vino4erpec Публикувано: 3 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2023 Само да допълня, че Револют върви навсякъде, където приемат карти. Имат малко проблеми, докато настроят pos-терминалете за безконтактно плащане. С Револют платихме хотелите в Мексико сити и Пуебла, както и панорамната площадка на Torre Latinoamericana в Мексико сити. 3 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 4 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 4 февруари, 2023 Днес щяхме да ходим към Плая Кармен, но се отказахме понеже видяхме преди два дни, че е супер туристическо и плажовете бяха най-зле. Решихме да идем до парка Sian Ka'an след Тулум. В списъка на ЮНЕСКО е от 1987год. Не го разследвах супер подробно, но ми се стори добра идея. На влизане в парка взимат по 10лв на човек. Основния път е като провлак и е 40км - черен път. Обаче под черен да се разбира зверски дупки пълни с кал. Кара се на първа и полусъединител поне в 50% от времето. Викам си нищо, ще търсим топ плажовете. След 1 час стигнахме до средата или минахме макс 20км и се отказахме. Спряхме на няколко места и всичко е пълна трагедия. Не знам как може да се взимат пари, мястото да е в ЮНЕСКО и да е такава кочина. Плажовете не са чистени никога. Всичко представлява смес от боклуци, пластмаси, разпаднати коли и т.н. и много изгнили водорасли, чак ми стана жал за птиците и животните. Това е най-голямото падение и не съм очаквал да видя нещо такова наричащо се парк. Сега пак чета и виждам, че някой хора си го харесат! Аз видях на едно място едни бунгала по средата на тази кочина и хората си седяха в средата и си ядяха и пиеха доволни. Като цяло в Мексико си е сериозна мизерия почти навсякъде извън разните комплекси и резорти. Навсякъде имат табели за глоби и да не се хвърлят боклуци. Ето нагледно от парка на Юнеско! 7 9 3 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 5 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2023 Ей, значи така щяла да изглежда нашата улица край реката, ако имахме палми 🤭 8 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 5 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2023 преди 22 часа, Alexander каза: Навсякъде имат табели за глоби и да не се хвърлят боклуци. И ние имаме табели, но и на нас не ни пречи да творим кочинки тук-там. До светоусещане си е. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 6 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 6 февруари, 2023 Относно водораслите питах спасители и чистачи на водорасли кога и колко има. Най-малко имало ноември и декември. Сега имаше няколко дни с повече, но април-май имало много повече. 6-8 год бил цикъла им и до 2 години щели да намалея. 4 Връзка към коментар
maiche Публикувано: 6 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2023 @Alexander, шофьорската книжка трябва ли да е международна? Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 6 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 6 февруари, 2023 преди 2 часа, maiche каза: @Alexander, шофьорската книжка трябва ли да е международна? Не трябва Бях питал предварително 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 6 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 6 февруари, 2023 Последният следобед си бяхме на нашия си плаж в Тулум. Даже измрънках намаление за паркинга след втория път 20лв. Нямаше водорасли почти. На обяд успяхме да хапнем в най-известната кръчма Taqueria Honorio Lechón. Работи само до 15 часа и има доста народ. голяма е и не се чака много. всичко е топ, такаси и друго от свинско, малко прасенце, говеждо и други. Домашен десерт, всичко е 10 от 10. плащаме само кеш. Супер цени натурален портокалов сок 1/2л е само 4лв. Интересно е, че еспресо на това място е 4лв! Май за по-малко няма в Мексико. 1 топка насипен сладолед 10лв също е фрапиращо за мен. Като заключение поне за нас Мексико е бита карта, не бих се върнал никога. Като цяло силно надценена дестинация си остава за нас, изцяло поамериканчена. Не е лошо, но не е това което очаквах, а ценово изобщо не се връзва. има и евтини места, но са от този сорт, често на 50 или 100м от лъскавите Човекът който управлява апартамета в Тулум, в който бяхме също потвърди моите виждания. За последните 2-3 год станало много по-скъпо и модерно. над 50-60% от всички туристи са от С Америка. В Тулум 50% били вързани за тока нелегално, това по думите на хоста. Затова редовно изгарят уреди, напрежението варирало между 100 и 140в! С полицаи не сме имали никави проблеми, на два поста спряхме, но нищо повече, казаха напред. има страшно много полиция и военни, с леко картечници в камионите като по филмите. Усеща се много сигурно навсякъде където бяхме. 14 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 6 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2023 @Alexander, доколкото знам купуваш предварително eSIM Airalo, но мрежата на кой мобилен оператор използвахте и доволни ли сте от покритието? Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 7 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 7 февруари, 2023 преди 6 часа, chandni каза: @Alexander, доколкото знам купуваш предварително eSIM Airalo, но мрежата на кой мобилен оператор използвахте и доволни ли сте от покритието? Доволен съм много, нямаше проблеми. за Мексико е супер, защото есимът на Airalo ползва три оператора! дъщеря ми имаше физическа и не видях разлика. 4 1 Връзка към коментар
DaBo Публикувано: 7 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2023 Ще използвам темата ти, за да препоръчам заведения в Плая дел Кармен. Едното изглежда като барака пред струтване, но пилето е уникално. El Fogon - такоси и т.н https://www.facebook.com/ElFogonPDC El Chuleton - такоси и т.н. http://elchuleton.com.mx/ Asadero el pollo - печено пиле http://asadero-el-pollo.restaurantwebexperts.com/ И на трите се чака на опашка, в последния се плаща само в брой. И ако ви е писнало от местна храна, този италиански е мноого добър: Osteria de Roma https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g150812-d16708930-Reviews-Osteria_De_Roma-Playa_del_Carmen_Yucatan_Peninsula.html Нямахме резервация, но ни казаха да поизчакаме малко, като ни дадоха по един коктейл и след 20-на минути ни настаниха. 7 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 7 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 7 февруари, 2023 О и аз ядох в Тулум добро пиле на въглища, то друго няма де. малки пилета, вероятно макс по 1 kg El pollo bronco 3 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 9 февруари, 2023 Още малко информация, която забравих да напиша. Още като взимах колата под наем, ме посъветваха да НЕ нося паспорт с мен, направих само снимки, но никой не ми иска нищо никъде. Също, ако ме спре полиция и нещо се заяде, да им звънна на тях, но нямаше такива проблеми. Депозита го върнаха пред мен и ми дадоха бележка. След като се върнах в София звъннах в банката, пратих им мейл със снимки и го освободиха на деня, иначе пишеш, че ще е блокиран още 40 дни! По магистралите им има постоянно големи рекламни пана с надписи от сорта - половината от хората в този рай, живеят в бедност - хората са бедни, не защото искат - 6 от всеки 10 младежа не ходят на училище, не защото не искат и доста други от сорта Не знам каква им е целта, още повече, че са на испански, може да е някоя партия, но нямаше нищо друго освен тези надписи. През седмицата има доста трафик, от Канкун централната част до летището е над 1 час. В същото време от Плая дел Кармен до летището е пак толкова, защото летището е преди Канкун. Събота и неделя има в пъти по-малко трафик. За кръчмите и бакшишите съм писал, бях срещал инфо в испанските форуми, че някои слагат бакшиш в сметката 10-15-20% автоматично и хората не виждат и дават още. Обикновено ограждат на бележките с химикал, че сметката е без бакшиш и чакат за 20%, но само един път имаше пререкания-описал съм го случаят назад. Аз лично им давах до 8-10% максимум, като закръглях на някаква сума, толкова дават испанци и други, които съм чел. Американците са друга бира. Гледайте внимателно за цени, едно и също нещо може да е на двойна или тройна цена през 100м буквално, важи и за големи магазини, там са точно х2 цените. Също питайте за подробности за всяка услуга и цена какво точно включва, че казват едно или не казват всичко и после се оказва, че не е това което сте разбрали и има разправии, лично с мен нямаше, но другите магеланци с които се засякохме са имали такива моменти. Някои хора от вътрешността на страната говорят маянски (според гугъл така се казва) на испански е mayo , не знаех, че се използва и до днес, чух няколко пъти и понеже нищо не се разбира разпитах и потвърдиха. 7 1 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 12 февруари, 2023 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2023 На 3.02.2023 г. в 13:57, Alexander каза: Най добре е да се плаща с карта където може и където не надуват цената-масово слагат 5%, но вчера видях и 10% или теглене от банкомат. Тези допълнителни 5% или 10%, които слагат при плащане с карта, отнасят ли се и до заплащане на хотелско настаняване? На 3.02.2023 г. в 13:57, Alexander каза: по бюрата не е много добре да се сменят долари, едно че се губи като се купуват и второ курса не е много добрe Повечето взимат в пъти повече или поне които пробвахме-10-20лв за 300-400лв Тези 10-20 лв., които споменаваш, някаква такса на чейндж бюрата ли са? Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 12 февруари, 2023 Автор Сподели Публикувано: 12 февруари, 2023 Не съм плащал хотели, но предполагам, че нямат както са по-големите магазин и кръчми. тези 10-20лв е при теглене с Револют, писах на кои банкомати е най-добре. когато бяхме курса беше 1долар 19песос, по бюрата вървеше 17,50-18,00 като 18,00 беше най-добрите курс и се срещаше рядко. на летището имаха курс 18,30-18,40, но беше на друг терминал и не ходихме до там. най-изгодно остава плащане с карта, ако няма такса или теглене от банките които писах. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега