Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

25€ не знам каква е тази пица в Италия.

Стандартните  цени са под 10€.

по-скоро с пиене бутилка вино за двама  и десерт ще се доближат до 20€-25€ на човек 

А какво получаваш е съвсем отделна тема и няма да я коментирам,  защото пиците нямат общо най-общо казано 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 23 минути , luba_rizova каза:

И аз мисля, че 100 евро, разделено на 6, излиза по 17 евро на човек. Честно казано, 1 пица в Италия почти ги доближава, а ако трябва и салата, и десерт , и питие... Би платил повече със сигурност.

Освен това, пътя до Испания/Италия/Португалия не е без пари ,все пак. Нека го кажем така - фактите може да са факти, но когато изпитваш предубеждение и неприязън, няма как да ти е добре, и дори Динозаврите ще ти правят впечатление.  

Тъй като пак ще ходим в Банско, и там, където спим редовно няма места , да кажа, има избор от много добри варианти за настаняване в порядъка на 50-70 лв на вечер на стая. 25-35 евро за двама.  Когато някой ми намери такива цени в Италия/Испания/Португалия, да дойде да ми се обади, и то не на хостел , и то на планина , с безброй възможности за планински туризъм, отделно и спа, и минерална вода.

А щото пътя до Албена ми е без пари. А да не говорим за допълнителните разходи, небрежно пропуснати в цената на настаняването - паркинг 10 лв. или 20 лв. на ден ако искаш да спреш в непосредствена близост до плажа. Пак да направя сравнението. Във вилата в Испания имаше място вътре в двора на комплексчето от няколко вили за 2 коли, отделно на улицата пред входа на вилата - безплатно. А да паркираш на 20 метра от който и да е плаж в района - този на Вилахойса или Бенидорм или който ида е друг - ами пак без проблем и пак без пари.

Има и друго - обкръжението. 

Пълно с румънци (впрочем най-възпитаните), рускоговорящи (да не объркам нещо с политкоректността) - естествено нахални и българи, ама от тези дето знаят още един език - турски.

Споменах за блок масата. Храната е без забележки - богати избор, вкусна, имаше 2-3 вида риба на BBQ, но обстановката е ... отчайваща. Все едно е последната вечер и света ще свърши или поне храната на тази планета ще свърши. Всеки се бута, даже търчи. Аз като най-едър пазех децата да не ги стъпчат. Като чуех руска реч и кляках и ги гушвах, за да ги защитя.:wink:

@luba_rizova, колкото до предубеждението - права си. Не бях оптимист. Но в този смисъл - това, което видях надхвърли очакванията ми и все пак - далеч не е достатъчно, за да повторя.

• Харесвам 7
  • Браво 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 6 минути , Alexander каза:

25€ не знам каква е тази пица в Италия.

Стандартните  цени са под 10€.

по-скоро с пиене бутилка вино за двама  и десерт ще се доближат до 20€-25€ на човек 

Това е, защото не ядеш пица на Сан Марко във Венеция...

И аз се замислих по колко бяха пиците. Бяхме преди 2г в Остуни.

Няма да коментирам мястото и гледката:

image.png.d6d0b8b082eb0cad050b5e2737f2ef94.png

Цените вече са на едно ниво в тези тук:

image.png.99dd143933be9b0b25652ef2a868e33c.png

Всеки сам си "преценя", ама с цени на билетите от 20-30 лв на посока до Бари, няма много да се замисля ...

• Харесвам 10
Публикувано:

преди 16 часа, ven62 каза:

А ето и снимки от "подобна" вила в Испания (между Аликанте и Валенсия, малко над Бенидорм). Испанската е малко по-евтина, но пък по-голяма и има басейн. ... 

плюс че линейният сифон в душ-кабината е поставен на правилното място :biggrin:

• Смея се 8
Публикувано:
преди 7 минути , jorocontrola каза:

Това е, защото не ядеш пица на Сан Марко във Венеция...

преди 2 минути , Фил каза:

Не е добра идея да се поръчва пица на площад Сан Марко във Венеция. :wink:

Ко речи 🙂

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

плюс че сифонът в душ-кабината е поставен на правилното място :biggrin:

...

О-о-о, около тази тема пък изобщо няма база за сравнение. 

Несравнимно по-красива, по-функционална, по-удобна и уютна беше вилата в Испания. 

Албенската, без да съм 100% сигурен, стените са от азбест, нямаше кафемашина, та се наложи да си искам, няма миялна машина и т.н и т.н. 

Но да кажем, това е субективно. Ние сме си я избрали тази. Да сме гледали и чели преди да я букнем. Вероятно на БГ морето има и далеч по-качествени вили.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 46 минути , ДиянаВ каза:

Аз например обичам да опознавам нови места и предпочитам почивката в чужбина, не за да ми излезе по-евтино, а за да съм другаде.

Тъкмо се чудех как да  определя може би основната причина да не ходя от доста години по българското Черноморие и ето че го виждам доста точно формуирано. :yes:

Въпреки, че си имам някаква носталгия към нашето си моренце и най-вече конкретно три места - Арапя, Созопол и Несебър, които са свързани с хубави преживявания и приятни емоции, най-вече поради това, че съм ги посещавал редовно в тийнейджърска възраст и до 30-те ми години. Та все пак ще трябва да намеря някоя пролука и да се поразходя натам.

преди 12 минути , jorocontrola каза:

Ко речи 🙂

Докато го пишех и постнах и видях, че вече си го споменал :biggrin:

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 минути , Фил каза:

Докато го пишех и постах и видях, че вече си го споменал :biggrin:

Явно сме на един акъл, което не знам дали е добре ... 😅🤣😂

Спирам спама

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Мога ли да си позволя една анкета:

Колко струва това дето прилича на бънджи с батут отдолу за около 5 минути?

Колко струва това "животно" дето върви на акумулатори, нито бавно, нито бързо, а с такава скорост, че дядо им ни да ходи, ни да тича след тях, за да не се изсипат децата на някое препятствие (площадчето е с неравности и дупки, така че "животното" през 30 м. се хакваше в някой камък или дупка и спираше рязко)? Продължителността е 4 мин.

А-а-а, имаше и терариум - категорично отказах да вляза. Все пак снахата е немкиня. :biggrin:Само го платих. Той пък колко ли струваше, за да се видят няколко змии?

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 14 минути , ven62 каза:

Той пък колко ли струваше, за да се видят няколко змии?

То това по принцип е безплатно.

• Смея се 6
Публикувано:
преди 35 минути , ven62 каза:

Мога ли да си позволя една анкета:

Колко струва това дето прилича на бънджи с батут отдолу за около 5 минути?

Колко струва това "животно" дето върви на акумулатори, нито бавно, нито бързо, а с такава скорост, че дядо им ни да ходи, ни да тича след тях, за да не се изсипат децата на някое препятствие (площадчето е с неравности и дупки, така че "животното" през 30 м. се хакваше в някой камък или дупка и спираше рязко)? Продължителността е 4 мин.

А-а-а, имаше и терариум - категорично отказах да вляза. Все пак снахата е немкиня. :biggrin:Само го платих. Той пък колко ли струваше, за да се видят няколко змии?

Анкета, рзбира се, е риторична.

Бънджито с батута - 15 лв.

Самоходещо животно - 6 лв.

Змии - 10 лв.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Прочетох само последните две страници от темата, защото явно тезите и антитезите се повтарят от самото начало. Едно нещо обаче не разбирам. Ако темата беше някъде другаде въобще нямаше да обърна внимание, но тук в този форум е истинска изненада за мен. Нима магеланци спряха да пътуват по света, че почнаха да сравняват "родното" с "чуждото" на абсолютно елементарно ниво? Не виждам никаква причина да се сравняват цените в една европейска държава с цените в друга европейска държава. Време е да свикнем, че България е член на ЕС и постепенно цените на стоките и услугите се покачват, за да достигнат най-накрая до стойностите в останалите европейски държави. И да, въпреки непрестанния и крайно необоснован (или по-скоро обоснован от вродения нихилизъм) хейт, покупателната способност на българина (разбирай доходи) постепенно се повишава, колкото и да не желаем да си го признаем. В този смисъл сравнение между цени на почивка в България и Гърция (примерно) е ненужно и не води до нищо продуктивно. Ако започна да сравнявам цените на стоките и услугите всеки път щом тръгна за чужбина ще трябва мислено да се върна тридесет години назад, когато абсолютно всяка една стока в западноевропейска държава беше почти недостижима за нас. По онова време се връщахме с подаръци от Лондон за близки и роднини, които подаръци бяха тачени като самородно злато поради дефицит в страната и онзи носталгичен елемент на "корекомски вносно" останал от едни други времена. Сега въобще не се замислям при пътуване да седна ли в тази тратория или ресторант или да не седна, защото сметката ще бъде висока, двойна или тройна спрямо България. Да не говорим, че през последната година определено цените на заведенията в България са по-високи от тези в Германия (например), а за качеството въобще да не говорим. И в крайна сметка защо да сравнявам? Какво повече от статистика ми дава това сравнение и с какво допринася за доброто ми настроение по време на пътуване в Европа или България? Може и аз да се заблуждавам, но някак ми се струва странно магеланци да се вторачват чак толкова много в сравнение на цени "по света и у нас", при положение, че никой насила не ги кара да пътуват където и да е било, включително в България...

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
35 minutes ago, Duke said:

Прочетох само последните две страници от темата, защото явно тезите и антитезите се повтарят от самото начало. Едно нещо обаче не разбирам. Ако темата беше някъде другаде въобще нямаше да обърна внимание, но тук в този форум е истинска изненада за мен. Нима магеланци спряха да пътуват по света, че почнаха да сравняват "родното" с "чуждото" на абсолютно елементарно ниво? Не виждам никаква причина да се сравняват цените в една европейска държава с цените в друга европейска държава. Време е да свикнем, че България е член на ЕС и постепенно цените на стоките и услугите се покачват, за да достигнат най-накрая до стойностите в останалите европейски държави. И да, въпреки непрестанния и крайно необоснован (или по-скоро обоснован от вродения нихилизъм) хейт, покупателната способност на българина (разбирай доходи) постепенно се повишава, колкото и да не желаем да си го признаем. В този смисъл сравнение между цени на почивка в България и Гърция (примерно) е ненужно и не води до нищо продуктивно. Ако започна да сравнявам цените на стоките и услугите всеки път щом тръгна за чужбина ще трябва мислено да се върна тридесет години назад, когато абсолютно всяка една стока в западноевропейска държава беше почти недостижима за нас. По онова време се връщахме с подаръци от Лондон за близки и роднини, които подаръци бяха тачени като самородно злато поради дефицит в страната и онзи носталгичен елемент на "корекомски вносно" останал от едни други времена. Сега въобще не се замислям при пътуване да седна ли в тази тратория или ресторант или да не седна, защото сметката ще бъде висока, двойна или тройна спрямо България. Да не говорим, че през последната година определено цените на заведенията в България са по-високи от тези в Германия (например), а за качеството въобще да не говорим. И в крайна сметка защо да сравнявам? Какво повече от статистика ми дава това сравнение и с какво допринася за доброто ми настроение по време на пътуване в Европа или България? Може и аз да се заблуждавам, но някак ми се струва странно магеланци да се вторачват чак толкова много в сравнение на цени "по света и у нас", при положение, че никой насила не ги кара да пътуват където и да е било, включително в България...

Аз затова си оставям Хавай за последно , за когато цените в България вече ще са по-високи, за да мога да се изкефя максимално на евтинкото.

• Харесвам 2
  • Смея се 16
Публикувано:

Имам куп коментари по едно от последните мнения, но ще се огранича с това, че аз правя съществена разлика между почивка и "пътуване" (екскурзия). 

При почивка се стремя да правя сравнителен анализ на всичко - настаняване, храна, атмосфера, ... всичко, което се сетя, за да си почина максимално по начина, който на нас ни харесва.

При екскурзия/пътуване - естествено не. Там оптимизирам от гледна точка на личен конфорт и максимален брой забележителности за единица време.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ние по цени сме ги минали европейците отдавна, като изключим сравнително евтините плодове и зеленчуци от Полша и Турция. И не броим 'сиренето' дето 30 % не е сирене.

Зехтин Монини, койот купувам, докато в Италия беше 5-6 евро, във Фантастико беше 22-23 лв. Сега в Италия е 7-8 евро и тука е 33-34 лева. Ама що да не е..

• Харесвам 6
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 2 часа, jorocontrola каза:

Ко речи 🙂

Пиците са 10-16 евро, огромни, а аперол или просеко още 5 евро в нормално ресторантче в Местре, но има и фиксирана такса обслужване/маса.

преди 24 минути , stanimir каза:

Аз затова си оставям Хавай за последно , за когато цените в България вече ще са по-високи, за да мога да се изкефя максимално на евтинкото.

Никакъв шанс! Освен да разчиташ на палатка и супермаркети.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 33 минути , stanimir каза:

Хавай може и да не задминем по цени, но съм убеден, че отдавна сме задминали други части от САЩ...

преди 11 минути , ven62 каза:

При почивка се стремя да правя сравнителен анализ на всичко - настаняване, храна, атмосфера, ... всичко, което се сетя, за да си почина максимално по начина, който на нас ни харесва.

Тук съзирам сериозно противоречие?! Ако правим разграничение между "почивка" и "пътуване", в което има резон, това означава, че първото е изцяло функция на предварителна подготовка, докато второто основно зависи от дестинацията към която се нагаждат допълнителните фактори и компоненти. В този смисъл, да отидеш някъде на "почивка" с предварителното "знание", че тази "почивка" не отговаря на собствените ти критерии и издиша при сравнителен анализ с друга "почивка", лично за мен е непонятно...

Публикувано:

@Duke, само едно мога да кажа:

Оооххх!

(може да се чете и като Уфф)

---

Ако ти отговоря сериозно, предвид подготовката ти, ще стигнем до Кант. 

• Харесвам 1
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 12 минути , ven62 каза:

ще стигнем до Кант. 

И Спиноза..."Свободата да почиваш извън България е осъзната необходимост!"

😂

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 час, Duke каза:

... В този смисъл, да отидеш някъде на "почивка" с предварителното "знание", че тази "почивка" не отговаря на собствените ти критерии и издиша при сравнителен анализ с друга "почивка", лично за мен е непонятно...

Май ти е време да побутнеш сина за повод за компромиси 😇 

• Смея се 3
Публикувано:
преди 42 минути , Lindt каза:

Май ти е време да побутнеш сина за повод за компромиси 😇 

Предполагам, че имаш предвид ежегодната ни семейна "почивка" при сина ни в Нидерландия по време на коледно-новогодишните празници? Пак обаче не разбирам... Аз там се чувствам вкъщи, както се чувствам вкъщи и в базата ни в Лондон. Не правя никакви компромиси, нито пък сравнявам с където и да е било. Наистина не разбирам какво точно имаш предвид...

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 минути , Duke каза:

Предполагам, че имаш предвид ежегодната ни семейна "почивка" при сина ни в Нидерландия по време на коледно-новогодишните празници? Пак обаче не разбирам... Аз там се чувствам вкъщи, както се чувствам вкъщи и в базата ни в Лондон. Не правя никакви компромиси, нито пък сравнявам с където и да е било. Наистина не разбирам какво точно имаш предвид...

Че ако имаш внуци и ще пътуваш с тях на ежегодна семейна почивка, можеш да сравниш безпристрастно всякакви настанявания и райони на света по 48 параметъра, само за да вземеш информиран избор, че ти е все тая 😄 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

Че ако имаш внуци и ще пътуваш с тях на ежегодна семейна почивка, можеш да сравниш безпристрастно всякакви настанявания и райони на света по 48 параметъра, само за да вземеш информиран избор, че ти е все тая 😄 

Пак нищо не разбрах, но няма никакво значение. Очевидно нещо при мен е объркано и може би мнението ми е изцяло субективно и напълно погрешно, с което и приключвам участието си в тази тема...

Публикувано:
преди 37 минути , Duke каза:

Пак нищо не разбрах, но няма никакво значение. Очевидно нещо при мен е объркано и може би мнението ми е изцяло субективно и напълно погрешно, с което и приключвам участието си в тази тема...

За да не се чудиш цяла вечер, ще подскажа :wink:

@ven62 не си е избирал Албена/България за семейна почивка. Нито е пуснал поста си за условията и цените с цел да изрази някакво недоволство, да мрънка, да предизвика дебати за и против българското черноморие или нещо подобно. Тук го помолиха още преди да отиде, след като се върне да сподели впечатленията си и според мен той го направи много елегантно :smile3:. Все пак не е качвал касови бележки с безумни услуги:laugh:, както чувам е модерно в социалните мрежи.

С две думи бил е с прекрасните си внучки и това е достатъчна причина за избора му да отиде на почивка в Албена.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 часа, Duke каза:

Да не говорим, че през последната година определено цените на заведенията в България са по-високи от тези в Германия (например), 

Може ли примери ? Аз буквално от началото на тази година съм бил 4 пъти по работа в Мюнхен . И сега и Берлин ще тествам, ще съм за 1 ден само. Тези командировачни дето ми дават 60 евро стигат за половин ден. Изобщо не е по скъпа София. 

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.