Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз пък си ги запълних тия 8 часа в Сан Марино. При това през зимата.

Ама, ако не ти се влиза по музеи, вероятно ще ти дойдат много.

Има го и това, че в Сан Марино седнахме за нещо като много късен обяд или ранна вечеря. То в Римини нямаше и едно свястно място за хранене с нормална храна, където да не се опитват да ти одерат кожата или пък да не те оставят гладен.

• Харесвам 4
Публикувано:

Ние бяхме от 9 до 19 и уплътнихме времето много приятно, въпреки че част от музеите включени в билета не работеха. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Август месец съм за пореден път във Верона. Имам един ден, който трябва да уплътня с нещо друго - Падуа или Виченца или може и двете в един ден или заради жегата да не изсилвам нещата? Къде ще си прекарам по-интересно? 🙂

Публикувано:

Падуа, заради параклиса Скровени с невероятните фрески на Джото. Билети трябва да се купят предварително. Няма никакъв шанс да се вземат на място. Заради ежедневния пазар пред Палацо дела Раджоне , средновековната сграда на кметството, ако ви се похапва местни деликатеси, печива, сладкиши, плодове. Заради градските музеи Еремитани , на последния етаж са картините на Тинторето, Джорджоне, Тициан. Заради Прато дела Вале, най-големия площад в Италия. Заради църквите, кафенетата, галериите, които няма как да се изброят в един пост. На мен ми е от най-любимите градове в Италия, а там знаете , че конкуренцията е огромна. Убедена съм, че ще ви хареса и ще планувате ново завръщане . 

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, iMari каза:

Това не е за тази година. През 2026г 23 юни е вторник, 26 - петък и т.н. 

В този сайт могат да се видят обявените стачки:

https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Излезе ми днес като инфо от страницата им 😳

Публикувано:

бях няколко седмици със семейството в Tortoreto  ,прекрасно градче в Абруцо ,отзад  планини а отпред кристално море ,околностите като Giulianova или Roseto degli Abruzzi   са също идеална дестинация, защото съчетават кристално чисто море, исторически хълмисти села и непокътната природа,позволявам си да кажа,че  контрастът с българското презастроено и занемарено черноморие е смазващ .
Хората в Абруцo се гордеят с градовете си,показват колко са красиви,подредени,чисти и сами полагат усилия за това -.

всеки може да намери инфо в интернет,определно си заслужава   https://www.vivitortoreto.it/en/explore-tortoreto/33.html   https://www.visitgiulianova.com/   Le tue vacanze a Giulianova | Visit Giulianova

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 часа, Moin_26 каза:

бях няколко седмици със семейството в Tortoreto  ,прекрасно градче в Абруцо ,отзад  планини а отпред кристално море ,околностите като Giulianova или Roseto degli Abruzzi   са също идеална дестинация, защото съчетават кристално чисто море, исторически хълмисти села и непокътната природа,позволявам си да кажа,че  контрастът с българското презастроено и занемарено черноморие е смазващ .
Хората в Абруцo се гордеят с градовете си,показват колко са красиви,подредени,чисти и сами полагат усилия за това -.

всеки може да намери инфо в интернет,определно си заслужава   https://www.vivitortoreto.it/en/explore-tortoreto/33.html   https://www.visitgiulianova.com/   Le tue vacanze a Giulianova | Visit Giulianova

@Moin_26 Много добре изглежда! И плажната ивица е чудесна широка просторна, и морето чисто. 

Гледам на картата, че е близо до Анкона на стотина километра. Имам едни познати в Анкона, но не съм се наканила да ги посетя, нещо градът и районът не ме мотивират достатъчно, но и не съм ги проучвала задълбочено. Вие как избрахте Торторето? Разкажи повече и някоя снимка може да сложиш. 

Публикувано:

Да споделя опит и за автобусите Римини-Сан Марино-Римини.  Както и очакваx, автобусите са пълен хаос. Продават през сайта на Бонелли бус повече билети, отколкото са местата в автобуса и естествено, има недоволни xора на спирката, които не успяват да се качат.
Билетът ми беше за 11.15, спирката е пред хотел Наполеон, до гарата в Римини. Виждам в 10.45 доста дълга опашка.   Отидох до заведение, да взема кафе и да ползвам WC. Към 10.55 се нареждам на километричната опашка за автобуса в 11.15, видимо са над 100 души, а един автобус колко да побира?

След десетина минути дойде автобус, започнаха да пускат хора вътре, придвижиxе се напред, но около 15 души преди нас, казаxа, че всичко е фул... и да чакаме следващия автобус до 10 минути  (иначе по разписание то беше за 12.00), та в 11.10 потегли автобусът за 11.15. След  2-3 мин. дойде нов двуетажен автобус и той спря назад! Тоест към края на опашката! И така последните станаxа първи и започнаха да се качват първи, ние.. които вече бяхме почти най-отпред, станаxме последни. Е, дойде и моят ред. Имаше и доста българи, както в Сан Марино чуваx българска реч навсякъде, така и в автобусите в Римини, в Метромаре, в центъра, на плажа, в заведенията навсякъде, много българи. Та се заприказваx с едни нашенци...питаxме се толкова ли е сложно ,системата да не продава повече билети, отколкото са седалките в автобуса? Двуетажен автобус да има 80 места, едноетажен 50-55 места. И като се напълни, в този час вече да показва FULL в сайта, да пише НЯМА МЕСТА и да се продават само билети за часовете, в които има места! Толкова ли е сложно чисто технически? Че даже и може с места да са, избираш с място още като купуваш билета. Ако са през 5 минути, окей.... да продават без ограничения, ама на 45 мин. трябва да има запълване и край на продажбата!

Имаше само 2-3 правостоящи! В самото Сан Марино... много беше хубаво, мнооого ми xареса! Напомня ми леко за Андора. Планинско, зелено, лифтове... Но... адската жега! Която промени плановете на много туристи! Вече вместо да разглеждаш и да се разxождаш с кеф, фикс идея ти става къде да се завреш на сянка и в кое кафене да влезеш под климатика! Иначе се мре, адски пек! И идеята да взема лифта да разгледам долната част на  Сан Марино отиде по дяволите. И вече часовете започнаха да се нижат бавно! Билет за наобратно чак в 17.30!

Отново Пълен хаос на спирката, положението е кой превари, той завари! Автобусът беше отсреща на обръщалото (и както разбраxме после, е бил с изключен климатик, защото дойде с над 50 градуса вътре, прозорците бяxа нажежени, тепърва пускаxa климатика)  и чак като стана почти 17.30 дойде на спирката (като беше ясно, че качването може да отнеме десетина минути и ше се забавим). Тези, дето бяхме най-отпред, отново станахме последни, защото автобусът спря по-назад! И последните на опашката се качиxа първи! До мен някаква рускиня с двете си гръмогласни деца, които не спряха да врякат на висок тон, на руски и ги слушаше цялата спирка, решиxа, че трябва да преварят всички и децата се провираxа между хората, изпревариxа всички и отидоxа отпред при вратата! НО... не могат да се качат, защото майка им е назад, а билетите са в нея! И наближаваме вратата, въпросните дечица са блокирали всичко отпред, защото не могат да се качат и така не дават възможност на xората ЗАД тяx да минат и съответно да се качват, та се качваxа само отстрани, други хора, дето бяха отзад на опашката (нали последните станаxа първи). Идва ми редът и тогава рускинята реши да се пресегне през мен и да даде трите билета, на двете й наxални и невъзпитани деца плюс нейния! Шофьорът тамън цъкна баркода и каза "ааа, не не не ... вие сте за по-късно, не става сега. Само тези за 17.30 се качват тук. Тя взе да се пазари, чакали били от 2 часа, нямали какво да правят до 19 ч. ... Ама нас това какво ни интересува? И аз искаx преди 2 часа да тръгна, ама се мотаx и си изчакам моя автобус! Той каза: Стойте настрани! Като се качат всички за 17.30, ако остане място, тогава - вие, правостоящи, ако искате! Естествено, с децата всеки би ги съжалил и ще отстъпи!  Вече стана 17.40, още се настаняваме! Отново седалките недостигат! Едноетажен беше автобусът, 55 места. И накрая започнаха да пускат правостоящи! А пътят е 50 мин, но със задръстванията в Римини ,беше над час, понеже е уж час пик. Наглата рускиня намери едно място и естествено, имаше хора, които отстъпиха на децата (момчета на около 7-10 години), същата седна пред мен и НЕ СПРЯ да говори по телефона през целия път, на руски!

Предполагам, че е от тези руснаци, дето живеят в Литва, Латвия или Естония, там има около 25% руско население и те пътуват в Шенген безпроблемно. Но дори и да не са оттам ,няма значение. Типичното нахалство да се пререждат и да се натрапват. В Сан Марино в едно заведение чуx и едни украинци, говореха на украински. Имаше доста поляци, германци... които изнемогваха от жегата.

Сан Марино си струва да се посети! И билети си взимайте предварително с двупосочен билет, от сайта на Бонели бус. 3-4 часа са напълно достатъчни. Ако не  xодите по заведения, и за 2 часа става.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:

Да добавя нещо. Влакчето беше спряно за десетина дни, та се наложи да вървим пеш в жегата. Докато се сетим да проверим защо не идва, поседяхме доста на топло на масичките на едно кафе. Така, че ако не видите скоро електрическото влакче, проверявайте.

А за автобуса - ако не сте сред първите, дори и да имате билети, може да не се качите. За това не чакайте последния момент да се наредите, колкото и да е неприятно да си на опашка. По-големите имаме соц травми от опашки и не заставаме, но тук нямаш избор.

Публикувано:
13 hours ago, Hakkâri Spor said:

Да споделя опит и за автобусите Римини-Сан Марино-Римини.  Както и очакваx, автобусите са пълен хаос. Продават през сайта на Бонелли бус повече билети, отколкото са местата в автобуса и естествено, има недоволни xора на спирката, които не успяват да се качат.
Билетът ми беше за 11.15, спирката е пред хотел Наполеон, до гарата в Римини. Виждам в 10.45 доста дълга опашка.   Отидох до заведение, да взема кафе и да ползвам WC. Към 10.55 се нареждам на километричната опашка за автобуса в 11.15, видимо са над 100 души, а един автобус колко да побира?

След десетина минути дойде автобус, започнаха да пускат хора вътре, придвижиxе се напред, но около 15 души преди нас, казаxа, че всичко е фул... и да чакаме следващия автобус до 10 минути  (иначе по разписание то беше за 12.00), та в 11.10 потегли автобусът за 11.15. След  2-3 мин. дойде нов двуетажен автобус и той спря назад! Тоест към края на опашката! И така последните станаxа първи и започнаха да се качват първи, ние.. които вече бяхме почти най-отпред, станаxме последни. Е, дойде и моят ред. Имаше и доста българи, както в Сан Марино чуваx българска реч навсякъде, така и в автобусите в Римини, в Метромаре, в центъра, на плажа, в заведенията навсякъде, много българи. Та се заприказваx с едни нашенци...питаxме се толкова ли е сложно ,системата да не продава повече билети, отколкото са седалките в автобуса? Двуетажен автобус да има 80 места, едноетажен 50-55 места. И като се напълни, в този час вече да показва FULL в сайта, да пише НЯМА МЕСТА и да се продават само билети за часовете, в които има места! Толкова ли е сложно чисто технически? Че даже и може с места да са, избираш с място още като купуваш билета. Ако са през 5 минути, окей.... да продават без ограничения, ама на 45 мин. трябва да има запълване и край на продажбата!

Имаше само 2-3 правостоящи! В самото Сан Марино... много беше хубаво, мнооого ми xареса! Напомня ми леко за Андора. Планинско, зелено, лифтове... Но... адската жега! Която промени плановете на много туристи! Вече вместо да разглеждаш и да се разxождаш с кеф, фикс идея ти става къде да се завреш на сянка и в кое кафене да влезеш под климатика! Иначе се мре, адски пек! И идеята да взема лифта да разгледам долната част на  Сан Марино отиде по дяволите. И вече часовете започнаха да се нижат бавно! Билет за наобратно чак в 17.30!

Отново Пълен хаос на спирката, положението е кой превари, той завари! Автобусът беше отсреща на обръщалото (и както разбраxме после, е бил с изключен климатик, защото дойде с над 50 градуса вътре, прозорците бяxа нажежени, тепърва пускаxa климатика)  и чак като стана почти 17.30 дойде на спирката (като беше ясно, че качването може да отнеме десетина минути и ше се забавим). Тези, дето бяхме най-отпред, отново станахме последни, защото автобусът спря по-назад! И последните на опашката се качиxа първи! До мен някаква рускиня с двете си гръмогласни деца, които не спряха да врякат на висок тон, на руски и ги слушаше цялата спирка, решиxа, че трябва да преварят всички и децата се провираxа между хората, изпревариxа всички и отидоxа отпред при вратата! НО... не могат да се качат, защото майка им е назад, а билетите са в нея! И наближаваме вратата, въпросните дечица са блокирали всичко отпред, защото не могат да се качат и така не дават възможност на xората ЗАД тяx да минат и съответно да се качват, та се качваxа само отстрани, други хора, дето бяха отзад на опашката (нали последните станаxа първи). Идва ми редът и тогава рускинята реши да се пресегне през мен и да даде трите билета, на двете й наxални и невъзпитани деца плюс нейния! Шофьорът тамън цъкна баркода и каза "ааа, не не не ... вие сте за по-късно, не става сега. Само тези за 17.30 се качват тук. Тя взе да се пазари, чакали били от 2 часа, нямали какво да правят до 19 ч. ... Ама нас това какво ни интересува? И аз искаx преди 2 часа да тръгна, ама се мотаx и си изчакам моя автобус! Той каза: Стойте настрани! Като се качат всички за 17.30, ако остане място, тогава - вие, правостоящи, ако искате! Естествено, с децата всеки би ги съжалил и ще отстъпи!  Вече стана 17.40, още се настаняваме! Отново седалките недостигат! Едноетажен беше автобусът, 55 места. И накрая започнаха да пускат правостоящи! А пътят е 50 мин, но със задръстванията в Римини ,беше над час, понеже е уж час пик. Наглата рускиня намери едно място и естествено, имаше хора, които отстъпиха на децата (момчета на около 7-10 години), същата седна пред мен и НЕ СПРЯ да говори по телефона през целия път, на руски!

Предполагам, че е от тези руснаци, дето живеят в Литва, Латвия или Естония, там има около 25% руско население и те пътуват в Шенген безпроблемно. Но дори и да не са оттам ,няма значение. Типичното нахалство да се пререждат и да се натрапват. В Сан Марино в едно заведение чуx и едни украинци, говореха на украински. Имаше доста поляци, германци... които изнемогваха от жегата.

Сан Марино си струва да се посети! И билети си взимайте предварително с двупосочен билет, от сайта на Бонели бус. 3-4 часа са напълно достатъчни. Ако не  xодите по заведения, и за 2 часа става.

Аз пък щях да бия две нагли германски пенсионерки , нахални животни които се прередиха в Римини.Говореха на немски , викаха на шофьора, не ги е срам. На нас също не ни се чакаше автобус и купихме нови билети за по-ранен.Жега нямаше , но вятър режеше кости.Много кофти климат на тоя баир , затова никой не е поискал да ги завладява.Нищо особено уникално и различно от всеки хълмист италиански град , но още един нов скалп за списъка  държавите.Изненадан съм от масовата продажба на стоки менте абсолютно навсякъде.От швейцарски ножчета през парфюми до копия на популярни детски играчки.Все едно някакво огромно Temu.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! Знам, че въпросът ми вероятно е по-скоро за отделна тема, но тъй като биха ми били полезни съвети възможно най-скоро, пиша тук, извинявам се -.-

Изпуши ми главата й направих нетипично за мене доста импулсивно решение миналата седмица и сега довечера летя за Бергамо. Ще спя една нощ в Милано, след това рано сутринта влака (2 часа и 37 минути с две прекачвания 😢 явно има ремонти ) към Стреза и там имам две нощувки, после с късния полет от Бергамо обратно към Варна.

Нямах време и сили да проуча добре всичко и моля за помощ - единият ден (най-добре пълният мисля) ясно че е за островите. Какво да направя с другия почти пълен ден (трябва да пристигна към 10 часа сутринта в неделя)? Някакво обикаляне на бреговете с феритата, но в каква конфигурация? Струва ли си да пътувам до Rocca di Angera, виждам че е доста дълъг курс..? На третия ден мисля може би към обяд най-късно да тръгна за Милано, че ме е страх с прекачванията на влаковете да не стане някакъв гаф...

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Най-активният вулкан в Европа, Етна, навлезе в нова фаза на интензивно изригване, предава световната преса. От кратера „Вораджине“ се наблюдават фонтани от лава и мощни експлозии, съпроводени с изхвърлянето на гъст стълб от вулканична пепел.

Поради ниската видимост и опасността за авиационните двигатели, операторът на международното летище „Винченцо Белини“ в Катания временно затвори въздушното пространство в засегнатите сектори. Пристигащите полети са пренасочени към други летища на острова (включително Палермо и Комизо) или анулирани, а излитанията се осъществяват с големи закъснения.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/lava-i-pepel-etna-oburkaha-poletite-nad-siciliya

• Харесвам 3
Публикувано:

След като резервирах и платих през Букинг ми пратиха емайл, за да довърша онлайн чекирането. И там ми искат освен снимка на личната карта и моята снимка заедно с документа. Това нормално ли е. Става въпрос за Рим, ако има значение...?

Screenshot_20260816-144616.png

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 49 минути , tch каза:

След като резервирах и платих през Букинг ми пратиха емайл, за да довърша онлайн чекирането. И там ми искат освен снимка на личната карта и моята снимка заедно с документа. Това нормално ли е. Става въпрос за Рим, ако има значение...?

Screenshot_20260816-144616.png

Напълно нормално за Италия. Платформата от скриншота ти (vikey.it) е истинска и доста настанявания работят с нея, ползвал съм я многократно за чекин в Италия и процесът винаги е такъв. Никога не е имало издънка или изтичане на данни.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 16.08.2026 г. в 15:40, Георги Матеев каза:

Напълно нормално за Италия. Платформата от скриншота ти (vikey.it) е истинска и доста настанявания работят с нея, ползвал съм я многократно за чекин в Италия и процесът винаги е такъв. Никога не е имало издънка или изтичане на данни.

От поне една седмица са качени данните и не съм получил емайл както пише тук. Като си ползвал тази платформа получавал ли си емайл с потвърждение?Screenshot_20260827-2143532.jpg.97366f6b6cbd4643c9aea9992b1282e4.jpg

Георги Матеев
Публикувано:
преди 6 часа, tch каза:

От поне една седмица са качени данните и не съм получил емайл както пише тук. Като си ползвал тази платформа получавал ли си емайл с потвърждение?Screenshot_20260827-2143532.jpg.97366f6b6cbd4643c9aea9992b1282e4.jpg

Платформата дефакто е посредник между теб и настаняването, а процесът е ръчен, т.е. след като като качиш данните домакинът трябва да ги прегледа и потвърди. Ако си попаднал на някой по-мързеливичък италианец ще отнеме време.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, tch каза:

От поне една седмица са качени данните и не съм получил емайл както пише тук. Като си ползвал тази платформа получавал ли си емайл с потвърждение?

Миналата седмица ползвах подобна платформа в Италия, но линка ми изпратиха същия ден, в който трябваше да се настаня. Попълних всичко и след час хоста беше писал в букинг че съм се чекирала успешно, т.е. не съм получавала нарочен имейл, но нашата кореспонденция се водеше освен в канала в букинг и в whatsapp - хоста изрично държеше на това. Аз чак се изненадах, че първо върна обратна връзка в букинг а в whatsapp направо прати инструкциите за настаняване.

Хората над 70 години са освободени от сити такса.

Публикувано:
25 minutes ago, DaBo said:

Някой с препоръка за кола под наем от летището в Бергамо?

Ние сме взимали Sicily by Car и не е имало никакви проблеми.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.