Alexander Публикувано: 7 октомври, 2022 Публикувано: 7 октомври, 2022 (редактирано) Реших с приятел да си направим една бърза разходка до САЩ. Първоначално плана беше за три дени само Ню Йорк, ама докато се реша билетите изчезнаха с такъв престой и вече по-евтини имаше с поне 6-7 дневен престой, та се наложи да разширим програмата. Ще карам наред с всичко хубости и злини, които преживяхме, това е второ ходене за мен в САЩ, миналата година бях в Калифорния, Невада и Аризона. Кацнах в JFK и се отправих към къщата, която бях намерил от superhost в Бруклин. Влязох си без проблем и отправих към Манхатън, взех си 7 дневна карта за 32 долар по спомен за метрото. Още първата спирка видях как масово хората си прескачат и не плащат, ама аз си имах карта. Та по следобедно време бях в Бруклин под моста на митичното място с изглед към Манхатън, след това минах бруклинският мост пеш и тръгнах между небостъргачите. В следващите два дни правих същото, като обикалях навред, парка и т.н. В другата тема за бакшишите, писах какви са цените на всичко, затова малко или много бях погледах къде може да се яде на по-нормални цени, като същевременно не исках да карам на хотдог или пица на парче. Първото ядене беше под бруклинксият мост, не бях го проучвал, хареса ми и седнах. Това на снимката излезе 37-38 долара имаше добавени някакви чарджове и платих точно накрая на касата, никой не ме гледа криво, нито е искал нещо повече. На другия ден пробвах и прословутия хотдог, не беше лош, точно 2 хапки е, някои който яде повече, ще му трябват поне 5-6 броя да залъже глада си, цената е 4 долара на най-обикновения навсякъде по будките. В централ парк е супер, гъмжи от рикши и от любопитство реших да видя колко искат понеже навсякъде пишеше без скрити тарифи плащане на минута и т.н., не че щях да се качвам. Цена 150 долара за 30 мин е минималната тарифа ми се стори просто абсурдна, ако не беше написано, щях да реша, че ме лъжат. Бях набелязал тези места и хапнах в тях, всичко беше хубаво, на по-нормални цени. https://www.eatsmac.com https://www.lostacos1.com Влизах в различни магазини, къде да си купя нещо, къде от любопитство, в един имаше разни ябълки между 5 и 10 долара за килограм, 100гр шоколади по 8-10 долара и т.н., нещо невъобразимо. На повърхността като цяло всичко е добре или поне не е зле, но в метрото положението е отчайващо, не разбирам как е възможно да се поддържа такова ниво, просто е повече от културен шок. Когато няма много хора излизат плъховете и хлебарките и се разхождат како катериците в парковете, общо взето не се страхуват от хората, а мизерията е покъртителна. За падналите и застилали в различни пози хора, няма да говоря, не се разбира умрели ли са, дрогирани ли са, какви са. Вътре във влаковете също имаше подобни типове, някои завити с одеяло и спящи на 3-4 седалки. Такъв контраст не съм виждал никъде никога. За ескалатори не са чували или хора с колички, куфари се оправят както могат. За вентилация и климатици също, имаше спирки на които на перона беше над 30 градуса и за 1 минута, ако не се съблечеш до тениска си потънал в пот. В деня на тръгването си от Ню Йорк отидохме до летището, като бяхме резервирали кола тип compact от Thrifty, с идея да я върнем пак там последния ден и да си летим към Европа. Минахме през обичайните опити да ни се продаде застраховка, пътна помощи каквото може още, които отбихме бързо. Бях направил в рентлакарсковер допълнителна застраховка, блокажа беше само 200 долара. Уж всичко се попълни ни се обяви да чакаме отстрани, докато ни се обадят. В началото не разбрах защо и какво ще чакаме, но се отдръпнахме. По едно време станахме много такива чакащи - около 15+ човека и един от чакащите, от преди мен отиде да пита какво става, като чух, че чакал вече 45 минути, това след приключване на договора и всичко на гишето. Казаха му да чака още и това е..Чак тогава разбрах, че просто коли няма-никакви и чакаме да се появи някоя, ама кога ще стане божа работа. След още 30-35 мин същия човек отиде да се разправя пак и видях-чух, как му се обясни, че това е положението и накрая той плати за нещо по-скъпо и му дадоха ключовете. Веднага отидох и аз, като бях посрещнат от каменната физиономия на чернокожата, с въпроса дали имам въпроси. Питах кога ще но дадат кола, като отговора беше When is ready I call you, това ми се каза и предния път или преди почти 1 час. Вече бях подивял и се заядох с нея, като питах кога точно ще е това следобед, утре или кога, а тя невъзмутимо с каменно изражение повтаряше същата фраза. Реших да питам дали може да минем в Канада с колата, първоначално имахме планове да я оставим в САЩ и да минем пеш, обаче отговора беше брутален. I dont know! Не можах да повярвам, пак питам и пак същия отговор, уникалното същество с каменна физиономия само това отговаряше. Оттеглих се и чаках още 15 мин, като в един момент ни извика, точно нас първи и ни даде ключове за кола. Общо ни отне малко под 2 часа взимането на кола, при условие, че реално опашка нямаше. Отиваме на паркинга и изненада, чакаше ни подбие на кола или Шевролет Спарк води се тип economy в сайта им, макар да трябва да се води мини! Наоколо нямаше друга и ми бе ясно, че ако искам това което съм резервирал ще чакам още кой знае колко часа и я взехме без повече да се занимавам със съществото. Все пак стигнахме до Ниагара и решихме да пробваме да минем с колата и без това беше 7 и 30 вечерта, имахме само един лист за наема, нищо друго като документи. На границата една любезна канадка пита къде отиваме, колко време и директно ни пусна без нищо повече, минахме за общо 2-3 минути. За колата никой нищо не попита. На другия ден също минахме за 1 минута към САЩ. От канадската част е много по-оживено, има много повече хора и хотела беше на под половин цена, та беше добър избор. Ниагара няма какво да я коментирам, уникално място, качих се корабчето и изкарах няколко часа покрай водопада. По обед тръгнахме за Бостън. Редактирано 8 октомври, 2022 от Георги 15 1 1 1 2
Alexander Публикувано: 8 октомври, 2022 Автор Публикувано: 8 октомври, 2022 (редактирано) Малко снимки от Ниагара от страната на Канада. След това се отправихме към Бостън. Там стигнах към 8 вечерта и бях планувал да отидем на другата сутрин в центъра и да изкараме целия ден там. Бях взел хотел от веригата La Quinta, доста добре са в покрайнините на 20 мили от центъра. Същия в града беше 2,5-3 пъти по-скъп. Случайно попаднах на страницата https://spothero.com Паркирането в САЩ в големите градове е повече от златно, варира от 6 до към 10-12 долара на час и за 12 часа дори да има някакво намаление става страшно. Видях доста хотели, които искат по 60 долара на ден за паркинг. Та с тази страница излиза в пъти по-евтино, има различни варианти, покрити или открити места, с право на многократно влизане или само с еднократно и т.н., изобщо широк избор от условия и цени. Купих за следващият ден за централната част до градината им с еднократно влизане за 22 долара за 12 часа. Изпратиха ми QR код с който се влизало и излизало. На другата сутрин отидох, влязох в паркинга, чак на 6-ия етаж имаше места и тръгнахме да обикаляме. Същия паркинг имаше цена за първия 1 час от 14 долара, след това падаше, но пак щеше да е 2-3 пъти повече, ако не бях с тази резервация. Бостън ме изненада много приятно, няма нищо общо с мизериите в другите големи градове, всичко е много подредено и чисто, почти няма чернокожи или други раси, не видях нито един умрял в метрото, просто коренна разлика. Редактирано 8 октомври, 2022 от Георги 19 1
Alexander Публикувано: 11 октомври, 2022 Автор Публикувано: 11 октомври, 2022 Беше бърза разходка и дойде време за връщане, последния ден пътувахме към Ню Йорк отново, като стигнахме преди обяд. Малко се поразходих в разни населени места по пътя, малко пазар за последно, хапване и към летището. Целия път от около 2000км беше основно пейзажи все едно съм в Родопите-макар височината да е ниска около 500-600м. Хълмисто е и има постоянно гори, обагрени в есени цветове. Имат страшно много големи реки и езера и е пълно с животни, еноти, патки, сърни, видях и доста убити от коли или камиони. Навсякъде е супер чисто, няма пластмасови бутилки, торбички, пликчета и пр, може би защото не може да се спира никъде, с изключения на местата за почивка. Няма отбивки като у нас и в Европа. Има огромен контраст в чистотата и облика между повечето големи градове и малките, както и безкрайните къщи пръснати в горите и полетата. Само Бостън е някакво странно изключение от големите. Ценово също има много голяма разлика, грубо х2 и дори х3 било то за спане или за храна. Последната вечер видях един ресторант в Бостън, не с пластмасови вилици и чаши и снимах менюто, което пускам и тук като информация или по-скоро от любопитство. 7 1
Kosta Grudov Публикувано: 3 май, 2023 Публикувано: 3 май, 2023 Здравей! 🙂 Повдигам ти темата, защото евентуаааално може да ми предстои нещо почти подобно като пътуване и имам няколко въпроса свързани с наемането на кола и шофирането. Планът е същия като твоя 7 нощувки, като съм ги разпределил 5 в NY, 1 на Ниагара и 1 в Бостън. Идеята е последния 5-ти ден в NY рано сутринта към 6-7:00 да се вземе колата - пътуване от NY до Ниагара и пристигане към 15-16:00ч, разглеждане на американската част, влизане в Канада, чек-ин и нощувка в канадската част. Сутринта разглеждане на канадската част, чек-аут и тръгване към Бостън по обяд, така че да се пристигне към 19-20:00ч за вечеря, чек-ин и връщане на колата на летището (хотела, който съм букнал е точно до Logan airport). Въпросите ми са: 1.Има ли достатъчно бензиностанции по пътищата NY-Niagara и Niagara-Boston, защото разстоянията са огромни и човек трябва ли да се подготви и предварително хубаво да изчислява горивото, или няма нужда от такива притеснения? 2.В рент-а-кар-ите има ли навигация и с нея ли боравихте или с google maps през телефона? Ако има - надеждна ли е, или човек по-добре да ползва гугъл. 3.Някакви по-интересни места за спиране по пътя, които сте забелязали? Било то атракции, хубави гледки или готини крайпътни заведения? 🙂 4.Тол таксите по тези 2 маршрута как ги плащахте - изцяло онлайн или има toll booths където си трябва и също така, ако има - само кеш или с карта може? Благодаря и се извинявам за многото въпроси! 🙂
Alexander Публикувано: 3 май, 2023 Автор Публикувано: 3 май, 2023 Сложи още 1-2 часа в посока и това, ако спираш един път да ядеш за 30-40мин. По магистралите няма много места за спиране и не съм спирал, иначе е красиво. Бензиностанции има много. С мапс карахме, нямаше проблеми. За таксите трябва устройство E-ZPass, колите под наем го имат и не е безплатно. На отиване до Ниагара не го ползвахме, но след това към Бостън влезе в употреба многократно. Има много места, където се плаща само електронно с устройството. От Бостън до Ню Йорк също ни трябваше. за кръчми по пътя не помня точно, спирахме и ядохме, ако се сетя ще ти пиша. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега