jennifer_6631 Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Здравейте, пътешественици! Предстои ми пътуване до Перу през месец Май. Може ли да ми препоръчате какви лекарства е препоръчително да си взема от БГ за път? Не знам дали има нещо на нашия пазар за височинна болест и т.н. Всякакви съвети ще са полезни 🙂 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Никакви лекарства не трябва да вземаш за Перу, освен ако нямаш някакви предписани за ежедневна употреба. За височинната болест, там на място чай и бонбони от кока, продават и едни хапчета в техните аптеки, ама са на основата на аспирин и са безсмислени. 2 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Хапчетата за височинна болест почват да се пият превантивно 48ч преди да стигнете на определената височина. Ако ги вземете на място от аптека и почнете е възможно да е твърде късно вече.И е твърде вероятно да си съсипете трипа с тридневно главоболие и т н Може и въобще да не хванете височинна болест,но няма кой да го гарантира Листата от кока и бонботите 😂😂😂 Аз поръчах от Гърция лекарството за височинна болест 2 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 @Branko кво ти е толкова смешно за бонбоните от и чая от кока? Ами щом е така, да започне да пие аспирин 48ч преди да стигне на определена височина. Поне в техните хапчета за височинна болест, основната съставка е аспирин, четох внимателно съставките на опаковка купена в Арекипа. Можеш ли да намериш някаква научна публикация, която не е спонсорирана от производител на лекарства, че хапчетата за височинна болест имат ефект и че има смисъл от приемът им? Връзка към коментар
Branko Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 44 минути , nomad каза: @Branko кво ти е толкова смешно за бонбоните от и чая от кока? Ами щом е така, да започне да пие аспирин 48ч преди да стигне на определена височина. Поне в техните хапчета за височинна болест, основната съставка е аспирин, четох внимателно съставките на опаковка купена в Арекипа. Можеш ли да намериш някаква научна публикация, която не е спонсорирана от производител на лекарства, че хапчетата за височинна болест имат ефект и че има смисъл от приемът им? @nomad не оспорвам съставките какви са въобще(въпреки че ако задълбоча,по всяка вероятност няма да излезне аспирина само ,защота лекарствата за глаукома се дават за височинна болест,дали е само основната съставка аспирин 😉 ),казвам че се вземат превантивно,като те хване височинната болест вече е свършило да ги вземаш. Не съм търсил научни публикации в интерес на истината.Ти за чая от листата и бонбоните имаш ли такава ? Бонбоните,чая и листата за мен са плацебо ефект ,но това е мое мнение и не ангажирам никой с него.Но нека не сравняваме местните родени там и смучат листата от кока ежедневно все пак. Знам за хора ,които ги е хващала височинната болест без да пият нищо,знам и такива дето не ги е хващала и без да пият,както и такива дето като са пили не ги е хванала,включително и мен. Организъм е това не знаеш предварително как ще ти понесе.Единственото,което усетихме е мравучкане на ходилата и пръстите на ръцете на между 3к и 5к метра височина,поради недостиг на кислород и оросяване. Факт е че ако те хване там и не си взел превантивни мерки ,ще си “дроб”няколко дни.Всеки сам да си прецени дали да взема или не и какво. Носих и хомеопатични капки Кока и вземах и от тях два три пъти 🙂 2 Връзка към коментар
jennifer_6631 Публикувано: 15 април, 2022 Автор Сподели Публикувано: 15 април, 2022 а нещо превантивно за малария има ли в БГ или да се надявам, че спрейовете против насекоми ще си свършат работата 🙂 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 @Branko, листата от кока се употребяват от хилядолетия от местните и имат научно доказани фармакологични свойства. Специално за височинна болест, ефектът се дължи на флавоноидите, които съдържат в тях, а не на кокаина, който се усвоява в минимални количества при орален прием. Ето, давам конкретно изследване, че дъвченето на лсита от кока, има благоприятен физиологичен ефект на голяма височина, обяснени са и конкретите механизми на действие: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001837/ п.п. Някои хора са изключително податливи на височинна болест и нищо няма да им помогне. Приемът на продукти с листа от кока не е гаранция, а е по скоро симптоматично средство. @jennifer_6631 Aбсолютно излишно е да приемаш превантивно медикаменти за малария. Рискът да хванеш малария в Перу клони към 0. 2 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 5 минути , nomad каза: @Branko, листата от кока се употребяват от хилядолетия от местните и имат научно доказани фармакологични свойства. Специално за височинна болест, ефектът се дължи на флавоноидите, които съдържат в тях, а не на кокаина, който се усвоява в минимални количества при орален прием. Ето, давам конкретно изследване, че дъвченето на лсита от кока, има благоприятен физиологичен ефект на голяма височина, обяснени са и конкретите механизми на действие: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001837/ п.п. Някои хора са изключително податливи на височинна болест и нищо няма да им помогне. Приемът на продукти с листа от кока не е гаранция, а е по скоро симптоматично средство. Точно,това го споменах и аз,ключовата дума е “местните” те ги употребяват от хилядолетия.Та да не бъркаме и ги сравняваме с нас. Никъде не съм споменавал кокаин,той се извлича по химичен път за да стане такъв и няма общо смученето на листа или пиенето на чай от такива.А листата не се дъвчат а се смучат.Тук говорим за туристи европейци.Не намирам как и къде да направя сравнение с местните,което ти правиш. Не помня кой футболен турнир и за коя южноамериканска купа беше ,който го спряха да е там,защото гостуващите отбори се натръшкаха . Всеки си преценява как и какво да предприеме,преди пътуване за което е хвърлил 3-5к лева и дали да си го съсипе. Но да се разчита на местните “лукчета” и чая от листа казах по горе мнението си и не задължавам никой с него. Знам хора които разчитаха на чая и бонбоните и 3 дни бяха “фира” Всеки си преценява сам. 2 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 10 минути , Branko каза: Точно,това го споменах и аз,ключовата дума е “местните” те ги употребяват от хилядолетия.Та да не бъркаме и ги сравняваме с нас. Никъде не съм споменавал кокаин,той се извлича по химичен път за да стане такъв и няма общо смученето на листа или пиенето на чай от такива.А листата не се дъвчат а се смучат.Тук говорим за туристи европейци.Не намирам как и къде да направя сравнение с местните,което ти правиш. Не помня кой футболен турнир и за коя южноамериканска купа беше ,който го спряха да е там,защото гостуващите отбори се натръшкаха . Всеки си преценява как и какво да предприеме,преди пътуване за което е хвърлил 3-5к лева и дали да си го съсипе. Но да се разчита на местните “лукчета” и чая от листа казах по горе мнението си и не задължавам никой с него. Знам хора които разчитаха на чая и бонбоните и 3 дни бяха “фира” Всеки си преценява сам. Знам за хора, които са приемали хапчета за височинна болест и това не им е помогнало. По твоята логика, излиза че хапчетата са като лукчетата, щом хора ги приемат и се натръшкват въпреки това. И ако хапчетата помагаха, тези футболисти вместо да почнат да припадат по терена и да повръщат, щяха да си приемат супер хапчетата 48 часа праеди това и да са без височинна болест в деня на мача. Връзка към коментар
Branko Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 1 минута , nomad каза: Ами аз знам за хора, които са приемали хапчета за височинна болест и това не им е помогнало. Т Така е ,организъм различен,както го казах в първото мнение.Но като си платил една торба пари за да направиш як трип и имаш рисковете да те тръшне,пък да разчиташ на бонбони и чай… 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 35 минути , jennifer_6631 каза: а нещо превантивно за малария има ли в БГ или да се надявам, че спрейовете против насекоми ще си свършат работата 🙂 В Южна Америка маларията не е сериозен медицински проблем. Ако смятате да ходите в Амазония, проверете за жълта треска, най-вероятно ще е нужна ваксина. Ако основно ще стоите при по-известните туристически места на голяма надморска височина, няма да има риск нито от малария, нито от жълта треска, по-скоро внимавайте с аклиматизацията към височината. 3 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 4 минути , Branko каза: Така е ,организъм различен,както го казах в първото мнение.Но като си платил една торба пари за да направиш як трип и имаш рисковете да те тръшне,пък да разчиташ на бонбони и чай… Кое ти дава основание, да смяташ, че хапчетата за височинна болест са по-ефективни от продуктите с листа от кока? Ако човек е предразположен към височинна болест, няма да го предпазят никакви хапчета при рязко изкачване на голяма височина. Тези хапчета са само маркетингов трик, няма доказателства, че предпазват от височинна болест. 1 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Ами прочетете малко по-внимателно съставките, преди да коментирате. @nomad, вземи да се консултираш с хора, които имат медицинско или фармацевтично образование, преди да пишеш глупости. Съжалявам за тона си, но в случая се касае за нещо, което е наистина важно и може сериозно да се отрази на здравето на пътуващите. Но, ако не можеш да отличиш ацетилсалицилат от ацетазоламид, моля да не коментираш! П.П. Това да не се приема като отричане на листата от кока. Но това, на което не можеш да разчиташ при тях, е силата на ефекта, тъй като няма никаква стандартизация в съдържанието им, И ако смучеш листа един път може да имаш много силен ефект, а друг път никакъв, уж от еднаква доза. Не говорим за разлики между отделните организми, понеже височинната болест е строго индивидуално, при кого на каква височина ще се прояви. А за разлика в ефекта при един и същ човек. Лекарствата за това са лекарства, защото подлежат на контрол на съставките и на бионаличността. 4 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 44 минути , master_of_germs каза: Ами прочетете малко по-внимателно съставките, преди да коментирате. @nomad, вземи да се консултираш с хора, които имат медицинско или фармацевтично образование, преди да пишеш глупости. Съжалявам за тона си, но в случая се касае за нещо, което е наистина важно и може сериозно да се отрази на здравето на пътуващите. Но, ако не можеш да отличиш ацетилсалицилат от ацетазоламид, моля да не коментираш! П.П. Това да не се приема като отричане на листата от кока. Но това, на което не можеш да разчиташ при тях, е силата на ефекта, тъй като няма никаква стандартизация в съдържанието им, И ако смучеш листа един път може да имаш много силен ефект, а друг път никакъв, уж от еднаква доза. Не говорим за разлики между отделните организми, понеже височинната болест е строго индивидуално, при кого на каква височина ще се прояви. А за разлика в ефекта при един и същ човек. Лекарствата за това са лекарства, защото подлежат на контрол на съставките и на бионаличността. За това, че продаваните в Перу хапчета за височинна болест съдържат аспирин го твърдя и ще продължавам да го твърдя, защото се убедих лично, на място. Макар и да не съм фармацевт, мога доста адекватно да проверя съдържанието на даден лекарствен продукт. Ето, давам и линк към съдържанието на такъв продукт, както е обявено на сайта на фармацевтичната компания: https://www.crespal.com/producto.php?pid=91&lin=OTC Сега пак ли ще ми кажеш, че пиша глупости. Добре, другия път ще се консултирам с теб, преди да пиша 🙂 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 5 часа, jennifer_6631 каза: Здравейте, пътешественици! Предстои ми пътуване до Перу през месец Май. Може ли да ми препоръчате какви лекарства е препоръчително да си взема от БГ за път? Не знам дали има нещо на нашия пазар за височинна болест и т.н. Всякакви съвети ще са полезни 🙂 Май тая дискусия се появява във всяка тема за Перу, но да вметна, че лично според мен е по-добре да се направи планирането така, че да се изкачвате постепенно и да свиквате, а не да се хвърляте веднага на лекарства. Но също така трябва да подчертая, че всеки си е различен и височината му се отразява различно... Иначе лекарството, което най-често се споменава се казва Сороче и в Перу го има, тоест може да го купиш в Лима като пристигнете... 2 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 @jennifer_6631 ето лекарството ,което поръчах от Гърция и почнахме 48ч преди изкачването/пристигането да приемаме.Не е скъпо Същото са го ползвали и други магеланци от форума. Аз преди да го ползвам съм си направил подробен ресърч и консултация с хора,които са фармацевти и доктори,не майстори на късия разказ,конспиратори или интернет “доктори” Ти си направи ресърч и консултация със специалисти преди да решиш да го вземаш или да разчиташ на листа,бонбони и други илачи. И не вземай лепенки за рани,винаги можеш да ги препикаеш 😉 3 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 6 минути , nomad каза: https://www.crespal.com/producto.php?pid=91&lin=OTC Сега пак ли ще ми кажеш, че пиша глупости. Добре, другия път ще се консултирам с теб, преди да пиша 🙂 Не, няма да кажа, и благодаря за линка! 🙂 Защото това нещо вече е полезно да се знае и види споделено, от човек, който е бил на място. Винаги трябва да се чете съставът. Със същия ефект може да си вземете оттук ацефеин. Но действието ще е само симптоматично, срещу главоболието. Плюс плацебо-ефект... Което все е нещо. Защото при доста хора се включва психологически елемент на главоболие, когато си мислят за височинна болест, а всъщност нямат такава. Но срещу същинска височинна болест няма да помогне по никакъв начин. @jennifer_6631, винаги е добре човек да тръгне още оттук подготвен, ако е възможно. А то е възможно. (Справка - горното мнение). 1 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Никога не ми се е налагало да прибягвам до хапчета за височинна болест, макар че над 3000 метра имам някои симптоми, но не до степен да ми провалят пътуването. Като бяхме в Перу(Арекипа), спътничката ми реши да купи превантивно от местна аптека, там са предимно от един бранд, към който съм дал линк по-горе. Тогава видях, че са на основата на аспирин, само дето бяха 6-7 пъти по-скъпи от обикновения аспирин. Затова приех, че това е стандартната съставка и в Европа и като цяло не бях положително настроен към този тип медикамент, все пак беше аспирин. Това е причина и за по-горните ми постове, на база на моят опит в Перу. Сега от темата научих за acetazolamide. Виждам, от публикувани в интернет изследвания, че има статистически доказано, по-добра ефективност от плацебо. Тоест, реално намалява риска от височинна болест. Но от друга страна виждам и че с него, проявите на височинна болест са при около 50% от участниците на които е тестван и че е около 11% по-ефективен от ибупрофен за превенция на височинна болест. Добре е да се има предвид, че това не е някакъв чудотворен медикамент. Статистически, шансът, човек да развие симптоми(вкл. тежки) на височинна болест, въпреки приема на acetazolamidе е значителен, но по-малък отколкото, ако не се приема медикамента. За хора които нямат достъп до този медикамент, алтернатива е добрия стар ибупрофен, който се продава навсякъде по света за стотинки и е почти толкова ефективен, колкото и acetazolamidе: https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(18)31044-1/pdf Относно лекарствата в Перу, там в аптеките се продават всички основни лекарства, които се продават и у нас. А отделно, си имат специфични лекарства, съобразени с тропически и други заболявания, които у нас не се срещат. Ако човек има някаква специфична болест, която налага приема на определени лекарства, може да си носи от тук, но иначе не виждам смисъл. 3 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Аз пък все си мислех, че са бонбонки, но щом почнахте да си мерите веществата, вече спряха да са ми безобидни тези лекарства и ще разчитам на постепенно изкачване, когато отида. П.П. Аз винаги, когато се допитам до Дани, избирам просто нищо да не знам за рисковете и да си страдам от глупост, а не от страх 🙃 1 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 18 минути , Lindt каза: Аз пък все си мислех, че са бонбонки, но щом почнахте да си мерите веществата, вече спряха да са ми безобидни тези лекарства и ще разчитам на постепенно изкачване, когато отида. Десетки пъти сме споменавали и всяка година се върти отново едно и също ( сорочита, листенца , корени и прочие ). Стотици хиляди хора , вероятно и милиони са отишли на туризъм в Перу и Боливия , пили са Ибупрофен или Ацетаминофен и са имали безгрижно пътуване . Приемът се започва 48 часа преди пристигане с две хапчета дневно , данните в нета са , че ибупрофена е една идея по-работещ … Ние го ползвахме и нула проблеми/симптоми. Хората, по-податливи на проблеми с висока надморска височина - Диамокс /Ацетазоламид. 4 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Според мен, човек разбира доколко е податлив на височинна болест, още първият път, когато рязко смени надморската височина и пренощува над 2500 метра, като предния ден е бил около морското ниво. Естествено, при нощувка на 2500-3000 метра и да има симптоми, ще са леки, но е индикация за индивидуалната поносимост. Ако човек не усети никакви симптоми, при нощувка на 2500-3000 метра, когато предния ден е бил на нивото на морето, има добра устойчивост на височинна болест. Много пъти съм го правил и никога не съм имал симптоми до 3000 метра височина, дори предния ден да съм бил на брега на морето. Затова и не пих нищо в Перу, където за пръв път ми се наложи да нощувам над 3000 метра. При спане над 3000 метра, започвам да усещам леки симптоми и колкото повече се изкачвам, се засилват, но никога до степен да ми провалят пътуването. Най голямата височина на която съм спал е 3850м, около Титикака. 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Нека да уточня все пак, че у нас ацетаминофен е познат у нас повсеместно като парацетамол и даже и лекарите често не знаят генеричното име. Той НЕ работи при височинна болест! Точка. Не разчитайте на никакво друго действие от парацетамола, освен температуропонижаващо; всякакво друго противовъзпалително действие е пренебрежимо. В това отношение дори ацетилсалицилатът (ацетизал, аспирин) е далеч по-удачен избор. (Препаратът, чиято листовка @nomad сложи като линк съдържа парацетамол в ниска (напълно неефективна) доза и аспирин в обичайната му доза). От друга страна ибупрофен има най-различни вариации, от 200, 400, 600, че дори и 800 мг (Бруфен ретард). Това, последното, е нещото, което аз обикновено взимам на път. Най-компактно ми излиза и с най-висок КПД, тъй да го кажа. Като обезболяващо и противовъзпалително ибупрофенът е много по-мощен от аспирина, а високите дози конкурират и дори надминават температуропонижаващия ефект на парацетамола. В Перу проблемът идва именно от много рязката смяна на надморската височина от Лима към Куско, която правят повечето туристи. @nomad, може и да си прав, но един здрав организъм не би трябвало по никакъв начин да усети дискомфорт в зоната до 3000 м н.в., дори да смени от морско равнище. Оттам нагоре вече за всекиго е различно. @Lindt Едно качване с лифта от Шамони до Егюий дю миди, ако поостанете няколко часа горе, би трябвало много по-ясно да ви е показало, дали проявявате някакви симптоми,, особено ако го направите два дни поред. Не помня вашето в поредни дни ли беше. 4 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 6 минути , master_of_germs каза: .... @Lindt Едно качване с лифта от Шамони до Егюий дю миди, ако поостанете няколко часа горе, би трябвало много по-ясно да ви е показало, дали проявявате някакви симптоми,, особено ако го направите два дни поред. Не помня вашето в поредни дни ли беше. Не бяха поредни дни и .. ами Жижо твърди, че сме били замаяни, а аз, че е било най-красивото място на света и ни е олеквала главата от гледката 😄 Имаме си някакъв плацебо ефект - тоест редовно не пием кафе на пътуване и ако ни се завие свят, го отдавам на липса на кофеин или пък на голяма красота наоколо, от която направо ми се завива свят. Притесняват ме неизпитани над 4000 метра, но нали няма да стигнем до Котопакси, остава да се изненадаме някой път в Перу. Връзка към коментар
nomad Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 Моето мнение, което е субективно, е че проблемът от височината се усеща при пренощуване, в смисъл, ако човек през деня се качи на 4500 метра, но остане там само през деня за 5-6 часа и после слезе да спи на 3000 метра, няма да го събори височинната болест. Но ако остане на 4500 и преспи там, ще му стане зле. Ще дам конкретен пример, В Кито нощувахме на около 2950м, в една от по-високите части на града. Макар да спяхме почти на 3000м, беше нормално, задъхвахме се повече от обичайното на баирите, каквито не липсват, но до там, никакви други симптоми. През единия ден се качихме с лифт на около 4000 метра, което си е сериозна височина, прекарахме там часове и освен, че ни беше студено, друго не усетихме, никакви симптоми от височината 4000 метра. Тоест, прекарахме част от деня на 4000м, но се върнахме да спим на 3000м и беше ОК. Но, когато от Арекипа на 2300м отидохме в Пуно и спахме на 3850м, през нощта започнаха да се усещат симптомите, проблеми със съня, с дишането и това при условие, че през деня обикаляхме доста из Пуно и въобще не ни беше толкова зле, по същия начин, както и на 4000+ метра край Кито, през деня беше приемливо. Обаче, когато се стигна до нощуване на тази височина, започна да се усеща. 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 15 април, 2022 Сподели Публикувано: 15 април, 2022 преди 3 часа, master_of_germs каза: Той НЕ работи при височинна болест! Има изследвания, които показват , че работи - включително и едно в Непал. Ацетаминофен в двойна или тройна доза, показва резултати съвсем близки до ибупрофен … https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12745039/#:~:text=No differences in mean VAS,relieving the pain of HAH. https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/acetaminophen-a-viable-alternative-for-preventing-acute-mountain-sickness https://www.wemjournal.org/article/S1080-6032(17)30009-1/fulltext 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега