Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

преди 18 минути , Coo каза:

Мен ме дразни двойния стандарт в обслужването на много места в България.

Възможно е. Но това е така не само тук. В Гърция често се случва следното -  чакаме на каса, пред нас касиерката се разправя със свой сънародник,  ама с интонация все едно го кълне. Идва нашия ред, поздравяваме на английски и по лицето на ядосаната служителката се разстила най-сияйната усмивка, следва перфектно обслужване.

Конкретно за дървениците, едно ревю с лек намек за тези бобулечки би отменило резервации за години напред. Съмнявам се, че в този случай народността е имала някакво значение.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 49 минути , iMari каза:

се разстила най-сияйната усмивка, следва перфектно обслужване.

😅   Явно типично за нашите географски ширини.

Връзка към коментар

„Гиче, намерих изгодно предложение до Варна и резервирах. Нали сестра ти ще ходят на Златни тази година?! Не искам да ми се надуват, че са били някъде, а ние ядем сандвичи на Фанари. Зел съм ол инклузив за 5 дни на Златни, ши му съ ни види. Един път се живее!“

Развигор беше твърдо убеден, че Гърция е изпята песен и той я е обиколил цялата – от Фанари, та чак до Керамоти и дори плаж в Неа Карвали. На никой от семейството не му хареса почивката. Марина се запече от сандвичите, които баба й беше приготвила съвсем пресни в Кърджали, само няколко часа преди да минат от Асеновград на път за Маказа. Гичка не беше щастлива от факта, че сандвичите на майка й бяха се развалили толкова бързо от „лошия“ гръцки климат и трябваше да прави сандвичи в Гърция, на гръцките цени, които бяха в интерес на истината по-ниски от тези в Асеновград и Кърджали, но пък бяха в евро, което вещаеше някакъв страх у нея и майка й. Не беше ясно каква е причината, но пък приказките, че еврото е нещо лошо, бяха започнали да придобиват ясен и обективен характер, вероятно и поради постоянното повтаряне от баща й.

„Суънце (Гичка не умееше да произнася правилно буквата „Л“), поне кака няма да ми се надува сега. Хубууу си направил! А ремонта на кухнята малко може да изчака. Не ни е тупнало сега през лятото. Май малко ши ни е много 5 дни на море, ама те и колежките не ходят за по-дълго.“ Сякаш всичко във връзка с годишната почивка се въртеше около това какъв е стандартът зададен от сестра й и колежките в службата. Гичка не виждаше много смисъл да се „хвърлят“ пари по почивки и пътуване. Беше ходила вече много по света – С Развигор преди 3 години направиха луксозна почивка в тризвезден ол инклузив хотел в Кушадасъ, с колежки бяха в Охрид, а последната година и в Гърция на почивка. „Пари на вятъра“ Гичка не даваше. „Екскурзиите в чужбина са гивезелъци на хора, които се чудят къде да си дават парите!“ Парите трябваха за важни неща – „Ще прекараме на майкини газ, защото татко каза, че бъдещето е в газта и някакви 4-5 хиляди лева ще ги избият за няма и 5 години.“ Гичка и Развигор не разполагаха с много пари по тяхно мнение. Апартаментът в Асеновград го купиха техните, като продадоха къщата на баба й на село. Нямаха кредит, защото кредитът е нещо лошо и „ставаш роб на банката“ по думи на баща й. В Пловдив бяха купили двустаен, който даваха за 480 лева под наем. Развигор имаше късмета да работи в голяма фирма в Пловдив като ИТ-експерт (често се чудеше дали е такъв всъщност), а тя беше счетоводителка. Парите никога не стигаха, защото само това качество нямаха. Дъщерята с айфон за 1600 лева, но пък „и тя е дете“, очила Армани на Развигор за 650 лева, защото "те всички такива носят", 65 инча телевизор на изплащане („Та само Тянчето ли могат да си позволят такъв голям телевизор!“), пералня Мийле за 1600 лева, защото "всички колежки ще умрат от завист", на село пълно обзавеждане на двата етажа и т.н. Разходите имаха смисъл, когато са за нещо „смислено“, тоест – материално. „Голям кяр една седмица на екскурзия! После кво ти остава?!“ Приказките, че „пари, дадени за пътуване и учение, не са напразно“, бяха пълни глупости за Гичка и майка й. Глупости на хора с много пари.

Пристигнаха на Константин и Елена в 11 часа, свалиха багажа и се отправиха за настаняване. На рецепция ги посрещна готина мадама със стилни очила. Понеже беше готина и със стилни (вероятно скъпи) очила, тя не им се усмихна. „Подранили сте! Настаняването е от 2 часа.“ – и се взря в тях, като че искаше да ги накара да се срамуват, че са прегрешили така.

„Развигоре, мама ти каза, че ще е рано, но ти …..“ Майка й отново беше права, а мъжът й грешеше. Дали това имаше нещо общо във връзка с неговите чести командировки в Мездра напоследък!!?

Отидоха на плажа – на шир и на длъж плажът беше покрит с чадъри и шезлонги. „Гиче, е тва е плаж! Няма ли чадъри и шезлонги, не ми хвали плаж! То кат няма чадъри, аз мога и на Кълвачево да си остана.“

На плажа нямаше много хора. „Сички са фърлиха на Гърция!“ – доволен заключи Развигор. „Суънце, ти видя – файда никва. Ходат само да кажат, че са били в Гърция. То Гърция кво е – и там море и пясък, ма сичко в евро.“

По-късно се настаниха. Стаята беше удобна и просторна. Марина и Гичка заеха спалнята, а Развигор се разположи удобно на неудобния диван. „Е, няма да живеем тук! За 5 дни сме само!“

Храната беше вкусна. Малко им беше омръзнала на третия ден вече, но пък хайде сега – на ол инклузив бяха все пак. Имаше и ресторант за по-така случаи, но това беше за „по-висок клас“ почиващи. В хотела имаше и баровци – поршета и ленд ровъри бяха паркирали с две гуми почти в хотела. Те спряха субаруто на 200 метра от хотела на платен паркинг, т.к. им обясниха от хотела, че паркингът е само за ВИП-гости. Какво означаваше това кой знае, но пък те знаеха, че не са такива и това беше достатъчно да си мируват и да плащат по 25 лева за 24 часа на паркинга. Храната….да, тя беше вкусна – пица, спагети, пиле с ориз, грах, кюфтета. Е, понякога имаше и риба, но тя не беше сякаш толкова прясна, защото на вкус издаваше, че е замръзена по-миналогодишната минала година. „Ний обаче не сме притенции“ – потвърди Развигор, вероятно имайки предвид, че все пак вкъщи Гичка не готвеше често, а когато готвеше – специалитетът й бяха запържени замразени зеленчуци, полети обилно с чеснов сос, който тя правеше с обилно количество майонеза. Вкусноооо!

Пиенето беше супер! Е, всички алкохоли – водка, ракия, уиски…. имаха сходен вкус на етилов спирт от земеделски (и не толкова) произход, но пък „нали сме на ол инклузив все пак!“ Изобщо българите бяхме превърнали „ол инклузив“ в мръсна дума, нещо, от което трябва да се срамуваме, защото всъщност това е опция не за облекчаване на почиващия, а за „бюджетните почиващи“. Бюджетни туристи и почиващи от „по-висок клас“ – всеки в България си знаеше мястото. И двата типа почиващи обаче искаха да покажат, че са финансово стабилни и плащаха всяка цена, която им обявяха в сметките, за да не се излагат пред хората и да ги сметнат за бедни селяндури. И така цените на Българското черно море стигнаха и задминаха тези в Испания, Гърция, Португалия….. А българите във форумите си чешеха езиците и се чудеха каква е причината – голямото търсене, малкото предлагане, гладът в Мали или проблемите с неспирните дъждове в Южен Сулавеси. Проблемът беше в главите на българите. Как се лекува това?! Лекува се с времето. Дайте на едно общество работа, хляб и спокойствие, оставете го така 100 – 200 години. Всичко е готово!  

• Харесвам 2
  • Браво 6
  • Смея се 18
Връзка към коментар
преди 1 час, Velyana каза:

Може би, защото аз съм свикнала че в Швейцария за 7 франка най много вода и кафе да си взема и затова ми беше трудно да си представя, как една пица ще е 7 евро. А Не че не е възможно.  А че в България е станало доста скъпо си е факт.

Знам че си в Швейцария, но там е друг свят-ценово. Все пак страната с най-високи заплати и цени.

Това лято приятелка от Америка-Калифорния ,беше в Швейцария и ми каза, че било доста по-скъпо от САЩ, където е скъпо по принцип.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 32 минути , Alexander каза:

Знам че си в Швейцария, но там е друг свят-ценово. Все пак страната с най-високи заплати и цени.

Това лято приятелка от Америка-Калифорния ,беше в Швейцария и ми каза, че било доста по-скъпо от САЩ, където е скъпо по принцип.

Въпреки това някой цени в България ме шокират 😂😂 като бунгало за 30хил евро на сезон 😂

• Харесвам 5
Връзка към коментар

не знам защо сме се захванали да дебнем кой как и за какво си харчи парите 🙂 факт, цените у нас са високи, но очевидно има и кой да ги плаща; по стечение на обстоятелствата имам поглед върху различни браншове - ами в последната година заплатите навсякъде се удвоиха, а на места и утроиха, така че има и зрънце истина в някои "политически" твърдения, че доходите в България донякъде изпреварват инфлацията, но е по-скоро, че се вдигнаха СЛЕД като се натрупа инфлация, и който е стискал зъби, сега се поотпуска малко (което пък е стимул пак за инфлация, изобщо перпетуум мобиле), нека не забравяме и че големият процент хора не пътуват като публиката тук, а имат по 1-2 почивки годишно, в идеалния случай лятото на море, зимата на малко ски, та за тия 10-15 дни са склонни да харчат повече и да не обръщат внимание на големите надценки, особено пък ако нямат база за сравнение с различно качество на друго място

• Харесвам 7
  • Шок 2
  • Смея се 5
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 41 минути , antea каза:

не знам защо сме се захванали да дебнем кой как и за какво си харчи парите 🙂 факт, цените у нас са високи, но очевидно има и кой да ги плаща; по стечение на обстоятелствата имам поглед върху различни браншове - ами в последната година заплатите навсякъде се удвоиха, а на места и утроиха, така че има и зрънце истина в някои "политически" твърдения, че доходите в България донякъде изпреварват инфлацията, но е по-скоро, че се вдигнаха СЛЕД като се натрупа инфлация, и който е стискал зъби, сега се поотпуска малко (което пък е стимул пак за инфлация, изобщо перпетуум мобиле), нека не забравяме и че големият процент хора не пътуват като публиката тук, а имат по 1-2 почивки годишно, в идеалния случай лятото на море, зимата на малко ски, та за тия 10-15 дни са склонни да харчат повече и да не обръщат внимание на големите надценки, особено пък ако нямат база за сравнение с различно качество на друго място

Утрояване на заплати в рамките на година?! При ниските данъци в България трябва нетните възнаграждения да гонят тези в Норвегия или поне Германия 😮

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 53 минути , antea каза:

Много ми е интересно кои са тези браншове, да не говорим за 20-30%, защото това пак е много и рядко чувам за такива увеличения. Масовото е 10-15%, разбира се и 0% има.

Единствено това е възможно на "наш" човек, назначен на специално място или нещо от сорта, който само се води на работа. На такъв може и х5 да му я вдигнат.

Дори не съм чувал, камо ли срещал на живо удвояване на заплата за последната година в нито една сфера.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

е вие сериозно ли - за две години всичката храна поскъпна двойно, по едно време енергийните източници - също, и според вас хората умират от глад, защото са получили повишение само с 10-15% или какво? нали не си въобразяваме, че дори и хората тук продължават да пътуват както са го правили преди години, като си харчат някакви спестявания, а не защото и доходите им са нараснали пропорционално? само малко по-нагоре някой обясняваше как шофьор на атракционно влакче се търси срещу заплата 2500, което е съвсем ниско квалифициран труд, та в по-средните позиции защо да е различно? наблюденията ми са за транспорт, здравеопазване, разни бизнес-услуги, международни търговски отношения, инженеринг, и го знам от първа ръка, защото аз им правя заплатите и виждам регулярно повишение през няколко месеца, което води до удвояването и тн спрямо база отпреди 12-18 месеца; да, обобщих неправилно, че така е навсякъде, но подобна тенденция определено има

и това не значи, че народът масово е забогатял, а единствено, че съпоставката доходи-разходи е вероятно същата, но вече качена на друго ценово ниво, с което би трябвало да сме свикнали вече, а не да ни изненадват кръчмарските цени

• Харесвам 5
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 4 минути , antea каза:

е вие сериозно ли - за две години всичката храна поскъпна двойно, по едно време енергийните източници - също, и според вас хората умират от глад, защото са получили повишение само с 10-15% или какво? нали не си въобразяваме, че дори и хората тук продължават да пътуват както са го правили преди години, като си харчат някакви спестявания, а не защото и доходите им са нараснали пропорционално? само малко по-нагоре някой обясняваше как шофьор на атракционно влакче се търси срещу заплата 2500, което е съвсем ниско квалифициран труд, та в по-средните позиции защо да е различно? наблюденията ми са за транспорт, здравеопазване, разни бизнес-услуги, международни търговски отношения, инженеринг, и го знам от първа ръка, защото аз им правя заплатите и виждам регулярно повишение през няколко месеца, което води до удвояването и тн спрямо база отпреди 12-18 месеца; да, обобщих неправилно, че така е навсякъде, но подобна тенденция определено има

и това не значи, че народът масово е забогатял, а единствено, че съпоставката доходи-разходи е вероятно същата, но вече качена на друго ценово ниво, с което би трябвало да сме свикнали вече, а не да ни изненадват кръчмарските цени

Дано е така, но се съмнявам!

Ние сме на бюджетна субсидия и през 2022 имахме 10% увеличение. За тази година се очертава 0%.

Спестеното през пандемията осигурява някакъв ресурс за пътуване, но се изчерпва бързо.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Увеличения  през няколко месеца хайде стига..Не знам ти в кой свят живееш, нищо че правиш заплатите на 50% от отраслите така както гледам..

За сметка на това, аз съм в инженеринга цял живот и 50% от познатите ми са там. И само да ти кажа, че в момента почти всичко в инженеринга е в рецесия и се очаква да спре да пада надолу другото лято.

Пак казах, има такива наши хора, даже знам за един, който седи в тях с жена си, но и двамата са на високи заплати на височки позиции, ама тати и разни други са ги нагласили.

• Харесвам 14
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , antea каза:

вие сериозно ли - за две години всичката храна поскъпна двойно, по едно време енергийните източници

На по-заможните хора храната и отоплението не им е голямо перо от бюджета. Освен това основната енергия за бита - токът почти не е поскъпвал. 

Връзка към коментар

разбира се, че нямам поглед върху много фирми в даден бранш, но заплатите се повишават, не защото работодателите са с добри сърца, а защото конкуренцията кара да се изравняват заплати в отрасъла - като се опитат да ти вземат служителите, бързо се дават контра-оферти

просто жалейката за високи цени и ниски доходи точно в този форум ми се струва малко нелепа, ще рече човек, че всички едва оцеляват, ама не спират да пътуват, но както и да е, не можем да се убедим взаимно 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 3 минути , antea каза:

просто жалейката за високи цени и ниски доходи точно в този форум ми се струва малко нелепа, ще рече човек, че всички едва оцеляват, ама не спират да пътуват, но както и да е, не можем да се убедим взаимно 🙂

Не мисля, че някой се жалва тук. Говорим си за процента на увичение на работната заплата на наетите лица, не за ръста на доходите на хората със собствен бизнес.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, iMari каза:

Последните години където и да пътувам се запознавам с чужденци, почивали в България и останали много доволни. Споменават основно големите градове Бургас и Варна, както и курортите Албена, Златни/ Слънчев ден, Св.св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Банско.

Преди няколко години в с. Емона се запознах с двойка французойка и англичанин, дошли за няколко дни на почивка и толкова харесали България, че за две седмици решили да се преместят да живеят тук.

На о.Корфу срещнахме исландка, която като чу че сме от България въодушевено ни разказа, че била на джаз фестивала в Банско, страхотно било и много искала да се върне пак в България.

Още един фен на Банско срещнах скоро - поляк, който дошъл с негови приятели да  финализират сделка за покупка на имот в Банско и толкова му харесало, че решил да вземе съседен апартамент и той. Голям образ беше, показа ми любимата му закуска - октопод с карнобатска гроздова. Традиционно банска комбинация. 😂

Последно хазайката в Баня Лука каза, че е била със семейството си някъде по южното Черноморие и останали очаровани. Не помня точно дали за Созопол или Ахтопол ставаше дума.

Чужденците идват в България за кратко време. Нормално е да им хареса най-вече заради евтините цени. То и на мен ми харесва като отида в Колумбия, Узбекистан, Виетнам и т.н. на туризъм, но не бих живял в такава страна.

преди 8 часа, Alexander каза:

Масово се доливаше вода в чаша кола, бира или сок от кутия, като има и по-сериозни неща, които повечето от вас не са чували, но топа е шопски калкан и това не е  мит.

Тези трикове ги бях позабравил. Спомням си като студент как мой приятел работеше като барман на Слънчака. Разказваше ми, че бирата се долива с вода, поръчка за вносни уиските се заместват с български, водата се налива от чешма и т.н. Много пари си докарваха за времето и на никого не му пукаше за туриста. 

преди 7 часа, Alexander каза:

Мен ме интересува защо по магазини и кръчми в много страни е осезаемо по-евтино от България, горе пуснах снимки.

Кланове ли има, спекула ли или какво?

И тук като се замислиш, че ДДС-то им е 9%. Не ми се мисли какви ще станат цените по заведенията, ако отново им стане 20%.

преди 1 час, antea каза:

Не знам какви заплати са се увеличили и къде. Може би гледаш София. В Пловдив въпреки липсата на кадри вече се усеща някакъв спад и от септември ще има драстични съкращения. В нашата компания, която е американска, се говори за съкращение на около 50 души при 300 общ капацитете.

преди 26 минути , antea каза:

разбира се, че нямам поглед върху много фирми в даден бранш, но заплатите се повишават, не защото работодателите са с добри сърца, а защото конкуренцията кара да се изравняват заплати в отрасъла - като се опитат да ти вземат служителите, бързо се дават контра-оферти

Тук пак е много относително от бранша. Повечето чуждестранни компании в България са тук заради евтината работна ръка. Нали не мислиш, че някой ден в производствените компании ще достигнем нивата на заплащане в Германия, Нидерландия, Франция и т.н.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

На мен тази година морето в Италия ми излезе по-малко от миналата в Родос. Почваш да режеш от разни ненужни неща, за да можеш да пътуваш. Не съм съгласна, че продължавам да пътувам така, както съм го правила и преди. Понатрупала съм и опит от четене тук😉. Не ме бърка, важното е да пътувам, а не да си снимам чинията. 
Не съм съгласна и с това, че който пътува, има излишни пари. Начин на живот е, начин на осмислянето му, начин на зареждане е, точно в този форум.
За статистиката - нямам увеличение на доходите😲

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 28
  • Браво 1
Връзка към коментар

@Coo, и аз съм на мнение, че в моя случай нямаше значение откъде сме, а просто от хотела се презастраховаха, защото ако бях дори само се развикала на рецепция, че имаме дървеници, поне 50 човека щяха да ме чуят и щеше да стане мазало. Но в самия хотел ми направи друго впечатление - всички бяха адски любезни (освен чичака от охраната на паркинга). Първата вечер по време на вечерята видях сред десертите шоколадова торта, която много ми хареса, обаче докато стигна обратно и беше свършила. Попитах една от служителките на блок масата на български дали ще я заредят отново, жената веднага скочи, отиде да провери имат ли още от нея, но понеже нямали, ми донесе друга шоколадова торта от кухнята. 
Като цяло тази година нямах много малко сблъсъци с кисели физиономии и лоша кухня.

Цените на дадени неща ми се сториха високи за качеството и вкуса - сладкарски изделия, сладолед, но на други ниски - основни ястия, кафе, пица, обща сметка в по-хубави ресторанти, вино. 
За мен лично има напредък във всички сфери на живота в България. Друг е въпросът кога предлагането по заведенията ще започне да се съобразява с възвръщаемостта на клиентите, а не с мотото: “Ден година храни.” и ще надрасне напълно мутренската наглост на част от своите собственици.

• Харесвам 9
  • Браво 3
Връзка към коментар

През 2022-ра статистиката казва, че за първи път доходите в България не изпреварват инфлацията. Най трудно е инфлацията да се излекува по най класическия начин - чрез замразяване на дохода за да не се завърти колелото на висока инфлация с години. Вдигането на доходите за компенсирането на инфлацията е като да гасиш огън с бензин. Смисъла на вдигането на лихвите е да се намали финансирането на хората, за да се потисне потреблението. При условие, че в ЕС и САЩ - страните, чийто централни банки са основните виновници за високата инфлация, лихвите изхвърчаха нагоре, у нас продължават да са ниски, как очакваме нещата да се нормализират. Просто ще чакаме отново да се оправят отвън, за да си внесем оправянет. Чрез валутния борд в България е черпим всички негативи, а зарад опъването ни за приемане на еврото не можем да се възползваме от положителните страни. Отделно се появи грийдфлация, където доставчиците надуват цените защото магарето носи колкото му сложиш. Това в среда с лоша конкурентна среда и неработещо КЗП се отразява още по негативно.

Някой беше споменал чорбата - помия на чайната в Черни Връх. Въпрос на гледна точка е - нарича се фалшива шкембе чорба от гъба кладница, аз например много я харесвам, а цената е 6 лв. Чудя се колко пък пари изкарва една такава чайна, че чак да е печатница за пари... ние сме свикнали да правим постоянно изводи за нещо без да разбираме материята. Видели сме, че октоподите в Гърция стрували някакви пари и очакваме, че трябва да са по евтини в България, защото заплатите били еди какви си. Напротив, в България много неща, които се предлагат в гръцките ресторанти, не само, че е логично да са по скъпи, а и е логично да са с по различно качество, да не кажа по лошо. 

До голяма степен манталитета ни е така устроен, че изтъкваме у нас най лошите елементи, а всичко друго остава на заден план. Обаче като сме по тропиците забелязваме 100-те квадрата чист плаж, но не забелязваме, че е натъпкан с инстаграмаджии, околовръст е абсолютно неподправена кочина, а всичката мръсна вода се излива директно в морето и реките където после плуваме в "тюркоазените води". Преди това сме се лашкали по разни разкривени пътища с някакъв транспорт, за който сме се пазарили като цигани за булка. По миналата година бяхме с голямата щерка на кратка обиколка в Италия. В Соренто детето каза, че иска да отиде на плаж, който не бяхме планирали, но не беше проблем. Минах през един магазин, купих си бански, тя щеше да го кара по гащички 🙂. Всичко точно, слизаме на плажа, който се състоеше с от платформи и камънаци и се започна цифроманията, а момчетата които се грижеха за това, да кажа че не бяха кисели  - не мога, че говореха някакъв разбираем английски - също не мога, нали ужким това е едно от най туристическите места в Италия. Хубаво де, неприятно беше, че за едно потапяне във водата трябваше да олекнем с къде 20€, но това не успя да ни развали общото впечатление от почивката. Така де, въпреки че сме обиколили много места и морета по света, в нито един момент, не мога да кажа "Аз на Българското море нема им стъпнем!' щото някъде си било по хубаво... нито мога да кажа, че в България са най - гадните ресторанти, нито най мръсната вода, нито най гадното настаняване. 

• Харесвам 20
  • Браво 3
Връзка към коментар

@antea, не знам как е по частния бизнес, но искам да те уверя, че в държавния сектор (или поне където съм аз) заплатите не са мърдали от 2020 г. Не знам какви са тези х2 или х3 увеличения. Същото мога да кажа и за банката, в която работи дъщерята - само % за прослужените години им дават последните няколко години. Кажете къде са тези места с двукратно повишаване на заплатите, че да се преориентирам, докато не ми е станало време за пенсия 😉 

Да си призная, аз се чудя моите по-млади колеги как оцеляват с техните заплати. Вероятно разчитат на семействата си, защото при нас (в държавната администрация) не се разрешава втора работа (освен творческа такава или преподавателска). Скоро говорих с едно момиче от Университета, към който давам от време на време часове - тя е технически сътрудник. Каза, че е на минималната работна заплата, което за човек с магистратура, два чужди езика и пълен работен ден ми е малко странно. Да не говорим, че на 740 лв (май толкова беше) е невъзможно да се оцелее в голям град, дори и да имаш собствено жилище и да не се налага даплащаш наем.  

Знам че ще кажете, че като не й харесва - да си търси алтернативи, съгласна съм. Но и за тези длъжности са необходими хора с добра квалификация. Иначе какво ще се случи? 

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 11 часа, ДиянаВ каза:

На мен тази година морето в Италия ми излезе по-малко от миналата в Родос. Почваш да режеш от разни ненужни неща, за да можеш да пътуваш. Не съм съгласна, че продължавам да пътувам така, както съм го правила и преди. Понатрупала съм и опит от четене тук😉. Не ме бърка, важното е да пътувам, а не да си снимам чинията. 
Не съм съгласна и с това, че който пътува, има излишни пари. Начин на живот е, начин на осмислянето му, начин на зареждане е, точно в този форум.
За статистиката - нямам увеличение на доходите😲

Аз имам едни 4 процента увеличение спрямо 2022 (не се оплаквам де), но съм точно на твоето мнение - начин на живот е.

Ние примерно нямаме автомобил от повече от 2 години - ползваме градски транспорт и велосипеди. Ама това ми спестява една сериозна сума в евро всяка година, които отиват за пътуване.

• Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Lyubina каза:

аз се чудя моите по-млади колеги как оцеляват с техните заплати. Вероятно разчитат на семействата си

Или обратното. Един от най-близките ми приятели , колега и partner in crime когато дойде време за пътувания, не е родом от София от Русе е. Майка му работи в пекарна , баща му е счетводител. Буквално всеки месец им помага с дребни пари защото не им стигат, преди 2 лета им даде и 15к за покрива да си оправят на къщата , просто нямат , и извън София повечето нямат. А даже и в София, прибирах се пеша преди няколко вечери и гледам билборд на Кауфланд, търсят работници - заплатата написана между 1500 и 1800 лв бруто. Ако са скочили по 2 по 3, това означава че са почнали да вземат по 3600 за касиерка , едва ли .... Вдигнати са заплатите буквално в 2 -3 сектора, при нас в ИТ по принцип си има увеличения , знам за доктори дето и при тях има увеличения, за други не знам . И да, 99% от хората тук си пътуват и при сегашното положение, и не са афектирани, късметлии сме че имаме възможностите, защото положението не е розово за голяма част от хората в БГ. 

А за нашето море и аз бих добавил че не ходя, не съм бил от 2014 , заклевам се. Но аз не се кефа на тълпата там и поведението и отношението на почиващите там и затова си прекарвам времето другаде. 

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 14 часа, antea каза:

нека не забравяме и че големият процент хора не пътуват като публиката тук, а имат по 1-2 почивки годишно, в идеалния случай лятото на море, зимата на малко ски, та за тия 10-15 дни са склонни да харчат повече и да не обръщат внимание на големите надценки

Ти сериозно ли? Това ми звучи малко като "като нямат хляб, да ядат пасти".

За съжаление големият процент от хората в България не пътуват изобщо, а си мечтаят и си остават с една-единствена почивка. Точно тези хора не могат да си позволят да харчат повече и да не обръщат внимание на големите надценки.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 2 часа, infectedmushroom каза:

Или обратното. Един от най-близките ми приятели , колега и partner in crime когато дойде време за пътувания, не е родом от София от Русе е. Майка му работи в пекарна , баща му е счетводител. Буквално всеки месец им помага с дребни пари защото не им стигат, преди 2 лета им даде и 15к за покрива да си оправят на къщата , просто нямат , и извън София повечето нямат. А даже и в София, прибирах се пеша преди няколко вечери и гледам билборд на Кауфланд, търсят работници - заплатата написана между 1500 и 1800 лв бруто. Ако са скочили по 2 по 3, това означава че са почнали да вземат по 3600 за касиерка , едва ли .... Вдигнати са заплатите буквално в 2 -3 сектора, при нас в ИТ по принцип си има увеличения , знам за доктори дето и при тях има увеличения, за други не знам . И да, 99% от хората тук си пътуват и при сегашното положение, и не са афектирани, късметлии сме че имаме възможностите, защото положението не е розово за голяма част от хората в БГ. 

А за нашето море и аз бих добавил че не ходя, не съм бил от 2014 , заклевам се. Но аз не се кефа на тълпата там и поведението и отношението на почиващите там и затова си прекарвам времето другаде. 

Съдейки по ситуацията при брат ми, увеличението на РЗ в средния частен сектор от коледа насам лично при него беше на 2х с по 100 лв., ей така негласно дойдоха по сметката му и никой нищо не аргументира. 

Аз лично не съм по водните площи, освен ако не са от по-далечните и се намират по маршрутите на пътешествията ми.

На нашето море спрях да ходя, откакто започнах да пращам сина ми на ученически лагери от 7-годишен, преди това ходех заради него и с автомобил.

Последно пребивавах за 4 дни от Царево до Варна през 2005 г., заедно с французин, приятел на моя приятелка, понеже през седмицата тя беше на работа. От 4-5 години наистина ми се ходи в Бургас, тъй като обичам атмосферата на този град - преди често бивах за недълго там, преминавайки с полети или БДЖ напът за ММЦ, Приморско, където прекарвах летата в ученическите и студентски години, и веднъж за седмица, когато детето беше в Окр. болница.

Но не сварвам да си го организирам Бургас за 2-3 дни, евентуално и малко от южното Черноморие, което обичам. Мисля си, че е възможно подбиране на по-бюджетен вариант за нощувка и изхранване, и то е въпрос на време за изследване източници на информация и прозвъняване на места за настаняване.

------------------

„Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив.“ - Волтер

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 часа, iMari каза:

ама с интонация все едно го кълне

Те гърците така си говорят - все едно непрекъснато всеки се кара с всички наоколо. 😁

Междувременно:

Може да бъде изображение с квитанция за билет и текст, който гласи 'някакви хора ce оплакват, че във варна плащали за ледче, за лимонче... тука си плащаш за да не ти сложат coc на пицата. скоро ще си плащаш и за да не ядеш пица скрийна e на Ivelina Vilhemova "OPaTEлU" BAPHA 30DC 86264904129 величков 55 сияна 146 унп:еd280520-0146-0060937 #терминал No: #CUCT.No: 366240 #Maca: 93 порьчки: 2 #начало: 20:59 край: 23:09 #закрита CMETKA 1.00 12.89 без доматен COC сьс нелсьн OPOκUAα клифс 500мл минерална вода 1л ел чоризо голяма бобавка синьо сирене добавка яúче обща сума: B брой лB. 48.64 48 ANTUAA'

• Шок 6
  • Браво 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.