crazyhorse Публикувано: 26 юли, 2022 Публикувано: 26 юли, 2022 Здрвейте, Магеланци! След дълго навиване от страна на съпругата ми(Мария за тефтерчето на @ven62), ще ходим на море в Кушадасъ. Ще пътуваме с личния автомобил и по съвет на приятел, за да избегнем трафика от прибиращи се германци, шведи, датчани и австрийци ще минем през КПП Илинден, после по магистралата до турската граница през Ипсала и надолу към Измир... Имам няколко питания: 1.Има ли смисъл да се избегнат магистралите в Турция (колко струват)? 2.Има ли изисквания в момента за някакви кодове(HES и други подобни)? 3.Проблем ли ще е да обикаляме самостоятелно забележителностите-кои? Сигурно ще изникнат и още въпроси... Забравих да кажа, че пътуваме в неделя! 1
Argentique Публикувано: 27 юли, 2022 Публикувано: 27 юли, 2022 Не съм шофьор и не ме вълнуват магистрални такси и т.н., затова: 2. Не. 3. Няма проблем за забележителности. Аз съм ги обикаляла даже с обществен транспорт, затова в района съм била извън летен сезон. Не знам какви са ви интересите, но накратко: - история... Ефес, базиликата на Йоан Богослов в Селчук, очуканата единствена колона, останала от храма на Семирамида (едно от седемте чудеса). Отивате за откриването на Ефес, иначе ще измрете от жега. Шапки, вода. Има и една къща на Дева Мария, аз лично я игнорирах. По пътя за Кушадасъ се минава край Бергама и други антични градове, но вероятно един Ефес в жегата ще е предостатъчен. - просто красиви селца и места– селцето Шириндже до Селчук (симпатично и близо), Птичият остров в Кушадасъ, Sığacık, Алачатъ (много известно място с атмосфера) и целият район край него (Чешме, и т.н., отклонявате се от основното трасе, но пътят за Чешме е прекрасен), Фоча (Foça, Фокея) и каквото ви хареса на снимка. 1 1 1
crazyhorse Публикувано: 28 юли, 2022 Автор Публикувано: 28 юли, 2022 преди 16 часа, Argentique каза: Не съм шофьор и не ме вълнуват магистрални такси и т.н., затова: 2. Не. 3. Няма проблем за забележителности. Аз съм ги обикаляла даже с обществен транспорт, затова в района съм била извън летен сезон. Не знам какви са ви интересите, но накратко: - история... Ефес, базиликата на Йоан Богослов в Селчук, очуканата единствена колона, останала от храма на Семирамида (едно от седемте чудеса). Отивате за откриването на Ефес, иначе ще измрете от жега. Шапки, вода. Има и една къща на Дева Мария, аз лично я игнорирах. По пътя за Кушадасъ се минава край Бергама и други антични градове, но вероятно един Ефес в жегата ще е предостатъчен. - просто красиви селца и места– селцето Шириндже до Селчук (симпатично и близо), Птичият остров в Кушадасъ, Sığacık, Алачатъ (много известно място с атмосфера) и целият район край него (Чешме, и т.н., отклонявате се от основното трасе, но пътят за Чешме е прекрасен), Фоча (Foça, Фокея) и каквото ви хареса на снимка. Благодаря много!
Otnesen Публикувано: 28 юли, 2022 Публикувано: 28 юли, 2022 На 26.07.2022 г. в 21:22, crazyhorse каза: Здрвейте, Магеланци! След дълго навиване от страна на съпругата ми(Мария за тефтерчето на @ven62), ще ходим на море в Кушадасъ. Ще пътуваме с личния автомобил и по съвет на приятел, за да избегнем трафика от прибиращи се германци, шведи, датчани и австрийци ще минем през КПП Илинден, после по магистралата до турската граница през Ипсала и надолу към Измир... Имам няколко питания: 1.Има ли смисъл да се избегнат магистралите в Турция (колко струват)? 2.Има ли изисквания в момента за някакви кодове(HES и други подобни)? 3.Проблем ли ще е да обикаляме самостоятелно забележителностите-кои? Сигурно ще изникнат и още въпроси... Забравих да кажа, че пътуваме в неделя! Ако мога да бъда полезен.... Добре си решил да влезеш през Ипсала с оглед на трафика на Капитан Андреево. След Чанаккале към Измир има 2 варианта - през Бурхание или през Балъкесир. В началото на май минавахме покрай крайбрежието ( няма да споменавам с кой , да не пълня тефтерчето на @ven62 с излишна информация) покрай Бурхание .Живописно е покрай морето, но..... двулентов път с много населени места, изнервящ трафик в час пик и светофари в градовете. През Балъкесир мисля,че ще по-спокойно за каране. 1.Магистралите не са скъпи и са за предпочитане. 2. Няма изискване. 3. @Argentique ти е отговорила. Ефес е забележителен. Къщата на Дева Мария е туристически капан. 1 1
ven62 Публикувано: 28 юли, 2022 Публикувано: 28 юли, 2022 След като на два пъти вниманието ми бе насочено към темата да дам и моите 5 стотинки: Преди повече от 15 години с ... (Няма да казвам с кого. Друг освен мен няма тефтер или поне не е казал) бяхме на почивка в Кушадась. Всъщност бяхме в едно малко, семейно хотелче в Гюзелчамли (Güzelçamlı) - Красив чам т.е. бор Един от дните собственика на хотела ни заведе до Мили парка, който започва от край на селцето. Приятни малки, абсолютно безлюдни плажчета, кристална вода, естествена сянка под големи (вероятно вековни) дървета. Типични, сгушени ресторанчета. Вкусна и евтина храна... Това съм запомнил. 4 1
Argentique Публикувано: 29 юли, 2022 Публикувано: 29 юли, 2022 Минахме по пътя Капъкуле-Измир-Кушадасъ и обратно с автобус последно преди две седмици. Всъщност ходехме на Самос. Преди излизане към крайбрежния път за Акчай/Бурхание има малко планински път със завои, в момента там се строят и няколко тунела, движението е бавно. После има към 50+ км само градско – светофари, уморени от жегата хора отиват на плаж и пресичат пътя където сварят, такива неща. Ако решите да ходите в Ефес, е хубаво да прочетете нещо преди това. Има аудиогид (срещу заплащане), но градът наистина е огромен и има доста неща за гледане. Колоната и останките от храма на Артемида се намират малко след излизане от Селчук посока Кушадасъ и спокойно могат да се видят пътьом. Бяхме там ноември 2020 и достъпът до колоната беше безплатен, за разлика от базиликата с гроба на Йоан Богослов и Ефес. Отидохме в района три дни след последното голямо измирско земетресение (7 по Рихтер), когато имаше над десет срутени големи сгради в града и много жертви, а Самос се издигнал с 5 см над морското равнище и така си остава засега. Домакинът на нашия апартамент ни каза, че очаквал да се откажем, но като активен сърфист и още по-активен магеланец с голямо международно покритие ни разбра веднага. 🙂 Ковид ограниченията из Европа бяха започнали и дори майка ми каза „за вас вече няма да има земетресение“, та не му мислехме много. Успяхме да видим Ефес така, както малцина ще го видят – даже отидохме до там пеш от храма на Артемида, че ни домързя да се връщаме към града за маршрутка, те са само два километра по хубава сенчеста алея за бягане и колоездене (осветена в тъмното, както видях преди няколко седмици). Ефес, няма хора: Ако сте фенове на кулинарния туризъм, хапнете в някое малко селце тип Шириндже (въпреки че там е малко по-комерс, но е вкусно). Продават вина, но още не съм намерила причина за себе си да нося от Турция вино у дома. 🙂 Ако може, не ходете през уикенда, че местните тръгват на тълпи. Кухнята в района е силно повлияна от гръцката с доста зеленчуци, сарми в цвят от тиква, зехтин, вино... В някои селца се развива идеята за slow travel, а районът към Урла и наоколо съм виждала да наричат „турската Тоскана“ заради лозята и пейзажа. Линк за някои селца, на турски. Предполагам, че няма да имате време за много неща, но може на някой да му свърши работа. 2 1
crazyhorse Публикувано: 29 юли, 2022 Автор Публикувано: 29 юли, 2022 На 28.07.2022 г. в 9:26, Otnesen каза: Ако мога да бъда полезен.... Добре си решил да влезеш през Ипсала с оглед на трафика на Капитан Андреево. След Чанаккале към Измир има 2 варианта - през Бурхание или през Балъкесир. В началото на май минавахме покрай крайбрежието ( няма да споменавам с кой , да не пълня тефтерчето на @ven62 с излишна информация) покрай Бурхание .Живописно е покрай морето, но..... двулентов път с много населени места, изнервящ трафик в час пик и светофари в градовете. През Балъкесир мисля,че ще по-спокойно за каране. 1.Магистралите не са скъпи и са за предпочитане. 2. Няма изискване. 3. @Argentique ти е отговорила. Ефес е забележителен. Къщата на Дева Мария е туристически капан. Благодаря на всички отзовали се! 1.За магистралите!от това,което съм чел,съм запомнил,че трябва да се купи някаква карта и да се зареди с определена сума,която не е ясно дали(и докъде) ще стигне... преди 20 часа, ven62 каза: След като на два пъти вниманието ми бе насочено към темата да дам и моите 5 стотинки: Преди повече от 15 години с ... (Няма да казвам с кого. Друг освен мен няма тефтер или поне не е казал) бяхме на почивка в Кушадась. Всъщност бяхме в едно малко, семейно хотелче в Гюзелчамли (Güzelçamlı) - Красив чам т.е. бор Един от дните собственика на хотела ни заведе до Мили парка, който започва от край на селцето. Приятни малки, абсолютно безлюдни плажчета, кристална вода, естествена сянка под големи (вероятно вековни) дървета. Типични, сгушени ресторанчета. Вкусна и евтина храна... Това съм запомнил. Благодаря за насоките! преди 8 часа, Argentique каза: Минахме по пътя Капъкуле-Измир-Кушадасъ и обратно с автобус последно преди две седмици. Всъщност ходехме на Самос. Преди излизане към крайбрежния път за Акчай/Бурхание има малко планински път със завои, в момента там се строят и няколко тунела, движението е бавно. После има към 50+ км само градско – светофари, уморени от жегата хора отиват на плаж и пресичат пътя където сварят, такива неща. Ако решите да ходите в Ефес, е хубаво да прочетете нещо преди това. Има аудиогид (срещу заплащане), но градът наистина е огромен и има доста неща за гледане. Колоната и останките от храма на Артемида се намират малко след излизане от Селчук посока Кушадасъ и спокойно могат да се видят пътьом. Бяхме там ноември 2020 и достъпът до колоната беше безплатен, за разлика от базиликата с гроба на Йоан Богослов и Ефес. Отидохме в района три дни след последното голямо измирско земетресение (7 по Рихтер), когато имаше над десет срутени големи сгради в града и много жертви, а Самос се издигнал с 5 см над морското равнище и така си остава засега. Домакинът на нашия апартамент ни каза, че очаквал да се откажем, но като активен сърфист и още по-активен магеланец с голямо международно покритие ни разбра веднага. 🙂 Ковид ограниченията из Европа бяха започнали и дори майка ми каза „за вас вече няма да има земетресение“, та не му мислехме много. Успяхме да видим Ефес така, както малцина ще го видят – даже отидохме до там пеш от храма на Артемида, че ни домързя да се връщаме към града за маршрутка, те са само два километра по хубава сенчеста алея за бягане и колоездене (осветена в тъмното, както видях преди няколко седмици). Ефес, няма хора: Ако сте фенове на кулинарния туризъм, хапнете в някое малко селце тип Шириндже (въпреки че там е малко по-комерс, но е вкусно). Продават вина, но още не съм намерила причина за себе си да нося от Турция вино у дома. 🙂 Ако може, не ходете през уикенда, че местните тръгват на тълпи. Кухнята в района е силно повлияна от гръцката с доста зеленчуци, сарми в цвят от тиква, зехтин, вино... В някои селца се развива идеята за slow travel, а районът към Урла и наоколо съм виждала да наричат „турската Тоскана“ заради лозята и пейзажа. Линк за някои селца, на турски. Предполагам, че няма да имате време за много неща, но може на някой да му свърши работа. Още веднъж-благодаря за насоките и съветите!
neuromancer Публикувано: 29 юли, 2022 Публикувано: 29 юли, 2022 Ето ти цяла тема за магистралите - какво откъде се купува, колко и т.н. 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега