Прескочи до съдържание

САЩ или Канада ?

Виктория Николова

Препоръчани мнения

Виктория Николова
Публикувано:

Привет и от мен, хора 🙂  Решила съм да имигрирам и се двоумя между САЩ и Канада. Аз имам някакви впечатления, тъй като съм била и в двете държави преди време, но само по служебни ангажименти или почивки за определен период, което със сигурност не е като да живееш там за постоянно. Моля за мнения на хора които са живяли там, понастоящем живеят или по какъвто и да е начин имат впечатления. Всяка информация ще ми е от полза. 

Публикувано:

Това е форум за пътуване, не за емиграция.

в целият форум има 2-3 човека живущи в САЩ и Канада или информацията няма да е много обща и важаща за всеки.

• Харесвам 2
Публикувано:

То хубаво мнения и препоръки, ама процедурите за Щатите не са никак леки и си отнема доста време. По-добре набери информация от официалните сайтове на двете държави да добиеш представа за критериите за кандидатстване, колко време ще разглеждат кандидатурата ти, какви са възможностите за работа в търсената от теб сфера. Много е относително и индивидуално за всеки. Някак не виждам как може да се обощи при положение, че искаш да получиш информация за твоя конкретен случай. Не е лошо като желание, ама има голяма разлика до реализирането на проекта. 

Публикувано:

Ако имаш образование, професия, знаеш език и си готова много да работиш - възможности ще имаш. Ако ще правиш кариера, почти цялото ти време ще е заето от работа, професионални ангажименти. За сметка на това пък заплащането ще ти позволи да си живееш добре. Това важи и за двете държави. 

Самия живот в Америка е много динамичен. Аз живея в САЩ от години и смея да твърдя, че за момента не съм съжалила за решението си. Трудности има, но така е навсякъде. Големите градове са много гъсто населени, съответно и конкуренцията в професионален план е голяма. Но пък това ще те мотивира постоянно да надскачаш основата на която си, което е добре за развитието ти . Лично мое мнение 🙂 При всички положения е добре да си имаш спестени пари, в случай, че не започнеш работа веднага. Квартирите също са скъпички. Повечето се отдават полуобзаведени. Като за начало е вариант да си наемеш стая при американско семейство и да живееш с хазяи. Излиза по - евтино. Американците като цяло са много топли хора, общителни, широкоскроени. Отзовават се, ако поискаш помощ или помолиш за съдействие. Различни раси, култури, езици. Всеки щат е като отделна държава. Ти накъде си се насочила ?

В Канада не съм живяла, но това което се говори много е, че услугите са на много високо ниво. Особено социалната политика. Природата също е уникална ^^ 

Говоря в най - общ план, защото нямам представа какво знаеш ти и какво конкретно те интересува. Ако имаш други въпроси - питай 🙂

Ще се радвам да помогна с каквото мога.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Най-добре в началото при приятели или роднини - иначе ще ти е трудно. Пък след това поемаш накъдето искаш. В Щатите съм от 18 години, реших тук да отгледам децата си. Възможности има - много. Пробвай, пък ако не ти хареса - свят голям! 

• Харесвам 2
Виктория Николова
Публикувано:
преди 4 часа, Evgenia Minasyan каза:

Ти накъде си се насочила ?

Ако имаш други въпроси - питай 🙂 Ще се радвам да помогна с каквото мога.

Иска ми се да живея в голям град. Професия, образование, език и финанси не са ми проблем 🙂 Ти от кои градове имаш добро впечатление ? 

• Шок 1
Публикувано:

Извинявам се ,че се намесвам в разговора ,но всичко ми звучи прекалено несериозно.

Имаше преди време подобни въпроси относно Зелена карта и след това нищо повече не чухме от момичето с въпросите.

Все пак, ако уточните поне опит ,професия , възраст , с деца или без , по какви проекти сте работили в САЩ и Канада досега , къде сте били на почивка ... вероятно ще получите и доста по-конкретни съвети.

• Харесвам 4
Виктория Николова
Публикувано:

@stanimir, аз съм помолила за информация какъв е живота в САЩ и Канада към момента и аз сама ще си преценя. А не в зависимост от моите възможности да ме насочвате кое е по - подходящо за мен 😉 

Публикувано:
Преди 1 час, Виктория Николова каза:

Иска ми се да живея в голям град. Професия, образование, език и финанси не са ми проблем 🙂 Ти от кои градове имаш добро впечатление ? 

Това ако е така, където и да отидеш всичко ще е песен. Остава да си избереш град и зона.

Не че нещо, но дори на 50% от написаното да е вярно, не вярвам да тръгнеш да се регистрираш във форум за разходки  и да разпитваш.

• Харесвам 5
Публикувано:

Канада наистина се слави с много добра социална политика, но що се отнася до финанси и възможности САЩ води. Особено последните 4-5 години.

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен няма смисъл да търсиш чуждо мнение за такива неща, поне аз не бих. Иди и си прецени сама , така най добре ще разбереш харесва ли ти и там ли е твоето място , сама ще усетиш. Не знам какво работиш в БГ, в ИТ аз мога да ти дам съвет как да се релокираш временно ,даже и в момента имаме двама cloud architect-a изпратени там за 6 месеца. Иначе и 1001 човека да ти кажат, че им харесва това не означава, че ще отидеш и автматично и на теб ще ти хареса , така бих направил, ако съм аз - ще пробвам и сам ще си взема решение 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Щом парите и образованието не са проблем аз бих се съсредоточил върху климата. Ванкувър или Сиатъл примерно може да оглавяват много класации за най-добро място за живот ,но ако човек не обича дъжд и вятър, и реализацията навсякъде не му е проблем - препоръчвам Калифорния , най-добре  Южна !

Аз поне бих живял там , да кажем в Сан Диего.

• Харесвам 1
Публикувано:

Трудно може да се даде меродавно мнение, без основни нюанси като например :

- сама ли ще имигрираш ?
- да разбирам е, че ще си нелегален имигрант , нали така ? В такъв случай САЩ ще ти е по-трудно от Канада, винаги ще си второ качество човек, докато не легализираш напълно статута си

- имаш ли SSN от предишни ходения ?

- какво търсиш ? Мъж, кариера , семейство и деца  , мултимилионер ?

Без тези отговори , трудно може да се даде приличен съвет , но аз не бих препоръчал Калифорния изобщо , но три добри места за кадърна млада европейка и повече от приличен социален живот биха били:

1. Остин

2. Чарлстън 

3. Бостън

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Здравейте! Аз живея в Канада от 15 години, преди това известно време в САЩ. Преди 17 години и аз бях в същото положение като вас - колебаех се къде да се преместим за постоянно. Избрахме Канада защото имат емиграционни процедури и нещата станаха бързо и лесно. За САЩ трябваше да се надяваме на Зелена карта, което не ми се струваше като сигурна опция, защото е лотария, или да се запиша да уча в университет/колеж, но това беше свързано с голям разход на пари и не беше ясно мъжът ми (тогава приятел) с какъв статут ще е и ще може ли да дойде изобщо.

Накрая се колебаехме между Ванкувър и Торонто и избрахме Ванкувър заради климата. Аз лично не мога да си представя да живея на място с 9 месеца зима, сняг до кръста и -30 градуса температура. Във Ванкувър времето е много приятно – зимата е мека, лятото не толкова топло като в България. „Дъждът“ не е проблем, ръми от време на време, аз нямам проблем с това. Порои има много рядко, гръмотевични бури за 15 години два пъти и 2-3 светкавица да сме видяли. Природата е прекрасна – има планини, езера, плажове, острови. В един ден може сутринта да си в планината да караш ски и следобед да си на плажа.

За мен двете най-големи предимства на Канада пред САЩ е, че здравеопазването е безплатно и също така тук не са разрешени огнестрелните оръжия (или е много много трудно да се сдобиеш с такова). Тук нелегални няма и Канада е като умален модел на света – има хора от всички нации и народи, и наистина не се чувстваш като чужденец. От както живеем в Канада, разбрах какво значи в буквалния смисъл „държава на емигранти“. Като дойдохме за мен всички бяха „канадци“, но за тези 15 години, разбрах че ВСЕКИ има семейна история и ВСЕКИ е дошъл от някъде дали Западна Европа, дали Азия, дали от нашата част на Европа. Обожавам да слушам историите на по-възрастните ми колеги, чиито родители, баби и дядовци или пра-баби и пра-дядовци са дошли тук, как се е развил животът им и как много от тях още имат роднини в Европа примерно и ходят всяко лято или роднините им идват на гости. В такава среда се чувстваш като равен на всички останали и се чувстваш на мястото си и прекрасно. 

И да добавя тук още едно предимство на Канада - майчинство е или 12 или 18 месеца (ти избираш колко да продължи). В САЩ е само 4 месеца, което само по себе си е абсурдно през 2022 година и лично за мен силно ограничава жените и ги кара да избират - или да си оставят малкото бебе на непознат и да се върнат на работа, или да станат stay at home mom и да забравят за кариера и да разчитат само на мъжа си финансово. С по-дългото майчинство е много по-добре и като дойде момента да се върнеш на работа, детето е поне на 1 година.

Задължително в голям град, в която и от двете държави да избереш. Големите градове имат suburbs (предградия) и чувството е, като че ли си в малко градче, но имаш всички предимства на големия град (и недостатъци разбира се). Също така всички големи градове в Канада и голяма част от тези в САЩ имат български общности и помощта и информацията в началото са безценни и много важни за адаптирането. 

За Канада бих избрала единствено Ванкувър, за САЩ някое от двете крайбрежия - аз съм пристрастна за западното и Калифорния, но и Флорида е чудесен вариант (там също съм живяла). 

Дано съм била полезна, ако имате конкретни въпроси – питайте. Успех 🙂

• Харесвам 7
  • Браво 2
Виктория Николова
Публикувано:

Благодаря на всички които се включват ! 

Ще заминавам сама, нямам деца и съпруг. Няма да съм и нелегален емигрант. Била съм и в двете страни, но преди около 9години. Идеята ми беше да споделите за живота в тези страни. Кой където е живял. Така да се каже актуална информация. 

Публикувано:

преди 18 часа, Виктория Николова каза:

В такъв случай ще имаш много свободен избор. Хубаво е да не си предубедена и към не чак толкова големите градове като Ню Йорк и Лос Анджелис. Аз например много харесвам Филаделфия, Сан Франциско, Сан Диего, Атланта. Добре уредени са. Има много работни места, имат си красива природа, динамично ежедневие. Не са за подценяване изобщо ! Като цяло хората в САЩ много ми харесват, не са дребнави и не се месят в чуждия живот както е в България. Всеки е погълнат от собственото си ежедневие. За месечните разходи много зависи какъв стандарт на живот ще си определиш. Аз например винаги съм била на мнение, че излишни пари на вятъра не хвърлям. Живея в прилична квартира, не съм в точния център, но пък има градски транспорт с който стигам до всяка точка на града. 

Последните години ми прави впечатление, че като попиташ някой новодошъл къде иска да се установи за постоянно и той автоматично посочва Ню Йорк, Лос Анджелис или Лас Вегас. Просто защото това са едва ли не най - популярните градове и човек си мисли, че там текат реки от мляко и мед, къпеш се в пари и те дават по тв. И като му предложиш някой по - малък град , който не е с население 5-6 млн. души те гледа и реагира така все едно си му казал, че ще върви сам по улиците. Не дай Боже да им предложиш Тексас - там всички са яхнали коне и доят крави на пътя.

П.С. Всеки човек пречупва нещата през собствената си призма. Това което харесва на мен, може на теб да не ти допадне. Моят съвет е дай шанс на колкото можеш повече градове, разгледай ги щом имаш възможност и ти сама ще си усетиш твоето. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Вики, добре е да споделиш малко по - конкретно какво точно те интересува. Ти какви приоритети ще имаш като дойдеш тук. Какво търсиш. За да може и ние да конкретизираме. Америка варира от възможности, блясък, пари и слава до ферми с животни, гето с престъпност и беднотия. Всичко зависи от възможностите и търсенето ти.

Щом искаш голям град, аз също предлагам източно или западно крайбрежие.  Южните щати не ги харесвам честно казано. Може би с изключение на една част от Тексас. Общувала съм с хора от Алабама, Кентъки, Оклахома и ми се струват малко по - консервативни. Като, че има теми на които им е неловко да говорят.

Мексиканци, афроамериканци, китайци... разнообразие голямо. Всеки си носи своя характер, Едни за приветливи и отзивчиви, други за по - дръпнати, трети малко безлични. Най - много българи има в Чикаго. И при тях е същото. На едни може да разчиташ, дори сами ти предлагат помощ, други не ги търси за нищо. Винаги ми е много смешно когато някой българин живеещ от година в САЩ започне да ми говори на български с акцент или, че "вече не си спомнял какво е в БГ." Има ги и такива образи.  

Относно отношенията - интелигентните и заможни мъже са много внимателни в какъв филм се вкарват когато става дума за връзка. Всеизвестен факт е, че в Америка закона е на страната на жените и поради тази причина има много меркантилни такива. При развода мъжете плащат издръжка и за детето и на жената да може да живее. Не е като в БГ - 160лв. на месец и не ме търси. Направо им смъкват кожите. Освен това, ако има бизнес, крупна сума пари по сметка или скъпи вещи всичко се дели. 

В различните щати и заплащането е различно, данъците също. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, аз искам да питам само за АМЕРИКА. Моя състудентка беше на бригада преди 2г. и остана там нелегално след това. Сега обаче й се иска да се легализира, но без последствия. Моля за съвети от тези които са запознати с този казус ? Дали е вариант да се омъжи там сега ? Или да се прибере в България и после да кандидатства за работа ?

Публикувано:

Връщането не е вариант ! След черен печат после малко трудно. 5г. след забраната нямаш право да стъпваш там, а и после не се знае дали ще те допуснат.  Без значение вече работна виза ли ще имаш, Зелена карта ли ще спечелиш , туристическа виза ли ще искаш. Брака не знам доколко е вариант, защото в някои щати знам, че се иска разрешително, при което може да установят нелегалния й статус. По - скоро да се запише да учи в някой колеж. Да се консултира с вещо лице по казуса в САЩ. Това ще е най - добре.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Напоследък във форума е на мода хора да се сърдят на съвети към въпроси които са задават.

На базата на трима мои познати останали след бригада - и тримата трябваше да запишат колеж за да останат и да се легализират. И тримата не стъпиха в България с години ,докато не оправиха статута си.

Аз лично се чудя,  що за човек би се подложил на нелегален престой в САЩ без да вижда семейство и приятели  с години ,при положение че целия ЕС му е отворен за работа , образование и нормален живот. Допреди 10-15 години беше разбираемо ама в днешно време ...

39 minutes ago, Iliya Yordanov said:

Чак пък толкова ??? Колко много хора живеят там нелегално.

Много хора живеят и под мостовете и в метрото.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не се сърдя , просто се учудвам , че ще е толкова трудно. Не съм бил в USA и нямам представа как стоят нещата. Но е факт , че много хора живеят там нелегално с години. Моята състудентка работи вече 2г. нелегално и сега иска да се легализира , за да може да се ползва като нормален гражданин в страната.

Публикувано:
преди 15 минути , Iliya Yordanov каза:

Не се сърдя , просто се учудвам , че ще е толкова трудно. Не съм бил в USA и нямам представа как стоят нещата. Но е факт , че много хора живеят там нелегално с години. Моята състудентка работи вече 2г. нелегално и сега иска да се легализира , за да може да се ползва като нормален гражданин в страната.

Здравейте, 

по-горе Evgenia Minasyan ви е дала най-правилния съвет - лицето да се консултира с експерт. При цялото уважение към познанията на колегите във форума, става дума за сложни процедури които зависят от множество обстоятелства и съответно следва да бъдат разглеждани от лица, имащи необходимите правни познания и опит. Обстоятелството, че някой член на форума е приключил процедура по получаване на гражданство/променил е статута си на пребибаване, не означава, че вашата позната ще може да ползва същата (процедура).      

• Харесвам 2
Публикувано:

Забравих да спомена ,че са ползвали правни услуги.Самото завършване  на колеж не е основание за право на последващо пребиваване.

Нека има готовност за известен период от време (може и с години) голям дял от доходите и да отиват за юридическа помощ.При успех лесно ще ги забрави.

Повечето хора живеещи нелегално вероятно просто нямат друга алтернатива ,за себе си  или семейството си някъде из Латинска Америка, но щом е взела решение нека се обърне към професионалист.

Публикувано:
преди 32 минути , Iliya Yordanov каза:

Но е факт , че много хора живеят там нелегално с години. 

Да, факт е. " Живеят ". Повечето работят като общи работници /да не кажа слуги/ във фабрики, производства или селскостопански труд. Буквално не си знаят работното време, а им се заплаща минимално. Всички работят без договор, защото за целта ти трябва SSN,който няма как да получиш нелегално. 

• Харесвам 2
  • Шок 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.