Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

25€ не знам каква е тази пица в Италия.

Стандартните  цени са под 10€.

по-скоро с пиене бутилка вино за двама  и десерт ще се доближат до 20€-25€ на човек 

А какво получаваш е съвсем отделна тема и няма да я коментирам,  защото пиците нямат общо най-общо казано 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , luba_rizova каза:

И аз мисля, че 100 евро, разделено на 6, излиза по 17 евро на човек. Честно казано, 1 пица в Италия почти ги доближава, а ако трябва и салата, и десерт , и питие... Би платил повече със сигурност.

Освен това, пътя до Испания/Италия/Португалия не е без пари ,все пак. Нека го кажем така - фактите може да са факти, но когато изпитваш предубеждение и неприязън, няма как да ти е добре, и дори Динозаврите ще ти правят впечатление.  

Тъй като пак ще ходим в Банско, и там, където спим редовно няма места , да кажа, има избор от много добри варианти за настаняване в порядъка на 50-70 лв на вечер на стая. 25-35 евро за двама.  Когато някой ми намери такива цени в Италия/Испания/Португалия, да дойде да ми се обади, и то не на хостел , и то на планина , с безброй възможности за планински туризъм, отделно и спа, и минерална вода.

А щото пътя до Албена ми е без пари. А да не говорим за допълнителните разходи, небрежно пропуснати в цената на настаняването - паркинг 10 лв. или 20 лв. на ден ако искаш да спреш в непосредствена близост до плажа. Пак да направя сравнението. Във вилата в Испания имаше място вътре в двора на комплексчето от няколко вили за 2 коли, отделно на улицата пред входа на вилата - безплатно. А да паркираш на 20 метра от който и да е плаж в района - този на Вилахойса или Бенидорм или който ида е друг - ами пак без проблем и пак без пари.

Има и друго - обкръжението. 

Пълно с румънци (впрочем най-възпитаните), рускоговорящи (да не объркам нещо с политкоректността) - естествено нахални и българи, ама от тези дето знаят още един език - турски.

Споменах за блок масата. Храната е без забележки - богати избор, вкусна, имаше 2-3 вида риба на BBQ, но обстановката е ... отчайваща. Все едно е последната вечер и света ще свърши или поне храната на тази планета ще свърши. Всеки се бута, даже търчи. Аз като най-едър пазех децата да не ги стъпчат. Като чуех руска реч и кляках и ги гушвах, за да ги защитя.:wink:

@luba_rizova, колкото до предубеждението - права си. Не бях оптимист. Но в този смисъл - това, което видях надхвърли очакванията ми и все пак - далеч не е достатъчно, за да повторя.

• Харесвам 7
  • Браво 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , Alexander каза:

25€ не знам каква е тази пица в Италия.

Стандартните  цени са под 10€.

по-скоро с пиене бутилка вино за двама  и десерт ще се доближат до 20€-25€ на човек 

Това е, защото не ядеш пица на Сан Марко във Венеция...

И аз се замислих по колко бяха пиците. Бяхме преди 2г в Остуни.

Няма да коментирам мястото и гледката:

image.png.d6d0b8b082eb0cad050b5e2737f2ef94.png

Цените вече са на едно ниво в тези тук:

image.png.99dd143933be9b0b25652ef2a868e33c.png

Всеки сам си "преценя", ама с цени на билетите от 20-30 лв на посока до Бари, няма много да се замисля ...

• Харесвам 10
Връзка към коментар

преди 16 часа, ven62 каза:

А ето и снимки от "подобна" вила в Испания (между Аликанте и Валенсия, малко над Бенидорм). Испанската е малко по-евтина, но пък по-голяма и има басейн. ... 

плюс че линейният сифон в душ-кабината е поставен на правилното място :biggrin:

• Смея се 8
Връзка към коментар
преди 7 минути , jorocontrola каза:

Това е, защото не ядеш пица на Сан Марко във Венеция...

преди 2 минути , Фил каза:

Не е добра идея да се поръчва пица на площад Сан Марко във Венеция. :wink:

Ко речи 🙂

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Фил каза:

плюс че сифонът в душ-кабината е поставен на правилното място :biggrin:

...

О-о-о, около тази тема пък изобщо няма база за сравнение. 

Несравнимно по-красива, по-функционална, по-удобна и уютна беше вилата в Испания. 

Албенската, без да съм 100% сигурен, стените са от азбест, нямаше кафемашина, та се наложи да си искам, няма миялна машина и т.н и т.н. 

Но да кажем, това е субективно. Ние сме си я избрали тази. Да сме гледали и чели преди да я букнем. Вероятно на БГ морето има и далеч по-качествени вили.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 46 минути , ДиянаВ каза:

Аз например обичам да опознавам нови места и предпочитам почивката в чужбина, не за да ми излезе по-евтино, а за да съм другаде.

Тъкмо се чудех как да  определя може би основната причина да не ходя от доста години по българското Черноморие и ето че го виждам доста точно формуирано. :yes:

Въпреки, че си имам някаква носталгия към нашето си моренце и най-вече конкретно три места - Арапя, Созопол и Несебър, които са свързани с хубави преживявания и приятни емоции, най-вече поради това, че съм ги посещавал редовно в тийнейджърска възраст и до 30-те ми години. Та все пак ще трябва да намеря някоя пролука и да се поразходя натам.

преди 12 минути , jorocontrola каза:

Ко речи 🙂

Докато го пишех и постнах и видях, че вече си го споменал :biggrin:

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Фил каза:

Докато го пишех и постах и видях, че вече си го споменал :biggrin:

Явно сме на един акъл, което не знам дали е добре ... 😅🤣😂

Спирам спама

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Мога ли да си позволя една анкета:

Колко струва това дето прилича на бънджи с батут отдолу за около 5 минути?

Колко струва това "животно" дето върви на акумулатори, нито бавно, нито бързо, а с такава скорост, че дядо им ни да ходи, ни да тича след тях, за да не се изсипат децата на някое препятствие (площадчето е с неравности и дупки, така че "животното" през 30 м. се хакваше в някой камък или дупка и спираше рязко)? Продължителността е 4 мин.

А-а-а, имаше и терариум - категорично отказах да вляза. Все пак снахата е немкиня. :biggrin:Само го платих. Той пък колко ли струваше, за да се видят няколко змии?

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , ven62 каза:

Мога ли да си позволя една анкета:

Колко струва това дето прилича на бънджи с батут отдолу за около 5 минути?

Колко струва това "животно" дето върви на акумулатори, нито бавно, нито бързо, а с такава скорост, че дядо им ни да ходи, ни да тича след тях, за да не се изсипат децата на някое препятствие (площадчето е с неравности и дупки, така че "животното" през 30 м. се хакваше в някой камък или дупка и спираше рязко)? Продължителността е 4 мин.

А-а-а, имаше и терариум - категорично отказах да вляза. Все пак снахата е немкиня. :biggrin:Само го платих. Той пък колко ли струваше, за да се видят няколко змии?

Анкета, рзбира се, е риторична.

Бънджито с батута - 15 лв.

Самоходещо животно - 6 лв.

Змии - 10 лв.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Прочетох само последните две страници от темата, защото явно тезите и антитезите се повтарят от самото начало. Едно нещо обаче не разбирам. Ако темата беше някъде другаде въобще нямаше да обърна внимание, но тук в този форум е истинска изненада за мен. Нима магеланци спряха да пътуват по света, че почнаха да сравняват "родното" с "чуждото" на абсолютно елементарно ниво? Не виждам никаква причина да се сравняват цените в една европейска държава с цените в друга европейска държава. Време е да свикнем, че България е член на ЕС и постепенно цените на стоките и услугите се покачват, за да достигнат най-накрая до стойностите в останалите европейски държави. И да, въпреки непрестанния и крайно необоснован (или по-скоро обоснован от вродения нихилизъм) хейт, покупателната способност на българина (разбирай доходи) постепенно се повишава, колкото и да не желаем да си го признаем. В този смисъл сравнение между цени на почивка в България и Гърция (примерно) е ненужно и не води до нищо продуктивно. Ако започна да сравнявам цените на стоките и услугите всеки път щом тръгна за чужбина ще трябва мислено да се върна тридесет години назад, когато абсолютно всяка една стока в западноевропейска държава беше почти недостижима за нас. По онова време се връщахме с подаръци от Лондон за близки и роднини, които подаръци бяха тачени като самородно злато поради дефицит в страната и онзи носталгичен елемент на "корекомски вносно" останал от едни други времена. Сега въобще не се замислям при пътуване да седна ли в тази тратория или ресторант или да не седна, защото сметката ще бъде висока, двойна или тройна спрямо България. Да не говорим, че през последната година определено цените на заведенията в България са по-високи от тези в Германия (например), а за качеството въобще да не говорим. И в крайна сметка защо да сравнявам? Какво повече от статистика ми дава това сравнение и с какво допринася за доброто ми настроение по време на пътуване в Европа или България? Може и аз да се заблуждавам, но някак ми се струва странно магеланци да се вторачват чак толкова много в сравнение на цени "по света и у нас", при положение, че никой насила не ги кара да пътуват където и да е било, включително в България...

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
35 minutes ago, Duke said:

Прочетох само последните две страници от темата, защото явно тезите и антитезите се повтарят от самото начало. Едно нещо обаче не разбирам. Ако темата беше някъде другаде въобще нямаше да обърна внимание, но тук в този форум е истинска изненада за мен. Нима магеланци спряха да пътуват по света, че почнаха да сравняват "родното" с "чуждото" на абсолютно елементарно ниво? Не виждам никаква причина да се сравняват цените в една европейска държава с цените в друга европейска държава. Време е да свикнем, че България е член на ЕС и постепенно цените на стоките и услугите се покачват, за да достигнат най-накрая до стойностите в останалите европейски държави. И да, въпреки непрестанния и крайно необоснован (или по-скоро обоснован от вродения нихилизъм) хейт, покупателната способност на българина (разбирай доходи) постепенно се повишава, колкото и да не желаем да си го признаем. В този смисъл сравнение между цени на почивка в България и Гърция (примерно) е ненужно и не води до нищо продуктивно. Ако започна да сравнявам цените на стоките и услугите всеки път щом тръгна за чужбина ще трябва мислено да се върна тридесет години назад, когато абсолютно всяка една стока в западноевропейска държава беше почти недостижима за нас. По онова време се връщахме с подаръци от Лондон за близки и роднини, които подаръци бяха тачени като самородно злато поради дефицит в страната и онзи носталгичен елемент на "корекомски вносно" останал от едни други времена. Сега въобще не се замислям при пътуване да седна ли в тази тратория или ресторант или да не седна, защото сметката ще бъде висока, двойна или тройна спрямо България. Да не говорим, че през последната година определено цените на заведенията в България са по-високи от тези в Германия (например), а за качеството въобще да не говорим. И в крайна сметка защо да сравнявам? Какво повече от статистика ми дава това сравнение и с какво допринася за доброто ми настроение по време на пътуване в Европа или България? Може и аз да се заблуждавам, но някак ми се струва странно магеланци да се вторачват чак толкова много в сравнение на цени "по света и у нас", при положение, че никой насила не ги кара да пътуват където и да е било, включително в България...

Аз затова си оставям Хавай за последно , за когато цените в България вече ще са по-високи, за да мога да се изкефя максимално на евтинкото.

• Харесвам 2
  • Смея се 17
Връзка към коментар

Имам куп коментари по едно от последните мнения, но ще се огранича с това, че аз правя съществена разлика между почивка и "пътуване" (екскурзия). 

При почивка се стремя да правя сравнителен анализ на всичко - настаняване, храна, атмосфера, ... всичко, което се сетя, за да си почина максимално по начина, който на нас ни харесва.

При екскурзия/пътуване - естествено не. Там оптимизирам от гледна точка на личен конфорт и максимален брой забележителности за единица време.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ние по цени сме ги минали европейците отдавна, като изключим сравнително евтините плодове и зеленчуци от Полша и Турция. И не броим 'сиренето' дето 30 % не е сирене.

Зехтин Монини, койот купувам, докато в Италия беше 5-6 евро, във Фантастико беше 22-23 лв. Сега в Италия е 7-8 евро и тука е 33-34 лева. Ама що да не е..

• Харесвам 6
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, jorocontrola каза:

Ко речи 🙂

Пиците са 10-16 евро, огромни, а аперол или просеко още 5 евро в нормално ресторантче в Местре, но има и фиксирана такса обслужване/маса.

преди 24 минути , stanimir каза:

Аз затова си оставям Хавай за последно , за когато цените в България вече ще са по-високи, за да мога да се изкефя максимално на евтинкото.

Никакъв шанс! Освен да разчиташ на палатка и супермаркети.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 33 минути , stanimir каза:

Хавай може и да не задминем по цени, но съм убеден, че отдавна сме задминали други части от САЩ...

преди 11 минути , ven62 каза:

При почивка се стремя да правя сравнителен анализ на всичко - настаняване, храна, атмосфера, ... всичко, което се сетя, за да си почина максимално по начина, който на нас ни харесва.

Тук съзирам сериозно противоречие?! Ако правим разграничение между "почивка" и "пътуване", в което има резон, това означава, че първото е изцяло функция на предварителна подготовка, докато второто основно зависи от дестинацията към която се нагаждат допълнителните фактори и компоненти. В този смисъл, да отидеш някъде на "почивка" с предварителното "знание", че тази "почивка" не отговаря на собствените ти критерии и издиша при сравнителен анализ с друга "почивка", лично за мен е непонятно...

Връзка към коментар
преди 1 час, Duke каза:

... В този смисъл, да отидеш някъде на "почивка" с предварителното "знание", че тази "почивка" не отговаря на собствените ти критерии и издиша при сравнителен анализ с друга "почивка", лично за мен е непонятно...

Май ти е време да побутнеш сина за повод за компромиси 😇 

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 42 минути , Lindt каза:

Май ти е време да побутнеш сина за повод за компромиси 😇 

Предполагам, че имаш предвид ежегодната ни семейна "почивка" при сина ни в Нидерландия по време на коледно-новогодишните празници? Пак обаче не разбирам... Аз там се чувствам вкъщи, както се чувствам вкъщи и в базата ни в Лондон. Не правя никакви компромиси, нито пък сравнявам с където и да е било. Наистина не разбирам какво точно имаш предвид...

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Duke каза:

Предполагам, че имаш предвид ежегодната ни семейна "почивка" при сина ни в Нидерландия по време на коледно-новогодишните празници? Пак обаче не разбирам... Аз там се чувствам вкъщи, както се чувствам вкъщи и в базата ни в Лондон. Не правя никакви компромиси, нито пък сравнявам с където и да е било. Наистина не разбирам какво точно имаш предвид...

Че ако имаш внуци и ще пътуваш с тях на ежегодна семейна почивка, можеш да сравниш безпристрастно всякакви настанявания и райони на света по 48 параметъра, само за да вземеш информиран избор, че ти е все тая 😄 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

Че ако имаш внуци и ще пътуваш с тях на ежегодна семейна почивка, можеш да сравниш безпристрастно всякакви настанявания и райони на света по 48 параметъра, само за да вземеш информиран избор, че ти е все тая 😄 

Пак нищо не разбрах, но няма никакво значение. Очевидно нещо при мен е объркано и може би мнението ми е изцяло субективно и напълно погрешно, с което и приключвам участието си в тази тема...

Връзка към коментар
преди 37 минути , Duke каза:

Пак нищо не разбрах, но няма никакво значение. Очевидно нещо при мен е объркано и може би мнението ми е изцяло субективно и напълно погрешно, с което и приключвам участието си в тази тема...

За да не се чудиш цяла вечер, ще подскажа :wink:

@ven62 не си е избирал Албена/България за семейна почивка. Нито е пуснал поста си за условията и цените с цел да изрази някакво недоволство, да мрънка, да предизвика дебати за и против българското черноморие или нещо подобно. Тук го помолиха още преди да отиде, след като се върне да сподели впечатленията си и според мен той го направи много елегантно :smile3:. Все пак не е качвал касови бележки с безумни услуги:laugh:, както чувам е модерно в социалните мрежи.

С две думи бил е с прекрасните си внучки и това е достатъчна причина за избора му да отиде на почивка в Албена.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Duke каза:

Да не говорим, че през последната година определено цените на заведенията в България са по-високи от тези в Германия (например), 

Може ли примери ? Аз буквално от началото на тази година съм бил 4 пъти по работа в Мюнхен . И сега и Берлин ще тествам, ще съм за 1 ден само. Тези командировачни дето ми дават 60 евро стигат за половин ден. Изобщо не е по скъпа София. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.