Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , Alexander каза:

А в твърдото не може ли да се крият неща? Глупости на търкалета

Уцелила си кофти късмет.. другия път отиваш на друг скенер

Е, как ще стане това да си взема от лентата багажа, който не отговаря на правилата и е отделен, и да отида на проверка при съседния проверяващ? 

Последно проверявах за маслото, че трябва да е под 100 мл и си го оставих на рафта в магазина.

Иначе да, някои хора си взимат редовно и минават проверки, но ако проверяващият се запъне, не виждам какво можеш да направиш. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 34 минути , stanimir каза:

По мириса на сирене изглежда магеланци вече ще може да се разпознават на борда и без баджове."Бри" - iMari , "Пармезан" - Lindt и т.н.

Тайните включват и инструкции как да не усмърдите багажа. 😜А точно от Нидерландия не бих се притеснявала от миризмата на сирене - още на излизане от летището в Айндховен се носеше такова ухание на канабис...каквото присъстваше и на бординга на Шарлероа, между другото.

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 9 минути , Lindt каза:

Последно проверявах за маслото, че трябва да е под 100 мл и си го оставих на рафта в магазина.

Взимай смело. Аз си нося по няколко пакетчета от Швейцария всеки път 😉

Публикувано:
На 5.06.2025 г. в 20:25, stanimir каза:

Само визирах продукта , акцента не е върху цената. То у нас по спомени имаше само два вида краве масло 🙂

По-скоро три - едното в станиоловата опаковка от 72 ст., за което пишеш; народното в полупрозрачна хартиена опаковка и жълти надписи от 56 ст. и едно двойно от 1,44 лв., което понякога се намираше. Много рядко в така наречения дипломатически магазин на ъгъла на Оборище и Априлов продаваха и вносно масло на малко по-висока цена, както и уиски по 12 лв., но най-важното беше да имаш човек на касата, за да ти задели когато "пуснат" зехтин и аншоа в едни тубички...

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Висш пилотаж. Ако е в тенекиени кутии ок , ама как се пренася масло на пакетчета ?

Зимата съм си взимал често масло в хартия и в тенекия 250гр

• Харесвам 3
Публикувано:
1 hour ago, stanimir said:

Висш пилотаж. Ако е в тенекиени кутии ок , ама как се пренася масло на пакетчета ?

Лятото в текстилна хладилна чантичка, в която за охладител се ползва пакет от най-евтиния замразен зеленчук в магазина (грах, моркови) 😁

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:

Има нещо при сирената относно проверките по летища. Ние също обикновено се връщаме със сирена от различни европейски дестинации. Имало е случаи да ме попитат дали има сирене в багажа, а в други да отделят раницата/куфара за допълнителна проверка. Според мен при по-меките сирена съдържанието на вода е по-високо и затова скенерите реагират. Прави ми впечатление, че когато се връщаме с гауда, чедър, ементал и т.н. по-твърди сирена не сме имали никога проблеми. Същата работа и по отношение на колбасите - ако са във вакуумна опаковка, въобще няма проблем за пренасяне...

Иначе, гледам стигате до едни изводи за цените за които аз бях писал още преди няколко години. По стечение на обстоятелствата можеме да сравняваме цени от първо лице по няколко пъти в годината и определено цените на хранителните стоки у нас вече са по-високи. Два много бързи примери от последните две седмици, че много бързо забравям цифри - пакетче масло "Президент" в Лил, Франция - 200 мг за 1,36 евро и от онзи ден - течен шоколад "Нутела" в стандартен Лидл в Милано - 950 г. за 7,50 евро. И двете цени са на стоки без промоция...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Е, как ще стане това да си взема от лентата багажа, който не отговаря на правилата и е отделен, и да отида на проверка при съседния проверяващ? 

Иначе да, някои хора си взимат редовно и минават проверки, но ако проверяващият се запъне, не виждам какво можеш да направиш. 

Е, как ще стане - извиняваш се и казваш, че ще отидеш да го оставиш на близък, който те изпраща, без да вдигаш пушилка, че да чуят и другите (признавам, с парфюм е по-реалистично извинение, отколкото с храна и ми се получи). Започваш отначало и внимаваш къде се редиш.

• Харесвам 2
Публикувано:

Едва сега започна да ми се очертава по-ясно смисъла на уикенд забежките ...каква била  работата.

• Харесвам 5
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Едва сега започна да ми се очертава по-ясно смисъла на уикенд забежките ...каква била  работата

Писано е, не тайна, пропуснал си. Имаше девиз даже "Бергамо - новият Одрин".  @iMari да каже. 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 12
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 минути , Doctor Who каза:

Писано е, не тайна, пропуснал си. Имаше девиз даже "Бергамо - новият Одрин".  @iMari да каже. 🙂

За кашкавал туризъм много се е писало. 😄 Хеле пък за Бергамо с този мол с Iper-a до летището.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:

не знам за сиренето, аз все си мислех, че за гелове се считат тия в бурканчета, шишенца, а ако е просто увито парче и не се разтича, значи е твърдо

евентуално на рентгена ако е много меко може би излиза като гел и тогава ги хващат?

Публикувано:
преди 22 часа, ivailo_radev каза:

Ама доматите все пак си бяха хубави 😄

То хубави домати си има, въпросът е да знаеш да не ги търсиш през януари.

От огледалата е. Били са по-хубави. Това е причината за всички земни злини днес.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

В пластмасова кутия с капак 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:

Дали мога да оцветя малко темата?😜

Друго си е домат, сирене и хляб с коричка на черен вулканичен плаж с гледка 😋 - Playa de Roque Bermejo, Тенерифе, в отвъд канарите на Анага, без сухоземен транспорт и на собствен ход, с десетина къщи и още толкова живущи - едни си чоплят нещо по земята, а други са на раздумка с чашка - нормално ежедневие🙂

IMG_4418.jpeg.1d396b48e5f9227bdc7ed154e3828e18.jpeg

И аз като @neuromancer не помня вкусове отпреди 30 год., и като @iMari се наслаждавам на възможностите, щастието днес

• Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:
преди 41 минути , Брани каза:

Домати някой носил ли е от Бергамо?

Който си няма, да си носи. 😜 Тук, в Горна Тракия, поне домати хубави си имаме на пазара и то на съвсем прилични цени. Те до Софията с лимузини ги транспортират, затова все ви е скъпо. 😜
И между другото, тук поне за зеленчуци и плодове никой не ползва термина „фермерска продукция“, защото са си от селата и даже с години можеш да купуваш от един търговец домати или тиквички, които са си негово производство. Повечето продават и други неща от борсата, за асортимент.

И понеже съм тръгнала да си рекламирам населеното място... 
Една локация за кафе, което се пече на място. Собствениците са живели в Ботсвана дълго време, сега се занимават и с това. Има интересни попадения сред кафетата, макар да съм попадала и на странности в обслужването.

Локация за бира на пътя за Пампорово, мястото е непретенциозно, но имат хубави и по софийските мерки евтини бири.
Локации за храна не мога да препоръчам. 😄

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
12 minutes ago, Argentique said:

Който си няма, да си носи. 😜 Те до Софията с лимузини ги транспортират, затова все ви е скъпо. 😜
 😄

Добре че им създадоха и шопската салата 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
Преди 1 час, Брани каза:

Домати, не, но миналата събота от Бари си донесохме кило чушки. От тия малките, зеленките, абе на село им казваме  върхарки, е няма такъв аромат и вкус. Малко праскови, кайсийки, маслини една торба. Сирената и саламите е ясно. Барила на промоция 55 евроцента в Коопа. Във фантастикото до нас 2, 89 лв. на промоция. Като за един ден ,чуден пазар.

• Харесвам 7
Публикувано:

наистина не става ли да се отдели нещо отделно за покупки по време на пътуване, и който се интересува от такива неща, да си наглежда там... или поне да се пускат към сводките и снимки като на @ДиянаВ, поне да има радост за окото някаква, че прекалено битово настана, а темата е за друго :smile:

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:

През май бяхме в Загреб петък-неделя. Миналия юни пък бях по хърватското крайбрежие и се изплаших от цени, Италия с всичкото си качество и кухня ряпа да яде. Малкото местни, с които говорих по въпроса, също бяха изплашени и казаха, че избягват заведенията по крайбрежието, а си ходят в някои по-закътани. В хърватската култура дълбоко е навлязло понятието „доматени туристи“, които си ходят на море с пълни багажници. Въобще не мога да ги съдя при пица Маргарита, започваща поне от 15€.
Такива лоши неща очаквах и от Загреб, обаче се изненадах приятно. Като за столица на последния член на ЕС, приел еврото, нещата са поносими. 0,5 l черен Козел за 3€ в кръчма в Стария град, разумни цени за месни и прочие ястия (не сме били в Мишлен). И най-вече всичко беше вкусно. 
Влязохме в малък хранителен магазин тип Карфур експрес с беден избор, сходни с тук цени, но хубавите хърватски кашкавали са адски скъпи. Миналото лято видях 60€ кг някакъв топ локален сорт, твърд.
На пазара в Стария град - съвсем поносими цени.
Само нощувките са по-скъпи от София, но пък бяхме в апартамент с оценка 10 от над 30 отзива.

500070800_10162956187107148_2881055921747873181_n.jpg.13b95c596459038b0f3904fc832d01fa.jpg

Не знам дали съм по темата, но смело можете да тествате предложението за уикенд забежка. 😜

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 часа, Брани каза:

Домати не, ама какви аспержи взехме за 6 евро връзката… 🙂

И от друга гледна точка, вчера се върнахме от поредната обиколка на Югозападна България. На пътя от магистралата към Петрич, преди разклона за храма на Ванга, имаше няколко баби с импровизирани сергии отстрани на пътя. Тиквички по 1лв, домати по 2лв, диня по 1.20лв, картофи по 1.30лв, чушки по 3лв, на краставиците и лютите рибки не им запомних цените, защото дори ме беше срам да ги питам. Погледът на тези жени на преклонна възраст, които неволята ги е смачкала буквално, дълго време няма да го забравя. Оставете парите и качествената продукция, ами те жадуваха за няколко думи и капка внимание и човещина… това за мен е безценно и се радвам, че “пазарувах” точно там! 

IMG_1957.jpeg.f891abcdffba6263e7c6d075cce32c06.jpeg

• Харесвам 22
  • Браво 10
Публикувано:
4 hours ago, neuromancer said:

Много евтини местните ананаси 🙂

Македонски ще да са , от вековните им исторически ананасови градини.

• Смея се 12
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.