Прескочи до съдържание

10 дни във Виетнам

Адриан ХН

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не мога да оттоворя на въпроса. Ние си взехме еднодневен круиз в залива Халонг. Посетихме една пещера с уникална гледка отгоре. Спира на остров Ти Топ, където можеш да направиш кракък плаж или да се качиш на върха за гледка и на един от островите карахме каяк. През останалото време се любуваш на гледките от полубата. Определено имаше много хора и много лодки. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Доколкото си спомням ние ходихме на Баи Ту Лонг, беше много красиво и сравнително спокойно. Мисля, че е за предпочитане - природата е еднакво красива и на трите места, но е по-добре да не сте в лудницата.

• Харесвам 1
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

организирам пътуване до Виетнам от средата на март до началото на април, датите са ни 18.03 - 03.04.2024г. Кацаме на 18.03 в Сайгон и за там съм оставила 4 дни, после се качваме до Централен Виетнам - Да нанг и Хуе, и накрая последните дни са за района на Ханой. Имам колебания относно съчетаване и с Камбоджа до Сиен Риеп, но не съм сигурно за начина по който да отидем с автобус или със самолет. Дайте идеи за нощувките по различните места във Виетнам и съчетаването с Камбоджа. 

Публикувано:

Не помня как беше с визите за повторно влизане, но ние направихме същото нещо, като в края от Ханой летяхме до Сием Реап и от там обратно към Европа с прекачване в Ханой, но за прекачването не ни трябваше виза. Всичко взехме с Виетнам Еърлайнс.

• Харесвам 1
  • 5 месеца по-късно ...
Публикувано:

Включвам се малко да възродя темата и да потърся съвети. След много дълго чудене къде да ми е следващата "голяма" почивка се спрях на Виетнам. Вече от 2 години правя по 1 месец в Югоизточна Азия (2023 - Сингапур, Бали и Куала Лумпур и 2024 - Камбоджа и Тайланд) и много ми харесва районът.

Планът сега пак е за 1 месец, като 2 седмици обикалям и съм отпуска - 2 седмици работя дистанционно. Изчетох горе долу всичко по темата тук във форума и гледах някакви влогове, но още питам няколко въпроса, ако някой може да ми помогне. 2те седмици ще сме 4ма човека, докато обикаляме и трябва да се съобразя да видим основните неща с тях и после/преди това да се устроя да работя от някъде. Все още не мога да реша дали да ида по-рано или да се прибера по-късно, което зависи от това дали да го почна от север на юг или от юг на север. Още е много рано да разпределям нощувките, но съм се спряла на:

Северен Виетнам: Ханой + Ха Лонг Бей + Нин Бин (може би ще пропусна Са Па)

Централен Виетнам: Хю + Да Нанг + Хой Ан 

Южен Виетнам: Хо Ши Мин + Фу Куок

Може би за сега съм се се спряла на Фу Куок да остана да работя, защото искам да е плажна дестинация. Отворена съм и на други предложения, разбира се.

Периодът, който избрах е Март – Април, за да успея да хвана хубаво време и на север и да избегна дъждовния сезон на юг. Първоначално мислех да почна от север на юг, защото ще ми е по-удобно да остана 2 седмици след това на Фу Куок, където ще е крайната дестинация и за групата, но след като се информирах малко повече, май по-удачно ще е да започна от юг и да завърша на север, за да мога да хвана по-хубаво време в Ханой и Ха лонг бей. Хубаво ли е времето Април за Ха Лонг Бей и дали има такава голяма разлика Март/Април ?

Друг въпрос, за който бих се посъветвала е придвижването между градовете. Прегледах полетите и не ми се стува много евтини – около 130 лв посока без багаж, а ние пътуваме с багаж... Не, че са много да кажем около 200 лева за полет, ама като се съберат 4 и ми идва повечко. Знам, че нощните автобуси са много известни във Виетнам, но четох, че има супер много катастрофи с тях и няма особен контрол при наемането на шофьори... На доста места виждам, че пише за влакове, но не ми излизат като вариант или ако има са много скъпи.. Някой може ли да сподели мнение за нощен автобус, ако е пътувал по някоя от тези отсечки. И дали някой е пътувал с нещо различно от самолет по маршрута Хо Ши Мин – Фу Куок и да сподели впечатления? Цените на самолетните билети по отсечките Ханой – Да Нанг, Да Нанг – Хо Ши Мин и Хо Ши Мин – Фу Куок – Хо Ши Мин са сравнително стабилни. Мога ли да очаквам някакви намаления и да следя за тях?

Аз обожавам плажа и не мисля, че ще е проблем да издържа 2 седмици на Фу Куок, но ако случайно ми доскучае и реше да остана повече в Хо Ши Мин (откъдето смятам да летя), дали има смисъл да отида за няколко дни до Далат/ Nha Trang с автобус? Достатъчно интересно ли е да си заслужава да бия път до там?

Благодаря много предварително и всякакви съвети ще ми бъдат от полза!

Публикувано:

Дали да отидеш до Далат и На Транг? Представи си, че живееш във Виетнам и си изчела всичко за първи трип до България. Заслужава ли си да отидеш и до Витоша и Приморско? Ако да, значи да.  И двете са глътка въздух за работещите/живеещи в Сайгон, които нямат време или възможност да ходят надалеч. Те са това, което са, нито повече нито по-малко. Далат е тяхното спасение от априлската жега (април е техният юли), На Транг е техният средняшки плаж. 

• Харесвам 4
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

За познаващите региона могат ли да ми кажат как е времето в Фу куок средата на ноември? Според информацията, която намерих точно почва сухия сезон, значи трябва да е добре, нали не бъркам? Искам лежерно място с плаж и ниски цени за да прекарам 1 седмица в хубав резорт без да ме удави дъжд.

Публикувано:

Ние бяхме по това време преди 2 години, времето беше супер - слънчево, топло и без дъжд. Би следвало и при вас да е ок по това време, но все пак е въпрос и на късмет.

Публикувано:

Последните години има някакво изместване на сезоните. Даже началото на януари ме е валяло, но вероятно и да вали, няма да е като в дъждовния сезон. Кратко преваляване и веднага е сухо.

Публикувано:

Потвърждавам, Миналата година говорих и с местни хора и те са забелязали промяната.

Така е и в Тайланд, че даже и на Сейшелите ми се случи през януари. 

Но какво му е на дъжда - ходя си бас по асфалта и се кефя на топлото време. След час няма и следа

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря за отговорите, а как е положението с интернета, защото ще трябва да работя и ми трябва стабилен интернет? Има ли проблеми със тока и като цяло обхвата?

Публикувано:

Не си спомням оператора, който ползвахме. Нямахме никакви проблеми с мобилния в Хошимин и в Ханой. За Wi Fi предполагам, че зависи от хотела. В тези, в които бяхме също нямахме проблеми.

Публикувано:

В Хой ан Централен Виетнам имаше мрежа в целия град, вечерта се разхождаш и показваш на роднините си по цял свят красотата на този град по вайбър, в хотела отличен интернет. Класическа музика звучи в градчето привечер по радиоуредби на града. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 25.08.2024 г. в 12:32, Jorro каза:

Благодаря за отговорите, а как е положението с интернета, защото ще трябва да работя и ми трябва стабилен интернет? Има ли проблеми със тока и като цяло обхвата?

Ние си купихме от местен оператор карта само за мобилен интернет  и освен него ползвахме и wifi по хотелите. Интернетът навсякъде си беше супер бърз и не сме имали прекъсвания.  На мобилния се закачахме по 2-3 на хот спот-а едновременно и не забиваше. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 25.08.2024 г. в 12:32, Jorro каза:

Ако ще ходиш из шубраците и ти е важно да имаш постоянно нет, задължително карта на viettel. Ако ще си из големите градове и туристически места, няма особено значение.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

планирам посечение във Виетнам следващата година.Полетите са с катарците-27.03-06.04. Кацане в Ханой на 28.03 в 07:00 и излитане от Хо Ши Мин на 06.04 в 20:00ч.

Програмата, която съм намислил е следната:

5 дни-28.03-01.04 в Ханой ( 2 за града, 2 дни за Ха Лонг и 1 ден за Ninh Binh). Късен полет с Vietjetair за Да Нанг на 01.04.

2 дни в Да Нанг – 02-04 (  1 ден за града и Ba Na Hills и 1 ден за Хой Ан). Късен полет с Vietjetair за Шо Хи Мин на 04.04.

2 дни в Шо Хи Мин.

Чудя се дали да имам 3 дни в Шо Хи Мин за сметка на 1 ден в Ха Лонг.

Някой може ли да ми препоръча шофьори и агенции за турове, които е ползвал и са проверени?

Може ли да се разчита на Vietjetair като авиокомпания?

Благодаря предварително!

Публикувано:

Може да намалите 1 ден в Ханой за сметка на самия град или за Халонг, като го направите без нощувка.

Не съм чел добри отзиви за Виетджет. Ние вътрешния полет Хошимин - Ханой го правихме с Виетнам еърлайнз и останахме доволни. 2 часа в Боинг 787 Дриймлайнер не ги усетихме.

За Среден Виетнам не мога да дам мнение, тъй като тогава го пропуснахме, поради промяна на датитете на дългите полети. Съкратиха ни престоя във Виетнам с 2 дни. Но гледам, че много хора ходят и до Хюе, така че помислете да ен си удължите престоя там с един ден.

За Хошимин един ден е достатъчен за града - кметството, операта, катедралата, Бен Тан маркет, района около реката и пешеходната улица от паметника на Хо Ши Мин до самата река. Пригответе са за милиони мотопедчета и лудница. Другия ден можете да направите делтата на Меконг.

Като цяло имате само 9 нощувки и от нещо ще трябва да се лишите.

Търсете туровете в агенции на място. Въпреки, че дават относително еднакви цени можете да спазарите нещо по-евтино. 

За Меконг единствено значение има размера на групата, иначе предлагат едно и също.

За Халонг търсете по-луксозен кораб, особено ако сте с нощувка на него. 

За Нин Бин има различни комбинации на турове. Изберете си нещо според вашите предпочитания.

Виетнам е вълшебен. Много добри хора, богата култура, природни забележителности и ниски цени.

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз мисля, че Виетджет не са надеждни - имат огромни закъснения понякога. Виетнам еър са за предпочитане. Цените не се различават много.

Ние ходихме само в Ханой и Среден Виетнам, Южен го пропуснахме. На мен Хюе много ми хареса. Ако обичате архитектурни комплекси - гробници и цитадели, непременно го посетете. Хой Ан също е чудесен, а и близкият плаж Aн Банг е много приятен.

За Нин Бин препоръчвам да идете , ако можете с индивидуална обиколка с шофьор. По стечение на обстоятелствата се наложи да заменим организираната екскурзия с гид с индивидуална само с шофьор. И беше най-доброто възможно решение. Вие определяте времето на тръгване, на престой и място и час за обяд. Оказа се страхотно решение, само с около 7$ повече на човек. Това за 2-ма души, ако сте повече, е дори по-изгодно от организираната екскурзия.

При нас заради тайфуна Яги, се съкрати програмата с 1 ден, та и круизът в ХаЛонг се съкрати - от 2 нощувки, на 1.  Много сме доволн от Индочайна премиум. Само накрая трансферът обратно до Ханой беше малко хаотичен и доста чакахме да ни вземат с буса. А и заради тайфуна имахме проблеми в началото.

На мен в Ханой ми стигна 1 ден. Най-много ми хареса Трейн стрийт.

• Харесвам 2
Публикувано:

Този Нин бин няма смисъл да си причиняваш още едно чекиране и местене на багаж. Това е класически дневен трип от Ханой.

За виетджет горе са отговорили, закъсняват и напасват полети. Виетнамските авиолинии са по-добър избор.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 21.10.2024 г. в 18:50, T.E.Lawrence каза:

За виетджет горе са отговорили, закъсняват и напасват полети. Виетнамските авиолинии са по-добър избор.

Това впечатление отнася ли се и за международни полети, изпълнявани от Виетджет? Трябва да купувам двупосочен Сингапур - Дананг за 1-8 март. Директен полет изпълняват 2 АК, Виетджет и Сингапур еърлайнс, но разликата в цената е чувствителна в полза на Виетджет - ок.450 лв. срещу над 700 лв на SA. Виетнам еърлайнс изпълнява този полет със стоп в Куала Лумпур, което не ме устройва.

Освен това наблюдавам, че цените на този полет не се променят във времето. Някой има ли по-дългосрочни наблюдения за това, защото се чудя кога да купувам.   

Публикувано:

Да, без значение от полет, закъсняват или напасват. Твоя номер на полет примерно от обед, се оказва вечер и то може да си има полет пак за същото място в същия час, просто друг номер, за където ти нямаш билет.  Също и не предупреждават за тези техни промени и като е голяма тяхна каша, трябва да се разправяш със съпорта. Виетджет иначе периодично имат промоции. 

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.