Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Това с късия сезон е нещо ново за моите уши! Да не би в Майорка да е много по-дълъг или те го удължават някак си?

 

По тази логика не би трябвало да има и спасители, кой ще се съгласи да работи за 4 месеца?

В цял сват има хора на 3-4-5-6 и 8 часов работен ден, масово временни договори, включително за под месец, примерно за седмица или две и всичко си работи нормално, само при нас трябва да е годишен поне.

 

Или това е някакво ново оправдание, за да вдигнат още цените, все пак повечето наистина не искат да пипат нищо 8  месеца в година, ами няма как да стане, освен ако не си собственик на няколко сергии,  кръчми или по-голям хотел.

 

Вчера приятел ми разказа за кръчма до къмпинг Черноморец, където има каравани и ходи елита от София.

Ами караваната за 3-ма човека  наета от позната още от миналата есен или дори края на лятото 250лв/ден и говорим за срок  малко под месец, не за 2-3 дни.

В близка кръчма пиците 20-25лв, явно е колко ще са добри, в Палермо масово бяха 7-9евро, пак няма да ги сравняваме, че няма смисъл просто.

Наоколо масово колите са супер премиум-лукс и т.н.

 

Но пак казвам, щом има кой да дава, и аз бих вдигал ако съм на тяхно място. А даващи ще има, може да останат 5 места, но ще има мераклии за тях, това е все едно да ги видят на някое събитие в Кан или нещо подобно. За тях няма значение дори 40лв да стане пицата, просто има Х човека, които ще дават без значение колко струва, тогава защо да няма  такива цени, ето 6 год имаше на центъра в София  обикновено еспресо за 60лв, каквато цена няма абсолютно никъде в света.

 

И отново ще спомена, че съм от Варна, преди години съм   работил 4-5 години летата там и съм имал накрая  дребен бизнес по Златните. Познавам всякакви хора от сервитьори до шефове и собственици на кръчми и хотели  и ми е ясно кое как е.

Нищо не се е променило, дори се е влошило като качество.

 

 

 

 

  • Харесвам 9
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Това с късия сезон е нещо ново за моите уши! Да не би в Майорка да е много по-дълъг или те го удължават някак си?

 

По тази логика не би трябвало да има и спасители, кой ще се съгласи да работи за 4 месеца?

В цял сват има хора на 3-4-5-6 и 8 часов работен ден, масово временни договори, включително за под месец, примерно за седмица или две и всичко си работи нормално, само при нас трябва да е годишен поне.

 

Или това е някакво ново оправдание, за да вдигнат още цените, все пак повечето наистина не искат да пипат нищо 8  месеца в година, ами няма как да стане, освен ако не си собственик на няколко сергии,  кръчми или по-голям хотел.

 

Вчера приятел ми разказа за кръчма до къмпинг Черноморец, където има каравани и ходи елита от София.

Ами караваната за 3-ма човека  наета от позната още от миналата есен или дори края на лятото 250лв/ден и говорим за срок  малко под месец, не за 2-3 дни.

В близка кръчма пиците 20-25лв, явно е колко ще са добри, в Палермо масово бяха 7-9евро, пак няма да ги сравняваме, че няма смисъл просто.

Наоколо масово колите са супер премиум-лукс и т.н.

 

Но пак казвам, щом има кой да дава, и аз бих вдигал ако съм на тяхно място. А даващи ще има, може да останат 5 места, но ще има мераклии за тях, това е все едно да ги видят на някое събитие в Кан или нещо подобно. За тях няма значение дори 40лв да стане пицата, просто има Х човека, които ще дават без значение колко струва, тогава защо да няма  такива цени, ето 6 год имаше на центъра в София  обикновено еспресо за 60лв, каквато цена няма абсолютно никъде в света.

 

И отново ще спомена, че съм от Варна, преди години съм   работил 4-5 години летата там и съм имал накрая  дребен бизнес по Златните. Познавам всякакви хора от сервитьори до шефове и собственици на кръчми и хотели  и ми е ясно кое как е.

Нищо не се е променило, дори се е влошило като качество.

 

 

 

 

С голям част от мнението ти мога да се съглася, но с първия абзац?! В Майорка дори октомври месец става за плаж ти колко често си ходил на плаж във Варна или Бургас тогава?

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Въпросното място край Черноморец е много тренди в момента и всички ходят там за да се постнат в Инстаграм. И аз бях леко шокирана от цените , бунгало за цял сезон е 30 хил. Евро. Вярно , че е доста добре направено, но все пак 30 хил. са доста висока сума. Но явно има кой да хи плати.

Но и другата крайност ми е странна и честно казано не мога да си обясня как за 7 евро ще получа качествена и вкусна пица. Все пак си трябват продукти, работна ръка, ток. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 29 минути , tch каза:

С голям част от мнението ти мога да се съглася, но с първия абзац?! В Майорка дори октомври месец става за плаж ти колко често си ходил на плаж във Варна или Бургас тогава?

Октомври месец не става за плаж в Майорка, сам може да видиш, че средните температури на въздуха са 20 градуса, изключвам редки случаи. И в Българи поне до края на септември може да става, ама не се води сезон.

Дори да има 15 дни повече сезон, това не е много повече от нашия, нали така?

преди 21 минути , Velyana каза:

Въпросното място край Черноморец е много тренди в момента и всички ходят там за да се постнат в Инстаграм. И аз бях леко шокирана от цените , бунгало за цял сезон е 30 хил. Евро. Вярно , че е доста добре направено, но все пак 30 хил. са доста висока сума. Но явно има кой да хи плати.

Но и другата крайност ми е странна и честно казано не мога да си обясня как за 7 евро ще получа качествена и вкусна пица. Все пак си трябват продукти, работна ръка, ток. 

Не знам дали визира мен, но това са цените в Палермо, на не една кръчма.

А дали е качествена, няма нужда да говорим мисля.

След като в магазините много неща са на 50% от тези в България, защо да няма хубава пица, а то има масово за 7-9евро?


 

 

така, това долу дори на не е на намаление, нали знаете колко струва в Бг, без значение дали е българско или друго производство? Разлика в пъти

 

IMG_9881.jpeg

 

 

На плажа първа линия в Mondello

IMG_9879.jpeg

 

 

 

IMG_9885.jpeg

 

Това вече е в топ туристическото Чефалу, само стека погледнете 11евро! Да, не е от Небраска, ама ме съмнява да е лош

IMG_9901.jpeg

IMG_9900.jpeg

 

 

 

В месарница и то в Чефалу, най-скъпото говеждо е 15евро/кг, за сравнение у нас 100 пъти съм писал тези меса варират по 80-100лв/кг, дори да са български, без коментар мисля.

IMG_9909.jpeg

 

Ето и в лидъла как е, само 30% отгоре е цената на едно и също вносно нещо в една и съща верига

IMG_9942.png

IMG_9943.jpeg

 

 

Швейцарски Ементал 15евро, но френския беше по 11евро/кг

IMG_9952.jpeg

 

 

Примерите са безкрайни, фактите са видими за всеки 

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Това с късия сезон е нещо ново за моите уши! Да не би в Майорка да е много по-дълъг или те го удължават някак си?

 

По тази логика не би трябвало да има и спасители, кой ще се съгласи да работи за 4 месеца?

В цял сват има хора на 3-4-5-6 и 8 часов работен ден, масово временни договори, включително за под месец, примерно за седмица или две и всичко си работи нормално, само при нас трябва да е годишен поне.

 

Или това е някакво ново оправдание, за да вдигнат още цените, все пак повечето наистина не искат да пипат нищо 8  месеца в година, ами няма как да стане, освен ако не си собственик на няколко сергии,  кръчми или по-голям хотел.

 

Вчера приятел ми разказа за кръчма до къмпинг Черноморец, където има каравани и ходи елита от София.

Ами караваната за 3-ма човека  наета от позната още от миналата есен или дори края на лятото 250лв/ден и говорим за срок  малко под месец, не за 2-3 дни.

В близка кръчма пиците 20-25лв, явно е колко ще са добри, в Палермо масово бяха 7-9евро, пак няма да ги сравняваме, че няма смисъл просто.

Наоколо масово колите са супер премиум-лукс и т.н.

 

Но пак казвам, щом има кой да дава, и аз бих вдигал ако съм на тяхно място. А даващи ще има, може да останат 5 места, но ще има мераклии за тях, това е все едно да ги видят на някое събитие в Кан или нещо подобно. За тях няма значение дори 40лв да стане пицата, просто има Х човека, които ще дават без значение колко струва, тогава защо да няма  такива цени, ето 6 год имаше на центъра в София  обикновено еспресо за 60лв, каквато цена няма абсолютно никъде в света.

 

И отново ще спомена, че съм от Варна, преди години съм   работил 4-5 години летата там и съм имал накрая  дребен бизнес по Златните. Познавам всякакви хора от сервитьори до шефове и собственици на кръчми и хотели  и ми е ясно кое как е.

Нищо не се е променило, дори се е влошило като качество.

 

 

 

 

Съгласен с голяма част от написаното без първия абзац. 

Никой не казва че няма хора за 3-4 месеца, има и за месец сигурно. Написах че голяма част от хората работещи по морето в момента по мое мнение не стават. Добрите професионалисти си намериха работа в страни с по-дълъг сезон и съответно по-добро заплащане. 

Като гледам вече има и български фирми които се преместиха да работят в Гърция. 

А за цените - докато има клиенти за такива цени, ще има и такива цени. 

Връзка към коментар

Последните години където и да пътувам се запознавам с чужденци, почивали в България и останали много доволни. Споменават основно големите градове Бургас и Варна, както и курортите Албена, Златни/ Слънчев ден, Св.св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Банско.

Преди няколко години в с. Емона се запознах с двойка французойка и англичанин, дошли за няколко дни на почивка и толкова харесали България, че за две седмици решили да се преместят да живеят тук.

На о.Корфу срещнахме исландка, която като чу че сме от България въодушевено ни разказа, че била на джаз фестивала в Банско, страхотно било и много искала да се върне пак в България.

Още един фен на Банско срещнах скоро - поляк, който дошъл с негови приятели да  финализират сделка за покупка на имот в Банско и толкова му харесало, че решил да вземе съседен апартамент и той. Голям образ беше, показа ми любимата му закуска - октопод с карнобатска гроздова. Традиционно банска комбинация. 😂

Последно хазайката в Баня Лука каза, че е била със семейството си някъде по южното Черноморие и останали очаровани. Не помня точно дали за Созопол или Ахтопол ставаше дума.

 

Съгласна съм с всички проблеми, които ежегодно се коментират в темата, но си мисля дали не изкривяваме твърде много картината съсредоточавайки се в негативното. От близо 400км брегова ивица при желание всеки би могъл да намери своето място. 

Наистина тази година има завишение на цените, а и както @The Doctor отбеляза не излизат офертите от миналите години, но невидимата ръка на пазара ще покаже ще се задържи ли тенденцията. Едва ли.

 

  • Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 23 минути , EmoKrastev каза:

Съгласен с голяма част от написаното без първия абзац. 

Никой не казва че няма хора за 3-4 месеца, има и за месец сигурно. Написах че голяма част от хората работещи по морето в момента по мое мнение не стават. Добрите професионалисти си намериха работа в страни с по-дълъг сезон и съответно по-добро заплащане. 

Като гледам вече има и български фирми които се преместиха да работят в Гърция. 

А за цените - докато има клиенти за такива цени, ще има и такива цени. 

Кои са тези добри професионалисти, защо за мен има добри мошеници и то масово.

Още преди 20 год всеки по веригата искаше да товари и да прави пари за своя сметка. От собственика, през бармана, до сервитьора. То не бяха специални таксита с тарифи по 10-15лв/км по Златните и то  преди много години още и се водеха едва ли не някаква атракция, за да имат тези цени и какви ли не схеми и то легализирани. 

От летището до Златните преди 15 год им взимаха по 120лв, имам не един и двама познати таксиджии. 

 

Масово се доливаше вода в чаша кола, бира или сок от кутия, като има и по-сериозни неща, които повечето от вас не са чували, но топа е шопски калкан и това не е  мит.

 

 Бармана иска да си изкара за себе си, това е ясно на собственика, но ако е в мярка се приема за нещо нормално. После сервитьора иска да натовари нещо, винаги 3/4 от този персонал са били студенти или млади хора.

Имаше и по-дърти, ама те са съвсем изпечени мошеници.

 

Връзка към коментар
преди 49 минути , iMari каза:

Последните години където и да пътувам се запознавам с чужденци, почивали в България и останали много доволни. Споменават основно големите градове Бургас и Варна, както и курортите Албена, Златни/ Слънчев ден, Св.св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Банско.

Преди няколко години в с. Емона се запознах с двойка французойка и англичанин, дошли за няколко дни на почивка и толкова харесали България, че за две седмици решили да се преместят да живеят тук.

На о.Корфу срещнахме исландка, която като чу че сме от България въодушевено ни разказа, че била на джаз фестивала в Банско, страхотно било и много искала да се върне пак в България.

Още един фен на Банско срещнах скоро - поляк, който дошъл с негови приятели да  финализират сделка за покупка на имот в Банско и толкова му харесало, че решил да вземе съседен апартамент и той. Голям образ беше, показа ми любимата му закуска - октопод с карнобатска гроздова. Традиционно банска комбинация. 😂

Последно хазайката в Баня Лука каза, че е била със семейството си някъде по южното Черноморие и останали очаровани. Не помня точно дали за Созопол или Ахтопол ставаше дума.

 

Съгласна съм с всички проблеми, които ежегодно се коментират в темата, но си мисля дали не изкривяваме твърде много картината съсредоточавайки се в негативното. От близо 400км брегова ивица при желание всеки би могъл да намери своето място. 

Наистина тази година има завишение на цените, а и както @The Doctor отбеляза не излизат офертите от миналите години, но невидимата ръка на пазара ще покаже ще се задържи ли тенденцията. Едва ли.

 

Аууу, какво е това ненихилистично мнение?! В България всичко е гадно!

 

 

Преди 1 час, Alexander каза:

Октомври месец не става за плаж в Майорка, сам може да видиш, че средните температури на въздуха са 20 градуса, изключвам редки случаи. И в Българи поне до края на септември може да става, ама не се води сезон.

 

Значи септември месец във Варна при 24 градуса може да се отиде на плаж. Но в Майорка октомври месец при 23 не може?

 

image.png.6206029d344fc584134d29fb334d979e.png

 

 

image.png.d428aface52326a23e5ece691da86ecb.png

Връзка към коментар
преди 35 минути , tch каза:

Аууу, какво е това ненихилистично мнение?! В България всичко е гадно!

 

 

Значи септември месец във Варна при 24 градуса може да се отиде на плаж. Но в Майорка октомври месец при 23 не може?

 

image.png.6206029d344fc584134d29fb334d979e.png

 

 

image.png.d428aface52326a23e5ece691da86ecb.png

Нали казах, че разликата в сезона за плаж, евентуално е 15 дни? И на двете места дори края на септември може да не става за плаж и да вали през ден и както казах зависи от годината.

Дори да приемем, че в Майорка е една идея по-топло и сезона за плаж е с  15 дни повече, дали у нас тези 15 дни ги провалят и ако го имаше  дали  щяха вържат  годината?

Май това беше основното, как е много къс нашия сезон и видиш ли затова е това което е.

Не много отдавна в България по плажните дестинации  идваха чужденци от 1 май, да не казвам по-рано, ама всяка година взеха да идват все по-късно.

 

Мен ме интересува защо по магазини и кръчми в много страни е осезаемо по-евтино от България, горе пуснах снимки.

Кланове ли има, спекула ли или какво?

Малкия пазар, късия сезон и др се изтъркаха, както и субсидиите, които не са малко у нас, само че някак си изчезват.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Нали казах, че разликата в сезона за плаж, евентуално е 15 дни? И на двете места дори края на септември може да не става за плаж и да вали през ден и както казах зависи от годината.

Дори да приемем, че в Майорка е една идея по-топло и сезона за плаж е с  15 дни повече, дали у нас тези 15 дни ги провалят и ако го имаше  дали  щяха вържат  годината?

Май това беше основното, как е много къс нашия сезон и видиш ли затова е това което е.

Не много отдавна в България по плажните дестинации  идваха чужденци от 1 май, да не казвам по-рано, ама всяка година взеха да идват все по-късно.

Аз твърдя, че разликата е поне месец, което при сезон от 3-4 месеца е огромна разлика.

 

Иначе си абсолютно прав, че преди в България идваха много по-рано чужденците. Въпросът е защо? Всички първосигнално ще кажат, защото всичко в България е леш, скъпо и мръсно, но най-силните години за родния туризъм бяха 2018 и 2019 година. Та предвид ковид кризата това изобщо не е толкова далеч назад в миналото, така че освен (на места) ниското ниво на нашия продукт на държавно ниво някой по министерставата трябва да се запита, защото другите държави се върнаха на нивата от преди ковида, а ние не. Реално това е първият сезон без никакви ограничения от 2019 насам, така че не само ресторантьорите с кръчмарските си номера са отговорни за това.

Връзка към коментар
преди 1 час, iMari каза:

Последните години където и да пътувам се запознавам с чужденци, почивали в България и останали много доволни. Споменават основно големите градове Бургас и Варна, както и курортите Албена, Златни/ Слънчев ден, Св.св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Банско.

Преди няколко години в с. Емона се запознах с двойка французойка и англичанин, дошли за няколко дни на почивка и толкова харесали България, че за две седмици решили да се преместят да живеят тук.

На о.Корфу срещнахме исландка, която като чу че сме от България въодушевено ни разказа, че била на джаз фестивала в Банско, страхотно било и много искала да се върне пак в България.

Още един фен на Банско срещнах скоро - поляк, който дошъл с негови приятели да  финализират сделка за покупка на имот в Банско и толкова му харесало, че решил да вземе съседен апартамент и той. Голям образ беше, показа ми любимата му закуска - октопод с карнобатска гроздова. Традиционно банска комбинация. 😂

Последно хазайката в Баня Лука каза, че е била със семейството си някъде по южното Черноморие и останали очаровани. Не помня точно дали за Созопол или Ахтопол ставаше дума.

 

Съгласна съм с всички проблеми, които ежегодно се коментират в темата, но си мисля дали не изкривяваме твърде много картината съсредоточавайки се в негативното. От близо 400км брегова ивица при желание всеки би могъл да намери своето място. 

Наистина тази година има завишение на цените, а и както @The Doctor отбеляза не излизат офертите от миналите години, но невидимата ръка на пазара ще покаже ще се задържи ли тенденцията. Едва ли.

 

Аз харесвам българското черноморие, посещавам го поне веднъж годишно, по-често два пъти, като единият е задължително Варна. Години купувах от английски сайтове, няколко пъти от ММТ, но само тогава съм получил повече за парите си. Всеки може би е бил свидетел как хотели продаваха на TUI с 30 ... 50  % по-ниско от колкото в българските сайтове или на рецепция за една и съща услуга.

Години наред пътувам до Испания със самолет, с трансфери, с атракции, с прекрасни плажове, добро обслужване и позитивна атмосфера. За един и същи бюджет разликата е огромна, още повече че средната заплата в България е два пъти по-ниска от средната там. Може би по-подобни причини много хора предпочитат Гърция пред България, но не смятам че проблемите на родна земя са неясни или непреодолими. Дано пазара наистина научи хотелиерите и ресторантьорите кой, какво, къде и как  се прави, за да харчим парите си тук.

Не е невъзможно!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Виновна е лакомията на всички и ниското качество.

Ако до преди имаше повече клиенти беше защото все някак се оправдаваха по-ниските цени за това което се предлага, но вече както е видно цените не са по-ниски.

Е тогава защо да идват тук, а има много чужденци, които идваха ако не всяко лято, през лято или не им трябва реклама за да дойдат.

Този ефект ще е дългосрочен, но както се казва, на каквото  си постелеш, на това ще легнеш

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 13 минути , tch каза:

Аз твърдя, че разликата е поне месец, което при сезон от 3-4 месеца е огромна разлика.

 

Иначе си абсолютно прав, че преди в България идваха много по-рано чужденците. Въпросът е защо? Всички първосигнално ще кажат, защото всичко в България е леш, скъпо и мръсно, но най-силните години за родния туризъм бяха 2018 и 2019 година. Та предвид ковид кризата това изобщо не е толкова далеч назад в миналото, така че освен (на места) ниското ниво на нашия продукт на държавно ниво някой по министерставата трябва да се запита, защото другите държави се върнаха на нивата от преди ковида, а ние не. Реално това е първият сезон без никакви ограничения от 2019 насам, така че не само ресторантьорите с кръчмарските си номера са отговорни за това.

Мисля, че държавата липсва. Преди години се харчеха за милиони /по спомен около 10 / за рекламен клип от 10 секунди, който да рекламира курортите ни в Западна Европа в месеците на ранните записвания. Нито миналата , нито тази година чух за нещо подобно. В същото време реклама за съседна държава течеше нонстоп преди месеци включително и от голям техен превозвач.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
В момента, The Doctor каза:

Мисля, че държавата липсва. Преди години се харчеха за милиони /по спомен около 10 / за рекламен клип от 10 секунди, който да рекламира курортите ни в Западна Европа в месеците на ранните записвания. Нито миналата , нито тази година чух за нещо подобно.

Добре де, ти колко пъти видя рекламен клип на испански курорти по телевизията, че ходиш там?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 33 минути , Alexander каза:

 

Кланове ли има, спекула ли или какво?

Малкия пазар, късия сезон и др се изтъркаха, както и субсидиите, които не са малко у нас, само че някак си изчезват.

 

Всичко това е налице.

Подизпълнителите на спечелилите големи инфраструктурни обекти са от сивия сектор и източват европейските фондове.

Стихиен вълчи капитизъм, поляризация в обществото, липса на средна класа, на която се базира развитието на икономиката.  Но това не е новина за никого.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Добре де, ти колко пъти видя рекламен клип на испански курорти по телевизията, че ходиш там?

Аз пък съм виждал Надал да рекламира Майорка. Вярно, че е оттам, но реално е най-разпознаваемият испанец за широките маси по цял свят.


Бюджетът на Министерво на туризма в България е 15млн. евро. В Испания е 1.3млрд. евро и го увеличават рязко точно по време на короната. 

И като каза Варна от колко години пътя край Трифон Зарезан е затворен и от колко години буните са със стърчащи арматури? И двете са държавни обекти, ама никой не си мърда пръста. Та колкото влагаш толкова и получаваш обратно, но вината е поделена между държавата и частни инвеститори.



https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/492523-ministerstvo-na-turizma-1-091-300-lv-poveche-sa-zalozheni-v-proekta-na-byudzhe

 

https://www.tourism-review.com/spanish-tourism-budget-increased-substantially-news11757

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Добре де, ти колко пъти видя рекламен клип на испански курорти по телевизията, че ходиш там?

За мене Испания няма нужда от реклама. Всичко в нея ми харесва и се  връщам отново и отново. Иначе реклама има - масова се предлагаха рекламни оферти в английски сайтове на топ цени, по-добри от тези за Египет, Турция, Тунис и Италия.

Мисълта ми беше, че България има нужда от реклама на високо нива, а предлагащите услугата туризъм да отговорят адекватно на нея. 

Връзка към коментар

Понеже се спомена Майорка, се включвам с полу-офф-топик:

Вчера се върнахме от една седмица на Майорка. Бяхме в 4-звезден хотел на първа линия на източното крайбрежие (т.е. не в парти-центъра), с хубав басейн, спа и всичките му там facilities, на полу-пансион (избрахме този стил неприсъщо за нас настаняване, понеже сме с малко дете и искахме да ни е по-лесно, удобно, и да можем наистина да си починем). 90% от гостите бяха германци, семейства с деца или пенсионери. Тук-таме някой англо-говорящ или французин (и ние). 

 

Не ни е за първи път Майорка, но от първия път минаха 11 години и нямам много спомен, пък и не бяхме с дете тогава и се бяхме забили на някакъв парти-плаж където се наливаха с алкохол от кофи от сутринта. 

 

Първо искам да споделя, че съм очарована от обслужването. От сервитьори, през камериери, мениджъра на ресторанта, всички бяха изключително любезни (но не мазни), поздравяваха ни всеки път, за обслужването нямам коментар - бързи, точни, ефикасни. Винаги с внимание за това, че сме с малко дете (носят столче, сламка, и т.н., без да се налага да искаме). 

 

Базата на хотела също перфектна. Басейнът - изключително чиста вода, взимаха проби няколко пъти на ден, в края на деня всички шезлонги бяха подредени под конец. Имаше някаква анимация (аква фитнес, концерти, шоута), но заради детето не се интересувахме от нея.

 

Храната - на блок маса, без забележка. Голямо разнообразие, включително всеки ден различна прясна риба (няколко вида), която изпичат пред теб. Месо също. 2 пъти в седмицата имаше на обяд барбекю до басейна, което не беше включено в цената (нали е полу-пансион). Пробвахме скариди (gambas) на скара - порция от 8 огромни скариди, jacket potato и салата за 9 евро. Порция пържени картофки 3Е. Аз бях шокирана от ниските цени. Бира 2.85Е, чаша вино 4Е, коктейл 7Е. Коктейлите бяха много добри.

 

Иначе цената на нощувка, с барабар храна (закуска и вечеря), басейн, спа, анимация: средно 230Е за стаята (двама възрастни с дете). Гледах за справка разни вървежни курорти до Созопол - ми даваха ми по-високи цени. Съмнявам се, че бих получила същата стойност за парите си (value for money) в Созопол или където и да е другаде по българското Черноморие (допускам, че може и да греша).

 

Няколко думи за заведенията извън хотела. Пробвахме 2-3 такива по крайбрежната за обяд. Едно доста "натокано", другите по-обикновени. Евтино, но храната за мен беше с ниско качество. Калмари, сепии, разни пържени риби без вкус (сигурно замразени). След 3-тия опит решихме да си обядваме в бара на хотела. 

 

Сигурно няма да се върнем на Майорка в следващите 10 години, но за това лято останахме много доволни. Детето прекарваше по 4 часа на ден на басейна/плажа, а ние си починахме. За 1 седмица нямаше никакви засечки. 

 

Мечтая да намеря подобно място на българското Черноморие (на подобно ниво на качество и цена) и да заведа семейството си там, вместо да търся по Испания/Корсика/Гърция. 

 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 47 минути , tch каза:

Аз пък съм виждал Надал да рекламира Майорка. Вярно, че е оттам, но реално е най-разпознаваемият испанец за широките маси по цял свят.


Бюджетът на Министерво на туризма в България е 15млн. евро. В Испания е 1.3млрд. евро и го увеличават рязко точно по време на короната. 

И като каза Варна от колко години пътя край Трифон Зарезан е затворен и от колко години буните са със стърчащи арматури? И двете са държавни обекти, ама никой не си мърда пръста. Та колкото влагаш толкова и получаваш обратно, но вината е поделена между държавата и частни инвеститори.



https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/492523-ministerstvo-na-turizma-1-091-300-lv-poveche-sa-zalozheni-v-proekta-na-byudzhe

 

https://www.tourism-review.com/spanish-tourism-budget-increased-substantially-news11757

А защо няма да се оправи знаеш ли?

Някак си не може да се строй   в кратера на вулкана и да плачеш, ще лавата ти е погълнала къщата.

 

Там има големи проблеми с природата, но за сметка на това няма никакъв контрол, всеки си строй каквото иска и няма канализация и ефекта е налице.

Малко като умелите роми в Аспарухово преди години, понеже си бяха направили колиби в дерето и така го бяха запушили и като заваля яко и замина всичко.

 

Дори във Варна на градския плаж вече няма пясък или където има е на 50%. Специално на рибарския плаж няма никакъв пясък в момента, а си имаше плаж едно време.

За сметка на това има 101 кръчми, чалготеки и барове, явно въпрос на търсене.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Разбира се, че трябва реклама и то по всякакви канали. Спомням си как се радвах например преди години, когато в списанието на Уиз започнаха да излизат статии за България.

 

Ако наистина сме имали силни сезони с чуждестранни туристи, явно някой трябва да провери какво се е случило, че да не идват пак тук.

 

Може би туроператорите промотират по-яростно други дестинации. Например сега май доста силно се пробутва Албания от инфлуенсъри и т.н.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, Alexander каза:

Октомври месец не става за плаж в Майорка, сам може да видиш, че средните температури на въздуха са 20 градуса, изключвам редки случаи. И в Българи поне до края на септември може да става, ама не се води сезон.

Дори да има 15 дни повече сезон, това не е много повече от нашия, нали така?

Не знам дали визира мен, но това са цените в Палермо, на не една кръчма.

А дали е качествена, няма нужда да говорим мисля.

След като в магазините много неща са на 50% от тези в България, защо да няма хубава пица, а то има масово за 7-9евро?


 

 

така, това долу дори на не е на намаление, нали знаете колко струва в Бг, без значение дали е българско или друго производство? Разлика в пъти

 

IMG_9881.jpeg

 

 

На плажа първа линия в Mondello

IMG_9879.jpeg

 

 

 

IMG_9885.jpeg

 

Това вече е в топ туристическото Чефалу, само стека погледнете 11евро! Да, не е от Небраска, ама ме съмнява да е лош

IMG_9901.jpeg

IMG_9900.jpeg

 

 

 

В месарница и то в Чефалу, най-скъпото говеждо е 15евро/кг, за сравнение у нас 100 пъти съм писал тези меса варират по 80-100лв/кг, дори да са български, без коментар мисля.

IMG_9909.jpeg

 

Ето и в лидъла как е, само 30% отгоре е цената на едно и също вносно нещо в една и съща верига

IMG_9942.png

IMG_9943.jpeg

 

 

Швейцарски Ементал 15евро, но френския беше по 11евро/кг

IMG_9952.jpeg

 

 

Примерите са безкрайни, фактите са видими за всеки 

Може би, защото аз съм свикнала че в Швейцария за 7 франка най много вода и кафе да си взема и затова ми беше трудно да си представя, как една пица ще е 7 евро. А Не че не е възможно.  А че в България е станало доста скъпо си е факт.

Връзка към коментар

Мен ме дразни двойния стандарт в обслужването на много места в България. Ако си българин и нещо не е наред, често положението е "тука е така, оправяй се". Ако си чужденец или си с чужденец, определено се стараят повече. А ценоразписите за българи и чужденци са едни и същи (на повечето места). Скоро @Marusinka разказа как имали дървеници в хотела, управата извикали мъжа й чужденец, върнали му парите, армагани и извинения, викнали него, не нея, българката. Моите впечатления от преди години са същите, когато съм била с приятели чужденци. Мен не ме отразяват, те само изпърхат с мигли и обслужването рязко се подобрява, ситуации се решават на мига и всичко е цветя и рози.

 

Ето го:

 

 

Връзка към коментар
4 hours ago, Velyana said:

Въпросното място край Черноморец е много тренди в момента и всички ходят там за да се постнат в Инстаграм. И аз бях леко шокирана от цените , бунгало за цял сезон е 30 хил. Евро. Вярно , че е доста добре направено, но все пак 30 хил. са доста висока сума. Но явно има кой да хи плати.

Но и другата крайност ми е странна и честно казано не мога да си обясня как за 7 евро ще получа качествена и вкусна пица. Все пак си трябват продукти, работна ръка, ток. 

Толкова е в Сицилия пицата , 7-8-9€. За 12-15€ ще имаш пица и в хубаво заведение на пъпа на Рим.Да не говорим , че стандартния и размер рядко е по силите на сам човек.

Няма място за сравнение с Швейцария.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хайде и от мен нещо чуждоземско, даже прохладно :sun_bespectacled:

От моята Исландия преди 3 седмици, която няма да измести в сърцето ми Бутан и Тибет, но успешно ги конкурира, та още намясто запланирах по-продължителен предстой там, за да си я догледам...

 

По неволя, или пък точно така е трябвало, прекарах в 2 поредни дни часове наред в тратория в Рейкявих, на съседното кьоше до хотела. Само там можеше да се зареди телефонът ми, с тяхното кабелче, след като моето дефектира още в буса преди Рейкявик.

 

Ами мястото беше изключително приятно, хората - още повече: Шеф смяна - викингов потомък на средна възраст, шеф смяна на другия ден - от Южна Румъния - двамата настаняват гостите и събират сметките. Подвизаващ се зад тезгяха пред каменната пещ симпатяга пък се оказа унгарец, и двамата по-млади от исландеца. Автентичните италианци бяха в кухнята - за всичко разпитах и много наснимах от интериора, само в кухнята не се заврях, но другия път непременно.

 

В траторията много ми хареса. Дори се прежалих за едно тирамису, на безумна за представите ми и размера му цена от 25,-- лв., за да го сравня с моето ненадминато.., гнило оправдание, ОК 🙃

 

Хората имат константна меню карта, на 2-та езика, залепена на стъклото, за виждане отвън. На всяко място в заведението е сложена и в А3 формат. Ценовият стандарт в Исландия е изключително висок, дори на приятелка от Швейцария със солиден бизнес й се вижда върло скъпо там.. 

 

А заведението е изискано. За вечеря работи от 17 до 22 ч., инак отваря в 14 ч. Става опашка и пред входа на улицата за насочване към места за консумация, въпреки че площта не е малка, а повечето клиенти са резервирали онлайн или по телефона; и тя бързичко се обработва и всеки получава място, та дори и на диванчето срещу моето "работно място" в траторията, ако е само за едно пица Diavola за момиче от Сидни.

 

 

 

 

Matse__ill_juni_2023__1_.pdf

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.