Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Миланка каза:

Затова при нас жената избира и резервира.

Но пък ако нещо не е ОК, не пречи пак мъжът да е виновен ...

• Смея се 8
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

бърз преглед и от мен за ситуацията по нашето море, изкарахме миналата седмица в Лозенец, в предишни години сме отсядали в Оазис, този път си взехме хотел в самото село - нямаме някакви свръхизисквания, освен идеална чистота и приятен интериор/екстериор, което автоматично отхвърля местните семейни хотели /баш "квартирите" от едно време, които ми навяват тъга, ама в недобрия смисъл/, и си го намерихме, никакви разочарования в това отношение  https://sienapremiumretreat.bg/en/, беше на 50 метра от входа за плажа, който си е готин и сравним с оазисния - широка ивица, нормално разпределение чадъри (30 лв сет) / свободна зона, 3-4 бара (The Spot e най-приличният), един ресторант (Джанъм) за обяд - около 50-60 лв за двама обедно меню, из селото има доста ресторанти, но според нас стават главно 3 - Бунгалото, Сезони, The place by Chef Fipe (в смисъла че освен че не се тревожиш дали няма да се отровиш от някаква храна, си готвят вкусно и обслужването е добро), трябва резервация за тях, макар че вече не е пик сезон - те са си пълни, средна цена (без алкохол) за салата, предястие, 2 основни и десерти - около 110 лв

финалната ми сметка показа 300 евро на ден за двама за всичко (гориво за път, хотел, подземен паркинг, чадър и шезлонги на плажа, храна, фрапета и други дреболии/ - и като цяло сме доста доволни от прекарването, септември ще бъдем и в Родос и за там със сигурност ще бъде повече - грубо 20% отгоре поне, но пък морето ще е несравнимо - това е единственият недостатък, но хич немаловажен - качеството на водата тук ми се видя ужасно, мътна история, водорасЪл, клечки, голям компромис да се къпеш с кеф, може и да е било период, защото имаше ден и с бистра вода, която направо ме учуди, но цялостно не е добре

малко снимки

20240819_150037.jpg.6ce25a4ab0cfc0e20cc69e3a416a0284.jpg

20240819_150820.jpg.d627a11cf110f684ffb7ef52decb4237.jpg

20240819_190220.jpg.d232bda64d69a2bcc8a65b6492093973.jpg

20240819_190252.jpg.4ab55e962d28d85242686a7d388bdf44.jpg

20240820_084612.jpg.ec197acc18ee8f01ebc9a2826cbc9972.jpg

20240820_104648.jpg.47830363c44f33cd5fd93047e14eaa6e.jpg

20240820_104717.jpg.246d8f796bd62ccd3ab1056d948fc312.jpg

20240820_105210.jpg.5894c6eb693b4ef8234cfaa93f0fbf46.jpg

20240822_130516.jpg.43d96827628fd09241db8a44e90e4ffa.jpg

20240823_110935.jpg.864f0fc2f5ca945865f901c1f242af54.jpg

20240823_131657.jpg.3f4cf9caba93ba9bc57df85f63c6214f.jpg

• Харесвам 22
Публикувано:
преди 7 часа, antea каза:

финалната ми сметка показа 300 евро на ден за двама за всичко

Признавам си, че за мен (нас) тази сума е твърде висока и не бихме могли да си я позволим. 

Нашите разходи в Гърция бяха (с нощувката и горивото до там и обратно) бяха на половина. Вярно е, че не бяхме в някакво претенциозно място, но винаги е било чисто, вкусно и без никакви здравословни или други проблеми. 

• Харесвам 13
Публикувано:

а, то и в Лозенец, и изобщо навсякъде, можеш и за половината на тази сума, и дори за половината на нея :smile: просто като правим преглед как са цените у нас, е добре да се сравняват съпоставими условия - ниво на настаняване, качество (популярност) на заведения и от сорта, за да е що-годе обективно... по тази линия ми се струва, че все пак тук се намират леко по-ниски цени, или поне за море във все още висок сезон, в Гърция за подобни условия би струвало доста повече, знам защото сме ходили по островите и през юли, и през август, и цената винаги ми се е струвала прекомерна, особено когато след средата на септември става наполовина, а климатът си е все още идеален и даже доста по-поносим спрямо силния сезон

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 10 часа, antea каза:

просто като правим преглед как са цените у нас, е добре да се сравняват съпоставими условия - ниво на настаняване, качество (популярност) на заведения и от сорта, за да е що-годе обективно... по тази линия ми се струва, че все пак тук се намират леко по-ниски цени

Търся, търся и ... трудно намирам в Гърция същия тип комплекси, с каквито се напълни нашето море.

Обаче пък в Ретимно 0,5 л. бутилка вода в магазина е 0,20-0,30 евро. В Созопол е 1,50 лв. Не е като местата да не са съпоставими.

• Харесвам 7
Публикувано:

за водата си прав, и според Numbeo е така, но за други пера не е точно същото, а само на вода не можеш да караш все пак :smile: поради липса на данни сравнението е с Бургас https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Greece&city1=Burgas&city2=Rethymno&tracking=getDispatchComparison

иначе и аз смятам, че тук презастрояването е огромно, като разглеждах по картата нашето крайбрежие се изумих какви комплекси - апартаменти и хотели, са се нароили в последните години, от друга страна обаче ако ги нямаше тях, цените за настанявания тук щяха да са доста по-високи, защото малките къщета-семейни "хотели" изобщо не могат да поемат всички желаещи да ходят за по седмица на море

Публикувано:
преди 6 минути , Zaro каза:

Търся, търся и ... трудно намирам в Гърция същия тип комплекси, с каквито се напълни нашето море.

Обаче пък в Ретимно 0,5 л. бутилка вода в магазина е 0,20-0,30 евро. В Созопол е 1,50 лв. Не е като местата да не са съпоставими.

Тази вода става историческа, никой не казва че в супермаркета има само 1-2 марки такава вода и те обикновено са на веригата. И у нас в големите вериги. техните марки струват толкова. А забелязал ли е някой, че тези води са със леки(тънки) бутилки, които с газ (N) под налягане и при отваряне, ако си я стиснал се подмокряш. Особено пък ако капачката е "вързана". Та такава евтина вода има навсякъде.

• Смея се 2
Публикувано:

Еми не е вярно. Викос, Авра и други. "Най-скъпа" беше на Родос на плажа 75 цента за литър и половина. Темата е за България, ама понеже сравняваме. Тъкмо се прибираме от Скирос и бяхме с тази гледка от терасата - 

FB_IMG_1725004788875.jpg

Реновирана традиционна скироска къща, скърцаше от чистота/ще пусна линк за ориентир, на живо беше даже по-хубава/. За цялото пътуване от 2 седмици не сме имали по-скъпа вечеря от 95 евро с храна и алкохол за 5 човека. 

@antea, ще ме амбицираш сега да смятам средна цена на ден 😁

https://www.airbnb.com/rooms/1142477885172096193?viralityEntryPoint=1&s=76

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , traveler каза:

Тази вода става историческа, никой не казва че в супермаркета има само 1-2 марки такава вода и те обикновено са на веригата. И у нас в големите вериги. техните марки струват толкова. А забелязал ли е някой, че тези води са със леки(тънки) бутилки, които с газ (N) под налягане и при отваряне, ако си я стиснал се подмокряш. Особено пък ако капачката е "вързана". Та такава евтина вода има навсякъде.

Нее, от моята марка беше, все пак знам на каква цена я продавам на едро :crazy:

image.png.8054a04163f779ca45f5e55470220d5e.png

преди 7 минути , antea каза:

за водата си прав, и според Numbeo е така, но за други пера не е точно същото, а само на вода не можеш да караш все пак :smile: поради липса на данни сравнението е с Бургас https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Greece&city1=Burgas&city2=Rethymno&tracking=getDispatchComparison

иначе и аз смятам, че тук презастрояването е огромно, като разглеждах по картата нашето крайбрежие се изумих какви комплекси - апартаменти и хотели, са се нароили в последните години, от друга страна обаче ако ги нямаше тях, цените за настанявания тук щяха да са доста по-високи, защото малките къщета-семейни "хотели" изобщо не могат да поемат всички желаещи да ходят за по седмица на море

Numbeo отчита ли разликата в големината на салатите, когато вади някаква суха статистика?

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Публикувано:

Писна ми на мен да слушам за пластмасови бутилки 🤯  Купете си филтрираща система или поне бутилка,  пийте от чешмата, протестирайте за липсата на поддръжка на чешми на публични места или въобще стига с тези 40 стотинки разлика за двуминутната ви консумация, останките от което остават в природата за столетия. 

• Харесвам 7
  • Браво 5
Публикувано:
преди 15 минути , jul каза:

Еми не е вярно. Викос, Авра и други. "Най-скъпа" беше на Родос на плажа 75 цента за литър и половина. Темата е за България, ама понеже сравняваме. Тъкмо се прибираме от Скирос и бяхме с тази гледка от терасата - 

FB_IMG_1725004788875.jpg

Реновирана традиционна скироска къща, скърцаше от чистота/ще пусна линк за ориентир, на живо беше даже по-хубава/. За цялото пътуване от 2 седмици не сме имали по-скъпа вечеря от 95 евро с храна и алкохол за 5 човека. 

@antea, ще ме амбицираш сега да смятам средна цена на ден 😁

https://www.airbnb.com/rooms/1142477885172096193?viralityEntryPoint=1&s=76

ами сметни :smile: то това й е интересно на темата, поне за мен - - да се сравняват бюджети на различни места, за различни преживявания - във всякакъв смисъл, ама да се знае, че са различни, а не просто България vs Гърция vs Италия....тоест ако ми се ходи на традиционна къща с ковьорчета какво е, или пък на къмпинг с каравана, или на нещо малко по-стилно - пак какво е, всяко само по себе си е хубаво, просто са различни прекарвания :smile:

• Харесвам 3
Публикувано:

Ще, ще. Между другото с кемпер ни излиза най-скъпо 😉 

Сметката показва около 60 евро на човек на ден /гориво, пътни такси, фериботи 2 за посока, нощувки, храна, напитки, тинтири-минтири/. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 23 минути , jul каза:

Ще, ще. Между другото с кемпер ни излиза най-скъпо 😉 

Сметката показва около 60 евро на човек на ден /гориво, пътни такси, фериботи 2 за посока, храна, напитки, тинтири-минтири/. 

сега и аз си признавам, че ме изуми с цената :smile: това с все спането ли? и пет човека в една кола за пътните разходи ли смяташ?

сега видях къде е точно Скирос, близо до Евиа, така че най-фрапантното в сметката - за пътя с фериботите, което ме изненада, очевидно е и най-малкото перо

• Харесвам 1
Публикувано:

В Гърция цените на бутилираната вода се регулират със закон, затова и се срещат води по 0,50-1€ дори по летищата.
Не навсякъде водата от чешмата става за пиене (написано е) и въпреки че съм с бутилка с филтър, на летището в Ханя си купувах.
Но ако сравнявам цените на наливно вино по кръчмите в Крит и в Асеновград, първите по́ ми харесват. За качеството вече си зависи.

• Харесвам 5
Публикувано:

Гледам, че се палите за водата...Наистина не е нормално в България, държава пълна с минерални извори, да продава минерална вода на 2-3 пъти по-висока цена от Гърция. За жалост по морето нашите са хитри и знаят, че човек без ядене може и да изкара 3 дни, ама без вода не може, особено на плажа.

Да не говорим, че българска минерална вода се изнася за Австрия, бутилира се там и цената по летищата и е по-евтина отколкото водата продавана на нашето летище.

Та като цяло, докато има търсене, ще има и високи цени. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 15 минути , antea каза:

сега и аз си признавам, че ме изуми с цената :smile: това с все спането ли? и пет човека в една кола за пътните разходи ли смяташ?

сега видях къде е точно Скирос, близо до Евиа, така че най-фрапантното в сметката - за пътя с фериботите, което ме изненада, очевидно е и най-малкото перо

С нощувки, пропуснала съм. С 2 коли сме, смятам за нашата.

• Харесвам 3
Публикувано:

Все си викам, че тук не трябва да влизам и, ей на... пак четох последната страница.

Съгласен съм с @antea, че трябва да се съпоставят цените на сравними неща. 

Как да стане това?

Какво сравнимно има между гръцкото море (дори така, най-общо казано) и нашето Черноморие.

И тъй като продължаваме да сравняваме несравними неща да дам и аз своя принос:

Антеа за 7 дни е изхачила 2100 евро в Лозенец.

Цените в Tui.nl  за 7 дена all inclusive в Доминикана или Мексико започват от 1100 евро на човек

С довличането до Амстердам ще стане около 3000 общо за двама

т.е. 2100 срещу 3000 

Да, всеки сам си решава. Парите са си негови и разбирането за почивка също.

Може и друго несравнимо нещо да сравним. :wink:

Например тази вила в Алгарв, Португалия:

Magnificent views all the way to the sea, in the heart of nature, great privacy (vrbo.com)

Отлична, знам я, защото е съседна на подобна вила, която ние сме ползвали.

2150 евро за 7 дни в началото на септември.

Ако се ползва само от двама (тя е за 6 човека) вероятно с пътя до там, храната и рентакара ще излезе не повече от 4000 евро.

Вярно, къде са 2100 евро, къде са 4000. Аз мога да кажа за 4000 евро. Хипотетично, ако трябва да избирам от тези 2 възможности бих се спрял на почивка през година за 4000.

...

Да ме пита човек що пиша. Всеки си има мнение, което няма да се промени.:biggrin:

Само това с палатките не мога да го разбера, но хора всякакви...

• Харесвам 14
  • Браво 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ама верно що влизаме в тая тема. Аз едвам водичките по левче сравнявам, ти сравянваш вили по 2000 евро 😄 Сега ще кажеш, че на виличката в Португалия басейнчето го пълниш с минерални вочдички от по левче и вече тотално си отивам на село, да се плацикам с вода от кладенеца 😄 

• Смея се 16
Публикувано:
преди 16 минути , boogy83 каза:

...Аз едвам водичките по левче сравнявам, ти сравянваш вили по 2000 евро 😄 ...

Във вилата за 2000 евро всъщност нощувката на човек може да е 42.5 евро. :wink: 

Да, на мен никога няма да ми излезе толкова, защото съм асоциален и в истинската ми почивка освен жена ми, друг не участва. :biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:

@ven62 знаеш, че си ми слабост и ти разбирам майтапите, ама с такива включвания не се стимулира много споделянето на каквото и да било, защото все излиза, че някой се е минал (според друг) - било щото е дал повече, или пък обратното - прекалено малко, или пък не е отишъл някъде, където според представите, пак на другия, е по-добре

има и много други фактори за едно пътуване, извън цената, като възможност за отсъствие/планиране, работа, домашни любимци, грижа за възрастни близки, бързина за прибиране (ако не дай си боже се наложи) - всеки си знае колко му е широко около врата от разни задачи, но все пак на първо място са и личните предпочитания, които не бива да засягаме ... ако мина да обиколя половината теми из форума и да загатна колко е глуповато да ходят примерно в Киргизстан вместо през година в Швейцария, няма да е много умно, нали :smile:

@jul браво, постигнали сте невероятно оптимизиране, до сега смятах южен Крит като талон на евтинията (в добрия смисъл), ама явно Скирос го бие :smile:

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 7 минути , antea каза:

...

има и много други фактори за едно пътуване, извън цената, като възможност за отсъствие/планиране, работа, домашни любимци, грижа за възрастни близки, бързина за прибиране (ако не дай си боже се наложи) - всеки си знае колко му е широко около врата от разни задачи ...

Права си. 

Това, цитираното, все едно е за мен в последните 2-3 години.

Просто, като чуя за нашето море и нещо в мен ... се превърта.

---

А и ти е излезнало толкова евтино на Лозенец, щото сте ходили с хибрида, нали? :wink:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

А и ти е излезнало толкова евтино на Лозенец, щото сте ходили с хибрида, нали? :wink:

а, така те харесвам :wink: живот и здраве да се върнем от Родос и ако се покрият очакванията, ще имам да ти споделя и от там приятна виличка - по-евтина от твоите :grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

Отлична, знам я, защото е съседна на подобна вила, която ние сме ползвали.

2150 евро за 7 дни в началото на септември.

Ако се ползва само от двама (тя е за 6 човека) вероятно с пътя до там, храната и рентакара ще излезе не повече от 4000 евро.

Вярно, къде са 2100 евро, къде са 4000.

Имаш пари, угаждаш си са казали онлайн мъдреците 😉

Иначе, не че и в Лозенец няма вили с по 3 спални, пък и с модерен, съвременен дизайн, басейн, 3 плажа в близост. Бях поканена да гостувам в тази това лято (снимките са от сайта, в момента има повече зеленина).

Screenshot_20240830-144852.png.270a1e89f6e72b177fddb82e68a0d721.png

Screenshot_20240830-144727.png.41a2225a73015bf6bcc3bb0e854f755d.png

Гледам за септември, 7 дни в нея са под 1800€. Така май вече сравняваме сравними неща?

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, Lindt каза:

Писна ми на мен да слушам за пластмасови бутилки 🤯  Купете си филтрираща система или поне бутилка,  пийте от чешмата, протестирайте за липсата на поддръжка на чешми на публични места или въобще стига с тези 40 стотинки разлика за двуминутната ви консумация, останките от което остават в природата за столетия. 

В Лидъл и кауфланд дават по 5 стотинки, ако върнеш пластмасовата бутилка или кенче. 😄

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Guinness каза:

В Лидъл и кауфланд дават по 5 стотинки, ако върнеш пластмасовата бутилка или кенче. 😄

Докато не започнат да глобяват при тяхното изхвърляне в общия боклук, няма как да се стимулира връщането на бутилки и кенове за рециклиране. Обаче в близко бъдеще не виждам как това ще се случи от организационен характер...

• Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.