Прескочи до съдържание

Септемврийска Турция

ivailo_radev

Препоръчани мнения

Здравейте,

правя един план за 10-15 дни някъде в Турция през септември, като този път има някои особености и ще ми трябват съвети.

Ще пътуваме с кола от Бургас и бебе (тогава на 6 месеца), затова се търся интересни местенца, които да предполагат лежерни разходки, малко плажче, хубава храна. Поради фактора бебе няма да ходим много на юг и ми се иска да не пътуваме повече от 2-3 часа на ден с колата, с изключение на първия и последния ден.

За момента съм направил следния план:

1 ден Бургас-Чанаккале (с 1-2 спирки някъде за кафе, хапване и разходка, примерно в Лозенград), нощувка и разходка в Чанаккале

2 ден Чанаккале-Айвалък и няколко дни (неопределени още) в Айвалък

Х ден Айвалък-Измир(или Чешме/Алачатъ) и няколко дни тук също.

До тук, като изключим първия ден, имаме по 2-3 часа между градовете за придвижване. Дилемата ми е как да направя с прибирането към Бургас, за да нямаме пак големи преходи с кола в един ден.

Засега съм измислил следните два варианта:

Вариант 1 - обратен ред, като пак спим в Айвалък и Чанаккале. По-спокоен може да е, ама ми се искаше връщането да е различно.

Вариант 2 - През Бурса и Истанбул. Истанбул като цяло е град, който много ми харесва и бих посетил пак, ама не знам дали ми се влиза в приключението да шофирам из града с опция "изнервено бебе" зад мен.

Ако имате трети вариант, ще съм много благодарен.

Връзка към коментар

За маршрута не мога да помогна, защото сме се насочили в друга посока. За пътуването с дете мога да споделя от опит. Дълги преходи правим вечер/нощем, но сме с кемпер и когато се изморим лягаме и спим на някой паркинг. И през деня използваме времето, когато детето има нужда от сън да пътуваме от точка А до точка Б, защото обикновено децата бързо се изнервят от дълго пътуване. Маршрутите почти винаги съм правила 2 часа път и точка за спиране за 15-20 Мин. Ако детето спи продължаваме до следващата междинна точка. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, ivailo_radev каза:

Ще пътуваме с кола от Бургас и бебе (тогава на 6 месеца), затова се търся интересни местенца, които да предполагат лежерни разходки, малко плажче, хубава храна. 

Х ден Айвалък-Измир(или Чешме/Алачатъ) и няколко дни тук също.

Здравейте! Съвети за шофиране и маршрут няма да давам, защото съм куфар-навигатор, но за района на Измир ще дам линкове за плажове със снимки. Сайтът е на турски, но ще се оправите с преводача.

Плажове за Измир

Плажове за Чешме/Алачатъ

Плажове за Урла

И всичко за района на Измир.

Аз съм била в Алачатъ, Чешме и плаж Ълъджа, но през ноември, когато вече не е сезон, пак беше чудесно. Районът е доста посещаван от местните, цените на нощувките са по-високи в сравнение с други места. Плаж Ълъджа (Ilica) го водят един от най-красивите в Турция и ще има доста хора. Там, на плажа, има и термални извори. В онзи регион се кара кайт и уиндсърф, има вятърни мелници, така че има ветрец. 🙂

Симпатично градче наблизо е Фоча (Фокея).

Това лято уж ще възобновяват фериботите Чешме-Хиос, Айвалък-Лесбос.

Всъщност в горния сайт има инфо и за регион Marmara и Айвалък.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 29 минути , jul каза:

Честно казано не знам какво ще правите няколко дни в Айвалък. 

Аз още по-малко 😄 Аз само нахвърлих маршрута и още не съм разглеждал къде колко да се остане. Основно районът на Чешме, Измир и т.н. ни влече за най-дълъг период.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, ivailo_radev каза:

Засега съм измислил следните два варианта:

Вариант 1 - обратен ред, като пак спим в Айвалък и Чанаккале. По-спокоен може да е, ама ми се искаше връщането да е различно.

Вариант 2 - През Бурса и Истанбул. Истанбул като цяло е град, който много ми харесва и бих посетил пак, ама не знам дали ми се влиза в приключението да шофирам из града с опция "изнервено бебе" зад мен.

Ако имате трети вариант, ще съм много благодарен.

Иво, карай си на връщане по пътя Чанъккале, Кешан, Одрин, Оризово, Стара Загора, Бургас. Това си е царският път. Може да спите в Одрин. На централната улица има добро хотелче на прилична цена. Всеки друг път през БГ може да те върне в болезнената българска реалност, която няма да ти хареса и дори може да те натъжи. Така веднъж реших след пътуване до Гьокчеада да отидем на юг от Бургас и от царския път се отклоних, за да мина през Тополовград и Елхово. 😑 Видях разрушен завод, чиито прозорци бяха до един изчупени, дървета бяха изникнали в някогашните цехове. 😪 Замислих се над това и се натъжих. Някога тя е била на 23 години - млада жена и е работила в това предприятие. Днес е пенсионерка и получава стотинки, за да не умре от глад. Но друго е по-лошото - всеки ден сега тя минава покрай тази разруха и душата и стене, защото това е нейната работа. .......... Бутнете завода, заличете го...... направете красива градинка с цветя.........

Извини ме моля, че отплеснах хубавата ти тема в тъжна насока, но реших, че е по-добре сега да ти го кажа, за да не преживееш и ти това. Ето, вече виждам, че няма да минеш по този път през Тополовград. 🙂 Карай си по царския път, когато си с бебе. 

Не е моя работа и не е по темата, но защо пък в Турция? В Турция това лято ще е пълно със Серьожи и Наташи, защото никъде не ги искат в Европа. Помисли още веднъж и насочи поглед към съседната Гърция. Разбира се, обсъждаме си тук, няма да се сърдиш, нали?! 🙂

P.S. Нека хората с някаква връзка в Тополовград и Елхово ми простят. Аз бях потресен тогава. Направо това остави травма в душата ми. 😔

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 32 минути , Pantelej Putnik каза:

Иво, карай си на връщане по пътя Чанъккале, Кешан, Одрин, Оризово, Стара Загора, Бургас. Това си е царският път. Може да спите в Одрин. На централната улица има добро хотелче на прилична цена. Всеки друг път през БГ може да те върне в болезнената българска реалност, която няма да ти хареса и дори може да те натъжи. Така веднъж реших след пътуване до Гьокчеада да отидем на юг от Бургас и от царския път се отклоних, за да мина през Тополовград и Елхово. 😑 Видях разрушен завод, чиито прозорци бяха до един изчупени, дървета бяха изникнали в някогашните цехове. 😪 Замислих се над това и се натъжих. Някога тя е била на 23 години - млада жена и е работила в това предприятие. Днес е пенсионерка и получава стотинки, за да не умре от глад. Но друго е по-лошото - всеки ден сега тя минава покрай тази разруха и душата и стене, защото това е нейната работа. .......... Бутнете завода, заличете го...... направете красива градинка с цветя.........

Извини ме моля, че отплеснах хубавата ти тема в тъжна насока, но реших, че е по-добре сега да ти го кажа, за да не преживееш и ти това. Ето, вече виждам, че няма да минеш по този път през Тополовград. 🙂 Карай си по царския път, когато си с бебе. 

Не е моя работа и не е по темата, но защо пък в Турция? В Турция това лято ще е пълно със Серьожи и Наташи, защото никъде не ги искат в Европа. Помисли още веднъж и насочи поглед към съседната Гърция. Разбира се, обсъждаме си тук, няма да се сърдиш, нали?! 🙂

P.S. Нека хората с някаква връзка в Тополовград и Елхово ми простят. Аз бях потресен тогава. Направо това остави травма в душата ми. 😔

А, то списъкът е дълъг - Турция, Гърция, Румъния. Все са варианти за момента.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Наташите не ходят около Измир. Има едни 200 км крайбрежие с блокове за по 3K човека около Анталия – там са. И в Мармарис. 

В Алачатъ има основно местни. И вили много се предлагат в района по брега. Но не мога да си ги позволя.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Миналата година минахме по този маршрут 

София Чанакале нощувка

Чанакале Айвалък/Троя иАссос

Сармъсъкли/2нощувки   

Айвалък Кушадъса

През Бергама

1 нощувка в Кушадъса

/за да имаме цял за Ефес/

Обратно в Сърмъсъкли 3 нощувки

Чанакале нощувка

София

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.