Прескочи до съдържание

Проблем при влизане в Мексико

jul

Препоръчани мнения

Причина има, не може до миналия месец всички щастливи хоп и влизат в Мексико и изведнъж, 27 човека (това са само българските граждани), айдееее марш обратно и то при отвратително унижаващи условия и обстоятелства, без РАЗУМНА причина.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В тази статия от преди месец пише, че румънците още декември са пращали писма с искане за обяснение от Мексико защо дузини техни граждани са третирани така на 19 и 20.12.2022. Кацали са в столицата и в Канкун. Според румънското Външно хората им са имали всички необходими документи, а на летището не са спазили стриктно разписаните правила като са им отказали достъп. От Мексико са казали, че в попълнените формуляри е имало несъответствия и системите им са дали известия за отказване на достъпа до страната. Пише също, че и преди е имало много такива, говорят за случаи през февруари 2021. Мексиканците тогава отговорили, че системите им известили, че пътуващите са свързани с организираната престъпност. 

Бележка: преразказвам статията в мексиканското издание, по никакъв начин не казвам, че действително хората са били свързани с престъпления. Личното ми мнение, е че мексиканците чупят тъпомера.
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Другата събота и ние със семейството и с малко дете на 10 години летим за там. Като пристигнем ще дам инфо как е минало. Дотогава  следя темата.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Не, че нещо съм компетентна по въпроса, но адски се ядосах на нашите външни служби след коментарите тук. Как пък веднъж не си направиха труда да вдигнат малко шум и да защитят правата на гражданите, с чиито пари се издържат мисиите ни в чужбина!? Какви са тия олигофренски отговори от тяхна страна? Мексиканците пък за какви са се взели? Докато са предимно на издръжката на картелите, ако обичат да не тероризират семейства с малки деца и туристи като цяло!

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , Marusinka каза:

Не, че нещо съм компетентна по въпроса, но адски се ядосах на нашите външни служби след коментарите тук. Как пък веднъж не си направиха труда да вдигнат малко шум и да защитят правата на гражданите, с чиито пари се издържат мисиите ни в чужбина!? Какви са тия олигофренски отговори от тяхна страна? Мексиканците пък за какви са се взели? Докато са предимно на издръжката на картелите, ако обичат да не тероризират семейства с малки деца и туристи като цяло!

Не им се ядосвай на външните ни служби. Освен претенции, тези служители трябва да имат и адекватни условия на работа, конкретни наредби и държава с ясна външна и вътрешна политика зад гърба си.

По повод първата стачка на дипломати, четох коментар на Георги Милков, единствения журналист, чийто материали следя:

Цитат
След 25 години професионално общуване с Министерството на външните работи, имам повече приятели дипломати, отколкото журналисти. Заедно сме били и в ужасно трудни, и в радващи сърцето моменти. По много причини дипломатическата служба на България ми е скъпа. Затова случващото се там ме вълнува.
Започналата първа в историята дипломатическа стачка смути мнозина. Включително и хора от службата. Дали е редно, това ли е правилният начин, сега ли е точният момент? Защо да се спират заверките и консулските услуги на гражданите, не може ли дипломатите да стачкуват като например спрат да пишат опорни точки и становища за политическото ръководство на страната? И още стотици подобни въпроси.
Но както всички знаете, политическото ръководство на държавата се влияе само от обществен натиск, а не от липса на опорни точки и справки. Колкото повече обществен натиск, толкова по-голям шанс да се реши даден проблем. А проблемът във Външно е като огромен цирей, който е набирал много дълго време.
Хората често смятат дипломатите за надути лентяи, които с държавни пари живеят царски в чужбина и рядко са склонни да помагат на сънародниците си зад граница. Още по-често сме свикнали да възприемаме външната политика на страната само като едно консулско гише. И толкоз! Но именно този крив образ и отделни лоши примери от дипломатическата практика са в услуга на безцеремонното неглижиране на работата на Министерството на външните работи през годините.
Днес средната работна заплата там е 1400 лв. чисто. Най-ниско платеното министерство в страната. А изискванията са най-високи. Магистърска степен, поне два чужди езика, работи се с класифицирана информация...
Въпросът е как хората да разберат, че работата на дипломатите е важна за националната сигурност, за суверенитета и имиджа на страната и затова не могат да бъдат изоставени да мизерстват. Мога само да симпатизирам на тези млади хора, които са решили да се борят не само с предразсъдъците на обществото и създадения крив образ на дипломата, но и със собствената си система, която с времето се е самооплела в безумни вътрешни наредби.
Да ти намалят мижавата заплата в левове, когато заминаваш на мандат, и да те осигуряват за пенсия точно върху тия още по-мижави пари?! Или пък да ти дават 240 лв на година за "представително облекло", но трябва да върнеш част от тази сума, ако в рамките на годината заминеш в чужбина?! А най-накрая, като отидеш на бленувания мандат зад граница, да установиш, че с "големите пари" в долари или евро, които получаваш, можеш спокойно да се запишеш за социални помощи в приемащата страна, защото си под прага на нормалния живот. За здравни осигуровки няма да споменавам. Чудя се на всички дипломати, как са търпели толкова? Това е безумно и някой трябваше да го изкрещи на всеослушание.
Във всяка система има изключения, но тук става дума за масовата практика в дипломатическата служба на България. И в тази мъка не са само младите дипломати, а всички от аташето до посланика. Защото проблемите са общи, макар че всеки е свободен да се спасява поединично. Няма как млади хора да дойдат да работят в МВнР при тези условия. А сегашните посланици, като се пенсионират, ще се наложи заради малките си пенсии да се върнат и да доработват като редови служители. И така, докато всичко се изчерпа. Ако не се вземат спешни мерки, след още 25 години съвсем няма да има какво да спасяваме.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Съгласна съм с Георги Милков относно задграничните ни служители. Но това се отнася само за редовия персонал. Висшия ешелон си папка и си вее шапката, те нямат нищо общо с незнайните бюрократи опитващи се да оцеляват с наистина неадекватни заплащания. Но в криза като тази, висшите емисари в чужбина взимат решения и се ангажират, както е ясно в случая, отново нищичко няма да се направи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Lindt каза:

Не им се ядосвай на външните ни служби. Освен претенции, тези служители трябва да имат и адекватни условия на работа, конкретни наредби и държава с ясна външна и вътрешна политика зад гърба си.

По повод първата стачка на дипломати, четох коментар на Георги Милков, единствения журналист, чийто материали следя.

Разбирам го това, нека стачкуват и получат адекватно възмездие за труда си. Но айде като са наети за дадена работа при условия, на които са се съгласили предварително, да си я вършат както трябва. Ставала съм жертва или свидетел на безброй случаи на арогантно, некомпетентно и незаинтересовано отношение от страна на тези служители, което не може да се оправдае по никакъв начин.

• Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 6 часа, FlyTraveler каза:

Не мога да си представя, че на летището в Канкун служителите не говорят английски. Винаги съм комуникирал там на английски. Човекопотока е предимно от чужденци. Това с резервациите е някакъв предтекст. Има нещо зад това, някаква кампания тече.

Трябва да се провери дали се случва и с туристи от други националности и ако да, от кои..

Говорят английски когато им отърва

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Marusinka каза:

Познавам немалко хора от Външно и мнението ми е, че не трябва да се разчита на тях за абсолютно нищо. Така като гледам как са се 'разписали' и по този въпрос, май наистина е така.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 34 минути , EmoKrastev каза:

Говорят английски когато им отърва

Точно така, там говорят английски. Да не говорим, че са длъжни да осигурят преводач. Но не им отърва. Виж, в Богота на летището наистина не говорят или поне не говориха преди няколко години.

Външно М няма какво да направят. Колкото и да се ядосваме, всяка държава сама решава дали да допусне някой на своята територия. Друга е темата, че това е много тенденциозно. Да видим дали няма да пускат американци, канадци или братята латиноси. Да, да, ама не. Тях не ги пипат. Такива държави не играят по правилата, за съжаление.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

По повод първата стачка на дипломати, четох коментар на Георги Милков, единствения журналист, чийто материали следя:

Аз бих препоръчал на Георги Милков да отиде в МВнР по работа, да бъде приет от "специалистите" там и после да си преработи мнението. По-некомпетентни хора няма никъде. А за отношението им към хората, при което и таксиджия може да с изчерви, няма да говоря.

И не, не заплатите са им проблем. Недостатъчно възнаграждение не е оправдание за просташко поведение. А и всички сме чували за бонусите по министерствата. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Дали говорят Английски властите не знам, ама не мисля, че са длъжни...по-скоро посещаващият държавата трябва да знае езика им. В Иран примерно човека не знаеше Английски и не можехме да се разберем, но това не му попречи да напише на едно листе нещо, да ми го даде и да ми покаже със знаци къде да отида....Та разбрахме се де, ама желанието е важно.

Да откажат влизане в страната могат и не са длъжни да обясняват, но като стане практика определено трябва да се повдигне въпроса на дипломатическо ниво.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Имам приятели, работещи в гранична полиция в БГ. Та на тях им изискват освен висше образование и поне един западен език. Два са предимство. Но пък съм виждала 3-ма преводачи от/на китайски на летището в Хюстън. Ние кацнахме след 2 полета от Китай, та постояхме 2 часа и наблюдавахме процеса - служител вдига ръка и който преводач е свободен, отива да превежда. Тези хора не се спряха, докато не минаха всички китайци. Точно е въпрос на желание и добронамереност от страна на домакина. В случая нашите дипломати ще получават един и същ отговор - не изпълняват условията за влизане в страната. А и от самолет се вижда, че има проблем.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 44 минути , boogy83 каза:

Дали говорят Английски властите не знам, ама не мисля, че са длъжни...по-скоро посещаващият държавата трябва да знае езика им.

Ако те не са длъжни да говорят Английски, то и аз не съм длъжна и няма как да владея езиците, които се говорят във всяка държава, която посещавам с цел туризъм. В конкретиката на случаите, които обсъждаме, преводачът смятам е задължителен.

Относно документите, които се изискват за представяне пред граничните власти от Посолството в Мексико ми писаха, цитирам: 

"Това, което трябва да имета като документи, съгласно изискванията на законодателството на Мексико е: копие от предплатена хотелска резервация и билет за обратно връщане. Всичко останало е въпрос на решение на мексиканските миграционни власти.

Embajada de la República de Bulgaria 
Paseo de la Reforma 1990
Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo
C.P. 11000, México, CDMX

Teléfonos y fax: (+52 55) 55963295, 55963283"

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 5 часа, chandni каза:

Отговорът, който получих току що от Посолството ни в Мексико:

/cdn-cgi/mirage/a8b1b262cb12ff9f469eddd8996b86b12f5fff7c125d2d6aea81fee119efbfc5/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2023_01/IMG-4623f79be10b245c045bd1f595d10704-V.jpg.7ea91bc6f2db4aedb84c1dfc62bbcee7.jpg

Само не знам как ще се свържа с тях, като ми приберат мобилния телефон. 😐

Ами даваш телефона на посолството на приятел и ако не му звъннеш до определено време да му кажеш че всичко е ок, той да звъни на посолството и да ги вдига по тревога

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 54 минути , DaBo каза:

Външно М няма какво да направят. Колкото и да се ядосваме, всяка държава сама решава дали да допусне някой на своята територия. Друга е темата, че това е много тенденциозно. Да видим дали няма да пускат американци, канадци или братята латиноси. Да, да, ама не. Тях не ги пипат. Такива държави не играят по правилата, за съжаление.

То е ясно, че срещу това кой е допуснат няма какво да се жалваме. Но да ти вземат телефона, паспорта и да те държат изолиран, без информация, НЕ е нещо което трябва да се допуска. Тези хора не са наркотрафиканти, да не ти дават достъп до телефон до твоето посолство, това вече е скандалното. Това е работата на Външно, да кажат, че такова отношение е неприемливо и да заплашат с мижава нота на недобросъвестност примерно. 

Те обаче, не. Съветват просто да не се пътува до там и ако те задържат да настояваш да има се обадиш. Те хората 4 дена или 4 часа, не са настоявали ли? Неадекватна и противна позиция е това.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 минути , EmoKrastev каза:

Ами даваш телефона на посолството на приятел и ако не му звъннеш до определено време да му кажеш че всичко е ок, той да звъни на посолството и да ги вдига по тревога

Да, май ще ангажираме сестрите в САЩ с тази задача заради часовата разлика. :girl_cray2:

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , chandni каза:

Да, май ще ангажираме сестрите в САЩ с тази задача заради часовата разлика. 

Това май засега е най-удачния вариант, ако мексиканците продължават своеволията. Разбра се,че консула ни там или негов помощник е достатъчно съвестен и реагира.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , УФСЪ каза:

То е ясно, че срещу това кой е допуснат няма какво да се жалваме. Но да ти вземат телефона, паспорта и да те държат изолиран, без информация, НЕ е нещо което трябва да се допуска. Тези хора не са наркотрафиканти, да не ти дават достъп до телефон до твоето посолство, това вече е скандалното. Това е работата на Външно, да кажат, че такова отношение е неприемливо и да заплашат с мижава нота на недобросъвестност примерно. 

Те обаче, не. Съветват просто да не се пътува до там и ако те задържат да настояваш да има се обадиш. Те хората 4 дена или 4 часа, не са настоявали ли? Неадекватна и противна позиция е това.

Скандално е, не казвам, че не е. Просто държавата-домакин е такава.... Сигурна съм, че няма да им дадат никакво обяснение или ще им предоставят някакво съдействие. Достатъчно съм поживяла из тези географски ширини, за да им знам номерата и манталитета.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

За съжаление, не изпращаме милиони туристи в Мексико да можем да извием ръце. Дреме им за едни няколкостотин човека годишно. Като стане нещо с китайци, изобщо няма нужда да се намесва дипломацията. В Тайланд преди няколко години бяха направили гаф с китайски туристи и като резултат даваха безплатни визи за една година за всички, и ние облажихме тогава.  

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Тъй като се върнахме от Мексико преди 3 дни, давам инфо от нашя полет. При кацането в Канкун на изхода на ръкава чакаха 3 гранични служители, които събраха паспортите на всички, които не бяха испанци (полета е Мадрид - Канкун). След което ни отведоха към паспортен контрол на две отделни гишета. Дълго и мудно проверяваха. Когато дойде нашия ред - аз, съпругът ми и 9 годишната ни дъщеря се започна един разпит - основно към мен. Първо много се впечатлиха, че съм ходила в Египет, Камбоджа, Тайланд, Виетнам, но най-много ги впечатли Египет. 100 пъти питаха какво съм правила там. После обстойно разпитаха къде и какво работя, чак пък и от колко време работя в тази фирма. Колко време планираме да прекараме в Мексико и дали това е първото ни посещение. Към мъжа ми интереса беше по-вял. След това служителката, която се занимаваше с нас, взе ваучера и каза, че е необходимо да го обсъди и провери със супервайзора си. Изчезна някъде с документите и след 3-5 мин дойде и каза, че сме ОК. 

• Харесвам 14
  • Шок 7
  • Благодаря 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
На 25.01.2023 г. в 22:38, Juliaaa каза:

взе ваучера и каза, че е необходимо да го обсъди и провери със супервайзора си.

За ваучер за пакетно настаняване от туроператор ли става дума?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 25.01.2023 г. в 22:41, chandni каза:

За ваучер за пакетно настаняване от туроператор ли става дума?

Да, в него са описани полетите, имена, номера на паспорти и точното име и място на хотела. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

МалИИИ, какво им става на мексиканците? Какви са тези разпити? В паспортите имахме работните визи от Малайзия и Украйна, а идвахме с полет от Хюстън.... Нито провериха, нищо, но това беше преди ковид. Супер неприятно е това сега!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , DaBo каза:

Скандално е, не казвам, че не е. Просто държавата-домакин е такава.... Сигурна съм, че няма да им дадат никакво обяснение или ще им предоставят някакво съдействие. Достатъчно съм поживяла из тези географски ширини, за да им знам номерата и манталитета.

По скандално е че нашите дипломати ще паднат до тяхното ниво. От латиноамериканците очаквания няма. Има от Българска страна.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.