Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 17 минути , Radnev каза:

Неделя - Бургаските солници - две рибени чорби, пет рибки чернокоп, две пърленки и чаша наливна бира - 39.50 лв. Конкретно на това заведение ходя всеки път, като съм на солниците и винаги поръчам едно и също. Миналата година сметката за същото бе 24 лв.

Ценообразуването е на принципа - "уан то гьотере" и преминава през следния сложен процес на развитие: "Колко да им го тура чернокопа?" Ами, сложи 4-5 лева отгоре тая година. Кат са дошлЕ на море, ши плащат!" 🤣

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 13
Публикувано:

Драганов вчера обясняваше, как южното черноморие се пукало по шевовете. Голям майтап. В Синеморец хора няма. В Черноморец хора няма. На Градина - също. Хотелчетата са заети без прекъсване само от 21 юли до 6 август. След това има дупки през седмицата, уикендите - не. Според тях сезонът ще е от средата на юли до средата на август и това е. Съответно цените са яко нагоре, щото се опитват ден да храни не година, ами две.

Качеството обаче хич не е по две, напротив. В заведението, в което ходим от 8 години, за първи път тарамата беше разредена, наливното вино - също. Обикновено без резервации няма как да се иде, вчера едва се напълни. 

Закуските на вечния баничар в района държат качество, ама са по 4 лв едната. Ако искаш:)

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 16 часа, Alexander каза:

В момента гледам по btv новините, професор Румен Драганов, председатели  на института за анализи и оценки в туризма!

Качеството е топ, пандемията изчистила всичко лошо, останали били  най-добрите доставчици доставяща изключително качествена храна, най-добрите заведения, било евтино и супер добре всичко. 

Дори клиентите били много качествени и опитни! 

Всяко изречение беше за бисери или за вицове, не може да си вземе въздух, водещите едвам успяха да се обадят 2-3 пъти..чист платен репортаж.

Румен Драганов е "класик", в изготвянето на анализи за туристическия продукт. Неговият институт брои всеки влязъл през каквато и да е граница в България, за турист. Такива като НСИ, ЕСТИ, Гранична полиция, данни на летищни концесионери въобще нямат значение. Всеки бизнес посетител или транзитно преминаващ, според него е турист, според неговите данни скоро трябва да надминем Гърция по брой турисит. Обичайно го канят по телевизии, бодро и оптимистично да ръси глупости на килограм. Иначе е професор и преподавател по всякакви теми, пази боже от такива експерти.  

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

Много ли народ имаше?

В по-соления басейн бе доста пренаселено, но в другата част, която е и доста по-голяма бе спокойно.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, tch каза:

Например, че обзорският проход е в дупки и при катастрофа реално няма алтернатива?! Но дори всичко да мине нормално, разстоянието от 120км между третият и четвъртият по големина градове в България се измива за над 2 часа.

Алтернатива на хартия има, но и тя е с дупки(Дюлински проход)

А иначе не съм пътувал към Обзор скоро и не знам какво е качеството на пътя, но не е реалистично да очакваме навсякъде да опънат магистрали. 
Относно пътуване между третия и четвъртия черноморски град( за мен Поморие и Балчик) все пак за 160 км и при положение, че се преминава Стара планина и през Варна, не е чак толкова зле за над 2 часа

Може би тунел под СтП ще облечи да. 

• Замислям се 1
Публикувано:

Миналата седмица сряда, четвъртък и петък ми трябваха над едночасови обиколки в центъра на София (диапазона18:30-20:00ч.) за да си намеря места за сядане за вечеря.

Явно хората не са по морето , а в София, не зная?  

Относно качеството на хотелските и ресторантьорските услуги у нас. Нека не забравяме,че то се формира от две основни насоки. От една страна нещата, които ползваме, ресторанти, хотели, атракции, забележителности , тяхните цении, качество и т.н. и от друга страна са самите ползващи , ние хората.

Ние се сърдим на предлагащите, но напоследък ми прави  впечатление, че и ползващите са доста посредствени.

Имам предвид, че гостите на тези места са шумни, подпинали, невъзпитани дори на моменти груби и арогантни.

Особено отчетливо е това на Черноморието. Някак си, ако общото ниво на търсещите услугата е ниско е трудно да очакваме да получим нещо много качествено.

За да илюстрирам по-нагледно това, което искам да кажа,  нали неочакваме във Филиповци да има заведение с 2 звезди Мишлен.

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 44 минути , Zlia каза:

Алтернатива на хартия има, но и тя е с дупки(Дюлински проход)

А иначе не съм пътувал към Обзор скоро и не знам какво е качеството на пътя, но не е реалистично да очакваме навсякъде да опънат магистрали. 
Относно пътуване между третия и четвъртия черноморски град( за мен Поморие и Балчик) все пак за 160 км и при положение, че се преминава Стара планина и през Варна, не е чак толкова зле за над 2 часа

Дюлинският проход е толкова тесен, че не могат да се разминат два автобуса там. Това не може да е алтернатива.

И говорех за разстоянието между Варна и Бургас не знам как намеси два съвсем различни града. Ако между третият и четвъртият по големина градове в България не трябва да има магистрала, то единственият магистрален участък в България трябва да е София-Пловдив 

• Харесвам 4
Публикувано:

Aбе магистрала между Варна и Бургас е планирана отпреди  поне 35 години, даже са построени няколко километра

не знам сега дали е на трупчета или съвсем забравена като идея

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , tch каза:

Дюлинският проход е толкова тесен, че не могат да се разминат два автобуса там. Това не може да е алтернатива.

И говорех за разстоянието между Варна и Бургас не знам как намеси два съвсем различни града. Ако между третият и четвъртият по големина градове в България не трябва да има магистрала, то единственият магистрален участък в България трябва да е София-Пловдив 

Опс, сори 🤪обърках се в бързината, че имаш предвид черноморски градове трети и четвърти. Да бавно е пътуването между Варна и Бургас, но аз лично бих предпочел бърза жп връзка, а не магистрала, или ако ще е магистрала поне да е достатъчно навътре от морския бряг. Но това си е мое виждане 😉

20 години тази магистрала никой не я придвижи, явно и на гласоподавателите не ни е приоритет 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, tch каза:

Дюлинският е супер! Автобуси не могат да се разминат, защото не могат да влязат в него. Но пък е много спокоен, с почти нулево движение.

Публикувано:

Пътят на прохода през Обзар не е пипан последните амнайсет години. НАистина е в ужасно сътояние настилката. Наложи ми се да мина по него в края на април, даже споделих впечатленията си в друга тема тук. Разстоянието не е голямо, но е проход, нормално е пътуването да е по-бавно отколкото по правата магистрала. Но това не означава, че пътят трябва да е целия в дупки и тук-там грозни кръпки, разбит асфалт...

Публикувано:
преди 19 минути , Zaro каза:

Дюлинският е супер! Автобуси не могат да се разминат, защото не могат да влязат в него. Но пък е много спокоен, с почти нулево движение.

Супер е да, но последно го минавах с велосипед и благодарение на дупките нямаше движение и се спускаше спокойно 🙂 . Но може и да са го пооправили последните години. 

Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

От цялото мнение мога да се съглася само с това, че е спокойно. А е такова, защото на никого не му се кара по тесни и разбити пътища.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Zlia каза:

Всъщност  са Несебър и Поморие 😄

И, да, и таква двучасови тапи има 😉

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Zlia каза:

Супер е да, но последно го минавах с велосипед и благодарение на дупките нямаше движение и се спускаше спокойно 🙂 . Но може и да са го пооправили последните години. 

Не, не са. Последните няколко километра в Бургаска област са "кратери". Непрекъснато пътуваме София- Варна и пробваме различни маршрути. През  Обзор освен натоварено, пътят вече е за ремонт. През Айтос може би е най-добре като път, но при Айтос няма излизане от магистралата. Преди пътувахме през Ришкия проход, но вече освен много камиони, румънски превозни средства, асфалтът се е поразвалил. Дюлинският е най-лош, а е най-кратък?!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, neuromancer каза:

Aбе магистрала между Варна и Бургас е планирана отпреди  поне 35 години, даже са построени няколко километра

не знам сега дали е на трупчета или съвсем забравена като идея

Мисля че умря отдавна. Даже и трасе бяха почнали да разчистват но дойде демокрацията. 

Иначе Дюлинския проход става ама.... да не е твоя колата. 

Оттам е най-краткия път Бургас - Варна, магистралата трябваше оттам да минава

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, master_of_germs каза:

Всъщност  са Несебър и Поморие 😄

И, да, и таква двучасови тапи има 😉

Е да, след като са добавили и Слънчев бряг, Несебър е изпреварил Поморие. Не съм го отразил това, а иначе Балчик се оказа доста по-малък. Явно грешен източник на информация съм гледал. 

Публикувано:

понеже може би ще ни се отвори една извънредна седмица през август, влязох да разгледам какво се предлага по Черноморието и съм доста изненадана, не помня друга година да съм виждала толкова голям избор на приятни места за настаняване от север до юг, свободни през август.

изглежда наистина има някакъв отлив, и ако обичайният контингент, който в предишни години е запълвал, сега се е изсипал на Кавала, Катерини или някоя Паралия "онуфрио" от тия близките, ми много добре, нека правят калабалък там, може да се окаже чудесен сезон да се пообиколят някои родни плажове 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Факт, тази година заради негативната кампания и адския хейт, който върви из социалните мрежи по отношение на черноморието - и в Созопол, и в Лозенец , Поморие, Слънчев бряг има доста предлагане. Плажовете не са претъпкани.

За сметка на доста негативното ми впечатление от Халкидики от миналата седмица - доста високи цени на настаняването, боклуци във водата, пълен хаос с коли наспрели навсякъде, включително и по тротоарите. В района на дискотеките в Солина вечер просто пътя се блокира безскруполно, за да могат киселите български, сръбски, румънски и местни гръцки мутри да си паркират колите. На хубавите плажове са вдигнали цените (минимална консумация), в заведенията място трудно се намира. На всичкото отгоре застреляха някакъв македонски бизнесмен, та виха полицейски коли и линейки в 3 сутринта. Храната и обслужването в част от заведенията бяха единственото положително нещо.

• Харесвам 5
  • Браво 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 часа, adreno каза:

Факт, тази година заради негативната кампания и адския хейт, който върви из социалните мрежи по отношение на черноморието - и в Созопол, и в Лозенец , Поморие, Слънчев бряг има доста предлагане. Плажовете не са претъпкани.

За сметка на доста негативното ми впечатление от Халкидики от миналата седмица - доста високи цени на настаняването, боклуци във водата, пълен хаос с коли наспрели навсякъде, включително и по тротоарите. В района на дискотеките в Солина вечер просто пътя се блокира безскруполно, за да могат киселите български, сръбски, румънски и местни гръцки мутри да си паркират колите. На хубавите плажове са вдигнали цените (минимална консумация), в заведенията място трудно се намира. На всичкото отгоре застреляха някакъв македонски бизнесмен, та виха полицейски коли и линейки в 3 сутринта. Храната и обслужването в част от заведенията бяха единственото положително нещо.

Туризма не е само предлагане, туризма го правят и ползвателите. В Северна Гърция до 2-3 години ще стане почти като на Черноморието. Вече и самите гърци бягат от там. За жалост в масата балканците не сме добри туристи. Може би защото заради комунизма млако сме пътували и нямаме тази култура на пътешественика. 

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:
На 18.07.2023 г. в 20:53, tch каза:

От цялото мнение мога да се съглася само с това, че е спокойно. А е такова, защото на никого не му се кара по тесни и разбити пътища.

Възможо е. В един период минавах от там почти всяка година и тъкмо беше оправен. Но предвид крайната дестинация и алтернативите, Дюлинският ... просто нямаше алтернатива.

Иначе за качеството на нашия туристически продукт си има логични причини. Нашият сезон е къс и хотелите няма как да осигурят достатъчно заетост на персонала. Поради това, всяка година се търси нов персонал, а не се ползва такъв от минали години (затова и никой не се напъва да си обучи и възпита персонала адекватно). За сравнение, сезонът в Гърция е 5-6-7 месеца. Барманчето в един хотел, в който ходя в Парга, заработва лятото достатъчно, за да му стигне за зимата и да си остава в същия хотел поредна година.

В комбинация с генезиса на някои наши "хотелиери" се получава блестяща комбинация. Собствениците на хотели усещат, че нещо не е в ред, но някак си не мога да проумеят какво.

• Харесвам 4
Публикувано:

Ако не бяха българите и румънците , а и останалите севернобалканци , Северна Гърция щеше да живее само от нивите си , както беше преди отварянето на Източна Европа.Самите гърци винаги са имали предвид юга за истинска морска почивка. 

On 7/18/2023 at 11:24 AM, Alexander said:

Ти ще изкараш и от Кобе накрая..

тая русата крава е най-скъпата испанска порода, под 40-50€/кг в Испания - зряло месо. Иначе нормалните са 20-25€/кг

IMG_9994.png.ec4ef06e3690029d05d0a6874c7e89cf.png

100лв/кг  е някакво говеждо в Бг, включително българското.

Да , щото по света всеки втори поръчва "Блек Ангъс" по ресторантите , кара Бентли и почива на яхта.

Има го ясно описано в менюто , всеки да си преценява какво яде и какво може да си позволи.

За мен и кафето на "Дъбов" е скъпо , но щом има клиенти не го оспорвам.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 36 минути , stanimir каза:

Ако не бяха българите и румънците , а и останалите севернобалканци , Северна Гърция щеше да живее само от нивите си , както беше преди отварянето на Източна Европа.Самите гърци винаги са имали предвид юга за истинска морска почивка. 

То затова и северна Гърция е по-скъпа от южна.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Да , щото по света всеки втори поръчва "Блек Ангъс" по ресторантите , кара Бентли и почива на яхта.

Има го ясно описано в менюто , всеки да си преценява какво яде и какво може да си позволи.

За мен и кафето на "Дъбов" е скъпо , но щом има клиенти не го оспорвам.

Какъв Блек Ангъс??

А да, сега и в България е модерно да се кръщава така, даже има българско, което няма общо с истината. Отделно в Европа има десетки породи по-добри от него.

А особено на буните е внос от УСА.

Отделно, че 100% е бил излъган с грамажа.

И според теб е нормално на буните във Варна цената да е точно х2 за 100грама от хубав аржентински ресторант в Мадрид? Дори няма да коментирам какво се яде на едното и на другото  място.

Точно това е, масова спекула с всичко и луди цени, защото я някой ще се обърка, я други с 3 пачки в джоба ще плати все едно е 2,50лв порцията.

Не случайно по морето, а и не само там девиза е ден година храни 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, Zaro каза:

Иначе за качеството на нашия туристически продукт си има логични причини. Нашият сезон е къс

Но не е сигурно кое е причина и кое - следствие ... 

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.