Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

по другите въпроси не мога да се изкажа, но за пармезана не е така, държавата не го изкупува, а частна банка (Credem Banca) в Емилия Романа дава кредити с по-ниски лихви на производителите, като приема пармезана за обезпечение и го съхранява в складове под нейн надзор, докато узрее, като така му контролира и качеството, по-ниските лихви се дължат и на кредитни линии по линия на ЕС-програмите за намаляване на риска за банката; естествено ако производителите не си платят заемите, банката продава сиренето и си покрива загубите, защото кредитите са за около 70-80% от стойността на пармезана - има много информация навсякъде за тази практика, защото е добре работеща и взаимно изгодна за двете страни

от друга страна назад беше даден пример, че в България някои субсидии в селското стопанство са по-високи от средното в Европейския съюз, отделен въпрос е обаче, че тук понякога тези субсидии се използват за спонсориране на фолк певици или покупка на майбаси (т.нар. зърнари), така че не точно "демокрацията" е виновна за всички злини

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 55 минути , luba_rizova каза:

Доматите, които са легендарни, също вече няма от старите сортове, което е сериозен проблем,

Бихте ли дали пример с подобен такъв “стар български сорт” , който го няма сега?

• Смея се 1
Публикувано:
13 minutes ago, antea said:

така че не точно "демокрацията" е виновна за всички злини

Не е. "Демократите" ни са виновни.

Испания , Франция , Италия , мисля са достатъчно демократични държави , но нещата там работят.

• Харесвам 7
  • Шок 1
Публикувано:
преди 23 минути , antea каза:

от друга страна назад беше даден пример, че в България някои субсидии в селското стопанство са по-високи от средното в Европейския съюз, отделен въпрос е обаче, че тук понякога тези субсидии се използват за спонсориране на фолк певици или покупка на майбаси (т.нар. зърнари), така че не точно "демокрацията" е виновна за всички злини

Значи излиза, че не ни е някой друг виновен. 99% от българите не вярват в това.

А на това как илюминатите ни съсипаха земеделието и ни застроиха плодородните земи и как демокрацията измисли консервантите и пестицидите се смея с пълен глас…

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 минути , Zlia каза:

Бихте ли дали пример с подобен такъв “стар български сорт” , който го няма сега?

Доматите и чушките донесени от Ханкобрат са с ненадминати вкусови качества и на тях се базираше средновековната ни консервна  промишленост… 😉

• Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Нищо не са донесли прабългарите , но имаше български селекции и то не само домати.Абе що си вярвате че светът се е родил на 10 ноември 1989 година ? Хора са живели , работили , създавали са блага и са влагали акъл и образование и много преди това.Много от хората тук дори са се дипломирали по онова време във всякакви професии, що направо не си скъсат дипломите ? Даже всеки вече да смята възрастта си и рожденните си дни само от 1989г насам.Преди това не е живял , не е ял истинска храна , не е работил,  нищо не  е направил.

https://www.agrogradina.bg/paket-semena-ot-bulgarski-sortove-domati-za-istinski-ceniteli

Ето този садяха моите старци в градината.Сега виждам как се казва сорта, но ставаха по 600-700 грама, дори повече. "Гергана" пък беше най-популярния сорт градински  краставици :

cherven-gradinski-450x450-product_popup.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 минута , stanimir каза:

Нищо не са донесли прабългарите , но имаше български селекции и то не само домати.Абе що си вярвате че светът се е родил на 10 ноември 1989 година ? Хора са живели , работили , създавали са блага и са влагали акъл и образование и много преди това.

https://www.agrogradina.bg/paket-semena-ot-bulgarski-sortove-domati-za-istinski-ceniteli

Напълно съм съгласен, но имам съмнения за посоката на градацията в един период преди демокрацията 😉

Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, jorocontrola каза:

Напълно съм съгласен, но имам съмнения за посоката на градацията в един период преди демокрацията 😉

Няма такава посока, категорична съм.

Това, че съм демократ и харесвам повече времето след 1989, не означава,  че трябва да си затварям очите за хубавото преди 1990 и за лошото сега. Другото е предубеденост и тесногръдие.

• Харесвам 13
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Няма такава посока, категорична съм.

Това, че съм демократ и харесвам повече времето след 1989, не означава,  че трябва да си затварям очите за хубавото преди 1990 и за лошото сега. Другото е предубеденост и тесногръдие.

Липсата на информация преди къде я забравяш?

Публикувано:
преди 1 минута , Zaro каза:

А наличието на ... "удобна" сега .. също не бива да се подминава.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 16 часа, stanimir каза:

Медицината напредва , преди 30 години имаш ли идея колко хора са минавали на скенер примерно ?

Тия които сега са 70 годишни и отгоре близо 40 години са рупали зеленчуци с ДДТ , после радиация от Чернобил и още живеят гадинките, значи не е било толкова "отровно"  ...за това дето консумират днешните ще е ясно след около 40 години 😉

Надявам се си чувал за периода на разпад на "благинките" от Чернобил.

В момента, funny каза:

А наличието на ... "удобна" сега .. също не бива да се подминава.

Преведи

Публикувано:
преди 2 минути , Zaro каза:

Преведи

Само казвам, че липсата на информация преди 1989 е също толкова лоша, колкото наличието на заливаща ни информация, която е удобна на тези които я създават - сега.

Преди нямаше никаква. Сега има много, ...море от информация. И който е "по-гласовит" (или си е купил повече медии) - диктува насоката на информацията.

• Харесвам 15
Публикувано:

Информацията също е "храна" и зависи кой и по каква "рецепта" я прави, като определящия въпрос е защо се произвежда и предлага на рафта... "безплатно" . 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 19 минути , Zaro каза:

Надявам се си чувал за периода на разпад на "благинките" от Чернобил.

Недей да пишеш за неща, за които имаш информация от медиите. Това ми е работа, но не искам да влизам в подробности. Имам архив за измервания и съдержание по това време.

Само да кажа, че редвно ни носят гъби и джибри за измервания по желание на самите производители, не са задължени да го правят. Няма никакъв проблем с тях.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Само да кажа, че темата взе да става пенсионерска😜

В коя част точно?! 

Темата говори за случващи се промени, а разликите могат да бъдат съизмерени най-вече във времето. 

Публикувано:
3 minutes ago, ДиянаВ said:

За преди и сега, доматите и сиренето😀

Ти какво се правиш на много малка ? 😉

• Смея се 3
Публикувано:
преди 12 минути , ДиянаВ каза:

Последната фаза е да ти обяснят, че е било по-добре, щото огледалата са били по-хубави и не са имали проблеми с простатата. Сега с тая демокрация - ни огледала, а за простата да не отваряме дума.

• Смея се 1
Публикувано:

Както и в добре познатата ни тема за "онзи вирус, за който не може да се говори" , и в тази, и във всяка друга, стигне ли се до мнения от типа "всичко в ХХ е лошо", темата отплесва тотално. Да ви припомня, че темата е за цените, качеството и т.н. сега, че иначе и тук има потенциал да почнем да се блокираме едни други и да излезем от духа на форума.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , stanimir каза:

Ти какво се правиш на много малка ? 😉

Преди няколко дни, като се запознахме с cck, засегнахме това как магеланци се харесваме и пасваме, без дори да се познаваме реално. Според него причината е, че като седнем на бира, не бистрим политика, аз бих добавила и други “пенсионерски теми”. А между другото най-малко с него обсъждахме пътуванията, обаче беше готина 2-часова раздумка😀

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

Не я забравям и не прощавам нищо! Бях бременна в 9 месец, когато стана аварията в Чернобил, а ние спахме на отворена тераса при радиоактивния дъжд и ядохме марулите.

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 34 минути , ДиянаВ каза:

..., а на снимката изглежда толкова добра и мила... @ven62  🙂

• Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 11 минути , Doctor Who каза:

..., а на снимката изглежда толкова добра и мила... @ven62  🙂

@ven62 е младеж и не участва в теми за цени и домати😂 Над тези неща е, като човек-ценител😉

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

@ven62 е младеж и не участва в теми за цени и домати😂 Над тези неща е, като човек-ценител😉

Хайдее...басейнът с водката отидЕ към РусИ!

• Шок 1
  • Смея се 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.