Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Примерно преди 20 год

тогава нямаше толкова много на брой ултра богати и още хиляди много богати

Повечето  бях с по-близки - ниски възможности 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Преди 20 години сивата икономика беше доста по-голяма. 
Все си мисля, че е редно хората да забогатяват за 20 години.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Аз лично в Космоса няма как да ловя прясна риба и открай време съм свикнал със замразената. Има и по-важни неща в живота. Редът, дисциплината и подчинението например ...

  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 21 минути , Zlia каза:

Преди 20 години сивата икономика беше доста по-голяма. 
Все си мисля, че е редно хората да забогатяват за 20 години.

 

Ще се отпеснем от темата. Сивата икономика може и да е понамаляла, но продължава да е сериозен процент. Търговията с автомобили втора употреба, търговията на едро на Илиянци, голяма част от строителството, ресторантьорството, земеделието - все сектори, които генерира огромни доходи под масата. Проституцията прави огромни пари, но всичко е нелегално, а не говорим изобщо за наркотиците, защото там няма как и е неправилно да се легализират освен марихуаната. Тези неща генерират сива икономика, която е част от доходите на хората, които не влизат в статистиката. Как я изчисляват не знам.

Основния проблем в неравенството, е че хората забогатяват, това е факт, но твърде неравномерно. Малка част от хората ядат свинско, а голяма част ядат зеле. Богатите стават по богати по бързо отколкото бедните и между другото една от причините е огромната корупция на високите нива, която генерира неравенство. Например преди влизането ни в ЕС имахме цел да реформираме институциите си така, че да съответстват на европейските. Това водеше до много чуждестранни и местни инвестиции. След влизането ни в ЕС се отпуснахме, потекоха едни еврофондове заменяйки частните инвестиции, които започнаха да влизат в джобовете на определени хора, което на практика направи икономическия ръст минимален. Това изкриви много доходите в страната и въпреки, че като цяло забогатяваме, това не се случва равномерно. Едни сектори се развиха главоломно давайки доходи многократно по високи от други, които все още разчитат на евтин труд, като почти цялата т.нар. автомобилна индустрия. Ако през тези години се бяха извършили допълнителни реформи, които да подобрят образованието, това сега щеше да дава сериозни резултати. Защото квалифицирания труд е много силно обвързан с високия доход.

Влизаме в сериозен офтопик, но това са и фундаментални причини, в които се крие отговора на въпроса, защо на места с ниски доходи е по скъпо от места с високи доходи.

  • Харесвам 11
Публикувано:

Честно казано от началото на 2023-та съм посещавала ресторанти в България много лимитирано.

 

предпочитам да пътувам и заради кулинарен туризъм. 
 

Защо не ходя по ресторанти- живя добре и обичам да се разтоварвам с това творчество, от уважение към продуктите. 
и защото:

 

 Причината- в един ресторант нямаше кой да ми донесе прибори и чаши, носеха само храната. 
-В друг ресторан съжалих, че седнах изобщо- мръсно лепнещо по масата и около нея.

 

- преди месец в реномиран ресторант централен трябва специално да попиташ за сол и пипер да ти донесат. 
 

- В нашумя квартал в София позатвориха няколко ресторанта вече. 

Публикувано:

Колкото по-"къс" е сезона, толкова по-скъпо ще става. Всеки бизнес под някакъв оборот не може да съществува. 

Сезоните окъсяха, защото германските туристи започваха да идват в края на април, а в май бяха масово. За английските също, може би в по-ниска степен.  Няма ги вече, но пък Испания се "пука" от наплива им. 

Имаше топ цени в техните сайтове за май и до края на септември. Къде са сега тези оферти е риторичен въпрос. Туризма по морето стана "ден година храни", без устойчиво развитие, без общ бизнес модел. 

Следих настанявания в края на юни. Цени от 400... 500... 600 лева за двама на нощ.. . Защо да идват тук като за 100... 150 евро на човек може да се получи повече и по добро /хотел на Палмата в Дубай, 5 звезден ол инкл. в Крит, Сардиния, Сицилия, хетел наостр Хвар или Брач и т.н./.

Това с рязането а клона, на който седи бизнеса сякаш е действие от години и не спира. Ще ми се да направя сравнение Хърватска... Кога вкараха еврото, кога им мина пика на инфлация, че в момента цените са като в България и по ниски по курортите.

  • Харесвам 6
Публикувано:

Абе това с късия сезон е малко ... , ама не в България де , на много места по света това е оправданието. Значи ако сезона е 3 месеца тези бизнеси трябва да инкасират доходи като за нормален бизнес функциониращ целогодишно ли ? Тези хора в останалите 3 , 5 или 6 месеца трябва да  кършат ръце на дивана и само да си щракат с пръсти ли ? Вероятно имат занимания и доходи и в останалата част на годината  , ако не-  техен проблем !

 

П.П. Четох за липсващите тази година немски туристи , но не прочетох към кои пазари са се преместили , защото едва ли са спрели да пътуват. Ако се знае къде са отишли , вероятно нашите бизнеси трябва да могат да разберат в какво точно грешат и какво се иска от тях за да имат по-голяма заетост.

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 28 минути , stanimir каза:

Ако се знае къде са отишли , вероятно нашите бизнеси трябва да могат да разберат в какво точно грешат и какво се иска от тях за да имат по-голяма заетост.

Те нашите бизнеси не грешат от тази година, а от самото начало и правят една и съща грешка. Просто вече се поизчерпаха желаещите за почивка тук, предвид репутацията, която се създаде.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Нямах намерение да се включвам в тази, за мен банална, направо досадна, но все пак информативна тема..

Но след надникването ми в заслона Черни връх от онзи ден съм провокирана да информирам аудиторията в текст и картинки.

 

Час на посещението около 17 ч. По сведения на срещнати и попитани планинари: За хапване налични изстинали кюфтета и някаква супа-помия...

 

На място: Никой от нас не се поинтересува от чорбата. Дамата с мен взе 2 кюфтета, картофи със сирене и не знам имаше ли друго, в картонени панички, и плати 20,-- лв. Също толкова е платила и дамата с кученцето, с която се запознахме на върха и слязохме заедно до София.

 

След известно колебание аз се задоволих с едно кюфте без нищо - за 3,-- левчета - в картонена паничка.

 

Какво да коментирам.. На подобни места, особено ако се владеят и стопанисват с участието на точно определено лице, което от години също гледа на това си занимание като на печатница за пари, качеството рядко е добро. Същото лице и съдружници, преди да грабне и з. Черни връх, беше организирало масова туристическа проява, за която изискваше задължителна планинска застраховка с  УНИКА България за участие в разходката от Зл. мостове до х. Камен дел..., за да си продаде кюфтетата, тогава по 2 левчета..

Една дама обслужваше. В трапезарията беше горе-долу чистичко и подредено. Когато попитах кой държи заслона, отговори, че са 5-има души. В момента мъж стоваряше и пренасяше каси бира. 

 

 

 

Нещастното ми кюфте, касов бон за покупката си никоя от трите ни не получи..

 

362238107_264887349627865_2044026902362564219_n.jpg

 

 

Гордият ценоразпис

 

362238109_3517055858572242_521421697166489860_n.jpg

 

 

362233883_291703123318481_2446928805701718088_n.jpg

  • Харесвам 5
Публикувано:

@ven62 дай сводка от Албена, ама все пак се надявам да не е от болницата. Ще му дадеш ли още един шанс на нашето черноморие другата десетилетка?

Публикувано:

Северният плаж на Китен днес в 18:00:

IMG_20230722_175724.jpg.08c2a4abc7c43d50b6fb77c93c27139e.jpg

Не знам как са цените по кръчмите и хотелите, но плажът трудно може да поеме повече народ. Викам си, че ще се е изпразнило вечерта, а то трудно намерих място на плажа....

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , jorocontrola каза:

Северният плаж на Китен днес в 18:00:

IMG_20230722_175724.jpg.08c2a4abc7c43d50b6fb77c93c27139e.jpg

Не знам как са цените по кръчмите и хотелите, но плажът трудно може да поеме повече народ. Викам си, че ще се е изпразнило вечерта, а то трудно намерих място на плажа....

Не знам дали си видял това, което аз видях, но мацката е добра 😂

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 часа, Zaro каза:

Не знам дали си видял това, което аз видях, но мацката е добра 😂

Не разбирам за какво говориш, но определено да 😁

  • Смея се 3
Георги Матеев
Публикувано:
На 4.07.2022 г. в 21:48, Георги Матеев каза:

Относно цените (и съжалявам, че малко ще генерализирам и не съм съвсем конкретно по темата). Разбира се, не падаме от Луната и е ясно, че цифрите няма как да са като преди, но за мен лично масовото 50-70% поскъпване е поредната спекула и възползване от ситуация в типичен нашенски стил. Просто по никакъв начин не е оправдано в ЧАК такава степен. Неслучайно имаме и едни от най-скъпите супермаркети в Европа, въпреки ниския ни стандарт. Търговците, ресторантьорите, хотелиерите и т.н. правят каквото и както си искат, тъй като има нулев контрол от страна на държавата.

 

Чак ме е страх да си помисля какво чудо ще стане, когато (и ако) въведем еврото.

 

Неслучайно от години не си купувам почти нищо от България. Явно скоро ще спра да ходя и по ресторанти, тъй като ситуацията наистина ме дразни.

Аз нямам никаква промяна в мнението си от миналата година.

 

Добре, че летище Бургас ми е интересно с някои полети през летния сезон, иначе няма да стъпя на Черноморието например. Просто не виждам защо да си го причинявам, най-малкото въобще не си струва парите, отделно, че ми е безкрайно скучно като атмосфера.

 

Темата за мен се обобщава и изчерпва с тази касова бележка:

 

FB_IMG_1690056140745.jpg

  • Харесвам 3
  • Шок 3
  • Смея се 20
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 26 минути , Георги Матеев каза:

Аз нямам никаква промяна в мнението си от миналата година.

 

Добре, че летище Бургас ми е интересно с някои полети през летния сезон, иначе няма да стъпя на Черноморието например. Просто не виждам защо да си го причинявам, най-малкото въобще не си струва парите, отделно, че ми е безкрайно скучно като атмосфера.

 

Темата за мен се обобщава и изчерпва с тази касова бележка:

 

FB_IMG_1690056140745.jpg

Смешно е, какво да кажа😂. Освен да споделиш как беше сервитьор: Рали и остави ли бакшиш😄

  • Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 21 минути , ДиянаВ каза:

Смешно е, какво да кажа😂. Освен да споделиш как беше сервитьор: Рали и остави ли бакшиш😄

Бележката не е моя, приятел ми я прати преди малко. Подозирам, че не е бил щедър с бакшиша 🙂

 

Аз в момента се "мъча" в Индия на тройно по-ниски цени и двойно по-високо качество. И където е привилегия да си клиент. Дори няма да правя опит за каквото и да е сравнение, че хич не е в наша полза. Поздрави от Колкота!

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Публикувано:

В момента сме из Хърватия. Цени в супермаркети на ниво цени в България( при по-висок стандарт в Хърватия...същото нещо видях и в Румъния) . Цени в заведения между 6-7 и 12- 15 евро за нормална порция за един човек да се нахрани добре. Откъм обслужване никакви забележки - усмихнати и вежливи хора. Понеже ровя за цени за нощувки Цени в Шибеник, Созопол,Лефкада и района на Волос се класират по начина по който съм ги изредил при равни условия ( дати и хора за нощувка). За чистота на море,за спокойствие по време на пребиваване и за отношение към клиентите няма да коментирам....Бях за кратко и на нашето Черноморие преди две седмици в апартамент на роднина. Не виждам основателна причина да го посетя отново и няма да го направя близките години. Не хейтя - при равни други условия получавам повече за парите,които давам.

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 5 минути , Георги Матеев каза:

в Индия на тройно по-ниски цени и двойно по-високо качество

За качеството на леда в Индия имам съмнения, ама за цената вярвам 😄 

  • Харесвам 3
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 5 часа, jorocontrola каза:

Северният плаж на Китен днес в 18:00:

IMG_20230722_175724.jpg.08c2a4abc7c43d50b6fb77c93c27139e.jpg

Не знам как са цените по кръчмите и хотелите, но плажът трудно може да поеме повече народ. Викам си, че ще се е изпразнило вечерта, а то трудно намерих място на плажа....

мхм, почти като в студентските ми години, когато прескачах от ММЦ, Приморско, за едното къпане при по-негостоприемно море там.. 😎

Публикувано:

Вчера решихме да избягаме от жегата в София и се разходихме до Боровец. Имах идея и да останем за една нощувка,  но цените на хотелите, които открих в Букинг ме отказаха. Започнаха от над 100 лв за стая без закуска. Ясно е, че в последния момент трудно ще се намери нещо прилично, но все пак, планината не е в активен сезон по сред лято.

Там винаги се храним само на едно място и нямам и никога не съм имала забележки към качеството на храната и обслужването. Това, което ме изненада обаче е, че цената на 1 чаша лимонада е по висока от тази на 1 бира. 

  • Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
На 21.07.2023 г. в 18:15, stanimir каза:

Абе това с късия сезон е малко ... , ама не в България де , на много места по света това е оправданието. Значи ако сезона е 3 месеца тези бизнеси трябва да инкасират доходи като за нормален бизнес функциониращ целогодишно ли ? Тези хора в останалите 3 , 5 или 6 месеца трябва да  кършат ръце на дивана и само да си щракат с пръсти ли ? Вероятно имат занимания и доходи и в останалата част на годината  , ако не-  техен проблем !

 

 

Абе не е точно така. Според мен такова мислене изгони много от добрите професионалисти от заведения и хотели. Прав си - какво ще правят през останалата част от годината си е техен проблем и те си го решават ама сега като отидеш в заведение по морето сервитьорката от 4 поръчани неща ти носи две сгрешени, за вкуса и качеството да не говорим. От Бургас съм и с жена ми обичахме да ходим в един ресторант в Созопол, вече не ходим там - готвача се смени, стария си намерил работа в Гърция - по-дълъг сезон, повече пари, новия не става и така. 

Аз нямам идея как да си задържат по-добрите работници фирмите но си мисля че трябва да имат предвид че тези хора се хранят и си имат разходи и в останалите 6-9 месеца от годината и ако си намерят работа за тези 6-9 месеца едва ли ще се върнат за сезона. Предполагам че затова всичко драстично поскъпна по морето. Оня ден ми показаха обява за работа - шофьор на атракционно влакче 2500 лева и 10 лв за всеки час след 19 часа, безплатен транспорт и т.н. - нямам идея колко ще струва билета ама няма да е евтин.

Аз също не ходя на нашето море от години - и за мен на други места получаваш повече за парите си.

 

  • Харесвам 5
Публикувано:

Харесвам и това мнение:

Zahari Zahariev

1 дни  · 
 
Истории от Крапец
Две седмици по-късно на нашето Черноморие се чувстваме добре и не изпитваме никакво разочарование от престоя тук.
Чичо ми имаше приказка - “Какъвто ти е умът, такъв ще ти е денят.”
Сякаш се надпреварваме да кажем нещо лошо за България. Като прибавим войната в Украйна и кампании срещу туризма у нас с няколко изхвърлени крави в морето, което намирам за умишлено, сезонът е слаб.
Колко му е на турски или руски кораб да метне добитък край брега, медиите да подемат и бгмамите да пренасочат резервациите си към Анталия или Неа Перамос.
Въпреки всичко виждам огромен потенциал тук. Отседнали сме в к-с “Водолей”, Крапец и си станахме приятели със собствениците. Децата играят заедно. Мястото е пълно с туристи. Чисто и уютно. Резервирано е всичко до средата на септември.
Другаде е празно, оплакват се.
Не е въпрос на конкуренция. Пазар и клиенти има за всички. Местните хотели и заведения, които показват постоянство, имат висок приток на туристи всяка година. Дори в криза.
Цените по заведенията са съвсем нормални за храни и напитки. Фрапето върви между 4.50 - 6.00 лв, кафето е 2.00 - 3.00 лв. Безалкохолно 3.00 - 4.00 лв. Голяма наливна бира 4.50 - 5.50 лв.
Обяд за двама излиза между 25.00 - 50.00 лв. със салата, основно ястие и напитки.
Разбира се, ще намерите места с космически цифри, но там предварително следва да бъдете наясно, че струва скъпо.
Ако отидете в Джанам за стекове и после се правите на интересни, че сте дали 500 лв. правите лоша реклама на акъла си.
Нашето море е различно. Тук няма гаранция, че ще бъде винаги слънчево, водата топла, кристална, без водорасли и медузи. Няма го и това изобилие от прясно уловени средиземноморски риби.
Пресният улов е попче. Това дава природата, това имаме на трапезата.
Ако не сте ол-инклузив туристи ще попаднете на възрастна жена, която ви подарява най-вкусната диня от градината си. Ще срещнете на безброй хора с интересни истории и ще намерите най-истинските био зеленчуци, които всеки двор е изнесъл на улицата.
За хранене мога да препоръчам Лаваца в Шабла и Кибела до Дуранкулак. По на юг има и други добри места.
Разходете се до фара на Шабла, Тюленово, Каменния бряг, Дамбата на Балчик.
Оставете си за финал Варна. Вечер сред гъмжилото от туристи ще се почувствате заобиколени от целия свят.
Черно море крие старателно своите перли и трябва да ги търсите, да го познавате добре, да сте приключенци по душа.
Място за бохеми.
  • Харесвам 12
  • Браво 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.