Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, SidEr каза:

Здравейте, летим до Бергамо и кацаме там след полунощ (към 1:00).

Как можем да стигнем до град Бергамо по това време? 

До Милано има шътъли през цялата нощ, но до Бергамо – не намирам :(.

Най-вероятно ще се наложи да ползваме такси, но когато се опитах да резервирам предварително ми даде цени по 70-80 Евро 🙂 за курс от 5 км. – 10 мин.

Моля ако някой е ползвал, да сподели, на място ли да търсим, има ли опция Bolt, Uber и т.н.

Други варианти?

Благодаря предварително 🙂

Гледам, че има автобуси, последния е в 1:26 (и през седмицата също). Поне Гугъл това показва. 

Screenshot_20260227_201642_Maps.jpg

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

От летище Бергамо до Милано с кои автобуси се придвижвате (flibco-?) и предварително ли закупувате билети или не е проблем и на място, за да няма притеснения дали ще се кацне навреме?

Публикувано:
преди 51 минути , DGTG каза:

От летище Бергамо до Милано с кои автобуси се придвижвате (flibco-?) и предварително ли закупувате билети или не е проблем и на място, за да няма притеснения дали ще се кацне навреме?

Билетите важат за целият ден или поне за диапазон около избраният час. Предварително са малко по-евтини от на място, но пък има 2 или 3 фирми и графиците им се редуват. Ако не ви се чака, купувате на място, от който автобус е на ред. Ако ви се пести, си изберете фирма и билет предварително.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

На летището в Бергамо частта за Заминаващи отворена ли е 24/7, че имам някакъв спомен, че преди не беше. Също така някой имал ли е опит с прекарване на нощта на самото летище (пълно ли е с народ, има ли къде да се седне и т.н.), защото го обмислям за един полет рано сутрин.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, мой приятел ще пътува до Италия по време на техния Великден и се интересува каква е ситууацията с работното време на магазини, музеи, заведения. Никога не съм бил там по това време на годината, та, има ли нещо по-различно?

Благодаря

Публикувано:

И аз имам въпрос свързан с островите около Неапол. Кой е най- достоен за посещение от трите: Капри, Прочида или Искиа, в рамките на един ден?  Да, знам, че и трите са прекрасни райски местенца, но все пак?

Публикувано:
преди 2 часа, muchachote каза:

И аз имам въпрос свързан с островите около Неапол. Кой е най- достоен за посещение от трите: Капри, Прочида или Искиа, в рамките на един ден?  Да, знам, че и трите са прекрасни райски местенца, но все пак?

Бил съм и на трите. Иския е много голям за един ден. Капри е най-комерсиален и стандартен за такава екскурзия. Прочида също е вариант особено ако тръгвате от Неапол, тъй като е най-близо и е достатъчно малка, че да обиколите по-интересните места и някой плаж. Вие трябва да си отговорите дали искате снимки с гледки (Капри) или повече автентичност и спокойствие (Прочида). 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз съм за Капри. Гледките са иконични.Трябва да се види , пък друг път може да търсиш спокойствие.

• Харесвам 4
Публикувано:

Капри e очевиден избор, но ако искаш да видиш 2 острова, може да са Прочида и Искиа. На Иския според мен най-живописното ако не се ходи за плажове е маршрутът от пристанището до замъка и гледките от там, така че няма да отнеме супер много време.

• Харесвам 4
Публикувано:

А Капри подходящ ли е за посещение през първата половина на ноември и за колко дни, ако целта е да се правят пътеки?

Публикувано:
преди 14 минути , ДиянаВ каза:

А Капри подходящ ли е за посещение през първата половина на ноември и за колко дни, ако целта е да се правят пътеки?

Според статистиката ноември вали най-много - https://en.wikipedia.org/wiki/Capri#Climate:

image.png.9f7d5c8aca3e1a7be118483cb62d3768.png

Поне е приятно като температури. Така че реално зависи какъв ден ще случите...

Публикувано:
преди 8 минути , jorocontrola каза:

Според статистиката ноември вали най-много - https://en.wikipedia.org/wiki/Capri#Climate:

image.png.9f7d5c8aca3e1a7be118483cb62d3768.png

Поне е приятно като температури. Така че реално зависи какъв ден ще случите...

За валежите, ясно. Навсякъде в Европа са възможни през този месец. Аз се надявам, че тази зима по Средиземноморието вече се изваля като за година напред 😃

Нещо ми стана днес с кафето и се зачудих къде да поскитам за ноемврийския си рожден ден😄 Иначе имам опит от по-миналата година с Амалфийското и в ден петък не тръгвам за Италия 🤪

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Нещо ми стана днес с кафето и се зачудих къде да поскитам за ноемврийския си рожден ден😄 Иначе имам опит от по-миналата година с Амалфийското и в ден петък не тръгвам за Италия

И моят ноемврийски веднъж го празнувах в Бари, не беше лошо времето.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , ДиянаВ каза:

Навсякъде в Европа са възможни през този месец. 🤪

Ами отивай на север. Там уж вали повече лятото 🙂

• Смея се 1
Публикувано:
преди 18 часа, Nayden Bondzhev каза:

И моят ноемврийски веднъж го празнувах в Бари, не беше лошо времето.

Мда, припомни ми, че преди време имах такъв план, който не се осъществи. Може би сега му е дошло времето. Като се замисля, една отложена Матера би била по-подходяща, а Капри няма да избяга през друг период с по-малко рискове при феритата 😉

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, в събота (04.04.2026) кацаме на летище "Фиумичино" в 07:55. Имаме чекиран багаж. За колко часа е оптимално според вас да купя предварително билети за трансфера до Рим Термини с автобус от Terravision? С промо кода TER10BENHB цената става 6.30 евро. И също така, ако изпуснем часа на тръгване, можем ли да се качим със същия билет в следващия автобус, както беше с Flibco в Милано?

• Благодаря 1
Публикувано:

Можете да се качите, стига да има такъв (аз бях вечер и изпуснах последния). 1 час трябва да е ок.

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Споделям малко подробна и актуална информация от първо лице след последното ми пътуване по маршрута Рим - Неапол - Позитано - Амалфи - Салерно - Рим - Милано.

Надявам се информацията да ви бъде полезна и да ви спести време и излишно чудене на място!

1. Транспорт и билети: Внимавайте в кой град сте - В Италия правилата за градския транспорт варират:

Рим: Валидирате билета само при влизане в метрото. На изход няма турникети, но пазете билета до напускане на станцията заради проверки.

Милано: Тук е задължително да валидирате и на влизане, и на излизане. Не изхвърляйте билета, защото без него няма как да излезете през турникетите.

Неапол: По регионалните линии (като RE2) проверките са изключително чести и стриктни. Глобите са реални, затова не рискувайте.

2. Полезно за летището (Малпенса) - Една приятна изненада от летище Малпенса (Милано) на път за Солун – пуснаха ме през проверките с бутилка вода от 500 мл! Явно на някои терминали вече работят с нови скенери, които позволяват течности, което е голямо улеснение. Иначе и човека ми казаха давайте, няма проблем за водата.

3. Забележителности: Дуомото в Милано - Нещо изключително важно - ако планирате да посетите Милано и искате да се качите на терасите (покрива) на Дуомото, задължително си купете билети поне 2-3 дни по-рано онлайн. Местата се изчерпват светкавично и е почти невъзможно да намерите пропуск за същия ден на място.

4. Плащания, сувенири и хотели -

Tap & Go: В метрото може да плащате безконтактно с карта или телефон. Спестява време и редене за хартиени билети.

Сувенири: В Рим търсете около гара Термини – там магнитите са по 1 евро. Около Ватикана цените са двойни и тройни.

Хотели: Интересно наблюдение – никъде не ми поискаха потвърждение за резервация на хартия или телефон. Щом имате направена регистрация или сте платили предварително, всичко е в системата им и процесът е много бърз. Само паспорти/лични карти и сте готови 😊

5. Още няколко детайла - Чешмите с вода: В Рим има десетки свободни чешмички със студена вода – напълно безплатно е, не купувайте излишно пластмасови бутилки. Аз обичам много газираната вода и си пия от нея, а и там няма опашки. Регионални влакове: Ако имате хартиен билет, винаги го валидирайте на машинките на перона преди качване!

В заключение - Италия е прекрасна и удобна за пътуване. Тъй като минах през доста места (Рим, Неапол, Амалфийското крайбрежие, Салерно и Милано), ако някой има допълнителни въпроси за организация или градовете, насреща съм и ще се радвам да помогна с каквото мога!

Надявам се да съм бил полезен!

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 42 минути , Иван Попов каза:

Споделям малко подробна и актуална информация от първо лице след последното ми пътуване по маршрута Рим - Неапол - Позитано - Амалфи - Салерно - Рим - Милано.

Надявам се информацията да ви бъде полезна и да ви спести време и излишно чудене на място!

1. Транспорт и билети: Внимавайте в кой град сте - В Италия правилата за градския транспорт варират:

Рим: Валидирате билета само при влизане в метрото. На изход няма турникети, но пазете билета до напускане на станцията заради проверки.

Милано: Тук е задължително да валидирате и на влизане, и на излизане. Не изхвърляйте билета, защото без него няма как да излезете през турникетите.

Неапол: По регионалните линии (като RE2) проверките са изключително чести и стриктни. Глобите са реални, затова не рискувайте.

2. Полезно за летището (Малпенса) - Една приятна изненада от летище Малпенса (Милано) на път за Солун – пуснаха ме през проверките с бутилка вода от 500 мл! Явно на някои терминали вече работят с нови скенери, които позволяват течности, което е голямо улеснение. Иначе и човека ми казаха давайте, няма проблем за водата.

3. Забележителности: Дуомото в Милано - Нещо изключително важно - ако планирате да посетите Милано и искате да се качите на терасите (покрива) на Дуомото, задължително си купете билети поне 2-3 дни по-рано онлайн. Местата се изчерпват светкавично и е почти невъзможно да намерите пропуск за същия ден на място.

4. Плащания, сувенири и хотели -

Tap & Go: В метрото може да плащате безконтактно с карта или телефон. Спестява време и редене за хартиени билети.

Сувенири: В Рим търсете около гара Термини – там магнитите са по 1 евро. Около Ватикана цените са двойни и тройни.

Хотели: Интересно наблюдение – никъде не ми поискаха потвърждение за резервация на хартия или телефон. Щом имате направена регистрация или сте платили предварително, всичко е в системата им и процесът е много бърз. Само паспорти/лични карти и сте готови 😊

5. Още няколко детайла - Чешмите с вода: В Рим има десетки свободни чешмички със студена вода – напълно безплатно е, не купувайте излишно пластмасови бутилки. Аз обичам много газираната вода и си пия от нея, а и там няма опашки. Регионални влакове: Ако имате хартиен билет, винаги го валидирайте на машинките на перона преди качване!

В заключение - Италия е прекрасна и удобна за пътуване. Тъй като минах през доста места (Рим, Неапол, Амалфийското крайбрежие, Салерно и Милано), ако някой има допълнителни въпроси за организация или градовете, насреща съм и ще се радвам да помогна с каквото мога!

Надявам се да съм бил полезен!

Едно допълнение и от мен. В градския транспорт на Неапол можете да пътувате гратис. Изпробвано няколко пъти😂 Не за друго, а защото билетите се продават ...не знам къде (вероятно в някой бар близо до спирката), а не директно от шофьора. А и като видях тийнейджърите и черничките имигранти, че не маркират нищо, се успокоих, че не съм единственият простак.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
1 hour ago, muchachote said:

Едно допълнение и от мен. В градския транспорт на Неапол можете да пътувате гратис. Изпробвано няколко пъти😂 Не за друго, а защото билетите се продават ...не знам къде (вероятно в някой бар близо до спирката), а не директно от шофьора. А и като видях тийнейджърите и черничките имигранти, че не маркират нищо, се успокоих, че не съм единственият простак.

Билети и карти за градския транспорт в Неапол могат да се купуват от мобилно приложение и се активират в телефона без да маркираш нищо в превозното средство. Та не е добре да се правят изводи само от това кой какво маркира😉

Приложението е Unico Campania - коментирано е и във форума.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, muchachote каза:

Специално в Неапол съм попадал на две проверки в рейса от летището. Как глобяват местните също видях.  Нямаше никакви протести или разправии типични за региона. Така че не бих препоръчал пътуване без билет 😉 

Иначе - да, всякакви билети за региона се купуват през приложението, само да знаеш какъв точно билет искат, че са доста опциите …

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз от приложението Dropticket съм купувала за автобус за Неапол. Някога ми го каза един батко-италианец в Специя.
Същото продава билети за доста автобуси по италиански градове - Бари, Рим, Неапол, гледам и Римини може. Паркинг също може да се плаща.

• Харесвам 3
Публикувано:

В Неапол без да искам се оказа, че съм минала гратис в последния ден. Ползвах Револют пластиката в метрото, където само допираш до четеца, а после по навик я замразих още на летището, както правя след всяко пътуване. Оказва се, че само валидират картата без да я задължават, а дърпат сумата на следващия ден...ама ако не е замразена.

Месец по-късно си гледах извлеченията и видях, че са взели пари само за първия от двата дни. 

А ползвах пластика, защото NFC на телефона нещо не сработваше още в София и не исках да имам проблем с контроли. Иначе през ум не ми минава да пътувам гратис където и да е. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.