Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте пътешественици, 

 

от известно време искам да отворя тема и да пиша тук, но все го отлагам и така изгубих ценно време, през което можех да получа безценни съвети . 🤦🏻‍♀️
Но по-добре късно отколкото никога, така че… 

 

Планирам пътуване. Искам да поразгледаме БиХ, Черна гора и Албания. Акцентът на пътуването ще е природата във всичките и разновидности и красоти. Водопади, 

пещери, природни паркове , еднодневни хайкове, гледки, пещери, скрити плажове и прочие. Китни и живописни градове също са добре дошли. 
Сега аз знам, че от всичко това има по много на Западните Балкани, но също така знам, че няма да има време за всички, така че трябва да си избера по няколко места в държава и те да съвпадат що годе с линията на маршрута, така че да не се правят излишни обиколки . 
Само като пример за места, на които попаднах след четене и  ми допаднаха : Haidućka Vrata в БиХ и каньонът и плажът Gjipe в Албания. 
Предполагам, че има много други интересни и не толкова популярни места. Ако знаете такива, кажете ми, моля. :-)
Времето -1 ден за транзитно преминаване с разглеждане в Сърбия, по 5 дни за останалите. 
Конкретни въпроси:

Много се запалих да видя меандрите на Увац. Но тъй като идеята е след това е да се започне обиколката на Босна от Вишеград, изглежда като доста голямо отклонение от пътя. Има ли нещо друго интересно да види в региона за да го оправдае? 

Ако от Сараево се отиде до Травник и Яйце и след това се върнеш в посока Ябланица / Мостар се образува нещо като буквата v 

и се пропуска част от пътя Сараево-Мостар. А четох на много места, че пътят Сараево Мостар е много красив. Пропуска ли се нещо или всички пътища са все така красиви ? 
На вас харесаха ли ви Травник и Яйце? Или могат да се пропуснат ? 
 

Бока Которска. От кои места е най красива гледката към залива? Ако имате местонахождения или координати, би било прекрасно . 

 

Национален парк Тет или Валбона? За кратко посещение - 2 дни, кой бихте препоръчали ? А езерото Комани? От тези трите кои бихте си избрали пак, ако вече сте били. 
 

Има ли някой,  който е спал на палатка и може да сподели впечатления. Има ли достатъчни къмпинги по този маршрут, препоръчително ли е,

някои къмпинги, 

които особено са му харесали. 

 

За времето на достигане от едно място до друго  - да се вярва ли на Гугъл мапс ?
 

И последно - би ли могъл някой да ми резюмира какви са винетките/такси  пр. за пътищата в гореизброените държави и къде се плащат/купуват стикери т.н.

 

И ако ви идват хрумвания за маршрути с примерни спирки на база на това, което споделих , ще се радвам да ги чуя ! 
 

Милион и една благодарности за всички отговори и предложения! 

 

Връзка към коментар

Привет! Ще се включа с предложение за маршрут за основните места на Западните Балкани, които съчетават градове и природа. За преходи експертът е @master_of_germs, надявам се да помогне 🙂

Меандрите на Увац си заслужават всеки километър, невероятно творение на природата. Може да нощувате в градчето Сеница (Sjenica) и да го използвате като база за разглеждане. Най-известната панорамна площадка е Vidikovac Molitva. Може да съчетаете посещението на меандрите със следните места: 

- водопад Гостилье (Gostilje)

- етно село Сирогойно

- езерото Zlatar 

- манастирът Студеница, който е под егидата на ЮНЕСКО. 

-  село Ribarice, което се намира почти до границата с Косово + манастира Свети Архангел Михаил.

Ако все пак решите да отделите повече време на Югозападна Сърбия, около Дървен град не пропускайте НП Тара, обърнатата къща Kuča na Drine и района на Perućac. 

През ГКПП Мокра гора ще влезете в Босна и Херцеговина и района на Вишеград. Вишеград е малко градче, известно със стария си мост, който става главна сцена на романа ,,Мостът на Дрина" на Иво Андрич, един от най-известните босненски поети. Може да се разгледа също и Каменград, което е Старият град, както и близкият манастир Добрун.

Следва столицата Сараево, като самият път до столицата е невероятна атракция за любителите на природата. Не пропускайте да преминете през района на тунел Brodar, където изумрудената река Дрина се разделя в 2 посоки. 

Сараево е невероятен град.

Сараево е емоция.

Сараево е място, което няма да Ви остави безразлични.

Сараево е история, която е жива и до днес.

Сараево е изпитание за сетивата, което ще Ви остави без думи. 

Сараево не може да бъда описан, той просто трябва да се преживее. 

Сараево дава друго усещане за Босна, градът има изключително интересна и трагична история. Градът е център на най-дългата обсада в европейската история. Сараево е един от най-пострадалите градове по време на войната, като много останки от кървавите събития са такива и до днес. Сараево ще Ви накара да се почувствате все едно имате буца в гърлото, но това е историята на града. В града има много забележителности, като най-интересните са Старият град (Башчаршия), мостът, където е бил убит Фердинанд, сградата на общината, която е архитектурен шедьовър и препоръчвам да бъде видяна от вътре и синагогата. Сараево има невероятни музеи, най-интересните от които са Олимпийският музей, музеят на войната свързан с децата и националният музей на Босна и Херцеговина. Не пропускайте и да се качите на места с панорамна гледка като небостъргача Аваз, най-високата сграда в Сараево, откъдето има невероятна гледка. Оглеждайте се и за червените рози в центъра на града, които показват, че на това място човек е изгубил живота си по време на войната. Градът си заслужава адски много и според мен за един ден ще може да го усетите. 

Относно Травник и Яйце - супер много си заслужават, не ги пропускайте, дават друго усещане за Босна извън традиционния маршрут Вишеград - Сараево - Мостар. Травник е родният град на Иво Андрич, има много спретнат център, а в града се намира най-запазената крепост в Босна. Яйце е страхотно местенце - водопадите Плива, мелниците, Старият град и крепостта са само част от забележителностите. Не пропускайте да видите водопадите в центъра на града вечер, когато са осветени в ярки цветове 🙂.

Относно пътищата в Босна - всички те са красиви и се движат по поречието на река. Пътува се бавно заради планинския релеф и многото населени места. Сараево - Мостар наистина е невероятен път, но според мен най-живописната част започва от Ябланица и Ябланишкото езеро в посока юг, така че дори и с тръгване от Яйце пак ще успеете да се насладите на пътя. 

Следва Мостар, който се смята за най-голямата забележителност на Босна. Прекрасен стар град, живописни мостове, красиви пейзажи и калдъръмени улички. Разглежда се за няколко часа, но не пропускайте да комбинирате Мостар със забележителните му околности, където се намират Благай с дервишкото теке на река Буна, градчето Почитель (Pocitelj) с каменната си архитектура и водопадите Кравице - една от най-големите природни забележителности в Босна и Херцеговина. 

Босна е невероятна страна и съм сигурен, че ще Ви впечатли изключително много 😊.

Напът за Бока Которска, спрете в градчето Требинье, което има прекрасен стар град и е много приятно за разходка. Влезте в Черна гора през Херцег Нови, разгледайте градчето + малкото бижу Пераст и вечерта нощувайте в Котор. Которският залив е невероятен и пътуването е истинско удоволствие. От малките селца се разкриват най-красиви гледки. Котор е прекрасен, толкова красив със старите си сгради, тесните улички, масивната крепост и красивите църкви, адски много си заслужава. Отделете му поне ден в комбинация с Пераст. Близо до Котор е НП Ловчен, където има интересен монумент и невероятна гледка към залива. Наблизо е и Цетине - старата столица на Черна гора. Будва също е интересно да се види, както и Свети Стефан, крепостта в Бар, и Улцин. Подгорица я прескочете, но Шкодренското езеро е абсолютно задължително - от Вирпазар има невероятни гледки. Северна Черна гора с Дурмитор също е невероятно красива, особено районът около Жабляк, но там Мастърът е експерт 🙂. Влезте в Албания през Улцин. 

Първият град в Албания е Шкодра, много интересно градче, прекрасни стари сгради, живописни улички и красиви гледки. Не пропускайте и крепостта Розафа близо до града. Тет е емблемата на Албанските Алпи, невероятно селце с невероятни пейзажи. Пътят от Шкодра е около 2 часа, като бъдете особено внимателни и шофирайте само през деня. От Тет могат да се направят много преходи в близките долини, както и по-дълъг такъв до долината Валбона, но не съм експерт и не смея да давам препоръки 🙂. Районът на Валбона е невероятен, но мисля, че щом сте с кола, ще трябва да я качите на ферибота през езерото Коман, и да се върнете назад в посока юг. Езерото е невероятно, направете всичко възможно да го видите 🙂. Напът за Тирана минете през Круя - родният град на албанския национален герой Скендербег, много хубаво местенце, стари улички и красиви гледки. Следва Тирана, един много противоречив град 🙂. Този град не е от най-красивите и човек или го обича и харесва по особен начин, или го мрази и избягва. Това е най-фънки столицата в Европа, ако мога така да се изразя. Адски интересно е, разгледайте площад Скендербег, пирамидата, цветните жилищни блокове, планината Dajti и изтънчените кафенета 🙂. Макар Тирана да няма много забележителности, е много интересен град, който човек би могъл да хареса. 

От столицата може да продължите на юг в посока Берат - най-голямата забележителност на Албания и Саранда/Ксамил/Дерми с невероятните плажове 🤩. Може да свиете и в посока Влора и да минете по красивия крайбрежен път. До Дурас е нос Родон, който също може да се посети, има крепост и плажове. Албанската Ривиера е прекрасна и ще Ви очарова. В Албания бъдете внимателни с пътищата и проучете добре маршрута си и през кои пътища ще преминете. От Дерми може да отскочите до Химара (Himarë), както и до Саранда + Бутринт, и невероятния град Гирокастра. 

Пътни такси по този маршрут има само за магистралите в Сърбия, които може да изчислите тук: https://www.vinetki.eu/.

Оставям няколко много полезни блога за Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. 

https://www.mywanderlust.pl/visegrad-bosnia-and-herzegovina/ - Вишеград

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-sarajevo/ - Сараево

https://www.mywanderlust.pl/sarajevo-viewpoints/ - 10 ,,панорамни площадки" в Сараево 

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-mostar-bosnia-and-herzegovina/ - Мостар 

https://www.mywanderlust.pl/visit-trebinje-bosnia-and-herzegovina/ - Требинье

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-kotor-montenegro/ - Котор

https://www.mywanderlust.pl/places-to-visit-in-montenegro/ - най-красивите места в Черна гора. 

https://www.mywanderlust.pl/visiting-lake-koman-albania/ - езерото Коман

https://www.mywanderlust.pl/kruja-albania/ - Круя 

https://www.mywanderlust.pl/visit-tirana-albania/ - Тирана

https://www.bucketlistly.blog/posts/hiking-theth-valbona-albanian-alps-backpacking-itinerary - Албанските Алпи

https://www.bucketlistly.blog/posts/albanian-riviera-backpacking-itinerary - Албанската Ривиера. 

Успех, пожелавам Ви невероятно пътуване! Сигурен съм, че Балканите ще Ви очароват 😊

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз отново ще попитам редовния си въпрос: Кога се планира пътуването? Кой месец? Това е много важно специално за това, какво да препоръчам като еднодневни маршрути. 

Според мене за Албания най-доброто време е юни.

Не мога да ви дам мнение за Тет vs. Валбона vs. Комани, защото съм бил само в Тет. Има вариант трите да се направят като кръг, ако си оставите колата в Шкодра и ползвате ферибота и обществен транспорт, както и да направите прехода между Тет и Валбона пеш през прохода Валбона.

Не съм бил още в (Г)Джипе, но несъмнено този район е най-хубавият за плаж в Албания. От Джипе може да направите за един ден с кола и преход изкачването на връх Цика. Това е най-панорамният връх в Албания.

 

Избягвайте северните плажове в топ-сезон, особено Шънджин. Като Слънчака е, че и оттатък.

Ако ви се върже в програмата, погледнете каньона Осуми.

Ако пък ви се рискува колата с бруталничък офроуд, езерото Бовила също не е за пропускане 🙂

 

Не подценявайте и Сърбия!

Поздрави от сръбската част на Стара планина 🙂

20220603_190102.jpg.70fd5bb0202523c49f583c997c091b71.jpg

 

20220603_173002.jpg.54ae9bc61d44e14107a1810046bd82f9.jpg

 

П.П. Като се приберем в неделя вечер, ще понапиша и за Черна Гора. 🙂

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 4.06.2022 г. в 0:04, Kristian Desev каза:

Привет! Ще се включа с предложение за маршрут за основните места на Западните Балкани, които съчетават градове и природа. За преходи експертът е @master_of_germs, надявам се да помогне 🙂

Меандрите на Увац си заслужават всеки километър, невероятно творение на природата. Може да нощувате в градчето Сеница (Sjenica) и да го използвате като база за разглеждане. Най-известната панорамна площадка е Vidikovac Molitva. Може да съчетаете посещението на меандрите със следните места: 

- водопад Гостилье (Gostilje)

- етно село Сирогойно

- езерото Zlatar 

- манастирът Студеница, който е под егидата на ЮНЕСКО. 

-  село Ribarice, което се намира почти до границата с Косово + манастира Свети Архангел Михаил.

Ако все пак решите да отделите повече време на Югозападна Сърбия, около Дървен град не пропускайте НП Тара, обърнатата къща Kuča na Drine и района на Perućac. 

През ГКПП Мокра гора ще влезете в Босна и Херцеговина и района на Вишеград. Вишеград е малко градче, известно със стария си мост, който става главна сцена на романа ,,Мостът на Дрина" на Иво Андрич, един от най-известните босненски поети. Може да се разгледа също и Каменград, което е Старият град, както и близкият манастир Добрун.

Следва столицата Сараево, като самият път до столицата е невероятна атракция за любителите на природата. Не пропускайте да преминете през района на тунел Brodar, където изумрудената река Дрина се разделя в 2 посоки. 

Сараево е невероятен град.

Сараево е емоция.

Сараево е място, което няма да Ви остави безразлични.

Сараево е история, която е жива и до днес.

Сараево е изпитание за сетивата, което ще Ви остави без думи. 

Сараево не може да бъда описан, той просто трябва да се преживее. 

Сараево дава друго усещане за Босна, градът има изключително интересна и трагична история. Градът е център на най-дългата обсада в европейската история. Сараево е един от най-пострадалите градове по време на войната, като много останки от кървавите събития са такива и до днес. Сараево ще Ви накара да се почувствате все едно имате буца в гърлото, но това е историята на града. В града има много забележителности, като най-интересните са Старият град (Башчаршия), мостът, където е бил убит Фердинанд, сградата на общината, която е архитектурен шедьовър и препоръчвам да бъде видяна от вътре и синагогата. Сараево има невероятни музеи, най-интересните от които са Олимпийският музей, музеят на войната свързан с децата и националният музей на Босна и Херцеговина. Не пропускайте и да се качите на места с панорамна гледка като небостъргача Аваз, най-високата сграда в Сараево, откъдето има невероятна гледка. Оглеждайте се и за червените рози в центъра на града, които показват, че на това място човек е изгубил живота си по време на войната. Градът си заслужава адски много и според мен за един ден ще може да го усетите. 

Относно Травник и Яйце - супер много си заслужават, не ги пропускайте, дават друго усещане за Босна извън традиционния маршрут Вишеград - Сараево - Мостар. Травник е родният град на Иво Андрич, има много спретнат център, а в града се намира най-запазената крепост в Босна. Яйце е страхотно местенце - водопадите Плива, мелниците, Старият град и крепостта са само част от забележителностите. Не пропускайте да видите водопадите в центъра на града вечер, когато са осветени в ярки цветове 🙂.

Относно пътищата в Босна - всички те са красиви и се движат по поречието на река. Пътува се бавно заради планинския релеф и многото населени места. Сараево - Мостар наистина е невероятен път, но според мен най-живописната част започва от Ябланица и Ябланишкото езеро в посока юг, така че дори и с тръгване от Яйце пак ще успеете да се насладите на пътя. 

Следва Мостар, който се смята за най-голямата забележителност на Босна. Прекрасен стар град, живописни мостове, красиви пейзажи и калдъръмени улички. Разглежда се за няколко часа, но не пропускайте да комбинирате Мостар със забележителните му околности, където се намират Благай с дервишкото теке на река Буна, градчето Почитель (Pocitelj) с каменната си архитектура и водопадите Кравице - една от най-големите природни забележителности в Босна и Херцеговина. 

Босна е невероятна страна и съм сигурен, че ще Ви впечатли изключително много 😊.

Напът за Бока Которска, спрете в градчето Требинье, което има прекрасен стар град и е много приятно за разходка. Влезте в Черна гора през Херцег Нови, разгледайте градчето + малкото бижу Пераст и вечерта нощувайте в Котор. Которският залив е невероятен и пътуването е истинско удоволствие. От малките селца се разкриват най-красиви гледки. Котор е прекрасен, толкова красив със старите си сгради, тесните улички, масивната крепост и красивите църкви, адски много си заслужава. Отделете му поне ден в комбинация с Пераст. Близо до Котор е НП Ловчен, където има интересен монумент и невероятна гледка към залива. Наблизо е и Цетине - старата столица на Черна гора. Будва също е интересно да се види, както и Свети Стефан, крепостта в Бар, и Улцин. Подгорица я прескочете, но Шкодренското езеро е абсолютно задължително - от Вирпазар има невероятни гледки. Северна Черна гора с Дурмитор също е невероятно красива, особено районът около Жабляк, но там Мастърът е експерт 🙂. Влезте в Албания през Улцин. 

Първият град в Албания е Шкодра, много интересно градче, прекрасни стари сгради, живописни улички и красиви гледки. Не пропускайте и крепостта Розафа близо до града. Тет е емблемата на Албанските Алпи, невероятно селце с невероятни пейзажи. Пътят от Шкодра е около 2 часа, като бъдете особено внимателни и шофирайте само през деня. От Тет могат да се направят много преходи в близките долини, както и по-дълъг такъв до долината Валбона, но не съм експерт и не смея да давам препоръки 🙂. Районът на Валбона е невероятен, но мисля, че щом сте с кола, ще трябва да я качите на ферибота през езерото Коман, и да се върнете назад в посока юг. Езерото е невероятно, направете всичко възможно да го видите 🙂. Напът за Тирана минете през Круя - родният град на албанския национален герой Скендербег, много хубаво местенце, стари улички и красиви гледки. Следва Тирана, един много противоречив град 🙂. Този град не е от най-красивите и човек или го обича и харесва по особен начин, или го мрази и избягва. Това е най-фънки столицата в Европа, ако мога така да се изразя. Адски интересно е, разгледайте площад Скендербег, пирамидата, цветните жилищни блокове, планината Dajti и изтънчените кафенета 🙂. Макар Тирана да няма много забележителности, е много интересен град, който човек би могъл да хареса. 

От столицата може да продължите на юг в посока Берат - най-голямата забележителност на Албания и Саранда/Ксамил/Дерми с невероятните плажове 🤩. Може да свиете и в посока Влора и да минете по красивия крайбрежен път. До Дурас е нос Родон, който също може да се посети, има крепост и плажове. Албанската Ривиера е прекрасна и ще Ви очарова. В Албания бъдете внимателни с пътищата и проучете добре маршрута си и през кои пътища ще преминете. От Дерми може да отскочите до Химара (Himarë), както и до Саранда + Бутринт, и невероятния град Гирокастра. 

Пътни такси по този маршрут има само за магистралите в Сърбия, които може да изчислите тук: https://www.vinetki.eu/.

Оставям няколко много полезни блога за Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. 

https://www.mywanderlust.pl/visegrad-bosnia-and-herzegovina/ - Вишеград

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-sarajevo/ - Сараево

https://www.mywanderlust.pl/sarajevo-viewpoints/ - 10 ,,панорамни площадки" в Сараево 

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-mostar-bosnia-and-herzegovina/ - Мостар 

https://www.mywanderlust.pl/visit-trebinje-bosnia-and-herzegovina/ - Требинье

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-kotor-montenegro/ - Котор

https://www.mywanderlust.pl/places-to-visit-in-montenegro/ - най-красивите места в Черна гора. 

https://www.mywanderlust.pl/visiting-lake-koman-albania/ - езерото Коман

https://www.mywanderlust.pl/kruja-albania/ - Круя 

https://www.mywanderlust.pl/visit-tirana-albania/ - Тирана

https://www.bucketlistly.blog/posts/hiking-theth-valbona-albanian-alps-backpacking-itinerary - Албанските Алпи

https://www.bucketlistly.blog/posts/albanian-riviera-backpacking-itinerary - Албанската Ривиера. 

Успех, пожелавам Ви невероятно пътуване! Сигурен съм, че Балканите ще Ви очароват 😊

Много благодаря за подробният отговор! Супер изчерпателно и полезно ! 
 

И блоговете много на място ми дойдоха, особено този на bucketlist!

🙂 

 

Благодаря! 

  • Браво 1
Връзка към коментар
На 4.06.2022 г. в 0:52, master_of_germs каза:

Аз отново ще попитам редовния си въпрос: Кога се планира пътуването? Кой месец? Това е много важно специално за това, какво да препоръчам като еднодневни маршрути. 

Според мене за Албания най-доброто време е юни.

Не мога да ви дам мнение за Тет vs. Валбона vs. Комани, защото съм бил само в Тет. Има вариант трите да се направят като кръг, ако си оставите колата в Шкодра и ползвате ферибота и обществен транспорт, както и да направите прехода между Тет и Валбона пеш през прохода Валбона.

Не съм бил още в (Г)Джипе, но несъмнено този район е най-хубавият за плаж в Албания. От Джипе може да направите за един ден с кола и преход изкачването на връх Цика. Това е най-панорамният връх в Албания.

 

Избягвайте северните плажове в топ-сезон, особено Шънджин. Като Слънчака е, че и оттатък.

Ако ви се върже в програмата, погледнете каньона Осуми.

Ако пък ви се рискува колата с бруталничък офроуд, езерото Бовила също не е за пропускане 🙂

 

Не подценявайте и Сърбия!

Поздрави от сръбската част на Стара планина 🙂

20220603_190102.jpg.70fd5bb0202523c49f583c997c091b71.jpg

 

20220603_173002.jpg.54ae9bc61d44e14107a1810046bd82f9.jpg

 

П.П. Като се приберем в неделя вечер, ще понапиша и за Черна Гора. 🙂

 

 

@master_of_germs 

 

Благодаря! 

 

Да, за юни месец е пътуването . 
Така като гледам да очаквам, дъждове, порои и снеговалежи 🤦🏻‍♀️
 

Това за Тет и Валбона заедно първо не го разбрах , но после прочетах и ми просветна как става. Обиколката от снимката от долу. Много интригуващо изглежда.

 

Само за връх Цика на бях чула , но ще го погледна и него.

 

Много хубави снимки, къде е каньонът от тях? 
 

Хубав ден и весела седмица! 

B9984BD0-336F-448D-B419-17F22D88009A.jpeg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Явно пътуването ви е съвсем скоро, а и аз съм тая седмица в един кошмар, наречен "семестриални заверки и подготовка на лятна изпитна сесия", та няма да имам време за обстойно даване на информация.

Той @Kristian Desev даде доста информация, де.

Но ето ви и темата, в която съм описал детайлно и нашето пътуване миналото лято с основни акценти Тет и Дурмитор.

За Увац - според мене зависи по кое време на деня сте там. Ако сте преди обяд, по-добрата гледка за снимки ще е от най-известния "видиковац Молитва". Следобед е по-добре да се отиде на Велики врх ("Ледени видиковац").

 

Снимките ми от Стара планина бяха от Водопада Тупавица и каньона Славиньско грло (Росомачки лонци). Но тъй като това е напълно възможно да се направи и като еднодневка с кола от София, няма смисъл да го включвате сега. Или пък може да се комбинира с много други места в един удължен уикенд с тръгване в петък следобед.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 4.06.2022 г. в 0:04, Kristian Desev каза:

Привет! Ще се включа с предложение за маршрут за основните места на Западните Балкани, които съчетават градове и природа. За преходи експертът е @master_of_germs, надявам се да помогне 🙂

Меандрите на Увац си заслужават всеки километър, невероятно творение на природата. Може да нощувате в градчето Сеница (Sjenica) и да го използвате като база за разглеждане. Най-известната панорамна площадка е Vidikovac Molitva. Може да съчетаете посещението на меандрите със следните места: 

- водопад Гостилье (Gostilje)

- етно село Сирогойно

- езерото Zlatar 

- манастирът Студеница, който е под егидата на ЮНЕСКО. 

-  село Ribarice, което се намира почти до границата с Косово + манастира Свети Архангел Михаил.

Ако все пак решите да отделите повече време на Югозападна Сърбия, около Дървен град не пропускайте НП Тара, обърнатата къща Kuča na Drine и района на Perućac. 

През ГКПП Мокра гора ще влезете в Босна и Херцеговина и района на Вишеград. Вишеград е малко градче, известно със стария си мост, който става главна сцена на романа ,,Мостът на Дрина" на Иво Андрич, един от най-известните босненски поети. Може да се разгледа също и Каменград, което е Старият град, както и близкият манастир Добрун.

Следва столицата Сараево, като самият път до столицата е невероятна атракция за любителите на природата. Не пропускайте да преминете през района на тунел Brodar, където изумрудената река Дрина се разделя в 2 посоки. 

Сараево е невероятен град.

Сараево е емоция.

Сараево е място, което няма да Ви остави безразлични.

Сараево е история, която е жива и до днес.

Сараево е изпитание за сетивата, което ще Ви остави без думи. 

Сараево не може да бъда описан, той просто трябва да се преживее. 

Сараево дава друго усещане за Босна, градът има изключително интересна и трагична история. Градът е център на най-дългата обсада в европейската история. Сараево е един от най-пострадалите градове по време на войната, като много останки от кървавите събития са такива и до днес. Сараево ще Ви накара да се почувствате все едно имате буца в гърлото, но това е историята на града. В града има много забележителности, като най-интересните са Старият град (Башчаршия), мостът, където е бил убит Фердинанд, сградата на общината, която е архитектурен шедьовър и препоръчвам да бъде видяна от вътре и синагогата. Сараево има невероятни музеи, най-интересните от които са Олимпийският музей, музеят на войната свързан с децата и националният музей на Босна и Херцеговина. Не пропускайте и да се качите на места с панорамна гледка като небостъргача Аваз, най-високата сграда в Сараево, откъдето има невероятна гледка. Оглеждайте се и за червените рози в центъра на града, които показват, че на това място човек е изгубил живота си по време на войната. Градът си заслужава адски много и според мен за един ден ще може да го усетите. 

Относно Травник и Яйце - супер много си заслужават, не ги пропускайте, дават друго усещане за Босна извън традиционния маршрут Вишеград - Сараево - Мостар. Травник е родният град на Иво Андрич, има много спретнат център, а в града се намира най-запазената крепост в Босна. Яйце е страхотно местенце - водопадите Плива, мелниците, Старият град и крепостта са само част от забележителностите. Не пропускайте да видите водопадите в центъра на града вечер, когато са осветени в ярки цветове 🙂.

Относно пътищата в Босна - всички те са красиви и се движат по поречието на река. Пътува се бавно заради планинския релеф и многото населени места. Сараево - Мостар наистина е невероятен път, но според мен най-живописната част започва от Ябланица и Ябланишкото езеро в посока юг, така че дори и с тръгване от Яйце пак ще успеете да се насладите на пътя. 

Следва Мостар, който се смята за най-голямата забележителност на Босна. Прекрасен стар град, живописни мостове, красиви пейзажи и калдъръмени улички. Разглежда се за няколко часа, но не пропускайте да комбинирате Мостар със забележителните му околности, където се намират Благай с дервишкото теке на река Буна, градчето Почитель (Pocitelj) с каменната си архитектура и водопадите Кравице - една от най-големите природни забележителности в Босна и Херцеговина. 

Босна е невероятна страна и съм сигурен, че ще Ви впечатли изключително много 😊.

Напът за Бока Которска, спрете в градчето Требинье, което има прекрасен стар град и е много приятно за разходка. Влезте в Черна гора през Херцег Нови, разгледайте градчето + малкото бижу Пераст и вечерта нощувайте в Котор. Которският залив е невероятен и пътуването е истинско удоволствие. От малките селца се разкриват най-красиви гледки. Котор е прекрасен, толкова красив със старите си сгради, тесните улички, масивната крепост и красивите църкви, адски много си заслужава. Отделете му поне ден в комбинация с Пераст. Близо до Котор е НП Ловчен, където има интересен монумент и невероятна гледка към залива. Наблизо е и Цетине - старата столица на Черна гора. Будва също е интересно да се види, както и Свети Стефан, крепостта в Бар, и Улцин. Подгорица я прескочете, но Шкодренското езеро е абсолютно задължително - от Вирпазар има невероятни гледки. Северна Черна гора с Дурмитор също е невероятно красива, особено районът около Жабляк, но там Мастърът е експерт 🙂. Влезте в Албания през Улцин. 

Първият град в Албания е Шкодра, много интересно градче, прекрасни стари сгради, живописни улички и красиви гледки. Не пропускайте и крепостта Розафа близо до града. Тет е емблемата на Албанските Алпи, невероятно селце с невероятни пейзажи. Пътят от Шкодра е около 2 часа, като бъдете особено внимателни и шофирайте само през деня. От Тет могат да се направят много преходи в близките долини, както и по-дълъг такъв до долината Валбона, но не съм експерт и не смея да давам препоръки 🙂. Районът на Валбона е невероятен, но мисля, че щом сте с кола, ще трябва да я качите на ферибота през езерото Коман, и да се върнете назад в посока юг. Езерото е невероятно, направете всичко възможно да го видите 🙂. Напът за Тирана минете през Круя - родният град на албанския национален герой Скендербег, много хубаво местенце, стари улички и красиви гледки. Следва Тирана, един много противоречив град 🙂. Този град не е от най-красивите и човек или го обича и харесва по особен начин, или го мрази и избягва. Това е най-фънки столицата в Европа, ако мога така да се изразя. Адски интересно е, разгледайте площад Скендербег, пирамидата, цветните жилищни блокове, планината Dajti и изтънчените кафенета 🙂. Макар Тирана да няма много забележителности, е много интересен град, който човек би могъл да хареса. 

От столицата може да продължите на юг в посока Берат - най-голямата забележителност на Албания и Саранда/Ксамил/Дерми с невероятните плажове 🤩. Може да свиете и в посока Влора и да минете по красивия крайбрежен път. До Дурас е нос Родон, който също може да се посети, има крепост и плажове. Албанската Ривиера е прекрасна и ще Ви очарова. В Албания бъдете внимателни с пътищата и проучете добре маршрута си и през кои пътища ще преминете. От Дерми може да отскочите до Химара (Himarë), както и до Саранда + Бутринт, и невероятния град Гирокастра. 

Пътни такси по този маршрут има само за магистралите в Сърбия, които може да изчислите тук: https://www.vinetki.eu/.

Оставям няколко много полезни блога за Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. 

https://www.mywanderlust.pl/visegrad-bosnia-and-herzegovina/ - Вишеград

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-sarajevo/ - Сараево

https://www.mywanderlust.pl/sarajevo-viewpoints/ - 10 ,,панорамни площадки" в Сараево 

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-mostar-bosnia-and-herzegovina/ - Мостар 

https://www.mywanderlust.pl/visit-trebinje-bosnia-and-herzegovina/ - Требинье

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-kotor-montenegro/ - Котор

https://www.mywanderlust.pl/places-to-visit-in-montenegro/ - най-красивите места в Черна гора. 

https://www.mywanderlust.pl/visiting-lake-koman-albania/ - езерото Коман

https://www.mywanderlust.pl/kruja-albania/ - Круя 

https://www.mywanderlust.pl/visit-tirana-albania/ - Тирана

https://www.bucketlistly.blog/posts/hiking-theth-valbona-albanian-alps-backpacking-itinerary - Албанските Алпи

https://www.bucketlistly.blog/posts/albanian-riviera-backpacking-itinerary - Албанската Ривиера. 

Успех, пожелавам Ви невероятно пътуване! Сигурен съм, че Балканите ще Ви очароват 😊

Много благодаря за подробният отговор! Супер изчерпателно и полезно ! 
 

И блоговете много на място ми дойдоха, особено този на bucketlist!

🙂 

 

Благодаря! 

@master_of_germs

 

Успех тази седмица! 
 

Да ти върви по вода! 🤣

 

Малко налучквам как се лавира из сайта, затова и ми отнема време. 
 

“Балканският какейдоскоп” го четох и е много интересен ( и полезен) 

пътепис! 
Поздравления! 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
На 4.06.2022 г. в 0:52, master_of_germs каза:

Аз отново ще попитам редовния си въпрос: Кога се планира пътуването? Кой месец? Това е много важно специално за това, какво да препоръчам като еднодневни маршрути. 

Според мене за Албания най-доброто време е юни.

Не мога да ви дам мнение за Тет vs. Валбона vs. Комани, защото съм бил само в Тет. Има вариант трите да се направят като кръг, ако си оставите колата в Шкодра и ползвате ферибота и обществен транспорт, както и да направите прехода между Тет и Валбона пеш през прохода Валбона.

Не съм бил още в (Г)Джипе, но несъмнено този район е най-хубавият за плаж в Албания. От Джипе може да направите за един ден с кола и преход изкачването на връх Цика. Това е най-панорамният връх в Албания.

 

Избягвайте северните плажове в топ-сезон, особено Шънджин. Като Слънчака е, че и оттатък.

Ако ви се върже в програмата, погледнете каньона Осуми.

Ако пък ви се рискува колата с бруталничък офроуд, езерото Бовила също не е за пропускане 🙂

 

Не подценявайте и Сърбия!

Поздрави от сръбската част на Стара планина 🙂

20220603_190102.jpg.70fd5bb0202523c49f583c997c091b71.jpg

 

20220603_173002.jpg.54ae9bc61d44e14107a1810046bd82f9.jpg

 

П.П. Като се приберем в неделя вечер, ще понапиша и за Черна Гора. 🙂

 

 

Онзи ден видях от въздуха скално плато прорязано от дълбок пролом на север от Йоанина,Гърция към албанската граница. Казва се Викос.

Каньонът на Викос е с най-голямо съотношене на дълбочината спрямо ширината си в света, съгласно книгата на Гинес със своите 12 km дължина, 900 m дълбочина и 1100 m ширина. Северно от парка, през Коница протича река Аоос, която е по-известна с негръцкото си име Вьоса в Албания, която се влива в Адриатическо море.

В Тимфи на височина 2050 м се намира ледниковото езеро Драколимни

 

о.png

я.png

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, dimitrov6 каза:

Онзи ден видях от въздуха скално плато прорязано от дълбок пролом на север от Йоанина,Гърция към албанската граница. Казва се Викос.

Каньонът на Викос е с най-голямо съотношене на дълбочината спрямо ширината си в света, съгласно книгата на Гинес със своите 12 km дължина, 900 m дълбочина и 1100 m ширина. Северно от парка, през Коница протича река Аоос, която е по-известна с негръцкото си име Вьоса в Албания, която се влива в Адриатическо море.

В Тимфи на височина 2050 м се намира ледниковото езеро Драколимни

 

о.png

я.png

Викос е най-добре да се прави през есента; ужасно горещо може да стане долу в каньона през лятото.

За летните месеци - по-добре горе на Тимфи или пък преходи из Пиндос. 🙂

 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.