Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
4 hours ago, neuromancer said:

Много евтини местните ананаси 🙂

Македонски ще да са , от вековните им исторически ананасови градини.

• Смея се 12
Публикувано:
На 8.06.2025 г. в 12:47, Marisha каза:

Имам архив за измервания и съдержание по това време.

Това съм го пропуснал. За кое време имаш архив?

Публикувано:
На 9.06.2025 г. в 14:40, Alexander каза:

В Испания зехтина падна драстично тази година, у нас не пада нищо.

Сега гледам на сайта на mueloliva 5л от  сорт Пикуда, < 0,2% киселинност, фирмата е всяка година по световни състезания и класации, по-скъпите видове са в топ 10 на света редовно, а точно този е бил 4 за 2022.

4 Х  5л с включен  транспорт до България, който не е евтин излиза по 18лв/л. За 1-2 не си струва, заради транспорта.

У нас дори в тенекии средно са около 150лв за стандартни гръцки или средно 50% отгоре, а вероятно за търговеца с 100%.

а подобни  съм виждал в разни магазини за по 40-50-60лв за 0,5

Без да съм специалист по зехтина (и почти по всичко де), ето цените от днес в Италия. Стъклено шише, екстра върджин - за мен е ок:

IMG_2429.jpeg

• Харесвам 13
Публикувано:

По повод зехтинът няколко пъти съм срещала статии за голям процент фалшив зехтин, миналата година в големите вериги в Гърция бяха конфискували количвства фалшив зехтин. Отделно много компании за производство в Италия и Испания са купени от китайците,това преди около 2 години четох някъде. като цяло според мен ниските цени са за съмнително качество.  Есента в Парга купих 0.5 л. за 21€ от фирмения магазин на малък производител, има малко туристическа надценка, но това си беше истинси горчив зехтин, с различна плътност и цвят.

Ето и една статия за зехтина в Италия:  Le truffe sull'olio d'oliva stanno proliferando: come riconoscere un falso extravergine? | Euronews

Българска статия:  Пробутват ни и зехтин менте. Как да разпознаем истинския екстра върджин | dnes.dir.bg

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

У нас дори за 20-25лв на промоция, не може да се вземе..

Паднаха тук, има и за 18-20 на литър в стъклена бутилка напоследък (сега в Кауфланд), но ме дразни, че са с надписи на български, произведени за нашия пазар. 

Как се поръчва от Испания, искаш ли да ме включиш в следващата си поръчка?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Antigona каза:

Есента в Парга купих 0.5 л. за 21€ от фирмения магазин на малък производител

Май се досещам за кой магазин става дума, но той е малко за туристи. Не подценявам качеството, но зехтините са малко бутикови, а и опаковката на малка разфасовка вдига повече цената. 

Ако искаш истински домашен зехтин, търси по някои от по-забутаните кръчми, не тези покрай морето. На първо време се сещам за Периволи - там съм взимал, преди 2 години беше по 5-6 евро литъра. Продават го родителите на хората, които вече движат кръчмата - грам не говорят английски и положението е "дръж ми куфарите, ще говоря". Но зехтинът е добър.

Миналата година взех от две зехтинджийници на Лефкада по 10 евро, но реколтата беше много слаба. И двете зехтинджийници имат доставка до България, но още не съм ги пробвал, че има запаси. Засега едната води с разлика по качество. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Паднаха тук, има и за 18-20 на литър в стъклена бутилка напоследък (сега в Кауфланд), но ме дразни, че са с надписи на български, произведени за нашия пазар. 

Скоро няма да поръчвам. Иначе през сайта направо. Ама трябва поне 4 туби по 5л за да падне доставката малко. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Най-тъжната ми гледка в Пулия, около Лече, беше на изгорелите от пожари маслинови дървета. Ужасно апокалиптично и се запечатва картината … остана ми като образ на смъртта.

Първоначалната ми мисъл от вдигането на цената на зехтина беше поради тази причина - ужасяващи летни пожари. По-ограничената покупателна способност на зехтин, включително от моя страна, вероятно вече оказва влияние на по-ниската цена, защото за 2 години едва ли са пораснали нови дръвчета с нова реколта… знам ли, предполагам.

Иначе в Лече по магазините най-много ми хареса руколата от по 1€, но аз съм от туристите с недостатъчно място за трафиканство 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 21 часа, oli_mali каза:

Домати не, ама какви аспержи взехме за 6 евро връзката… 🙂

И от друга гледна точка, вчера се върнахме от поредната обиколка на Югозападна България. На пътя от магистралата към Петрич, преди разклона за храма на Ванга, имаше няколко баби с импровизирани сергии отстрани на пътя. Тиквички по 1лв, домати по 2лв, диня по 1.20лв, картофи по 1.30лв, чушки по 3лв, на краставиците и лютите рибки не им запомних цените, защото дори ме беше срам да ги питам. Погледът на тези жени на преклонна възраст, които неволята ги е смачкала буквално, дълго време няма да го забравя. Оставете парите и качествената продукция, ами те жадуваха за няколко думи и капка внимание и човещина… това за мен е безценно и се радвам, че “пазарувах” точно там! 

IMG_1957.jpeg.f891abcdffba6263e7c6d075cce32c06.jpeg

При нас е точно така, както ти си го описала и особено в Петрич.  Напълно съм съгласен, че отношението към хората е различно в различните градове, особено в нашия регион. Мога да потвърдя, че в Петрич хората наистина са изключително разбрани и добронамерени. Усещането е, че там винаги ще срещнеш отзивчивост.

В Сандански също има добри хора, но като цяло има нещо по-специфично в обслужването и начина им на работа. Но особено Петрич е град с огромен потенциал и много добри търговци – определено знаят как да си продават стоката или услугите.

За да дам конкретен пример: вчера бях в ДСК Петрич и бях приятно изненадан. Влязох при служителката и тя веднага ме попита как може да ми помогне. За разлика от други места (да кажем, в Сандански), където често се налага да чакаш, да си взимаш номерче и да минаваш през излишни формалности.

Има и съществена разлика в цените на стоките. Винаги там е по-евтино от Сандански, което е обяснимо – все пак нашият град е курортен и нормално е цените да са по-високи. Примерно, вода от 1.5 л. да струва 6.99 лв. и кафе 4,99 лв. 🙃

И да кажа, че краставиците са в момента 1,20/1,30 лв. за кг., а за лютите рибки не знам вече как те вървят 😇

• Харесвам 3
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Става много офтопик, но вече чета етикетите почти на всичко. За къде е опаковано няма чак такова значение. Ама като пише Произход от и извън ЕС, ми става пределно ясно за какъв сбирщайн става дума. Аз поне искам да пише конкретна държава, че иначе не е ясно какъв боклук ще е… 😞

• Харесвам 6
Публикувано:
24 minutes ago, jorocontrola said:

Става много офтопик, но вече чета етикетите почти на всичко. За къде е опаковано няма чак такова значение. Ама като пише Произход от и извън ЕС, ми става пределно ясно за какъв сбирщайн става дума. Аз поне искам да пише конкретна държава, че иначе не е ясно какъв боклук ще е… 😞

Аз гледам баркода , въпреки че може само да е опаковано в съответната държава.С глобализацията вече е много трудно да ги хванеш.Положението е ...Калиакрино.

"Произведено в ЕС" е сигнал , че не искат много да се афишира точния произход.Не е никаква мярка за качество , както е "Произведено в Германия" или "Произведено в Италия"  примерно 😉

https://www.barcodestalk.com/learn-about-barcodes/resources/barcode-country-codes?srsltid=AfmBOorNu0paBwQF4lg6ADgCcGRY4W1uHYPKRl6kXh4RflOS1pgxnk0d

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 55 минути , stanimir каза:

Аз гледам баркода , въпреки че може само да е опаковано в съответната държава.С глобализацията вече е много трудно да ги хванеш.Положението е ...Калиакрино 

Баркодът не е свързан по никакъв начин, нито със страната на производство на артикула, нито със страната на регистрация на производителя. Всеки производител може да отиде в някое подразделение на GS1 и да получи номер. Нищо не пречи да го направи и в повече от една държава.

Най-простият пример е Кока колата - продукт на американска компания, лицензиран на гръцка компания, която го произвежда в България с баркод от Белгия.

В Гърция му слагат същия баркод, и го произвежда същата компания но има разлика в съдържанието - тяхната в правят само със захар, нашата с захар и глюкозофруктозен сироп.

• Харесвам 4
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 16 часа, bad kid каза:

Costa D'Oro вече се намира по 15-16 лв в София на промоция.

Този не го броя дори за средно хубав за българския  стандарт 

• Харесвам 1
Публикувано:

Никакъв, просто е най-долния.

по-нагоре някой писа, че не искал зехтин от маслини “карашик”.

Той е от тези зехтини, които се правят от каквото има и си го пише.

С две думи маслините са от Европа ЕУ, от извън Еу, Африка и от където намерят евтини.

за сортове и киселинност не става дума дори, а точно последната е признак за качество.

Мога да като  сравнение,  като домашно вино от някоя баба и някоя хубаво вино.

Публикувано:
преди 13 минути , Alexander каза:

Мога да като  сравнение,  като домашно вино от някоя баба и някоя хубаво вино.

Това ако те чуят селските баби, жив няма да излезеш от някое село. 

• Смея се 10
Публикувано:

Супер, аз казах каквото имах.

иначе класации всякакви има за всичко, често дори са абсолютно противоречиви, примерно са самолетни компании..

тея същите които си пуснал са класирали най-отпред Алди и Лидл от хранителните магазини в Италия...

а самите класации се правят като питат 1000 човека на пътя,демек чисто субективно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами не мисля, че е на база субективна оценка поне тази им класация 

'В лабораторията експертите измерили например киселинността на маслото (колкото по-ниска е киселинността, толкова по-добро е качеството на маслините) и броя на пероксидите (който идентифицира степента на окисление). Те също така събрали данни за правилното съхранение на продуктите и провели различни анализи, за да проверят - въз основа на параметрите на Европейския съюз - дали 20-те вида изследвани екстра върджин зехтин не са фалшифицирани (т.е. смесени с различни масла или рафинирани зехтини). В допълнение към това, панел от експерти дегустатори оценил разглежданите масла въз основа на техния вкус, аромат и консистенция.'

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

домашно вино от някоя баба и някоя хубаво вино.

Много, много грешно и абсолютно некоректно сравнение!!! Бабата прави вино за себе си, от грозде, което е обгрижвала всеки божи ден. "Хубавото" вино е правено за търговия. И голямата част от такива на пазара са много далеч от истината. Правя домашно вино за собствена консумация от много години. Но купувам грозде от пазара. И още не мога да се доближа и на йота до винцето, което правеше баба ми години наред. Сравнявайте си там зехтините и шарланите, но оставете виното за другата тема, в която има написани и доста верни, и полезни неща.  

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:

Е знаех си, че ще има обидени.

хайде така да го кажем, ти, бабата или все едно кой, може да купува гроздето и да му бае или да му пее докато прави виното.

да, ще стане някакви чисто  вино само от грозде, без вода, химия и боклуци.

Не сравнявам домашното вино на бабата с някаква долна химия, пак го пояснявам.

Обаче също е смехотворно да се говори, че домашните са най-хубавите, особено ако са собствени или на собствената баба или дядо.
Разбираш защо.

Почти всеки човек, казва,  че най-хубавата баница, мусака или каквото и да е друго е било правено от майка му или баба му. 

ако не си пробвал хубаво вино, нищо, че е за търговия, кой продукт не е?  вече не знам, но каквото и домашно да е, е много далеч от истината.

Говорим за сериозни  добри вина над средното ниво, които не се пият всеки ден.
все пак не случайно  има технология, която доста хора даже не са чували, да не говори за сортове, възраст на лозята, места където растат тези сортове, отлежаване и др.

Ако някой иска,  да премести постовете в другата тема за вината.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, bad kid каза:

Ами не мисля, че е на база субективна оценка поне тази им класация 

'В лабораторията експертите измерили например киселинността на маслото (колкото по-ниска е киселинността, толкова по-добро е качеството на маслините) и броя на пероксидите (който идентифицира степента на окисление). Те също така събрали данни за правилното съхранение на продуктите и провели различни анализи, за да проверят - въз основа на параметрите на Европейския съюз - дали 20-те вида изследвани екстра върджин зехтин не са фалшифицирани (т.е. смесени с различни масла или рафинирани зехтини). В допълнение към това, панел от експерти дегустатори оценил разглежданите масла въз основа на техния вкус, аромат и консистенция.'

Всичко което си написал е така но с едно малко допълнение - където пише 'експерти' го промени на 'експерти на производителя'. Получавам редовно подобни класации /не за зехтин, за други продукти/ и имам информация как се правят оценките. Най-общо начините на оценка са два - по отчети от лабораторията на производителя или по оценка данните посочени на опаковката на продукта от производителя. 

Колко е верно всеки да си преценя сам. Аз на такива класации не обръщам особено внимание. Всеки производител може и си плаща да му направят класация за неговия продукт. Независима лаборатория не прави класация, тя изследва произволно закупени от търговската мрежа /никога дадени от производителя/ проби и публикува резултатите. Интерпретацията всеки сам си я прави. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 10.06.2025 г. в 19:59, Lindt каза:

Аз също бих си поръчал, особено ако сме поне 4 души. В момента доставката излиза почти 40 евро.

image.png.29ce7fc0c03459d13d26620257e1bbe8.png

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.