Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 20 минути , stanimir каза:

Ми нищо по-добро не е от едновремешното "Краве масло" от 72 ст. Сигурно за разлика от повечето  останали е от истинско мляко.

Сега ще припомниш бозичка от 6 ст., кебапче с хлебче за 25 ст. на училищната лафка и ще ни разплачеш 😄 за младите ни години.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:

В неделя отскочих до Паралия да проверя става ли вече водата за къпане и минах през пазара им. Ето това са цените от 1 юни. 

Та водата е поносимо хладка и приятна и затова наблегнах на по дългите обяди напоени с узаки и морска храна както си му е реда.

Цените са повече от очевадни, пресни и вкусни. Цените в ресторантите на плажа са абсолютно прилични също.

За протокола: узо Плумари 200мл- 7 евро, бира бутилка Алфа или гръцка Стела - 500мл- 4 евро, салата 6 евро, сардини и миди по 6 евро порция и т.н Специално в Паралия шезлонг и чадър са срещу питие над 5 евро... И очакват всички с отворени обятия както винаги20250530_202252.jpg.3143288a7a98fad9901e364ade7e4fd1.jpg

20250531_122901.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

Само визирах продукта , акцента не е върху цената. То у нас по спомени имаше само два вида краве масло 🙂

Храната навсякъде е била по-качествена , само че в голяма част от останалия свят и досега има запазени много качествени продукти , които у нас са много малък процент от предлаганото.Неща които сме приемали за даденост и на никого не са правили впечатление днес са таргетирани като премиум продукт, а на останалото се радваш че поне не е отровно.

• Харесвам 13
Публикувано:

Колко да е била по-качествена храна, отгледана в поля, "подхранвани" от бълващи заводи, гордостта на тогавашната промишленост? 

Липсата на информация не е доказателство за липса.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Ми питай японците от "Мейджи",  или французите които ядяха тоновете български охлюви събирани по ливадите. 

Не всички сме расли под сянката на "Кремиковци" и не всички сме имали нещастно детство 🙂

• Харесвам 10
Публикувано:

Аз пак да кажа за кафето в Испания - Тенерифе и си беше на едно място късо, досущ като в Италия😛

- еспресо от 1.10 до +0.30€

- с мляко - получи се по моя заблуда нещо средно между американо и капучино - 1.60€

- кортадо/ лече-лече🤪 1.50€

Хайде този път и бирата да добавя за малка 330 мл бутилка или кенче:

-1.50€ на ресторант, ориентиран към туристи, с гледка към океан в Пунта дел Идалго

- 2.00€ в дън гори тилилейски в Чаморга без конкуренция от други каквито и да било заведения.

Имаше и други в този диапазон, а на магазин 0.70-0.90€

В Русе 5 лв. е малка бира. Ми надценката от ДДС ли идва, след като от магазина за обикновения потребител до заведението не е такава? 
Е, има и по-високи цени откъм българско усещане😉 - в Лондон примерно за не по-хубаво кафе от испанското😄

• Харесвам 9
Публикувано:

Понеже се цитират цени и в магазини, те още отдавна минаха средно европейските и като за капак, в Европа няма продукти с вкус на кашкавал и разни подобни неща.

Наскоро гледах разби родни кашкавали, ами овче, козе и биволски се въртяха между 45-50лв, естествено с минимално зреене и още по-незнайно съдържание.

Бяха правили проби в разни овче сирена и в болшинството нямаше овче мляко. Трябва са сме доволни, ако има мляко все пак.

За сравнение разни топ известни кашкавали с награди  по състезания на world cheese award , могат да се купят на идентични цени или 20-26€/кг.

ей този е един от финалистите за 2024, зрял в пещери и е комбинация от краве, овче и козе мляко.

World cheese award 2024

Цена 18-20€/кг

Цена уеб производител

преди 20 дни купих от магазин в Норвегия- нали най-скъпата страна, козе кашкавал от норвежки кози, учудих се че имат, но разрових в нета и се оказа, че имат.

без да е бил намален излизаше около 32лв/кг.
Взех 2х400гр и се оказа супер. Е няма как у нас да е на същите пари или отгоре…от друга страна все било евтино и ще се вдигало още много всичко. 

ето и великия президент няма 2лв/л у нас май отива х3 

Президент мляко

• Харесвам 13
Публикувано:

Снощи се върнах от Вечния град. Ами пак си напазарувах в ущърб на кварталния Лидл, Билла само за яйцата остана.., и напук на ограниченията на Раян за обем.

- Няколко вида жълти сирена до 30€/кг, бялото изядох на закуска, преди да тръгна към летището.

- Пушена шунка слайс 2€/100 г

Marshmallow 3€/300 г, но не можах да ги доям за 2 дни и подарих остатъка, заедно с половин бутилка червено вино за 1,75€, на една австралийка в хостела.

- Пих еспресо на гейта в Чампино за 1,80€

- Още през март набарах най-добрата лазаня в Рим, че и най-евтината и голяма порция, сама казвам колко много пармиджано да ми поръсят отгоре от една бака. В Trattoria Luzzi, до базиликата Сан Клементе, с изглед към Колизея. За 3 дни я посетих само 2х, , като за предястие взех артишок, пак с много пармезан и чер пипер по вкус - общо 11€ за сито нахранване.

Та може да се каже, че "избих" каталога Caravaggio 2025, който все пак купих за 40€, след като разгледах извънредната му изложба в Palazzo Barberini, LOL, заради която всъщност повторим Рим след март.

От сладки/курабии с мъка се въздържах, заради багажа.., а и още имам - преди 3 седмици накупих от Prix на Джудека по 2€/800 г.; както и от краве масло - тамошното и по-качествено, и по-евтино от Deutsche Markenbutter на промоции, опаковано намясто и бъкащо от трансмазнини, се явява.

Пак трябва да отскоча до Копенхаген - свърших прекрасното кафе на зърна от netto - 1 кг на зърна, 100% арабика, за 20 лв. На същата цена купих преди седмица в ит. магазинче в мол София Фарма, за 100% арабика ми го продадоха, но се оказа примес с робуста, макар и не висок процент. За хайверите, рибите, кюфтенцата и датските сладки да не говорим... Само 2-3 опаковки кремчета за мазане за по 1 €, "за мама", заминаха на секюрити въпреки възраженията ми.

• Харесвам 10
Публикувано:

Ние от години не купуваме БГ кашкавал, при всяко посещение в различни страни,  купуваме различни видове местни сирена и салами. 
последно он Копенхаген 0,5 кг два веда пастет за по 5 лева пилешки и свински в алуминиева кексова форма. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, Bella A каза:

Ние от години не купуваме БГ кашкавал, при всяко посещение в различни страни,  купуваме различни видове местни сирена и салами. 
последно он Копенхаген 0,5 кг два веда пастет за по 5 лева пилешки и свински в алуминиева кексова форма. 

И ти като мен!

• Харесвам 2
Публикувано:

В подкрепа на това, последното ми пътуване беше со Крит, за Великден. Най-скъпата ни вечеря, точно на празника, в туристическата част на Ретимно, беше 50 € за двама. В цената включвам 200 ml Узо и половинка бяло вино. Същите пари, че и повече оставям в квартално заведение в София (с доста по-съмнително качество на храната) и в заведение по морето извън активния сезон. Без глезотии като морски дарове или агнешко месо. За десерт не споменавам.

• Харесвам 11
Публикувано:

Абсолютно смятам, че сме най-прецакани със сирена и масло. Цена и качество са диаметрално противоположни. Съответно и ние вечно влачим сирена, а по-сериозно се зареждаме от Гърция /включително бяло сирене по 3-4 килограма за по 14лв.кг, фетата е малко по-скъпа/. Гранада падано, гравиера, кефалотири...и прочее твърди сирена са под 15 евро!

Наистина не знам защо така се случват нещата.

• Харесвам 7
Публикувано:

Е как защо, аз от 20 год чувам само едно и също.

малък пазар, няма конкуренция, нямало достатъчно субсидии, ама те и които ги има, 2/3 са само на хартия, картели, алчност и т.н. И на-вече видно е, че се купуват. Ако не се купуват ще паднат.

кой луд ще свали нещо, ако се купува?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 57 минути , Alexander каза:

За жалост е така. Мога евентуално да оправдая БГ производителите, защото няма как без субсидии в Норвегия да е по-евтино.

Но няма оправдание за БГ търговските вериги, които продават зехтин и масло на двойни и тройни цени. Каквото и да ми кажат, не мога да повярвам, че транспортът и вносът оскъпяват чак толкова много...

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , jorocontrola каза:

не мога да повярвам, че транспортът и вносът оскъпяват чак толкова много...

За някои оскъпяват, за други - не.
В лидл шоколадът с лилавата крава се продава за около 4,79 лв, а същият в супера срещу нас (имат четири обекта в областта, т.е. са мини верига) – 3,60 лв. И двата обекта имат сходни разходи за внос и транспорт.
Не че го купувам, ама ми се вижда прекалено.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , jorocontrola каза:

За жалост е така. Мога евентуално да оправдая БГ производителите, защото няма как без субсидии в Норвегия да е по-евтино.

Но няма оправдание за БГ търговските вериги, които продават зехтин и масло на двойни и тройни цени. Каквото и да ми кажат, не мога да повярвам, че транспортът и вносът оскъпяват чак толкова много...

Там е работа, че субсидиите у нас дори са по-високи! Не мога да пускам линкове, а и са на испански. Ето бързо сравнение, изводите за вас…

България, намерих заповед от 2023 година

1. субсидия за млечна крава, за друга няма субсидия, 316,59лв, за първите 150 крави, за над 150 крави, 253,28лв

В Испания от 2024 година

1. Субсидия за млечна крава, 210€ до 40 крави или дребните производители взимат най-много.

2. От 41 до 180 крави, 140€, което е по-малко от 316лв за подобен брой крави у нас!

3. За над 180 крави, 100€, което е доста по-малко от 253лв у нас.

това е положението. Аз купувал минимум от тук, от магазин, за кръчми да не говорим.

Обаче всеки фермер у нас има или иска да има Мерцедес за 200к, по света нямат такива мераци..

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 58 минути , Alexander каза:

Там е работа, че субсидиите у нас дори са по-високи! Не мога да пускам линкове, а и са на испански. Ето бързо сравнение, изводите за вас…

България, намерих заповед от 2023 година

1. субсидия за млечна крава, за друга няма субсидия, 316,59лв, за първите 150 крави, за над 150 крави, 253,28лв

В Испания от 2024 година

1. Субсидия за млечна крава, 210€ до 40 крави или дребните производители взимат най-много.

2. От 41 до 180 крави, 140€, което е по-малко от 316лв за подобен брой крави у нас!

3. За над 180 крави, 100€, което е доста по-малко от 253лв у нас.

това е положението. Аз купувал минимум от тук, от магазин, за кръчми да не говорим.

Обаче всеки фермер у нас има или иска да има Мерцедес за 200к, по света нямат такива мераци..

Субсидията в България не е обвързана с количество произдведено/предадено мляко и като следствие - субсидия за 150 000 регистрирани животни, но реално налични много по-малко, респ. по-малко мляко, респ. по-високи цени.

България не произвежда млякото необходимо за вътрешна консумация от много години. Причините не са важни, но липсата му вдига цените и създава картели. Вносът не може да регулира пазара, защото идва на празен пазар и определя сам цената.

По темата: в Лидл UK - американски чедър  разфасовка 200 грама за 1.99 паунда или под 10 за килограм, английски чедър на блок, разфасован с цена 7.50 паунда за килограм с добро качество. Виждал съм за под 6, нямам идея за качеството. Излишно е да продължавам за масло, сирене тип гръцко от датско мляко с цена 5 паунда за килограм при разфасофка от 200 грама.

Преди много години се чувствах наудобно да нося сирена от Англия и Италия, хамон и различните марки фует от Испания, но вече ми е станало навик и толкова естествено, че някои цени в България наистина ме изумяват - скоро видях разфасофка от 100 грама бекон /не хамон внос .../ от голям производител с цена 4.99 лева /купих и снимах за спомен/.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

И на-вече видно е, че се купуват. Ако не се купуват ще паднат.

Точно.
Щях да пиша, ама си ми спестил писането. 
---- 
И аз обикновено влача Чедър от Англия и разни твърди сирена от Италия като ходя. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Цените на кварталната кръчма в Изток отдавна са стигнали средноевропейските. Иначе по магазините е по-скъпо от съседни и по-далечни държави. Да не се повторя, но като ходя с кола в чужбина задължително пълня багажника на връщане, ето италианските меса.

IMG20250209094007.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:

Сега гледах и за млякото.

Ми пак е идентично положението, обаче за крайният клиент положението е х2 у нас…

България изкупуват литър краве мляко между 50 и 90ст което е супер широк диапазон. Субсидията била 20ст

В Испания цената е с минимални разлики между областите с около  5-6% варира, като средната цена е  0,52€, като за 2024 е спаднала с 10%.

Субсидията е доста по-ниска, около 4 цента - 10%, вместо 20% както е у нас.

Излиза, че имаме голяма субсидия, по-ниска крайна цена за изкупуване и накрая всичко млечно е значително по-скъпо! Е феномен сме,!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , Alexander каза:

Сега гледах и за млякото.

Ми пак е идентично положението, обаче за крайният клиент положението е х2 у нас…

България изкупуват литър краве мляко между 50 и 90ст което е супер широк диапазон. Субсидията била 20ст

В Испания цената е с минимални разлики между областите с около  5-6% варира, като средната цена е  0,52€, като за 2024 е спаднала с 10%.

Субсидията е доста по-ниска, около 4 цента - 10%, вместо 20% както е у нас.

Излиза, че имаме голяма субсидия, по-ниска крайна цена за изкупуване и накрая всичко млечно е значително по-скъпо! Е феномен сме,!

Доколкото ми е известно, в някои сектори прекупвачите имат значителна роля при ценообразуването за крайния потребител. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , Zaro каза:

Доколкото ми е известно, в някои сектори прекупвачите имат значителна роля при ценообразуването за крайния потребител. 

Твърде лесно се намери "обичаен заподозрян" и това се тиражира неперекъснато, но има немалко други скрити и пазени тайни.

От първо лице - голям производител на мляко, който произведжда кашкавал, сирене, млека и т.н. дава на кравите си да пият мляко, защото ако го преработи ще прави излишни разходи за производство, заплати, хора, машини, подръжка, т.е. -  излишен труд за нещо, което му идва само от високата цена. Изкуствено се създава дефицит и като го има е ясно, че цената на пазара е "пазарната".

• Харесвам 1
  • Шок 4
Публикувано:
преди 3 минути , Doctor Who каза:

Твърде лесно се намери "обичаен заподозрян" и това се тиражира неперекъснато, но има немалко други скрити и пазени тайни.

От първо лице - голям производител на мляко, който произведжда кашкавал, сирене, млека и т.н. дава на кравите си да пият мляко, защото ако го преработи цената ще падне и само ще прави разходи за производство, заплати, хора, машини, подръжка, т.е. -  излишен труд за нещо, което му идва само от високата цена.

Ама те тия обичайни заподозрени не са никак случайни хора. Не знам дали това ти е известно. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Имах от билетите на Уиз с 9 евро  приорити и 9 евро чекиран багаж и се чудех защо съм ги купувала, като обикновено не мъкна багаж. Но реших,че им е дошло времето за Пулия, съчетавайки полезното с приятното- в понеделник се върнах с храна, за която тук бих платила двойно, за качеството е ясно. Проучих за места откъдето пазаруват и се хранят местните и цъках с език като гледах етикетите. Кварталните ми магазини тук са по- скъпи от тези в София и може да си представите каква е разликата...

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, Nayden Bondzhev said:

Цените на кварталната кръчма в Изток отдавна са стигнали средноевропейските. Иначе по магазините е по-скъпо от съседни и по-далечни държави. Да не се повторя, но като ходя с кола в чужбина задължително пълня багажника на връщане, ето италианските меса.

IMG20250209094007.jpg

Ако си донесъл всичко това дай адрес да ти дойдем на гости 😉

Човек носи , но колко да донесе ? За ден или дори седмица да е , трябва да се яде и през останалото време , та купува къде ще ходи.Само в цената на труда изоставаме и въпреки положителните промени тя пак изостава от тази на потребителските стоки.Сега с еврото разликите ще са още по-ясно видими, като може да се сравняваме 1:1 😉

• Харесвам 3
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Zaro
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.