салон. Браво! Ще се радваме на някоя снимчица тук или в темата „В момента съм“. За да не е съвсем спам - от днешното промо дълъг уикенд в Казабланка с Pegasus. 9
iraJon Публикувано: 4 март Публикувано: 4 март На 23.01.2025 г. в 21:40, Argentique каза: Будапеща Аз използвам полета до Будапеща, но с връщане в понеделник - полета е в 6,35 сутринта и пристига в 9,00 ч. в София. за работещите след 9,00ч. в понеделник е доста удобен и дава още един ден в Будапеща. 2
Eva eva Публикувано: 5 март Публикувано: 5 март преди 23 часа, logist13 каза: Много благодаря за идеята, получи се страхотен 3-дневен трип до Джърси и Гърнси, а времето 28 фев - 2 март там беше чудесно. Може ли да ме ориентирате как се транспортирахте от Джърси до Гърнси и как точно се случиха нещата логистично 🙂
logist13 Публикувано: 5 март Публикувано: 5 март преди 1 час, Eva eva каза: Може ли да ме ориентирате как се транспортирахте от Джърси до Гърнси и как точно се случиха нещата логистично 🙂 В едната посока самолет с Blue Islands, в другата ферибот с Condor Ferries. Цените за 10-минутния полет със самолета не са никак приятни, но с Trip станаха по-поносими. Освен това Blue Islands 10-на дни преди пътуването решиха да ми променят полета от сутрешен на вечерен, което до голяма степен го обезсмисляше. През Trip лесно го смених за полет предния ден безплатно и пренаредих нощувките. Ферибота пътува между островите 2 часа. 2 1 1
Популярно мнение Яничка Публикувано: 6 март Популярно мнение Публикувано: 6 март На 13.12.2024 г. в 13:41, iMari каза: Менорка досега не ми е попадала в полезрението, сигурно не е топ дестинация през зимата, но пък е остров в Средиземно море, което предполага температури над нулата. 🙂 Петък пак с Уиз до Барселона: В събота пак имаме избор за полет до Менорка: Неделя се връщаме обратно до Барселона: За да се приберем към София, пак с Уиз. Цената съм сигурна, че има потенциал за падне. 😉 На Менорка си харесах, освен главния град Mahon и селцето Binibeca. Ако някой е бил може да сподели за нещо друго интересно за гледане през този сезон.🙂 Горната идея на iMari ни осигури чудесни 3 дни около почивния ден 3 март. Давам отчет по-долу за програмата, може да се направи като уикенд или като 3 дни предвид останалите опции за 3-дневно бягство през почивните дни до края на годината. Накратко - остров Менорка много ни хареса, гледките са страхотни. Единствено с ресторантите ударихме на дърво - повечето заведения не работеха, защото бяхме извън сезона, но от тези, които работеха, не останахме очаровани - пиците бяха замразени и абсолютно безвкусни, всичко останало също не беше добре приготвено. Но това ни най-малко не ни развали пътуването. С радост бих се върнала в края на лятото, когато е доста по-топло 🙂 Организация: полетите бяха през Барселона, както iMari ги е описала. Нощувките направихме в White Sands Beach Club - локацията му не беше най-добрата, но беше най-евтиния за март месец (65 Е/ден редовна цена), а и Менорка е малък остров и наличието на кола доста улеснява логистиката. Бяхме взели 3 двойни стаи, но при пристигане ни ъпгрейднаха в апартаменти с 2 стаи, всекидневна и кухня и огромна тераса. Персоналът е много любезен. Паркира се на улицата безплатно. Гледката от терасата ни: За желаещите да дойдат през лятото плажът е буквално на метри от хотела: Отделно има голям басейн и джакузи: Бяхме 6 човека и взехме 2 отделни коли, тъй като цената за една по-голяма беше по-висока отколкото за 2 малки. Доставчикът е Click&Rent. Взеха ни с шатъл от летището. Вместо малките коли, които бяхме наели, ни дадоха 2 SUV. Наемът за нашата кола беше 60 лв. за 3-те дни. Застраховката ни беше външна от Worldwide Insure. Първи ден: Кацнахме на Менорка сутринта в 8 ч. и се отправихме към бялото селище Binibeca. Чаровно е, състои се от 165 бели къщи, в някои от които живеят местни и на доста места имаше табели да се пази тишина. Явно лятото не могат да се оттърват от досадни туристи 🙂 Старият град се нарича Binibeca Vell. Оставихме колите на този безплатен паркинг, който е близо до центъра на Бинибека. Старата част: Селцето е на морето и някои къщи имаха директен излаз: Продължихме със серия от прекрасни заливчета: Es Calo Blanc: Mirador Sa Punta - цветът на водата е страхотен. Представям си лятото как е още по-красиво: Mirador de Cala Mitjana: До някои от плажовете/мирадорите се върви през гората, което през лятото би било чудесен начин за разхлаждане. Привечер се наредихме за още гледки на Monte Toro – най-високата точка на целия остров. От тук се вижда Майорка и въобще гледката е 360°. Много е подходящо за залез. Има 2 паркинга и параклис: А под едната площадка кротко пасяха магаренца 🙂 Малко се намръзнахме този ден, но пък напълнихме очите. Прибрахме се на топло в хотела. Втори ден: Слез закуска започнахме с Cala Pilar – уникално заливче с червени скали и пясък, различно от останалите на Менорка. Има малък трек - 40-50 мин., 2,5 км. в едната посока по нанагорнище, минаха неусетно в смешки 🙂 Продължихме с Mirador de Cala Macarella – може би най-известният плаж. Има пътечка, която обикаля целия остров и плажът е част от този трек: Следва личния ми фаворит, който за малко щях да махна от програмата, защото като гледах предварително снимки в нета, не ми се видя нищо особено. Cala en Turqueta се оказа с кристално чиста вода: За да се стигне до плажа, също има лека и приятна разходка: Привечер по предложение на нашия кум отидохме до Pont d'en Gil: В този или предния ден се разходихме из градчето Cuitadella de Menorca - по-малко от столицата и по-кокетно на вид. Последният ден оставихме за Махон - главният град, известен с пристанището си. Тъй като наблегнахме на природата предните дни, Махон ми се стори доста безинтересен и просто закусихме, посетихме една от старите пекарни/хлебарници в града, местна забележителност и погледахме пристанището. Благодарности на @iMari за свежата идея за дестинация 🙂 37 2 12 1
Популярно мнение Яничка Публикувано: 16 март Популярно мнение Публикувано: 16 март Да опиша един неевропейски уикенд маршрут, който направихме благодарение на промото на Pegasus и най-вече на това, че @Desi75 ме оферира една ранна сутрин да ходим до Бахрейн, малко преди началото на работния ми ден. Нямах време за мислене и веднага се съгласих 🙂 4-те полета от София са тези, взехме ги за 120€. Тръгва се в петък малко преди края на работния ден, а връщането е извратено - в понеделник от летището директно на работа 🙂 Събрахме се стабилна компания от един кавалер @Zuu и 4 кокошки, а участието на @Kremcheto беше ключово за някои локации с гледки 🙂 @Desi75 намери една възприлична вила в затворен комплекс, което също беше ключово, защото имахме приятна градина за закуска и голяма всекидневна за танци 🙂 Останалото по организацията: @Desi75 резервира кола от trip.com с отстъпка (от време на време излиза банер за рент-а-кар в приложението). Доставчик - Budget. Колата излезе 100 лв. за 2-та дни (имахме нужда от по-голяма, защото бяхме 5 човека), а за пълна застраховка доплатихме на място на гише 11 BHD. 1 BHD e близо 5 лв. На ваучера за колата пишеше, че при пристигане на летището трябва да се свържем с доставчика и ще ни вземат. Ние обаче, понеже знаехме, че няма да имаме местна сим карта за разговори, се опитахме да уточним това предварително. За целта използвахме чата на trip.com app-a, където много бързо ни съдействаха - потвърдиха, че Budget имат гише на летището в Бахрейн, което работи 24/7. Международна шофьорска книжна не е необходима. Виза: благодарение на @desislavna знаехме, че визата е най-добре да се вземе on arrival и струва 5 BHD. Плаща се само с КК и става много бързо. Валута: След допитване до други магеланци се отказах да обменям BHD предварително и плащахме всичко с КК. Дори на пазара приемаха карти 🙂 Местна сим карта: На изхода на пристигащи вдясно са 3-те местни мобилни оператора. Цените и в трите бяха високи - най-ниската оферта беше 8,5 BHD (над 40 лв.) Отказахме се и ползвахме eSim, каквито две от момичетата имаха. Транспорт: навсякъде бяхме с кола, но ако някой няма възможност да наеме такава, тук ползват Uber и Careem Електричество: добре е да си вземете world adapter, тук контактите изглеждат така: Да не забравя най-важното - тъй като взехме бързо решение за пътуването, пропуснахме, че се пада по време на Рамадан. Признавам, че имаше известно неудобство от това - ще спомена подробно по-долу, но в крайна сметка не беше нищо толкова притеснително и даже видяхме колко са гостоприемни местните по време на такъв свят за тях месец, а това много ме впечатли. Първи ден: Пристигнахме в Бахрейн в събота 01:20 ч. сутринта и след взимане на колата се насочихме към нашата вила. Навън беше тъмница, но се открояваха десетките небостъргачи, които през нощта са красиво осветени. Бързо намерихме локацията на вилата, но в тъмното не можехме да ориентираме коя къща е нашата. След известно обикаляне и взиране в навигацията видяхме един черен Lexus, чиито собственик беше единственият буден по това време. Помолихме го за помощ и той се отклони от маршрута си, за да търси нашия адрес. Скоро го намери и каза да караме след него. И воала, закара ни до мястото! За мен тази първа среднощна среща с добротата на местните беше доста впечатляваща! Спахме бързо и сутринта първо потърсиме място за закуска. В Google maps излизаха заведения на близко разстояние, но когато отидохме там, установихме че заради Рамадан са затворени и ще отворят след залез слънце. Това беше едното неудобство, свързано със свещения за мюсюлманите месец, но бързо го преудоляхме, като се отбихме във верига хранителни магазини Al Jazeera и една пекарна. Напазарувахме храна за двата дни и закусихме в хубавата ни градина 🙂 Аз първоначално се шокирах от лимитираните опции за храна, но в крайна сметка през тези 2 дни постоянно ни черпеха местните и накрая ни останаха продукти и напитки, които се наложи да раздаваме :))))) Първата ни спирка днес беше Bahrain Fort, която е с вход свободен. Тук може да се направи ефектна снимка под арките: Вероятно заради Рамадан крепостта беше затворена и я разгледахме отвън. Около нея има голяма зелена площ с палми. Продължихме към голямата джамия Al Fateh Grand Mosque - през тези 2 дни минавахме многократно с колата покрай нея. Просто всички пътища минават покрай нея 🙂 Заради свещения месец пускаха посетители между 9 и 14 ч., но ние се върнахме вечерта, когато присъствахме на молитви. Джамията има капацитет 7000 души и се счита за една от най-големите в света. В нея се намира също National Library of Bahrain, където се пазят ислямски манускрипти. Препоръчвам да видите джамията, както през деня, така и вечер, когато е красиво осветена. Посетители се допускат само с абая. При влизане към тях има гид, който им изнася 20-минутна беседа. Ето я през деня: Благодарение на @Kremcheto намерихме локация с чудесна гледка към кулите Bahrain World Trade Center: И отпрашихме към Bahrain Bridge - мостът, който свързва Бахрен със Саудитска Арабия. За да минем по него, платихме 5 BHD за колата и скоро се оказахме на ничия земя: където за първи път видях толкова много медузи във водата: Оставихме колата на безплатен паркинг до една джамия, където наблизо има пейки. Докато се разхождахме, вниманието ми привлякоха местни, които стояха пред джамията и раздаваха бели кутии. Още една приятна изненада за отношението на местните - без да сме от тяхната вяра, раздадоха кутии с храна на цялата ни група и единствено ни помолиха да не я консумираме пред джамията, тъй като още не беше залязло слънцето. Благодарихме за отношението и уважихме тяхната воля. Привечер се върнахме към голямата джамия, за да я видим как блести в тъмното: Беше точно време за молитва, но въпреки това ни поканиха да разгледаме религиозния храм от вътре. За мен посещението беше много въздействащо, вярвам и за остоналите от групата ни: Раздадоха ни абая и се постарахме присъствието ни по никакъв начин да не попречи на вечерната молитва: Останахме на паркинга още известно време, за да съзерцаваме красивата Al Fateh Grand Mosque. Вечерта завършихме много ефектно - с разходка по Bahrain Harbour, където има гледка към небостъргачите: Надпис, който всъщност представлява масички и столчета: Тук съвсем случайно попаднахме на страхотен roof-top bar - Charthouse. Бяхме единствените клиенти и се радвахме на любезното обслужване на целия персонал. А гледката от тук е невероятна: За мен беше много интересно, че надписът върху 2 от 3-те небостъргача беше "Рамадан": Пълни с емоции от този вълнуващ ден, се прибрахме във вилата, където си направихме чудесна вечеря и мини дискотека във всекидневната 🙂 Втори ден: Една от известните забележителности в Бахрейн е Tree of life - Дървото на живота, което се смята, че е на около 400 години и въпреки пустинната местност е тук и е огромно. На място има пазач, който внимава някой да не се качи на дървото, което отстоява на времето дълги години. Наистина интересен феномен: Наблизо се намират Dragon Rocks, които не заслужават специално посещение, освен ако не сте в района: Тук някъде е и Първият петролен кладенец, който при търсене в GoogleMaps не излиза, но иначе го има на картата. Пред него е музеят, посветен на него. Отбихме се да ги видим, но музеят беше затворен. Ето че дойде време за малко моторни страсти - стигнахме до Bahrain International Circuit – пистата на F1, където течеше трескава подготовка за престоящото състезания след месец. Оставихме колата на огромния паркинг, който към момента беше безплатен. Не знам дали е така по време на самото състезание. След входа има магазинче с мънчъндайз - F1 шапки, тениски (35-40 лв.) и магнити. Оставиха ни да се разходим по трибуните, но на пистата беше забранено. За феновете на F1 извън периода на състезанието провеждат турове до кулата и пистата. Днес имаше такъв в 13:30 ч. за 40 лв. Времето беше топло, но все още не беше подходящо за плаж. Въпреки това отидохме до Al Dar islands - приятно островче, до което се стига с лодка. Билет се взима на място от касата. Забавното е, че през уикенда цената е по-евтина (6 BHD), а през седмицата е по-скъпо (8 BHD). В тази сума влиза 2 BHD консумация в ресторанта на острова, където цените са доста прилични. Иначе като цяло стандартът в Бахрейн е доста висок и единственото евтино нещо е горивото - 0,70 лв./литър. С корабчето се стига за под 10 мин. Островът е малък, обикаля се за 15 мин. Има бунгала и шезлонги, които се отдават под наем. Вечеряхме на острова, като разбира се се съобразихме с това, че преди залез не трябва да се храним пред очите на местните и се отделихме на едни масички далеч от очите им. Тук посрещнахме залеза: Казаха ни, че корабчето до сушата е на всеки 15 мин. Преди да го напуснем местните отново ни изнедадаха с гостоприемство - поканиха ни да се почерпим с традиционна храна. Цялото им отношение по време на свещения за тях месец беше много приятно и ми остави прекрасен спомен. Тази нощ беше обратния ни полет към дома, но преди това се разходихме из Manama souq. Ако някой иска да обмени местни пари, тук има change бюра. Курсът обаче не беше безкрайно изгоден. На място правят чудесни фрешове, от тук си взехме също сувенири и магнити. Паркирането в района на пазара е много трудно, но за щастие намерихме улица със свободно място. Тъй като полетът ни беше тази нощ, се отправихме към летището, за да върнем колата. Тук беше и забавният момент - въпреки Рамадана се бяхме оказали с толкова много храна, че се наложи да оставим кенчетата и пакетираните продукти в едно заведение с надеждата, че някой ще ги вземе... В заключение: Бахрейн е една много прилична уикенд дестинация, ако не идваш с големи очаквания, а местните могат да направят престоя изненадващо приятен. 48 1 16 1
Oshko Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март Благодаря за идеите, другата седмица и ние 😁(всъщност датите ни са тези от скрийншота в началото) 3 1
Argentique Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март Идва топлото време, а с него си отиват възможностите за бюджетни уикенди (самолетите за Болоня бяха пълни до дупка, че дори в сряда по никое време, вкл. с ученици, които уж трябва да са на училище). Засега попадам на Загреб, който е по-евтин от юни нататък Вроцлав в лятното разписание не е особено удачен с късен петъчен полет и ранен неделен, но април са сложили два ранни полета в понеделник за такива, които ходят на работа от самолета. 😜 Има за ден до Шарлероа през май, с кола под наем може да се обиколи близката околия, денят е дълъг. Аз съм си харесала примерно Dinant с гледка и Maison Leffe. 20 1
Alexander Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 20 минути , Argentique каза: Има за ден до Шарлероа през май, с кола под наем може да се обиколи близката околия, денят е дълъг. Аз съм си харесала примерно Dinant с гледка и Maison Leffe. И аз все чаках нещо подобно, ама колите под наем са минали исландските! Започват от 300лв за 24 часа(без застраховка) и вече нагоре.. 7
Яничка Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 2 часа, Argentique каза: но април са сложили два ранни полета в понеделник за такива, които ходят на работа от самолета. 😜 Не познавам такива 1 1 13
Kamen Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 16 часа, Яничка каза: Да опиша един неевропейски уикенд маршрут, който направихме благодарение на промото на Pegasus и най-вече на това, че @Desi75 ме оферира една ранна сутрин да ходим до Бахрейн, малко преди началото на работния ми ден. Нямах време за мислене и веднага се съгласих 🙂 4-те полета от София са тези, взехме ги за 120€. Тръгва се в петък малко преди края на работния ден, а връщането е извратено - в понеделник от летището директно на работа 🙂 Събрахме се стабилна компания от един кавалер @Zuu и 4 кокошки, а участието на @Kremcheto беше ключово за някои локации с гледки 🙂 @Desi75 намери една възприлична вила в затворен комплекс, което също беше ключово, защото имахме приятна градина за закуска и голяма всекидневна за танци 🙂 Останалото по организацията: @Desi75 резервира кола от trip.com с отстъпка (от време на време излиза банер за рент-а-кар в приложението). Доставчик - Budget. Колата излезе 100 лв. за 2-та дни (имахме нужда от по-голяма, защото бяхме 5 човека), а за пълна застраховка доплатихме на място на гише 11 BHD. 1 BHD e близо 5 лв. На ваучера за колата пишеше, че при пристигане на летището трябва да се свържем с доставчика и ще ни вземат. Ние обаче, понеже знаехме, че няма да имаме местна сим карта за разговори, се опитахме да уточним това предварително. За целта използвахме чата на trip.com app-a, където много бързо ни съдействаха - потвърдиха, че Budget имат гише на летището в Бахрейн, което работи 24/7. Международна шофьорска книжна не е необходима. Виза: благодарение на @desislavna знаехме, че визата е най-добре да се вземе on arrival и струва 5 BHD. Плаща се само с КК и става много бързо. Валута: След допитване до други магеланци се отказах да обменям BHD предварително и плащахме всичко с КК. Дори на пазара приемаха карти 🙂 Местна сим карта: На изхода на пристигащи вдясно са 3-те местни мобилни оператора. Цените и в трите бяха високи - най-ниската оферта беше 8,5 BHD (над 40 лв.) Отказахме се и ползвахме eSim, каквито две от момичетата имаха. Транспорт: навсякъде бяхме с кола, но ако някой няма възможност да наеме такава, тук ползват Uber и Careem Електричество: добре е да си вземете world adapter, тук контактите изглеждат така: Да не забравя най-важното - тъй като взехме бързо решение за пътуването, пропуснахме, че се пада по време на Рамадан. Признавам, че имаше известно неудобство от това - ще спомена подробно по-долу, но в крайна сметка не беше нищо толкова притеснително и даже видяхме колко са гостоприемни местните по време на такъв свят за тях месец, а това много ме впечатли. Първи ден: Пристигнахме в Бахрейн в събота 01:20 ч. сутринта и след взимане на колата се насочихме към нашата вила. Навън беше тъмница, но се открояваха десетките небостъргачи, които през нощта са красиво осветени. Бързо намерихме локацията на вилата, но в тъмното не можехме да ориентираме коя къща е нашата. След известно обикаляне и взиране в навигацията видяхме един черен Lexus, чиито собственик беше единственият буден по това време. Помолихме го за помощ и той се отклони от маршрута си, за да търси нашия адрес. Скоро го намери и каза да караме след него. И воала, закара ни до мястото! За мен тази първа среднощна среща с добротата на местните беше доста впечатляваща! Спахме бързо и сутринта първо потърсиме място за закуска. В Google maps излизаха заведения на близко разстояние, но когато отидохме там, установихме че заради Рамадан са затворени и ще отворят след залез слънце. Това беше едното неудобство, свързано със свещения за мюсюлманите месец, но бързо го преудоляхме, като се отбихме във верига хранителни магазини Al Jazeera и една пекарна. Напазарувахме храна за двата дни и закусихме в хубавата ни градина 🙂 Аз първоначално се шокирах от лимитираните опции за храна, но в крайна сметка през тези 2 дни постоянно ни черпеха местните и накрая ни останаха продукти и напитки, които се наложи да раздаваме :))))) Първата ни спирка днес беше Bahrain Fort, която е с вход свободен. Тук може да се направи ефектна снимка под арките: Вероятно заради Рамадан крепостта беше затворена и я разгледахме отвън. Около нея има голяма зелена площ с палми. Продължихме към голямата джамия Al Fateh Grand Mosque - през тези 2 дни минавахме многократно с колата покрай нея. Просто всички пътища минават покрай нея 🙂 Заради свещения месец пускаха посетители между 9 и 14 ч., но ние се върнахме вечерта, когато присъствахме на молитви. Джамията има капацитет 7000 души и се счита за една от най-големите в света. В нея се намира също National Library of Bahrain, където се пазят ислямски манускрипти. Препоръчвам да видите джамията, както през деня, така и вечер, когато е красиво осветена. Посетители се допускат само с абая. При влизане към тях има гид, който им изнася 20-минутна беседа. Ето я през деня: Благодарение на @Kremcheto намерихме локация с чудесна гледка към кулите Bahrain World Trade Center: И отпрашихме към Bahrain Bridge - мостът, който свързва Бахрен със Саудитска Арабия. За да минем по него, платихме 5 BHD за колата и скоро се оказахме на ничия земя: където за първи път видях толкова много медузи във водата: Оставихме колата на безплатен паркинг до една джамия, където наблизо има пейки. Докато се разхождахме, вниманието ми привлякоха местни, които стояха пред джамията и раздаваха бели кутии. Още една приятна изненада за отношението на местните - без да сме от тяхната вяра, раздадоха кутии с храна на цялата ни група и единствено ни помолиха да не я консумираме пред джамията, тъй като още не беше залязло слънцето. Благодарихме за отношението и уважихме тяхната воля. Привечер се върнахме към голямата джамия, за да я видим как блести в тъмното: Беше точно време за молитва, но въпреки това ни поканиха да разгледаме религиозния храм от вътре. За мен посещението беше много въздействащо, вярвам и за остоналите от групата ни: Раздадоха ни абая и се постарахме присъствието ни по никакъв начин да не попречи на вечерната молитва: Останахме на паркинга още известно време, за да съзерцаваме красивата Al Fateh Grand Mosque. Вечерта завършихме много ефектно - с разходка по Bahrain Harbour, където има гледка към небостъргачите: Надпис, който всъщност представлява масички и столчета: Тук съвсем случайно попаднахме на страхотен roof-top bar - Charthouse. Бяхме единствените клиенти и се радвахме на любезното обслужване на целия персонал. А гледката от тук е невероятна: За мен беше много интересно, че надписът върху 2 от 3-те небостъргача беше "Рамадан": Пълни с емоции от този вълнуващ ден, се прибрахме във вилата, където си направихме чудесна вечеря и мини дискотека във всекидневната 🙂 Втори ден: Една от известните забележителности в Бахрейн е Tree of life - Дървото на живота, което се смята, че е на около 400 години и въпреки пустинната местност е тук и е огромно. На място има пазач, който внимава някой да не се качи на дървото, което отстоява на времето дълги години. Наистина интересен феномен: Наблизо се намират Dragon Rocks, които не заслужават специално посещение, освен ако не сте в района: Тук някъде е и Първият петролен кладенец, който при търсене в GoogleMaps не излиза, но иначе го има на картата. Пред него е музеят, посветен на него. Отбихме се да ги видим, но музеят беше затворен. Ето че дойде време за малко моторни страсти - стигнахме до Bahrain International Circuit – пистата на F1, където течеше трескава подготовка за престоящото състезания след месец. Оставихме колата на огромния паркинг, който към момента беше безплатен. Не знам дали е така по време на самото състезание. След входа има магазинче с мънчъндайз - F1 шапки, тениски (35-40 лв.) и магнити. Оставиха ни да се разходим по трибуните, но на пистата беше забранено. За феновете на F1 извън периода на състезанието провеждат турове до кулата и пистата. Днес имаше такъв в 13:30 ч. за 40 лв. Времето беше топло, но все още не беше подходящо за плаж. Въпреки това отидохме до Al Dar islands - приятно островче, до което се стига с лодка. Билет се взима на място от касата. Забавното е, че през уикенда цената е по-евтина (6 BHD), а през седмицата е по-скъпо (8 BHD). В тази сума влиза 2 BHD консумация в ресторанта на острова, където цените са доста прилични. Иначе като цяло стандартът в Бахрейн е доста висок и единственото евтино нещо е горивото - 0,70 лв./литър. С корабчето се стига за под 10 мин. Островът е малък, обикаля се за 15 мин. Има бунгала и шезлонги, които се отдават под наем. Вечеряхме на острова, като разбира се се съобразихме с това, че преди залез не трябва да се храним пред очите на местните и се отделихме на едни масички далеч от очите им. Тук посрещнахме залеза: Казаха ни, че корабчето до сушата е на всеки 15 мин. Преди да го напуснем местните отново ни изнедадаха с гостоприемство - поканиха ни да се почерпим с традиционна храна. Цялото им отношение по време на свещения за тях месец беше много приятно и ми остави прекрасен спомен. Тази нощ беше обратния ни полет към дома, но преди това се разходихме из Manama souq. Ако някой иска да обмени местни пари, тук има change бюра. Курсът обаче не беше безкрайно изгоден. На място правят чудесни фрешове, от тук си взехме също сувенири и магнити. Паркирането в района на пазара е много трудно, но за щастие намерихме улица със свободно място. Тъй като полетът ни беше тази нощ, се отправихме към летището, за да върнем колата. Тук беше и забавният момент - въпреки Рамадана се бяхме оказали с толкова много храна, че се наложи да оставим кенчетата и пакетираните продукти в едно заведение с надеждата, че някой ще ги вземе... В заключение: Бахрейн е една много прилична уикенд дестинация, ако не идваш с големи очаквания, а местните могат да направят престоя изненадващо приятен. На връщане сте имали 1ч и 30мин за прекачване на Сабиха, има ли транзитен коридор? Според теб какво закъснение може да бъде компенсирано на Сабиха, моето прекачване е 1ч и 20мин. Цитирай
Marisha Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 10 минути , Kamen каза: На връщане сте имали 1ч и 30мин за прекачване на Сабиха, има ли транзитен коридор? Според теб какво закъснение може да бъде компенсирано на Сабиха, моето прекачване е 1ч и 20мин. Цитирай Има транзитен коридор, но пак се минава секюрити, зависи, колко хора ще има. Понякога има многооо. 3
Branko Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 14 минути , Kamen каза: На връщане сте имали 1ч и 30мин за прекачване на Сабиха, има ли транзитен коридор? Според теб какво закъснение може да бъде компенсирано на Сабиха, моето прекачване е 1ч и 20мин. Цитирай Има транзитен коридор, но пак има секюрити да минеш. Преди седмица прекачвах там за 45мин и се случи , но с доста тичане , бяхме на последния възможен гейт . Но на секюрити нямаше никакви хора в този момент. Дано си на ръкав Писали сме заедно с @Marisha 4
Oshko Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 17 часа, Яничка каза: А от къде тръгват лодките за Al Dar islands?
Kamen Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 2 часа, Branko каза: Има транзитен коридор, но пак има секюрити да минеш. Преди седмица прекачвах там за 45мин и се случи , но с доста тичане , бяхме на последния възможен гейт . Но на секюрити нямаше никакви хора в този момент. Дано си на ръкав Писали сме заедно с @Marisha 45 минути ти беше зададеното време на прекачване на билета или за толкова реално го направи?
Яничка Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 2 часа, Oshko каза: А от къде тръгват лодките за Al Dar islands? От Sitra. Би трябвало това да е локацията: https://maps.app.goo.gl/JgxnK2MrKbJ21SB2A 2
Branko Публикувано: 17 март Публикувано: 17 март преди 26 минути , Kamen каза: 45 минути ти беше зададеното време на прекачване на билета или за толкова реално го направи? Не ми беше толкова зададено, реално го направих за толкова, но с условностите, че нямаше навалица нито на секюрити , нито по ескалатори и стълби. Полета закъсня с 1:40мин и ми останаха 45мин за връзката. Не кацнахме на ръкав и трябваше да се напълнят двата автобуса за да тръгнат. Спряхме да изчакаме три самолета да преминат. И после спринт по ескалаторите, но на секюрити имаше един човек пред нас 8 1
Alexander Публикувано: 22 март Публикувано: 22 март Има повече от добри цени за Великден и за майските празници, макар за последните да се вдигнаха от вчера. Петък вечерта се лети от Солун до Грузия, общо 3 нощувки или 4 и се връщаме късно вечерта в София. Аз си взех за края на май, ще спим първата половин нощ в Кутаиси и после следващите 2 в Местия. 17
Популярно мнение Eva eva Публикувано: 24 март Популярно мнение Публикувано: 24 март Много съм доволна от прекрасния уикенд на о. Джърси. Хиляди благодарности за споделената информация 🙂 Случихме и на време, страхотно 🙂 Малко полезна информация и от мен: - транспортът е прекрасно уреден, разписанията се спазват до минутка. От летището има удобен автобус на 15 минути точно до центъра на столицата. - отседнахме в Hotel de normandie - хотелът е екстра за цената си, закуската е супер. Близо до центъра, на плажа, обзавеждането му е малко старо и няма хладилник, банята е тясна, но нищо драматично. С две думи препоръчвам 🙂 - и двете вечери вечеряхме в едно заведение точно срещу хотела - White Horse Pub & Dining. Препоръчвам 🙂 - кеш не ни се наложи да харчим, само с карти. На линия съм, ако някой има нужда от допълнителна информация 🙂 В столицата На плажа срещу хотела Хотела, в който спахме В кръчмата Mont Orgueil Castle Пристанището в столицата Закуската в хотела 54 4
Argentique Публикувано: 31 март Публикувано: 31 март Ларнака през юни. Възможно е всеки уикенд, но са нарисували съвсем нехуманни цени. 13 1 1
Argentique Публикувано: 8 април Публикувано: 8 април Ако някой е закъсал за идеи за 24 май - три почивни дни, има по-бюджетни полети до Щутгарт. С половин ден отпуск във вторник. За целия май има много дати по 44.99 лв до и от там. За програма - има специалисти по Германия във форума. 😉 Ларнака на по-поносими цени. 15
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега