Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

• 3 седмици по-късно ...

бърз преглед и от мен за ситуацията по нашето море, изкарахме миналата седмица в Лозенец, в предишни години сме отсядали в Оазис, този път си взехме хотел в самото село - нямаме някакви свръхизисквания, освен идеална чистота и приятен интериор/екстериор, което автоматично отхвърля местните семейни хотели /баш "квартирите" от едно време, които ми навяват тъга, ама в недобрия смисъл/, и си го намерихме, никакви разочарования в това отношение  https://sienapremiumretreat.bg/en/, беше на 50 метра от входа за плажа, който си е готин и сравним с оазисния - широка ивица, нормално разпределение чадъри (30 лв сет) / свободна зона, 3-4 бара (The Spot e най-приличният), един ресторант (Джанъм) за обяд - около 50-60 лв за двама обедно меню, из селото има доста ресторанти, но според нас стават главно 3 - Бунгалото, Сезони, The place by Chef Fipe (в смисъла че освен че не се тревожиш дали няма да се отровиш от някаква храна, си готвят вкусно и обслужването е добро), трябва резервация за тях, макар че вече не е пик сезон - те са си пълни, средна цена (без алкохол) за салата, предястие, 2 основни и десерти - около 110 лв

финалната ми сметка показа 300 евро на ден за двама за всичко (гориво за път, хотел, подземен паркинг, чадър и шезлонги на плажа, храна, фрапета и други дреболии/ - и като цяло сме доста доволни от прекарването, септември ще бъдем и в Родос и за там със сигурност ще бъде повече - грубо 20% отгоре поне, но пък морето ще е несравнимо - това е единственият недостатък, но хич немаловажен - качеството на водата тук ми се видя ужасно, мътна история, водорасЪл, клечки, голям компромис да се къпеш с кеф, може и да е било период, защото имаше ден и с бистра вода, която направо ме учуди, но цялостно не е добре

малко снимки

20240819_150037.jpg.6ce25a4ab0cfc0e20cc69e3a416a0284.jpg

20240819_150820.jpg.d627a11cf110f684ffb7ef52decb4237.jpg

20240819_190220.jpg.d232bda64d69a2bcc8a65b6492093973.jpg

20240819_190252.jpg.4ab55e962d28d85242686a7d388bdf44.jpg

20240820_084612.jpg.ec197acc18ee8f01ebc9a2826cbc9972.jpg

20240820_104648.jpg.47830363c44f33cd5fd93047e14eaa6e.jpg

20240820_104717.jpg.246d8f796bd62ccd3ab1056d948fc312.jpg

20240820_105210.jpg.5894c6eb693b4ef8234cfaa93f0fbf46.jpg

20240822_130516.jpg.43d96827628fd09241db8a44e90e4ffa.jpg

20240823_110935.jpg.864f0fc2f5ca945865f901c1f242af54.jpg

20240823_131657.jpg.3f4cf9caba93ba9bc57df85f63c6214f.jpg

• Харесвам 23
Връзка към коментар
преди 7 часа, antea каза:

финалната ми сметка показа 300 евро на ден за двама за всичко

Признавам си, че за мен (нас) тази сума е твърде висока и не бихме могли да си я позволим. 

Нашите разходи в Гърция бяха (с нощувката и горивото до там и обратно) бяха на половина. Вярно е, че не бяхме в някакво претенциозно място, но винаги е било чисто, вкусно и без никакви здравословни или други проблеми. 

• Харесвам 12
Връзка към коментар

а, то и в Лозенец, и изобщо навсякъде, можеш и за половината на тази сума, и дори за половината на нея :smile: просто като правим преглед как са цените у нас, е добре да се сравняват съпоставими условия - ниво на настаняване, качество (популярност) на заведения и от сорта, за да е що-годе обективно... по тази линия ми се струва, че все пак тук се намират леко по-ниски цени, или поне за море във все още висок сезон, в Гърция за подобни условия би струвало доста повече, знам защото сме ходили по островите и през юли, и през август, и цената винаги ми се е струвала прекомерна, особено когато след средата на септември става наполовина, а климатът си е все още идеален и даже доста по-поносим спрямо силния сезон

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 10 часа, antea каза:

просто като правим преглед как са цените у нас, е добре да се сравняват съпоставими условия - ниво на настаняване, качество (популярност) на заведения и от сорта, за да е що-годе обективно... по тази линия ми се струва, че все пак тук се намират леко по-ниски цени

Търся, търся и ... трудно намирам в Гърция същия тип комплекси, с каквито се напълни нашето море.

Обаче пък в Ретимно 0,5 л. бутилка вода в магазина е 0,20-0,30 евро. В Созопол е 1,50 лв. Не е като местата да не са съпоставими.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

за водата си прав, и според Numbeo е така, но за други пера не е точно същото, а само на вода не можеш да караш все пак :smile: поради липса на данни сравнението е с Бургас https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Greece&city1=Burgas&city2=Rethymno&tracking=getDispatchComparison

иначе и аз смятам, че тук презастрояването е огромно, като разглеждах по картата нашето крайбрежие се изумих какви комплекси - апартаменти и хотели, са се нароили в последните години, от друга страна обаче ако ги нямаше тях, цените за настанявания тук щяха да са доста по-високи, защото малките къщета-семейни "хотели" изобщо не могат да поемат всички желаещи да ходят за по седмица на море

Връзка към коментар
преди 6 минути , Zaro каза:

Търся, търся и ... трудно намирам в Гърция същия тип комплекси, с каквито се напълни нашето море.

Обаче пък в Ретимно 0,5 л. бутилка вода в магазина е 0,20-0,30 евро. В Созопол е 1,50 лв. Не е като местата да не са съпоставими.

Тази вода става историческа, никой не казва че в супермаркета има само 1-2 марки такава вода и те обикновено са на веригата. И у нас в големите вериги. техните марки струват толкова. А забелязал ли е някой, че тези води са със леки(тънки) бутилки, които с газ (N) под налягане и при отваряне, ако си я стиснал се подмокряш. Особено пък ако капачката е "вързана". Та такава евтина вода има навсякъде.

• Смея се 2
Връзка към коментар

Еми не е вярно. Викос, Авра и други. "Най-скъпа" беше на Родос на плажа 75 цента за литър и половина. Темата е за България, ама понеже сравняваме. Тъкмо се прибираме от Скирос и бяхме с тази гледка от терасата - 

FB_IMG_1725004788875.jpg

Реновирана традиционна скироска къща, скърцаше от чистота/ще пусна линк за ориентир, на живо беше даже по-хубава/. За цялото пътуване от 2 седмици не сме имали по-скъпа вечеря от 95 евро с храна и алкохол за 5 човека. 

@antea, ще ме амбицираш сега да смятам средна цена на ден 😁

https://www.airbnb.com/rooms/1142477885172096193?viralityEntryPoint=1&s=76

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , traveler каза:

Тази вода става историческа, никой не казва че в супермаркета има само 1-2 марки такава вода и те обикновено са на веригата. И у нас в големите вериги. техните марки струват толкова. А забелязал ли е някой, че тези води са със леки(тънки) бутилки, които с газ (N) под налягане и при отваряне, ако си я стиснал се подмокряш. Особено пък ако капачката е "вързана". Та такава евтина вода има навсякъде.

Нее, от моята марка беше, все пак знам на каква цена я продавам на едро :crazy:

image.png.8054a04163f779ca45f5e55470220d5e.png

преди 7 минути , antea каза:

за водата си прав, и според Numbeo е така, но за други пера не е точно същото, а само на вода не можеш да караш все пак :smile: поради липса на данни сравнението е с Бургас https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Greece&city1=Burgas&city2=Rethymno&tracking=getDispatchComparison

иначе и аз смятам, че тук презастрояването е огромно, като разглеждах по картата нашето крайбрежие се изумих какви комплекси - апартаменти и хотели, са се нароили в последните години, от друга страна обаче ако ги нямаше тях, цените за настанявания тук щяха да са доста по-високи, защото малките къщета-семейни "хотели" изобщо не могат да поемат всички желаещи да ходят за по седмица на море

Numbeo отчита ли разликата в големината на салатите, когато вади някаква суха статистика?

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Писна ми на мен да слушам за пластмасови бутилки 🤯  Купете си филтрираща система или поне бутилка,  пийте от чешмата, протестирайте за липсата на поддръжка на чешми на публични места или въобще стига с тези 40 стотинки разлика за двуминутната ви консумация, останките от което остават в природата за столетия. 

• Харесвам 7
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 15 минути , jul каза:

Еми не е вярно. Викос, Авра и други. "Най-скъпа" беше на Родос на плажа 75 цента за литър и половина. Темата е за България, ама понеже сравняваме. Тъкмо се прибираме от Скирос и бяхме с тази гледка от терасата - 

FB_IMG_1725004788875.jpg

Реновирана традиционна скироска къща, скърцаше от чистота/ще пусна линк за ориентир, на живо беше даже по-хубава/. За цялото пътуване от 2 седмици не сме имали по-скъпа вечеря от 95 евро с храна и алкохол за 5 човека. 

@antea, ще ме амбицираш сега да смятам средна цена на ден 😁

https://www.airbnb.com/rooms/1142477885172096193?viralityEntryPoint=1&s=76

ами сметни :smile: то това й е интересно на темата, поне за мен - - да се сравняват бюджети на различни места, за различни преживявания - във всякакъв смисъл, ама да се знае, че са различни, а не просто България vs Гърция vs Италия....тоест ако ми се ходи на традиционна къща с ковьорчета какво е, или пък на къмпинг с каравана, или на нещо малко по-стилно - пак какво е, всяко само по себе си е хубаво, просто са различни прекарвания :smile:

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ще, ще. Между другото с кемпер ни излиза най-скъпо 😉 

Сметката показва около 60 евро на човек на ден /гориво, пътни такси, фериботи 2 за посока, нощувки, храна, напитки, тинтири-минтири/. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 23 минути , jul каза:

Ще, ще. Между другото с кемпер ни излиза най-скъпо 😉 

Сметката показва около 60 евро на човек на ден /гориво, пътни такси, фериботи 2 за посока, храна, напитки, тинтири-минтири/. 

сега и аз си признавам, че ме изуми с цената :smile: това с все спането ли? и пет човека в една кола за пътните разходи ли смяташ?

сега видях къде е точно Скирос, близо до Евиа, така че най-фрапантното в сметката - за пътя с фериботите, което ме изненада, очевидно е и най-малкото перо

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Гърция цените на бутилираната вода се регулират със закон, затова и се срещат води по 0,50-1€ дори по летищата.
Не навсякъде водата от чешмата става за пиене (написано е) и въпреки че съм с бутилка с филтър, на летището в Ханя си купувах.
Но ако сравнявам цените на наливно вино по кръчмите в Крит и в Асеновград, първите по́ ми харесват. За качеството вече си зависи.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Гледам, че се палите за водата...Наистина не е нормално в България, държава пълна с минерални извори, да продава минерална вода на 2-3 пъти по-висока цена от Гърция. За жалост по морето нашите са хитри и знаят, че човек без ядене може и да изкара 3 дни, ама без вода не може, особено на плажа.

Да не говорим, че българска минерална вода се изнася за Австрия, бутилира се там и цената по летищата и е по-евтина отколкото водата продавана на нашето летище.

Та като цяло, докато има търсене, ще има и високи цени. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 15 минути , antea каза:

сега и аз си признавам, че ме изуми с цената :smile: това с все спането ли? и пет човека в една кола за пътните разходи ли смяташ?

сега видях къде е точно Скирос, близо до Евиа, така че най-фрапантното в сметката - за пътя с фериботите, което ме изненада, очевидно е и най-малкото перо

С нощувки, пропуснала съм. С 2 коли сме, смятам за нашата.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Все си викам, че тук не трябва да влизам и, ей на... пак четох последната страница.

Съгласен съм с @antea, че трябва да се съпоставят цените на сравними неща. 

Как да стане това?

Какво сравнимно има между гръцкото море (дори така, най-общо казано) и нашето Черноморие.

И тъй като продължаваме да сравняваме несравними неща да дам и аз своя принос:

Антеа за 7 дни е изхачила 2100 евро в Лозенец.

Цените в Tui.nl  за 7 дена all inclusive в Доминикана или Мексико започват от 1100 евро на човек

С довличането до Амстердам ще стане около 3000 общо за двама

т.е. 2100 срещу 3000 

Да, всеки сам си решава. Парите са си негови и разбирането за почивка също.

Може и друго несравнимо нещо да сравним. :wink:

Например тази вила в Алгарв, Португалия:

Magnificent views all the way to the sea, in the heart of nature, great privacy (vrbo.com)

Отлична, знам я, защото е съседна на подобна вила, която ние сме ползвали.

2150 евро за 7 дни в началото на септември.

Ако се ползва само от двама (тя е за 6 човека) вероятно с пътя до там, храната и рентакара ще излезе не повече от 4000 евро.

Вярно, къде са 2100 евро, къде са 4000. Аз мога да кажа за 4000 евро. Хипотетично, ако трябва да избирам от тези 2 възможности бих се спрял на почивка през година за 4000.

...

Да ме пита човек що пиша. Всеки си има мнение, което няма да се промени.:biggrin:

Само това с палатките не мога да го разбера, но хора всякакви...

• Харесвам 13
  • Браво 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ама верно що влизаме в тая тема. Аз едвам водичките по левче сравнявам, ти сравянваш вили по 2000 евро 😄 Сега ще кажеш, че на виличката в Португалия басейнчето го пълниш с минерални вочдички от по левче и вече тотално си отивам на село, да се плацикам с вода от кладенеца 😄 

• Смея се 15
Връзка към коментар
преди 16 минути , boogy83 каза:

...Аз едвам водичките по левче сравнявам, ти сравянваш вили по 2000 евро 😄 ...

Във вилата за 2000 евро всъщност нощувката на човек може да е 42.5 евро. :wink: 

Да, на мен никога няма да ми излезе толкова, защото съм асоциален и в истинската ми почивка освен жена ми, друг не участва. :biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар

@ven62 знаеш, че си ми слабост и ти разбирам майтапите, ама с такива включвания не се стимулира много споделянето на каквото и да било, защото все излиза, че някой се е минал (според друг) - било щото е дал повече, или пък обратното - прекалено малко, или пък не е отишъл някъде, където според представите, пак на другия, е по-добре

има и много други фактори за едно пътуване, извън цената, като възможност за отсъствие/планиране, работа, домашни любимци, грижа за възрастни близки, бързина за прибиране (ако не дай си боже се наложи) - всеки си знае колко му е широко около врата от разни задачи, но все пак на първо място са и личните предпочитания, които не бива да засягаме ... ако мина да обиколя половината теми из форума и да загатна колко е глуповато да ходят примерно в Киргизстан вместо през година в Швейцария, няма да е много умно, нали :smile:

@jul браво, постигнали сте невероятно оптимизиране, до сега смятах южен Крит като талон на евтинията (в добрия смисъл), ама явно Скирос го бие :smile:

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 7 минути , antea каза:

...

има и много други фактори за едно пътуване, извън цената, като възможност за отсъствие/планиране, работа, домашни любимци, грижа за възрастни близки, бързина за прибиране (ако не дай си боже се наложи) - всеки си знае колко му е широко около врата от разни задачи ...

Права си. 

Това, цитираното, все едно е за мен в последните 2-3 години.

Просто, като чуя за нашето море и нещо в мен ... се превърта.

---

А и ти е излезнало толкова евтино на Лозенец, щото сте ходили с хибрида, нали? :wink:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , ven62 каза:

А и ти е излезнало толкова евтино на Лозенец, щото сте ходили с хибрида, нали? :wink:

а, така те харесвам :wink: живот и здраве да се върнем от Родос и ако се покрият очакванията, ще имам да ти споделя и от там приятна виличка - по-евтина от твоите :grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, ven62 каза:

Отлична, знам я, защото е съседна на подобна вила, която ние сме ползвали.

2150 евро за 7 дни в началото на септември.

Ако се ползва само от двама (тя е за 6 човека) вероятно с пътя до там, храната и рентакара ще излезе не повече от 4000 евро.

Вярно, къде са 2100 евро, къде са 4000.

Имаш пари, угаждаш си са казали онлайн мъдреците 😉

Иначе, не че и в Лозенец няма вили с по 3 спални, пък и с модерен, съвременен дизайн, басейн, 3 плажа в близост. Бях поканена да гостувам в тази това лято (снимките са от сайта, в момента има повече зеленина).

Screenshot_20240830-144852.png.270a1e89f6e72b177fddb82e68a0d721.png

Screenshot_20240830-144727.png.41a2225a73015bf6bcc3bb0e854f755d.png

Гледам за септември, 7 дни в нея са под 1800€. Така май вече сравняваме сравними неща?

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

Писна ми на мен да слушам за пластмасови бутилки 🤯  Купете си филтрираща система или поне бутилка,  пийте от чешмата, протестирайте за липсата на поддръжка на чешми на публични места или въобще стига с тези 40 стотинки разлика за двуминутната ви консумация, останките от което остават в природата за столетия. 

В Лидъл и кауфланд дават по 5 стотинки, ако върнеш пластмасовата бутилка или кенче. 😄

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Guinness каза:

В Лидъл и кауфланд дават по 5 стотинки, ако върнеш пластмасовата бутилка или кенче. 😄

Докато не започнат да глобяват при тяхното изхвърляне в общия боклук, няма как да се стимулира връщането на бутилки и кенове за рециклиране. Обаче в близко бъдеще не виждам как това ще се случи от организационен характер...

• Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.