Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
2 hours ago, Zaro said:

Надявам се си чувал за периода на разпад на "благинките" от Чернобил.

Преведи

Дори съм учил такива неща , а ти ? 🙂DOGE разкри какви безумни медийни проекти са финансирани с огромни средства по света ,та няма нищо изненадващо в информацията която ни залива.

  • Харесвам 5
Публикувано:

Върви си една тема нормално, различни мнения, различни примери и току вземат та цъфнат пак някакви политически лозунги за   'убавините през соца. 
И понеже като по-дърт съм ги изпитвал лично, но ми е омръзнало да изреждам аргументи и факти, а и понеже се спомена "великото селско стопанство на соца", само ще отблежа, че прозвището "салам "Кучешка радост" не се е появило след 1989г. и ще пусна два откъса от соц-филми, вместо аз да говоря:

 

 



 

  • Харесвам 12
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 час, Дани Магелани каза:

Хайдее...басейнът с водката отидЕ към РусИ!

Не съм съгласен!!!

  • Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:

пуснаха чушки! толкова искрено :grin: добре че имаше самоирония на ниво да се преглъщат по-лесно нещата

 

и понеже усещам, че май ни дели само един пост до намесването на трансджендър спортистите като аргумент за/срещу доматите, да питам, от гледна точка на това, че сигурно съм единствената във форума, която не си е носила вкъщи от пътуване чуждоземна храна - как го постигате това? все си мислех, че повечето хора пътуват главно с малка раница из Европа - оставяте си предварително място в багажа за на връщане, или купувате допълнителен багаж, че тези кила сирене, кафе и хамони не се сещам как иначе биха се побрали?

  • Харесвам 6
  • Смея се 4
Публикувано:

Виж , водката беше скапана  - "Царевец" и "Средец" пфу ... Ама за доматите дума да не чувам !Нека сме обективни , няма място за идеология 😛

  • Харесвам 7
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 29 минути , antea каза:

пуснаха чушки! толкова искрено :grin: добре че имаше самоирония на ниво да се преглъщат по-лесно нещата

 

и понеже усещам, че май ни дели само един пост до намесването на трансджендър спортистите като аргумент за/срещу доматите, да питам, от гледна точка на това, че сигурно съм единствената във форума, която не си е носила вкъщи от пътуване чуждоземна храна - как го постигате това? все си мислех, че повечето хора пътуват главно с малка раница из Европа - оставяте си предварително място в багажа за на връщане, или купувате допълнителен багаж, че тези кила сирене, кафе и хамони не се сещам как иначе биха се побрали?

То е лесно да пъхнеш някой и друг кг пармезан в раницата на прибиране, особено за уикендово пътуване из Европа, колко пък да си предозирал с багажа?

Не във фотографската раница, че си намирисва после 😄

По-трудното е да намериш отворен магазин в неделя вечер, което ти се е видяло най-оптималното време за прибиране. 

  • Харесвам 4
  • Смея се 9
Публикувано:

Ццц. Пуснаха чушки, а пуснаха списание Пиф и всички хлапета на Репа на опашка и не стигаха за всички. Хайде няма нужда от носталгия. Единствената ми такава е към пържените кюфтета и картофи на баба ми и най ме е яд, че вече няма прашки и четалчата със скоби. Не съм ги виждал от 90г 

Трябваше от Канада да си внеса 🤣IMG_5649.jpeg.dd9af5bf57331e32278ab38e63071869.jpeg

  • Харесвам 11
  • Смея се 2
Публикувано:

Аз пък спомени за вкус нямам по принцип. Няма начин да кажа "това има/няма същия вкус като преди 30 години"

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 59 минути , Branko каза:

Ццц. Пуснаха чушки, а пуснаха списание Пиф и всички хлапета на Репа на опашка и не стигаха за всички. Хайде няма нужда от носталгия. Единствената ми такава е към пържените кюфтета и картофи на баба ми и най ме е яд, че вече няма прашки и четалчата със скоби. Не съм ги виждал от 90г 

Трябваше от Канада да си внеса 🤣IMG_5649.jpeg.dd9af5bf57331e32278ab38e63071869.jpeg

Такива прашки сами си правихме. Иначе в ловно-рибарския в Димитровград имаше доста по-сериозни прашки, които не знам кой и за какво е произвеждал 🙂

  • Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Branko каза:

Ццц. Пуснаха чушки, а пуснаха списание Пиф и всички хлапета на Репа на опашка и не стигаха за всички. Хайде няма нужда от носталгия. Единствената ми такава е към пържените кюфтета и картофи на баба ми и най ме е яд, че вече няма прашки и четалчата със скоби. Не съм ги виждал от 90г 

Трябваше от Канада да си внеса 🤣IMG_5649.jpeg.dd9af5bf57331e32278ab38e63071869.jpeg

Има прашки, да живее Тему и Алиекспрес😀

  • Смея се 7
Публикувано:
преди 15 минути , Marisha каза:

Има прашки, да живее Тему и Алиекспрес😀

Хахахах

преди 34 минути , ivailo_radev каза:

Такива прашки сами си правихме. Иначе в ловно-рибарския в Димитровград имаше доста по-сериозни прашки, които не знам кой и за какво е произвеждал 🙂

Точно, знам как си ги правихме, знам и за шамарите после. Идеята с която го казах, беше насочена единствено към носталгия от игрите и детството, но не и към режима, недоимъка  и информационното затъмнение. 
 

  • Харесвам 7
Публикувано:

Ми все едно да кажем , кубинците не могат да правят ром ...щото държавата не е демократична , китайците сигурно и те нищо не могат да правят.Имало е много скапани неща , имало е и добри.Как пък германците не се сетиха и досега да кажат,  че магистралите на Хитлер са боклук ? Да не говорим, че там "безплатния бригадирски труд"  е бил още по...дискусионен.Защо ли не са ги изкъртили и да започнат "на чисто" ?

Нашите "демократични" ги виждаме колко струват 😞

Вечно сравняваме най-доброто от Запада с най-лошото от Изтока.

Относно пестицидите , мисля повечето сме гледали "Ерин Брокович" , а който желае може и да попрочете къде в света и кога се е случила първата по-сериозна авария с АЕЦ.Ами "Фукушима" ? Без съмнение покриването на случката в началото е престъпление , но не е  определящо за няколко  десетилетия земеделие.

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 часа, stanimir каза:

Нищо не са донесли прабългарите , но имаше български селекции и то не само домати.Абе що си вярвате че светът се е родил на 10 ноември 1989 година ? Хора са живели , работили , създавали са блага и са влагали акъл и образование и много преди това.Много от хората тук дори са се дипломирали по онова време във всякакви професии, що направо не си скъсат дипломите ? Даже всеки вече да смята възрастта си и рожденните си дни само от 1989г насам.Преди това не е живял , не е ял истинска храна , не е работил,  нищо не  е направил.

 

https://www.agrogradina.bg/paket-semena-ot-bulgarski-sortove-domati-za-istinski-ceniteli

 

Ето този садяха моите старци в градината.Сега виждам как се казва сорта, но ставаха по 600-700 грама, дори повече. "Гергана" пък беше най-популярния сорт градински  краставици :

 

 

cherven-gradinski-450x450-product_popup.jpg

Извинявай, ама или не си виждал доматите и краставиците преди 89-та в плод и зеленчука или нещо ни бъзикаш. Тези сортове, които са описани, хората си ги гледаха в градините, но твърдо не се продаваха. Най- много биволско сърце да е имало, но не съм сигурен. 
Въпросните домати и сега се отглеждат, но разликата е, че сега се продават на всеки пазар или плод и зеленчук. 
Голяма част от сортовете, които се създават за търговия не ни харесват на вкус, но за сметка на това издържат много в магазините. “Вкусните” домати не са много трайни за продаване. 
Краставиците гергана и сега са сигурно най- разпространените на пазарите, че дори и по веригите ги има. 
Ама ДОГЕ- то не е излязал с разкритията. Скоро 😉

  • Харесвам 5
Публикувано:

Няма да е зле, да се създаде една тема соц и сега и да се сравнява кога, какво е имало и нямало, че тази направо потъна.

Доста от нас са живели по време на соца, кой повече, кой по-малко и е много интересно различното виждане, а какво остава за хора, които само са чували как е било.

По соца не знам кога точно е било добре, може б0-те години. Края на 70-те и 80-те не беше в разцвета на силите си.

Не малко български филми има с кадри от огромни опашни за всичко, от ядене, до плат и телевизор, за коли даже няма да говорим. даже хората само като видят опашка и са се нареждали, защо е имало всичко сигурно. Дори български маратонки адидас си беше нещо трудно за намиране, караха на ромика и още едни.

Домати, че е имало е имало, из Пловдив и на други места е имало тонове и тонове, но е ясно защо и за къде са отивали СИВ.

Аз също помня, как като идеш при месаря-държавен магазин, той ти дава едно парче месо и майка ми го караше да го обърне обратно, за да го види. Трика беше, че отгоре изглежда добре, а отдолу е голям кокал и сланина. Това се правеше, защото месаря, трябваше да крадне за него и родата и това се случваше на всякъде за всичко, горе долу в Куба е така сега.

А за показните магазини нещо да кажете??  Там имаше всичко, ама на цени х3.

За любителите на бирата, всеки търсеше бира в светла бутилка, сещате ли ли? И като се купуваше,  всяка една  бутилка се обръщаше с дъното на горе, за да се види има ли нещо да плува вътре.. абе топ качество 

Саламите камчия, хамбурски и  още един са о тогава и не съм чувал да се търсили много, не случайно името кучешка радост  е от тогава.

Луканките бяха скъпи, доста  малко хора си купуваха.

По темата с кръчми и ресторантите. Ами топа на топа беше Балкантурист, масово се ядеше шопска салата с кебапче, кюфте, за друго не се питаше дори.

Та примерно във Варна имаше по-малко от 10 ресторанта, сега сигурно са 1000 поне..топа беше морското казино и останалите в центъра, байкал, рощок, нектар и другите.

По стечение на обстоятелствата съм ходил многократно в продължение на години във всеки един от тях и то не като обикновен клиент, а напротив! Родителите ми са учили в споменатия вихвп и бяха технолози, та сетете се защото съм бил из кръчмите.

Ще ви кажа, че по обед дори в  тези 5-10 ресторант, не се пускаше скара! Тя е за вечерта и събота и неделя.

Имаше готвено като в стол или закусвалня да речем, скара само много частни случаи и нямаше почти никой вътре. 

Масово всеки по веригата гледаше да крадне, това си беше като задължение. Готвачите бухаха галета в каймата, ама яко. Бармана краде, налива вода, лъже в грамажа, това пък по курортите беше задължително и т..н

Въпреки, че имаше официално наказание, ако те хванат да крадеш при ревизия,  на  1000лв се пада 1 год затвор, всеки знае или е чувал какво пари имаха бармани и сервитьори по соца в курортите ни. Аз лично имам близки познати, които са работили това години наред и след падането са разказвали кое как става.

 

Мога да пиша с часове и всичко е от първо лице, ама няма смисъл. Сега не, че е по-добре, но тогава беше по-масово и нямаше почти нищо, освен с връзки.

 

сега по време на демокрацията, как само у нас е зле и всичко е фалшиво? Как из южна Европа не е така, колко български сирена, кашкавали и колбаси стигат до разните световни състезание, дори за участие, ами нито едно.

За сметка  на това, всички останали Италия, Франция и Испания участват с десетки продукти и са често по финалите и най-интересно, същите тези продукти струват колкото боклуците на Маджаров или някой друг у нас... е това сигурно е от демокрацията. 

И аз познавам производител от Родопите, беше си кръстил продуктите Пармезан, Грюер и т.н. преди години и го подгониха, че не може, лично той ми го е казал и пак е от вихвп.

Да нещата са добри, но супер скъпи, а той е сам, няма прекупвачи, а в Родопите знаете заплатите какви са.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:
38 minutes ago, Alexander said:

Няма да е зле, да се създаде една тема соц и сега и да се сравнява кога, какво е имало и нямало, че тази направо потъна.

Доста от нас са живели по време на соца, кой повече, кой по-малко и е много интересно различното виждане, а какво остава за хора, които само са чували как е било.

По соца не знам кога точно е било добре, може б0-те години. Края на 70-те и 80-те не беше в разцвета на силите си.

Не малко български филми има с кадри от огромни опашни за всичко, от ядене, до плат и телевизор, за коли даже няма да говорим. даже хората само като видят опашка и са се нареждали, защо е имало всичко сигурно. Дори български маратонки адидас си беше нещо трудно за намиране, караха на ромика и още едни.

Домати, че е имало е имало, из Пловдив и на други места е имало тонове и тонове, но е ясно защо и за къде са отивали СИВ.

Аз също помня, как като идеш при месаря-държавен магазин, той ти дава едно парче месо и майка ми го караше да го обърне обратно, за да го види. Трика беше, че отгоре изглежда добре, а отдолу е голям кокал и сланина. Това се правеше, защото месаря, трябваше да крадне за него и родата и това се случваше на всякъде за всичко, горе долу в Куба е така сега.

А за показните магазини нещо да кажете??  Там имаше всичко, ама на цени х3.

За любителите на бирата, всеки търсеше бира в светла бутилка, сещате ли ли? И като се купуваше,  всяка една  бутилка се обръщаше с дъното на горе, за да се види има ли нещо да плува вътре.. абе топ качество 

Саламите камчия, хамбурски и  още един са о тогава и не съм чувал да се търсили много, не случайно името кучешка радост  е от тогава.

Луканките бяха скъпи, доста  малко хора си купуваха.

По темата с кръчми и ресторантите. Ами топа на топа беше Балкантурист, масово се ядеше шопска салата с кебапче, кюфте, за друго не се питаше дори.

Та примерно във Варна имаше по-малко от 10 ресторанта, сега сигурно са 1000 поне..топа беше морското казино и останалите в центъра, байкал, рощок, нектар и другите.

По стечение на обстоятелствата съм ходил многократно в продължение на години във всеки един от тях и то не като обикновен клиент, а напротив! Родителите ми са учили в споменатия вихвп и бяха технолози, та сетете се защото съм бил из кръчмите.

Ще ви кажа, че по обед дори в  тези 5-10 ресторант, не се пускаше скара! Тя е за вечерта и събота и неделя.

Имаше готвено като в стол или закусвалня да речем, скара само много частни случаи и нямаше почти никой вътре. 

Масово всеки по веригата гледаше да крадне, това си беше като задължение. Готвачите бухаха галета в каймата, ама яко. Бармана краде, налива вода, лъже в грамажа, това пък по курортите беше задължително и т..н

Въпреки, че имаше официално наказание, ако те хванат да крадеш при ревизия,  на  1000лв се пада 1 год затвор, всеки знае или е чувал какво пари имаха бармани и сервитьори по соца в курортите ни. Аз лично имам близки познати, които са работили това години наред и след падането са разказвали кое как става.

 

Мога да пиша с часове и всичко е от първо лице, ама няма смисъл. Сега не, че е по-добре, но тогава беше по-масово и нямаше почти нищо, освен с връзки.

 

сега по време на демокрацията, как само у нас е зле и всичко е фалшиво? Как из южна Европа не е така, колко български сирена, кашкавали и колбаси стигат до разните световни състезание, дори за участие, ами нито едно.

За сметка  на това, всички останали Италия, Франция и Испания участват с десетки продукти и са често по финалите и най-интересно, същите тези продукти струват колкото боклуците на Маджаров или някой друг у нас... е това сигурно е от демокрацията. 

И аз познавам производител от Родопите, беше си кръстил продуктите Пармезан, Грюер и т.н. преди години и го подгониха, че не може, лично той ми го е казал и пак е от вихвп.

Да нещата са добри, но супер скъпи, а той е сам, няма прекупвачи, а в Родопите знаете заплатите какви са.

 

 

 

 

 

Абсолютно е така , подписвам се под всичко казано ! Думата не беше за соца като цяло , щом се е провалил значи не е бил нещо много читаво и успешно.

Относно демокрацията , вече писахме, че не демокрацията сама по себе си е виновна за родната картинка , а да ги наречем ...разни специфични родни особености и манталитет. Те точно тия дето прокарваха соца поеха контрола и след това та досега , просто тогава колкото и да крадяха не можеха да откраднат достатъчно.Същите хора са.

  • Харесвам 10
Публикувано:

Аз като един прост консуматор гледам да не държа сметка и не соча с пръст хора, които произвеждат нещо - било то сирене, домати или ресторантьорска услуга.

 

Естествено, това не ми пречи да соча с пръст с назидателен тон други 🙂

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

Да, да, 20 теми за соца ако искате с под категории с всичките фейсбук клишета, все едно от вчера сте в този форум.

 

И понеже единствената причина последните 5-6 страници от темата да не са затрити, е че ме мързи, нека да си останем в това положение и да не се налага да се връщам назад. Темата си има заглавие, придържайте се към него.

  • Харесвам 11
  • Браво 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 18 часа, antea каза:

... оставяте си предварително място в багажа за на връщане, или купувате допълнителен багаж, че тези кила сирене, кафе и хамони не се сещам как иначе биха се побрали?

На мястото на луканката. :wink:

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

@antea, всяка раница може да побере допълнително 2-3 килограма грана падано 😉

И да, аз действително си оставям място в раницата за хранителни продукти 😜 Само се моля, ако се мачкат, да не нацеля късата клечка с натикване на раница в кошара.

И за да излезем от соца - сега разбрах, че меките сирена не са разрешени в ръчен багаж. Бри-то примерно отива в коша при проверка.

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 25 минути , jul каза:

И за да излезем от соца - сега разбрах, че меките сирена не са разрешени в ръчен багаж. Бри-то примерно отива в коша при проверка

Ама кой ви заблуждава така? Редовно се прибирам с меки сирена в багажа, включително и сега със специална селекция нидерландски и белгийски.

Но за тайните на сиренарското контрабандиране споделям само на лични. 🤣 

 

  • Харесвам 5
  • Смея се 4
Публикувано:

По мириса на сирене изглежда магеланци вече ще може да се разпознават на борда и без баджове."Бри" - iMari , "Пармезан" - Lindt и т.н.

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 13
Публикувано:

Аз съм носил поне 50-60 пъти меки и всякакви сирена и никога никой нищо не ми е казвал. Да не говорим, че не говорим зя 1-2 сирена, а често по 4-5кг общо

Чувал съм за такъв случай май един път за 10+ години, но ако ми се случи, ще ида на друг скенер.

Най-често съм носил от Италия, Испания, Англия, Гърция и т.н.

 

  • Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   12 магеланци

    • desislavna
    • nitsavan
    • Eagleman
    • Божидар
    • Мирослав Василев
    • Иван Попов
    • Assya
    • jorocontrola
    • Stefanovam
    • Iren Ihtimanska
    • Zaro
    • Redyred
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.