Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

преди 37 минути , jorocontrola каза:

За средностатистически американец цената може и да е ОК. За двама човека и половина по 500лв на вечер е абсурдна цена за БГ, каквото и да се включва в нея (според мен) ...

Мисля , че в 317-те стаи не е имало нито един американец , само българи и източноевропейци… Според познати , за тричленно семейство дневно си отиват 200лв за обяд и вечеря +напитки. Предишната година в Черноморец пак толкова е излязло “ моренцето ” - 300лв дневно за двустаен апартамент + допълнително за храна , с тънката разлика че не е имало никакви забавления за деца в семейният хотел , а басейнът му е бил със забрана за ползване между 14 и 16ч 😉 . Разликата между двете настанявания и как са изкарали е в пъти за същата цена ..

П.п  За да сме точни , 500-те да се четат като 400лв all-in , заради вида на стаята ( апартамент с гледка )

преди 13 минути , oli_mali каза:

Все пак си мисля, че като си на почивка стандарта трябва да е по-висок от ежедневния, който водиш

Браво 👏 , много хубаво обобщено ☝️.

Няма особен  смисъл да отидеш на лятна почивка в условия по-лоши от собствените ..

преди 17 минути , ivan69 каза:

Ясно е че all inclusive излиза най-евтино. Все пак 500 лв на вечер си е доста, детето е безплатно, а бабите вероятно ползват отстъпка за 55+....В Анталия бяхме с жената преди седмица за под 300лв на вечер, на брега на морето, не бих казал, че условията са били по лоши от Обзор.....

Детето не е безплатно , няма намаление за възрастни - може да проиграеш цените в сайта им 👍

Връзка към коментар

Да дам и аз моите 2 стотинки по темата! Изкарахме страхотна седмица в Равда,хотел "Радина"(https://hotelradina.net/) за 110 лева за двама на вечер, с включени закуска, обяд и вечеря! Храната беше много вкусна и обилна!Бар няма, но можеш да си донесеш напитки, иначе има вода и различни сокчета тип"step"! В момента цената мисля, че е 130 за двама. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Относно страшната инфлация в Европа- двойна стая в хотел на о.Скиатос в края на май беше 40лв. От 1 юни цената ставаше 100лв, през юли минаваше 200лв, сега през август виждам, че през уикендите стига и 300лв. През септември пада на 80, като в края на месеца пак е 40лв. Та не е от инфлацията.

Относно цените по ресторанти у нас - като знам на какви цени хранителните продукти се изкупуват от производителя и с каква цена стигат до рафта в магазина, а от там и до чинията в ресторанта, пак не е до инфлация.

@luba_rizova, не се опитвам да споря с теб, хванах се за инфлацията от поста ти, защото всички оправдават лудите цени с нея. Че я има, има я, но ние по традиция предобряме положението.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Понеже бях до преди седмица в България и най-вече по морето, да кажа, че аз лично останах приятно изненадан от цените. Бяхме на кръщенето на племенника ми, ама сестра ми понеже си е патка, объркала местата и в последния момент трябваше да търся място за настаняване в Царево. Намерихме през airbnb чудно апартаментче за 70 евро с голям хол, кухня и две спални. И цялата тази работа ни беше на 2 минути пеша от ресторанта за кръщенето.

Иначе в самото Царево цените бяха поне с 20-30 процента по-високи от в Бургас, дори и в хранителните магазини.

В Бургас пък си празнувах рождения ден в един ресторант и бяхме 5 възрастни с две деца, като всеки си поръча основно или пица, някои и салати допълнително, ракии, бири и т.н. и цялата работа ми излезе около 200 лева, което на фона на цените, с които вече свиквам в Германия, ми изглеждаше добре. А в Хепи примерно винаги ми се струва доста евтино. Ама това е нормално, откакто кварталния грък в наше село почна да взима 17-18 евро за порция гирос с пържени картофи и цацики.
Да не говорим, че всеки път летим с ръчен багаж към България, а после пращаме към Германия огромни колети, понеже жена ми си е взела хиляди рокли от по 25-30 лева от магазините в Бургас, които харесва. На мен от съжаление ми купува по един чифт бамбукови чорапи за 2 лева. 🙂

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 25
Връзка към коментар
преди 11 минути , iMari каза:

Относно страшната инфлация в Европа- двойна стая в хотел на о.Скиатос в края на май беше 40лв. От 1 юни цената ставаше 100лв, през юли минаваше 200лв, сега през август виждам, че през уикендите стига и 300лв. През септември пада на 80, като в края на месеца пак е 40лв. Та не е от инфлацията.

Относно цените по ресторанти у нас - като знам на какви цени хранителните продукти се изкупуват от производителя и с каква цена стигат до рафта в магазина, а от там и до чинията в ресторанта, пак не е до инфлация.

@luba_rizova, не се опитвам да споря с теб, хванах се за инфлацията от поста ти, защото всички оправдават лудите цени с нея. Че я има, има я, но ние по традиция предобряме положението.

О, аз съм съгласна , че освен обективен фактор инфлация , има и огромна спекула у нас, която няма кой да спре. Аз пазарувам от селския магазин и всеки ден цените са различни. Човека вика, хванал съм се за главата.. Той си е производител на праскови и поне прасковите ги купувам по-евтино от него. Мъжа ми работи в едно село и взема домати от бабите за 1.50. На борсата тези домати са тройни...

В Европа наистина няма такова нещо и за това инфлацията не влияе толкова много на цените поне на храната.

И, да изкажа тук възмущението си при все тези високи цени, от възнагражденията на робите по морето. Имам близка, която отиде да работи за 1200 лв камериерка във Влас при Диневи, 6 дневна седмица. И са им казали, че за август няма да им платят цялата заплата ,защото след 20.08 имало по-малко хора. При тези космически цени на нощувките, да се гаврят с хората. Ама друга и много болна тема. За мен,имаща общо с картинката. 

• Харесвам 5
  • Браво 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Иначе и нещо по темата - преди 2 седмици бяхме в ресторант Родопчанка в Смолян. Като за малък областен град цените в заведението на някои неща бяха меко казано шокиращи за мен. Не може българска бира Шуменско пиво 500 мл. да е най-евтината бира в ресторанта на цена от 7.00 лева. Не знам колко струва в магазина, ама надали е повече от 1-1.20 лв. Все пак абстрахирайки се от високите цени храната беше вкусна.

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Дани Магелани каза:

Обяд за двама с напитка айрян в Тюленово вчера - 73 лв. Намерих си сметката.

20240808_232418.jpg

Перфектното сравнение, двама в Тюленово 73лв, петима в Авола 140лв, хем с включен бакшиш, коперто, сървиз или както и да е. Няма камбанарии, различни места, сравнение  столица със село и др.

Не, изобщо не е по-скъпо в България от средно статистически места особено в южна Европа. И пак казвам там е с 1лв/л отгоре горивото, за качеството на храната няма да говорим, че е болна тема. Все пак да не забравяме, че само у нас поне в Европа има имитиращи продукти на щанда за кашкавалите и сирената, а и по другите, които масово се купуват от кръчмарите..

И не давайте примери с вода 5 евро на Колизеума, Двореца или други световно известни места.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 43 минути , Guinness каза:

Иначе и нещо по темата - преди 2 седмици бяхме в ресторант Родопчанка в Смолян. Като за малък областен град цените в заведението на някои неща бяха меко казано шокиращи за мен. Не може българска бира Шуменско пиво 500 мл. да е най-евтината бира в ресторанта на цена от 7.00 лева. Не знам колко струва в магазина, ама надали е повече от 1-1.20 лв. Все пак абстрахирайки се от високите цени храната беше вкусна.

Аз с цените на храната в София свикнах. Не сме и от много ядящите и например в любимия ни Франкос пицата за 15-16 лв напълно ни устройва.

Това, което все още ме озадачава, са цените на напитките. В кафене, в бар разбирам, това ще са всички пари, които се очакват от клиент. Но в заведение за хранене гадната бира, бутилка вода или чаша лимонада да почва от 6-7-8 лв е нахалство.

• Харесвам 10
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 11 часа, Дани Магелани каза:

Обяд за двама с напитка айрян в Тюленово вчера - 73 лв. Намерих си сметката.

20240808_232418.jpg

Е щом 1л айрян ти е 7 лв е добре. В мистър пица в София е 14 лв.

• Харесвам 2
  • Шок 3
Връзка към коментар

От години имаме навик да приравняваме цените по заведения в Европа с тези в България в съотношение 1:1, което на пръв поглед изглежда некоректно, но само на пръв поглед. При средна работна заплата в България в рамките на около 3 000 лева, може да се каже, че средната работна заплата в Европа също е в рамките на 3 000 евро. При това положение, защо цените в директно количествено измерения да не са еднакви? Вечеря за двама в рамките на 50-60-70 евро в Европа е напълно съпоставима с вечеря за двама в България на цена от 50-60-70 лева. В този смисъл пряко сравнение на цени между България и Европа е непродуктивно от моя гледна точка...

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Като част от от ЕС е нормално да се сравняваме именно с тази икономическа и финансова общност. Съществуват няколко индекса около, които най-точно можем да преценим цените в България. Например Индекс на потребителските ценимПокупателна способност, Коефициент на Джини, Индекс на човешкото развитие ( в часта му Жизнен стандарт – естествен логаритъм от БВП на глава от населението в съотношение с покупателната възможност) .  И тъй като във всички тези показатели сме на последно място в ЕС, мисля, че няма спор, че цените в България са много високи (включително в рестурантите).

Тук искам да подчертая, че говорим за средностатистичски българин. За много хора това може да не е така, но просто те попадат в друга група относно доходите им.

Положението  никак не е приятно. 

И може би най-важния индекс брутен вътрешен продукт на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност. Отново на последно място в ЕС.

Каквото и да говорят и да пишат, знаите, че в България сте прецакани. Казва го науката не аз. И отново повтарям , не е валидно за всички, а за средностатистическият гражданин на България. 

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Качествената храна, която ядат средностатистическите хора в Европа тук винаги е била осезаемо по-скъпа. Особено пък последните 2 години. Иначе, да,  можеш да се нахраниш по- евтино в България, ако си без претенции.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , Guinness каза:

Ти сериозно ли? Къде видя средна работна заплата 3000 лева?

Също не е видял, че сравняваме лева с лева, не лева с евро както е писал  и цифрите са в наш минус..

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Alexander каза:

Също не е видял, че сравняваме лева с лева, не лева с евро както е писал  и цифрите са в наш минус..

Официално средната работна заплата в България е 2200 лева. 

Практически е малко повече, защото в официалната статистика не се взима в предвид заплащанията в сивия сектор. 

Може би е около 2500. 

Няма такова нещо сравнение лева и лева, лева и евро, за определяне на паритета на покупателна възможност се  отстраняват влиянието на различните ценови равнища в националните икономики и се приравнява покупателната сила на националните валути към дадена единна валута.

Често се използва измислена виртуална валута, кум чиято стойност се приравняват доходите и цените, в различните държави между, които се прави сравнение. 

Връзка към коментар
преди 10 минути , Tesh каза:

Официално средната работна заплата в България е 2200 лева. 

Практически е малко повече, защото в официалната статистика не се взима в предвид заплащанията в сивия сектор. 

Може би е около 2500. 

Ми то практически и това не е вярно. Ако махнеш програмистите в България, които са с много големи заплати, то средната работна заплата отива на 1.6-1.7 лева. Доста често ми се налага да подбирам кадри и мога да те уверя, че за голяма част от население 2.5K на месец е заплата-мечта (не че няма такива възнаграждения, разбира се). И тук става въпрос за Пловдив и региона. По-тъжното е, че мои приятели-медици с редица специализации, по няколко години стаж, практики и постоянни извънредни дежурства едва-едва докарват 2K на месец, докато собствениците на болничните заведения прибират по 25K на месец...

• Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 52 минути , bad kid каза:

Качествената храна, която ядат средностатистическите хора в Европа...

А дали е така... За пример - любимата на цял народ Италия. Шапка им свалям за сирената и месните продукти. но не един път, да го кажа по-меко, не сме били очаровани от качеството на някои плодове и зеленчуци, купувани от тн фермерски пазари и категоризирани като еко, био алабала. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 24 минути , Guinness каза:

Ми то практически и това не е вярно. Ако махнеш програмистите в България, които са с много големи заплати, то средната работна заплата отива на 1.6-1.7 лева. Доста често ми се налага да подбирам кадри и мога да те уверя, че за голяма част от население 2.5K на месец е заплата-мечта (не че няма такива възнаграждения, разбира се). И тук става въпрос за Пловдив и региона. По-тъжното е, че мои приятели-медици с редица специализации, по няколко години стаж, практики и постоянни извънредни дежурства едва-едва докарват 2K на месец, докато собствениците на болничните заведения прибират по 25K на месец...

Леля ми е в Токуда и от нея знам, че има и такива дето със заплата + бонуси и до 40к на месец вземат, като това не са 1 или 2ма лекари, ами кардиолози, хирурзи , невролози и тн .Сестрите, асистентите и помощен персонал ест не вземат такива пари . 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Duke каза:

Вечеря за двама в рамките на 50-60-70 евро в Европа е напълно съпоставима с вечеря за двама в България на цена от 50-60-70 лева

Ако намериш място с нормална вечеря за двама в София за 50-60-70 лв. запази ми една маса.

Не само че приравняването колкото евро навън, толкова евро тук, е вече невалидно, ами и има места, където навън цените са по-ниски - и по заведения, и по магазини.

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Снощи бяхме 3 човека на рибарник Доганово, от година ми го хвалят различни хора. Е, няма да повторя. За цените не мога да кажа дали са сравнително приемливи.

Поръчахме  плата за 3 ма. Плато пържени картофи / не бяха бланширани/, но ужасно солени. Плато пържен шаран или по-точно изрезки от шаран - това ме разочарова, също солено. Плато шопска салата с прекалено количество сол. 1 безакохолна бира Старопрамен, бутилка 200 мл. Пломари и 3 води 500 мл. за 105.50 лв.  Парите настрана, но изрезките от шаран и пресолените плата не мога да приема. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 9 минути , Zaro каза:

Не само че приравняването колкото евро навън, толкова евро тук, е вече невалидно, ами и има места, където навън цените са по-ниски - и по заведения, и по магазини.

Да, така е, вече много от цените в хранителните магазини в страната са по-високи. Аз вече по навик си давам пример с цената на паста зъби Sensodyne - 10-12 лева тук, 3 евро в Стокхолм, 2 евро в Германия, 1 евро в Куала Лумпур (и то за 100ml опаковка) и т.н. За хранителните стоки пък да не говорим, редовно се връщаме с качествени сирена и колбаси от ЕС на значително по-ниски цени от тукашните. Ние тук рядко ходим по ресторанти на вечеря и затова може би не съм в час с актуалните цени. Обаче навън не приравнявам евро с евро, а евро с лев в едно и също съотношение. Сега разбирам, че тенденцията (освен качество и ниво на обслужване) клони в полза на Европа, което вече не говори никак добре за родните ресторантьори...

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Влизам набързо да си спра абонамента, че темата когато тръгне в посока заплати и губи всякаква връзка с логиката. Средната заплата за София официално минава 3000, но е бруто. За цяла България е 2200, но това пак е бруто.

И те не стигат, за да се храни средният човек всеки ден в заведение, ако приемем, че 2-ма души трудно могат да платят под 70 лв за вечеря. А преди ковид по-стигаха.

И така социализирането се затруднява, започвайки да прилича повече на живота в Западна Европа, отколкото на този в Южна. Което си е тъжно, дори да си интроверт и да обичаш да пазаруваш и готвиш, пък ако не обичаш и си по-социален, си е ежедневен казус... 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, Светославов каза:

А дали е така... За пример - любимата на цял народ Италия. Шапка им свалям за сирената и месните продукти. но не един път, да го кажа по-меко, не сме били очаровани от качеството на някои плодове и зеленчуци, купувани от тн фермерски пазари и категоризирани като еко, био алабала. 

За пазар трудно може да се спори, зависи я коя част на Италия, сезон и т.н.

Но например един нормален италиански зехтин там е 10-ина евро, тука е вече 40-45 лв. Най-обикновена супермаркетска моцарела тука на промо едва пада до 20 лв/кг. Отваряш брошура на Кауфланд/Лидл в Германия, Франция, там е 5-6 евро килото. И т.н. и т.н 

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , bad kid каза:

Но например един нормален италиански зехтин там е 10-ина евро,

Определено никой не може да ме обеди, че това е нормално. Освен ако транспорта не е с космически кораб до БГ.

Прециално влязох в квартален магазин в Пиаченца миналият месец, за да видя цената:

image.png.e0f9f00954023a2878b863e1eca3edc4.png

Тук под 30кинта много-много трудно и все на промоция ... 😞

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.