Прескочи до съдържание

Тайланд, Виетнам, Камбоджа

alexnpopova

Препоръчани мнения

Публикувано:

Като живяла в КЛ, мога да те уверя, че има какво да се види и прави там. 😉

Ако мъжът ти не обича да лети, тогава задачата се усложнява. Освен това, казваш, че и билетите ти са скъпи... То добре автобус, но той със сигурност ще е в пъти по-бавен от самолета, ако и два часа да ходиш по-рано на летището. Да не говорим за бавното минаване на сухопътните граници. Всеки град и държава в този регион си заслужава. Както и да ги комбинираш, няма да съжаляваш. Предложих Малайзия, защото каза, че Тайланд не ти е интересен, а и бюджетът е ограничен. Визите за Тайланд в момента за двамата са 120 евро и не знам дали за 3 дни в Банкок си заслужава да ги дадете. После и автобус до Сием Реп, който накрая с минаването на границата ще стане 12 часа. Не че Банкок не е хубав, но тези детайли е добре да се премислят. Сега и не знам как стои въпросът с визите за Камбоджа при сухоземно минаване. На летището в Сием Реп се плащат в брой в долари.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 40 минути , DaBo каза:

Като живяла в КЛ, мога да те уверя, че има какво да се види и прави там. 😉

Ако мъжът ти не обича да лети, тогава задачата се усложнява. Освен това, казваш, че и билетите ти са скъпи... То добре автобус, но той със сигурност ще е в пъти по-бавен от самолета, ако и два часа да ходиш по-рано на летището. Да не говорим за бавното минаване на сухопътните граници. Всеки град и държава в този регион си заслужава. Както и да ги комбинираш, няма да съжаляваш. Предложих Малайзия, защото каза, че Тайланд не ти е интересен, а и бюджетът е ограничен. Визите за Тайланд в момента за двамата са 120 евро и не знам дали за 3 дни в Банкок си заслужава да ги дадете. После и автобус до Сием Реп, който накрая с минаването на границата ще стане 12 часа. Не че Банкок не е хубав, но тези детайли е добре да се премислят. Сега и не знам как стои въпросът с визите за Камбоджа при сухоземно минаване. На летището в Сием Реп се плащат в брой в долари.

Да, това с цената на визите не го бях обмисляла. Ами не че е чак толкова ограничен бюджета, но някои предложения които включват към 4-5 вътреешни полета, които са по около 300-400 лв всеки за двама ми идва малко излишно. Пак ще помисля за програмата, ако вие се сетите още нещо ще се радвам да го споделите. Благодаря за идеите

Публикувано:
преди 17 минути , alexnpopova каза:

Да, това с цената на визите не го бях обмисляла. Ами не че е чак толкова ограничен бюджета, но някои предложения които включват към 4-5 вътреешни полета, които са по около 300-400 лв всеки за двама ми идва малко излишно. Пак ще помисля за програмата, ако вие се сетите още нещо ще се радвам да го споделите. Благодаря за идеите

Виж Air Asia и другите азиатски  нискотарифни АК. Преди се летеше за 20-50 $ на отсечка.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , alexnpopova каза:

Тогава може би трябва да преосмишлиш малко това пътуване. Виетнам си заслужава отделно пътуване, както и Тайланд. Малайзия+Камбоджа, а защо не и Сингапур са добра комбинация. Плаж може и в Малайзия, и в Камбоджа. Между Малайзия и Сингапур има много удобни и евтини автобуси. С минаването на границата е макс 6 часа.

Или просто замени Тайланд с Малайзия в твоята версия. Стартирате от Малайзия, следва Камбоджа и накрая Виетнам. Просто Виетнам е много голяма страна и ако не летите със самолет, ще изгубите много време с автобусите.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , DaBo каза:

Тогава може би трябва да преосмишлиш малко това пътуване. Виетнам си заслужава отделно пътуване, както и Тайланд. Малайзия+Камбоджа, а защо не и Сингапур са добра комбинация. Плаж може и в Малайзия, и в Камбоджа. Между Малайзия и Сингапур има много удобни и евтини автобуси. С минаването на границата е макс 6 часа.

Или просто замени Тайланд с Малайзия в твоята версия. Стартирате от Малайзия, следва Камбоджа и накрая Виетнам. Просто Виетнам е много голяма страна и ако не летите със самолет, ще изгубите много време с автобусите.

Не знаех, че е толкова кратко от Малайзия до Сингапур. Благодаря много за съвета. Със сигурност бих искала да го видя и ще погледна вариантите 🙏

преди 22 минути , Дани Магелани каза:

Виж Air Asia и другите азиатски  нискотарифни АК. Преди се летеше за 20-50 $ на отсечка.

За жалост май нещата не са като преди 😞 първоначално мислех кацане и излитане от Виетнам и просто посещение на Ангкор Ват за 3 дни и пак връщане във Виетнам. Сега ще проуча другите опции, които сте ми дали всички. Благодаря

Публикувано:

Ми аз виждам доста дати Куала Лумпур - Сием Реп на 30€ , Куала Лумпур- Ханой 50€ , Куала Лумпур - Хо Ши Мин 30€ точно за март/април.

Вземи лист и химикалка и с карта пред себе си разчертай някакви варианти върху които да насочиш конкретно търсене.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Адриан ХН каза:

За самия Хо Ши Мин един ден е достатъчен да се разгледа и да се потопиш в атмосферата - архитектура, пазари, храна, кафе и т.н. По Меконг  е най-предпочитания тур и отнема 1 ден. Доколкото си спомням предлагаха и тридневен тур по Меконг с отбиване в Камбоджа и Лаос. Може би трябва да провериш дали подобно нещо не се предлага и от Камбоджа, за да го използваш като превоз до Хо Ши Мин. Тунелите аз лично ги пропуснах, че нещо не ми се мушеше в тези теснотии. За сметка на това един ден изкарахме във Вунгтау - плаж, обяд и три забележителности.  

Ако не можете да намерите място за плажуване в Камбоджа, можете да се разтърсите в Тайланд или Виетнам като редите програмата. На първо четене ми излиза остров Фу Кок, макар и да не съм ходил там в интернет има доста добри отзиви.

Генерално ден и половина (сбито) или два пълни дни са напълно достатъчни за Хошимин, но зависи от интересите на човека. Аз, примерно, не направих тура по Меконг, защото не проявявам интерес към такива неща, но посетих тунелите Ку-Чи и останах много удовлетворен. Основните неща може да ги видиш тук и да прецениш дали си заслужава - https://oneticketjustgo.com/ho-chi-minh-city/

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

Здравейте! За кои месеци планирате пътуването? На първо място и аз бих ви препоръчал да използвате Малайзия като начална точка на маршрута ви в Югоизточна Азия - до Куала Лумпур може лесно да стигнете през Турция или Катар. Страната според мен е подценявана, а има доста какво да предложи - КЛ е много хубав град и си заслужава поне 2-3 дни, Мелака е приятно градче като еднодневка от столицата, Лангкави е страхотен остров с хубави плажове, а Cameron Highlands са впечатляващи чаени плантации, които са много красиви, и леснодостъпни от Куала Лумпур. Ще ви изпратя информация за всички посочени места до тук. Малайзия има 2 огромни плюса пред останалите държави в района - няма виза и има доста добри връзки с всички държави в района. Не знам кога ще пътувате, но виждам доста добри полети от Куала Лумпур до Камбоджа (Пном Пен, Сием Рип и Sihanoukwille) на цени от 40€ на посока с Air Asia за този февруари или април, така че без значение от месеца, може да намерите полети на добра цена до страната и да продължите пътешествието там. От Куала Лумпур много лесно може да отидете до Сингапур, който е много впечатляващ, и си заслужава поне няколко дни, има евтини полети и автобуси. И не на последно място - Малайзия е доста по-съхранена и некомерсиална от Тайланд 🙂

От гледна точка на начин на живот на местните, история и култура смятам, че Камбоджа е най-впечатляващата и въздействащата държава във вашия маршрут. Препоръчвам за храмовете Angkor Wat минимум 3 за малкия и големия кръг, както и за близкото езеро Tonle Sap. Пном Пен също е доста приятен град, в който има какво да се види, а от Sihanoukwille може да отидете с лодка до островите Koh Rong, където има страхотни плажове. В страната има още доста храмове, които са непопулярни, но не по-малко красиви в сравнение с Ангкор Ват, и малки градчета като Батамбанг, които определено заслужават внимание. Спокойно може да прекарате 10 дни в Камбоджа с Батамбанг, Ангкор Ват, Пном Пен и Koh Rong с няколкодневна почивка.  

За Виетнам - лесно може да стигнете до Хо Ши Мин с автобус или по делтата на Меконг. Самият град си заслужава за ден-два, има какво да се види в него и района. Виетнам е страна, която е много дълга по дължина (Сайгон - Ханой е около 1600км), пътува се бавно и силно препоръчвам да използвате вътрешни полети на местните авиокомпании, които са удобни, евтини и спестяват много време. На север от Хо Ши Мин препоръчвам да видите Да Лат, който е градът на вечната пролет, непопулярно място е, но е много красиво. В града има летище, откъдето може да летите за Да Нанг. Не препоръчвам да се задържате там, а да се отправите към Hoi An и Hue, които са страхотни старинни градове, които носят духа на Виетнам. За Централен Виетнам има доста писано във форума, може да погледнете из темите. Накрая завършвате пътуването в Ханой - много хубав град, който или ще ви хареса, или ще го намразите. Със Сайгон са в пълна противоположност и ще е интересно кой от тях ще ви допадне повече. Ханой си заслужава поне 2 дни, а оттам може да отидете до Halong bay с кораб, едно от най-популярните места във Виетнам. Накрая се прибирате в България от Ханой. 

Тоест маршрутът би трябвало да изглежда нещо такова: 

Седмица за Малайзия (Куала Лумпур, Мелака и плантациите) 

Седмица за Камбоджа (Пном Пен, Ангкор Ват и Koh Rong) 

Останалото време за Виетнам - около 10-11 дни (Сайгон и района 2 дни, Централен Виетнам 4-5 дни, Ханой 2 дни, Halong bay/Trang An 2 дни). 

Това е само примерен маршрут, който може да редуцирате според желанията си. 

Оставям полезни линкове за трите държави: 

Малайзия - https://www.bucketlistly.blog/destinations/malaysia

Камбоджа - https://wander-lush.org/cambodia-travel-guide/

Виетнам - https://wander-lush.org/vietnam-travel-guide/ и https://www.bucketlistly.blog/destinations/vietnam

Приятно пътуване, Азия е страхотна 🙂

Редактирано от Kristian Desev
Правописни грешки
  • Харесвам 6
Публикувано:

Извинявай, ама Мелака ми е малко надценявано място. Иначе за еднодневна екскурзия бива, ако човек разполага с повечко време. До чаените плантации се стига не особено лесно с автобус. Магистрала е, но има едни километри с адски много завои и се пътува много бавно, но наистина е много хубаво, заслужава си.

От КЛ с автобус се пътува лесно до остров Пенанг. Преди имаше фери от Пенанг до Лангави и от Ланкави до КЛ със самолет за 40 мин и се получаваше много хубава обиколка. От март до октомври е сезонът за източното крейбрежие на Малайзия, където е остров Реданг (не само той, де). И да, прави си, че Малайзия остава встрани от основния туристически поток в този регион.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Краска, ти бил ли си там или просто от нета?

Пак евала де, за старанието. 

Малайзия, хммм, ако обичаш да гледаш пингвини (жени) със фереджета (ок забрадки) напълно облечени да влизат във морето, е ок. 

Или да ти продават бира срещу паспорт с 30 бири лимит на месец като за турист. 

Лнгкауи единственото място в ЮИ Азия където детето хвана конюктивид от водата. Явно пречистване йок. 

Иначе другото е ок. 

Публикувано:

Пишете, пишете, аз попивам 🙂 Направо ми начертахте следващите програмки:

- летя до Куала Лумпур, от там до централен Виетнам, след това Камбоджа;

- другото е полет до Сингапур и от там из Индонезия;

- Тайланд вероятно ще си е отделно пътуване. 

Аз повече от 2 седмици не мога да си позволя. За КЛ-централен Виетнам и Камбоджа става декември-април, нали така? За Индонезия - юни - септември. 

Реди съм, само ефтинките билети чакаме 🙂  @alexnpopova, извинявай, че ти оспамих темичката 🙂 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 34 минути , era123 каза:

Краска, ти бил ли си там или просто от нета?

Пак евала де, за старанието. 

Малайзия, хммм, ако обичаш да гледаш пингвини (жени) със фереджета (ок забрадки) напълно облечени да влизат във морето, е ок. 

Или да ти продават бира срещу паспорт с 30 бири лимит на месец като за турист. 

Лнгкауи единственото място в ЮИ Азия където детето хвана конюктивид от водата. Явно пречистване йок. 

Иначе другото е ок. 

Абе, човек, къде ти искаха паспорта? Честно, направо съм изумена от писанията ти... Ланкави е страхотно място, за алкохол в цяла Малайзия никога нищо не са ми искали... И сме си купували нон-стоп, и сме пили... и сме се напивали. И жените със забрадките едва ли правят впечатление на някой вече.

@Eva eva, питай, каквото искаш. За времето правилно си се ориентирала. Виж обаче дали има изгодни полети от Сингапур, че там няма кой знае какво изгодно.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 33 минути , Eva eva каза:

Пишете, пишете, аз попивам 🙂 Направо ми начертахте следващите програмки:

- летя до Куала Лумпур, от там до централен Виетнам, след това Камбоджа;

- другото е полет до Сингапур и от там из Индонезия;

- Тайланд вероятно ще си е отделно пътуване. 

Аз повече от 2 седмици не мога да си позволя. За КЛ-централен Виетнам и Камбоджа става декември-април, нали така? За Индонезия - юни - септември. 

Реди съм, само ефтинките билети чакаме 🙂  @alexnpopova, извинявай, че ти оспамих темичката 🙂 

Спами, нямаш драма хаха помагаш ми. Аз гледам от Сием Реап към Да Нанг или Ханой, но еднопосочните за двама са по 300 долара, което ми се вижда адски много, ама явно са си такива цените. А уж ми се вижда доста близо хаха ама по-евтин вариант е с прекачване, което да се лашкам с още един полет плюс-май предпочитам дългия автобус хах чертая в момента примерна програма. После може да я пусна да кажете мнение. Нещо закъсвам най-вече във връзката Сием Реап-Виетнам хаха Я кажете къде ми предлагате да си взема 4 дни за плаж - докато съм в Сием Реап да го съчетая с нещо или да търся около Да Нанг нещо във Виетнам. Защото с цялото лашкане по пътищата, ще имам нужда от едни 3 дни релакс поне хаха и после айде пак 

Публикувано:

От Сием Реп до плажовете в Камбоджа са 12 часа с автобус, после лодка или почти 2 часа със самолет и после лодка. Оттам не знам как ще се прехвърлите във Виетнам. @Kaloyan89 да помага, че той е на място. Познанията ми за Виетнам се изчерпват с Фу Куок.

Публикувано:
8 hours ago, DaBo said:

Абе, човек, къде ти искаха паспорта? Честно, направо съм изумена от писанията ти... Ланкави е страхотно място, за алкохол в цяла Малайзия никога нищо не са ми искали... И сме си купували нон-стоп, и сме пили... и сме се напивали. И жените със забрадките едва ли правят впечатление на някой вече.

@Eva eva, питай, каквото искаш. За времето правилно си се ориентирала. Виж обаче дали има изгодни полети от Сингапур, че там няма кой знае какво изгодно.

Не е по темата, но...

Точно в Ланкауи ми го искаха, не че им го показах, щото ги нямах с мен. Не те знам какво и къде си купувала, но това е положението. 

Алкохола е забранен, сега до колко се спазва за местните, не знам. 

Пингвините облечени в морето ми бъркат в чакрите. Само 2 държави от много са ме издразнили до сега: Малайзия и Тайланд. 

• Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Алкохолът не е забранен в Малайзия. Остров Ланкави е безмитна зона и магазините за алкохол са безмитни магазини, като по летищата. При покупка на повече от позволеното количество, изискват документ. Идеята е да не се изнася към континенталната част контрабандно. 
Малайзия е мюсюлманска държава. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Аз съм празнувала нова година на Ланкави и в ресторанта ни казаха да си купим алкохол от съседния магазин, защото те не предлагат. Купихме си без проблем твърд алкохол и си пихме цяла вечер. След това си купувахме от всякави магазини още алкохол и бира и никъде не са ни искали паспорт. 

Не разбирам, ако на някого, някаква дестинация не му е харесала, защо трябва толкова настоятелно и категорично да вменява позиция. И квалификации, като "пингвини"  и "помияри", не мисля, че е мястото тук.  А и Ковид аз хванах в София.... , означва ли , че трябва да се изселя 🙂

@era123, дай малко по позитивно 🙂

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, Monika_Koko каза:

Аз съм празнувала нова година на Ланкави и в ресторанта ни казаха да си купим алкохол от съседния магазин, защото те не предлагат. 

Има халал хотели, където не предлагат алкохол. Предназначени са за мюсюлмани. Има такива и в Тайланд. Бях в такъв с едни приятелки в Краби и беше зор, но хората разбрани и ни даваха да си внасяме отвън разни бутилчици. 😜Като на местните острови на Малдивите. 

Добре е да се знае, че има такива хотели, за да няма изненадани после. 😉

• Харесвам 2
Публикувано:

В рамките на два дни, моето мнение се промени и  нещата започват да стават много сериозни заради отварянето на Китай и последиците. В момента е много грешно да се планира обиколка на няколко държави. С риск да ме набедят отново, че съм извадил кристалната топка, следя медиите из Югоизточна Азия и китайците предизвикаха вълна от събития. Предстоят важни срещи в Малайзия, Тайланд и други страни дали и какви ковид мерки да се върнат.

Най-големият проблем идва от това, че не искали да дискриминират Китай като други страни (Мароко, Италия) и можело да ги въведат за всички. Уверяват, че затваряния на бизнеси и граници не се предвиждат, но всеки без бустер и който не е ок да си прави тестове да следи много внимателно . Най-общо максимумът на мерките, който се обсъжда е дали да има изискване за ковид застраховка, ваксина/бустер, тестове бързи/пцр и връщане на маски. Да се надяваме , че няма да има нищо такова, но срещите предстоят. За Тайланд важната среща е днес по-късно. 

Ъпдейт: Докато пишех поста, излязоха успокоителни новини поне за Тайланд. Ще изискват ковид застраховка за страни, коити искат пцр тест на влизане. За момента това са Индия и Китай. Надявам се, никой не обсъжда да комбинира Тайланд с Индия тук. 🙂 Няма да се изисква ваксина. Официалната конференция е около 8 бг време, но изтичащата предварителна  информация винаги се е потвърждавала. 

• Харесвам 13
Публикувано:
1 hour ago, Monika_Koko said:

Аз съм празнувала нова година на Ланкави и в ресторанта ни казаха да си купим алкохол от съседния магазин, защото те не предлагат. Купихме си без проблем твърд алкохол и си пихме цяла вечер. След това си купувахме от всякави магазини още алкохол и бира и никъде не са ни искали паспорт. 

Не разбирам, ако на някого, някаква дестинация не му е харесала, защо трябва толкова настоятелно и категорично да вменява позиция. И квалификации, като "пингвини"  и "помияри", не мисля, че е мястото тук.  А и Ковид аз хванах в София.... , означва ли , че трябва да се изселя 🙂

@era123, дай малко по позитивно 🙂

Всеки има виждане за прятно изкарване  на дадено място. За мен са съм касичка на месните не е ок, особенно по начина им в Тайланд. Щото има и начин в Турция, дето с кеф им даваш пари. 

За пингвините, въпрос на мироглед. Знаех, че отивам в мюсли държава... и в други съм бил,....

Публикувано:

Много интересни идеи за зигзагообразни обиколки в района откривам в темата, сякаш подчинени на своя собствена логика и твърде далеч от географските карти...

Преди години направихме подобно пътуване с помощта на полковника (четете и попитвайте от опита на този човек, защото той наистина знае какво пише!), който помогна много с логиктикага. Основните полети бяха с катарците - мултисити с кацане в Банког и излитане от Ханой. Останахме няколко дни в Банког след което летяхме с Air Asia до Сием Реп. След тридневен трип в района взехме автобус до Пном Пен, където останахме една вечер. На следващата сутрин взехме автобус до Сайгон. Там останахме няколко дни и направихме трип по Меконг Делта. След това летяхме с виетнамските авиолинии до Хуе, откъдето имахме частен трансфер през Марбъл Маунтайн до Хой Ан. Там останахме три дни за отмора на прекрасен плаж. Върнаха ни до Хуе с трансфер през известният проход от едно популярно автомобилно предаване. В Хуе останахме две вечери и направихме трип до храмовете в района. После отново с виетнамските авиолинии летяхме до Ханой за още три дни, съчетани с еднодневн трип до Халонг Бей. Накрая се върнахме с прекачване в Банког и като цяло останахме много доволни от пътуването, като определено Виетнам остана в сърцата ни...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 23 часа, alexnpopova каза:

Не съм мн сигурна с тези множество полрти. Отиваш по 1 час по-рано поне. Бързаш и гледаш да не изтървеш самолет. Цялата ти организация на деня се върти между полетите. А и мъжът ми не обича да лети, въобще. Та и това ми е основно като изграждане на програмата. А автобуса между Бангкок и Сием Реап гледах че е 8 часа. После може от там към Хо Ши Мин полет. Или пък направо за Ханой, щом в Хо Ши Мин нвма какво да се види. Не знам, вече се омотах от цялото инфо 🤦‍♂️

Ще се възползвам от темата и ще попитам от къде взехте билети до Бангкок, търся от няколко дни и не ми излиза нищо по-евтино от 800 евро на човек, което май е доста за там. :)

Публикувано:
преди 10 минути , IBogdanova каза:

Ще се възползвам от темата и ще попитам от къде взехте билети до Бангкок, търся от няколко дни и не ми излиза нищо по-евтино от 800 евро на човек, което май е доста за там. 🙂

Погледни евентуално настоящото промо на  AirFrance дали ще ти свърши работа: 

https://wwws.airfrance.bg/search/open-dates?originCode=SOF&originType=CITY&tripType=ALL&cabin=ECONOMY&zoneCode=EUR&pax=1:0:0:0:0:0:0:0&cabinClass=ECONOMY&connections=SOF:C>BKK:C-BKK:C>SOF:C&bookingFlow=LEISURE&activeConnection=0

Публикувано:

За съжаление вече няма евтини билети до тая част на света (пък и до другите). 2017 до Бангкок имаше по 360 евро от западна Европа, 2019 вече бега по 450Е. Сега виждаш как са. 

Иначе нашия маршрут беше,  Сайгон, след това рейс то Пномпен. 8 дни с рейсове из Камбоджа. Връщане с рейс до Сайгон, полет до Хуе. Рейс до Хойан, спален рейс до Ханой. 

Полет до Сайгон, и от там за Европа. 

В момента не знам дали може да стане бюджетно, по-скоро не. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.