Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Някой правил ли е с ранно тръгване с влак Милано-Ла специя-Чинкуе тере и обратно в Милано в рамките на ден?

Гледах влаковете от Милано до Ла Специя около 3 часа го дават?

Връзка към коментар

Щом разписанието показва значи е възможно.От Ла Специя имаш още пътуване и съобразяване с разписания. Ако не ти е последното ходене до Италия не бих препоръчал да претупате Чинкуе Тере за няколко часа,  и то при поне 6-7 часа само в път. .Не е място на което да бързаш , аз бих избрал нещо по-близо до Милано.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , VVP каза:

Мерси за бързите отговори. Май ще отпадне за сега Чинкуе тере. Чудя се дали си заслужава след Амалфийското крайбрежие? 

Според мен е много по-хубаво, но предполагам, че е въпрос на вкус и късмет с времето. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Заслужават си и двете. 

Защо не и  Портофино с Рапало ?  Една идея по-достъпно е от Милано през S. Margherita Ligure-Portofino.

Ето и опциите за транспорт на място :

https://traghettiportofino.it/en/

• Харесвам 8
Връзка към коментар

@VVP +1 за Лигурската Ривиера, но не само Чинкуе Тере, а като се почне от границата с Франция, мине се през Генуа, Рапало, Леванто, Камоли, Сестри Леванте и се стигне до Портовенере и Леричи след Ла Специя 🙂 Амалфи и Соренто също са цветни, но не бяха нашето място. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да попитам и аз бързо:) Според вас такъв "график" ок ли е за 4 пълни дни ( летим с вечерния полет до Болоня, затова го пиша глух първия ден): 

1. Болоня - Чинкуе Терре , пристигане около обяд с нощувка ( примерно в Ла Специя, не съм се ориентирала още къде е най-добре да се спи в района)

2. Чинкуе Терре разходка и отново там нощувка ( ако остане време нещо с влак да се посети наоколо следобед) - нощувка отново в Ла Специя 

3. От чинкуе терре отпътуване с влак до Портофино, разходка и оттам с влак до Болоня, нощувка 

4. Болоня - Венеция - Болоня за през деня. Всички пътувания ще са с влак. 

Връзка към коментар

@illit Аз не бих намесвала Венеция за един ден, а бих използвала всички дни за селцата, защото са много, не само 5-те Чинкуе Тере (за които си трябва цял ден). Като цени е най-добре да се спи в Ла Специя, ние бяхме доволни от Hotel Birillo в центъра, но това беше от времето преди Airbnb. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 12 часа, illit каза:

Да попитам и аз бързо:) Според вас такъв "график" ок ли е за 4 пълни дни ( летим с вечерния полет до Болоня, затова го пиша глух първия ден): 

1. Болоня - Чинкуе Терре , пристигане около обяд с нощувка ( примерно в Ла Специя, не съм се ориентирала още къде е най-добре да се спи в района)

2. Чинкуе Терре разходка и отново там нощувка ( ако остане време нещо с влак да се посети наоколо следобед) - нощувка отново в Ла Специя 

3. От чинкуе терре отпътуване с влак до Портофино, разходка и оттам с влак до Болоня, нощувка 

4. Болоня - Венеция - Болоня за през деня. Всички пътувания ще са с влак. 

Флоренция е по-популярен и бърз избор за дневна разходка от Болоня, даже с връщане на летището. А и ви е на път на връщане. Например от Ла Специя минете през Лука/ Пиза, нощувайте във Флоренция и накрая тръгнете към летището.

Връзка към коментар

Благодаря, във Флоренция, Лука, Пиза, Сан Джиминяно сме били, аз и във Венеция съм била, но мъжа ми не е и тъй като не иска да ходим специално дотам, реших да я вмъкна тук за деня. 

Bad Kid, не те разбрах - ден и половина според теб е малко за Чинкуе Тере ли? 

Връзка към коментар

Здравейте,

Моля, за вашата помощ!😉
Имам намерение да направя изненада на съпругът ми и да му подаря тест драйв на Ферари в Маранело.
Изчетох всичко по темите тук във форума, но информацията е старичка от 2016-2018г.
Моля, ако някой е ходил по скоро да сподели мнение и впечатление.
Дали да правя резервация оттук или на място? Дали си заслужават и двата музея? Дали е по-добре на писта или извънградско каране?
Имам и още някалко въпроси:
Планът ми е следния - обеден полет до Бергамо. С рент а кар до Милано, там разходка и нощувка.
втори ден- С рент а кар до Маранело- разглеждане на музея и тест драйв. Пътуване към Болоня. Нощувка в Болоня.
трети ден- разглеждане на Болоня и пътуване към Верона. Нощувка Верона.
Четвърти ден - разходка във Верона или нещо в околността ако има интересно, пак нощувка във Верона.
Пети ден пътуване към Бергано и полет в 16ч към БГ.

Дали да отделим повече време на Болоня или на Верона или на Милано?

Благодаря Ви предварително!

Връзка към коментар

Относно музеите - ходили сме по 2 пъти и пак бихме отишли. Много добре направени, много интересни и не само за фенове на Ферари и F1. В този в Маранело, тръпки ме побиха в залата на славата - разположение на болидите, музика, визуални ефекти и т.н. А пред къта на Шумахер направо ревнах. Аз съм фен - признавам си, а и случилото се с него тогава беше що годе прясно, но за мен е запомнящо се преживяване. В другия музеи пък на всеки час дърпаха завесите и прожектираха кратко филмче с култови сцени от филми с участието на автомобили Ферари. (и в двата има и магазини, като в този в Маранело е по-голям. Цените са м@м@та си джаса ама ние фенове ли сме или какво 🙂 )

Мъжът ми се стисна за тест драйва, но от прочетеното и от съветите на хората на място май е по-добре извънградско като усещане. Мисля, че и двете бяха с инструктор и имаше само един модел, в който може да се качи и пътник, но и моето инфо е от летоброенето преди covid-19. Мисля, че (освен ако не ходите в топ туристически сезон), може би резервация на място е по-добра идея.

Може би да отделите повече време на Милано. Лично на мен от 3-те Болоня ми е най-обикновена. Там обикновено ходим заради пазара на обувки и колбасите (любими са м и заведенията тип магазин + траторийка, където предлагат плата с меса и сирена. Потапям се в духа и настроението на местните.) Ей това ни е любимото:

Antica Salsamenteria Tamburini a Bologna | Tamburini dal 1932

п.с. а защо не летите обратно от Болоня ? (или обратното Болоня- Бергамо в зависимост от часовете на полетите ? Може да спечелите някой друг час, а това ,коеото ще загубите е такса за оставяне на колата на друго място, но не е болка за умиране).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Чинкуе Тере се разглежда спокойно за ден. Разстоянието между селцата с влак е няколко минути, а самите селца са малки и дори да обикаляте по уличките и да седнете някъде, пак времето стига. Посещавала съм ги от Пиза за ден и си беше ОК.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

На 22 април, петък, има национална стачка на транспорта в Италия. Скоростните влакове не се засягат, но регионалните доста. Повече инфо тук.

1105736198_Screenshot(159).png.ba68bde17783587671f1c7618b240c36.png

Не знам дали касае междуградските автобуси. В добавка към великолепната десетдневна дъждовна прогноза за моя воаяж за Петте земи и регион, която нарушава плановете ми за трекинг (аз ще искам, но ще затворят пътеките вероятно), се създава великолепна възможност за целодневно придвижване пеша по асфалтовите междуградски пътища къде от зор, къде от липса на акъл. Ако стигна, ще разправям. 😄

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 15.04.2022 г. в 1:11, clevermary каза:

Чинкуе Тере се разглежда спокойно за ден. Разстоянието между селцата с влак е няколко минути, а самите селца са малки и дори да обикаляте по уличките и да седнете някъде, пак времето стига. Посещавала съм ги от Пиза за ден и си беше ОК.

От Милано или Болоня е по лесно и бързо за посещение на Чинкуе терре?

Връзка към коментар
преди 23 минути , vladimira74 каза:

От Милано или Болоня е по лесно и бързо за посещение на Чинкуе терре?

Ако придвижването е с влак, си е доста път на посока и поне аз не намерих бързо и лесно. Сигурно ще ми се смеят гаргите, обаче за удобната за мен дата най-лесно и евтино придвижване ми излезе през Рим. 🙂
Самолетният билет от Сф беше по-евтин от този до Болоня, нощувката в Рим също, а в много ранна сутрин (шест и малко ) има бърз директен влак от Термини до Специя, който стига по-бързо, отколкото тези от Болоня. И беше по-евтин, 16€ ранна покупка. Връщането е през Бергамо, но ще стоя и в Генуа, влаковете Генуа-Бергамо са с поне едно прекачване през Милано. От Специя са пет дни път с камили с влак до всички активни в момента летища от Сф.
Ако всичко е наред, ще тествам схемата другата седмица. 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Преди два месеца гледах какви ли не варианти, вкл. полет от София до Генуа с 9 часа престой в Неапол, но толкова време в Неапол не ми се стоеше. До Пиза с прекачване нямаше нищо оптимално за преди Великден.
Фликса Бергамо-Генуа не беше в удобни часове, те са два автобуса на ден с по два часа и нагоре в посока плюс губивреме влак от Генуа. То избрах Рим и заради вечерния полет с идеята да поработя през деня, но уиз реши, че стига ми толкова и изтегли полета напред след поне пет смени на часа на излитане. Даже и летището в Рим смени и вече каца на Cia.
Към момента Болоня си остава най-близко летище с опция да се видят градовете по трасето (както и ще правят някои хора по-горе).

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Пътуващите от Североизточна България могат да погледнат и полети от Отопени - Уиз летят три пъти седмично до Пиза.

Доскоро цените излизаха по 50 лв двупосочно за целия април и май, сега гледам са ги вдигнали, но за май още има такива цени. Ако има евтина и удобна връзка от София, преполагам също е вариант.

Връзка към коментар

Здравейте!

Планирам пътуване до Болоня през м. май за 5 дни , като идеята ми е да вземем кола от летището и да отидем до Чинкуе Тере.

Първите  2 нощувки да са в района на Чинкуе Тере, като първия ден пристигаме вечерта и реално за разходки из селцата ни остава следващия цял ден. 

Моля за препоръки къде бихме могли да отседнем в Ла Специя, с възможност за паркиране на колата, като за придвижване из селцата предвиждам да ползваме влака.

На третия ден се връщаме в Болоня  за още 2 нощувки. За разглеждане на Болоня смятам, че един следобед ще ми е достатъчен, но къде бихте препоръчали разходка четвъртия ден ? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.