Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Аз лично не мисля, че подходът копи-пейст България/чужбина е много адекватен, а и за мен е безсмислен. Ако една държава е “по-евтина” аз няма да тръгна да се местя в нея, а ако е “по-скъпа” това няма да ме спре да я посетя ако съм решил. Всеки си решава в какво да инвестира парите си, но по темата:

@Нощувки

Преди около месец бях изпушил и в четвъртък реших, че искам за уикенда (1 нощувка) да отскочим някъде (2 възрастни + 2 деца) на топъл басейн с идеята спане-ядене-басейн и отначало. Звъннахме в Сапарева баня (245 лева нощувка без храна), Баня/Добринище/Банско (300-400 лева ВВ). Пуснах Букинг и си взехме в Гърция две двойни икономични стаи (разбирай 14 квм без балкон, безупречно обзаведени и чисти) на втора линия за общо 67 евро non refundable без изхранване. В момента пиша този пост от същия хотел, като този път non refundable беше 78 евро, букнат във вторник. Вярно, че хотелът няма разходи за СПА, басейн и тн, съответно цената на нощувката пада, но все пак разликата в цените е съществена. А тази разлика аз лично предпочетох да я инвестирам на маса и преминавам към

@кръчми

За мен основната част от кръчмите са с неадекватна политика (под адекватно аз разбирам съотношение продукт-качество. Още помня един ресторант в Румъния, където ни одраха, но всичко (салати, предястие, основно, хляб и десерт) беше перфектно и с удоволствие платих сметката. Ако го имаше в София щях да ходя пак да ме дерат от време на време): едните надуха цените, други намалиха грамажа, трети запазиха цени и грамаж, но свалиха качеството на влаганите продукти … За радост има тук-там някои адекватни предложения и artisanal магазинчета както е модерно.

@качество

Пример от вчера вечерта: сядам на произволно заведение за първи път и поръчвам пържен  бакаляро, но си представям цяла риба или шайби ако е по-голяма. Носят ми обаче нещо като рибни топчета от бакаляро с панировка. Почоплих едно-две, извиках сервитьора и му казах, че не ми харесва, защото съм очаквал това и това. Поръчах си друга риба, като този път се уточнихме какво си представям. Носят сметката и сервитьорът ми казва, че е сторнирал панираното бакаляро, защото не съм доволен. Този човек, дето ме вижда за първи път и не знае дали ще ме види пак и то без да съм повдигал тема, че няма да го платя … Нямаше как - получи 40% бакшиш, защото това отношение към клиента (естествено без клиентът да се олива) лично много го ценя. Това в България никога не ми се е случвало. Дори напротив: в Поморие извиках сервитьора и разбърках пред него пилешката супа, поръчана за двугодишния ми тогава син (вътре плуват само кожа и разни хрущяли). А келнерът ми обяснява, че това била пилешка супа и кожата и хрущялите били пилешки, не пишело супа от пилешко месо. Тук няма да пиша как завърши тази случка.

• Харесвам 21
Връзка към коментар

Темата си е лятна говорилня, в която всеки чрез косвени примери си влачи към неговата камбанария. Няма лошо, то ако всички бяхме на един акъл нямаше да има от хостели до наем на лични замъци, свят широк. Но моля, без саркастични и заядливи подмятания към чуждите мнения. 

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Може би съм (станал) стиснат, може би не толкова млад (вече). Но като рожба на късният соц. и ранната демокрация много добре помня какво е нямане (и така бяха 90% от хората в БГ) и тогава за магеланстване не можеше и да се помисли, освен лятото за 3 месеца през ваканцията при баба ми.

Сега мога да си позволя доста повече от това, което родителите ми дори не са си представяли тогава, но просто няма да отида и да изсипя парите си някъде, само защото вече ги имам. Гледам младите подхождат като с "розови очила", но явно е от разликата в поколенията... 😞 🙂

• Харесвам 21
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 4 часа, Яничка каза:

Тоест водени сме от любопитство да видим света, да опознаем други култури и да видим как живеят хората и на други места 🙂

Относно една средностатистически баба - зависи от човека. Повечето наши родители не са имали много възможност да пътуват извън България и поне за моята майка би било далеч по-интересно да я заведа на почивка/екскурзия в чужбина и със сигурност би било по-запомнящо се от Обзор.

И аз, като средностатистическа баба, предпочитам да водя внучетата си на пътешествия в чужбина. А не те да ме водят по курорти в страната. Но всяко мнение е субективно.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз по принцип не сравнявам БГ с чужбина и не обичам да говоря кое колко струва, но сега съм на Пампорово и сравнявам двата магазина, които посетих с магазините в Андора миналия месец. Емиии… 5 лева шоколад Милка, същата цена кока кола 2 литра. Пиринско /кенче/-2,80, Шуменско - 3,30.  Други цени не видях, тъй като не посмях да вляза по- навътре. Освен това, за да платиш с карта- мин. 10 лева. Пък освен това магазинът е тъмен и с празни рафтове. Пък обслужването… да не говорим- младежът със забит в телефона поглед ми връщаше рестото. Явно не знаеше нито една вълшебна думичка. В Андора три бири по 330 мл струваха 2, 4 евро и за нещата, които сме купували от магазин не сме платили повече, отколкото в БГ. Изключение правят плодове и зеленчуци.

Седнахме на едно заведение, цените не бяха зле, но… една лелка започна да пощи изсъхналите цветя от саксиите, които са точно до нас. После реши да ги полива и поля и мен- че съм цвете, цвете съм, но не може всеки когато реши да ме полива. Въпросната дама, дори не се извини, защото нищо не била направила.

А забравих да спомена, че точно бяхме се настанили , в стаята влетя една камериерка, защото помислила, че си била забравила ключа.

Посетихме и кулата. Горе сега е ресторант и на нас ни хареса храната. Имаше нещо като обедно меню и цените малко са съобразени, че трябва да се плати 31 лева лифт и 6 лева вход, за да бъдеш там.

Просто бях забравила защо не ходим в Пампорово, но се подмамихме от предложението плати 4 остани 7  - плюс закуска, СПА и разни активности, а и природа и въздух някак компенсират несгодите.

Та това е за Пампорово. 

Извинявам се за дългия пост, но сравненията никак не са в плюс на родния туризъм.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Miladina каза:

Аз по принцип не сравнявам БГ с чужбина и не обичам да говоря кое колко струва, но сега съм на Пампорово и сравнявам двата магазина, които посетих с магазините в Андора миналия месец. Емиии… 5 лева шоколад Милка, същата цена кока кола 2 литра. Пиринско /кенче/-2,80, Шуменско - 3,30.  Други цени не видях, тъй като не посмях да вляза по- навътре. Освен това, за да платиш с карта- мин. 10 лева. Пък освен това магазинът е тъмен и с празни рафтове. Пък обслужването… да не говорим- младежът със забит в телефона поглед ми връщаше рестото. Явно не знаеше нито една вълшебна думичка. В Андора три бири по 330 мл струваха 2, 4 евро и за нещата, които сме купували от магазин не сме платили повече, отколкото в БГ. Изключение правят плодове и зеленчуци.

Седнахме на едно заведение, цените не бяха зле, но… една лелка започна да пощи изсъхналите цветя от саксиите, които са точно до нас. После реши да ги полива и поля и мен- че съм цвете, цвете съм, но не може всеки когато реши да ме полива. Въпросната дама, дори не се извини, защото нищо не била направила.

А забравих да спомена, че точно бяхме се настанили , в стаята влетя една камериерка, защото помислила, че си била забравила ключа.

Посетихме и кулата. Горе сега е ресторант и на нас ни хареса храната. Имаше нещо като обедно меню и цените малко са съобразени, че трябва да се плати 31 лева лифт и 6 лева вход, за да бъдеш там.

Просто бях забравила защо не ходим в Пампорово, но се подмамихме от предложението плати 4 остани 7  - плюс закуска, СПА и разни активности, а и природа и въздух някак компенсират несгодите.

Та това е за Пампорово. 

Извинявам се за дългия пост, но сравненията никак не са в плюс на родния туризъм.

В сектора на "Услугите" България е много зле във всяка една сфера. Без значение дали ще отседнеш в хотел, ще ядеш в ресторант, ще ти поправят колата или ще ти лепят плочки в банята.

Конкретно за Андора - тя е безмитна зона и цените на алкохол, цигари, гориво и т.н. са много ниски. Това кара маса испанци и французи да посещават страната всеки уикенд. Почти като българите в Одрин😆.

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Имам чувството, че дори тайните на  тантричния секс да започнем да обсъждаме, от някъде ще се появи @Fiordaliso за да ни напомни как демокрацията и евроантлантическата ориентация на страната са довели до пълния срив на либидото на няколко поколения българи, настоящи и бъдещи. Само тия дето помнят соца са пострадали най-леко. 🤣

@Radnev, не съм съвсем съгласна. Мисля че определено има положително  развитие при качеството в сферата на обслужване, особено в големите градове. Но тук фокуса е върху чистото печалбарство.

За мен също 500лв за нощувка ми седи като висока цена за двама+дете дори в топ сезон. Би било полезно @stanislavpp да даде повече информация какво предлага конкретния хотел и защо го е избрал спрямо други. Ако има желание, разбира се.

Знам, че Обзор е предпочитан за хора с малки деца заради това, че морето остава плитко доста навътре. Помня, че на този комплекс му направиха гръмка реклама преди време, но и предизвикаха недоволството на местните заради размерите му. 

Такъв тип хотели се запълват от пакетни туристи и това, че е пълен не е задължително да значи, че останалите са платили такива цени за престой. А Черноморец се превърна в поредната модерна дестинация, където не се притесняват да злоупотребяват с цените.

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Все пак говорим за обект на Hyatt , които не са известни с бюджетни настанявания , при това апартамент 55 кв.м. с изглед към морето.Имал-дал , както се казва.

Иначе ето обект на Hyatt в Хонолулу от около 40 кв.м. на база единствено нощувки без изхранване :

.

IMG_20240811_192731.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , stanimir каза:

Иначе ето обект на Hyatt в Хонолулу от около 40 кв.м. на база единствено нощувки без изхранване :

.

IMG_20240811_192731.jpg

Напълно съпоставими цени. Ако ми се доходи в Хавай, ще отскоча до Обзор. Но ще се тагна в Хонолулу де... 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Тя темата си е лятна говорилня, да, на мен не ми пречат различни мнения доколкото не се излиза от добрия тон и няма нападки и обиди.

Аз, както сигурно и всички тук също мисля, че не си изсипвам парите безразборно и се опитвам да намеря оптималното за мен съотношение цена/ качество на базата на моите критерии и това кое е важно за мен и тези, с които пътувам в конкретната ситуация, дестинация и условия, а те са много различни дори за самата мен през годините и при различните пътувания.

Преди месец-два резервирах в Паксос Гайос едно студио за малко над 160е на вечер за двама с предварително плащане, без храна. Всичко друго приемливо беше мноооого над тази сума и затова и я резервирах с предплащане, което обикновено не правя. С около 40-50 евро за вечеря и да кажем по-малко за обяд, някакви пари за чадъри и малко за закуска, ще се върже сигурно и над 250евро на ден за двама, т.е към 500лв, така че този ол инклузив с пързалки и т.н. за двама възрастни и дете не е толкова лоша цена. Сега защо съм решила да отида точно там, а Станислав е решил да резервира в Обзор, като има и места за по 80е някъде е отделен въпрос и той често не подлежи на логични обяснения, а на желание и емоция. В Ахтопол двойната стая с голяма тераса, климатик и изглед към морето, пък ми беше 65лв на вечер за двама юли. И там ми харесваше по друг начин.

С родителите ми сме пътували много навремето по соца, когато бях дете основно в България, понякога по почивни станции с обща баня и тоалетна, понякога по хотели без предварителна резервация, даже и на палатка - нашите тръгваха с други приятелски семейства и за седмица-две обикаляха някой район в Бг и по планини и по градове, за морето да не говоря, че и там се стоеше по много. Аз като млада и когато стана възможно да се пътува извън България почнах да пътувам с приятели, тогава нямаше толкова достъпни начини за резервация за хотел и самолет и информация за тях, нямахме и кредитни карти - резервирали са ни туристически агенции, които старателно разпитвахме кое къде е и често излизахме извън схемата, която обичайно предлагат, по телефони на места споделени от приятели и на юнашко доверие и сме спали по хостели, къде с отделна, къде с обща баня и тоалетна, евтини хотели, стаи без прозорци се е случвало един-два пъти да вземем, но тогава най- важното ни беше да е на супер комуникативно място и да е евтино, за предпочитане до някоя бар стрийт 😃, разделяли сме си яденето за да имаме за бира и барове, купували сме си фъстъчки от магазина вместо обяд, че е по-евтино и засищащо и улична храна, но сме давали по доста пари за галерии, музеи и църкви - такива са ни били приоритетите тогава и си бяхме щастливи с места дето сега няма да отида и си прекарвахме чудесно.  С времето резервациите и хотелските, и самолетните станаха все по достъпни, доходите ни нарастнаха, но пък се появиха деца, и стана важно дали има детски площадки и може ли да се приберем да спим по обяд, после децата порастват, но и с мрънкащи тийнеджъри не е лесно, аз пък почвам да остарявам и удобството и хубавите условия ми стават все по-важни. Вече стаята не е просто място, където ще спя за няколко часа и щом има легла и е чисто е ок, ами искам и  леглото да е удобно, и интериора да ми харесва, да има машина/кана за кафе/чай понеже обичам сутрин още като стана и преди закуска да си изпия кафето, да има мини бар или поне мини хладилник, за предпочитане и хубав изглед и още куп неща, дето едно време не са ми били важни. Ако ще пристигна късно/ ще летя много рано вече предпочитам да си взема такси, да спя на пешеходно разстояние до летището, а не да влача куфар посред нощ пеш, баровете и нощните заведения не ме интересуват, към музеите също по-избирателно подхождам,  но пък не обичам да се лишавам от хубаво питие и хубава храна (хубави по моите представи, понеже на дъщеря ми са други 😃😃), вече искам лодките за разходки и плуване да са ми със сянка и дюшечета, а не с дървени нарове на слънце и така важностите и за какво си склонен да си даваш парите се променят. Ако пътуваме сами се съобразявам само с нашите приоритети и бюджети, ако сме с други хора и с техните. 

Понякога предпочитам апартаменти и ми харесва, че е по-широко и си по- независим, обаче ако е за ден-два и ще пристигнем късно вечер, предпочитам да има денонощна рецепция и да сме на хотел и така хиляди условности и предпочитания във всеки различен случай.

За обслужването генерално, във и извън Бг освен разни културно обусловени особености и традиции, ми се струва, че колкото по-трудно е клиентите да дойдат (намираш се на по-смотана локация, няма изглед или градина) и е важно дали ще се върнат, зависи ти прехраната, премията и т.н, по-си даваш зор и обратно. Но може и ако е на някое по-труднодостъпно, но вървежно място да се държат по-високи цени и да не се престарават особено понеже посетителите нямат особен избор. Сблъсквала съм се с това и в България и в чужбина. За специалното внимание също - ако искат да се развиват и да поддържат бизнеса си, хората правят усилия навсякъде, както и навсякъде може да има мърлячи. По хотели, особено вериги, вниманието общо взето е стандартно, имаш някакви екстри ако си в някоя от лоялните програми било като отстъпка, било като безплатен ранен чек-ин, късен чек аут, ъпгрейд на стая, уелком дринк или друго в зависимост от статуса. По апартаменти/ семейни хотелчета често хората се стараят повече и без формален статус  - бутилка изстудено вино, вода, бира, безалкохолно в хладилника или  ликьорче и сладки на масата, това може и да им струва по някое евро/ лев повече, но е приятен жест и вероятно ще оставиш хубав отзив и ще се върнеш, като пак ми се струва че по различните райони се оформят сходни тенденции - напр. в Наксос, Парос, Антипарос навсякъде ни носеха и оставяха сладкиши (една собственичка/ уредничка на хотелче в Парос също ни влетя в стаята рано следобед да ни носи някакъв сладкиш, мислела че сме навън),  по островите в Гърция на много места са ни вземали от пристанището, колкото по-малък острова, по вероятно да го направят, по-силно туристическите - не. Извън Гърция не ми се е случвало да идват да ни посрещат. В Италия обикновено са ни оставяли бутилка вино, в Крит ракия и т.н. Същото и със заведенията - ако е централно, известно, с гледка, вероятно цените ще са по-високи, обратно в уличка в страни от потока - без гледка - по-евтино, по голяма вероятност и за комплименти от заведението (където изобщо има такива традиции, понеже на повечето места няма). Дали ще избереш едното или другото зависи от много неща. Във втория случай вероятно и ще оставиш повече бакшиш. За себе си съм забелязала , че освен обслужването, бакшиша ми зависи и дали ми е евтино някъде или скъпо, колкото ми е по-евтино толкова по щедра съм, колкото ми е по-скъпо, толкова повече ми се свиди 😃 Случвало се е и в България и извън да ми начислят нещо в сметката извън коперто, сервиз и други ясно обявени- хляб, вода, зехтин, къде някъде е било написано, къде - не. И други случаи е имало да се възползват от моя грешка или невниманието ми по един или друг начин обикновено за дребни суми, тогава някъде не съм оставяла бакшиш, другаде съм разбирала впоследствие, че нещо са ми надписали и първата ми реакция е била на раздразнение. После особено ако обслужването е било много добро съм си казвала, че тези хора може и отчаяно да се нуждаят от тези пари и явно не им стигат щом прибягват до такива методи и дано ги използват за каквото им е нужно. Като цяло май повече случки и добри, и лоши имам в чужбина, защото повече пътуваме извън България, понеже светът е безкраен и пълен с нови места, които искам да видя, а за мен това в повечето случаи е било движещото и мотивацията, а не цената. Форума ми е много полезен, но също чета неща които ме интересуват, други подминавам и колкото повече инфо има, толкова по-вероятно всеки да намери това, което е важно за него. 

• Харесвам 24
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ами всеки си решава дали според него условията си заслужават да се плати повече, без значение дали е Обзор или Хонолулу...

Отделно човек се съобразява с вкуса на човека, за когото резервира.

И аз съм фен на наколни бунгала, покрити с палмови листа, до които се стига трудно, но жената ме направи на бъз и коприва, като като ги видя (после пък много и харесаха, но това беше после...)

• Харесвам 11
Връзка към коментар
3 hours ago, Radnev said:

В сектора на "Услугите" България е много зле във всяка една сфера. Без значение дали ще отседнеш в хотел, ще ядеш в ресторант, ще ти поправят колата или ще ти лепят плочки в банята.

Конкретно за Андора - тя е безмитна зона и цените на алкохол, цигари, гориво и т.н. са много ниски. Това кара маса испанци и французи да посещават страната всеки уикенд. Почти като българите в Одрин😆.

@Radnev, прав си за французи и испанци, но освен тях има и много азиатци. И по Коледа и сега беше така.
Знам, че Андора е безмитна, но мисля, че има специални магазини, които са Tax free за целта, но в интерес на истината там ми се стори скъпо.

Ние само бири купихме, защото беше много горещо за друг алкохол. И според мен не във всички магазини за хранителни стоки цените са “безмитни”.

Виж обаче в андорския Дъглас цените бяха много френдли. Добре, че бяхме само с ръчен багаж… 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , chandni каза:

Това ще се престоря, че не съм го прочела :no:

Значи цяла нощ ще се чудя от пола ли е 😛

Познавам мъж със същите фабрични характеристики. Да искам ли рекламация за хромозомите?🙈

• Харесвам 1
  • Смея се 12
Връзка към коментар
преди 4 часа, iMari каза:

@Radnev, не съм съвсем съгласна. Мисля че определено има положително  развитие при качеството в сферата на обслужване, особено в големите градове

@iMari категорично не съм съгласен. Като изключим София по другите големи градове /Пловдив, Варна и особенно Бургас където имам най-много наблюдение / при качеството на обслужване  развитието е в силно негативна посока. Същото е и при качеството на храната. В малките градове ситуацията с обслужването е още по-зле, да не казвам трагична.

В Бургас практически няма читав ресторант! Сервитьори от тези дето се пишат с главна буква вече няма, навсякъде са едни млади момичета и момчета за които тази позиция /сервитьор/ е поредната малка спирка. 

Сравненията със съседни страни било като качество на обслужване, било като качество на храна също отдавна не са в наша полза. Само в цените май може да се мериме с тях. 

Това не знам дали е за тук ама е от преди седмица от плажа на Аркутино, може на някой да му е интересно - поръчвам си капучино от заведението на плажа, 7.50 лв, давам 20 лв, бармана започва да се чуди

- Нямате ли по дребни? 

- Нямам. Да ви платя с карта? 

- А не, не става. Ние приемаме само кеш. Шефката каза че с карти е много скъпо. 

- Ами развалете ги някъде тогава. 

- Ами то няма къде вече, от всички наоколо обрахме дребните. Не може ли вие да питате там около вас някой дали няма дребни? 

- Нямам желание да питам никой. Ако нямате да ми върнете ресто няма да го взимам кафето. 

- Ама не става, аз вече го маркирах това. Оф, чакайте малко. 

Почна да рови в някаква чанта но в този момент се появи шефката и с нейна помощ събраха пари да ми върнат ресто. Жалко, аз вече очаквах че ще ме помолят да прескоча до Созопол да разваля парите за да мога да си платя кафето. 

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 10
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ха, да. Това ми е най-любимо - е, нямате ли точно? Нямам да ви върна. С един такъв въпросително-обвинителен тон, все едно как пък може да нямам точно 😄 

Няма да забравя 2006 г. бях в Щатите. Купувам си нещо си, което струва, примерно 5.20 долара. Давам 10 долара и започвам да търся 20 цента, намирам и ги давам на продавача. И братовчедка ми, тя живее там, ме бута - недей дава така 20 цента. И аз - е защо не, да улесня продавача. И тя - той няма да те разбере защо му ги даваш, ти си клиент, даваш, колкото имаш. Негово задължение е да си подготви дребни и да има да ти върне. 

Оттогава съм го запомнила това и като ме попитат "Е, нямате ли дребни", редовно отговарям "Ами нямам, а Вие как работите като нямате" 😄 

• Харесвам 6
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
23 minutes ago, Eva eva said:

И тя - той няма да те разбере защо му ги даваш, ти си клиент, даваш, колкото имаш.

Така е, да, мъжът ми няколко пъти го е правил това да “закръгли” (май беше изразът 😂), а те гледат недоумяващо и не разбират защо. 

За краткия си престой в България не попаднахме на лошо обслужване (в това отношение виждам лек напредък отпреди години), но пък и не мога да кажа, че уцелихме нещо специално. Хотелите, в които отседнахме ги избрахме по високите отзиви, а всъщност изобщо не отговаряха като качество на цената си. За храната в ресторантите пък съвсем, а се бях настроила да ям вкусна българска кухня. За сметка на това пък цените им никак не бяха символични. 

Всъщност излъгах, попаднахме на много специален човек, който ни качи на Орлово Око. Невероятно ерудиран и вършеше работата си с истинско удоволствие, а не бързаше да вземе парите и да притупа.  

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 59 минути , Eva eva каза:

Ха, да. Това ми е най-любимо - е, нямате ли точно? Нямам да ви върна. С един такъв въпросително-обвинителен тон, все едно как пък може да нямам точно 😄 

Няма да забравя 2006 г. бях в Щатите. Купувам си нещо си, което струва, примерно 5.20 долара. Давам 10 долара и започвам да търся 20 цента, намирам и ги давам на продавача. И братовчедка ми, тя живее там, ме бута - недей дава така 20 цента. И аз - е защо не, да улесня продавача. И тя - той няма да те разбере защо му ги даваш, ти си клиент, даваш, колкото имаш. Негово задължение е да си подготви дребни и да има да ти върне. 

Оттогава съм го запомнила това и като ме попитат "Е, нямате ли дребни", редовно отговарям "Ами нямам, а Вие как работите като нямате" 😄 

Значи затова един наш "американски" роднина вдигна скандал в български супермаркет, когато му поискаха 20 ст. да не му връщат 4.80 на желязо.
😂

• Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 8 часа, EmoKrastev каза:

@iMari категорично не съм съгласен. Като изключим София по другите големи градове /Пловдив, Варна и особенно Бургас където имам най-много наблюдение / при качеството на обслужване  развитието е в силно негативна посока. Същото е и при качеството на храната. В малките градове ситуацията с обслужването е още по-зле, да не казвам трагична.

В Бургас практически няма читав ресторант! Сервитьори от тези дето се пишат с главна буква вече няма, навсякъде са едни млади момичета и момчета за които тази позиция /сервитьор/ е поредната малка спирка. 

Сравненията със съседни страни било като качество на обслужване, било като качество на храна също отдавна не са в наша полза. Само в цените май може да се мериме с тях. 

Това не знам дали е за тук ама е от преди седмица от плажа на Аркутино, може на някой да му е интересно - поръчвам си капучино от заведението на плажа, 7.50 лв, давам 20 лв, бармана започва да се чуди

- Нямате ли по дребни? 

- Нямам. Да ви платя с карта? 

- А не, не става. Ние приемаме само кеш. Шефката каза че с карти е много скъпо. 

- Ами развалете ги някъде тогава. 

- Ами то няма къде вече, от всички наоколо обрахме дребните. Не може ли вие да питате там около вас някой дали няма дребни? 

- Нямам желание да питам никой. Ако нямате да ми върнете ресто няма да го взимам кафето. 

- Ама не става, аз вече го маркирах това. Оф, чакайте малко. 

Почна да рови в някаква чанта но в този момент се появи шефката и с нейна помощ събраха пари да ми върнат ресто. Жалко, аз вече очаквах че ще ме помолят да прескоча до Созопол да разваля парите за да мога да си платя кафето. 

Според мен решението е било да ги оставиш бакшиш 😁

• Смея се 10
Връзка към коментар

Почивка на дядо и баба с внуци?

(Има ли по-голям експерт от мен по темата?! Въпросът е риторичен.)

Къде да почиват? Където им е кеф.

На мен не ми е кеф да е в БГ. По ред причини. Те са субективни и не виждам смисъл да ги пиша (вероятно за н-ти път)

Ще приложа една сметка от преди 2 дни от ресторант в някакво затънтено село в Бавария (Franken). Просто така - за размисъл.

Става въпрос за нормална вечеря за 4-ма възрастни (двама са вегетарианци) и две деца със съответните детски менюта, безалкохолни и бири.

IMG_7472.JPG.f8385b89f324e0ad2579321009ed16f2.JPG

Количеството и качеството на храната са без забележки. Салатите са огромни, по правило с пилешко в тях.

Единствено може да се намери кусур на зеленчуците (домати, краставици). Вкусът им е далеч от българския.

Сервизът, обстановката, хигиената (имах възможност да надникна в кухнята) също са на много високо ниво.

• Харесвам 20
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз лично не съм привърженик на мантрата " ливадата на съседа е по-зелена" и др. такива. Вярвам че всеки от нас ( във форума) е пътувал достатъчно и се е натъквал на всякакви фрапиращи различния в цени, услуги и т.н. 

Прав е @ivailo_radev, че когато поживееш повече време в Германия, Австрия, Швейцария и т.н. въпреки ниските цени на пазта за зъби, козметика и т.н се вижда как парите буквално изтичат 😉 От приятели в тези държави получавам спорадична информация за икономическата обстановка там. 

Когато размишлявам в/у цените на даден продукт в държава X, Y, Z то обикновенно вземам предвид няколко неща: 

- сравнение за страни равно или по-малко на това в България - така изключвам фактора "икономия от мащабите" 

- сравняване на еднакви продукти - конкретна бира в конкретна разфасовка, конкретна паста за зъб и т.н. 

- ползване за сравнение продукти от световни производители - така избягвам разни техники за поощряване на родното производство.

Не казвам че това е най-добрият, полезен, правилен или точен начин за сравнение, НО за себе си съм го избрал като достатъчен. 

Поради тези причини не сравнявам ( пред хора) цените по кръчмите в Гърция, защото там има множество фактори ( дълъг сезон, много туристи, голяма плажна ивица, голям брой местно население и т.н. ) което разводянва дискусията. 

Сега се сещам за няколко фрапиращи разминавания последните 1-2 години: 

- Бирата по-горе я споменах вече. 

- Българска луканка в Кипър с 30% по-евтина от голям супермаркет

- Френска козметика за бръснене в Гърция - с 50% по-евтина от магазини в София

- Английско легло за домашни любимци закупено от Австрия с над 50% по-евтино от магазин в София.  и др. такива. 

С уточнението че никой от продуктите не е бил в промоция, бракуван, с дефекти и т.н. . В тези ситуации често си задавам въпроса "Кое е по евтино в тази държава за да продава на такава цена и да има печалба?" Като вярвам че разходи като наем на магазин, заплати, осигуровки, ел.енергия, реклама и др. такива в споменатите дръжави са значително по-високи отколкото в България.  За мен логичен отговор е т. нар "картелни споразумения" 

За съжаление в родината има много хубави места за почивка и забавление, които или не са толкова известни, или като станат такива нещо се разваля ( цени, качество, услуги). 

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.