Прескочи до съдържание

Планиране на нашата Индия. Фокус върху природата

Роми

Препоръчани мнения

Едно знам, може за Индия да си забравя телефона, но еднократни чаршафи, памперс, лекарства срешу диария и алкохол - не:)))

Много са готини снимките ви, не си тръгвайте с огорчение, видяхте и плантации, и животни, и старини, и различен начин на живот.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Gentleman Basta каза:

@Цвете пак си ти - ако може да разбуташ малко мъглата за утре сутрин, моля! На снимката (не) се вижда Тадж Махал в далечината

IMG-25f93feaec4496aa6133560eaf41f308-V.jpg.997fb7971040956a1f4477d5831cd8a8.jpg

Спокойно, и аз ще се намеся.

:biggrin:

Но искам снимка на двамата ви на фона на Тадж Махал.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, Gentleman Basta каза:

@Цвете пак си ти - ако може да разбуташ малко мъглата за утре сутрин, моля! На снимката (не) се вижда Тадж Махал в далечината

IMG-25f93feaec4496aa6133560eaf41f308-V.jpg.997fb7971040956a1f4477d5831cd8a8.jpg

Нищо, де - в краен случай ще проявим въображение и ще си го представим! :grin:

-cd8a99.jpg.089055678c78b034726e56c2e6721b7c.jpg

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 14
Връзка към коментар

за да не лайквам всеки отделен пост, и макар че сигурно ще има още писане, на мен ми е много интересно да чета темата, най-вече заради обичайния стил на Lindt да разказва обективно и без захаросване, разочарование аз лично не долавям особено, по-скоро сбъдване на ниските очаквания

но пък малко ме е яд, че се отказахте от Варанаси, от доста време очаквах точно твоето описание за там, @Lindt 🙂 то на чужд гръб и 100 тояги са малко, знам, но вярвам, че щеше да е незабравим пост 🙃

• Харесвам 6
  • Смея се 3
Връзка към коментар

И аз исках да видя Варанаси през техния поглед, но имам търпение да го оставят за второто им ходене, когато ще им е паднало пердето с все корниз. 😁

Хората са склонни да се променят с времето в някои предпочитания. Вчера срещнах съученичка, която ходила всяка година в Индия за по месец в различни щати и се кефела на макс. А никога не ми е приличала на такъв човек. 😁 

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, Фил каза:

Нищо, де - в краен случай ще проявим въображение и ще си го представим! :grin:

-cd8a99.jpg.089055678c78b034726e56c2e6721b7c.jpg

Благодаря, Фил 🙂 Понеже ще е 8 градуса, нали може да си облека якето, пък ти за Вен да ме нагиздиш с пола отпред? То и Жижо не си намери панталон със слончета.

преди 3 часа, ven62 каза:

Спокойно, и аз ще се намеся.

:biggrin:

Но искам снимка на двамата ви на фона на Тадж Махал.

Ще се постараем да намерим кой да ни снима 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , Lindt каза:

Благодаря, Фил 🙂 Понеже ще е 8 градуса, нали може да си облека якето, пък ти за Вен да ме нагиздиш с пола отпред? То и Жижо не си намери панталон със слончета.

Нямай грижи, ще ви уредя и двамата! :grin:

• Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, Аzia каза:

Едно знам, може за Индия да си забравя телефона, но еднократни чаршафи, памперс, лекарства срешу диария и алкохол - не:)))

Много са готини снимките ви, не си тръгвайте с огорчение, видяхте и плантации, и животни, и старини, и различен начин на живот.

Ние наистина така и нямахме стомашни проблеми. Просто обичаме сурови, печени зеленчуци, месо, риба, а тук готвят другояче и изобщо не усещаме вкуса на продуктите.

Струва ми се, че в градовете алкохол и аптеки не липсват. Даже павилион за лапароскопски операции видяхме днес. Но ние две седмици си спахме сред природата и там нямаше такива неща.

Навремето Жени и Стефан Русеви и бяха открили, че хубав копринен шал има безброй приложения - от чаршаф в мръсно легло до завивка в климатизиран превоз.

За резервни калъфки обаче не мога да ти препоръчам размер: 

IMG_20231229_213316.jpg.d00d6f74efec4843197581a06251c341.jpg

С огорчение няма да си тръгнем, но сме уморени и щастливи, че ще се връщаме в нашия си свят.

• Харесвам 18
Връзка към коментар

Специални благодарности за @ven62, който се ангажира да подпомага @Цвете в битката с мъглата 🙂

Ние сутринта не бързахме, а отидохме чак в 9 с идеята слънцето да напредне и да поразкъса тази пелена. Ако знаехмe, че в градините има hornbill, barbet, и поне 15 други вида птици около Тадж Махал, щяхме да предвидим да висим не 3, a 5 часа в комплекса.

IMG-609f799718dead76c4eab14a15777706-V.jpg.76e27ca8d91230f3e3173b1014678864.jpg

IMG-a02890d30e49885516c6f59fcfefb08f-V.jpg.eb0cf584f9d458ead10560c158c213fd.jpgIMG_20231230_095749.jpg.5981933d2f7de070077c28b19df09b8d.jpg

@Фил, допълвам ти серията с корморана пред златния храм: 

IMG_20231230_140301.jpg.b87000193fef6516947a1f445433f3c6.jpg

IMG_20231229_154508.jpg.e1cd1f7a5c4d0610e17e5a8e751c24eb.jpgIMG_20231229_154526.jpg.f5223de0df00b2e168a5bdd5efb4682e.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 10
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 16 часа, Lindt каза:

Струва ми се, че в градовете алкохол и аптеки не липсват. Даже павилион за лапароскопски операции видяхме днес. Но ние две седмици си спахме сред природата и там нямаше такива неща.

Великите ми притеснения са точно за стомашните драми. Знам че има аптеки, и лекари, но след като Йосиф направи алергична реакция към миди в Испания, и се наложи в аптеката с жестове да показвам отде тече, вече нося люкарства при всяко пътуване.

Големият размер шал наистина е незаменим помощник и в пустинята, и под климатика, явно и за чаршаф може да се пригоди:))

преди 16 часа, Lindt каза:

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз без голям кашмирен шал извън максималната лятна жега не тръгвам никъде. Има безброй приложения – и вместо яке, и за одеялце в нощен автобус, и за пола, и за зимен плаж, и за какво ли не, почти като хавлията от „Пътеводителя“. :smile3:

„Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста.“

Ето че всичко завършва добре при вас или поне така ми се струва. Леко прибиране! :bye:

• Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар

Тази година просто трябва най-сетне да свърши и ние да излезем живи от нея. 

След като преживяхме Индия, препасаните поклонници в самолета, безкрайния престой и полетите, сега само трябваше да стигнем до Торино, да се освежим, да хапнем зеленчуци, сирене и просеко и да излезем за светлинки и фойерверки. 

Обаче седим на една бензиностанция, защото шофьорът (слаб, 35-40 годишен) на трансферния автобус привлече вниманието ми със странни движения. Стъмва се, има мъгла, вали. А човекът си търка очите, главата му ту се изправя, ти клюмва, чеше се под ризата, държи ръка на сърцето си, кокори се, ръкомаха ..

Не издържах на надигащата паника и Жижо отиде да го пита как е. Човекът директно ни поръча двойно капучино с такъв провлачен тон, че италианец от съседната седалка отиде и седна до него да му говори да не заспи. 

Е, пи кафе и енергийна напитка, сега просто се надявам да минем 70 км...и 2023 да свърши...

IMG_20231231_164357.jpg.d2dcfc642a074f53eb81d206a394833f.jpg

ПП Стигнахме в Торино, шофьорът вече си пее, че ангелът-пазител слезе на предната спирка и няма кой да си говори с него. Дано няма и следващ курс.

ПП2 минахме на 2 червени и 3 яркожълти и слязохме цели!

• Харесвам 2
  • Шок 11
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Хубав град е Торино! Понеже сме абсолютно специални хора, успяхме след 42 часа без легло да отидем на вечерен лов за светлинки, преди да припаднем в 10:30. 

Но просекото, което в просъница в магазина съм заменила с газирано червено вино, го пихме на празничната си закуска, отбелязвайки новата година с калифорнийците! 

IMG_20240101_084901.jpg.30447aad7354583a5429c6bca7d50325.jpg

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 5
  • Смея се 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Но просекото, което в просъница в магазина съм заменила с газирано червено вино

А аз помислих, че Gentleman Basta специално го е избрал - Дукеса Лия - като галено от Lindt. :smile3::wink:

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

Но просекото, което в просъница в магазина съм заменила с газирано червено вино, го пихме на празничната си закуска, отбелязвайки новата година с калифорнийците! 

IMG_20240101_084901.jpg.30447aad7354583a5429c6bca7d50325.jpg

Спокич, вижда му се края на ретроградния меркурий😁 всичко ще тръгне по мед и масло. Желая само хубави моменти и гладки пътища в следващите пътешествия.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря, че споделихте с нас "вашата" Индия. Четох с внимание и темата на голямата група на Красен. Хубаво е, че хората сме различни и разказвайки за преживелиците си, разкриваме различни ъгли на едни и същи гледки. 

Почти съм сигурна (все пак оставям малка вероятност с годините мозъчната ми дейност да претърпи обрати), че нямам достатъчно смелост да видя Индия. По много причини. Но се радвам, че по-смелите от мен споделят тук впечатленията си за тази многоцветна страна.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 46 минути , chandni каза:

Благодаря, че споделихте с нас "вашата" Индия. Четох с внимание и темата на голямата група на Красен. Хубаво е, че хората сме различни и разказвайки за преживелиците си, разкриваме различни ъгли на едни и същи гледки. 

Почти съм сигурна (все пак оставям малка вероятност с годините мозъчната ми дейност да претърпи обрати), че нямам достатъчно смелост да видя Индия. По много причини. Но се радвам, че по-смелите от мен споделят тук впечатленията си за тази многоцветна страна.

Аз лично, покрай нашата Индия бих давала няколко съвета, за да се избегнат некомфортните епизоди от разказа и преживяването ни:

- да се придържа човек към местата, на които ходят туристите, независимо дали тези места са природни или културни.

- да не се запазват места за настаняване без оценки от неиндийци. 

- да не се ходи на разходка в градове.

- да не се остава повече от 12 дни

Всичко останало те потапя в една реалност, която смел или не, е силно вероятно да не харесаш.  

• Харесвам 7
  • Благодаря 4
Връзка към коментар
преди 16 минути , Lindt каза:

да се придържа човек към местата, на които ходят туристите, независимо дали тези места са природни или културни.

- да не се остава повече от 12 дни

Моят лимит е 2-3 дни, но за какво ли ще стигне това време?!

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Lindt каза:

Ние като едни мързеливци, оставихме тая работа с хотелите да е свърши фирмата която ни организира тура.

Второто важи ли за района около хотела т.е. някакъв радиус да го кажем около километър. Питам защото като се знаем, някак не се виждам да се забия в хотела в 6-7 вечерта и да не излизам от него до сутринта.

Благодаря ти за преживяванията които сподели, определено е много ценно за такива като нас на които им предстои Индия много скоро.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Е , хайде сега да не се разхождате.Може да е мръсно , шумно , да понамирисва на смес от урина и ароматни пръчици , да се налага да пръждосвайте досадници ,но едва ли е по-опасно от много места в големите европейски градове.

Но съветът за Катманду беше много на място. Час и малко отгоре полет от Делхи и там много ясно се вижда контрастът между хиндуистките и будистките квартали ...драстичен !

Просто някак си мизерията им е заложена в религията , иначе не си обяснявам как може да съжителстват рамо до рамо и да са толкова различни.

Изводът който направих за себе си,  е че в Индия трябва да избира възможно най-луксозното настаняване който бюджетът на пътуването позволява , дори ако трябва да се спести от други неща. В края на деня имаш нужда от оазис , където да презаредиш за следващия ден. На мен мизерията не ми пречи толкова , ако знам че ще се прибера в чиста стая с климатик и някоя студена бира на вечеря.Тогава вече мога спокойно да гледам с кеф забележителностите по цял ден.

• Харесвам 12
Връзка към коментар
Преди 1 час, stanimir каза:

Е , хайде сега да не се разхождате.Може да е мръсно , шумно , да понамирисва на смес от урина и ароматни пръчици , да се налага да пръждосвайте досадници ,но едва ли е по-опасно от много места в големите европейски градове.

Но съветът за Катманду беше много на място. Час и малко отгоре полет от Делхи и там много ясно се вижда контрастът между хиндуистките и будистките квартали ...драстичен !

Просто някак си мизерията им е заложена в религията , иначе не си обяснявам как може да съжителстват рамо до рамо и да са толкова различни.

Изводът който направих за себе си,  е че в Индия трябва да избира възможно най-луксозното настаняване който бюджетът на пътуването позволява , дори ако трябва да се спести от други неща. В края на деня имаш нужда от оазис , където да презаредиш за следващия ден. На мен мизерията не ми пречи толкова , ако знам че ще се прибера в чиста стая с климатик и някоя студена бира на вечеря.Тогава вече мога спокойно да гледам с кеф забележителностите по цял ден.

Не сме били в осезаема опасност, много спокойно ни се видя да сме сред индийци, дори в гетото. Макар че в Агра отказах да минем в тъмното по някои улички. 

Иначе аз от Шри Ланка преди 9 години помня мнението ти, че в Азия всеки долар повече има значение и в Индия си запазвахме за около 40-50 евро. Това, което аз не очаквах за 50 евро в бедна страна е да не съм сигурна, че искам да стъпя на пода и да седна на тоалетната чиния. В Мунар бяха по 60 и бяха най-зле. Но нищо да не мирише на свежо и третирано с препарат, прането да ми го връщат като че съм си оставила кърпата в банята 2 дни да съхне и да ми е комфортно... 

Имахме няколко успешни настанявания, но нито едно не ми се е сторило като оазис. Най-често, защото пък освен чисти, бяха освободени от алкохол и въобще напитка, различна от чай, месо и нещо вкусно за нас.  

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.