Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 18 минути , chandni каза:

И в Локоротондо има приказно украсена по Коледа уличка, която накара мъжа ми моментално да грабне 2 билетчета за любимата Пулия.

И мен така ме подхлъзната жената и вече се притеснявам, че е някакъв як скам, тая улица освен, ако не отидеш в 4 през нощта едва ли ще я видиш така ( а ние няма как) и като гледам няма никакъв удобен транспорт до там от Бари та се чудя от сега за вариант Б

преди 33 минути , iMari каза:

Вие за уикенд пътувания питате, но ако случайно сте на 6ти декемви(Никулден) в Бари - правят много красиво светлинно шоу върху Базиликата Св. Никола в стария град. Нали легендата за дядо Коледа започва от Св.Никола, който пък е и патрон на Бари. Тогава започва и коледния базар в стария град.

https://www.bariexperience.com/en/mybariexperience-blog/basilica-san-nicola-6-december-lights-christmas-illuminations-old-bari-visit-puglia/

За съжаление не. Този уикенд сме за традиционното мръзнене в Лондон, а едва следващия уикенд ще сме в Бари. 

преди 54 минути , Eva eva каза:

Аз миналата година бях в Лече. Хареса ми 🙂 

DSC_0560-2.jpg

DSC_0598-2.jpg

DSC_0604-2.jpg

DSC_0733-2.jpg

DSC_0589-2.jpg

Изглежда супер, а и не сме ходили в Лече така, че май ще бъде то или Бриндизи вместо Локоротондо.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, Jorro каза:

И мен така ме подхлъзната жената и вече се притеснявам, че е някакъв як скам, тая улица освен, ако не отидеш в 4 през нощта едва ли ще я видиш така ( а ние няма как) и като гледам няма никакъв удобен транспорт до там от Бари та се чудя от сега за вариант Б

Ние сме били по друго време в Локоротондо, но изобщо не беше пренаселено, беше доста спокойно. По Коледа очаквам да има по-голям интерес, но сме букнали нощувки в трули там и предполагам ще можем да издебнем старата уличка без хора. Запазихме и кола под наем, за да щъкаме из района. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , Jorro каза:

Изглежда супер, а и не сме ходили в Лече така, че май ще бъде то или Бриндизи вместо Локоротондо.

Лече-Бриндизи 10:0!

Пък и най-вкусната храна е в Лече. 😀

• Харесвам 6
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 6 минути , Argentique каза:

Пък и най-вкусната храна е в Лече

Най-вкусната италианска храна за мен е пица в неаполитански стил с висок въздушен борд и леко крокантна. :wub: Размечтах се ... 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 минути , chandni каза:

Най-вкусната италианска храна за мен е пица в неаполитански стил с висок въздушен борд и леко крокантна. :wub: Размечтах се ... 

Това е ястие и зависи от готвача.

Имах предвид базовите продукти, които са изключителни в Саленто (токчето) - домати, зеленчуци, сирена, морски дарове, а по-хубав хляб от пулийския не съм яла, хем не ям хляб 😃. Но на един винен бар в Лече ни дадоха кошничка хляб с цели орехи и го изпасахме преди храната. Неслучайно много италианци от Севера ходят в Саленто на кулинарен туризъм и мучат доволно по съседните маси. 😀

За виното е ясно.

• Харесвам 7
Публикувано:

Ако ме питате( ясно, че не ме питате, ама аз да си поспамя по традиция 😛) не бих рискувала с декемврийските дъждове и мъгли на Пулия, а за чудесно коледно настроение бих отишла в Палермо, бих изяла де що има десерти, които зърнената ми диета позволява и бих легнала на плажа. 🥳

• Харесвам 3
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 10 минути , iMari каза:

Ако ме питате( ясно, че не ме питате, ама аз да си поспамя по традиция 😛) не бих рискувала с декемврийските дъждове и мъгли на Пулия, а за чудесно коледно настроение бих отишла в Палермо, бих изяла де що има десерти, които зърнената ми диета позволява и бих легнала на плажа. 🥳

Аз ще те питам, що да не питам 😄

Ако сме били 2 пъти в Сицилия и сме виждали Палермо, Таормина, Сиракуза, Ното.. накъде да тръгнем за десерти в късна есен? 

Публикувано:
преди 45 минути , iMari каза:

Аз само да ти задам един риторичен въпрос- От къде този лукс да имам останала отпуска декември да си избирам дестинациите? Буквам за където има уикенд пък, ако видим нещо ново добре дошло.

• Смея се 7
Публикувано:
преди 40 минути , Lindt каза:

накъде да тръгнем за десерти в късна есен? 

Чакай, чакай, защо съм останала с впечатление, че не обичаш сладко??!!😛 

Последно бях очарована от количеството сметана и маскарпоне, което сладкарите в Неапол блъскат в десертите. 🙂

Щом сте тръгнали към Пулия - в центъра на Полиняно а Маре има чудна сладкарница. Трудно ще я пропуснете, от гарата като тръгнете към известния плаж, излизате на площада, пада се в ляво. В Матера - пак тръгвате от централната гара надолу към стария град, и се оглеждате в дясно за  сладкарница с богат асортимент. Сега видях, че се казва Manfredi.

Ако много ви се студува немско говорящата сладкарска школа е фантастична. Но не по-базарите, където предлагат общо взето постни неща, а в сладкарници и пекарни. Въпреки че като се замисля един бананов сладкиш, купен от коледен базар в Кьолн ми е оставил много нежен спомен. 🥰

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 59 минути , Lindt каза:

Аз ще те питам, що да не питам 😄

Ако сме били 2 пъти в Сицилия и сме виждали Палермо, Таормина, Сиракуза, Ното.. накъде да тръгнем за десерти в късна есен? 

Чефалу. Месина. От Милацо фери до Липари ,но не съм гледал разписания....поне това съм набелязал за следващо посещение в Катания.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

Чакай, чакай, защо съм останала с впечатление, че не обичаш сладко??!!😛 

Последно бях очарована от количеството сметана и маскарпоне, което сладкарите в Неапол блъскат в десертите. 🙂

Щом сте тръгнали към Пулия - в центъра на Полиняно а Маре има чудна сладкарница. Трудно ще я пропуснете, от гарата като тръгнете към известния плаж, излизате на площада, пада се в ляво. В Матера - пак тръгвате от централната гара надолу към стария град, и се оглеждате в дясно за  сладкарница с богат асортимент. Сега видях, че се казва Manfredi.

Ако много ви се студува немско говорящата сладкарска школа е фантастична. Но не по-базарите, където предлагат общо взето постни неща, а в сладкарници и пекарни. Въпреки че като се замисля един бананов сладкиш, купен от коледен базар в Кьолн ми е оставил много нежен спомен. 🥰

Сега точно обичам сладко и тесто. Жижо доста страда, че трябва да си дели шоколада, така че и двамата се надяваме до другото лято пак да спре да ми харесва 😄

Ние за Бари взехме билети за 06-07.12. Искам обаче да спим в Алберобело, за да го видим по тъмно и после сутринта. Не знам как ще разпределям нито петък, нито остатъка от събота, виждали сме само Матера и Бари.

Бих отскочила за кратко през ноември и до Сицилия или Неапол, но само ако измисля какво да търсим там. Сладко, пица и сирене е добро начало 😄

• Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Отлично даже 😆

Като си тръгвахме миналата седмица от Катания шофьорът ни Джузепе ни пита дали сме за пръв път. Аз отговорих - не, идваме на гастротуризъм, защото храната в Сицилия и Пулия е извънземна. Не сте само вие, каза Джузепе, цяла Италия идва да яде на тези две места :dance3:

Сега съм се зарекла, че няма да правя паста доста дълго време. Трябва ми да забравя онзи вкус, който не мога да повторя с тукашни продукти. Само сирена си донесох, шамфъстък и кедрови ядки.

Иначе според мен почти няма място в Италия, където да не си намериш какво да търсиш 😉

• Харесвам 7
Публикувано:

Типичният пулийски десерт (те го ядат за закуска с кафе) е Pasticciotto leccese (пастичо́то лече́зе). Яли сме го в Лече, но и в Остуни, а в Бари домакинът ни го сервираше за закуска пред стаята в топла кутия. Има го по разни барове с кафе/сладки закуски, но в Лече го има на повече места с три-четири вида пълнеж.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Jorro каза:

Аз само да ти задам един риторичен въпрос- От къде този лукс да имам останала отпуска декември да си избирам дестинациите? Буквам за където има уикенд пък, ако видим нещо ново добре дошло.

Е, то за да се наядеш със сладкиши и да легнеш на плажа ти трябва само един един ден, втория е бонус. 🤣Да беше казал по-рано специално заради теб щях да измисля шантав маршрут с по-късни полети, с възможност за закъснение/ отмяна. 😜

Понеже ме предизвика ето един особено откачен, който обхваща споменатите сладкиш дестинации:

29.11. петък, късен полет до Бари.

image.png.19b05b34defdd66b2b2e60c3a18233c0.png

30.11. събота, влаковете до Полиняно а Маре започват от рано, имате време за сладкарница и газ към летището за полета до Палермо. 🙃

image.png.3965afea5c1ab19f7ec51db29cddafd8.png

Тук споменатата програма зърнена диета с десерти и плаж, ама бързо, че деня е кратък и слънцето се скрива. 😁

1.12. време е за Неапол и неговите калорийни бомби

image.png.0a486d1db848edc449e4728c43b1e233.png

Ако не ви е прилошало от поредната хиперинсулинемия отидете на летището малко по-рано, ще ви кажа къде има прекрасна сладкарничка наблизо. 🤗

И някак трябва да се дотътрите до полета за София

image.png.536de99c87f4bc78408ee6b511e349b8.png

Ако много ви е харесал маршрута(в което се съмнявам 😂) може да дебнете за по-ниски цени. Това са дестинации по-които цените играят и се намират по-ниски такива.

@Lindt, аз нищо не търся, то само ме намира. 🙂

Чувствам се супер идиотски да снимам храна, иначе щях да илюстрирам доволно. 🤭

• Шок 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 24 минути , Lindt каза:

Искам обаче да спим в Алберобело, за да го видим по тъмно и после сутринта. Не знам как ще разпределям нито петък, нито остатъка от събота, виждали сме само Матера и Бари.

В събота, за да не се връщате директно в Бари, можете да хванете автобус Алберобелло-Монополи:
https://biglietteria.cotrap.it/#/ricerca/itinerari;idLocalitaPartenza=17;idLocalitaArrivo=462;idPoloPartenza=2809;idPoloArrivo=2816;dataPartenza=07%2F12%2F2024;oraPartenza=08:00;numeroCambi=0;idAziende=;pagina=1

Screenshot.png.9a052dbcbda6e7c000aca55b6f2712f1.png

Там ядете :biggrin:, разхождате се край морето или отивате до Полиняно (със същите дейности), което е на път за Бари, а влаковата линия с редовния транспорт е удобство при връщане към Бари. Покупката на билети за влак онлайн пести време от чакане пред автомат в почивни дни.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Между другото да вметна, че dropticket работи успешно около Катания. Също така Алибус не приема кеш, а само карти. Изобщо доста се е променило всичко в това отношение в двете години, откакто не бях ходила. Дори за сметката не питат с какво ще плащаш, а директно носят пос.

Насред всички вкусни, препоръчвам 2 места -

Катания - https://g.co/kgs/BGc4D3x - резервация през The fork /успях чак за третия ден, но има шанс, ако се мине по-късно/рано да се седне и без/.

Сиракуза - https://maps.app.goo.gl/ku3vGLuufvFM646XA - изглежда като бистро, но храната е божествена!

Uber ползвахме на тръгване за ранния полет, точни бяха и доста приемлива цена.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, iMari каза:

Е, то за да се наядеш със сладкиши и да легнеш на плажа ти трябва само един един ден, втория е бонус. 🤣Да беше казал по-рано специално заради теб щях да измисля шантав маршрут с по-късни полети, с възможност за закъснение/ отмяна. 😜

Понеже ме предизвика ето един особено откачен, който обхваща споменатите сладкиш дестинации:

29.11. петък, късен полет до Бари.

image.png.19b05b34defdd66b2b2e60c3a18233c0.png

30.11. събота, влаковете до Полиняно а Маре започват от рано, имате време за сладкарница и газ към летището за полета до Палермо. 🙃

image.png.3965afea5c1ab19f7ec51db29cddafd8.png

Тук споменатата програма зърнена диета с десерти и плаж, ама бързо, че деня е кратък и слънцето се скрива. 😁

1.12. време е за Неапол и неговите калорийни бомби

image.png.0a486d1db848edc449e4728c43b1e233.png

Ако не ви е прилошало от поредната хиперинсулинемия отидете на летището малко по-рано, ще ви кажа къде има прекрасна сладкарничка наблизо. 🤗

И някак трябва да се дотътрите до полета за София

image.png.536de99c87f4bc78408ee6b511e349b8.png

Ако много ви е харесал маршрута(в което се съмнявам 😂) може да дебнете за по-ниски цени. Това са дестинации по-които цените играят и се намират по-ниски такива.

@Lindt, аз нищо не търся, то само ме намира. 🙂

Чувствам се супер идиотски да снимам храна, иначе щях да илюстрирам доволно. 🤭

За сладкарничката в Неапол, къде е?

Публикувано:
На 4.11.2024 г. в 15:51, DGTG каза:

Има ли някой пътувал вече до Салерно, който да може да сподели какъв е транспорта от летището до града?

Тъй като малко самолети кацат и излитат от това летище (във вторник например е един полет за целия ден), автобусите до него се движат на определен график, съобразен с тези полети. 21-22 км. е от летището до гарата в Салерно. А самата гара е в центъра на града, което не е лошо 😉 Ето и разписанието на автобусите от/до летището през зимния сезон:

https://www.fsbusitalia.it/eng/tourism/airport-connection-services/link-to-salerno-airport.html?fbclid=IwY2xjawGX75JleHRuA2FlbQIxMQABHZQ_nEDGVupk58MBI9C8kPSY1cFIFOZX7AFxayCppBhVg2SHZwNhXDvuDQ_aem_9vibaT8OtTP1c8cpXLiLbw

Такситата пред летището са с фиксирана цена: 50 евро до Салерно.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

BusItalia имат връзка с TrenItalia, даже логото е същото, явно са довеждащ транспорт до жп гарите. Доколкото знам има целогодишни автобуси от Салерно до различни места на амалфийското крайбрежие на различни фирми.  Ще пиша на ЛС.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 56 минути , DGTG каза:

Предполагам, че за автобусите и тяхното разписанието  по Амалфийското крайбрежие пак  на този сайт се следи?

За тях този уикенд мисля да ползвам приложението Unico Campania, комбинирано с гугъл мапс. За влаковете Trenitalia, а за ферита в някои отсечки TravelMar. На пръв поглед изглежда, че всичко е актуално със зимния сезон, но дали е така, мога да кажа, като се върна🙂

• Благодаря 1
Публикувано:

А има ли смисъл да спим в трули в Алберобело? Подобно ли е на спане в пещерен хотел примерно или е просто кръгла къща? 

Публикувано:
преди 21 минути , Lindt каза:

А има ли смисъл да спим в трули в Алберобело? Подобно ли е на спане в пещерен хотел примерно или е просто кръгла къща? 

Кръгла къща, не очаквай нещо особено. За мен да спиш в саси е по-интересно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.