antea Публикувано: Неделя в 06:01 Публикувано: Неделя в 06:01 по другите въпроси не мога да се изкажа, но за пармезана не е така, държавата не го изкупува, а частна банка (Credem Banca) в Емилия Романа дава кредити с по-ниски лихви на производителите, като приема пармезана за обезпечение и го съхранява в складове под нейн надзор, докато узрее, като така му контролира и качеството, по-ниските лихви се дължат и на кредитни линии по линия на ЕС-програмите за намаляване на риска за банката; естествено ако производителите не си платят заемите, банката продава сиренето и си покрива загубите, защото кредитите са за около 70-80% от стойността на пармезана - има много информация навсякъде за тази практика, защото е добре работеща и взаимно изгодна за двете страни от друга страна назад беше даден пример, че в България някои субсидии в селското стопанство са по-високи от средното в Европейския съюз, отделен въпрос е обаче, че тук понякога тези субсидии се използват за спонсориране на фолк певици или покупка на майбаси (т.нар. зърнари), така че не точно "демокрацията" е виновна за всички злини 9
Zlia Публикувано: Неделя в 06:14 Публикувано: Неделя в 06:14 преди 55 минути , luba_rizova каза: Доматите, които са легендарни, също вече няма от старите сортове, което е сериозен проблем, Бихте ли дали пример с подобен такъв “стар български сорт” , който го няма сега? 1
stanimir Публикувано: Неделя в 06:14 Публикувано: Неделя в 06:14 13 minutes ago, antea said: така че не точно "демокрацията" е виновна за всички злини Не е. "Демократите" ни са виновни. Испания , Франция , Италия , мисля са достатъчно демократични държави , но нещата там работят. 7 1
jorocontrola Публикувано: Неделя в 06:15 Публикувано: Неделя в 06:15 преди 23 минути , antea каза: от друга страна назад беше даден пример, че в България някои субсидии в селското стопанство са по-високи от средното в Европейския съюз, отделен въпрос е обаче, че тук понякога тези субсидии се използват за спонсориране на фолк певици или покупка на майбаси (т.нар. зърнари), така че не точно "демокрацията" е виновна за всички злини Значи излиза, че не ни е някой друг виновен. 99% от българите не вярват в това. А на това как илюминатите ни съсипаха земеделието и ни застроиха плодородните земи и как демокрацията измисли консервантите и пестицидите се смея с пълен глас… 4
jorocontrola Публикувано: Неделя в 06:23 Публикувано: Неделя в 06:23 преди 7 минути , Zlia каза: Бихте ли дали пример с подобен такъв “стар български сорт” , който го няма сега? Доматите и чушките донесени от Ханкобрат са с ненадминати вкусови качества и на тях се базираше средновековната ни консервна промишленост… 😉 3 1
stanimir Публикувано: Неделя в 06:28 Публикувано: Неделя в 06:28 Нищо не са донесли прабългарите , но имаше български селекции и то не само домати.Абе що си вярвате че светът се е родил на 10 ноември 1989 година ? Хора са живели , работили , създавали са блага и са влагали акъл и образование и много преди това.Много от хората тук дори са се дипломирали по онова време във всякакви професии, що направо не си скъсат дипломите ? Даже всеки вече да смята възрастта си и рожденните си дни само от 1989г насам.Преди това не е живял , не е ял истинска храна , не е работил, нищо не е направил. https://www.agrogradina.bg/paket-semena-ot-bulgarski-sortove-domati-za-istinski-ceniteli Ето този садяха моите старци в градината.Сега виждам как се казва сорта, но ставаха по 600-700 грама, дори повече. "Гергана" пък беше най-популярния сорт градински краставици : 16 1
jorocontrola Публикувано: Неделя в 06:31 Публикувано: Неделя в 06:31 преди 1 минута , stanimir каза: Нищо не са донесли прабългарите , но имаше български селекции и то не само домати.Абе що си вярвате че светът се е родил на 10 ноември 1989 година ? Хора са живели , работили , създавали са блага и са влагали акъл и образование и много преди това. https://www.agrogradina.bg/paket-semena-ot-bulgarski-sortove-domati-za-istinski-ceniteli Напълно съм съгласен, но имам съмнения за посоката на градацията в един период преди демокрацията 😉
Дани Магелани Публикувано: Неделя в 08:07 Публикувано: Неделя в 08:07 преди 1 час, jorocontrola каза: Напълно съм съгласен, но имам съмнения за посоката на градацията в един период преди демокрацията 😉 Няма такава посока, категорична съм. Това, че съм демократ и харесвам повече времето след 1989, не означава, че трябва да си затварям очите за хубавото преди 1990 и за лошото сега. Другото е предубеденост и тесногръдие. 12
Zaro Публикувано: Неделя в 09:34 Публикувано: Неделя в 09:34 Преди 1 час, Дани Магелани каза: Няма такава посока, категорична съм. Това, че съм демократ и харесвам повече времето след 1989, не означава, че трябва да си затварям очите за хубавото преди 1990 и за лошото сега. Другото е предубеденост и тесногръдие. Липсата на информация преди къде я забравяш?
funny Публикувано: Неделя в 09:36 Публикувано: Неделя в 09:36 преди 1 минута , Zaro каза: Липсата на информация преди къде я забравяш? А наличието на ... "удобна" сега .. също не бива да се подминава. 8
Zaro Публикувано: Неделя в 09:36 Публикувано: Неделя в 09:36 преди 16 часа, stanimir каза: Медицината напредва , преди 30 години имаш ли идея колко хора са минавали на скенер примерно ? Тия които сега са 70 годишни и отгоре близо 40 години са рупали зеленчуци с ДДТ , после радиация от Чернобил и още живеят гадинките, значи не е било толкова "отровно" ...за това дето консумират днешните ще е ясно след около 40 години 😉 Надявам се си чувал за периода на разпад на "благинките" от Чернобил. В момента, funny каза: А наличието на ... "удобна" сега .. също не бива да се подминава. Преведи
funny Публикувано: Неделя в 09:42 Публикувано: Неделя в 09:42 преди 2 минути , Zaro каза: Преведи Само казвам, че липсата на информация преди 1989 е също толкова лоша, колкото наличието на заливаща ни информация, която е удобна на тези които я създават - сега. Преди нямаше никаква. Сега има много, ...море от информация. И който е "по-гласовит" (или си е купил повече медии) - диктува насоката на информацията. 14
Doctor Who Публикувано: Неделя в 09:45 Публикувано: Неделя в 09:45 Информацията също е "храна" и зависи кой и по каква "рецепта" я прави, като определящия въпрос е защо се произвежда и предлага на рафта... "безплатно" . 3
Marisha Публикувано: Неделя в 09:47 Публикувано: Неделя в 09:47 преди 19 минути , Zaro каза: Надявам се си чувал за периода на разпад на "благинките" от Чернобил. Недей да пишеш за неща, за които имаш информация от медиите. Това ми е работа, но не искам да влизам в подробности. Имам архив за измервания и съдержание по това време. Само да кажа, че редвно ни носят гъби и джибри за измервания по желание на самите производители, не са задължени да го правят. Няма никакъв проблем с тях. 8
ДиянаВ Публикувано: Неделя в 10:08 Публикувано: Неделя в 10:08 Само да кажа, че темата взе да става пенсионерска😜 4 4
Doctor Who Публикувано: Неделя в 10:13 Публикувано: Неделя в 10:13 преди 5 минути , ДиянаВ каза: Само да кажа, че темата взе да става пенсионерска😜 В коя част точно?! Темата говори за случващи се промени, а разликите могат да бъдат съизмерени най-вече във времето.
ДиянаВ Публикувано: Неделя в 10:17 Публикувано: Неделя в 10:17 преди 2 минути , Doctor Who каза: В коя част точно? За преди и сега, доматите и сиренето😀
stanimir Публикувано: Неделя в 10:21 Публикувано: Неделя в 10:21 3 minutes ago, ДиянаВ said: За преди и сега, доматите и сиренето😀 Ти какво се правиш на много малка ? 😉 3
Zaro Публикувано: Неделя в 10:32 Публикувано: Неделя в 10:32 преди 12 минути , ДиянаВ каза: За преди и сега, доматите и сиренето😀 Последната фаза е да ти обяснят, че е било по-добре, щото огледалата са били по-хубави и не са имали проблеми с простатата. Сега с тая демокрация - ни огледала, а за простата да не отваряме дума. 1
ivailo_radev Публикувано: Неделя в 10:36 Публикувано: Неделя в 10:36 Както и в добре познатата ни тема за "онзи вирус, за който не може да се говори" , и в тази, и във всяка друга, стигне ли се до мнения от типа "всичко в ХХ е лошо", темата отплесва тотално. Да ви припомня, че темата е за цените, качеството и т.н. сега, че иначе и тук има потенциал да почнем да се блокираме едни други и да излезем от духа на форума. 6
ДиянаВ Публикувано: Неделя в 10:38 Публикувано: Неделя в 10:38 преди 11 минути , stanimir каза: Ти какво се правиш на много малка ? 😉 Преди няколко дни, като се запознахме с cck, засегнахме това как магеланци се харесваме и пасваме, без дори да се познаваме реално. Според него причината е, че като седнем на бира, не бистрим политика, аз бих добавила и други “пенсионерски теми”. А между другото най-малко с него обсъждахме пътуванията, обаче беше готина 2-часова раздумка😀 4 1
Дани Магелани Публикувано: Неделя в 10:43 Публикувано: Неделя в 10:43 Преди 1 час, Zaro каза: Липсата на информация преди къде я забравяш? Не я забравям и не прощавам нищо! Бях бременна в 9 месец, когато стана аварията в Чернобил, а ние спахме на отворена тераса при радиоактивния дъжд и ядохме марулите. 2
Doctor Who Публикувано: Неделя в 10:53 Публикувано: Неделя в 10:53 преди 34 минути , ДиянаВ каза: За преди и сега, доматите и сиренето😀 ..., а на снимката изглежда толкова добра и мила... @ven62 🙂 1 2
ДиянаВ Публикувано: Неделя в 11:07 Публикувано: Неделя в 11:07 преди 11 минути , Doctor Who каза: ..., а на снимката изглежда толкова добра и мила... @ven62 🙂 @ven62 е младеж и не участва в теми за цени и домати😂 Над тези неща е, като човек-ценител😉 1 2
Дани Магелани Публикувано: Неделя в 11:10 Публикувано: Неделя в 11:10 преди 1 минута , ДиянаВ каза: @ven62 е младеж и не участва в теми за цени и домати😂 Над тези неща е, като човек-ценител😉 Хайдее...басейнът с водката отидЕ към РусИ! 1 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега