Прескочи до съдържание

Филипини - съвети за пътуване

Sve Sun

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 21 часа, Ametist каза:

Здравейте,

Някой да е запознат кога е сезона на медузите за Филипини,  кои месеци и на кои острови? Разбрах, че започва от Март и че има опасни смъртоносни медузи (кубовидна медуза). Ако някой има информация, моля да сподели. 🤔

Питаш защото те е страх от тях или искаш да ги наблюдаваш?

Ако е първото, аз бях там до средата на март и не съм чул за опасност от медузи, а доста турове в океана имах на Бохол и ел Нидо.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 часа, Ametist каза:

Здравейте,

Някой да е запознат кога е сезона на медузите за Филипини,  кои месеци и на кои острови? Разбрах, че започва от Март и че има опасни смъртоносни медузи (кубовидна медуза). Ако някой има информация, моля да сподели. 🤔

Не помня кога беше сезона, но докато бяхме там на няколко плажа имаше и за малко на единия плаж да настъпим една такава. Изрично при всички грипове преди да влезем във водата карахме гидовете да проверяват дали има box jellyfish. За съжаление във Филипини няма противоотрова, както има в Австралия. Моят съвет е да ползвате водни обувки когато вървите по пясъка, а преди да влезете във водата да проверявате дали ги има.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 28.03.2025 г. в 2:23, Ametist каза:

Здравейте,

В момента сме в Себу, днес бяхме в Ослоб за китовите акули, има такива тълпи, че дори на някоя медуза да и хрумне нещо бързо ще се откаже. Вчера на Баликасаг, до Панглао пак се топихме и дума никой не обели за каквито и да е медузи. Тук сме от 5 дни, вече контактувах с доста местни, относно турове и все някой нещо щеше да спомене за медузи, така че спокойно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 27.03.2025 г. в 20:23, Ametist каза:

Здравейте,

Мишел, казват, че около април, май ги има повече. Ние бяхме около Себу и видях на един плаж табела с предупреждение и веротност да има и да се внимава. При едното гмуркане на Панглао, медуза с дълги пипала е закачила малко бъдито ми по шията, там където е без неопрен и си го боля няколко дена, но без парализиране и други симптоми. Не сме сигурни от кой вид е била. Имаше видео с инфо в Ю тюб, потърси.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 28.03.2025 г. в 21:20, boogy83 каза:

Питаш защото те е страх от тях или искаш да ги наблюдаваш?

Ако е първото, аз бях там до средата на март и не съм чул за опасност от медузи, а доста турове в океана имах на Бохол и ел Нидо.

Не ме е страх, но все пак трябва да се внимава ако има и искам да съм информирана. 🙂

На 31.03.2025 г. в 17:28, само Рени каза:

Мишел, казват, че около април, май ги има повече. Ние бяхме около Себу и видях на един плаж табела с предупреждение и веротност да има и да се внимава. При едното гмуркане на Панглао, медуза с дълги пипала е закачила малко бъдито ми по шията, там където е без неопрен и си го боля няколко дена, но без парализиране и други симптоми. Не сме сигурни от кой вид е била. Имаше видео с инфо в Ю тюб, потърси.

Търсих, гледах и няма кой знае каква информация в нета и YouTube. Чудех се дали ако съм с бански, а не неопрен дали е ок. Така или иначе ще разбера на място и ще споделя има ли или няма. Благодаря за отговорите.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 29.03.2025 г. в 20:42, HUNT каза:

В момента сме в Себу, днес бяхме в Ослоб за китовите акули, има такива тълпи, че дори на някоя медуза да и хрумне нещо бързо ще се откаже. Вчера на Баликасаг, до Панглао пак се топихме и дума никой не обели за каквито и да е медузи. Тук сме от 5 дни, вече контактувах с доста местни, относно турове и все някой нещо щеше да спомене за медузи, така че спокойно. 

Много ли чакахте за китовите акули? Чух, че се чакало с часове. Аз все се надявах да не е тъпкано с хора като в Малдиви, но май ще е същото 🤣

Публикувано:

В Донсол няма толкова народ за китови акули ама е малко мътна водата.Втория път скочих точно над главата и беше малко стресиращо.Това беше преди време сега не знам как е.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 часа, Ametist каза:

Много ли чакахте за китовите акули? Чух, че се чакало с часове. Аз все се надявах да не е тъпкано с хора като в Малдиви, но май ще е същото 🤣

Има опция да не чакате. В messenger им пишете 24 часа преди датата на която желаете. Избирате си часови пояс, примерно между 09-10.00, после получавате номерче. На другия ден отивате 20-30 мин преди часа, на online booking counter, показвате снимка на паспорта от телефона и плащате 1000 песо, после Ви товарят по лодките. Цялото нещо е 30 мин. Хора си има доста, масовка си е, но все пак чувството да плуваш до това туловище на 20-30 см от теб си е топ. Ако пътувате от Себу пътя е между 3-4 часа в посока. В Бохол доскоро също е имало, но са ги забранили от месец някъде.

п.с. В Боракай в момента питах за тези медузи, но ми казаха че нямало. 

Screenshot2025-04-02at15_16_53.jpeg.png.4407f4256d36269017c3970630925286.png

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 30 минути , HUNT каза:

В Бохол доскоро също е имало, но са ги забранили от месец някъде.

Да, няма вече в Бохол. Но предлагат тур до Ослоб на Себу. Малко си утрепия обаче. Сутринта те взимат с бусче от Бохол към 5-5:30. Водят те до фери за Ослоб, на което чакаш сума ти време да тръгне. После около 2 часа път до там, там с тук-тук те взимат и те водят до мястото. Не сме чакали повече от 30 мин за да ни качат по лодките и след това по обратния път...тук-тук -> фери -> бус. Някъде към 3 следобед си обратно в Бохол. За цялото това нещо платихме по 2200 песо на човек, официално предлагат цена почти двойно, но всички се пазарят.

Но пък акулите си струват.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 часа, Ametist каза:

Не ме е страх, но все пак трябва да се внимава ако има и искам да съм информирана. 🙂

Търсих, гледах и няма кой знае каква информация в нета и YouTube. Чудех се дали ако съм с бански, а не неопрен дали е ок. Така или иначе ще разбера на място и ще споделя има ли или няма. Благодаря за отговорите.

Бански-не помага, даже и Rashguаrd мисля, че не помага. В Индоезия ми казаха,че ползват някакво растение, от брега - което върши работа. Сезонът на медузите, според текста, по-долу е през април и май. Инфо медузи - Филипини Още Инфо

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, HUNT каза:

Има опция да не чакате. В messenger им пишете 24 часа преди датата на която желаете. Избирате си часови пояс, примерно между 09-10.00, после получавате номерче. На другия ден отивате 20-30 мин преди часа, на online booking counter, показвате снимка на паспорта от телефона и плащате 1000 песо, после Ви товарят по лодките. Цялото нещо е 30 мин. Хора си има доста, масовка си е, но все пак чувството да плуваш до това туловище на 20-30 см от теб си е топ. Ако пътувате от Себу пътя е между 3-4 часа в посока. В Бохол доскоро също е имало, но са ги забранили от месец някъде.

п.с. В Боракай в момента питах за тези медузи, но ми казаха че нямало. 

Screenshot2025-04-02at15_16_53.jpeg.png.4407f4256d36269017c3970630925286.png

Много благодаря за полезната информация. Аз съм резервирала хотел в Ослоб и ще съм много близо. 

Публикувано:
преди 6 часа, Ametist каза:

Много благодаря за полезната информация. Аз съм резервирала хотел в Ослоб и ще съм много близо. 

Ние бяхме февруари с хотел в Ослоб. От хотела организираха всичко, само им пратих данните на хората, за да запазят час. Почти не сме чакали. Организарацията е добра. Закараха ни до там и ни върнаха обратно, дори през цялото време бяха до нас. Имаше хора, но не е чак толкова страшно. 

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.