Прескочи до съдържание

Анталия и околностите с обществен транспорт - януари 2023


Йосиф Милчов

Препоръчани мнения

Айде и аз в кюпа. Както казва @Георги Матеев Анталия винаги е прекрасна идея. Три билета отиване и връщане през мобилното приложение на скромната цена от 115 евро. Дати 25 до 29 януари. Не е най-добрия период със сигурност, но това е единствената дупка преди мартенския Тунис. Пък и почивката си е почивка по всяко време на годината и на всякъде, винаги е нещо приятно.

@Argentique какво би посъветвала за този период там, плаж абсурд разбира се.  

Редактирано от chandni
Дискусията е отделена от промоциите на Pegasus
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Йосиф Милчов, посочи интереси – искате ли исторически забележителности (че са много в района), просто красиви гледки и шматкане по улици/села или друго. Също дали ще сте с кола или обществен транспорт.

Връзка към коментар
В момента, Argentique каза:

@Йосиф Милчов, посочи интереси – искате ли исторически забележителности (че са много в района), просто красиви гледки и шматкане по улици/села или друго. Също дали ще сте с кола или обществен транспорт.

Исторически неща достъпни от Анталия с Обществен транспорт. Не мисля да наемам кола. Изобщо каквото е достъпно в региона без да се налага пресриване извън Анталия. Градски туристи сме, обичаме лежерно да е караме без много натоварване. Изобщо каквото и да е, никога не сме били в този район и ще ни е сефте там.

Връзка към коментар
преди 13 минути , Kristian Desev каза:

A смятате ли, че е интересно да се посети Северен Кипър от Анталия до летище Ерджан с 1-2 нощувки например? Струва ми се много интересна дестинация 🙂

Влизала съм в Северен Кипър пеш през пункта на улица „Ледра“ в Никозия. Бяхме в Кирения и абатство Белапаис. Еднодневна разходка. Летяхме до и от Ларнака, така че при добри цени до Пафос или Ларнака, може и така.
После ще пиша подробно и за Анталия, че съм през телефон.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, Kristian Desev каза:

A смятате ли, че е интересно да се посети Северен Кипър от Анталия до летище Ерджан с 1-2 нощувки например? Струва ми се много интересна дестинация 🙂

По-добре да е по време на сезона, тоест до края на октомври, докато става на за плаж. Но на въпросa: Пред летище Ерджан има автобуси на Къбхас https://kibhas.org/ до Гирне (гърците му казват Кирения), Гюзелюрт, Никозия (северна), Гаазимауса (Фамагуста - гр.) и Лефке.  Като най-добра идея е за Гирне, разбира се, красив курорт. За препоръчване от април до октомври. Автобусите от летището дотам са в 3.50, 6.00, 8.00. 10.20, 12.10, 14.20, 16.30, 18.20, 22.30, цена 105 лири. Качили са цените ,преди бяха към 4 евро. https://kibhas.org/servisler/girne

  

преди 12 часа, Argentique каза:

Разписанието на Havaş е обвързано с часовете на вътрешните полети на дадено летище.

Обвързано е когато има малко полети през деня. А в Анталия, Измир и Анкара са един след друг, винаги има чакащ автобус пред летището.

 

 

преди 8 часа, Йосиф Милчов каза:

@Argentique какво би посъветвала за този период там, плаж абсурд разбира се.  

Можеш да вземеш лифта до Тюнектепе или Олимпус.   Напиши в гугъл - Tünektepe teleferik или Olympos teleferik на изображения.

И в самата Анталия, в старата част .. има немалко неща за разглеждане. Въпросът не беше зададен към мен, sorry предварително 😉

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Първо за самата Анталия.
От летището (терминал за вътрешни полети) с Antray (трамвай) бързо се стига до център/автогара. Плаща се с пластика Анталиякарт (може да се зарежда по автомати) или безконтактна банкова карта.
Ако сте отседнали в Калеичи, се слиза на сп. İsmetpaşa. 
Ние бяхме в края на декември и понеже хотели тип големи блокове и AI не ме вълнуват, отседнахме в Калеичи. 
Калеичи е старият град на Анталия, разположен на високо травертиново плато до морето, прилича на голям Созопол/Несебър с архитектура, която бихме нарекли „възрожденска“.
Много приятно място с атмосфера, безброй малки хотелчета, заведения и гледка към Тавърските планини отсреща, които гарантирано ще бъдат покрити със снежец през януари.
Там е и пристанището за туристически лодки/корабчета за разходка и ако няма вълнение, можете да се повозите. По-евтини от турските кораби в Европа и наоколо няма.
До пристанището се слиза с панорамен асансьор от улица Cumhuriyet или по стълби от Калеичи. В стария град може да се загуби доста време в шматкане, детайли, бира, ресторанти и т.н. По-основните стари обекти са Адриановата порта, часовниковата кула, джамията Yivliminare и кулата Хъдърлък (Hıdırlık Kulesi). Долу на Mermerli Plajı човек може да си натопи краката в Средиземно море заради идеята.
Страница на едни полезни блогъри за Калеичи (на турски, но с преводача става): https://www.bizevdeyokuz.com/kaleici-antalya/
(Ядохме торти в сладкарница от точка 5, държи я рускиня. Наминахме и в Holy Stone от т. 13 (турски джаз))

Срещу Часовниковата кула (Saat Kulesi) има трамвайна спирка Kale Kapı – от нея тръгва ретро чешки трамвай (ама не като истанбулските), който върви по крайбрежната до спирка Müze. При желание, разстоянието се взима и пеш. Там се намира Археологическия музей на Анталия с доста неща за гледане.

Там е и панорамната площадка към плаж Коняалтъ и макар @Йосиф Милчов да писа, че плажът е абсурд, ние бяхме полегнали на камъните и изкарахме към час на слънце, дъвчейки симит с малко уиски от донесени от България запаси за разкош. И не бяхме само ние такива умни. 🙂

 

DSC_7221.JPG.3e1aaaf462d28014efd2faeb875f2dfc.JPG


(Ако ползвате високоалкохолни напитки, вземете си от безмитния в София, осезаемо по-ниски са цените).

 

Древният град Perge. Хваща се трамваят от центъра в посока Експо (летище). Има ДВА варианта на трамвая с разклонения в края (нещо като метрото в София за летище/бизнес парк). Хваща се този за Експо до спирка Aksu. От там километър и малко пеш или с маршрутка. Градът е доста голям.


Извън гореописаното лично на мен Анталия ми прилича на останалите турски градове – трафик, хора, магазини, съвременни сгради и не ми е особено интересен. 
На пешеходно разстояние до Калеичи има мол Mark Antalya, където въпреки нелюбовта ми към институцията „мол“ прекарах два часа заради проливния дъжд навън. 
Декември/януари са силно валежни месеци в региона, носехме си чадъри, не помогнаха. Пороят се появяваше неочаквано, често от синьо небе, валя странично и накрая си взехме дъждобрани. Но поне се съхне бързо, че е топло.

В рамките на града има два водопада Дюден, достъпни с автобус – по-известен е долният в Düden Park Şelalesi, който се излива в морето и понякога може да се види при кацане.
Но там вече бяхме ходили преди време и зимата отидохме на Горен Дюден (Düden Şelalesi) с градски автобус. Обаче нещо не уцелихме спирката и се наложи да походим (никой не говореше английски в автобуса, нито пък по улиците). Разбира се, пак заваля от ясно небе и на водопадите отидохме вир-вода и гладни. Районът е от силно селски тип – седнахме да ядем гюзлемета при някаква туркиня с шалвари, която като видя неугледния ни вид, веднага сипа по халба горещ чай, извади буркан с люти чушки и ни сложи печка с реотани на масата да се сушим, докато ни въртеше вкусни гюзлемета. Красиво е в парка (плаща се символичен вход) – има пещера зад водопадите.

 

DSC_6478.JPG.e77f3d799a519b537b3c0cd04cc19b13.JPG

 

Пак в рамките на Анталия има лифт Tünektepe Teleferik, достъпен с автобус или такси. Качва се някъде до 600 м, имаше един почивен ден в седмицата. Гледки – великолепни. Зимата морето е с чудесен наситен син цвят, а не е онзи летен Акдениз, както го наричат турците (Бяло море), когато небето и морето са с еднакъв бледосин цвят заради изпаренията и често хоризонт липсва.

 

79446791_10157876974927148_271864278716252160_n.jpg.713b4f12c1bace7c0fc66fc9e1021bde.jpg

 

Извън града с обществен транспорт съм ходила до Сиде и Алания в два отделни дни.
Не е съвсем лежерна разходка като транспорт, но може някой да отиде.

С трамвай от Ismetpasa в обратна от летището посока се ходи до спирка Otogar. Автогарата има два терминала – единият е за по-далечни дестинации, а другият е за региона на Анталия. 
Казвате дестинацията и ще ви упътят. Автобусът до Сиде реално отива до по-големия град Манавгат, но там наблизо те свалят на едно кръстовище и някакъв чичо чака с малко автобусче и те кара до Сиде (това си влиза в билета). На връщане хващате маршрутка Сиде-Манавгат, а автобус за Анталия се хваща от Манавгат. Там пък има река с корабчета, които лятоска те возят нагоре до водопада Манавгат и се яде пъстърва. 

В Сиде има голям античен град под открито небе (безплатен) и амфитеатър с билет. Бяхме и на двете места. Попаднахме на великолепна буря на морето, плажът не се виждаше.

 

DSC_6689.JPG.0163ff13f6de2f53ecee482ea4797751.JPG

 

DSC_6716.JPG.5ca53814644fcdfa0d96f2e569366a24.JPG

 

Тъкмо дойде време за обяд и пак заваляяяя, поне за кратко. Мушнахме се в първото попаднало заведение Apollonik Cafe, което приличаше на къщичката на Баба Яга с метрови остатъци от свещи на масите, леко зловещи маски, висящи ловци на сънища и бумтяща камина, в която никой не ни сготви нас, но пък ми беше най-вкусното ядене за петте дни тогава.

 

20191224_140114.jpg.bb85e0eb34b6d7e20a4cea8a007e4f06.jpg

 

20191224_142042.jpg.b1ed37ddb26f475b7aabdfb21f463dda.jpg

 

Алания. Ще започна с трагичното за някои – хванахме автобус от автогара Анталия в осем заран, че декември денят е къс, а пътят – два часа на посока. Вероятно трябваше да имаме нощувка и другаде, но не ни се мъкнеше с багажи. Автогарата в Алания е близо до плаж Клеопатра, там на пешеходно разстояние е пещерата Damlataş Cave, а до нея – лифтът Alanya Teleferik, за него платихме само еднопосочно нагоре. На крепостта има много за гледане, а пейзажът е фантастичен. 

 

DSC_6938.JPG.a3763ff80170409220619b5324843b05.JPG

 

DSC_7008.JPG.786d27f8941498982e7972dcba4cb3ce.JPG

 

Слязохме пеш към другата страна на хълма. Да не се пропуска Червената кула Kızılkule и старата корабостроителница Tersane. След тях е време за студена Tuborg filtresiz в рибните ресторанти до туристическите кораби. Връщане от автогарата, има автобуси денонощно.

При пристигане в Анталия от посока Сиде/Алания през деня и вечер може и да не се ходи до автогарата, за да се спести висенето в трафика. Така и така ще се ползва трамвай до центъра, слиза се на Mall of Antalya, който е съвсем до летището в началото на града и се хваща трамваят за Ismetpasa. При желание, може и посещение на мол.
Това е от мен за Анталия с обществен транспорт.

За автомобилисти: https://www.bizevdeyokuz.com/antalya/

  • Харесвам 15
  • Благодаря 10
  • Браво 5
Връзка към коментар
На 15.09.2022 г. в 10:23, Argentique каза:

Преди 3-4 години имаха по-хубава коледна украса от пловдивската... 🙂 Коледен базар, сергии със сладкиши, карамелизирани ябълки, машина за изкуствен сняг. Само греяно вино нямаше. 🙂 Децата се радват. А в стария град беше лудница.
На Коняалтъ имаше десетина местни плувци, водата декември е 19 градуса. 

Посрещнах 2022 г в Анталия. Изкарахме супер И по нощите си беше оживено в стария град, заведенията  работеха, бяха пълни дори  на открито. А на 1-и януари пих бира по къси ръкави и времето ставаше  за плаж. През март ще е идеално.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Asya Assenova каза:

Посрещнах 2022 г в Анталия. Изкарахме супер И по нощите си беше оживено в стария град, заведенията  работеха, бяха пълни дори  на открито. А на 1-и януари пих бира по къси ръкави и времето ставаше  за плаж. През март ще е идеално.

Топло е там – неслучайно от Анталия на изток е единственото място в страната, където се отглеждат банани. 🙂 Има едни плодородни долини около реката до Аспендос, много живописни. Който е с кола, ще отиде. От север километровите планини спират студените маси, а от юг морето топли и през зимата.  

Но мен за море там не ме кефи. За радост на турския туризъм милиони хора ежегодно са на противоположно мнение. 😄
 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Argentique каза:

Топло е там – неслучайно от Анталия на изток е единственото място в страната, където се отглеждат банани. 🙂 Има едни плодородни долини около реката до Аспендос, много живописни. Който е с кола, ще отиде. От север километровите планини спират студените маси, а от юг морето топли и през зимата.  

Но мен за море там не ме кефи. За радост на турския туризъм милиони хора ежегодно са на противоположно мнение. 😄
 

За море и аз предпочитам други места, но за обиколка в период, когато у нас е студ, а там - много приятно, мястото е идеално. Та да ти пожелая весело изкарване през март и много слънце на небето и в сърцето.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Asya Assenova каза:

За море и аз предпочитам други места, но за обиколка в период, когато у нас е студ, а там - много приятно, мястото е идеално. Та да ти пожелая весело изкарване през март и много слънце на небето и в сърцето.

За море там е супер, но не през горещото лято, а през юни, септември, октомври.  В самия град Анталия не е ОК за море, естествено.  Има над 10 курортчета наоколо и всяко си има своята красота... Белдиби, Гьойнюк,  Кемер, Кириш, Чамюва, Текирова (южно от Анталия) и отделно Лара, Сиде, Белек, Конаклъ, Алания (източно от Анталия). Маршрутките тръгват освен от автогарата ,а и от много точки в града, през които минават.. до Кемер е към час.  А там е хубаво, далеч не всичко е AI и големи хотели. Курортчето е пълно с всякакви малки семейни хотели и квартири, някои със закуска, други без. На всяка улица има табелки "пансион", а всички са на 2 етажа. Има заведения на всякъде, хубав център с часовникова кула...:D  (а до Лара е половин час път с градския транспорт и тръгва от центъра на Анталия)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 57 минути , Hakkâri Spor каза:

За море там е супер, но не през горещото лято, а през юни, септември, октомври.  В самия град Анталия не е ОК за море, естествено.  Има над 10 курортчета наоколо и всяко си има своята красота... Белдиби, Гьойнюк,  Кемер, Кириш, Чамюва, Текирова (южно от Анталия) и отделно Лара, Сиде, Белек, Конаклъ, Алания (източно от Анталия). Маршрутките тръгват освен от автогарата ,а и от много точки в града, през които минават.. до Кемер е към час.  А там е хубаво, далеч не всичко е AI и големи хотели. Курортчето е пълно с всякакви малки семейни хотели и квартири, някои със закуска, други без. На всяка улица има табелки "пансион", а всички са на 2 етажа. Има заведения на всякъде, хубав център с часовникова кула...:D  (а до Лара е половин час път с градския транспорт и тръгва от центъра на Анталия)

Много си е хубаво в региона, няма спор, обикаляла съм го и ще продължа да го обикалям  ако е рекъл Господ, но просто предпочитам други места за почивка на  море. А любимият ми месец за посещение на турското средиземноморско, а и егейско крайбрежие, е октомври,  

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Археологическия музей задължително... Стария град е интересен за разглеждане. IMG_20220503_175647.jpg.96297494bd6cc15dabb118ea2fe9fcea.jpg

 

Долния водопад Дюден е интересно място също....може да се с пуснете с рафтинг по реката преди водопада. Сега ме е яд, че го видях късно. 

IMG_20220504_173059.jpg.c0896d2b97278171b17abdf6f7d3541a.jpg

 

Има увеселителен парк недалеч от центъра и аквариум срещу него. IMG_20220505_201428.jpg.b19a60b2ee726eb4debad5e799dd032c.jpg

 

И само като се сетя за ето такива магазинчета.... Това е до портата на Адриан. 

IMG_20220503_201332.jpg.bd005c863f818532518ec87ca03b3169.jpg

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте. Може и да не пиша в точната тема, но трудно се ориентирам все още. Предстои ми пътуване с автомобил до Анталия. Искам да пренощуваме в град може би на половината път. Никак не съм наясно с Турция. Ако има какво да се види в този въпросен град ще е добре. Бихте ли ме насочили към такъв и евентуално хотел. Благодаря.

Връзка към коментар
преди 9 часа, Елина каза:

Здравейте. Може и да не пиша в точната тема, но трудно се ориентирам все още. Предстои ми пътуване с автомобил до Анталия. Искам да пренощуваме в град може би на половината път. Никак не съм наясно с Турция. Ако има какво да се види в този въпросен град ще е добре. Бихте ли ме насочили към такъв и евентуално хотел. Благодаря.

Здравей. Ако дадеш малко повече информация по кои маршрут ще минеш някой ще сподели информация със сигурност.

Връзка към коментар

Лаик съм по отношение на точно тази страна. Пътуването ми е спонтанно и в общи линии по права линия България-Анталия. Колкото успях да се ориентирам по картата Ескишехир е на малко повече от половината път и мисля да отбия там. 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Елина каза:

Лаик съм по отношение на точно тази страна. Пътуването ми е спонтанно и в общи линии по права линия България-Анталия. Колкото успях да се ориентирам по картата Ескишехир е на малко повече от половината път и мисля да отбия там. 

Ескишехир е добър избор ,ако все пак почти 9 часа каране не са проблем или има втори шофьор. В търсачката напиши Ескишехир и ще видиш темите в които е споменат.

Лично аз не съм минавал през него ,но oт @Radnev или от тази тема може да намериш достатъчно информация.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 16.12.2022 г. в 12:04, Елина каза:

Здравейте. Може и да не пиша в точната тема, но трудно се ориентирам все още. Предстои ми пътуване с автомобил до Анталия. Искам да пренощуваме в град може би на половината път. Никак не съм наясно с Турция. Ако има какво да се види в този въпросен град ще е добре. Бихте ли ме насочили към такъв и евентуално хотел. Благодаря.

Аз бих препоръчал Бурса или Ексишехир - и двата града са много хубави. В Бурса има много история, градът е бил първата столица на Османската империя, има стар център, голяма джамия, стари къщи, зелената гробница също не е за пропускане, наблизо се намират и селцето Cumalikizik със страхотните си османски къщи, както и хълмът Uludağ, докъдето се стига с лифт. 

Ескишехир е много модерен град с европейски облик, наричан е ,,Турската Венеция", известен е също и като градът на Настрадин Ходжа. За него има доста писано във форума, погледнете последната страница на темата ,,Ненаситното око на туриста" . Градът има стар град, много паркове, но е най-известен със своя замък, който е като излязъл от филм на Дисни. Който и град да изберете, няма да сбъркате 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

За междинна станция, аз бих препоръчал Ескишехир. Бурса е голям град с тежък трафик. Има доста какво да се види, но си трябва време. Въпреки населението си от почти 3 милиона и близостта до Истанбул, Бурса си е чист Ориент и създава впечатление, сякаш си навлязъл някъде много надълбоко в Турция.

Ескишехир е много по-подходящ за междинна станция. Градът изглежда много добре, компактен и лесен за разглеждане.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ескишехир - да, ако минавате през Истанбул. Но ако минавате през Чанаккале и оттам все по крайбрежния път до Анталия, то Айвалък  е горе-долу по средата. Според мен през зимата (ако наистина скоро ще пътувате) е по-добре по крайбрежния път, той е и по-живописен. А ако пътьом ви се разглеждат исторически забележителности - има предостатъчно между Чанаккале и Анталия. И самият Айвалък е приятно градче. Извън града има едно място (на хълм), което се нарича "Шейтан софрасъ" (Масата на дввола), откъдето се открива живописна панорамна гледка над Айвалък и цялата околност с морето, островчетата, заливчетата...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.