Прескочи до съдържание

Втора кредитна карта (Diners, Amex или др.)

Препоръчани мнения

Банки и картите им може да обсъждате смело и публично, особено ако сте с няколко мнения втъкнати в пояса

E тогава да споделя лично мнение, доколкото имам впечатления и доколкото съм се ровил да проучвам - като че ли най-прилични условия за КК предлагат ПИБ и ЦКБ.

Така че може би е добър вариант за един пътешественик  да има две различни КК  (едната VISA, другата Mastercard ) от  двете различни банки.

Връзка към коментар

Така че може би е добър вариант за един пътешественик  да има две различни КК  (едната VISA, другата Mastercard ) от  двете различни банки.

Аз си мисля, че по-разумно е да има една КК (в Европа царува VISA, за останалите континенти нямам точна представа) и една дебитна карта, която да е максимално конвертируема в чужбина. Идеята ми е, че при необходимост от кредитна карта "визата" или "мастъркарда" ще свършат работа, а шанса едната да не се приеме за сметка на другата е по-малък от възможността в подобен случай да платиш (или изтеглиш "кеш") с дебитната карта. Не виждам причина да плащаме по две годишни такси за две отделни КК, или поне за мен е излишно разточителство...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А , за дебитна е ясно, че е добре да има :) - а вече дали една, две или повече кредитни - всеки си преценява, но не е лошо човек да има резервна опция все пак :)

Връзка към коментар

...а вече дали една, две или повече кредитни - всеки си преценява, но не е лошо човек да има резервна опция все пак :)

Или брат, сестра...добър приятел, който да е с кредитна карта от друга банка, или вид :) Ако случайно се наложи. Аз до момента не съм имал отхвърляне на плащане с MC на ПИБ. Виж за дебитната случаи на отказ колкото искаш :D

Аз си мисля, че по-разумно е да има една КК (в Европа царува VISA, за останалите континенти нямам точна представа) 

Аз що съм останал с друго впечатление за КК в Европа. По-скоро в Европа, развитите страни в Азия, и щатите спокойно се приемат плащания и с двата вида КК. По-големия проблем е при дебитните - че са издадени от България, не толкова дали са Maestro, Visa Debit или Electron.  :rolleyes:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз що съм останал с друго впечатление за КК в Европа. По-скоро в Европа, развитите страни в Азия, и щатите спокойно се приемат плащания и с двата вида КК. По-големия проблем е при дебитните - че са издадени от България, не толкова дали са Maestro, Visa Debit или Electron.  :rolleyes:

Така, така, неправилно се изразих по-горе. Казвам, че VISA е по-разпространена в Европа на база мои лични наблюдения, но принципно в 90% от случаите стикерите им седят рамо до рамо с тези на Mastercard и ако има някакво предимство, същото е съвсем минимално...

Връзка към коментар

Да порасъждаваме тогава и за Diners. Ясно, че едната ще е Visa/MC и съответно дебитна за кеш или резерв. Обаче има ли смисъл в Diners заради пропуските за "lounges" по летищата / кеш бек програмата, при положение, че техните превалутирания са през долар/лев? Някой дали има издадена и съответно наблюдения дали си заслужава за пътуващото население?

Връзка към коментар

Ако ще са две кредитни карти, мисля че Amex за втора е най-добре. И аз чух за достъпа до ложите с Diners, но това е само временно, нали?

А Amex се приема безпроблемно от местата, които я приемат. Не може и да те натоварят с Dynamic Currency Conversion, както лесно става с MC и Visa. Та си мисля, една Amex за местата, които приемат Amex...а за всичко останало някоя изпитана класика от другите две :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако ще са две кредитни карти, мисля че Amex за втора е най-добре. И аз чух за достъпа до ложите с Diners, но това е само временно, нали?

А Amex се приема безпроблемно от местата, които я приемат. Не може и да те натоварят с Dynamic Currency Conversion, както лесно става с MC и Visa. Та си мисля, една Amex за местата, които приемат Amex...а за всичко останало някоя изпитана класика от другите две :)

Аз не, че се заяждам, но защо не преместиш повечето от мненията в другата тема за кредитните карти, щото ми се струва, че ще е добре в тая тема да останат само мненията за колите и възможността на хората да си наемат кола без кк, а другата тема и без това вече я оспамихме здраво с дефиниции що е то кредитна карта, има ли почва у нас, разни спорове и т.н. :) Или може би когато имаш повече време, да направиш трета тема обща за кредитните карти, където да отидат всичките общи дискусии на тая тема, а двете теми да си останат само с полезно инфо.

Иначе и аз съм с две ръце за Visa / Mastercard и AMEX.

Връзка към коментар

Тя темата много се отплесна. Аз имам Дайнърс Клъб и сега се чудя дали да я отказвам нея или Визата на ПИБ...

Принципно не се приема навсякъде, поне не колкото Виза и Мастъркард. Нискотарифните май не я приемат, то трябва да си пише на сайта. Има си кешбек 1%, но при покупки за над 3000лв, а не 2000 както визата на ПИБ.

Достъп до салоните има, но няма такива навсякъде, може да провериш дали има на летищата, които ти трябват. Не знам да е временно, не вярвам. Но слагат малко ограничения напоследък, като 500 лв покупки за предните 3 месеца. Освен това достъпа важи за собственика на картата и още един човек, ако пътувате повече хора няма. Аз много се възползвах, но сега с децата и вече не става, затова мисля да я отказвам.

Въобще като за единствена кредитна карта е малко странно да е точно тази, но ако се приема по сайтовете, където купувате билети и хотели, защо не.

Връзка към коментар

Да порасъждаваме тогава и за Diners. Ясно, че едната ще е Visa/MC и съответно дебитна за кеш или резерв. Обаче има ли смисъл в Diners заради пропуските за "lounges" по летищата / кеш бек програмата, при положение, че техните превалутирания са през долар/лев? Някой дали има издадена и съответно наблюдения дали си заслужава за пътуващото население?

Навремето когато вадих първата си VISA от ПИБ ми издадоха "промоционална" Diners с безплатна поддръжка за първата година и допълнителни екстри. За този "подарък" разбрах едва при получаване на "визата". Поради прословутото си професионално изкривяване помолих за отсрочка и заявих, че ще се върна за получаване на "подаръка" на следващия ден. Върнах се в офиса и се зарових в инфо за картите Diners. Установих, че към онзи момент през 2006 г., тези карти не се приемаха от всички търговци и това предопредели решението ми. На следващи ден се върнах в банковия клон и заявих, че се отказвам от "промоционалната Diners". Служителката беше много изненадана, опита се да ме убеди, че този "подарък" си заслужава и т.н., но аз бях непреклонен и накрая май дори попълвах някаква декларация за отказ...

П.П.: Явно с neuromancer сме писали едновременно...

Редактирано от Duke
Връзка към коментар

Аз лично сума време си карам с двете и им плащам годишните такси на двете. Специално тук в Бразилия се приема навсякъде, много е трудно да намериш място където не се приема. Има разни промоции специфични за Дайнърс тук и си я ползвах (скъпи ресторанти на половин цена). А и както не съм в България често, ту едната ту другата изтича и ползвам която е валидна докато си взема новата.

Иначе по темата, за наем на кола със сигурност става.

Връзка към коментар

Всички хора с Diners, които познавам (нито един от тях не живее в България), са ги получили и взели в аналогични случаи на описания от Duke - "безплатно" с друга карта, или пък ко-брандирани на фирми, чиито услуги са ползвали редовно, или по разни промоции с привлекателни обещания за големи отстъпки.

Нито един от тях не я е продължил след изтичане на срока на валидност. Повечето от тях даже ги закриха, и се отказаха от тях след изтичане на срока с безплатната поддръжка без годишна такса.

Лично аз не бих си взел такава дори и като втора карта. За основна да не говорим.

За AmEx като изключим, че не на всякъде се приема за онлайн плащане, и това, че в България не е толкова популярна, както Visa и MC, в някой сайтове за билети съм виждал, че с нея не се начислява такса. Но те са пренебрежимо малко, а и обикновено наред с нея има и поне по един вид дебитна, която дава същото предимство.

С една кредитна - без значение дали Visa или MasterCard, и две дебитни от различни банки и различен вид (примерно едната Electron, другата Maestro), в 95% от плащанията нямам никакъв проблем. Даже в повечето случаи предимно на сайтове на различни авиокомпании не плащам такса за резервация с едната от тях. В останалия 5% ползвам друга карта на приятел, ако спестяването на таксата е значително, и си заслужава, или направо плащам таксата.

Връзка към коментар

Отделих я темата, да е конкретно за втора кредитна карта, дали има нужда от нея и каква марка да е. Иначе ще продължим да си се отплесваме и едва ли ще стигнем до единен извод, защото май лихвените проценти не се публикуват онлайн и е трудно да сравним продуктите на различните банки. 

Връзка към коментар

май лихвените проценти не се публикуват онлайн и е трудно да сравним продуктите на различните банки. 

Мда, някои на сайтовете си ги нямат, но тук ги има обединени в каталог, може да е полезно: http://www.moitepari.bg/kreditni-karti/katalog.aspx

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз имах Diners, взех я като 'подарък', ползвах я няколко години, веднъж ме спаси в САЩ, когато VISA и Masters не минаха, беше в Hertz или Thrifty, един път бях и в салон на летище и плащах 50% годишна такса по принцип, но накрая се отказах и я върнах. За Амекс никога не са ми харесвали условията в БГ, иначе имах желанието.

Редактирано от Oshko
Връзка към коментар

Като пътуваща почти винаги с мъжа ми, разглеждам нашите карти под един знаменател :) ! Той има Виза на ПИБ, подобно на Дюк, при издаването и получи Дайнерс, но нея никога не сме я ползвали. Така че като приключи промоционалния период я отказа. Аз имам Амех на Пощенска банка. Досега никога не ни се е случвало да не може някъде да си платим нещо. Ползваме предимно Визата, поради простата причина, че се приема навсякъде. Но честно казано условията за кешбек на моята са  по-добри от тези на Визата. Например на Визата за похарчени 2000 лева, той получава 20 обратно, а за за похарчени 2070 лева получавам 50 лева ;) !

Редактирано от Зани
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.