Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

преди 14 минути , bad kid каза:

Това е стандартната цена там на зехтините, знам. Преди бяха 6-7 евро, сега 10-11 максимум. 

Монини в нашенската Била и Фантастико е 45 лева.

Така е защото при нас зехтините са с ръчноподбрани маслини и оттам с по-високо качество. Освен това ги карат с тир , максимум по 10 кашона. :wink:

• Смея се 8
Връзка към коментар
преди 33 минути , bad kid каза:

За пазар трудно може да се спори, зависи я коя част на Италия, сезон и т.н.

Но например един нормален италиански зехтин там е 10-ина евро, тука е вече 40-45 лв. Най-обикновена супермаркетска моцарела тука на промо едва пада до 20 лв/кг. Отваряш брошура на Кауфланд/Лидл в Германия, Франция, там е 5-6 евро килото. И т.н. и т.н 

Средна и северна, сезонни. Зехтинът и на мен ми е болка. Нашенските търговци като че ли го имат за луксозна стока. А за италианците си е като хлеб наш насущни. По този повод си спомням как в една хижа в Доломитите, встрани от масовия поток, за вечеря на всяка маса заредиха още неразпечатани бутилчици по 750мл extra vergine. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, traveler каза:

Така е защото при нас зехтините са с ръчноподбрани маслини и оттам с по-високо качество. Освен това ги карат с тир , максимум по 10 кашона. :wink:

Ако при два пъти по-висока цена количествата продаден зехтин са се запазили или са съизмерими с тези преди увеличенията, то цените не само няма да намалеят, а ще продължат да растат.

Пазар - търсене и предлагане.

... но пазара може да бъде повлиян единствено реално от търсенето - спира се масово купуването на стоки със силно завишени цени и пазара ще реагира, но тук вече става въпрос за гражданско общество с позиция и с отстояването и. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В заведение в Матера, където обядвах за под 20 евро с вино, паста, кафе, самбука, ми подариха 100 мл техен брандиран зехтин, може би защото споделих, че хазяинът ми ги препоръча. Отделно излизаше готвачът от кухнята да носи безплатни хапки за проба. Кога тук за този бюджет ще ми се случи?

Тази пролет бяхме в три апартамента в Пулия - навсякъде имаше по литър зехтин оставен, кафемашини с кафе, вода, мляко, макарони за зор-заман и по един шкаф пакетирани сладки вредности, дето някой закусва с тях.

Тук ако ми оставят сол в апартамент, бива. Макар да съм имала едно-две попадения, където ни чакаше топла домашна баница след нощен полет в София, а хазяинът ни докара от летището безплатно с таксито си. Но това е по-скоро изключение. 

Другата седмица ми се налага да ида до нашето море след три години суша, очаквам с интерес. 😃

От скорошни впечатления в Литва - цените на храните в магазин са по-ниски от тук, заведенията ми се сториха нормални, ама не съм в София, така че за вас може и да са ниски.
Пазарът в Рига - почти всичко без дини и пъпеши е надолу в сравнение с България. Хубави млечни продукти на добра цена. И двата пъти си донесох кашкавали. :biggrin: Вчера даже гъби пачи крак и ръжен хляб с квас от фермерския пазар. :biggrin:

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 23 минути , Argentique каза:

В заведение в Матера, където обядвах за под 20 евро с вино, паста, кафе, самбука, ми подариха 100 мл техен брандиран зехтин, може би защото споделих, че хазяинът ми ги препоръча. Отделно излизаше готвачът от кухнята да носи безплатни хапки за проба. Кога тук за този бюджет ще ми се случи?

Тази пролет бяхме в три апартамента в Пулия - навсякъде имаше по литър зехтин оставен, кафемашини с кафе, вода, мляко, макарони за зор-заман и по един шкаф пакетирани сладки вредности, дето някой закусва с тях.

Тук ако ми оставят сол в апартамент, бива. Макар да съм имала едно-две попадения, където ни чакаше топла домашна баница след нощен полет, а хазяинът ни докара от летището безплатно с таксито си. Но това е по-скоро изключение. 

Другата седмица ми се налага да ида до нашето море след три години суша, очаквам с интерес. 😃

Не се сетих да снимам в един апартамент в Бари как беше заредена кухнята, такова нещо едва ли ще видя някога. Е разбира се 90% бяха разни сладости, тези работи като зехтин ,балсамико си имаше и то хубави марки. Black board май беше. Също така и в Мартина Франка попаднах на такава стая беше, и то каква. Там пък имаше много плодове. Еххх Пулия!

PS Погледнах дали съществува още този апартамент в Бари и много ме изненада - тогава (09,2022) съм платил 210€ за три нощувки, сега една е толкова. Малко се увлякох, темата беше за цените в България.

Редактирано от traveler
проверка
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 50 минути , traveler каза:

Маслините, нали?:crazy:

• Смея се 1
Връзка към коментар

Нарастването на цените в "Западния свят" е факт. Не знам дали е само в западния, но само тук съм пребивавал. 

Преди няколко дни се върнахме от Виена, като не искам да сравянвам цени по ресторанти предвид че има голямо значение какъв е ресторанта, къде се намира и т.н. Последно сме пътували до Виена  по същото време през 2017г. и от тогава няколко неща ми направиха впечатление:

• Туристите ми се струват доста повече  
  • Цените на билетите за забележителности са с 20-30% нагоре
  • Масово по ресторантите ( поне посетените от нас) се начислява такса обслужване - някъде е на човек ( 4-5 Е) , някъде общо за маса( 8-10Е).
  • Цените в супермаркетите( без да си поставям за цел да ги изследвам) ми се сториха същите или по-ниски от тук, като зависи все пак какво сравняваме. Най-фрапиращото беше една предпочитана от нас бира, която там беше 0.85Е/ бутилката а тук е над 4.00 лв.  https://www.sid-shop.com/bira-frantsiskaner-vays-butilka-kashon-0-50-l-5-kamenitsa?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIg9SN0vPnhwMV_guiAx0ZxQUFEAAYAiAAEgJT9PD_BwE   Не вярвам в Австрия да има субсидии за немската бира, но пък транспорта до България да оскъпява всяка бутилка с 2лв. ми се струва прекалено. 
  • Козметика, пасти за зъби и такива неща ми се сториха също по-евтини.

Горното са лични наблюдения и разсъждения и не цели да е общовалидно за всички икономически субекти в двете страни. 

Все още си мисля че цените на услугите в България са по-ниски, макар че тези в София май гонят европейските. Може да има някакъв драстичен скок в заплатите, но аз да не съм разбрал 😉

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 25 минути , milen_40 каза:

Все още си мисля че цените на услугите в България са по-ниски, макар че тези в София май гонят европейските.

Точно в цените на услугите има все още (някъде сериозно) изоставане.

Връзка към коментар
преди 17 часа, milen_40 каза:

Нарастването на цените в "Западния свят" е факт. Не знам дали е само в западния, но само тук съм пребивавал. 

Преди няколко дни се върнахме от Виена, като не искам да сравянвам цени по ресторанти предвид че има голямо значение какъв е ресторанта, къде се намира и т.н. Последно сме пътували до Виена  по същото време през 2017г. и от тогава няколко неща ми направиха впечатление:

• Туристите ми се струват доста повече  
  • Цените на билетите за забележителности са с 20-30% нагоре
  • Масово по ресторантите ( поне посетените от нас) се начислява такса обслужване - някъде е на човек ( 4-5 Е) , някъде общо за маса( 8-10Е).
  • Цените в супермаркетите( без да си поставям за цел да ги изследвам) ми се сториха същите или по-ниски от тук, като зависи все пак какво сравняваме. Най-фрапиращото беше една предпочитана от нас бира, която там беше 0.85Е/ бутилката а тук е над 4.00 лв.  https://www.sid-shop.com/bira-frantsiskaner-vays-butilka-kashon-0-50-l-5-kamenitsa?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIg9SN0vPnhwMV_guiAx0ZxQUFEAAYAiAAEgJT9PD_BwE   Не вярвам в Австрия да има субсидии за немската бира, но пък транспорта до България да оскъпява всяка бутилка с 2лв. ми се струва прекалено. 
  • Козметика, пасти за зъби и такива неща ми се сториха също по-евтини.

Горното са лични наблюдения и разсъждения и не цели да е общовалидно за всички икономически субекти в двете страни. 

Все още си мисля че цените на услугите в България са по-ниски, макар че тези в София май гонят европейските. Може да има някакъв драстичен скок в заплатите, но аз да не съм разбрал 😉

Аз по-горе щях и на Duke да го пиша - някои неща наистина са по-евтини в Германия, Австрия и т.н. обаче, когато прекараш по-дълъг период от време на някое от тези места, виждаш, че хич не е толкова евтино, колкото изглежда на пръв поглед. Да, млякото е субсидирано в Германия и е по-евтино примерно, горе Duke спомена паста за зъби. То не е само пастата, слънцезащитните продукти като сравнявам, разликата е огромна. Понеже ми се налагаше памперси да купувам и на двете места, също имаше разлика. Обаче, когато дойдат бабите и дядовците да гледат малкия (колкото и рядко да се случва, ама айде да не мрънкам), след няколко дни са си в шок колко пари остават в магазина при едно ходене. А едните живеят в София - на скъпото 🙂

Иначе да, по групите често се въртят снимки на единични продукти в България и примерно в Германия, ама мога да уверя всеки, че ако си запише покупките за седмица примерно и запише цените и после аз запиша цените на същите продукти в Германия, то потребителска кошница от 100 лева в Българя ще струва в Германия, особено ако има много плодове и зеленчуци, поне 100 евро.

Аз понеже имам тревопасно вкъщи, което не че е само тревопасно, ама яде много неща, които растат по разни шубраци (т.е. всякакви дини, зелени салати, домати, краставици, тиквички) и месечните ни разходи за храна са около 1300-1400 евро за двама възрастни и едно 2-годишно. Като в тези пари не са включени ресторанти, заведения и т.н, няма био (освен ако не е на промоция) и се пазарува от Penny и Netto (да речем нещо като Lidl). И накрая като затворя очите, не знам в устата ми домат ли е или тиквичка.

• Харесвам 17
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , ivailo_radev каза:

то потребителска кошница от 100 лева в Българя ще струва в Германия, особено ако има много плодове и зеленчуци, поне 100 евро.

Аз точно това имах предвид, но писах за ресторантите. Просто от години приемам 100 лева в България за равни на 100 евро в Европа и не обръщам по курса. И примерите ми са просто примери, без претенция да бъдат общовалидни...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Duke каза:

Аз точно това имах предвид, но писах за ресторантите. Просто от години приемам 100 лева в България за равни на 100 евро в Европа и не обръщам по курса. И примерите ми са просто примери, без претенция да бъдат общовалидни...

Аз примера ти с пастата (заедно с моите слънцезащитни) го взех, защото е наистина добър пример за нещо, което в България е много по-скъпо.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@ivailo_radev, ти оставяш 1400 евро в Германия. Аз за храна за трима възрастни редовно оставям по близо 3000 лв, при условие че у дома се готви. Е, купувам и готова храна, защото не винаги ми стига времето,  но и аз не говоря за ресторанти, нито за заведения за бързо хранене.  

Въпросът според мен е в съотношението цени/заплати. Не можем да сравняваме само цените, няма да е обективно по отношение на реалните разходи на хората. 

Няма да забравя как преди повече от 20 години един приятел коментираше първата си среща с цените в Оксфорд (една кутия цигари 15 лв, тия да не са луди 😀. После се усетих, че заплатата ми не е 250 лв, а 2000 паунда).

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 27 минути , Lyubina каза:

Въпросът според мен е в съотношението цени/заплати. Не можем да сравняваме само цените, няма да е обективно по отношение на реалните разходи на хората. 

Точно. Няма как да сравняваме само разходите. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
15 hours ago, Marisha said:

И ако някой ден реша да похарча толкова пари за настаняване, определено няма да е в Обзор😀.

Аз затова написах, че според мен се сравняват неща, които не могат да се сравняват. Лично мнение. Не стана ясно какво имам предвид и съответно реших да не влизам в полемика, че освен перченето - и обидите са май в изобилие. 
В Хонолулу отседнахме в малко апартаментче, което според разбиранията на някои хора може да мине за “коптор”, обаче бяхме толкова доволни и щастливи там, че бих го направила отново и отново без да се замисля дори. Дали сме платили повече или по-малко от отбелязаните тук цени, вече не помня и наистина няма значение. А тогава е имало още по-малко - някои неща в тоя живот наистина нямат цена, в случая - гледката от терасата. Би имало за мен значение, ако се появи някой да ми каже, че съм се прецакала, защото на Обзор някои баби получавали много повече като качество за същите пари. Ми не може и дума да става за сравнение.

За малка справка, аз съм средностатистическа американка, но въобще не смятам, че цените в България отговарят на качеството и е повече от очевадно, че много голяма част от хората не могат да си  го позволят. Средностатистическата българска баба пък хептен. Разбира се, не само в България е така, но това се обсъжда в темата сякаш.

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз пък очаквам една българска баба (че даже и 2) , която искаш да поглезиш с почивка на хубаво място, да е по-доволна в собствената си страна, език, бит и култура, отколкото, ако я запратят в другия край на света, пътува 2 дни и не разбира и половината неща наоколо, а трябва да отговаря за внуче. 

Така че ако пък можеш да вземеш за 500 лв хотел на майка си където й е приятно, вземи й, тя също е харчила непропорционално на доходите ти за теб. 

• Харесвам 15
  • Браво 3
Връзка към коментар

Не знам защо върлува това мнение , че в Германия заплатите и пенсиите са високи  са високи. Аз лично познавам няколко пенсионера със пенсия от по 600 -700 евро, да не говрим, че те плащат данъци на пенсията, здравната застраховка си я плащат сами - с пенсия от 1500 евро направо си е мизерия в Германия. 
А цените в Германия са станали толкова високи, че голяма част от хората си търсят втора работа. 
Имаме отпуска октомври- еми ако решим да отидем на Крит или Андалусия за 8 нощувки за 4 членно семейство ни излиза колкото 10 дневната ни почивка на Малдивите. Та май ще се приберем в България 😂

• Харесвам 7
Връзка към коментар

И аз мисля, че в повечето случаи се сравняват несравними неща, а даже и да са сравними винаги могат да се намерят примери доказващи едното или другото според това, каква теза защитаваш без непременно примерите да да общовалидни и представителни. Но айде и аз да се разпиша 😊

За хранителните стоки по магазините и моите впечатления са такива като на Ивайло  - има стоки, които са по-евтини в Италия, Германия, Испания, (сигурно и други има, но там ми е правило впечатление по-често). Последно ми направи впечатление, че в Крит в магазин в Ретимно купувах минерална вода литър и половина по около 20 и няколко цента. Сирена, пасти, зехтин, прясно мляко традиционно са по-евтини там.  Не знам обаче дали от цената на някои продукти може да се прави извод изобщо за цените по магазините, моето впечатление е, че общо не е по-евтино, но все пак не съм правила детайлно сравнение дали цената на живота в БГ е станала генерално по-висока от тази в Италия, Испания и т.н спрямо средната заплата – затова трябват трябват повече статически данни, които аз не съм търсила.

Примерите горе за цени по заведения също не са ми най-адекватни - пици, салати и предястия, че даже и паста, която също минава за примо пиато не са най-представителното за цените по заведенията, традиционно това са най-евтините неща.  Апетайзерите от Крит за 6-8 евро са си апетайзери и с един такъв човек трудно може да се наяде, с пици и пасти може и сигурно ще му е вкусно, но мисля, че основно ястие в традиционния смисъл за 7-9 евро трудно ще се намери и в Крит и в Италия по по-туристическите места, сигурно може да се намерят и такива, но поне където ние сме яли това не са средните цени за основни ястия.

Факт е, и че в София цените наистина се вдигнаха много, особено в заведнията по центъра и са стигнали европейските. Но извън София, не навсякъде е така. Миналия месец прекарахме седмица в Ахтопол, доста по-ниски от Софийските ми се видяха по заведенията, по магазите обратно -по-скъпи. Като цяло това със заведнията и цената на храната, с което и започнах е много относително - дори и в един град може да има голяма разлика в цените на две заведения или магазина и всеки сочи примери, които подкрепят това в което вярна, но не винаги примерите са съпоставими и представителни.

Относно нощувките - извън България винаги са ми били по-скъпи, но може би и аз такива си ги избирам - по туристически места, с централно разположение, с висок рейтинг и в сезон, а в България да ходя по друг тип места (по-малки градчета, семейни хотели и т.н). Виждам, че има и по-евтини, но те за мен, когато съм резервирала  са били компромисни и не ОК, за другите, това, което аз съм избрала, може да не е хубаво по техните критерии, трети са извадили късмет с евтино настаняване, което се е оказало чудесно – това е прекрано,  ние сме различни, харесват ни различен тип пътувания, настанявания и т.н. Оабче, това което ми е било средна цена на нощувка преди, вече ми е непостижимо – цените доста са се покачили дори като гледам едни и същи места, и ми се струва, че извън БГ покачването е по-голямо. Но не мога да кажа, че в БГ е лошо като качество обслужването – и в БГ и в чужбина общо взето съм била доволна, в редки случаи не съм била -но пак това е било и в България и в чужбина, а не само на едното място. Лично за мен в БГ има много положителни промени и все по-голям избор на места за настаняване и заведения и като качество и като обслужване.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

Аз пък очаквам една българска баба (че даже и 2) , която искаш да поглезиш с почивка на хубаво място, да е по-доволна в собствената си страна, език, бит и култура, отколкото, ако я запратят в другия край на света, пътува 2 дни и не разбира и половината неща наоколо, а трябва да отговаря за внуче. 

Така че ако пък можеш да вземеш за 500 лв хотел на майка си където й е приятно, вземи й, тя също е харчила непропорционално на доходите ти за теб. 

Права си, но все пак форума е Магеланци.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Marisha каза:

Права си, но все пак форума е Магеланци.

Така е, често търсим повече приключение и далавера, отколкото удобство.

Ама не съм сигурна, че някой във форума се нави да му платят билета до Япония, за да придружи бабата и тя да може да си види внучето. А и то трябва от време на време да се опитва да говори на български и Обзор дава някаква такава възможност.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Тоест водени сме от любопитство да видим света, да опознаем други култури и да видим как живеят хората и на други места :)

Относно една средностатистически баба - зависи от човека. Повечето наши родители не са имали много възможност да пътуват извън България и поне за моята майка би било далеч по-интересно да я заведа на почивка/екскурзия в чужбина и със сигурност би било по-запомнящо се от Обзор.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Тогава какъв е проблема, че е споделено за Обзор ? За теб може да не е, но за друг може да е полезно . Точно че света е шарен , и хората са шарени и е хубаво да се споделят неща от различни гледни точки, различни градове/места (дали от света или от родината ) , различни бюджети. Аз така го разбирам този форум, да има за всички и да има по много инфо. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Ей, и бабите ли ще си мерим...

Споделям мнението на Lindt и не ме дразнят отзиви за по-скъпи пътувания - напротив, интересно ми е, макар и да не съвпада с моя клас настаняване и т.н. 

Напълно излишно е да се коментира как се казва форумът и коя е темата - има достатъчно модератори, които да преценят нещо по темата ли е или не. Нека не проявяваме тесногръдие само защото някой пътува по различен от нас начин. 

Иначе относно дали нещо е полезна информация - на мен лично споделеното за Обзор ми беше донякъде полезно, защото по случайност тъкмо гледах хотел от същата верига (Hyatt) за 2 възрастни и 2 деца, но в друга държава (няма да се впускам в обяснения защо), и ми беше интересно да сравня. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.