stanimir Публикувано: 18 април, 2022 Публикувано: 18 април, 2022 8 minutes ago, anya said: Да, факт е. " Живеят ". Повечето работят като общи работници /да не кажа слуги/ във фабрики, производства или селскостопански труд. Буквално не си знаят работното време, а им се заплаща минимално. Всички работят без договор, защото за целта ти трябва SSN,който няма как да получиш нелегално. Няма ли такъв от работата по време на бригадата ? 1
anya Публикувано: 23 април, 2022 Публикувано: 23 април, 2022 @stanimir Не съм била на бригада и не знам. Но дори и да е имала, мисля, че по време на бригадата всичко е за определен срок и ако тя не е намерила начин да продължи легално престоя си след това /чрез колеж или работа/ после остава нелегално.
Виктория Николова Публикувано: 23 април, 2022 Автор Публикувано: 23 април, 2022 Ани, ако не е проблем може ли да кажеш ти лично защо реши да имигрираш в САЩ, а не в някоя друга страна ? И какви съпоставки си правиш между БГ и САЩ ?
anya Публикувано: 23 април, 2022 Публикувано: 23 април, 2022 Мен американското винаги много ме влечеше още от времето когато бях тийн. Музика, филми, география... и разбира се кой не е чувал за Американската мечта... Затова когато настъпи моментът да реша накъде да тръгна, нямах грам колебание. Първо си изкарах туристическа виза, защото ми се искаше да видя дали това което имах като очаквания отговаря на реалността. Заминах за месец. Влюбих се в Ню Йорк и просто усетих, че това е моят град, В последствие спечелих зелена карта и година и половина след това заминах окончателно. Посещавала съм и други страни като малка - на почивка с нашите, но честно казано никоя не ме грабна така както Америка. Съпоставки не бих казала, че правя. Двете страни са много различни във всяко отношение. Поне за мен. Всичко обаче зависи от гледната точка и от това кой какво търси. Сестра ми например не харесва Америка и идва само на гости 🤷♀️. 1 1
Травеолани Публикувано: 23 април, 2022 Публикувано: 23 април, 2022 На 18.04.2022 г. в 4:08, stanimir каза: Няма ли такъв от работата по време на бригадата ? Да, всеки студент има social security номер, който е обвързан с работната виза и важи докато важи тя. Докато визата е валидна, можеш да си извадиш state ID (щатска лична карта). В някои щати тя е с валидността на визата, но в други е валидна примерно 3 или 5 години. Студентите, които искаха да остават нелегално си изкарваха точно тези документи с по-дълга валидност, дори и да се налага да отидеш в друг щат (помня, че във Флорида не ставаше и те ходеха в Джорджия). След това като търсиш работа си показваш щатската лична карта и SSN, който вече имаш. Понякога става и те вземат на работа, понякога не, и ти казват, че има проблем със SSN и не могат да те вземат. За по-добри и високоплатени работи едва ли ще стане. После като изтече личната карта, отиваш и си я преподновяваш за още 5 години примерно. Това съм чувала аз, дали е още така не знам, те променят законите. Понякога става, понякога не, но като цяло винаги я има възможността да те хванат и депортират. Обикновено като те спрат полицаи, защото не ти работи нещо по колата (счупен фар, не работещ мигач) и тогава става сериозно и много такива случаи имаше. Та ако някой иска да емигрира и е сериозен в това си решение, нелегално оставане не е начина. За много хора обаче това е първата крачка. Някои се записват в колежи след това, други почват да плащат на адвокати с години и пак не е сигурно дали ше стане, има и фиктивни бракове с американски граждани. Тези, които наистина искат да живеят там намират начин да се легализират, но сигурно не им е било лесно. 2
Djgeorgie Публикувано: 23 април, 2022 Публикувано: 23 април, 2022 На 18.04.2022 г. в 13:08, stanimir каза: Няма ли такъв от работата по време на бригадата ? Тези, които се дават на хората с работни визи и предполагам на студентите от бригадите, на SSN картите имат следния текст: Цитат "VALID FOR WORK ONLY WITH DHS AUTHORIZATION" Това значи, че заедно с осигурителния номер, трябва да се представи и съответното разрешение за работа пред съответния работодател, иначе работодателя може да си има жестоки проблеми в бъдеще. Въобще нелегален в САЩ през 2022-ра, при практически цяла Европа отворена за работа без никакви административни пречки, според мен, е меко казано, доста лоша идея. Но всеки си преценява как да живее живота си. 2
Препоръчани мнения