Прескочи до съдържание

Вие кое бихте избрали, ако трябваше да решавате (Кабо Верде)


mililia

Препоръчани мнения

Тази година съвсем неочаквано решихме да изкараме една почивка в чужбина. Желанието ни е продиктувано от това, че от доста време насам всяко излизане извън България е свързано със страшно много обикаляне. Докато сме навън и в еуфория не усещаме натоварването, но се оказва, че след това имаме нужда от време да релаксираме, което естествено не можем да си позволим, поради кратките отпуски и след това е доста трудно. С течение на времето умората се натрупа и така като чели от само себе си дойде решението за почивка на Кабо Верде. Тук обаче идва и желанието ни като ще ходим там все пак да видим нещо, за да добием някаква представа от мястото. Не знам иначе дали ще издържим само да стоим на плажа. Избрахме островът, на който да отседнем да е Боа Виста с оглед на желанието за отдих. И в тази връзка започна дилемата как да се организираме, така че пътуването да отговори на изискванията ни за почивка, въпреки че сме в Африка, пък и все пак да понаучим нещо за мястото. Та от няколко дни се чудя какво да избера и макар че вече имаме решение все още не съм потвърдила, та затова бих искала да разбера мнението ви по въпроса.

Налице са следните два варианта, между които да избираме:

1. Петзвезден ол инклузив хотел в нищото на Боа Виста. Резервираният хотел е топ 1 в класацията на трип адвайзера. Като цяло се очертава ядене и пиене и печене на басеина, тъй като мястото е доста ветровито и плажът опасен. От столицата на града до хотела след договаряне такси ще струва около 60 евро в двете посоки, което означава че обикалянето из острова самостоятелно си е почти лукс. Не е невъзможно да ги дадем, но пък определено си е разход, който не правим лесно. Има целодневни организирани екскурзии с обяд на цена почти 65-70 евро. Наемането на кола не е вариант, според прочетеното в нета, тъй като мястото като цяло е пусто и пътища и табели липсват. Цената за 7 дневен ол инклузив е 781 евро.

Това е линк за хотела.

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g482843-d2135953-Reviews-Hotel_Riu_Touareg-Boa_Vista.html

2. Наемане на апартамент от собственик с добри референции на гости, но те са твърде малко, за да дадат сигурност. 

Апартамента е на 15 пеша от столицата на острова.

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1185333-d2645399-Reviews-Aparthotel_Por_do_Sol-Sal_Rei_Boa_Vista.html

А това е сайта на собственика и се отнася за първия апартамент Por do Sol

http://apartmentincapeverde.com/index.html

Цената му е 427 евро, но пък трябва да се грижим за храната сами. Доколкото проучих въпроса цената на храната на острова е поносима, като пицата например е около 5-6 евро, а храненето в ресторант с виното варира от 5 до 10-15 евро. Горе-долу като се сложи и храната цената на хотела и апартамента с храна стават еднакви. Има местни пазари съвсем наблизо, като доста от заведенията и магазините се държат от чужденци - италианци, португалци и др.

При наемане на апартамента на практика ще имаме непрекъснато досег с местните и ще можем да си организираме екскурзии на място според цените. до съседния град такси е около 10 евро. 

Проучих въпроса и със сигурността на мястото и като цяло всички са единодушни, че хората са дружелюбни  и мястото е спокойно. Е имало е единични инциденти, но се налага тезата, че има сигурност. Разбира се хората там са бедни и като цяло ще се стремят да ни продадат непрекъснато нещо, за да изкарат пари.

Приятелят ми е фен на Африка и африканците и непрекъснато се опитва да ме уговори за пътуване до там. Идеята почивката да бъде там е негова, тъй като при обиколките му из Африка му е харесало доста. Много държи на контакта с местните, тъй като според него африканците в Африка са съвсем различни от африканците емигранти, който не се чувстват добре и страдат от климата в Европа.

Аз от Африка нищо не разбирам и се съгласих на това пътуване само заради него. Предпочитам устроените места и добрите условия при пътуване. Идеята за хотела беше моя, но след като видях апартамента, като чели съм склонна да предпочета него. Все пак не бих искала да изкарам 7 дни в туристически комплекс и да не видя нищо от острова. Едва ли някога пак ще се върнем там. 

Та все пак бих искала да чуя мнението ви магеланци. Утре трябва да отговаря на собственика, а резервацията за хотела мога да анулирам без последствия. Леко разглезен човек /без да изисква лукс/ би ли преглътнал с лекота африканските условия или да заложа на атмосферата на ол инклузива.

Връзка към коментар

При положение, че говорим за толкова изолиран курорт едва ли ще видите нещо от самия остров, още повече за досег с местните. Ол инклузивите си имат предимства, че ти предлагат пълна липса на стрес, спестяване на пари (понякога), но по твоето описание не мисля, че търсите което и да е от двете. Не мисля и, че храната ще е нещо изключително също, говоря общо, не съм чел за конкретния хотел. 

 

На практика, ако се затвориш изцяло в комплекса каква ще е разликата между супер хотел в Кабо Верде и супер хотел в Слънчев Бряг? А тези 60 евро може да ги дадете веднъж за разходка до града, но дали ще ви е достатъчна тази разходка? Не знам, просто на мен ми изглежда съвсем очевиден изхода в полза на апартамента, поне по начина, по който го описваш :) Приятеля ти след като е фен на Африка ще иска да види Африка (тема на отделна дискусия дали Кабо е най-подходящото място за целта, не съм спец за да коментирам), но със сигурност няма да я намерите затворени 6 от 7 дни в ол инклузув комплекс. 

 

Просто разменете миниатюрна доза сигурност и комфорта на добре позната обстановка, заради голяма доза приключение. Все пак за това сте тръгнали чак до там :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Що за избор въобще - все едно да избираш измежду един стерилен и натъпкан със съмнителни химикали бигмак, ама  с топ референции (ама иска ли питане!), и една хубава, питателна гозбица с всички глезотии за ценителя чревоугодник! :))) Ама моля ви се - знам, че вече сте го избрали и търсите потвърждение, тъй че гмуркайте се смело. Пък вариант 1 - след 30 години, като евентуално се уморите от живота... :) 

 

Много държи на контакта с местните, тъй като според него африканците в Африка са съвсем различни от африканците емигранти.

 

Браво на твоя човек, ценител е! :)

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Още един глас в полза на апартамента!

А това, че храната не влиза в цената може да бъде допълнителен плюс, по в моите очи (мнение на чревоугодник - особняк).

Много мразя да ми определят кога, какво и по-колко да ям...или пък да се чувствам прецакана, за дето съм предплатила сервиз и услуги, които нямам намерение да ползвам.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Въпрос и отговор с предизвестен край.В общество на пътешественици посещаващи все нови и нови места,тръпнещи в очакване на новото,не вижданото и не опитваното(храна и местни обичаи) да избереш хотел от затворен тип(освен ако това не е с цел сигурност) е все едно да отседнеш в градския зандан(местна храна няколко пъти дневно) :)  :)  :) .

Давай смело и изживей една незабравима почивка,която после(ако искаш) сподели с нас.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ако става въпрос за Африка и за плаж, замисляли ли сте се за остров Занзибар (Танзания)? Там има много обособена култура ("суахили коуст"), главният град - Стоунтаун е много интересен за разглеждане и фотографиране, както изключително красиви и разнообразни плажове. Много по-близо е до континена от Кабо Верде и поради тази причина усещането за Африка би било по-силно изразено (Африка е много различна в различните райони де).

 

Нямам представа за цената на полетите до Кабо Верде. От София до Дар ес Салам Turkish предлагат двупосочен билет за 625 евро. От там до Стоунтаун е много лесно - или с ферибот, или с 15 минутен полет. Плажовете покриват напълно представата за "тропически рай" - северната част на острова е най-добре за плуване.  Поразгледайте снимки на нета.

 

Това само като идея.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Ама моля ви се - знам, че вече сте го избрали и търсите потвърждение, тъй че гмуркайте се смело.

Благодаря на всички, който се включиха. Разбира се, че знаех, какви ще са отговорите, тъй като в общество на пътешественица съм наясно, че изборът ще падне върху апартамента. Това е и нашият избор. :) По-скоро се надявах, отговаряйки да ми дадете насоки за какво да внимавам, тъй като нямам представа от този регион. Идея си нямам как ще се оправяме с храната на място, където трябва да внимаваме много, ако не искаме да имаме здравословни проблеми след това. Все си мисля, че в един затворен туристически комплекс поне в това отношение ще са по предпазливи и не биха допуснали издънки.

Освен това, въпреки че като цяло мястото е спокойно все пак човек трябва да има едно наум. Наемайки апартамент няма да имаме сигурността на затворения комплекс. Та притесненията ми бяха в тази насока. Естествено притесненията са налични само при мен, защото приятелят ми мисли, че идеята е супер и изобщо не се замисля върху тези неща. 

Иначе и аз като вас не мисля, че бих издържала в затворен комплекс, от който придвижването навън няма да е лесно. Естествено имаше възможност и за хотели в близост до града, но пък там оплакванията бяха толкова големи, че просто не си заслужаваше. Идеята да престоя седмица в комплекс, който не ме устройва и със съмнителни битови условия не е по вкуса ми.

 

А аз пък бих си разделил времето на две и да опитам малко лукс и малко обикаляне после или първо, ние обикновено така правим.

За съжаление тази идея не ми беше дошла по-рано, но пък тогава и цените ще са други в посока нагоре. Все пак си мисля, а и съдя от отзивите, че апартаментът предлага достатъчно добри условия, пък и местната храна може да бъде значително преимущество, ако успеем разумно да се възползваме. Е ще ни липсват опианените англичани и музика, която да дъни до малките часове, но все някак ще го "преглътнем". Но следващият път ще обмисля и този вариант, защото идеята си заслужава.

 

Ако става въпрос за Африка и за плаж, замисляли ли сте се за остров Занзибар (Танзания)? Там има много обособена култура ("суахили коуст"), главният град - Стоунтаун е много интересен за разглеждане и фотографиране, както изключително красиви и разнообразни плажове. Много по-близо е до континена от Кабо Верде и поради тази причина усещането за Африка би било по-силно изразено (Африка е много различна в различните райони де).

 

Това само като идея.

Ами, ако ми хареса това пътуване вероятно това ще е следващата дестинация за почивка. Определено сафаритата не са ни по джоба, та такива пътувания бихме правили само с цел почивка. Този път просто решихме да изберем нещо междинно между Африка и Европа, тъй като ми се струва, че истинската Африка не е моята дестинация. Все си мисля, че мизерията в района, комарите и другите несекоми и влечуги, както и вероятните болести, които може да пипнем не са нещата, с които бих свързала приятното прекарване. Но нека да видим. :)

Връзка към коментар

За храната не се притеснявай, Кабо Верде е достатъчно популярно след западняци, така че ще има много от храната, с която сте свикнали. Дори другото може да е проблем - да не можете да си намерите читаво място за закуска от Full English Breakfast заведения :) Ама и задължително пробвайте и местен специалитет, че иначе ще ви отлъчим :))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами, ако ми хареса това пътуване вероятно това ще е следващата дестинация за почивка. Определено сафаритата не са ни по джоба, та такива пътувания бихме правили само с цел почивка. Този път просто решихме да изберем нещо междинно между Африка и Европа, тъй като ми се струва, че истинската Африка не е моята дестинация. Все си мисля, че мизерията в района, комарите и другите несекоми и влечуги, както и вероятните болести, които може да пипнем не са нещата, с които бих свързала приятното прекарване. Но нека да видим. :)

Абе аз бая се чудех дали изобщо да го пиша това, какво да се бъркам в плановете ти... но после не издържах да не подхвърля идеята. Не би трябвало да се притесняваш от мизерията според мен, Занзибар е много популярна дестинация за туристи от цял свят и е идеален за почивка. Не мисля, че е опасно и за болести. Теоретично може евентуално да се хване малария, но си има лекарства за профилактика. Много по-евтино е от сафари. "Истинската Африка" е като вирус, някои хора се разболяват от него, други не. Аз само след едно пътуване в Кения така се разболях, че последното ни пътешествие в Южна Америка (Буенос Айрес, Монтевидео, Сантиаго де Чили, Игуасу, Рио) колкото и да беше красиво и интересно ми се видя до някъква степен загуба на пари и време, защото не е Африка. Както споменах по-горе, това е болестно състояние или наркомания и то от най-страшната - хероин венозно. :) :) :) :)

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

 Ама и задължително пробвайте и местен специалитет, че иначе ще ви отлъчим :))

Аааааа аз, ако не ям от местните специалитети не броя че съм ходила в чужбина. Мен не ме притеснява толкова вида на храната, колкото хигиената на направата и и използването на вода. Там водата не става за пиене и не съм сигурна доколко готвенето с нея няма да е проблем. Нямам си на идея как ще пия кафе /без него не мога/. От приятеля ми знам, че салати и плодове, коите не белиш сам не се ядат, но все пак ме притеснява този факт.

Иначе според това, което научих за там основно италианци и португалци държат заведенията. Англичаните като чели са закупили собственост там и сега я преотдават. Ние така намерихме апартамента.

 

 

Абе аз бая се чудех дали изобщо да го пиша това, какво да се бъркам в плановете ти... но после не издържах да не подхвърля идеята. Не би трябвало да се притесняваш от мизерията според мен, Занзибар е много популярна дестинация за туристи от цял свят и е идеален за почивка. Не мисля, че е опасно и за болести. Теоретично може евентуално да се хване малария, но си има лекарства за профилактика. Много по-евтино е от сафари. "Истинската Африка" е като вирус, някои хора се разболяват от него, други не. Аз само след едно пътуване в Кения така се разболях, че последното ни пътешествие в Южна Америка (Буенос Айрес, Монтевидео, Сантиаго де Чили, Игуасу, Рио) колкото и да беше красиво и интересно ми се видя до някъква степен загуба на пари и време, защото не е Африка. Както споменах по-горе, това е болестно състояние или наркомания и то от най-страшната - хероин венозно. :) :) :) :)

Ценя предложението. Новите идеи винаги са добре дошли. Пък и все ми се ще да видя плажовете там.

Явно, че е болестно сътояние. :)  Приятелят ми е обиколи горе-долу почти всички читави и нетуристически дестинации в Африка и само за това мрънка. Отхвърлих почти всичко дето искаше и му е останало не обиколено, но все пак трябва и той да изпитва удоволствие от пътуването. Иначе трябваше да избирам между Гвинея Бисау, Чад, Сиера Леоне и още няколко. Реших, че ще е Африка, но не съвсем поне за началото като за преход.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За хигиената на хранене - може да си купите някакъв пробиотик и да го пиете докато сте там, а и малко след завръщането. Сребърната вода върши същата работа. 

Ако не помогнат, то няма и да навредят.  

 

 

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

Здравейте, темата е старичка, но я повдигам, защото ме интересува Кабо Верде като дестинация и в момента я проучваме. Mililia, може ли да дадете малко повече информация как е протекло пътуването ви там и откъде черпехме информация при планирането? Аз не откривам друга тема във форума за това място, или се бъркам?

Връзка към коментар

Ами, храня хубави чувства към този остров. Беше седмица на релакс и чудесна храна. Харесахме си един шофьор с кола и той ни развеждаше из местата, където искахме да ходим и да видим.

Подготовката я направих напълно сама с четене из Интернет. Четях всичко до което успях да достигна.

Първоначално си бях избрала един петзвезден хотел, в който да отседнем. Докато ровех из нета попаднах на един англичанин, които отдаваше апартамент в затворен комплекс, собственост на италианец. Наех го и останах много доволна. Понеже бяхме след активния сезон нямаше много туристи, а в комплекса бяхме сами. Имаше местни, които да се грижат за комплекса и да ни помагат, ако искаме нещо. На острова има страхотни ресторанти и всеки ден ходихме да ги проучваме. Там съм яла най-вкусната храна и за мен си беше кулинарен туризъм.

Първият ден влязохме в една тур агенция и се записахме на някакъв тур. Трябваше да сме 4 човека с някакви чехи. На сутринта се оказахме само ние и си стана частен тур. Тогава си харесахме шофьора, пък и той нас и го уговорихме и за други дни. Често и той ни издирваше и ни предлагаше да ни води някъде. Иначе може да се наеме и от улицата, ама на нас ни се видя скъпо пък този дето си избрахме беше хитър и ни даваше по ниски цени, но накрая пак си заработваше добре от нас.

Ходихме из целия остров, плажове, пустинята, оазиси, камъняци и т.н.

Ако искате да си починете островът е чудесно място или поне беше такъв преди 3 год. Италианците имат много инвестиции на острова и много се строи. Не знам дали острова все още е запазил стария си облик или силно е развит туризма.

Местните бяха добри и не са ни притеснявали много, ама като те видят идват да те канят да видиш магазинчетата им. Не са просили или да те тормозят да им даваш пари.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

 

Безкрайни благодарности! Спестих 1000 EUR само с едно кликване :) и 5 мин.четене на пътепис.

Здравейте, темата е старичка, но я повдигам, защото ме интересува Кабо Верде като дестинация и в момента я проучваме. Mililia, може ли да дадете малко повече информация как е протекло пътуването ви там и откъде черпехме информация при планирането? Аз не откривам друга тема във форума за това място, или се бъркам?

 

http://www.otzyv.ru/read.php?id=172518       вижте този пътепис със снимки

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Стана ми интересно, как си ги спестила, би ли споделила ? :) P.S. - това сериозно ли е единствената тема във форума за Кабо Верде, не мога да повярвам ? Иначе +1 на зарибилите се ( Двуцветко е виновен)... :)

Безкрайни благодарности! Спестих 1000 EUR само с едно кликване :) и 5 мин.четене на пътепис.


 

 

Редактирано от edbloom
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Стана ми интересно, как си ги спестила, би ли споделила ? :) P.S. - това сериозно ли е единствената тема във форума за Кабо Верде, не мога да повярвам ? Иначе +1 на зарибилите се ( Двуцветко е виновен)..

Разбрах, че не е моята дестинация, така ги спестих :) А беше въпрос на едно кликване да тръгна натам...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Иначе +1 на зарибилите се ( Двуцветко е виновен)... :)

Не, Матеев е виновен както обикновено, той ме зариби :)

 

Аз бях на другия по-туристически остров, Сал. 8-км плаж, от ол-инкл. до б&б, избор голям, лесно се организира пътуването, Кабо заедно със Сейшелите и Мавриций е една от държавите са най-висок стандарт в Африка, така че нещата са доста прилични като стандарт. Цени нормални - кафе евро, бира в магазина евро/навън две, бургер 2-3 евро, ястие риба под 10 евро, много добра риба под 15 евро. Там ядох най-прясната риба в живота си и най-фамозното туна карпачо, което човек може да си представи :)

post-299-0-21775900-1485085693_thumb.jpg

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз много искам да отида до Сан Антонио, другите не представляват интерес за мен.

Бях писал някъде за него, но достигането е сложно, освен стандартните полети до някое международно летище на главните острови, след това трябва вътрешен полет+ферибот до въпросния Сан Антонио.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.