Anna Kalinovska Публикувано: 18 септември, 2022 Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 Хареса ми Темата "За спотери" и съдържанието й. Първоначално помислих, че в нея се включват със снимки и магеланци, чието хоби е да наблюдават и сухоземни превозни средства като влакове/локомотиви/автобуси (spotters) 🙂 Прегледах всичките й страници и не открих фотографирани превозни средства, движещи се сухоземно и по железопътни релси - тя се оказа посветена на същото хоби, но в частта му Авиация. Предположих, че не съм единственият човек тук, който се зазяпва и/или ползва средства за придвижване не само в небето и по аеродрумите, а и сухопътни возила - като къси или безконечни влакови, пътнически или товарни композиции или градски железници (S-Bahn, commuter trail, etc.), висящи като напр. във Вупертал, и очарователните във Швейцария... , у нас и при странстванията си по отдалечени места, и се радва да им направи снимки, вкл. или на първо място на теглещите ги "ретро" парни машини или дизелови локомотиви и "електрички". Затова предлагам тази тема. Откривам я с нещо като определение на понятието https://www.merriam-webster.com/words-at-play/what-does-trainspotting-mean 🙃 Със снимка на фотограф от нета - Railfan photographing a Caltrain service in the U.S. И само няколко собствени снимки, с интерес очаквайки и вашите попадения 🚂 🚧 📸 На Централна гара, София - постоянна експозиция Последният чуждоземски, в Намибия, миналия месец; щракнат в движение от сафари джипа - на тази снимка най-добре си личи. Скоростният Пекин - Сиан, 2015 г., след като слязохме от него след 3 часово пътуване. Скоростните влакове не спират на гари в градове под 10 млн. жители... Маглев - Шанхай-Летище (на екрана беше изписана скорост 301 км/час), за 5 минути. Премиум ICE "Bundesrepublik Deutschland" в деня на кръщението му през януари, ЦГ Франкфурт На музейния коловоз на ЦГ Лайпциг г 8 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 19 юни, 2023 Автор Сподели Публикувано: 19 юни, 2023 СОФИЯ: Golden Eagle Danube Express 2023 Маршрут Венеция - Истанбул В България престой по 4 часа в София, Пловдив, Търново и Русе 4 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 5 юли, 2023 Автор Сподели Публикувано: 5 юли, 2023 Днес в Своге и София съвсем малко трейнспотинг. Варненският бе теглен от "Siemens", първия, наименован "Хан Аспарух". Идва със закъснение на гарата в Своге Вече на ЦГ, София Пътническият, композиран в Лъкатник, който поради чистотата и спокойствието по пътя ми е на-любим, мина по-рано и замина без мен от Своге, камо ли да го заснема.. 3 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 5 юли, 2023 Автор Сподели Публикувано: 5 юли, 2023 Локомотив 57 032 4 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 8 юли, 2023 Автор Сподели Публикувано: 8 юли, 2023 Находка в Рейкявик - срещу новото пристанище Засилих я директно на германския ми братовчед, фен на първо място на парните локомотиви 🚂 🚂 4 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 27 август, 2023 Автор Сподели Публикувано: 27 август, 2023 Е не е ли красавец! Пътува по южното направление. ---------------------------------------------- "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp 6 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 28 август, 2023 Автор Сподели Публикувано: 28 август, 2023 Не знаех, че Trainspotting-ът криел рискове 🙃 1 1 2 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 1 септември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 1 септември, 2023 Много исках да видя влакова композиция, локомотиви или поне гара в Бурятия и по Байкал в началото на месеца - по отсечка от Великия Сибирски път, Транссибирската железопътна магистрала. А зърнах само тези "музейни експонати" пред историческия отпреди 100 г. и още действащ Ремонтен завод в Улан Уде; при това в движение от буса. Е, по-добре от нищо... Парен локомотив от серията товарни магистрални локомотиви "Серго Орджоникидзе", която е била от изключително значение за обслужването на Транссиб в десетилетията. Първият локомотив е построен именно в този Улан-Уденски завод през 1938 г., а в серийно производство моделът е бил от 1943 г. до 1951 г. в общо 6 далекоизточни завода. Произведени били общо към 4500 броя. Влакова композиция от по-ново време. ---------------------------------------------- "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp 2 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 3 септември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 3 септември, 2023 На Свогенската гара си дават среща влаковете от и за Варна. И двата локомотива бяха Skoda. 4 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 3 септември, 2023 Сподели Публикувано: 3 септември, 2023 Транспортният музей в Русе. За съжаление не работеше миналия месец. 5 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 3 септември, 2023 Сподели Публикувано: 3 септември, 2023 Реших, че е удачно да копирам нещо от @MayaS за Ташкент. Поне началото му много пасва на темата. 🙂 1 1 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 7 септември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 7 септември, 2023 Сутрешният Варненски от столицата, при излет до Своге. И някакъв друг, добре изрисуван, на ЦГ София навръщане. ----------------------------------------------- "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp 2 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 7 септември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 7 септември, 2023 На 3.09.2023 г. в 10:53, master_of_germs каза: Реших, че е удачно да копирам нещо от @MayaS за Ташкент. Поне началото му много пасва на темата. 🙂 No pic - no spotting 😎 Копирах снимките на @MayaS, за да са видими - много ценни попадения ----------------------------------------------- "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp 4 1 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 9 септември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 9 септември, 2023 Във Вишеград, пред Дома на културата и в близост до възпоминателната плоча за Иво Андрич Дотук някога е стигал влак/ът. Старата гара, запустяла и рушаща се. ----------------------------------------------- "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp 5 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 9 септември, 2023 Сподели Публикувано: 9 септември, 2023 На 7.09.2023 г. в 16:13, Anna Kalinovska каза: No pic - no spotting 😎 В такъв случай ето и няколко мои снимки от Ташкент с участието на @mary_shery и Клъвдий IV Бух 7 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 10 септември, 2023 Сподели Публикувано: 10 септември, 2023 Бухара Влакът "Афросияб" за Ташкент през Самарканд. Безусловно най-добрата ЖП услуга, която съм ползвал по света. Като се отчете скорост и качество на обслужване в гарата, на перона и вътре във влака спрямо цената на билетите, е абсолютно без никаква конкуренция. Няколко локални жлезници в Германия По край река Мозел... Независимо от името, във влакчето не сервираха местно вино 😄 В Швабската Юра 5 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 10 септември, 2023 Сподели Публикувано: 10 септември, 2023 Най-много съм се возила на бързи влакове в Испания. Чудесни са, но имат един минус – удрят по джоба, особено ако не се сетиш два месеца по-рано. С такова AVE съм пътувала Севиля-Мадрид за малко под три часа. Вдига 300 км/ч и спира само в Кордоба. Стигнахме по-бързо докъдето искахме, отколкото щеше да е със самолет. Но тук съм на гарата в Аликанте, откъдето пътувах до Валенсия с Euromed – по-бавен влак (220 км/ч вдигна). От Аликанте до Барселона. На отиване от Валенсия закъсня с над час... При покупка на билет от сайта има отметка да се запази „тих“ вагон. Такъв си взехме на отиване, без да искаме. Като знам как бърборят испанците, понякога това е наложително. Имат и влакове Media distancia, поддържат си 150 км/ч и там не е лошо. За чистотата на всички тези влакове няма какво да се коментира. Място за крака – много. В AVE-то става и да се работи на лаптоп, с каквото и се занимавах. Само дето влакът изпреварва мобилния нет малко. 6 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 16 октомври, 2023 Автор Сподели Публикувано: 16 октомври, 2023 Нищо специално, композициите при последната ми разходка до Своге - на отиване с Варненския влак, късно-сутрешен, На Свогенската гара на връщане - с Лъкатнишкия, всеки път най-чист и приятен. Тук вече на Софийската ЦГ. 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега