Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

преди 24 минути , Lindt каза:

А има ли смисъл да спим в трули в Алберобело? Подобно ли е на спане в пещерен хотел примерно или е просто кръгла къща? 

На Алберобело си заслужава да се отдели час-час и половина максимум. По-интересните трули не са в комерсиализираната част, а от другата страна на Виа Индипенденца, Trulli - Rione Aia Piccola.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Zaro каза:

На Алберобело си заслужава да се отдели час-час и половина максимум. По-интересните трули не са в комерсиализираната част, а от другата страна на Виа Индипенденца, Trulli - Rione Aia Piccola.

Аз знам, че хората често така го усещат, но докато видим коледната украса и я снимаме, а сутринта се помотаем по светло и закусим, ще са минали няколко часа. 

Защо са по-интересни тези трули? 

Връзка към коментар
преди 13 минути , Lindt каза:

Аз знам, че хората често така го усещат, но докато видим коледната украса и я снимаме, а сутринта се помотаем по светло и закусим, ще са минали няколко часа. 

Живеят си хора там и няма туристи. Макар да бяхме в ранен постковиден период, когато и другаде нямаше много хора, но усещането за туристическа зона в центъра не ни напусна.

DSC_7341.JPG.1a1f94e97ac2f30c0daa4aa5adf7cd97.JPG

DSC_7344.JPG.73a739642961ecf5e49163c1cda11693.JPG

Обаче най ми харесаха случайно нахвърляните трули в полето преди Алберобело. Била съм в Пулия в началото на декември и тревата беше яркозелена, с цветенца, а в комбинация с огромните маслини изглежда добре, лятото е изгоряла.
Понеже не сте били, има защо да отидете веднъж в Алберобело, пък после ще кажете какво ви е харесало. :wink:
Поне хубави снимки ще видим. Аз си поръчвам вечерни. :smile:

Не знам как сте с полетите, но по тези малки градчета гледайте да се настанявате някъде с вилица в ръка преди 13 ч, че след 14.30-15 бомба пада, една вода няма къде да купиш.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Lindt каза:

Щото са по-непознати и малко народ ходи там. Иначе трули има навсякъде в региона, въпрос на вкус

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Имаше един магазин за месо и сурови колбаси в самото начало на трулите, на централната улица. Там има пещ и барбекю. Избираш си мръвките и ти ги приготвят. Предлагат местно вино и хляб. Сядаш на масичка пред магазина хапваш, пийваш и си облизваш пръстите. Не, че няма вилица и нож.

Дано някой да се сети за локацията и даде координати!

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, new one каза:

При другите, непопулярните трули, е пълно с магазинчета за ликьори и зехтин - опиянчих се само от опитването към 11 сутринта 😉

При непопулярните нямаше нищо, ама абсолютно нищо, когато бяхме ние. Тук там имаше отворени за безплатно разглеждане.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

По-автентични са - не са натрупани с какво ли не като сергия в Стария Несебър. И понеже няма магазини, няма и хора.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам няколко въпроса за за Firenze Card:

1. Някой ползвал ли е app-а (без да си взема физическа карта) и доволен ли е?

2. Не ми става съвсем ясен номера с резервациите за Galleria dell'Accademia и Uffici. Надявам се, че обаждането по телефона няма да отнеме 5 дни по 5 часа. Трябва ли обаче на място да си вземеш и билет на хартийка? И предполагам, че е хубаво резервациите да се направят сега, струва ми се рисковано да си избирам желания слот чак като отидем там. За Brancacci е доста по-удобно направено. Началото на януари 2025 ще сме там, ако това има значение.

3. Пак ако някой е ползвал app-а, има ли идея дали на него може да се закачат 2 карти (за 2 човека)? Видях на скрийншотовете опция add card, но дали е за рестарта или втора карта не се рабира от картинката. Питането е заради изискване за версия на Android, която по-старичкия смартфон на мъжа ми не поддържа.

Ще съм благодарна на съвети.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Madelin каза:

И предполагам, че е хубаво резервациите да се направят сега, струва ми се рисковано да си избирам желания слот чак като отидем там

Не съм ползвала app-a, а физическата карта, но ние направихме грешката да си мислим, че може да изчакаме със запазването, докато вземем на място картите и нямаше слотове за Академията (добре че хванахме безплатната неделя, та успях все пак да вляза). Обадете се да си запазите билети възможно най-рано.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да напомня да си следите сайта с обявените стачки. Примерно миналия петък е имало целодневна стачка, а някои разбраха на място... :wink:
Но то и аз така някога и затова поучавам сега. :wink:

https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Тези, дето сте тръгнали за Пулия - в петък, 13.12., се кани да стачкува локалната железница

Screenshot(1).png.2ef3c9ed453248241025c3c3f13056df.png

Като чуя „стачка“ и лошо ми става. Миналата пролет отидох при другарче в Германия да ходим заедно при баските от летище Бон/Кьолн. А после да се върнем и да си поработваме у тях по няколко часа със следобедни/уикенд набези из околията. Всичко готово - хотел, програма, куп кръчми в отметките (баските били феноменални по тая част). Тъкмо пристигам и мъж ѝ ни уведомява, че Дойче бан и някой още щели да стачкуват на 21 април, но развълнувани от срещата и от предвкусваната радост (reisefeber) въобще не му обърнахме внимание. :biggrin: Е, на другия ден получих честитка, че не е само DB, а и летищата затварят... Та така си отвисях две седмици в Германия и окончателно се убедих, че не искам да живея там. :biggrin:
Другарче първо рева, но като ѝ обясних, че можехме да си виснем в Испания без обратен полет, се успокои и за утеха веднага резервира маса в кварталния галисийски ресторант, където съвсем предсказуемо ни зарадваха с божествен октопод. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Argentique каза:

Да напомня да си следите сайта с обявените стачки. Примерно миналия петък е имало целодневна стачка, а някои разбраха на място... :wink:
Но то и аз така някога и затова поучавам сега. :wink:

https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Тези, дето сте тръгнали за Пулия - в петък, 13.12., се кани да стачкува локалната железница

Screenshot(1).png.2ef3c9ed453248241025c3c3f13056df.png

Като чуя „стачка“ и лошо ми става. Миналата пролет отидох при другарче в Германия да ходим заедно при баските от летище Бон/Кьолн. А после да се върнем и да си поработваме у тях по няколко часа със следобедни/уикенд набези из околията. Всичко готово - хотел, програма, куп кръчми в отметките (баските били феноменални по тая част). Тъкмо пристигам и мъж ѝ ни уведомява, че Дойче бан и някой още щели да стачкуват на 21 април, но развълнувани от срещата и от предвкусваната радост (reisefeber) въобще не му обърнахме внимание. :biggrin: Е, на другия ден получих честитка, че не е само DB, а и летищата затварят... Та така си отвисях две седмици в Германия и окончателно се убедих, че не искам да живея там. :biggrin:
Другарче първо рева, но като ѝ обясних, че можехме да си виснем в Испания без обратен полет, се успокои и за утеха веднага резервира маса в кварталния галисийски ресторант, където съвсем предсказуемо ни зарадваха с божествен октопод. 

Много благодаря. Аз ще бъдат там този уикенд. Сега се радвам, че вече си купих билети за frecia-та до Лече и няма да разчитам на регионалните. Дано само да не ги последват и те.

Връзка към коментар

Някой знае ли дали в края на ноември в Рим ще има коледни светлини по улиците? Същинското украсяване на големи елхи и коледни пазари май започва на 08.12, но поне по улиците дали ще има лампички? 

Връзка към коментар
преди 14 минути , Lindt каза:

Някой знае ли дали в края на ноември в Рим ще има коледни светлини по улиците? Същинското украсяване на големи елхи и коледни пазари май започва на 08.12, но поне по улиците дали ще има лампички? 

Има украси по магазините, лампички може да има, но не очакмвай да е нещо уау. Ох, от кога не съм била в Рим!

• Благодаря 1
Връзка към коментар
В момента, Цвете каза:

Има украси по магазините, лампички може да има, но не очакмвай да е нещо уау. Ох, от кога не съм била в Рим!

И аз това се сетих, отдавна не сме ходили 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Изчакай до догодина, сега доста забележителности са в ремонт заради светата година която се празнува на всеки 25 години от рождението на Христос.

В ремонт е пиаца Навона, моста пред замък на Ангела, площада пред  Пантеона. А площад Венеция е заграден с тараби зарада строеж на нова  метро линия, но тя надали ще стане догодина

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

В едни стари времена съм ходил за Коледа в Рим. Мега зле беше украсата. Украсени елхи на Колизеума, Ватикана.... Ултра грозен базар с лъскави балони на Навона. Не можех да повярвам на очите си. Над една от главните търговски улици имаше лампички с трикольора им (същите ги имаше и в Неапол).

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ние ще сме там за Нова година, е и няколко дни преди това. От 3 години не съм стъпвала в Рим, крайно време е да се поправя.

Папата ще открие официално юбилейната 2025 година на 24 декември, така че се надявам за нашето пристигане всичко вече да е уредено, подредено и украсено. Строежът на метрото ще го преживеем някак си, все пак сме калени в София. 😉

• Харесвам 3
Връзка към коментар

коледните базари са туристическа атракция,която няма нищо общо с религиозния празник.

Италия празнува тези празници в семейството,с близките си ,който е далеч се връща,готвят си специалитети ,а не си губят времето по базари  ,които са пълни с китайски боклуци,нискокачествено гряно вино и суматоха от орди туристи,които не знаят и те какво търсят.

le feste.jpg

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Някой може ли да препоръча фирма-доставчик на коли под наем в Бари, които да не натискат много за застраховка при тях? Че не ми се дават 70+ евро за 29 часа. 

Благодаря предварително!

• Шок 1
Връзка към коментар
На 12.11.2024 г. в 13:29, Климент каза:

заради светата година

За самоподготовка на всеки, който ще ходи в Рим в Светата година, се препоръчва този филм!

MV5BNzY3NzY1ZTctYWE5Zi00MWRkLTkzNGMtZGVkMmUxZjg0NWE5XkEyXkFqcGc@._V1_.jpg.b7a21cd5903b10b46a2dce4bbdd607c0.jpg

https://www.imdb.com/title/tt0074146/

• Харесвам 4
Връзка към коментар
22 hours ago, Lindt said:

Някой може ли да препоръча фирма-доставчик на коли под наем в Бари, които да не натискат много за застраховка при тях? Че не ми се дават 70+ евро за 29 часа. 

Благодаря предварително!

От летището в Бари последно взимах кола от Sicily by car. Бях направила резервацията през https://www.qeeq.com/. На място в офиса на  Sicily by car служителят много разпалено ме убеждаваше, че трябва да си платя застраховка при тях, аз му обяснявах, че си имам външна застраховка и не ми трябва. Така около 5 минути и накрая той се отказа. Нямаше никакви проблеми при връщането на колата и освободиха бързо депозита.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.