Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Има много теми къде е изгодно и къде не да се яде по света, а за България няма много писано, освен крайпътните кръчми спасили ни от глад.

 

Аз ходя изключително рядко по кръчми в България с преспиване още по-рядко.

От години единствените места по които ходех с нощувки бяха Родопите, включително когато живяхме в чужбина, при прибирането си за седмица тук, задължително бяхме точно там.

Не бях ходил 2 години и миналата събота и неделя с голяма радост тръгнах натам.

При все, че постоянно ходя, както и вие де в чужбина и зная, че цените у нас се вдигнаха много на всичко, някак си не очаквах такова чудо в Родопите..

Ядохме на различни места в Девин, Ягодина, крайпътни кръчми  и извън Ягодина, където беше хотела. Бях с приятели, които ходи там всяка година на едни и същи кръчми и хотели или казано бяхме  на проверени места.

 

Започвам с хотела-Мурсал, до който няма път- има чакъл както е пътя за Балос точно. Кара се 1,2км след село Ягодина, реално на края на света-не го казвам като минус.

Хотела не е лош, типичен за там като стил, но някак си 96лв-директно платени на собственика с телефонна резервация за двойна стая, в която душа едвам върви с минимално налягане и доста захабен интериор  като цяло ми се струва висока. Веднага сравнявам с Крит, където дадох преди 10 дни същата сума през букинг без кодове, на първа линия на плажа, но за тройна стая, с кухненски бокс и хладилник! 

Еспресо тип измита бъчва в Мурсал  беше 2,50лв

 

Специално ходихме в самото село Ягодина на някаква кръчма-хотел, в която от години се пукало по шевовете и било супер като храна.

В събота вечерта имаше точно две маси заети, като ние бяхме третата маса, доста подозрително ни се стори, но все пак седнахме.

Не знаем дали се е сменил собственика, но не останахме доволни. Разядки от сорта на катък и снежанка са по 10лв за 4 топчета, салати 12-13лв, нищо особено. В центъра на Ханя за 5,5 евро ми дадоха огромна купа като за двама гръцка салата или при всичко случай по-евтино от село Ягодина.

Основните бяха по 16-18лв, мешана скара 20лв, за един човек.

Качамак с 7-8 парченца запържено месо със сланина  отгоре 10лв. 

С две думи хем скъпо, хем нищо на среща. Накрая не донесоха едни пиперки бюрек, но бяха включени в цената. След като им казахме за пропуска, реакцията беше цитирам:

-Добре.

Няма и опит за извинение или нещо.

Със сигурност никой от нас няма да стъпи там, а са били постоянни клиенти, но при условие, че събота вечерта юли месец имаха 3 маси, те ще си фалират сами.

 

По другите кръчми беше идентично положението, чакаш много примерно 20мин да ми вземат поръчката в 3 следобед, а имаше 4-5 маси хора, като поне три пъти ми казват ей сега.

След като се взе, се донесе бира и по-късно основно, но липсваше двойна салата. Чаках, питах, ще дойде ли, ами след малко.. Чудих се какво да правя, да чакам да изстине рибата или да ям салата за десерт, пак добре? Почаках малко и  реших да ям рибата, към края се появи салата. Питах сервитьора  за десерт ли да  я ям, отговора беше:

-Ами малко така стана.

 

Май както АК-те, сега ще дерем, няма хора и каквото стане..

 

На закуската в хотела друга драма, първия ден мекиците са сурови вътре, направо тече тестото. Хем имат само мекици, пържени филии и палачинки, ама явно толкова могат.

Върнахме ги, след малко ги носят същите или други, малко по-добре, но все пак сурови.

На другата сутрин едната група слезе преди мен  и поръчаха палачинки е шоколад и със сладко. Ние слязохме по-късно и само аз реших да поръчам пак мекици, като казах изрично да се изпържат добре- нямаше издънка този път.

Интересното е, че въпреки, че дойдохме по-късно за закуската и поръчахме по-късно,   на нас ни донесоха мекиците преди палачинките на другите.

По-късно дойдоха и палачинките,  но дойдоха половината. Другата половина, която беше за едно дете и един човек дойдоха доста след като аз бях изял мекиците-грубо са чакали към 30мин

Естествено детето бая мрънка, все пак всички ядем, а  неговите със сладкото ги няма 30 минути.

 

При поръчка на една порция дробчета и 4 бири в хотела, дробчетата дойдоха точно след 45 мин, даже ги бях отписал, понеже ми казаха, че кухнята затваря след 10мин това в 21:50 и ме питаха дали искам нещо. Та питах дали да ги чакаме в 22:20 понеже нали затварят кухнята и казаха, че ги правят.

 

Общо взето навсякъде имам чувството, че са ги събрали от улицата, никой не знае какво става, но пък ценово знаят. Качеството е паднало много на фона на това което беше навсякъде.

 

Реално нямаше нито едно място, от което да останах доволен, масово бъркат поръчки, носят когато и каквото им падне или пък не носят нищо. Надменно държание, все едно съм им длъжен с нещо, храната посредствена  повечето случаи.

Обаче ценово всичко, поне според мен е 60-70% спрямо преди 2 години.

 

Още малко цени

пърленка без нищо 5лв, с кашкавал или сирене 6,80лв, диматър 20см

200гр  овче кисело мляко 6лв!

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 20
  • Шок 6
  • Замислям се 7
Връзка към мнение

Скоро транзитно минавахме през Нареченски бани в посока Пампорово и спряхме в ресторант " Родопски специалитети" в Нареченски бани. Много вкусна храна, домашно сирене и мляко. Продавам и на място домашно сирене, кашкавал и други. Цени - ами не е както преди, но явно трябва да свикваме с новата реалност... Типично родопска кухня. Определено препоръчвам.

 

ПС.

Смятам, че тази тема би било добре да се систематизира и обновява в един пост закачен най-отгоре като например се разделя на райони - Родопи, Черноморие и т.н...

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Мда, жалко. Имах известна надежда да е само в София и да отидем на някой уикенд в Родопите това лято. Аз съм скандализирана от съвсем същите неща и напълно ми е умряло желанието да ходя в заведения. 

 

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Вчера се прибрахме след три дни в Сарафово, до Бургас. Мога да кажа, че съм доволна и от качеството на храната и от обслужването във всички 5 заведения, в които бяхме. Не съм доволна от цените, доста е поскъпнало. 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Почти навсякъде в страната е така вече. Няма кой да работи и да се развива в този бранш под заплаха за нови локдауни и несигурно бъдеще. Аз също съм спряла да ходя на заведения в София - положението е отчайващо. Искрица надежда има в това, че след Крит никоя храна в България не е толкова вкусна и отношението към клиента толкова приятно..... дайте си малко време да позабравите 😁.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 24 минути , Sinka каза:

Почти навсякъде в страната е така вече. Няма кой да работи и да се развива в този бранш под заплаха за нови локдауни и несигурно бъдеще. Аз също съм спряла да ходя на заведения в София - положението е отчайващо. Искрица надежда има в това, че след Крит никоя храна в България не е толкова вкусна и отношението към клиента толкова приятно..... дайте си малко време да позабравите 😁.

Там е работата, че ходим постоянно някъде всички от този форум и ако беше само Крит, всичко щеше да е наред.

Миналата седмица бях в Мадрид и Валенсия и учудващо там няма такива чудеса като 70% повишение на цените, да не говорим какво се яде.

Проблема за мен не е само ценови, ако не се забелязва, а цялостната картина и какво се получава за тези нови високи цени..а то е 0 в повечето случаи.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

От доста време смятам, че "почивката" в България си е доста скъпо удоволствие, особено ако си намериш самолетни билети за навън на добра цена. Особено през активния сезон лудница навсякъде и инфраструктура въобще неотговаряща на натоварването, все по-лошо обслужване, но затова пък все по-скъпо, искани цени за нощувки каквито не плащам навън, допълнителни разходи, каквито не плащам навън за какво ли не - паркинги, чадъри и т.н. Приключих с това да си причинявам вече "почивка" в БГ, кеф ти Гърция, Турция, Кипър, като гледам даже и на Сейшелите цените не са мръднали спрямо 3-4 години назад.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Аз също заблеязвам неприятни тенденции - от една страна високи цени ( например 16.80 за свинска пържола с гарнитура в кварталната кръчма), от друга страна по-ниско качество на продуктите, а от трета - обслужването ( няма добър ден, заповядайте и т.н.)

 

Та както всички по-горе сте споделили, всички сме ходили и ходим в чужбина и знаем какви са цените там.  Аз лично много пъти съм се замислял каква може да е причината при нас цените да са равни или по-високи от други европейски държави - наемите ли са им ниски там, заплатите ли..., "енергоносителите", получават държавна субсидия за да хранят качествено и с внимание бъгарите ... не мисля 

 

Може би ако всички сме по-критични към това какво получаваме за парите си, предлагането ще се промени. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

В тази част на Родопите бяхме преди месец. Доспат - х-л "Панорама" С изключение на потопа, с който ни посрещна градът и за който персоналът няма никаква вина останахме много доволни. Широки, чисти стаи, с прекрасна гледка към язовира. Храната в ресторанта беше повече от добра. Пъстървата на скара беше 6++. В Девин по традиция отсядаме в х-л "Вероника". Ползваме и ресторанта за вечери. Преди много години при планиране на първото ни ходене прочетохме мнения, че заведението към хотела е с най-добрата кухня в града. Твърдо смятам, че държат ниво, на което много други заведения могат да завиждат. Та ако ще шеф Манчев всяка седмица да ги обикаля. Но все пак всичко опира до критерии, вкусове и ниво. На един му харесва това, което друг смята за не добро. въпреки всичко споделянето на мнения ще ни е от полза на всички. 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Работата е, че както казах ходим от 15+ години редовно там и винаги всичко ми е харесвало и то много.

Та надали ми се е сменил вкуса..

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 39 минути , дядо Пепи каза:

В тази част на Родопите бяхме преди месец. Доспат - х-л "Панорама" С изключение на потопа, с който ни посрещна градът и за който персоналът няма никаква вина останахме много доволни. Широки, чисти стаи, с прекрасна гледка към язовира. Храната в ресторанта беше повече от добра. Пъстървата на скара беше 6++. В Девин по традиция отсядаме в х-л "Вероника". Ползваме и ресторанта за вечери. Преди много години при планиране на първото ни ходене прочетохме мнения, че заведението към хотела е с най-добрата кухня в града. Твърдо смятам, че държат ниво, на което много други заведения могат да завиждат. Та ако ще шеф Манчев всяка седмица да ги обикаля. Но все пак всичко опира до критерии, вкусове и ниво. На един му харесва това, което друг смята за не добро. въпреки всичко споделянето на мнения ще ни е от полза на всички. 

Радвам се да чуя, че Панорама все още държи на храната, преди години бяхме редовни посетители на Доспат и задължително минавахме поне по няколко пъти през този ресторант (с гледка). Иначе доста ме отчайвате с тази тема, не че съм се засилила по заведения, ама не си представям постоянно да влача храна с нас из България точно...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Саше, в Родопите не се ходи на хотел и на ресторант. Ходи се в къща за гости , където да ти готвят. А селото Ягодина го посещаваме редовно вече 14 години ,но ходим на едно и също място, споделяла съм. Това, което аз за 15 години обикаляне всеки уикенд из Родината съм разбрала - ходи се в малки хотелчета, къщи за гости , с цената да жертваш някое дребно удобство,но преживяването е несравнимо. Отдавна съм зачертала хотелите, освен в краен случай. Ходихме с децата в Шумен наскоро и по неволя бяхме в хотел, макар и малък. Ами 2 нощувки с ядене по ресторанти и то само с двете деца ни излезе към 700 лв :(. Последно за Странджа, само с мъж ми, спахме в едно семейно хотелче, във Варвара, ами отношение, приказки, топлина, друго е. Ей така си набелязваме разни местенца и вече навсякъде почти си имаме фаворити. Например, в Банско (за Пирин) ходим в едно много хубаво малко семейно хотелче също, без храна, но срещу него има най-хубавите бургери, които да хапне човек,  особено в България. В Говедарци (За Рила) също си имаме едно място , в Ловеч също , сега ходихме в Петрич за Беласица, пак избрахме семейно хотелче, цена от 37 лв на вечер, огромна тераса, ами страхотно беше. Та, препоръчвам наистина семейни малки местенца. Иначе, цените у нас са високи, върнахме се от Терсейра миналата седмица, толкова евтино ни се видя,че после даже на гарата в София ни се стори скъпотия. Там ДДС върху хранителни продукти обаче, е 9% . Отделно, нямат проблем с газ и ток. А в другата Европа пък взеха мерки срещу инфлацията, а тук  отделно всеки иска да печели много и бързо и така . В момента има и спекула. Но аз лично искам да живея добре и в България да съм добре и за това предпочитам да подкрепям малкия семеен бизнес у нас, вместо да ходя в Гърция/Сърбия. 

За нощувките обаче, и в Европа са вдигнати. В Терсейра преди 2 години по същото време, пандемията ми провали пътуването, но бях резервирала същите хотели. Цената сега е тройна.

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение
Георги Матеев

Относно цените (и съжалявам, че малко ще генерализирам и не съм съвсем конкретно по темата). Разбира се, не падаме от Луната и е ясно, че цифрите няма как да са като преди, но за мен лично масовото 50-70% поскъпване е поредната спекула и възползване от ситуация в типичен нашенски стил. Просто по никакъв начин не е оправдано в ЧАК такава степен. Неслучайно имаме и едни от най-скъпите супермаркети в Европа, въпреки ниския ни стандарт. Търговците, ресторантьорите, хотелиерите и т.н. правят каквото и както си искат, тъй като има нулев контрол от страна на държавата.

 

Чак ме е страх да си помисля какво чудо ще стане, когато (и ако) въведем еврото.

 

Неслучайно от години не си купувам почти нищо от България. Явно скоро ще спра да ходя и по ресторанти, тъй като ситуацията наистина ме дразни.

  • Харесвам 27
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 15 минути , Георги Матеев каза:

Търговците, ресторантьорите, хотелиерите и т.н. правят каквото и както си искат, тъй като има нулев контрол от страна на държавата.

Най-добирят и ефективен контрол се осъществява от тези, които си дават парите - клиентите!
Щом има достатъчно клиенти, готови да си дадат парите си за някаква стока/услуга със сответното (не)качество на определена цена, ясно е, че този, който предлага продукта, ще продължи да иска такава цена. 

 

  • Харесвам 21
  • Браво 1
Връзка към мнение
Георги Матеев
преди 34 минути , Фил каза:

Най-добирят и ефективен контрол се осъществява от тези, които си дават парите - клиентите!
Щом има достатъчно клиенти, готови да си дадат парите си за някаква стока/услуга със сответното (не)качество на определена цена, ясно е, че този, който предлага продукта, ще продължи да иска такава цена. 

 

Принципно е така, но и не съвсем. Хората като нас, които пътуват повече и имат значително по-голям избор, не са толкова много. Какъв точно е изборът на всички останали? Взимат това, което се предлага на пазара на каквато и да е цена, тъй като просто няма друго. А най-ужасното е, че това се приема едва ли не за нормално. Ами не, не е.

 

Иначе, както казах, аз отдавна си имам стратегия. Пазарувам почти всичко от-до извън страната и в повечето случаи разликите покриват огромна част от самите пътувания. Трудно ще забравя лаптопа, който си купих от САЩ преди няколко години и от който спестих 1800 лв спрямо тогавашната цена на същия модел в България. Та от мен - нулев съпорт на мутрообразния модел на правене на бизнес и извиване на ръце.

 

Спирам с офтопика. Всеки има глава на раменете си 🙂

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Връзка към мнение

Преди доста години (към 15) реших че не ми харесва това което получавам като почивка по нашето море и спряхме да го посещаваме и така до пандемията. Тогава наши приятели (20+ души) ни поканиха на море тук, като те си ходят в един комплекс от 12г. и си го знаят . Предвид че беше пандемия, а ние сме много хора ни направиха голяма отстъпка и си изкарахме супер. Миналата година поканата се повтори и ние се отзовахме, но вече цените бяха 20% отгоре а  отстъпката беше минимална с обяснението " ако не искате румънците ще ги вземат". Тази година същата група - същото място едва склониха да ни потърсят 10 апартамента за топ сезон( цените още 20-3-% нагоре), а отстъпка- никаква с обяснението " на шефа не му излиза сметката да ви прави отстъпки". ние и ожелахме много здраве. Реално за 3-те години за мен пакетът с 14 нщувки и закуски поскъпна с над 1000 лв., което е два пъти спрямо първоначалната цена. Условията в комплекса не са се подобрили ( по-скоро обратното) 

  • Харесвам 12
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

По отношение на поскъпването и

преди 52 минути , Фил каза:

Най-добирят и ефективен контрол се осъществява от тези, които си дават парите - клиентите!
Щом има достатъчно клиенти, готови да си дадат парите си за някаква стока/услуга със сответното (не)качество на определена цена, ясно е, че този, който предлага продукта, ще продължи да иска такава цена. 

 

@Фил, това важи за развитите икономики. Не и при един малък пазар с преобладаващо изпростачено население. Но как да постъпим, какво да правим!? Как да обясня на детето ми защо не купувам сирене! Ами вече българското сирене е по-скъпо от това в Гърция и Турция, а при сравнение в качеството, резултатите не са никак в наша полза. "Сирене с повишено водно съдържание" - прочетох скоро. Тоест: ще ти таксувам вече и водата. Не, мерси! Няма да купувам и ще се надявам да му смъкна така цената. То обаче сиренето е само 1 пример. Да спрем да купуваме и хляб, колбаси, мляко, яйца.....да спрем и да ядем. Що не?! Той така и Настрадин Ходжа почти научил магарето си да не яде, но пък то взело че умряло.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Преди година за шкембе чорба и бира плащах 5лв,с бакшиша.Сега е 10лв. без бакшиша.Говоря за квартална кръчма на пазара. Вярно качеството е безупречно.но като токът е скочил с над 500% ,нормално и цените да скочат.Не си мислете ,че собствениците богатеят,доста от тях работят като бармани или продавачи в собствените си обекти.Но пък някои правят пари от високите цени на ток,газ и нефт.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Аз си мисля, че е супер лесно решението и може да започнем да се виждаме в парковете и да играем петанг.

Лошото е, че за разлика от мен, доста хора са заети, а и не обичат да готвят и  след работа в крайна сметка сядаме в заведение. Аз си бях ок и така, от две години бойкотирам и не ям гадна храна, ама вече и бирата, безинтересни лагери при това, стана към 7 лв, което вече много ме дразни.

Вторият казус е, че ние много цъкаме с език как хората не си чистят след кучетата, но за децата и възрастните обществени тоалетни по-скоро не са предвидени и не се очаква да има, което доста пречи на културното или спортно мероприятие. 

 

Изобщо..съм затруднена да упражня контрол с мнението си.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

С риск да се повторя (по-третя, или да го кажа за десети пореден път), козметика не купувам от тук повече от 10 години. 

Вече и детергенти. 

По заведения избягваме да ходим не заради цените, а заради качеството. Допълнително, и двамата имаме проблеми със стомаха и при неправилно приготвена храна, или с недобри продукти, след това и двамата си имаме неприятни изживявания. Предпочитам да си ги спестя. 

 

Вече и сандвичи не си купувам - страшни киселини.... независимо от вида на сандвича и мястото, марката... Не знам хлябът им ли е кофти или съставките, но .... от години е така. С домашната храна нямаме подобни оплаквания. 

 

И за да не съм съвсем офф - мога да споделя и позитивни впечатления от едно заведение в Поморие, където цена/качество (поне до преди два месеца) беше много добро съотношение и не сме имали проблеми с персонала, поръчката или скоростта. Семейно заведение е, но да си призная, никакъв спомен за името. :dash1:

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към мнение

Хм, добре, че пуснахте такава тема, че вече си мислех как аз не съм наред и съм станала супер стипцава 😏

До скоро куцаше силно качеството /храна и обслужване/, но сега цените са просто WOW. Е та само в България ли има инфлация?!? 

Буквално преди минути обсъждахме ракията от 8! лева, но поне мястото си заслужава, та ще го приема като прелюдия към Задар, където съм с очакване за бира 3-4евро /тя тук си е 6 лв 😂/

 

  • Харесвам 6
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Просто ме е яд, а много си харесвах Родопите-както казах това беше единственото място където ходехме, но за следващите години приключих и с тях, просто е  трагично.

Всички граници се преминаха. Няма как да е ценово както или по-скъпо от южна Европа, а масово всичко да е зле и с нулево обслужване. Там също е вдигнат ток и газ, а масово бензина е с 1лв над нашия. 

 

 

Този петък ще ходя до Воденицата в Крива Паланка и ще сравня как е инфлацията в Македония.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За 'качеството на кръчмите и ресторантите в България, включително и обслужването...

 

Не знам как да го кажа по-дипломатично, но много основен проблем в обслужването е редът в който се сервират ястията на масата 

т.е. липсата на ред. В реда на нещата е да получиш салата или стартър заедно с основно ястие, отделно ако сте двама или повече, единият може да е още на салата, а другият вече на десерт. Може и да не са отсервирали мръсните чинии от основното, но десертът да пристигне. 

Малко са местата, където има ред и последователност. 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 3
Връзка към мнение
Дани Магелани

Прави сте, но не е само в България. Виждам го и в Португалия в момента. Високи цени и на нощувките, и на туровете и в кафетата и ресторантите. Явно в този бранш са решили за едно лято да си избият загубите.

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.