ilign78 Публикувано: 23 април, 2022 Публикувано: 23 април, 2022 Здравейте всички ! Изчетох повечвето теми свързани с Дубровник и Хърватия, но все пак реших и аз да пусна тема със запитване. Към края на юли ще тръгнем от Берлин към моя любима дестинация -Дубровник. Тъй като няма да имаме повече от 7 дена реших да обиколим само най-известните забележителности - Дубровник, Котор, Будва. Някой остров може би, ако остане време. Ще пътуваме със собствен автомобил и затова най-много ме интересува всичко относно пътни такси, винетки (купуваме си ги винаги онлайн преди пътуването, с електронна винетка е най-лесно и бързо). Другият ми съществен въпрос е свързан с паркирането в посочените райони: има ли обществени места за паркиране или по-добре да запазим хотел с паркинг и там да държим колата . Е със сигурност има обществени паркинги, но предполагам е доста скъпо. Друг важен финансов въпрос: от изчетеното разбрах, че май е най-ефтино да се спи в Босна и от там да се обикаля околията (пак стигам до въпроса с обществения оаркинг) . 7 дена ще са ли достатъчни за тези забележителни красоти ? А маршрутът ( Берлин-Дубровник) ? Гугъл мапс ли да следваме или да търсим някакъв по-особен маршрут относно гледки , пейзаж и забележителности. Искам и да спрем за ибиколка в Мостар, заслужава ли си нощувка или е кратък за обикаляне. Мъжът ми е стабилен печен шофьор и е свикнал от години да шофира по маршрута София - Берлин и обратно, обикновено го минава за 17-18 часа без нощувки и спирания (освен на бензиностанциите за гориво и кафе). И ние с детето сме пътували няколко пъти с него (обикновено летим за по-комфортно) та и ние май посвикнахме на дълъг път без спиране. На прибиране ще минем през Охрид (отдавна желана любима дестинация) , четох , че за там минимум два дена трябва да отделим, значи общо 9 дена ще станат. Някакви притеснения по маршрута Дубровник - Охрид, нещо , което е важно или належащо да се знае ? Много благодаря в аванс на всички, които решат да ме напътстват със съвети. Всичко, което споделите ще ми е от полза, че съм си голяма бъзла и паника. Благодаря ви, че ви има, че го има този форум, изключително полезен и увлекателен. P.S. детето е на 10г, така че няма да е сложно , свикнала е да ходи и обикаля. 1
neuromancer Публикувано: 24 април, 2022 Публикувано: 24 април, 2022 За маршрута, наистина е най-добре да видиш Гугъл мапс или Viamichelin. Последното показваше и таксите, освен това има опции за scenic route, ако не става, при малко повече зум показва със зелено красиви маршрути, така че може да разгледате и да си изберете нещо сами. Таксите ги дава като сума, не като линкове за закупуване на винетка, така че ако никой не отговори по същество ще трябва да търсите, аз лично не съм минавал с кола из тия места. По бензиностанциите по границата продават винетки на място, онлайн нямам представа. 2
Lyubina Публикувано: 24 април, 2022 Публикувано: 24 април, 2022 При условие, че сте пътували с кола до Берлин, не виждам какъв е проблема с пътните такси и винетки. Би трябвало да познавате по-голямата част от маршрута. Ако е за гледки, аз бих избрала по-дългия вариант, през/по край Мюнхен, от там - Австрия (Залцбург), Словения (може да спрете на Блед), и от там Хърватска. Освен това, ако изберете този вариант и ако не сте слизали на юг към Бавария, от Нюрнберг може да се отклоните леко от магистралата и да минете по Romantische Strasse, което е (поне за мен беше) изключително красива част от пътя на юг. Но при условие, че нямате намерение да се мотаете из Германия и други са ви целите, давайте направо. Винетките в Австрия са 10-дневни, Словения са по 15€ седмична, респ. 30 € , ако ще се връщате. В Хърватска няма винетки, по магистралите е на тол-такси, не са евтини. Не съм се интересувала дали има електронна версия. Допълнително, през Австрия има такси на тунелите (не на всички). Сайтът ViaMichelin е наистина добър вариант за достоверна информация относно пътните такси. 1
ivailo_radev Публикувано: 24 април, 2022 Публикувано: 24 април, 2022 Миналата година го правихме подобен маршрут, но от Дюселдорф, като бяхме за 14 дни, но пък добавихме и Задар, Плитвичките езера, Любляна, Сараево. Понеже жена ми беше бременна, го поразделихме малко с нощувките, за да не пътуваме много на един път. Сега за Мостар - за мен си струва нощувка, като препоръчвам да си вземете хотел с паркинг. Ние бяхме във Villa Divani, на 5 минути пеша от всичко интересно. Много ни хареса в Хиндин хан, добри цени, вкусна кухня и люта ракия. В Дубровник нощувахме в Guest House Nenada, намира се в Бабин Кук и също има къде да се паркира. После с градския автобус се ходи лесно до Пиле. В Котор спахме в апартаменти Крсто Добриса, също приятно местенце и е на пешеходно разстояние до стария град. Има и паркинг безплатен на улицата (винаги имаше места) - ето тук Put I Bokeljske Brigade, Dobrota, Черна гора 3
patilana Публикувано: 25 април, 2022 Публикувано: 25 април, 2022 Колко би било по - евтино спане в Босна и лъчи към желаните места, като горивото не е без пари и напоследък става доста сериозно перо в бюджета ? Щом ще се включва и Охрид, значи направо се обезмислят лъчите, защото натам все едно ще минете през Будва, освен ако не ви се броди из черногорските гори тилилейски. Албания е непреодолима в уравнението. Бих направила следното : Берлин - Мостар ( нощувка ) Мостар - Дубровник - района на Требинье ( нощувка ) Требинье - Котор - Требинье ( нощувка ) Требинье - Дубровник - Будва ( нощувка в района ) Будва - Албания ( Круя, Тирана, Елбасан ) - Охрид ( две нощувки в Струга за оптимизация на разходите ) Охрид - Берлин Точно 7 дни. Част от първото и последно пътуване ще са извън комфорта на магистралите, та не знам в колко ще ставате , за да си легнете в късната нощ на същия ден. Търсете нощувки в къщи за гости и пишете на хазяите за паркинг. Притеснения по пътя Дубровник - Охрид са трите граници, които трябва да минете. 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега