Прескочи до съдържание

Тюркоаз в буркани за зимата. Красотата на област Муула (Mugla).

Argentique

Препоръчани мнения

Привет! Ходила съм около Фетие четири пъти и то все в периода 20-30 септември. За мен времето тогава е оптимално 25-27 градуса, водата е топла, но денят е по-къс. Не е силна влажността. Учениците са на училище, т.е. друг тип хора са на почивка – хора без деца, с малки деца, трета възраст (последните предимно от UK).

Придвижване София-Фетие:

преди 2 часа, esto каза:

Предполагам от Истанбул до Даламан има директни полети

Има. И автобуси има, но един ден път с камили за сходни пари.

преди 2 часа, esto каза:

от Даламан до Фетие има ли редовен транспорт?

Има редовни автобуси и до Мармарис, и до Фетие и са съобразени с часовете на кацане на вътрешните полети.

Сайт за разписания за транспорт от турските летища (най-долу на страницата): https://havas.net/en/bus-services

преди 2 часа, esto каза:

Наистина ли е толкова зелено покрай морето около Фетие и Олюдениз като по снимките и на видео?

Наистина. Затова и ходех няколко пъти. Има гори със средиземноморски бор. Нямам база за сравнение с Родос и Бодрум.

Разгледай, ако искаш, темата, достатъчно подробно съм писала. Можеш евентуално да си харесаш места. Аз това шоу не съм гледала, че нямам време за ТВ, но доколкото разбрах са пускали кадри от близкия до Фетие район, а там има да се видят още куп неща. Общественият автобусен транспорт е много добър в Турция.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

А от къде смятате да летите? Все пак вече има относително евтини полети от София до Анталия ...

Специално от София няма смисъл (за мен) да се лети до Мармарис примерно (със смяна или от Истанбул), че да спестя малко транспорт на място?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , jorocontrola каза:

А от къде смятате да летите? Все пак вече има относително евтини полети от София до Анталия ...

Специално от София няма смисъл (за мен) да се лети до Мармарис примерно (със смяна или от Истанбул), че да спестя малко транспорт на място?

Освен това по пътя между Анталия и Фетие има доста интересни местенца за спирка с нощувка или без. И ако не ми беше поомръзнал районът, щях и така да я направя схемата.
Но ще ми мине. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Argentique каза:

Освен това по пътя между Анталия и Фетие има доста интересни местенца за спирка с нощувка или без. 

Говори ми. Цял път има за ходене ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Lycian_Way

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ние няколко години подред почивахме в Олудениз,в малки непретенциозни хотели с вкусна храна. Много хубави почивки ни се получиха. Има много прекрасни места в района достъпни и с градски транспорт и с такси.

Освен всичко друго,мога да препоръчам Carole and Tayfun , които са насочени предимно към англоговорящите туристи ,но често пускат отстъпка от 50% на туровете си и отстъпката е действително толкова. Ползвали сме и Вип трансферът им от летището в Даламан , който освен че е в двете посоки , включва безплатен тур по избор, като се доплаща само по 3 или 4 паунда на човек за трансфера от хотела за всички от групата . Ние ходихме на sunset cruise. Храната беше ок,имаше караоке,диско от 90-те😉,спираха на места за къпане .Хареса ни на нас,че даже и на децата.

Screenshot_2024-03-18-15-18-30-570_com.facebook.katana.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 51 минути , jorocontrola каза:

Говори ми. Цял път има за ходене ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Lycian_Way

Ми аз 1% от него съм минала. :biggrin: Шест километра. Даже писах тук.

Но лятото (дори индианското) не е подходящо за никакви пътища. Мор от жега и водата си я носиш.

По тези части ми се ходи също, че не съм била хич: Karaöz-Cape Gelidonya-Adrasan, Adrasan-Olimpos-Çıralı, Çıralı-Beycik, Çıralı-Tekirova, Tekirova-Phaselis-Gedelme, Beycik-Tahtalı Dağı-Gedelme. Нос Гелидония с фара, Олимпос, Фазелис и Чиралъ – всичко е бор и море там.

Редактирано от Argentique
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Знам,че не е съвсем по темата,но не намирам по- подходяща тема за Фетие.

Любимата на англичаните,а и на нас фирма за турове е с нова промоция - купуваш два тура,получаваш трети. Надявам се информацията да послужи на някого. Туровете са еднотипни,цените сходни,така че , надявам се да е от полза.

Screenshot_2024-06-23-19-38-23-602_com.google.android.gm.jpg

• Браво 1
Връзка към коментар

Аз да попитам тук да не отварям нова тема. Кацаме с жената на 20,07,2024 в Анталия , обратния полет е след седмица. Първоначално имахме аллинклузив в Кемер, но като си погледнах резервацията със ситен шрифт пише без изхранване. Писах на whats up и през букинг , където получих 2 различни отговора и веднага канцелирах. Идеята ми е да наема кола и да направим Ликийският път . Цените на квартирите са леко стряскащи, под 150 лв , не откривам нищо, но вероятно това е новото нормално. Идеята ми е след кацането да се насочим към Фетие(Олудениз) и района. След това евентуално да се предвижваме на изток, като последната нощувка да бъде на не повече от час до летището в Анталия. За настаняване търсим нещо тип студио, жената е бизнес дама и трябва да поработва по час два на ден. Другият вариант е да се позиционираме на едно място и последният ден да се предвижим към Анталия. Всякакви препоръки ще са от полза, най-вече за места за настаняване, разходки с корабчета и т.н. Интересуваме се от природни забележителности , градските не ни вълнуват особено. Хубави уединени плажове, макар, че в този сезон едва ли ще има такива..... 

Връзка към коментар

@ivan69, нямаш време да четеш темата, разбирам. 🙂

Ако прочетеш, там има инфо за лодки.

Хубаво място да се посети с лодка е Кекова, но понеже си с кола, можеш да идеш там да,спиш и не ти трябва лодка. 

Виж тук пансионите, малко са откъснати от света, но ще прецениш:

https://maps.app.goo.gl/art5MawQw7GXx6Pz9

Друго с лодка е Фетие и 12 острова с лодката Фулия.

Плаж - минете през Чиралъ/Cirali.

Phaselis или Olimpos също. Kas, Kaputas.

Ликийски път пеш се прави, не с кола.

Олюдениз - само рано в работен ден, че ще се изплашите. 

Апартаменти има и по-евтини, но не на плажа. Разбийте на няколко части престоя, че много път да се пътува всеки ден.

Отсечката между Чиралъ и Каш е по-евтина.

Ако ви е мерак, идете до Кастелоризо за ден от Каш с корабче, кола не трябва там.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Отседнахме за 5 дни в Elze Hotel, Oludeniz. Бюджетно 125лв на вечер. Хотела е перфектен, с басейн и на сравнително тихо място в центъра. Вчера направихме тур с корабче, 1000лири на човек с включен обилен обяд. Тръгнахме в 10, билети купихме от самото пристанище в последния момент. Първо посетихме Kelebekler, красиво заливче, където местните хипари са на палатки, после се насочихме към Akwarium Koyu, обядвахме и продължихме към Gemile Island. Следващата спирка беше Soguk Su Koyo, където водата беше сигурно 15 градуса. Казаха, че 5 минути във водата и се подмладяваме с 5 години....Придължихме със Camel Beach и към 17 се прибрахме. Бирата е 200 лири, кафето и колата по 80. Много съм доволен, благодаря @Argentique. Сега като прочетох темата за н-ти път, се оказва че сме били на същият кораб pioneer , и същият маршрут като @Argentique.

20240721_153321.jpg

20240721_153325.jpg

20240721_153338.jpg

20240721_105404.jpg

20240721_105417.jpg

20240721_104833.jpg

20240721_104838.jpg

20240721_104846.jpg

20240721_131026.jpg

20240721_131029.jpg

20240721_131037.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 2
Връзка към коментар

Кацнахме в Анталия около 17 вместо в 14, благодаря ти Бил Гейтс или който и да си. Излязохме за 10 минути от летището и застанахме на desk 76( Стоянка на такситата) да чакаме шатъла на green motion. Свързаха се по what's up предния ден и се разбрахме да се чуем като кацнем. След като почакахме 20тина минути си взехме такси срещу 200 лири и дойдохме до офиса на 4км от летището. Наехме кола за 7 дни за 175е + 60е депозит. Резервоара е на 3/8 прилежно отбелязан в протокола. Има десетки драскотини, уж отбелязани, наснимахме каквото видяхме. Към 18.15 се оправяме към Олудениз. Пътят е приятен, но дълъг. След 100тина километра спираме да вечеряме в Seir Teresi Damak, на самият път до бензиностанция Осман.Заведението е на красив каньон, за съжаление не направих снимки....Поръчваме 2 порции кюфтета и 1 салата, всичко е много вкусно, но и цената е солена, 950лири. Леко съм притеснен дали ще има къде да се настаним в Олудениз, запазил съм през букинг последната стая в Elze, но не съм предплащал. Няколко пъти променяме часа на пристигане, накрая към 22.00 пристигаме. Собственика ни посреща с усмивка и ни дава ключовете. Стаята е малка, но с климатик и балкон. Взимаме бърз душ и излизаме на нощна разходка. Попадаме в невероятна глъч. От всякъде кънти музика, заведенията се пръскат по шефовете, но учудващо ни харесва. След полунощ се прибираме и лягаме, на следващата сутрин сме се разбрали със собственика за тур с лодка, трябва да ни вземат в 9.20, но никой не идва....Отправяме се към пристанището на Олудениз и в 9.55 си резервираме тур за 10, колата оставаме на паркинг за 300лири. Цените са леко стряскащи, но това е положението. След тура хапвам един телешки дюнер за 300лири, прибираме се, почиваме 2 часа и излизаме на вечерна разходка. Виждаме заведение в което се хранят местни, решаваме че това е нашето място и не бъркаме. Мусака, Голяма порция кюфтета и салата за 700 лири, не сервират бира обаче. Заведението е Oz konya Etli Ekmek Kebap.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 14 минути , mamaivy каза:

@ivan69И непременно се качете с лифта на Бабадак по залез. Невероятно преживяване е! 

Ех,как ни липсва Олудениз. 

Прекрасна идея, там сме довечера.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivan69 каза:

Прекрасна идея, там сме довечера.

Като се скрие слънцето, някаква дрешка няма да е излишна. :wink:
Мда, цените са двойни спрямо дори 2022-ра. 😕

За заведенията – във Фетие имаше такива с доста по-нормални цени, макар че районът вече е силно пренаселен.

Тук сме сядали за бира с мезе: https://www.google.com/maps/place/Karma+Restaurant/@36.6229924,29.1127534,19z/data=!4m9!1m2!2m1!1sOz+konya+Etli+Ekmek+Kebap.!3m5!1s0x14c04113b4c94567:0x8bb36175fea57ed3!8m2!3d36.6229924!4d29.1127534!16s%2Fg%2F11tgdw0lln?entry=ttu

Също може да огледате в района на магазинчетата в Паспатур, тук някъде: 

В Megri сме сядали, бива, има бира. Има най-различни заведения за всеки вкус.

За много бърз обяд сме сядали в Lezzet Lokantası, тук: 

Бяхме отседнали в съседната кооперация, затова попаднахме на тях. Предлагат обедни менюта тип стол с разни турски ястия, зеленчуковите ги биваше. Бира няма. Гледам, че в момента цялото меню е 100 лири (три ястия, не са огромни, но стигат), винаги има навалица.

За плажовете - непременно минете по крайбрежния път през Каш на връщане.
Преди него - Patara, Kaputas и доста след това Cirali, за който ти писах. За Патара се плащаше символичен вход, защото е резерват. Мисля, че е най-дългият пясъчен плаж в тази част на Турция с естествени дюни.

DSC_3687.JPG.b7eb2da04b93772e0e84d680bf8d719d.JPG

• Харесвам 6
Връзка към коментар
3 hours ago, ivan69 said:

взехме такси срещу 200 лири и дойдохме до офиса на 4км от летището.

.Заведението е на красив каньон, за съжаление не направих снимки....Поръчваме 2 порции кюфтета и 1 салата, всичко е много вкусно, но и цената е солена, 950лири.

на паркинг за 300лири. Цените са леко стряскащи, но това е положението. След тура хапвам един телешки дюнер за 300лири, прибираме се, почиваме 2 часа и излизаме на вечерна разходка. Виждаме заведение в което се хранят местни, решаваме че това е нашето място и не бъркаме. Мусака, Голяма порция кюфтета и салата за 700 лири, не сервират бира обаче. Заведението е Oz konya Etli Ekmek Kebap.

Това  нек'ви туристически цени ли са или в Турция си е евало мамето?

• Смея се 1
Връзка към коментар

След умопомрачителните гледки по пътя от Олудениз до Калкан( минахме по пътя покрай морето) , към 14 часа обядвахме в Kinik. Този път 2 порции по 5 кюфтета на скара за 350 лири общо, към 15 часа пристигнахме в Калкан и седнахме в indigo, приятно заведение на самия бряг, 200 лири на човек е шезлонг и чадър, наливна бира също 200, кафе и кола по 100. Влиза се по стълба в морето. Постояхме до 19 и се прибрахме по царския път в Олудениз преди 20.30. Днес сме на Calis beach. Наоколо има къмпинги и цените са народни. 225 лири, чадър 2 шезлонга и 2 шалтета, бира 100 лири, кафе и кола по 40. Довечера сне на лифта.

20240722_183428.jpg

20240722_183404.jpg

20240723_122855.jpg

20240723_122851.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ако случайно минаващ по "главната" търговска улица на Олудениз,виж моля те каква е цената на детските футболни екипи. Любопитно ми е до какви висини стигнаха....😂 До преди две години ( тогава ходихме последно) купувах почти на едро за вкъщи и за познати.

Ако нямаш път,не е фатално, чисто любопитство.

За лифта си планирай времето,последната отсечка с откритите седалки ( преди) затваряше по-рано,а времето по залез е доста натоварено. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, mamaivy каза:

Ако случайно минаващ по "главната" търговска улица на Олудениз,виж моля те каква е цената на детските футболни екипи. Любопитно ми е до какви висини стигнаха....😂 До преди две години ( тогава ходихме последно) купувах почти на едро за вкъщи и за познати.

3за 20е

преди 8 часа, mamaivy каза:

Връзка към коментар

https://fortune.com/europe/2024/07/22/turkish-restaurants-sit-half-empty-as-tourists-flock-to-neighboring-greece-91-percent-inflation-poor-tourism/

Предполагам е понапудрено от журналистите, но сигурно има и доза истина, особено ако бирата е по 6Е като се споменава по-горе....

Връзка към коментар
преди 12 минути , jorocontrola каза:

https://fortune.com/europe/2024/07/22/turkish-restaurants-sit-half-empty-as-tourists-flock-to-neighboring-greece-91-percent-inflation-poor-tourism/

Предполагам е понапудрено от журналистите, но сигурно има и доза истина, особено ако бирата е по 6Е като се споменава по-горе....

Ми скъпичко си е. Бирата си е 200лири, което са си 6е, в магазина е 75лири. Обаче днес открихме едно заведение на плажа, Fetie belediyesi на плажа Calis plaji, за 350 лири ядохме по 8 кюфтенца с гарнитура , бира и кола. А в Олудениз една порция Кюфтета е 400 лири...Цигарите поне са по 3лв, мисля да си взема няколко стека...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За първи път бяхме в района през 2018-та и бирата в Олю навсякъде си беше 5€, после по ковид паднаха цените заради срива на лирата.

Но това не ми беше важно, защото плюсовете бяха много повече (говоря за до 2022-ра).
– Храна, настанявания – по-евтини от Гърция.

– Екскурзии и най-вече лодки моторни/платноходки, туристически или наем – най-евтини в Европа.

– Липса на разни мелтеми по крайбрежието.

– Борови гори, чист въздух, зеленина, топла вода в края на септември.

– Красивите балансирани пейзажи без много голи бърда.
– Планини под носа, трекинг (лек, че жега), каньони, древни градове, езера и пак лодки. Т.е. има какво да се прави извън скучната за мен схема плаж-кръчма-спане.

– Никакви хора след 20 септември, чудесно време за море.

Първите години бяха райски, особено ковидните. Тогава не пускаха британците в Турция (а те са основната турмаса в Олю) – бяхме единични бройки чужденци и ни носеха на ръце. :smile:

Е, 2022-ра отнякъде изтърваха тълпите и претъпкаха плажа на Олю с шезлонги и хора – пък уж е резерват. След това не съм била, вероятно всяка година става все по-претъпкано и по-скъпо.

Но някой ден като вляза във форма, ще се върна за балканинг - може би октомври, тогава си става и за къпане още, пък и не вали много.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Лифта Бабадаг, 475 лири двупосочно. Има 2 закрити линии, които се качват до 1200 и 1700 метра, после 2 открити до 1800 и 1900. За съжаление, докато се любувахме на гледките последната линия затвори в 19.30. Има и пешеходни маршрути, заведения, площадки за скокове с парашут. 

20240723_190631.jpg

20240723_191019.jpg

20240723_191121.jpg

20240723_191718.jpg

20240723_191915.jpg

20240723_191920.jpg

20240723_192931.jpg

20240723_194701.jpg

20240723_194824.jpg

20240723_194831.jpg

20240723_194922.jpg

20240723_200918.jpg

20240723_200923.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.