Прескочи до съдържание

Мексико - кратък очерк

vino4erpec

Препоръчани мнения

Здравейте,

Публикувам кратък очерк от току-що приключилото ни пътешествие в Мексико:

1. Кацане в Мексико сити на 24.01.2023 в 03:00 с полет на Търкиш от Истанбул - огромна опашка на паспортен контрол, щателен разпит и проверка на документи, какво ще правите в Мексико; колко дни ще седите; може ли билетите за излизане от Мексико; как ще стигнете до Канкун; къде ще спите; може ли да видя резервации за хотелите по маршрута???? За щастие, повечето резервации ги имах разпечатани, за тези, които не бях, служителят съдейства да се вържа към wi-fi и му ги показах на телефона.

2. Хотели в Мексико сити, Пуебла, Оахака, Мерида, Канкун - от официалните сайтове на хотелите, от Booking и от Hotels.com. Никакви проблеми, в Оахака даже се настанихме към 22:00. Имайте предвид, че поради мерки за сигурност, масово хотелите в Мексико настаняват до 18:00, след това може и да не ви чакат. Хотелите навсякъде се заключваха нощно време. Плащахме кеш с песо купено още от България, а Мексико сити и Пуебла - с Револют.

3. Пари - запасихме се с кеш още от София, имахме и долари, тях ползвахме само да доплатим хотела в Канкун и за такси от хотела в Канкун до летището. Навсякъде сме плащали в кеш, само гореспоменатите хотели и Torre Latinoamericana в Мексико сити - с Револют.

4. Сигурност - в началото имаше малко вътрешно напрежение, но още първата вечер притесненията ни се изпариха. Разхождали сме се пеша по тъмно навсякъде, не сме имали никакви проблеми, но в Мексико сити вечер бяхме в района на Zocalo до Palacio de Bellas Artes. Common sense, естествено, не е излишен. Много внимавайте в метрото в Мексико сити, аз такова нещо никъде не бях виждал, много народ, бутане, ръгане, ходиш накъдето те лашка вълната. В Пуебла, Мерида, Оахака сме седели навън до късно вечерта, с чантички преметнати през рамо - никакви притеснения.

Следва продължение.....

• Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар

5. Придвижване в Мексико сити - метро, метробус и трен лигеро до Xochimilco. Купувате си карта още от метросганцията на летището, зареждате я с колкото прецените и шапка на тояга - важи за абсолютно всички форми на транспорт, системата автоматично си удържа цената на пътуването, 5 песо за метро, 6 за метробус, 3 за трен лигеро. Няма дневни карти, всяко пътуване се плаща отделно. Максимално може да се заредят 120 MXN в картата, пак от мерки за сигурност. 

6. Теотиуакан - хващате метрото до Autobuses del Norte и оттам бус до пирамидите, 120 MXN return. 

7. Таксита - от CAPU в Пуебла до хотела в центъра, официално такси от автогарата за 93 MXN, това в 21:30. На следващия ден такси извикано от хотела до CAPU за 90 MXN. Автогарата е на 4 км от центъра, който си е правил сметка да хваща градски транспорт, да си избие всякакви такива мисли от главата, намира се в такъв район, че и денем не бих минал оттам. Такси от хотела в центъра на Оахака до летището за 250 MXN. Извикаха ни го от хотела в 6:00,за няма и 5 минути дойде. Такси от хотела в Канкун в Zona Hotelera до летището за 35 USD, също извикано от хотела, дойде за 5 минути. Общо взето, никакви проблеми с такситата. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

8. Придвижване в страната - автобуси на ADO по маршрут Мексико сити - Пуебла, Пуебла - Оахака и Мерида - Канкун. Изключително точни и удобни, вземете си връхна дреха с вас, защото въобще не пестят от климатици. Всички билети купени предварително online. Вътрешен полет Оахака - Мерида с Volaris. Всичко точно. 

Кола под наем от летището в Мерида - имах предварителна резервация към MexRentacar, 69 USD за 3 дни, базов пакет, трябваше да блокират 10000 песо депозит. Почна се едно учудено разглеждане на новия ми паспорт, старият изтече миналата година. Следва диалог:

Служителка (тя) - за първи път ли ще карате кола в Мексико? 

Аз да

Тя - имате ли друг паспорт? 

Аз - не, защо, проблем ли има? 

Тя - паспортът Ви няма една година. 

Аз - естествено, старият изтече, този е нов. 

Тя - ами това е проблем, имате ли друг документ? 

Аз - да, ето Ви БГ лична карта от 2020 и шофьорска книжка също оттогава, а паспжртът е документ с 5-годишна давност, все някога изтича, пък и в крайна сметка Вас Ви интересува шофьорската книжка да е с повече от година издадена. 

Тя - разбирам, но трябва да питам моя мениджър. 

Ходи, разправяха се, връща се - ами каза добре, ама с пълна застраховка. 

Аз - колко ще струва? 

Тя - 3807 песо и пълен резервоар подарък. 

Та, така, пълен абсурд, ама нямах избор и я взех на тази цена, освен това и 1500 песо депозит. Обявените цени по сайтовете са в USD, но на място ги обръщат в песо по нелепия курс от 21 песо за долар. 

Бензинът струва 22-23 песо за литър. 

9. Храна - това е едно от последните места в света, където ще умреш от глад. На всяка крачка някой нещо готви. Уличната храна е вкусна и евтина, ресторанти много и каквито искаш, цените са като в България. 

10. Цени на туристическите обекти - Музеят по антропология в Мексико сити 90 ресо, Фрида Кало 250 песо, задължителна предварителна резервация, Торе Латиноамерикана в Мексико сити 180 песо, Теотиуакан и Монте Албан по 90, Ушмал 499 песо, 90 е входът, 409 са щатска такса за Юкатан, плащат се на две отделни каси и съответно има две проверки, Чичен Ица 614 песо, има отделни каси за плащане в кеш и с карта, бяхме на касите в 8:30,чакахме поне половин час за билети. Trajinera в Xochimilco - плаващите градини chinampas, аз и жена ми и един колумбиец платихме общо 1000 песо за цялата лодка зо два часа. 

Това е, доно на някой да е полезно! 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Благодаря за информацията, която си споделил! Отделих я в самостоятелна тема, за да не се размива темата с бързите въпросчета. И ако някой търси подробности около пътуването ти, да зададе въпросите си тук. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, vino4erpec каза:

Фрида Кало 250 песо, задължителна предварителна резервация

Колко дни преди посещението си закупихте билетите онлайн?

А в Сочимилко при разходката с trajinera плащали ли сте и на мариачи? 

Връзка към коментар
преди 1 час, muchachote каза:

Да, точно за тези трахинери си говорим 🤩

Първоначално ги пренебрегнах, но на второ четене ми се струва интересна една такава разходка по каналите. Пък и с тези пъстри лодки биха се получили добри кадри.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

По повод последните истории на българи, които са били затваряни в тъмни стаички при вас е минало сравнително добре доколкото чета. Имаш ли наблюдения как е минало при други българи на самолета?

Връзка към коментар
преди 4 минути , t_petkov каза:

По повод последните истории на българи, които са били затваряни в тъмни стаички при вас е минало сравнително добре доколкото чета. Имаш ли наблюдения как е минало при други българи на самолета?

В тази тема няколко човека, пристигнали в Мексико без участието на турагенции, писаха как е било при тях:

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, chandni каза:

Колко дни преди посещението си закупихте билетите онлайн?

А в Сочимилко при разходката с trajinera плащали ли сте и на мариачи? 

Здравей, за Фрида Кало около 10-на дни по-рано. В  Хочимилко/Сочимилко (не знам кое е правилно) не сме наемали мариачи, но няма проблем да вземете, буквално във всяка втора лодка са, пазарите ги, докато се возите и те се качват при вас. Ценоразписът е на песен, за една май беше 150 песо, може да вземете пакет няколко песни на по-изгодна цена🤣. За лодката, цената е за цялата лодка, независимо колко души сте, 600/ час, ние за два часа платихме 1000, затова е хубаво да намерите други хора да си разделите цената. Масово така правеха на Чичен Ица за официалните гидове.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, t_petkov каза:

Здравей , на полета от Истанбул до Мексико сити не видяхме други българи, чак в Чичен Ица срещнахме двойка , пътували от Франкфурт до Канкун. Не са имали проблем на влизане, но жената е била много притеснена преди да тръгнат, даже водила комуникация с посолството в Мексико какво да прави, ако ги задържат на летището и им отнемат телефоните, но не получила адекватен отговор. Другите българи, които срещнахме бяха група от над 10 души на  check-in на летището в Канкун за полета до Истанбул, не са имали проблем.

В тази връзка имахме и горчив опит, с въпросната голяма група на летището в Канкун установихме, че полетът ни от Истанбул до София на следващия ден е отменен заради лошо време. В Канкун ни издадоха бордни карти само до Истанбул. На следващия ден (6 февруари) на летището в Истанбул, още в транзитната зона, преди паспортен контрол, вкупом отидохме на Transfer desk на Търкиш и на всички преиздадоха билети за 7-ми, дали са излетели - не знам. Ние с жена ми трябваше на всяка цена да сме в София на 6-ти вечерта и ни издадоха билети Истанбул -Мюнхен -София , та след 28 последователни часа по летища и в самолети, в 23:30!на 6-ти си бяхме вкъщи…..

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@vino4erpec, a можеш ли да споделиш ресторантчета по маршрута, които са ви допаднали като вкусови качества. Особено в Mérida - тогава имаме годишнина от сватбата и трябва да намеря нещо подходящо. Мерси. :girl_smile:

Връзка към коментар

Горещо препоръчвам  Chaya Maya в Merida, хубав ресторант и страхотна храна, подходящ за повода, който имате. Los Bisquets Obregon до централния площад също предлага страхотна храна, но е прекалено обикновено за такъв хубав повод. В Мексико сити заведението (не помня името) в Casa de Azulejos е култово, определено ще ви хареса. Виж и Polanco за топ 50 в света ресторанти, ние така и не отидохме до там.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 7.02.2023 г. в 7:57, vino4erpec каза:

Сигурност - в началото имаше малко вътрешно напрежение, но още първата вечер притесненията ни се изпариха

Притесненията ми са относно фотоапарата, обективите, GoPro-то, които носим, защото много държим на снимките и е немислимо да снимаме само с телефони. Особено в Мексико Сити не знам доколко ще е здравословно да разнасяме голям фотоапарат. За другите градове сякаш ще ми бъде малко по-спокойно, но в CDMX можем да минем на варианта снимане навън с GoPro заради компактните ѝ размери. 

Връзка към коментар

@chandnii, как мислите да стигнете до Ушмал?

Сещам се за нещо много важно, ако ходите до Теотиуакан - преди да се качите на автобуса, уверете се, че ще спре на порта 1. Така ще изходите разстоянието до пирамидата на луната, която е до порта 3, ще излезете оттам и ще си хванете автобус наобратно към Мексико сити. При нас автобусът мина през селото и отиде директно на порта 2, където ни стовари тези за Теотиуакан. Така се наложи разстоянието между порта 2 и порта 1 да го минем два пъти (2-1-2-3), което е допълнителен половин час ходене в жегата, а и излишна загуба на време. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , chandni каза:

Притесненията ми са относно фотоапарата, обективите, GoPro-то, които носим, защото много държим на снимките и е немислимо да снимаме само с телефони. Особено в Мексико Сити не знам доколко ще е здравословно да разнасяме голям фотоапарат. За другите градове сякаш ще ми бъде малко по-спокойно, но в CDMX можем да минем на варианта снимане навън с GoPro заради компактните ѝ размери. 

Аз снимах единствено с iphone. Фотоапарат не взех поради същите съображения. Реших да не се набивам излишно на очи. Да не те плаша, но хора с големи фотоапарати не съм виждал, специално в Мексико сити, нататък няма проблем. В началото карахме само на селфита, след това вече си давах телефона даже на местни да ни снимат. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , vino4erpec каза:

@chandnii, как мислите да стигнете до Ушмал?

Сещам се за нещо много важно, ако ходите до Теотиуакан - преди да се качите на автобуса, уверете се, че ще спре на порта 1.

При нас автобусът мина през селото и отиде директно на порта 2, където ни стовари тези за Теотиуакан. 

За Усмал ще тръгнем от Мерида ADO Centro Histórico TAME. Намерих информация, че има автобус, който тръгва от Sala C, а билетите се купуват от каса на Ado или Oriente.

Уточнението за  Теотиуакан е изключително полезно. Благодаря! Точно този момент с портите ми беше мъгляв. На едно място пишеше, че автобусът спира на Puerta 1, а на друго - на 2. Ще го имаме предвид. Явно трябва да поискаме от шофьора да спре на  Puerta 1.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , chandni каза:

За Усмал ще тръгнем от Мерида ADO Centro Histórico TAME. Намерих информация, че има автобус, който тръгва от Sala C, а билетите се купуват от каса на Ado или Oriente.

Уточнението за  Теотиуакан е изключително полезно. Благодаря! Точно този момент с портите ми беше мъгляв. На едно място пишеше, че автобусът спира на Puerta 1, а на друго - на 2. Ще го имаме предвид. Явно трябва да поискаме от шофьора да спре на  Puerta 1.

Нас просто ни пратиха на автобус, който беше за Пуебла и изобщо не мино през порта 1. Питайте шофьора, преди да се качите. А за Ушмал проблемът е по-скоро как ще се върнете в Мерида. 

Връзка към коментар
преди 23 минути , vino4erpec каза:

А за Ушмал проблемът е по-скоро как ще се върнете в Мерида. 

Четох, че има автобус около 15 – 15:30 ч. (може да мине и към 16:30 :laugh1:).  Или с такси до Муна, откъдето да се вземе автобус/сolectivo до Mérida.

Вие с рен-а-кар ли ходихте до Усмал?

Връзка към коментар
преди 7 часа, maiche каза:

@vino4erpec, паспортите винаги ли трябва да са с нас?

Не знам, но ние ги носихме с нас през цялото време,никой никъде не ни ги е искал. В Мексико сити полицията е на тумби на всяка крачка, включително и на всяка метростанция. Забравих да кажа, че на летището в Канкун реален паспортен контрол нямаше, освен на check in, само някаква женица ни ги поиска эаедно с бордните карти преди проверката на багажа. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, chandni каза:

Четох, че има автобус около 15 – 15:30 ч. (може да мине и към 16:30 /cdn-cgi/mirage/2c12c8a3a259cff717e83799ac9b79b80c5209aa028bdf2ae8c94c9ef26b23f3/1280/https://magelanci.com/uploads/emoticons/laugh1.gif).  Или с такси до Муна, откъдето да се вземе автобус/сolectivo до Mérida.

Вие с рен-а-кар ли ходихте до Усмал?

Явно сме чели едно и също. Това беше основната причина да вземем кола, първо мислех само за ден до Ушмал и някое сеноте, но след това промених мнението си и я ползвахме за цялата си обиколка из щата Юкатан. Ако не вземете кола, има много тур-агенции в Мерида, които предлагат Ушмал в комбинация със сенотета за 1000 песо на човек. Иначе ще си утрепете целия ден, а Ушмал ви е максимум час и половина. До западната страна на Пирамидата на магьосника не може да се стигне, оградена е с въжета, но с малко българска наглост, аз успях. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.