ivooo Публикувано: 11 август, 2022 Сподели Публикувано: 11 август, 2022 Когато се върнахме за първи път от Занзибар нито един от познатите ми не успя веднага да налучка къде точно се намира . Имаше от комични до напълно откачени предположения . За да се стигне до настоящия момент , когато на практика няма агенция , която не го предлага . Ходилите са много . Някои българи се обзаведоха с хотели там , а други стигнаха до крайност да си организират сватбата в Занзибар 🙂 . Може би за повечето ни сънародници в момента звучат екзотично , но съм убеден че след известно време Аруба , Бонайре и Кюрасао ще имат същата съдба. Надявам се това писание да помогне за това. Логистиката от Б-я е елементарна . От Амстердам или пък от Лондон се дебнат подходящи полети или пакети на съответните поделения на ТУИ . В конкретния случай София -Гетуик-София за по 20 евро с УИЗ в посока и Гетуик – Аруба-Гетуик за 319 паунда с ТУИ . Разбира се това са цени без чекиран багаж и без места . Всъщност полети на такива цени има и в момента ! За който е важно и иска да стиска ръцете на другарчето си по време на излитане и кацане на дългия полет на ТУИ 🙂 не се налага купуване на места . От сайта или апликацията на ТУИ се избират безплатно места при чекирането , а то самото започва един ден преди полета . Както на Аруба така и на Кюрасао има много и всякакви категории настанявания . Като се мине през 5 звездни огромни скъпарски ол инклузив комплекси , по малки хотелчета , апартаментни комплекси и къщи за гости . Цените също варират в широки граници от 30-50 $ на вечер за двама до безкрайност. Brisas Studio Apartments .Перфектен апартамент за около 100 $ на вечер . Разбира се въпреки екзотично звучащите имена на островите не значи че всяко настаняване трябва да се приеме безкритично . При второто ни такова на Аруба бях избрал Magical Garden ( НЕ СЕ ХОДИ ). Частна къща за гости с много симпатичен разведен около 60 г домакин мулат с куче . В по-малко туристическия район между Саванета и Сан Николас , оценка около 9 в букинг . Действителността обаче беше потресаваща . Мизерна мръсна стая , само студена вода , вонящ на урина матрак , не сменяно от дни бельо и .. да не продължавам . Не е да не сме спали на гадни места и това определено беше едно от тях . Слава на спасителя ни Ходещия Джони 🙂 . Първата и единствена вечер там спахме облечени и то върху нашите плажни кърпи , дръжките и предметите пипахме с антибактериални кърпички , а за храна се сетихме чак след ден и половина , което си е плюс разбира се 🙂 . Ще прекопирам това което бях написал някога за Сейшелите . Хора обиколили няколко пъти Европа и такива които отдавна са загубили броя на почивките си в Турция и Гърция се свиват в ъгъла при споменаването на дестинацията. Както се казва в рекламата . Айде стига глупости . ....Холандските Антили не са невъзможно скъпа или особено екзотична дестинация и е крайно време за тези , които се самоорганизират и не са я превзели да вземат да свършат тази тежка и неотложна задачка . 35 1 7 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 11 август, 2022 Сподели Публикувано: 11 август, 2022 За пръв път чакам с такъв интерес края на разказ, който даже не знаех, че ще започваш 5 Връзка към коментар
дядо Пепи Публикувано: 11 август, 2022 Сподели Публикувано: 11 август, 2022 Ще следя темата с интерес. Аруба я свързвам със Златния Орфей и участието на Юссън от о. Аруба, т.е. от времето, когато бях малък ( демек много, ама много отдавна). 3 1 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 16 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 16 август, 2022 Аруба един щастлив остров . Мотото на Аруба е изписано навсякъде включително и на регистрационните номера . Екзотиката му обаче се изпарява още в мига на кацането , когато се налага да изчакаме няколко самолета от щатите , от които като щайги с картофи свалят гринговци 🙂 . Самото летище макар и малко има отделни изходи за заминаващи за Америка и за нормални хора 🙂 . Това разбира се е логично . Около ¾ от приходите на острова са от туризъм и свързани дейности , а останалите от преработка на алое , рафиниране на петрол и разбира се от офшорното банкиране . При население от около 120 000 Аруба е посещавана от над 1 милиона туристи годишно като пак ¾ от тях са от Северна Америка . Има директни и удобни полети от различни американски градове. Круизния туризъм също е важен за страната . Например през 2018 г над 800 000 круизни туристи са слезли на острова . За влизане се следи официалния сайт . Изисква се попълване на он лайн декларация която води и към плащането на някаква си ковид застраховка от 15$ ( мисля че вече отпадна ) . Неясно защо важи еднократно и при повторното ни влизане от Кюрасао половината пътници на място през лаптопи и телефони си я попълнихме и платихме отново в салона на летището ( има безплатен интернет ) . Това е нашата колица . Такситата са относително скъпи така че даже и за кратко време бих посъветвал всеки да си вземе кола под наем . Не е проблем да се наеме и само за ден . Има и обществен транспорт .За малка кола ни излезе двата пъти средно общо 40-50 $ на ден . Въпреки че в тази сума влизаха в единия случай 8$ а в другия 14 $ на ден за някаква НЕзадължителна застраховка , която реших да купя , ми блокираха пари в картата , които се бавиха около седмица . За разлика от Бонайре тук колите не са само джипове и пикапи . Движението е като при нас . Пътищата са добри , а почти по цялата дължина на острова има нещо като магистрала . Да се разчита обаче на живописни гледки не е много удачно . Западния и южния бряг на острова са относително защитени и там са съсредоточени както повечето хубави плажове и хотели , така и по голямата част от населението . Градчетата Норд , Ораниестад , Саванета , Санта круз , Сан Николас и т.н са по скоро условно разделени помежду си . А изгледа към брега особено от Ораниестад до Сан Николас никакъв го няма . В голямата си част е поредица от сгради и промишлени предприятия . ха ха Националния парк Арикок , заема близо ¼ от Аруба от източната и по слабо населената му страна . Има няколко ( май са 2 ) входа , с билет и с ограничено работно време . Тук островното усамотение може и да не е само мит . Само тук и само на някои места е нужна кола 4х4 . Морето от тази страна е бурно . Вятъра силен , а растителността е от кактуси и ниски бодливи храсти . От другата страна на острова е доста по свежо . Зеленина има навсякъде . Цветя и палми красят улици и дворове и разбира се дървото Divi Divi (Watapana) националния символ който е и естественият компас на Аруба , винаги сочещ в югозападна посока . С размери дължина от 32 км и ширина от 10 км Аруба изглежда елементарна за изследване . На практика обаче движението не е никак бързо . Колите са доста . На места въпреки добрите пътища се получават тапи и задръствания . Дестинацията си е плажна . Така че всъщност и особена нужда от изследвания няма . Десетките широки плажове обсипани с фин бял пясък и лазурна вода поглъщат като гъба многобройните туристи и чувството за романтика и усамотение е съвсем реално даже и на най популярните от тях Palm Beach и Eagle Beach. Паркингите са безплатни . На плажовете може да се наемат чадъри и шезлонги , на други от тях навеси , но също така на много места има дървета които вършат същата работа . Не видях някой да си носи чадър . Там където човек желае да плати , цените са съпоставими и по ниски от нашето море . Всевъзможни морски развлечения се предлагат . Джет ски , парашути , катамарани , разходки с лодки , кайт сърф , гмуркане и какво ли още не . всички плажове са обозначени с инструкции карта и знаци 🙂 . тази конфигурация е 15$ Като стана дума за пари . Официалната валута е арубския флорин , но нужда от обмяна на долари практически няма . Навсякъде приемат и връщат американски долари . Цените на повечето места са обявени и в двете валути а плащането с карти е застъпено толкова колкото и в Европа . В туристическата част на острова има и бурен нощен живот . Молове , барове и какви ли не ресторанти . Автобуси за напиване или по благозвучното Party Bus 🙂 се разхождат вечер наляво и надясно . За онези на които плажа и пиенето както и водните развлечения не са достатъчни са им съчинили списък от „забележителности „ . Фарът "Калифорния" , Руините Bushiribana , Параклисът Alto Vista , 30 метровия Natural Bridge рухнал през 2005 и сега заместван от разни негови подобия , Conchi Natural Pool , няколко пещерички в Националния парк Арикок , столицата Oranjestad с площадчета , сгради и църкви , както и историческия, археологическия, нумизматичния и музея на влаковете . Фабрика за алое . Никак не се гордея че посетихме част от тях , но висенето само на плажа понякога омръзва , а за дайвинг Кюрасао е по-добрия избор. Разбира се има и АТВ та , бъгита и поредния магарешки рай , в който за разлика от Бонайре има и кози и щрауси 🙂 . Също за разлика от Бонайре , където ни съветваха да си оставяме ключовете на таблото тук всички ни предупреждават , да заключваме и да не си оставаме вещи в колата . Това важи и за Кюрасао . На повечето домове са поставени решетки . А една от приликите е че почти всички големи и малки хранителни магазини и супермаркети се държат от китайци . Навсякъде срещахме американски туристи , които парадираха с групова или индивидуална йога , бягане , летни кънки , ще упражняваме ци гун групово на плажа или пък ще се учим на бойни изкуства пак точно на плажа 🙂 . Тази превзетост и показност мен поне леко ме дразни . Сервитьорите в ресторантите явно те подсещат и то на поне 2 езика , че ако плащаш с карта има едно поленце за бакшиша 🙂 . В същото време уредеността в туристическите части чистотата по улиците и на плажа , явното присъствие на полицията в някои точки вечер намирам за положителни макар и не особено екзотични . Улица , паркинг,алея за разходка , алея за велосипеди , дървета ,плаж 🙂 . И така . При само 2 дена повече свободно време можем да си организираме море на Карибите . На цени не особено по-големи от обичайните у нас , в Гърция или Турция и много по-евтини от някои гръцки острови. Плажове същите или превъзхождащи тези около нас и разбира се подводен свят несравним с този на Черно или Средиземно море. А ето и 2 куеста на които все още търся отговори 🙂 . От кой щат е горното семейство или са обикновенни руски провокатори . Какво точно иска да ми каже най голямата банка в Европа и 2 ра в света с този огромен плакат на летището в Лондон 🙂 . 25 2 Връзка към коментар
antea Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 28 минути , ivooo каза: Какво точно иска да ми каже най голямата банка в Европа и 2 ра в света с този огромен плакат на летището в Лондон 🙂 . ще се осмеля плахо да догатна - може да е свързано с новата им политика за Цитат HSBC Offers Gender-Neutral Banking ето ти например си известен с етикетите Иво Куба-та или Аруба-та, както и Иво Бонайре-то, остава да покриеш и мъжкия островен спектър с тема от типа Иво Цейлон-а, и финално съвсем няма да знаеш кой си 🙃 честно казано, малко по-екзотично си представях Аруба, готино изглежда, ама и едно такова леко обикновено... 🙂 2 1 Връзка към коментар
Loverboy Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 Аруба е уникално, на мен пясъкът ми хареса повече в Барбадос, но пак - Аруба е супер уредено и е “холандско” - навсякъде има велоалеи. Като цени е доста по-добро от други Карибски острови, много приемливо. ние намерихме полет + Ал инклузив за 1399 евро от Амстердам с Туи. 2 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 Преди 1 час, Loverboy каза: Аруба е уникално, на мен пясъкът ми хареса повече в Барбадос, но пак - Аруба е супер уредено и е “холандско” - навсякъде има велоалеи. Като цени е доста по-добро от други Карибски острови, много приемливо. ние намерихме полет + Ал инклузив за 1399 евро от Амстердам с Туи. За кой хотел и кой период, че и аз дебна? Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 И аз като @antea си го представях малко по-така. И това въпреки твоя талант. Чакам очерка и за Кюрасао и съвсем ще се убедя, колко добър съвет ми даде - от изброените да се метна в Доминикана. 5 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 16 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 4 часа, antea каза: честно казано, малко по-екзотично си представях Аруба, готино изглежда, ама и едно такова леко обикновено... 🙂 Значи постигам целта си . Всъщност е точно такова . Обикновено . Екзотиката се създава изкуствено от хора , на които така им се иска и така искат да изглеждат в очите на останалите . Мисля си обаче че точно на теб би ти харесало . Съдейки по местата които обичаш . Точно тази уреденост , безопасност , предсказуемост , съчетана с хубав , прекрасен плаж и храна . Убеден че ще се чувстваш добре на това място . 4 Връзка към коментар
Loverboy Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 3 часа, Jorro каза: За кой хотел и кой период, че и аз дебна? RIU PALACE ANTILLAS беше през април по време на Великден. ето една оферта https://www.tui.nl/riu-palace-aruba-50963731/?clearmodel=1 1 Връзка към коментар
feel_the_rush Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 Даммм, зачерквам от списъка. 4 Връзка към коментар
antea Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 45 минути , ivooo каза: Значи постигам целта си . Всъщност е точно такова . Обикновено . Екзотиката се създава изкуствено от хора , на които така им се иска и така искат да изглеждат в очите на останалите . Мисля си обаче че точно на теб би ти харесало . Съдейки по местата които обичаш . Точно тази уреденост , безопасност , предсказуемост , съчетана с хубав , прекрасен плаж и храна . Убеден че ще се чувстваш добре на това място . кефя се колко обикновена изглеждам не че не си прав де май-май "екзотичността" на Аруба изчезна някъде през 2019-та, когато я извадиха от ЕС Списъка на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели - но ето ти идеи за останалите малко такива, ако въобще има някоя от тях непосетена от теб, които да отразиш отново така обективно, за да не се прехласваме излишно 🙂 Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови, Вануату 4 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 16 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 16 август, 2022 Кюрасао За разлика от Аруба и Бонайре Кюрасао май си няма мото . Поне не и на номерата на колите . Полетите между него и Аруба са от порядъка на половин час и се осъществяват от divi divi air или Ez air . Еднопосочен полет с 20 кг багаж и ръчен е около 120 $ . За съжаление паспортния контрол и проверките са същите както и при международните полети . Няма да се впускам в история и география . Това го има навсякъде . По скоро лични впечатления. Островът е най големия от трите и според мен най зеления . Доста по хълмист също . Въпреки че няма реки или сладководни източници зеленината е в пъти повече от другите 2 острова. Населението не е толкова равномерно разпределено както на Аруба . Основно около столицата Willemstad . На север около Westpunt и Lagun е много на рядко , а от източната част почти напълно липсва . Извън столицата основния път е един тук там с някоя примка и няма шанс за изгубване . Влезе ли се в населената част е друго . Улиците са страхотни кривундаци , движението е сериозно ( няма възможност да стоиш много време на едно място и да се чешеш по главата на ляво или на дясно да тръгна ) . Във всички случаи си трябва поне свалени офлайн карти . Ние сме тук за гмуркане така че съм резервирал 10 нощувки в All West Apartments & Diving . Не ги намирам в букинг . Успявам да се свържа директно през техния сайт. Спазаряваме се за апартамент и собствен пикап срещу 150$ на ден . Едно от най страхотните ми попадения . Направен от гмуркачи и за гмуркачи . Прекрасен чист просторен апартамент . Със страхотен морски изглед , огромна тераса . Точно под нас е компресорното с бутилките и сушилката за неопрени и жилетки . Получаваме ключ и за него , така че може да си взимаме и връщаме бутилки по всяко време на денонощието . Нашия залив е също така и едно от известните дайв места а и такива за шнорхел . От време на време изсипват по някоя групичка със смешните маски да се радва на костенурките на плиткото ( в повечето случаи има поне 5-6 бр ) , пеликаните и скатовете . На летището ни посрещат 2 ма дядковци да ни закарат до курорта . Големи сладури са и ми напомнят старците от Мъпет шоу само че чернички. На оня край на острова няма много магазини и ресторанти , така че ни спират пред един супермаркет да си напазаруваме . На няколко пъти ни заричат да не си купуваме вода за пиене . Тук на Кюрасао водата се пречиства от морска и според мъпетите и някакво изследване е по чиста и по пивка от бутилираната . Аз разбира се ги хващам в крачка защото не си гледат домати и зеленчук . Не ставало . Нямало нужните соли в нея . Местните много си падат по хазарта и имат няколко почти нон стоп отворени вериги за залагания. Бензина и дизела е по евтин разбира се 🙂 . Може би тук е момента да спомена че на островите всички говорят на няколко езика , но сякаш най се отпускат на испански ( след папиементу де ) . Холандския бил задължителен и го учили от деца , но така и не го разбирали когато им говори бързо някой ( Ама то кой ги разбира тия хъхкания ) . Освен столицата , която е забележителност на Юнеско има още няколко парка подобни и като изглед и като биоразнообразие на тези в Бонайре и Аруба. Няма да показвам снимки . Нета е пълен с прекрасни клипове и снимки на Willemstad . А кактуси, тръни , папагалчета и игуани всеки който дойде ще се наложи да види 🙂 . Това на което ми се иска да наблегна е гмуркането . Тук няма силни течения или опасни хищници . Гмуркането е просто лежерно забавление . Разходка в оня свят , който не е създаден за нас и където сме само скромни гости. Подобно на Бонайре тук е едно от най евтините гмуркания евър . За 30 $ се купува пакет от неограничен брой гмуркания на ден . Това включва както бутилките така и тежестите . Има няколко сайта достъпни с корабче . В 2 от дните опитахме ( по 2 гмуркания за 160$ на човек ) . Не мисля че си струва . Морския живот е същия както и при тези от брега . Особеност е че дайвинг сайтовете не са така добре означени както на Бонайре с жълти камъни и понякога се налага доста търсене . Голяма част от тях се намират на някои от известните плажове . При плажовете е различно . Има такива при които се плаща примерно на 1 км от плажа 7$ на кола независимо колко човека сте . На самия плаж нищо не се плаща . Други , на които се плаща за шезлонг и чадър . А има и напълно безплатни . Този се води един от 4 те най добри в света Playa Porto Marie Когато сме във водата няма как да си вземем ключа от колата. Криенето на ключа за пикапа си иска въображение . Споделям срещу скромно заплащане . В един от дните имахме екшън със спукана гума . След като 2 пъти я пуках и оправях . На третия наблизо имаше само някакъв огромен резорт. Пазача си заряза работата и с един друг 74 годишен напълно случаен дядка 3 ( три ) часа се борихме да извадим и сменим резервната гума . И тримата бяхме мръсни и изморени като животни . Разбира се дадох им пари да се почерпят , но хората бяха напълно спонтанни в желанието си да помогнат . Плажовете са страшно много и кой от кой по хубав . Особено при наличието на кола , може да си изберете вашия плаж. Все пак трябва да се има предвид че почивните дни местните също ги налазват и е доста по населено . Кюрасао , може би поради слабо населения район , който бяхме избрали , може би заради дайвинга а може би и заради хората за нас беше като глътка чист кислород . На изпроводяк мъпетите пак ни карат обратно към летището . Усещам че и ние сме им симпатични и ги питам дали не може да си купим къща в Кюрасао . Ама разбира се че можете . Би било супер . Да не е много скъпо . Абе как ще е скъпо и се почва едно обикаляне . Показват ми стари къщи . Хората или са емигрирали в Холандия или са починали . Досущ като в нашите села . Ето тази там е около 5000 $ . Заедно с двора . Не вярвам . Показват ми още няколко . 5-6-8000 $ . Да рухнали са и са за ремонт , но имат ток вода и път. И най вече са в Кюрасао . Разделяме се като стари приятели със старците и си обещаваме пак да се видим , когато дойдем за повече време на острова . В самолетчето си се хилим сами и си представяме как влачим буркани с туршия и консервирано козешко от село Кюрасао . 17 8 1 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 56 минути , Loverboy каза: RIU PALACE ANTILLAS беше през април по време на Великден. ето една оферта https://www.tui.nl/riu-palace-aruba-50963731/?clearmodel=1 Дам, същия го гледам, но не мога да го засека на цена под 1200 евро от доста време вече Връзка към коментар
funny Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 5 часа, Jorro каза: За кой хотел и кой период, че и аз дебна? https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/all-inclusive-vacation-in-punta-cana-from-brussels/?fbclid=IwAR3kUjmnK5qqjW5DGo0cpqApouaL9Ig8pWHHU_srGURexDSe5DizFsAlNUE Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 12 минути , funny каза: https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/all-inclusive-vacation-in-punta-cana-from-brussels/?fbclid=IwAR3kUjmnK5qqjW5DGo0cpqApouaL9Ig8pWHHU_srGURexDSe5DizFsAlNUE Ама това е за Пунта Кана, аз искам Аруба за тези пари 😄 1 Връзка към коментар
funny Публикувано: 16 август, 2022 Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 17 минути , Jorro каза: Ама това е за Пунта Кана, аз искам Аруба за тези пари 😄 Хахаах. Ще им поръчаме и Аруба . https://www.tui.co.uk/destinations/deals/all-inclusive-deals?units[]=ABW - разгледай тук 2 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 16 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 16 август, 2022 преди 4 часа, antea каза: кефя се колко обикновена изглеждам не че не си прав де май-май "екзотичността" на Аруба изчезна някъде през 2019-та, когато я извадиха от ЕС Списъка на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели - но ето ти идеи за останалите малко такива, ако въобще има някоя от тях непосетена от теб, които да отразиш отново така обективно, за да не се прехласваме излишно 🙂 Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови, Вануату @antea няма обикновени хора . Всеки от нас е уникален !! Просто харесваме различни неща . Трудното е честно да си признаем кои са тези неща . Навремето мислех че Южна Америка ми е мечта , а от 10 години си намирам какви ли не поводи да я отлагам . За Панама и Коста Рика напълно завършения разказ е от една година в папката " моите глупости " в очакване на друго място за изява . Както е модерно напоследък поради МИЖАВ ИНТЕРЕС 🙂 . И за разлика от Коста Рика , Панама там , както би желала е в много грозни цветове . Всички неща с нарицателно отпред или отзад Американски не сме ги посещавали и не бихме , докато големите господари не свалят визите за българи . В Гуам даже и тогава не бихме отишли защото от Гуам идваха да се гмуркат в Палау . Палау сам по себе си е само за каране на кану и за гмуркане. Даже в причините за посещение при попълване на входната декларация преди всички нормални причини са упоменати именно тези 2-те 🙂 . Така че трий го спокойно или се учи да гребеш 🙂 . Вануату след прекрасните снимки на Теди бих отишъл задължително . Както и на Соломоновите острови , ама сега там не става . Във Фиджи прекарахме 10 -на дни голяма част от времето под водата . Бях пуснал и клипче от там . Със сигурност ще се върнем . Невероятна природа и още по невероятни хора . Не мога да си представя че само преди 100 на година са били канибали 🙂 . То и Тонга е наблизко 🙂 . 11 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега