Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Каква седмица? Особено твърди кашкавали и разни колбаси си имат месеци срок на годност.

Аз съм от тея двто носят всичко, ама всичко, само зависи от къде и с какво летя.
От Ю.Америка всеки път нося 3-4 бонфлета телешко по 1,5кг всяко. Те са вакумирани целите, тук ги нарязвам и замразявам. 

• Харесвам 6
Дани Магелани
Публикувано:
преди 9 минути , stanimir каза:

Някога пренасяхме лаптопи , камери и джинси от чужбина , сега  ... сирене и мръвка.

Явно битието превзе съзнанието, емоциите и духовността. И аз си нося от пътуванията все повече деликатеси и все по-малко дрехи, книги и др. промишлени стоки.

• Харесвам 9
Публикувано:

Ние пък си носим българско сирене и кашкавал 😂😂😂 даже зимата по куриер ни пращат в Швейцария. Единствено чедър си купуваме в Швейцария, всички други кашкавали и сирена в кварталният магазин не ги поглеждаме даже. 

• Харесвам 6
  • Замислям се 4
Публикувано:

И ние сме от превозвачите на сирена и кашкавали. Да не споменавам че няколко пъти сме били и в далаверата с кафе на зърна от бутикова белгийска пекарна ( 20 Е там, с/у 65лв. тук за кг.) . 

Изпадал съм в ситуация луканка ( от по-хубавите) да е по-скъпа във Фантастикото до нас, отколкото в български магазин на остров в чужбина ( изкушавах се много, но не си взех). Съпругата няколко пъти се е обяснявала по летищата за кашкавали и сирена в ръчния багаж. Хората не им се вярваше че носим бяло сирене към България. 

Много често се осланям на мантрата " ние сме малка държава и тук е така" , ами ...  в други малки държави цените са по-ниски

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, marycap каза:

Имах от билетите на Уиз с 9 евро  приорити и 9 евро чекиран багаж и се чудех защо съм ги купувала, като обикновено не мъкна багаж. Но реших,че им е дошло времето за Пулия, съчетавайки полезното с приятното- в понеделник се върнах с храна, за която тук бих платила двойно, за качеството е ясно. Проучих за места откъдето пазаруват и се хранят местните и цъках с език като гледах етикетите. Кварталните ми магазини тук са по- скъпи от тези в София и може да си представите каква е разликата...

Я сподели местата за Пулия, че другата седмица ми се очертава едно ходене 🙂

преди 23 минути , boogy83 каза:

Всичките трафиканти ще излезем в тоя форум, а аз си мислих, че просто обичаме да пътуваме 😄 

Така сме закърпени. Баба ми на 70+ години и сложиха черен печат за Сърбия, заради контрабанда на сирене 😄 Ама сега се обърна палачинката - от там внасяме 🙂

• Харесвам 6
  • Смея се 5
Публикувано:

Ами нали всички сме европейци, унищожихме си селското стопанство, всичко е внос, нормално е да е скъпо. Няма и държава. 

За сиренето - има мандра в наше село, мандрата е към ферма, която има много овце. Та собственичката, която е и технолог и всичко, прави само овчи продукти. За мен най-добрите у нас, кашкавала й зрее 45 дни, сиренето мисля 30. Не продава в магазините, няма право, няма и капацитет. Работи денонощно, без почивен ден, всичко прави на ръка, не е забогатяла  изобщо. Мен лично ме е жал, защото има непрекъснато спънки и пречки от държавата, прави прекрасни продукти и смятам, че трябва да ги дава на по-висока цена от това,които е в момента. Не приравнявайте промишлените измамници с фермерите, които не почиват, работят с двете си ръце, със сърцето си, с душата си за какво ? За някакви мизерни пари,  които се виждат много на великите бюрократи. Толкова. Съседа отсреща пък е зеленчуков производител. Няма да обяснявам касво дава полската държава на нейните фермери, и какво нашата. В черешов район сме, тази година череши няма. Всичко измръзва. Но има по 1клон на дърво с някоя черешка. И държавата няма да даде стотинка , нито застрахователите, защото има по 10 черешки. Каза, че догодина повече няма да се занимава. Труд и разходи за нищо. А черешовите градини до нас вече са къщи. Ами .... да си плюем.

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Публикувано:

Мисля че доста избирателно четеш коментарите. 

"Плюенето" както ти го наричаш касае индустриални продукти, най-често произвеждани или продавани извън България. 
"Плюенето" както ти го наричаш касае разлики в цената и/или качеството на еднакви продукти или сходни по състав такива. 

Чстните случаи с твои съседи, с нечии братовчеди и т.н. не са обект на "плюене" ( или поне аз не съм видял да са. 

В последните 20-тина страници тук видях по-скоро обективно сравнение, отколкото твоят прочит на темата. 

П.П

Ако искаш да помогнеш на твоите съседи то може да полуляризираш дейността им, както и да им дадеш съвети, като човек чел, пътувал и видял много. 
Тези хора нямат такова време да проучват международните търговски практики и политики. 

• Харесвам 6
Публикувано:

По пътя след Едремит към Балъкесир е пълно с рафинерии за зехтин, взех няколко литра на разумни цени.

• Харесвам 6
Публикувано:

@luba_rizova, давай насоки, след като имаш добри впечатления от малките производители около вас.

Аз от години си блъскам главата от къде да си намеря първо читаво месо (предпочитаме свинско и телешко), доверявам се на препоръките на хората тук за столични магазини, но все пак)..... Българско сирене от магазин не съм купувала вече не помня от кога. Веднъж бях решила да правя баница и купих - може и аз да съм се повредила, но сиренете (съответно и баницата) ми киселееше. 

Изобщо да не говоря за масло, майонеза.... купена от магазин - няма начин. 

Зехтин си купуваме само от Гърция. 

Риба - само когато съм в Бургас (е, и в Гърция и подобни местенца)

Та с няколко думи: ще се радвам да споделяте места, ферми, производители, от които човек може да си купи качествени храни от България. (и без това непрекъснато я кръстосвам предимно на длъж 🙂 )

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Lyubina каза:

Зехтин си купуваме само от Гърция. 

Имам приятели от добричко, хвалят ми се, че изнасят олио за Гърция, там го смесвали със зехтина. От тогава минах на италиански и турски.

• Харесвам 4
  • Шок 2
Публикувано:
преди 21 минути , Nayden Bondzhev каза:

По пътя след Едремит към Балъкесир е пълно с рафинерии за зехтин, взех няколко литра на разумни цени.

Колко е разумна цена?

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Nayden Bondzhev каза:

Имам приятели от добричко, хвалят ми се, че изнасят олио за Гърция, там го смесвали със зехтина. От тогава минах на италиански и турски.

https://btvnovinite.bg/svetut/15-te-tona-falshiv-zehtin-ekstra-vardzhin-sa-bili-za-iznos-nalivali-olioto-v-standartizirani-kontejneri-video.html

Ако търсим сигурност за качество е добре да се купува от големи вериги. Имат и подържат системи за качество, утвърдени доставчици, контрол, проследяване и т.н.  Трудно се рискува бизнес от висок ранг заради фалшиви продукти.

Иначе за почитателите на "домашен, от село, фермерски, от малки маслобойни, които не продават на пазара, чист наливен", в неоригинална опаковка и други от сорта има риск не само от неистинска или некачествена, а откровено опасна стока / при зехтин - жълта боя, регулатори за киселинност, вещества  повишаващи плътността/.

/Един "селски" производител продава от години "фермерски продукти" в района на гробищата на Драгалевци - от кашкавал, сирене и широка гама луканки до пресни зеленчуци. Или е сериозна дистрибуция или сериозна измама с преопаковане и очевидно се  купува, защото ако не - него нямаше да го има. / Това също е тема какво става с качеството на храните в България.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 58 минути , ivailo_radev каза:

Я сподели местата за Пулия, че другата седмица ми се очертава едно ходене 🙂

80% от покупките си направих в Бари от Superstore Familia Perimetro Sud S.R.L., Via della Resistenza,46  от веригата магазини Familia. Избрах го заради много добрите отзиви и че ползвах директен автобус "С" за 1 евро. Отидох и на следващия ден, освен за покупки, и за отличната храна в бистрото. Поръчваш от витрината в магазина, питат те дали е за вкъщи или ще обядваш/вечеряш там и в самото бистро плащаш и я вземаш. Кафе, сладкиши- всичко качествено. За цените писах по- горе. Пазарувах и от СООР на ул.Nicola Piccinni 134-138 и от Despar Groceries- Piazza Aldo Moro,49, но само определени продукти.

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Ами нали всички сме европейци, унищожихме си селското стопанство, всичко е внос, нормално е да е скъпо. Няма и държава. 

За сиренето - има мандра в наше село, мандрата е към ферма, която има много овце. Та собственичката, която е и технолог и всичко, прави само овчи продукти. За мен най-добрите у нас, кашкавала й зрее 45 дни, сиренето мисля 30. Не продава в магазините, няма право, няма и капацитет. Работи денонощно, без почивен ден, всичко прави на ръка, не е забогатяла  изобщо. Мен лично ме е жал, защото има непрекъснато спънки и пречки от държавата, прави прекрасни продукти и смятам, че трябва да ги дава на по-висока цена от това,които е в момента. Не приравнявайте промишлените измамници с фермерите, които не почиват, работят с двете си ръце, със сърцето си, с душата си за какво ? За някакви мизерни пари,  които се виждат много на великите бюрократи. Толкова. Съседа отсреща пък е зеленчуков производител. Няма да обяснявам касво дава полската държава на нейните фермери, и какво нашата. В черешов район сме, тази година череши няма. Всичко измръзва. Но има по 1клон на дърво с някоя черешка. И държавата няма да даде стотинка , нито застрахователите, защото има по 10 черешки. Каза, че догодина повече няма да се занимава. Труд и разходи за нищо. А черешовите градини до нас вече са къщи. Ами .... да си плюем.

Да сравняваш българско с полско земеделие е нелепо. Ние сме единствената държава, освен някогашния СССР, където е имало 100% национализация на земята. Това е убило селското стопанство, а не нещо друго. Щото на човека от село, когато му вземеш земята, му взимаш всичко. После го натирваш към големия град и след 15 години се усещаш, че няма кой да събира реколтата, та се налага ученици и студенти да работят за без пари, което пък се изтъква като някакво велико постижение, докато всъщност е точно обратното. 

Леко започва да се залита по модерни пазари, стоки, "малки семейни производители", които продават на съботния пазар в Лозенец ябълки, купени от борсата, или такива, които изглеждат венъж ядени. Покрай сухото гори и суровото.

Както има лоши производители, така има и читави. Не трябва да се слагат всички под един знаменател, щото това може да се отнесе и към работата всеки един от нас - "мани ги тия, нищо разбират". 

• Харесвам 16
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз си мисля, че това е най-правилният варинат като на летище София 😀 Та кой в днешно време носи лаптопи и камери в друга страна....

Ценообразуване на летище София - 39 лева стават 39 евро

image.png.fdf04557874ad23ad6e49a5c857b58e5.png

Ето и коментар

ЕТО КАК ЩЕ СЕ ФОРМИРАТ ЦЕНИТЕ АКО ПРИЕМАТ ЕВРОТО....

На летище София вече са сметнали цените в евро и лева така, както ще ги сметнат и всички останали наши търгаши. Така средно ниво колбас, който почти не става за ядене от 15 лв. ще стане 15 евро, за хляб ще даваме по 2-3 €, вместо по 2-3 лева, за кашкавал 30 € вместо 30 лв. и т.н. Само заплатите и пенсиите ще ги делнат наполовина. Пенсия 800 лв. ще стане 402 евро, а заплата 1400 лв. - 715 евро. Пък който вярва на наглите лъжци от правителството и медиите, че нищо нямало да се промени - да си ходи прост и наивен 

• Харесвам 2
  • Шок 5
  • Браво 2
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Аз си мисля, че това е най-правилният варинат като на летище София 😀 Та кой в днешно време носи лаптопи и камери в друга страна....

Ценообразуване на летище София - 39 лева стават 39 евро

image.png.fdf04557874ad23ad6e49a5c857b58e5.png

Ето и коментар

ЕТО КАК ЩЕ СЕ ФОРМИРАТ ЦЕНИТЕ АКО ПРИЕМАТ ЕВРОТО....

На летище София вече са сметнали цените в евро и лева така, както ще ги сметнат и всички останали наши търгаши. Така средно ниво колбас, който почти не става за ядене от 15 лв. ще стане 15 евро, за хляб ще даваме по 2-3 €, вместо по 2-3 лева, за кашкавал 30 € вместо 30 лв. и т.н. Само заплатите и пенсиите ще ги делнат наполовина. Пенсия 800 лв. ще стане 402 евро, а заплата 1400 лв. - 715 евро. Пък който вярва на наглите лъжци от правителството и медиите, че нищо нямало да се промени - да си ходи прост и наивен 

тук май е сбъркана левовата цена като двойно по-ниска :smile: производителят си я продава тая ракия на цена 48 лв, малко се съмнявам на летището да е с около 20% по-евтина, но кой знае

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

Абе остави , като видях че тоалетната на автогарата е станала вече 2 лева 🤣

След 1 януари 2026 год. може и 2 евро да стане 😁Нищо не ме учудва вече 

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, stanimir каза:

Абе остави , като видях че тоалетната на автогарата е станала вече 2 лева 🤣

Мда, и на мен ми направи впечатление, ама поне беше чисто в 9 вечерта като влезнах 🤣

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 часа, Иван Попов каза:

Ето и коментар

Авторът на коментара си е дал диагнозата накрая - прост и наивен. :crazy:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Само аз ли съм над тия неща, защото не зная какво да си правя парите, които са ми като шума! И съответно си купувам когато и каквото си реша без да се обременявам и да сравнявам цени тук и там …

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.